Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jedyna taka liga w Polsce. Żużlowy DNA

• Gość: w Dla kogo ta ściema... IP: 95.108.110.* 12.10.11, 10:58
        Race niebezpieczne...na piłkarskim obiekcie, na żużlowym ładna oprawa... hipokryzja gw cd..
      • martica na pilce noznej tylko kibole pala race 12.10.11, 11:00
        ..a na zuzlu mili kibice, buahaha. Wezcie sie ogarnijcie z ta propaganda antykibicowska na pilc eniznej, bo przez ta chora propagande latwiej jest dostac w Polsce karta kibica FC BArcelona niz Legii lub Polonii...A majac karte kibica barcy moge sobie wyrobic inna karte kibica - niestety pozbawiono mnie tej przyjemnosci w przypadku posiadania dowolnej karty kibica w kraju!! A moze ja kibicuje kilku zespolom w Polsce i chcialabym isc na pare meczyw sezonie tych klubow! I NIE MOGE!! dzieki Donku.
        • Gość: nic Re: na pilce noznej tylko kibole pala race IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.11, 11:14
          Donek już ma cię głeboko w dupie amen
      • Gość: w Jedyna taka liga w Polsce. Żużlowy DNA IP: *.siemens.16.pl 12.10.11, 11:06
        paliwo spalane jest bezwonne - metanol. spala sie olej ktory ma charakterystyczny zapach.
        • Gość: Terry Butcher Re: Jedyna taka liga w Polsce. Żużlowy DNA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.11, 11:32
          Parę spraw po przeczytaniu tego artykułu:
          1) Niekoniecznie musi być tak, że ktoś kto pójdzie na żużel, to już wsiąka w to i kibicuje.
          Tradycje ważna rzecz, ale... w Łodzi w latach 50. i 60. żużel był na wysokim poziomie (Tramwajarz, potem Gwardia), zdążyłem być nawet na meczu pod koniec lat 70. zanim upadł. Jakoś mnie nie wzięło. Potem poszedłem jeszcze z ciekawości w połowie lat 90. po reaktywacji. Ktoś tu pisał, że emocje są nieporównywalne z piłką, bo skumulowane w krótkim czasie. Dla mnie emocji nie było w ogóle, start, pierwszy wiraż, ustalona kolejność i tak przeważnie jechali do samego końca, chyba że któremuś motocykl zdefektował, co nie należało do rzadkości. Nie czuję tego sportu w ogóle.
          Poza tym autor napisał, że żużel w dużych miastach, w tym w Łodzi nie odpalił. Nie jest to całkiem prawda. Po awansie do I ligi, na Orła chodziło 3, 4 a zdarzało się, że nawet 5 tysięcy ludzi, co jest chyba niezłym wynikiem. Niemniej, przy takiej konkurencji sportu na ekstraklasowym poziomie (piłka - 2 drużyny, koszykówka - 3 drużyny, siatkówka, rugby), nie było szans, by żużel mógł się finansowo utrzymać. Nie ma po prostu tylu sponsorów w Łodzi, a i potencjał kibicowski chyba nigdy nie przekroczyłby 10 tysięcy.
          2) Problemem żużla jest ograniczona liczba drużyn na najwyższym poziomie - te kilka ekip walczy ze sobą co roku, poniżej tej elity jest przepaść, to samo między tymi kilkoma zespołami z I ligi i II - po prostu są za duże różnice w poziomie, za mało emocji. W piłce, a nawet w siatce wszystko jest możliwe. W żużlu jeśli przeciwników dzieli jakość sprzętu i zawodników - nie ma szans na niespodziankę.
          3) Nie jest tak super z tym kulturalnym kibicowaniem. Świadczą o tym regularne animozje między Toruniem a Bydgoszczą, wypadek zielonogórski, czy ubiegłoroczne wyzywanie i szarpanie piłkarzy GKP przez kibiców żużla z Gorzowa.
      • holahola01 Jedyna taka liga w Polsce. Żużlowy DNA 12.10.11, 11:23
        Rzekanowski chyba się z koniem na głowę zamienił, ale jakąś nagrodę z Warszawy sępi...

Spokój na stadionach, żadnych bluzgów? Na pewno tak jest podczas spotkań Leszna z Zieloną Góra, Leszna z Wrocławiem, Gorzowa z Zieloną Górą, Gniezna z Bydgoszczą, Bydgoszczy z Toruniem, Rzeszowa z Tarnowem, a i pewnie parę innych kwiatków by się znalazło. Od piłki kopanej różni się to tylko tym, że tam za byle co podopieczni Donalda nie dają zakazów stadionowych.
        • galaktycznypulpet Re: Jedyna taka liga w Polsce. Żużlowy DNA 12.10.11, 11:49
          Przyznaj się od razu, że bełkoczesz i w życiu na meczu żużlowym nie byłeś. A już na pewno nie Bydgoszcz-Toruń. A już na pewno nie na meczach finałowych parę lat temu, kiedy zawodnicy z Bydgoszczy przyjechali do Torunia żeby udostępnić swój sprzęt.
      • Gość: Spidlej Jedyna taka liga w Polsce. Żużlowy DNA IP: 78.133.200.* 12.10.11, 11:24
        Ten artykuł jest nierzetelny. W łodzi, Krakowie, Poznaniu, Warszawie żużel jest!!! A zapach to spalany olej, a nie metanol! Metanol spala się bezwonnie!!!
      • Gość: niestetyNuda Jedyna taka liga w Polsce. Żużlowy DNA IP: *.adsl.alicedsl.de 12.10.11, 11:36
        to prawda, że to zamknięty krąg. ja jestem ze Szczecina i o żużlu nie mam żadnego pojęcia, jedynie słyszałem, że jest super od znajomych na studiach z lubuskiego. w TV wydaje się to strasznie nudne i przewidywalne, mówią, że ten jest dobry i on wygrywa i tak w kółko. dziwne , ze o lidze na którą chodzi tyle osób w innych miastach nikt nawet nie słyszał. i bez przesady z tymi światowymi gwiazdami, żużel istnieje w 5 - 10 krajach na świecie, to już chyba carling jest bardziej popularny, więc bycie gwiazdą w sporcie, który na całym świecie uprawia parę tysięcy osób maksymalnie nie jest żadnym wyczynem, np piłkę nożną w samej Polsce uprawia ponad 100 tys i tam się przebić - to jest sztuka ! nie mówiąc o pokazaniu się za granicą
        • willy1981 Re: Jedyna taka liga w Polsce. Żużlowy DNA 12.10.11, 11:55
          Gość portalu: niestetyNuda napisał(a):

> to prawda, że to zamknięty krąg. ja jestem ze Szczecina i o żużlu nie mam żadne
          > go pojęcia, jedynie słyszałem, że jest super od znajomych na studiach z lubuski
          > ego. w TV wydaje się to strasznie nudne i przewidywalne, mówią, że ten jest dob
          > ry i on wygrywa i tak w kółko. dziwne , ze o lidze na którą chodzi tyle osób w
          > innych miastach nikt nawet nie słyszał. i bez przesady z tymi światowymi gwiazd
          > ami, żużel istnieje w 5 - 10 krajach na świecie, to już chyba carling jest bard
          > ziej popularny, więc bycie gwiazdą w sporcie, który na całym świecie uprawia pa
          > rę tysięcy osób maksymalnie nie jest żadnym wyczynem, np piłkę nożną w samej Po
          > lsce uprawia ponad 100 tys i tam się przebić - to jest sztuka ! nie mówiąc o po
          > kazaniu się za granicą

tylko żużel jest o wiele niebezpieczniejszym sportem niż p.n. także nie jest dla wszystkich!!!

----------------------------------------------------------
          Chcesz kompleksowo umyć swoje auto w każdym miejscu? Myjnia parowa z dojazdem do klienta!!!
          zamowmycie.pl
      • tornson Bez kibolstwa? A kto zrobił ostatnio bandycką 12.10.11, 11:37
        zadymę w Zielonej Górze?
      • Gość: gm czasami podczas meczu mam wrażenie, że niektórzy IP: 217.12.186.* 12.10.11, 11:41
        przychodzą na mecz tylko po to, żeby 'wpierdziolić' hamburgera, kiełbasę lub innego hot-doga (dotyczy to szczególnie tych z okolicznych wioch) :)
      • Gość: burak bez żużla Re: Jedyna taka liga w Polsce. Żużlowy DNA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.11, 11:42
        faktycznie same aniołki na trybunach. nie wyzywają, nie plują, nie awantutują się, nie niszczą. a youtube kłamie...
      • Gość: skalpel Re: Jedyna taka liga w Polsce. Żużlowy DNA IP: *.actus-info.pl 12.10.11, 11:48
        a co to za race !?!?!?!! zakazy stadionowe im ! KIBOLOM ZLYM !!!
      • Gość: Tantrum "Mecz żużlowy to w porywach 20 minut emocji" IP: *.ip.netia.com.pl 12.10.11, 11:50
        A mecz ekstraklasy to góra 5 min. emocji. I 85 minut snucia się zawodników po murawie.
      • Gość: kibic sportu Politowanie dla niedorajd IP: *.icpnet.pl 12.10.11, 12:33
        i nieudaczników życiowych, którzy potrzebują ośmieszyć i umniejszyć osiągnięcia innych żeby choć trochę poprawić sobie samopoczucie i samoocenę.
        Współczuję ich rodzinom.
      • Gość: Krzyś Jedyna taka liga w Polsce. Żużlowy DNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.11, 12:40
        Bardzo dobry artykuł! Gratulacje!
      • Gość: kibol Jedyna taka liga w Polsce. Żużlowy DNA IP: *.12-3.cable.virginmedia.com 12.10.11, 12:58
        Byłem na obu finałowych meczach Leszno-Zielona Góra:
        Bluzgi kibiców obu drużyn przez cały mecz (na piłce kibice skupiają się obecnie przede wszystkim na dopingu dla swojej drużyny, na żużlu powiedziałbym że proporcje to 50% dopingu i 50% bluzgów). Co jeszcze?
        Płonące szaliki i flagi "skrojone" fanom z Leszna na płocie sektoru z kibicami Falubazu, race na meczu w Zielonej itd.

Generalnie klimat taki sam jak na piłce nożnej (poza większą ilością bluzgów żużlu), ale różnica jest taka, że policja i ochrona przymyka na to wszystko oko i nikt nie daje zakazów stadionowych za przeklinanie czy stanie na schodach.

Na meczu w Zielonej koło mnie stał w swojej brązowej skórce uśmiechnięty redaktor Lis i o dziwo nie przeszkadzały mu ani race, ani skandowane co chwila "pie... cię leszczyński psie", "la la la la, ssij pałę ssij"

Ale cóż, taki urok "obiektywnych" dziennikarzy w PL, także pozostańmy przy tym, że na żużlu jest kultura i całe rodziny, a na piłce bandyci i kibole (w sumie bandyta=kibol)...
      • Gość: speedwaykolo niezły klip IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.11, 14:32
        www.youtube.com/watch?v=PoUOu7Vhdxg - fajne i również o żużlu
      • Gość: speedway fan Jedyna taka liga w Polsce. Żużlowy DNA IP: *.lodz.mm.pl 15.10.11, 19:06
        dziękuję autorowi za ten artykuł. po ostatnich wydarzeniach, niemalże postawiono znak równości między kibicami piłki nożnej i żużlowymi, a to zupełnie dwie różne ligi.
        ja też zostałam zarażona - przez mamę. wystarczył jeden mecz! atmosfera na stadionie - niepowtarzalna, wrażenia podczas meczu - jedyne w swoim rodzaju! i przede wszystkim nie trzeba się bać chuligańskich wybryków.
        szkoda, że nadal jest to sport traktowany (m.in. przez publiczną tv) po macoszemu. a mamy się tu czym pochwalić. wierzę jednak, że niedługo się to zmieni :)
        jeszcze raz dziękuję, pięknie pan to opisał :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka