Gość: Jo IP: *.edf.pl 04.06.12, 11:52 Sprawą trenera Smudy i jego sztabu jest przygotowanie zespołu zawodników pod każdym względem, drużyna powinna być zintegrowana i zmotywowana. Jeśli są w niej podziały to tylko żle. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jacek Re: Kadra - Obraniak IP: *.252.26.124.internetia.net.pl 04.06.12, 13:35 Czy brak możliwości kontaktu z wykorzystaniem niecenzuralnych zwrotów czy też rubasznych dowcipów w polskim (ojczystym) języku może być całkowitą przeszkodą w pełnej komitywie i zgraniu. Na pewno poniekąd tak, jednak nie decyduje w 100%. Zarówno Ludovik jak i Damian mogą i mają prawo czuć się nieco wyobcowani. Tym większa rola ich kolegów z reprezentacji, aby bariery jakie ich dzielą (w tym też mentalne) były coraz mniejsze. Nie potępiam Obraniaka za słowa, które wypowiedział dla francuskiego dziennika. Nie są bowiem złośliwe, a proste i prawdziwe mogące być po prostu odzwierciedleniem tego jak się czuje. Mimo wielu niepochlebnych opinii ze strony różnych fachowców zarówno Ludovik Obraniak jak i Damian Perqiuz, czy też Eugen Polanaski i Sebastian Boenisch - z własnej nie wymuszonej woli (a nie pod przymusem) postanowili przywdziać koszulki z orłem. I za to im należy się szacunek, Mogli tego nie robić - koncentrując się na karierach klubowych - i nie ważne czy z lepszym czy gorszym skutkiem. Decyzje o kadrze podejmuje selekcjoner a nie piłkarze. O tym też naeży pamiętać. Dla mnie nie ma lepszych i gorszych Polaków. Ja za chłopaków - wszystkich bez wyjątku - będę trzymał kciuki i wiem, że niezależnie od końcowych wyników zostawią sporo potu na boiskach Euro. I nie wcale we własnym interesie, ale dla milionów Polaków... Odpowiedz Link Zgłoś