Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

lech 15 000?

IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 25.03.02, 12:36
    przeczytalem w telegazecie, ze na meczu lecha poznan z tlokami gorzyce bylo
    15000 kibiców. czy to prawda? jesli tak, to w poznaniu naprawde musi byc wielki
    glod za ligowa pilką, niekoniecznie w tym najwyzszym wydaniu...
    Obserwuj wątek
      • Gość: MaciejK Re: lech 15 000? IP: *.radiomerkury.pl 25.03.02, 13:08
        15 tys to bardzo ostrozne szacunki jak to w poznańskiej Wyborczej. Stadion ma
        pojemność 20 tys(na krzeselkach) a nie zajęty był tylko sektor przyjezdnych i
        ten między przyjezdnymi a Vipami(dla zorientowanych). Pozostałe były pełne z
        niewielkimi prześwitami ale za to full ludzi stalo na koronie i na schodach
        między najlepiej polozonymi sektorami(siedzieć i tak sie za bardzo nie dalo ze
        względu na ulewę).
        Głód jest i to wielki ale tej lepszej pilki. Teraz ludzie przychodzą tylko dla
        Lecha(w sobotę dodatkową atrakcją byl jubileusz) bo te zespoly co przyjeżdżaja
        w 90 procentach to żal patrzeć-zero umiejętności, obrona Częstochowy i wykopy
        na oślep.
        Ale to juz tylko póltora miesiaca...
        PZDR
        • Gość: Leon Re: lech 15 000? IP: *.london-oratory.org 25.03.02, 17:01
          Ekstraklassa czeka na Lecha. Z szacunkiem do Groclinu i Amiki, czas na
          prawdziwa representacje z Wielkopolski. Ciekawe czy Lech sie utrzyma...
          • Gość: sorry Re: lech 15 000? IP: *.se.put.poznan.pl 26.03.02, 14:24
            Jeslo zasoby ludzkie zostaną odpowiednio wykorzystane, o utrzymanie się Lecha w
            ekstraklasie ( wśród 12 druzyn) byłbym spokojny.Lech w 1 lidze moze dużo
            namieszać, o czym przekonały się już Slask, Amica czy Pogoń.
            pozdr
            • simon01 Re: lech 15 000? 26.03.02, 14:38

masz racje sorry, ze jesli nie nie bedzie wielkiej rewolucji w skladzie to LEch
              sie spokojnie utrzyma. Zgadzam sie z Maciejem, ze teraz 90% ludzi przychodzi
              tylko aby obejrzec Lecha. W 1 lidze srednia frekfencja powinna sie zwiekszyc,
              gdyz Lech bedzie mial o co walczyc. A to zapowiada walke na boisku, a przeciez
              na to kibice czekaja. Walczacy Lech jest wlasnie magnesem dla publicznosci.
      • Gość: Porter Re: lech 15 000? IP: *.orion.pl 26.03.02, 14:50
        Te 15000 to budzet Lecha? A w jakiej walucie?

• Gość: ryjek Re: lech 15 000? IP: 62.89.77.* 26.03.02, 15:57
          To pewne że Lech awansuje - i bardzo dobrze. Natomiast jestem przekonany, że
          będzie raczej średniakiem ligi, jeżli oczywiście nie nastąpią jakieś istotne
          wzmocnienia (bogaty sponsor itp.). A wtedy - nie obrażajcie się poznaniacy -
          frekwencja na stadionie dramatycznie spadnie - może przez dłuższy czas bedzie
          jedną z wyższych w lidze (6-10 tys.) ale będzie spadać, jeśli Lech nie będzie
          wygrywał mecz w mecz. W Poznaniu kibice byli zawsze dobrzy "jakościowo", ale
          było ich niewielu (ostatni sezon w ekstraklasie to średnia 2,5 tys.) Wiem, że
          później na końcówkę tego pechowego sezonu i na drugą ligę przychodziły pełne
          stadiony, ale tam zadziałało coś w rodzaju jakiejś więzi, wspólnoty (super) -
          to sie szybko skończy, jak przyjdą porażki, zmiany trenerów, konflikty, duże
          pieniądze, kontrakty - jeżeli będą wzmocnienia pojawią się zaciężne gwiazdy z
          pretensjami (przykład nie tak daleko na północ - tyle że pogoń zaczęła od razu
          z górnej półki i moim zdaniem stąd obecna katastrofalna frekwencja) - właśnie
          to, a nie poziom ligi, czy - o zgrozo (panowie z PZPN!) - jakość stadionów
          zniechęca kibiców do przychodzenia na mecze. W Poznaniu nie będzie inaczej. Mam
          tylko nadzieję, że te dwa sezony owej "więzi, wspólnoty" wytworzyły na tyle
          nowych, wiernych kibiców, że nie powtórzy się sytuacja, gdy plasując się w
          środku tabeli I ligi na mecze w Poznaniu przychodziło po 500 osób. Czego życzy
          zagorzały fan Pogoni Szczecin czekający na zajebiste mecze obu drużyn w
          ekstraklasie. cześć
          • simon01 Re: lech 15 000? 26.03.02, 16:05

twoje rozumowanie jest poprawne tylko prowadzi do blednych wnioskow. o
            frekfencje ja bym sie za bardzo nie martwil, bo zarzad uprawia swietny
            marketing. jaki klub w Polsce ma takie wsparcie lokalnych mediow? wlasne
            programy w telewizji i w radio ? ludzie wiedza, ze na stadionie moga oczekiwac
            emocji. wlasnie dla emocji przychodza kibice. ludzie nie przychodza aby ogladac
            amike, tloki czy leczna, bo to takie swietne druzyny. jak juz Maciej wyzej
            powiedzial, ludzie przychodza prawie i wylacznie na Lecha. kiey wejdziemy do
            pierwszej ligii, to i emocje wzrosna, bo stawka bedzie juz wyzsza i oczekiwanie
            nieco wieksze. pokazuja to mecze pucharowe Lecha, kiedy odprawial z kwitkiem
            owczesnych liderow pierwzej ligii.

dodam jeszcze ze kiedy Lech spadal, to stadion byl pelny. gdzie w takiej
            sytuacji klub w Polsce moze liczyc na pomoc kibicow? ja tego nie widzialem, i
            pewnikiem nie zobacze.
            • Gość: ryjek Re: lech 15 000? IP: 62.89.77.* 26.03.02, 16:20
              Zauważ że pisałem że frekwencja zależy własnie od atmosfery w klubie. Jeśli
              będzie taka jak jest to ok. zgadzam się - bedą pełne stadiony, natomiast jestem
              pewny że z nastaniem pierwszej ligi, wzmocnień i sponsorów momentalnie sie
              popsuje - dopełnią tego porażki lecha (przyznasz, że wyniki klubu są kluczową
              sprawą jeśli chodzi o atmosferę) - i wtedy owe media będą jechały na wszystko i
              wszystkich, w tym na lecha i będzie tak jak pisałem wyżej. Ale nie życzę :)
              Aha - "poprawne rozumowanie NIGDY nie może prowadzić do BŁEDNYCH wniosków" pzdr.
              • Gość: exe Re: lech 15 000? IP: *.icpnet.pl 26.03.02, 16:58
                > Aha - "poprawne rozumowanie NIGDY nie może prowadzić do BŁEDNYCH wniosków" pzdr
                > .

Chyba ze ma sie za malo danych...
                No, zreszta sie przekonamy.
                Pozdro.
                Zycze Ci znow 20 000 na trybunach.
          • Gość: Sasza Re: lech 15 000? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.02, 19:43
            Gość portalu: ryjek napisał(a):

> To pewne że Lech awansuje - i bardzo dobrze. Natomiast jestem przekonany, że
            > będzie raczej średniakiem ligi, jeżli oczywiście nie nastąpią jakieś istotne
            > wzmocnienia (bogaty sponsor itp.). A wtedy - nie obrażajcie się poznaniacy -
            > frekwencja na stadionie dramatycznie spadnie - może przez dłuższy czas bedzie
            > jedną z wyższych w lidze (6-10 tys.) ale będzie spadać, jeśli Lech nie będzie
            > wygrywał mecz w mecz. W Poznaniu kibice byli zawsze dobrzy "jakościowo", ale
            > było ich niewielu (ostatni sezon w ekstraklasie to średnia 2,5 tys.) Wiem, że
            > później na końcówkę tego pechowego sezonu i na drugą ligę przychodziły pełne
            > stadiony, ale tam zadziałało coś w rodzaju jakiejś więzi, wspólnoty (super) -
            > to sie szybko skończy, jak przyjdą porażki, zmiany trenerów, konflikty, duże
            > pieniądze, kontrakty - jeżeli będą wzmocnienia pojawią się zaciężne gwiazdy z
            > pretensjami (przykład nie tak daleko na północ - tyle że pogoń zaczęła od razu
            > z górnej półki i moim zdaniem stąd obecna katastrofalna frekwencja) - właśnie
            > to, a nie poziom ligi, czy - o zgrozo (panowie z PZPN!) - jakość stadionów
            > zniechęca kibiców do przychodzenia na mecze. W Poznaniu nie będzie inaczej. Mam
            > tylko nadzieję, że te dwa sezony owej "więzi, wspólnoty" wytworzyły na tyle
            > nowych, wiernych kibiców, że nie powtórzy się sytuacja, gdy plasując się w
            > środku tabeli I ligi na mecze w Poznaniu przychodziło po 500 osób. Czego życzy
            > zagorzały fan Pogoni Szczecin czekający na zajebiste mecze obu drużyn w
            > ekstraklasie. cześć

Dosc niespodziewane zyczenia od fana Pogoni ;) Ale mylisz sie co do sredniej z
            ostatniego sezonu w pierwszej lidze Lecha czyli 1999/2000.troche danych:
            Na pucharowych meczach Lecha bylo 26 sierpnia 1999 Lech-Metalurgas Lipawa -
            8000, 16 wrzesnia 1999 Lech- IFK
            Geoteborg 13 000.
            24 lipiec 1999 Lech - Pogon 8000
            7 sierpien 1999 Lech-Stomil 4000
            21 sierpien Lech - Polonia 2 500, lalo jak z cebra
            4 wrzesnia Lech - Pogon Puchar Ligi 5000
            26 wrzesien 1999 Lech-Wisla -jedyny zwycieski mecz Lecha jesienia w Poznaniu - 5
            500
            16 pazdziernik Lech- LKS 4000 lalo jak z cebra.
            30 pazdziernik 1999 Lech - Gornik 4000 snieg
            4 marzec 2000 Lech - Zaglebie L. 3000 , mecz w niedziele, w sobote mimo, iz
            kibice juz byli na stadionie, albo przed w pierdolonych kolejkach po bilet z
            powodu sniezycy zostal odwolany. Plus dla Zaglebia, byli tez na tym przelozonym.
            25 marzec 2000 Lech - Legia 13 - 15 tysiecy w zaleznosci od gazety
            8 kwiecien 2000 Lech - Odra - totalne dno w wykonaniu Lecha 4000
            6 maja 2000 Lech-Widzew 12 000
            10 maja 2000 Lech-Petro 15 000
            20 maja 2000 Lech-Radzionkow 13 000
            28 maja 2000 ostatnia kolejka, pozegnanie z pierwsza liga Lech -Groclin 12 000,
            dla porownania na rownolegle toczacym sie meczu cewki z wisla cale 9000. Srednia
            podczas tego sezonu wynosila ponad 6000 wuec nie wiem skad wziales te 2,5 tysiaca
            Rok pozniej gdy walczylismy o utrzymanie sie w drugiej
            5 sierpien 2000 - Lech - Zaglebie S. 8 500 kibicow
            22 sierpien 2000 Lech- Hetman 6000 - 19 miejsce w tabeli
            16 wrzesien 2000 Lech- KSZO 6000 - 19 miejsce w tabeli
            4 listopad 2000 Lech- Ceramika 5 500 - 17 miejsce w tabeli
            10 marzec 2001 Lech - Gornik Leczna 8000 - 19 miejsce w tabeli
            26 marzec 2001 Lech -Dolcan Zabki 3500 - 19 miejsce w tabeli, snieg walil przez
            caly niemal mecz, ledwo linie boczne bylo widac.
            21 kwiecien 2001 Lech -LKS 4000
            5 maja 2001 Lech - RKS Radomsko 9000 - 18 miejsce w tabeli
            12 maja Lech - Wlokniarz Kietrz - 11 000
            26 maja 2001 Lech - Polonia Bytom 8000 - 11 miejsce w tabeli
            7 czerwiec 2001 Lech - Lechia 11 000 i jeszcze raz tyle samo w ostatniej kolejce
            z Stala Stalowa Wola.
            A w tym roku to juz zaden klub nie moze sie rownac z Lechem
            11 sierpien 2001 Lech-Hetman 6000
            21 sierpien Lech - Slask Wroclaw Puchar Ligi 9000
            28 sierpien 2001 Lech - Wlokniarz Kietrz 8000
            4 wrzesien 2001 Lech - Arka 11 000 - 13 000
            22 wrzesien 2001 Lech - Swit 13 000 - 15 000 w zaleznosci od gazet
            2 pazdziernik 2001 Lech - Amika 17 000 - 18 000 Puchar Ligi
            10 pazdziernik 2001 Lech - Pogon 22 000 !!! Kiedy to ostatnio bylo tylu kiboli na
            Legii ??????? No kiedy??? Za Dziekana czy moze za Deyny????? Puchar Polski Cytat
            z "PS" z pierwszej strony tytul dnia "Lech lepszy niz Liga Mistrzow" i
            dalej "Drugoligowy lider Lech w obecnosci 22 tysiecy widzow (tylu kibicow trudno
            doliczyc sie na wszystkich meczach jednej kolejki ekstraklasy) awansowal do 1/8
            Pucharu Polski"
            20 pazdziernik 2001 Lech - Szczakowianka 9000
            28 pazdziernik 2001 Lech - Zaglebie S 9000
            7 listopad 2001 Lech - LKS 4000
            11 listopad 2001 Lech - Groclin Puchar Polski 12 000
            26 listopad 2001 Lech - Ceramika berger jak cholera 4000
            24 marzec 2000 Lech - Tloki Gorzyce 16 000
            I jak?? Robi wrazenie?? I powinno gdyz Lech byl jedynym klubem w Polsce, ktory
            podczas meczow (wliczajac mecze ligowe oraz obu pucharow) jesienia 2001 r mial
            srednia na meczow powyzej 10 tysiecy :))))) Z samej II ligi ma srednia powyzje
            8000, czyli wiecej nzi jakikolwiek klub w pierwszej lidze.Jesienia 2001 w I lidze
            najlepsza srednia na swych meczach wg "Kuriera Szczecinskiego" mialo KSZO - 6900,
            potem Wisla, 5600, Stomil 5500.
            Zgadza sie, ze powstala wowczas gdy Lech spadal do II jakas silna wiez i moze
            jeszcze bardziej kibole poczuli to co Lech dla nich znaczy. Ake z tego mozna byc
            tylko dumnym. Stara to prawda, zi prawdziwych przyjaciol poznaje sie w biedzie. I
            Lech nie zawiodl sie na swych fanach. Wierze, ze i my nie zawiedziemy sie na
            Kolejorzu po jego awansie do pierwwzej :))

Sasza

• Gość: ryjek Re: lech 15 000? IP: 62.89.77.* 27.03.02, 09:10
              Sasza - ja nie mam statystyk - ja to pamiętam...:)
              • Gość: Sasza Re: lech 15 000? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.02, 17:13

> Sasza - ja nie mam statystyk - ja to pamiętam...:)

Co pamietasz Ryjku?? czyzbys byl czesciej na Bulgarskiej niz ja?? ;)

Sasza
            • Gość: ryjek Re: lech 15 000? IP: 62.89.77.* 27.03.02, 09:11
              Acha - przytocz też statystyki z sezonu 98/99...
              • misza01 Re: lech 15 000? 27.03.02, 09:56
                A ja się cieszę,że tyle wróżek się namnożyło ostatnio w naszym kraju.Zobaczymy
                co będzie jak... No właśnie zobaczymy. Dla mnie istotne jest to,że w Poznaniu
                się ostatnio mniej mówi a więcej robi. Natomiast frekwencja obecna jest
                skutkiem niesamowitych działań Zarządu klubu, który umiał stworzyć pewną modę
                na chodzenie na Lecha. Oczywiście największym sukcesem klubu jest to,że
                przyciągnął na stadion całe rodziny, które czują się bezpiecznie na tym
                stadionie. Natomiast klub ma historyczną szansę wyjśc na prostą i wierzę,że tą
                szansę wykorzysta. Nikt nie oczekuje cudów w przyszłym roku, pewne cele zostały
                postawione długoterminowo, na dwa trzy lata. A jak będzie zobaczymy.
                Pozdrawiam saszę za wyczerpujące statystyki, bo mnie też ciągłe wmawianie,że na
                Lecha ludzie zaczęli chodzić w zeszłym roku już spieniało. A że kiedys bylo
                inaczej? Jasne! były zadymy, zamykanie stadionu, puste trybuny, ale już nie
                jest i myślę ,że nie będzie. I ten sukces trzeba docenić i zastanowić się co
                zrobic,żeby gdzie indziej też tak było, zamiast marnować energię na
                przypominanie,że w sezonie 98/99 to na Lecha chodzilo po 2 000 ludzi. A teraz
                jest rok 2002,frekwencja na Bułgarskiej jest nieporównywalna z innymi
                stadionami a co było a nie jest .....
                • Gość: ryjek Re: lech 15 000? IP: 62.89.77.* 27.03.02, 10:30
                  Moda też przemija, ale OK! - niech będzie modne chodzenie na Lecha - jeśli to
                  ma przynieść efekt w postaci pełnego stadionu to alleluja! Może napiszcie
                  Pyrasy co zarząd zrobił że Lech jest taki modny w POznaniu - nie róbcie z tego
                  tajemnicy - może uda się to przetransponować na inne stadiony i wreszcie będzie
                  jak normalnym kraju i będą widowiska - wierzę, że piłkarze też w jakimś stopniu
                  poczują atmosfere i zaczną lepiej grać, a debile robiący zadymy wyniosą się ze
                  stadionów do lasu!
                  • misza01 Re: lech 15 000? 27.03.02, 11:10

> Moda też przemija, ale OK! - niech będzie modne chodzenie na Lecha - jeśli to
                    > ma przynieść efekt w postaci pełnego stadionu to alleluja! Może napiszcie
                    > Pyrasy co zarząd zrobił że Lech jest taki modny w POznaniu - nie róbcie z tego
                    > tajemnicy - może uda się to przetransponować na inne stadiony i wreszcie będzie
                    >
                    > jak normalnym kraju i będą widowiska - wierzę, że piłkarze też w jakimś stopniu
                    >
                    > poczują atmosfere i zaczną lepiej grać, a debile robiący zadymy wyniosą się ze
                    > stadionów do lasu!

Przede wszystkim bezwzględna eliminacja bandytów ze stadionu- to była podstawa.
                    Specjalni "ochroniarze", metody dość kontrowersyjne (nie ma że boli), ale
                    skuteczne. W obrębie kibiców Lecha żadnej policji- policja tylko ochranai sektor
                    gości. Pozostała część stadionu wynajęte ekipy ochroniarskie.
                    Odpowiednie umowy podpiane z lokalnymi mediami, czego efektem są dodaki Kolejorz
                    w Gazecie Poznańskiej, Radiu Merkury, Radiu Eska, telewizji WTK- wszystko media
                    lokalne, ale efektem tego jest to,że o klubie jest głośno w Wielkopolsce.
                    Kolejna sprawa przekonanie władz miasta o tym,że Lech musi istnieć, a do tego
                    musi to być klub silny i dobrze reprezentujący region- tu ogromne szczęście,że
                    Zarząd Poznania jest taki właśnie jaki jest. Krok piąty to na fali pewnej
                    histerii (tak bym to nazwał) pod tytułem Ratujmy Lecha- przyciągnięto na stadion
                    tłumy ludzi. Odpowiednia polityka prokibicowska- w miarę tanie bilety,
                    urozmaicony program meczowy- choreografia, atmosfera, promocje np młodzież
                    szkolna w zorganizowanych grupach z opiekunem wchodzi za darmo itp.Spowodowała,że
                    ci kibice na stadion dalej przychodzili, malo tego przyciągnęli kolejnych (o
                    Lechu ciągle głośno we wszystkich lokalnych mediach). Od tego tylko mały kroczek
                    do przyciągana kolejnych sponsorów , podpisywania kolejnych umów reklamowych
                    itp. A dopiero pierwszoligowe perspektywy otwierają nowe możliwości, ale o tym
                    sza.... Dajmy ludziom pracować.
                    Efekty widać już dzisiaj.
      • Gość: robo Re: lech 15 000? IP: *.inetia.pl 27.03.02, 10:26
        Gość portalu: greg napisał(a):

> przeczytalem w telegazecie, ze na meczu lecha poznan z tlokami gorzyce bylo
        > 15000 kibiców. czy to prawda? jesli tak, to w poznaniu naprawde musi byc wielki
        >
        > glod za ligowa pilką, niekoniecznie w tym najwyzszym wydaniu...

Lech Poznań. W lidze nie ma takiego klubu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka