Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pytanie do kibiców

IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 25.04.02, 23:38
    Mam pytanie do wszystkich kibiców piłki nożnej w Poznaniu - ile obecnie jest
    klubów sportowych w naszym mieście (a w szczególności piłkarskich)i kiedy
    zostały założone (oczywiście pomijam tu, co oczywiste, kluby najbardziej znane -
    Lecha, Wartę, Olimpię, czy Posnanię). Czy isnieje jeszcze np. Korona Dębiec?
    Pozdrowienia dla kibiców "Zielonych" i "Kolejorza".
    Obserwuj wątek
      • Gość: Feelgood Re: Pytanie do kibiców IP: 195.216.121.* 26.04.02, 08:03
        Przemysław Poznań, Polonia Poznań, Poznań 2000, TS Winogrady, był Energetyk,
        Admira, niedawno pojawił się Chemik (gra na boisku Przemysława, ale nie wiem,
        czy reprezentuje przemysł, czy szkołę - Starołęka). No i nie zapominajmy o
        drugiej sile poznańskiej piłki w okresie międzywojennym: Legii Poznań!
        nARKA
        • Gość: KibicKS Re: Pytanie do kibiców IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 26.04.02, 23:35
          O Chemiku nie słyszałem, o pozoatłych tak. Ale jest jeszcze San Poznań, byl
          kiedyś (nie wiem czy jeszcze istnieje) Stomil Poznań. A mam pytanie - w którym
          roku zotały założone ww. kluby? Bo Admira wiem, że w 1926 i na nieszczęście w
          70 roczicę(!) istnienia zlikwidowana (pamiętam, że "Głos Wielkopolski" o tym
          chyba pisał). Wiem, że przed wojną istniał też chyba San, Polonia (wtedy
          nazywała się chyba Polonia Główna, bo tam ma siedzibę ten klub), natomiast nie
          wiem za wiele o pozostałych - od kiedy istnieją, jakie mają barwy klubowe i,
          przede wszystkim, gdzie mają swoje siedziby? Wiem, że stadion Energetyka
          znajduje się przy ulicy Przybyszewskiego, gdzieś "na szagę" koło pływalni
          Olimpii ma boisko chyba San, Polonia, co oczywiste, na ulicy Głównej, Admira
          miała podobno przy Promienistej obok boiska do hokeja (to boisko do dzis
          istnieje, teraz należy podobno do Grunwaldu, który, z tego co pamiętam,
          korzystał kiedyś z boiska przy Bukowskiej, ale co ze Stomilem, Przemysławem -
          gdzie mają lub mieli swoje siedziby i boiska. A co do Legii(!) Poznań, to
          faktycznie była przed wojną 2. potęgą futbolową Poznania. A właśnie - które
          boiska i stadiony są najstarsze w Poznaniu? Dzisiejszy stadion im. Edmunda
          Szyca jest chyba z 1929 roku (na Pewukę był chyba zbudowany), dębiecki Lecha z
          1937 chyba, ale golęciński Olimpii też chyba już swoje lata ma, podobnie jak
          ten Energetyka. Proszę o odpowiedzi na ww. pytania> Pozdrawiam kibiców Warty i
          Lecha.
      • Gość: cromm Re: Pytanie do kibiców IP: *.cust.poz.supermedia.pl 26.04.02, 23:46
        Ale mnie wkurwiacie.......a ja specjalnie chowałem tą Legię Poznań na ciekawy
        wątek !!!!!!! w razie nudy,he,he
        Czapczyk mi się produkował na ten temat z zachwytem i dziwił się mojemu
        wkurwieniu tematem......toż to przecież profanacja Legia i to
        Poznań.....pomijając historię to tfu !!
        • Gość: KibicKS Re: Pytanie do kibiców IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 27.04.02, 00:15
          No Legia Poznań to się źle jakoś może dziś kojarzy, ale tak nie było 70 lat
          temu. A co do antypatii kibiców poznańskich, to wiem, że przed wojną
          kibice "Zielonych" (bo tylko ta drużyna się wówczas liczyła tak naprawdę)
          bardzo nie lubili Pogoni...Lwów. Stąd podobno wzięła się dzisiejsza niechęć,
          czy antypatia (nazywając to bardzo delikatnie) do Pogonii, tyle że dziś ze
          Szczecina oraz Śląska Wrocław (bo jak wiadomo po wojnie wielu lwowian osiedliło
          się właśnie w tym mieście). Można o tym przeczytać w encyklopedii Fuji dt.
          futbolu na Kresach Wschodnich przed wojną. Pozdrawiam
          • cromm Re: Pytanie do kibiców 27.04.02, 02:28
            Z tą Pogonią to antypatia wzięła się raczej od Jakubczaka i przez to,że on i
            ten drugi kolo (nie pAMIĘTAM NAZWISKA)......przeszli z Pogoni do lecha i Pogoń
            spadła.........przynajmniej tak twierdzi paru starszych piłjłkarzy
            LECHA........zresztą Legia Poznań to brzmi fatalnie.........
          • feelgood Re: Pytanie do kibiców 27.04.02, 12:44
            Z lwowską Pogonią tak rzeczywiście było. A co do meritum: sprawdzenie daty
            powstania tych klubów zajmie trochę czasu. A Przemysław z Chemikiem (istnieje
            ponoć od tego sezonu) korzystają z boiska przy rondzie Starołęka (koło byłych
            Maszyn Żniwnych).
            Pozdrawiam
            • gwardzista Re: Pytanie do kibiców 27.04.02, 22:49
              Oto pełna lista poznańskich klubów piłkarskich wraz z okresleniem klasy
              rozgrywkowej. :
              Lech - II liga
              Warta - III liga
              Olimpia - IV liga
              TPS Winogrady - klasa okręgowa ( V liga )
              Poznań 2000 - A klasa ( VI liga )
              Polonia - A klasa ( VI liga )
              Przemysław - B klasa ( VII liga )
              Pol- Trans - B klasa ( VII liga )
              Chemik 01 - B klasa ( VII liga )

do tej grupy nie można chyba zaliczyć Ciepłownika Plewiska, bo choć część
              Plewisk jest w granicach administracyjnych Poznania, to boisko mają chyba poza
              obrębem miasta - analogicznie Arka Kiekrz.

Pol- Trnas, którego nikt wcześniej nie wspominał, swoje mecze rozgrywa chyba na
              starym, hokejowym stadionie Grunwaldu, koło konsulatu Rosji na Bukowskiej, w
              kadrze mają ponoć jednego Zairczyka.

Kilka klubów ma stałe pory rozgrywania spotkań u siebie ( dotyczy weekendów!) :
              - Olimpia sobota godz. 11.00
              - TPS Winogrady sob. godz. 16.00 ( dziś 1:3 z Tarnovią Tarnowo Podgórne)
              - Polonia niedziela godz. 11.00 ul. Harcerska, prostopadła do Głównej, w
              okolicach "nieszczęsnej" szkoły
              - Warta niedz. 12.00

Kilka klubów zlikwidowano :
              Grunwald ( niegdyś III liga ), Energetyk, Admira, San, Budowlani, Surma (
              kiedyś sekcja piłkarska), Posnania .

A tak w ogóle, to za mało informacji w mediach o niższych ligach. Jak oaza na
              pustyni prezentuje się Gazeta Poznańska, która przedstawia dokładne tabele
              wszystkich lig ( B- klasa jest we wtorek razem z relacjami < opisy meczy,
              składy drużyn > z okręgówki !! ). Brakuje skarbów kibica, informacji o
              składach, reportaży itp. Pamiętajcie, ze małe kluby mają ogromne problemy
              finansowe ( TPS nie ma kasy na ... podlewanie murawy ) a taka promocja w
              środkach masowego przekazu mogłaby być bardzo pomocna.
      • Gość: ramedlaw-poznan Re: Pytanie do kibiców IP: *.cable.net-inotel.pl 14.04.14, 16:38
        KS Korona istniał od 1922 do 1947 na Łazarzu z ostatnią siedzibą w mieszkaniu na ul. Engla.
        Klub w 1947 wszedł wraz z Pogonią Poznań w skład KKS Poznań dzisiejszego Lecha.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka