Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

POTENCJALNI NASTĘPCY ENGELA

IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 19.06.02, 08:08
    wg "przeglądu szmatławego":
    majewski, wdowczyk, liczka, okuka, wójcik, kasperczak, smuda.
    zatęsknicie jeszcze za engelem, oj zatęsknicie...
    Obserwuj wątek
      • Gość: kajo95 Re: POTENCJALNI NASTĘPCY ENGELA IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 19.06.02, 08:09
        Gość portalu: kajo95 napisał(a):

> wg "przeglądu szmatławego":
        > majewski, wdowczyk, liczka, okuka, wójcik, kasperczak, smuda.
        > zatęsknicie jeszcze za engelem, oj zatęsknicie...

aha i jeszcze jabłoński. no, nad nim to może bym się jeszcze zastanowił ale
        reszta...
        • znawca Re: POTENCJALNI NASTĘPCY ENGELA 19.06.02, 08:24
          Rzadko się z tobą zgadzam, ale w tym przypadku muszę. Te kandydatury są po
          prostu żenujące. Proponuję Tomaszewskiego, przynajmniej będzie wesoło.
      • Gość: christop Re: POTENCJALNI NASTĘPCY ENGELA IP: *.bialan.pl 19.06.02, 09:50
        ciekawi mnie co pisałeś jak zwalniali wójcika?
        Engel był wtedy twoim faworytem?
        Proszę o uczciwą odpowiedź.
        • Gość: kajo95 Re: POTENCJALNI NASTĘPCY ENGELA IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 19.06.02, 10:18
          Gość portalu: christop napisał(a):

> ciekawi mnie co pisałeś jak zwalniali wójcika?
          > Engel był wtedy twoim faworytem?
          > Proszę o uczciwą odpowiedź.

kandydatów było wówczas trzech ale zdecydowanym faworytem mediów, kibiców i
          również moim był smuda (na szcęście boniek wiedział co robi). pamiętaj jednak, że
          wówczas w przeciwieństwie do dzisiejszej sytuacji konieczność wyboru nowego
          selekcjonera była oczywista. 3 lata temu wydawało nam się, że mieliśmy następcę
          wójcika a teraz? te trzy lata zweryfikowały umietności i smudy i kasperczaka.
          zanim wyrzuci sie engela trzeba wiedzieć kto za niego. no właśnie kto twoim
          zdaniem? i daruj sobie odpowiedź w stylu: dobry trener zagraniczny. cruyff nie
          chciał objąć barcelony ale polskę chętnie poprowadzi, tak? konkretne nazwisko -
          jedno.
          • Gość: tommasi Re: POTENCJALNI NASTĘPCY ENGELA IP: *.bydgoska.krakow.pl 19.06.02, 10:27
            podkupic barcy van gaala. mega gosc.
          • Gość: christop Re: POTENCJALNI NASTĘPCY ENGELA IP: *.bialan.pl 19.06.02, 10:36
            Gość portalu: kajo95 napisał(a):

> Gość portalu: christop napisał(a):
            >
            > > ciekawi mnie co pisałeś jak zwalniali wójcika?
            > > Engel był wtedy twoim faworytem?
            > > Proszę o uczciwą odpowiedź.
            >
            >
            > kandydatów było wówczas trzech ale zdecydowanym faworytem mediów, kibiców i
            > również moim był smuda (na szcęście boniek wiedział co robi).

Nikt wtedy poważnie ni traktował kandydatury Engela (napisz mi która z gazet
            uważała że Engel to najlepszy kandydat)
            Nawet sam Engel mówił, że nie wierzy żeby dano mu szansę.
            Po wybraniu kandydatury Engela w prasie pojawiły się nawet opinie że Engela
            wybrano z koniecznoości (Kasperczak podobno odmówił, a Smuda był związany
            kontraktem z Legią)

pamiętaj jednak,
            > że
            > wówczas w przeciwieństwie do dzisiejszej sytuacji konieczność wyboru nowego
            > selekcjonera była oczywista.

to zależy dla kogo było to oczywiste, na pewno nie dla zwolenników Wójcika
            których było niewiele mniej niż dzisiaj zwolennika Engela

3 lata temu wydawało nam się, że mieliśmy następcę
            > wójcika a teraz? te trzy lata zweryfikowały umietności i smudy i kasperczaka.
            > zanim wyrzuci sie engela trzeba wiedzieć kto za niego. no właśnie kto twoim
            > zdaniem? i daruj sobie odpowiedź w stylu: dobry trener zagraniczny. cruyff nie
            > chciał objąć barcelony ale polskę chętnie poprowadzi, tak? konkretne nazwisko -
            >
            > jedno.

Chcesz jedno nazwisko?
            Proszę bardzo.
            Jabłoński

Z dwóch powodów:
            1. Jest to trener, który potrafi wygrywać ważne mecze, nie spala się, (przykład
            Legia -Panathinajkos)
            2. Nie przypominam sobie, żeby którykolwiek zespół prowadzony przez niego grał źle
            • Gość: kajo95 Re: POTENCJALNI NASTĘPCY ENGELA IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 19.06.02, 11:14

> Nikt wtedy poważnie ni traktował kandydatury Engela (napisz mi która z gazet
              > uważała że Engel to najlepszy kandydat)
              > Nawet sam Engel mówił, że nie wierzy żeby dano mu szansę.
              > Po wybraniu kandydatury Engela w prasie pojawiły się nawet opinie że Engela
              > wybrano z koniecznoości (Kasperczak podobno odmówił, a Smuda był związany
              > kontraktem z Legią)

kasperczak nie odmówił (wywiad w tempie sprzezd tygodnia) a w przypadku smudy
              wchodziła możliwość prowadzenia przez pół roku i kadry i legii więc jak się
              okazuje engela nie wybrano bo został tylko on.

> Chcesz jedno nazwisko?
              > Proszę bardzo.
              > Jabłoński

ze wszystkich potencjalnych kandydatur ta jest najlepsza. czy jednak jabłoński
              jest lepszy od engela?

>
              > Z dwóch powodów:
              > 1. Jest to trener, który potrafi wygrywać ważne mecze, nie spala się, (przykład

hmm, legia - widzew 2:3 (!!!) TRZY BRAMKI W PIĘĆ MINUT! PIĘĆ MINUT!

>
              > 2. Nie przypominam sobie, żeby którykolwiek zespół prowadzony przez niego grał
              > źle

legia przed jerzym kopą. miał wszystko - najlepszychn wówczas piłkarzy w polsce,
              najbogatszego sponsora. nie zwolnili go; sam zrezygnował po przegranym meczu w
              grodzisku z groclinem 2-1 <bramka magiery> (pamiętam bo oglądałem ten mecz na
              żywo). powód rezygnacji (przypominam że była jeszcz szansa na dogonienie łks-u)
              presja wyniku.

i to na tyle w tym temacie.
      • campo Re: POTENCJALNI NASTĘPCY ENGELA 19.06.02, 09:59
        W grę wchodzi tylko Jabłoński. Engel jednak powinien zostać.

pzdr.
        • Gość: Crotalus Re: POTENCJALNI NASTĘPCY ENGELA IP: 157.25.121.* 19.06.02, 10:12
          Engel jest równie słaby jak wymienieni trenerzy tylko że Engel popełnił błędy i
          może z nich wyciągnie jakieś wnioski. Nowy trener spieprzył by eliminacje Euro
          2004 i może po nich by wyciągał wnioski, ale PZPN już by go zwolnił i z
          naprawianiu błędów były by nici. Może teraz Engel naprawi swoje błędy.
          • Gość: christop Re: POTENCJALNI NASTĘPCY ENGELA IP: *.bialan.pl 19.06.02, 10:20
            Gość portalu: Crotalus napisał(a):

> Engel jest równie słaby jak wymienieni trenerzy tylko że Engel popełnił błędy i
            > może z nich wyciągnie jakieś wnioski. Nowy trener spieprzył by eliminacje Euro
            > 2004 i może po nich by wyciągał wnioski, ale PZPN już by go zwolnił i z
            > naprawianiu błędów były by nici. Może teraz Engel naprawi swoje błędy.

A ja ciągle zadaję pytanie, na które nie mogę uzyskać odpowiedzi:
            Jak Engel wyciągnie wnioski z popełnionych błędów skoro on tych błędów nie widzi?
            nie ma błędów - nie ma wniosków
            nie ma wniosków - gramy dalej jak graliśmy, nie ma poprawy
          • Gość: kajo95 Re: POTENCJALNI NASTĘPCY ENGELA IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 19.06.02, 10:21

> Engel jest równie słaby jak wymienieni trenerzy tylko że Engel popełnił błędy i
            >
            > może z nich wyciągnie jakieś wnioski. Nowy trener spieprzył by eliminacje Euro
            > 2004 i może po nich by wyciągał wnioski, ale PZPN już by go zwolnił i z
            > naprawianiu błędów były by nici. Może teraz Engel naprawi swoje błędy.

gwoli ścisłości - najpierw szukamy ternera na eliminacje (engel w eliminacjach
            błędu nie popełnił) a nie na sam turniej.
      • Gość: rm Re: POTENCJALNI NASTĘPCY ENGELA IP: 192.160.110.* 19.06.02, 10:22
        a moze by tak Zamilski ...
      • campo Wywalą Engela:-( 19.06.02, 10:34
        sport.onet.pl/1071785,0,0,wia,512651,ms_2002.html

...no to chyba go wywalą, szkoda:-(
        • Gość: Crotalus Re: Wywalą Engela:-( IP: 157.25.121.* 19.06.02, 10:38
          campo napisał(a):

> <a href="sport.onet.pl/1071785,0,0,wia,512651,ms_2002.html"target="_blan
          > k">sport.onet.pl/1071785,0,0,wia,512651,ms_2002.html</a>
          >
          > ...no to chyba go wywalą, szkoda:-(

Wtedy przyjdzie Smuda i za półtora roku w eliminacjach do Euro będziemy na
          ostatnim miejscu w grupie. I tyle.
          • campo Re: Wywalą Engela:-( 19.06.02, 10:40
            Masz racje Crotalus.
            • Gość: Crotalus Re: Wywalą Engela:-( IP: 157.25.121.* 19.06.02, 10:43
              campo napisał(a):

> Masz racje Crotalus.

Niestety. A skład będzie wyglądał tak; pół składu Wisły (nawet nie Kosowski tylko
              Czerwiec) i niedobitki z Legii czyli Citko.
              pzdr

• Gość: christop Re: Wywalą Engela:-( IP: *.bialan.pl 19.06.02, 10:49

> > Wtedy przyjdzie Smuda i za półtora roku w eliminacjach do Euro będziemy na
            > ostatnim miejscu w grupie. I tyle.

Następny jasnowidz.
            Ciekawi mnie co mówiłeś jak wybierali Engela na stanowisko.
            Proszę o uczciwą odpowiedź.
            • Gość: Crotalus Re: Wywalą Engela:-( IP: 157.25.121.* 19.06.02, 10:53

> Gość portalu: Crotalus napisał(a):
              >
              > > > Wtedy przyjdzie Smuda i za półtora roku w eliminacjach do Euro będzie
              > my na
              > > ostatnim miejscu w grupie. I tyle.
              > > Następny jasnowidz.
              > Ciekawi mnie co mówiłeś jak wybierali Engela na stanowisko.
              > Proszę o uczciwą odpowiedź.

Powiedziałem, że jest kijem jak każdy polski trener. Byłem wtedy za zatrudnieniem
              zagranicznym. Po eliminacjach też mówiłem, że jest słabym trenerem co
              potwierdziły tylko mistrzostwa. A Smuda już pokazał jak przywiązuje się do
              nazwisk.
              • Gość: christop Re: Wywalą Engela:-( IP: *.bialan.pl 19.06.02, 11:11

> > Ciekawi mnie co mówiłeś jak wybierali Engela na stanowisko.
                > > Proszę o uczciwą odpowiedź.
                >
                >
                > Powiedziałem, że jest kijem jak każdy polski trener. Byłem wtedy za zatrudnieni
                > em
                > zagranicznym. Po eliminacjach też mówiłem, że jest słabym trenerem co
                > potwierdziły tylko mistrzostwa. A Smuda już pokazał jak przywiązuje się do
                > nazwisk.

Dziękuję za odpowedź.
                Ten "kij" awansował do mistrzostw świata.
                Jakie cechy (które decyzje) tego trenera po wygranych eliminacjach, utwierdzały
                cię w przekonaniu że jest to słaby trener?
                • Gość: Crotalus Re: Wywalą Engela:-( IP: 157.25.121.* 19.06.02, 11:16

> Gość portalu: Crotalus napisał(a):
                  >
                  > > > Ciekawi mnie co mówiłeś jak wybierali Engela na stanowisko.
                  > > > Proszę o uczciwą odpowiedź.
                  > >
                  > >
                  > > Powiedziałem, że jest kijem jak każdy polski trener. Byłem wtedy za zatrud
                  > nieni
                  > > em
                  > > zagranicznym. Po eliminacjach też mówiłem, że jest słabym trenerem co
                  > > potwierdziły tylko mistrzostwa. A Smuda już pokazał jak przywiązuje się do
                  >
                  > > nazwisk.
                  >
                  > Dziękuję za odpowedź.
                  > Ten "kij" awansował do mistrzostw świata.
                  > Jakie cechy (które decyzje) tego trenera po wygranych eliminacjach, utwierdzały
                  >
                  > cię w przekonaniu że jest to słaby trener?

Ogólne wrażenie. Oraz niepowoływanie lepszych w danej chwili zawodników. Ta
                  drużyna mogła grać lepiej.

• Gość: papa Re: POTENCJALNI NASTĘPCY ENGELA IP: *.ipartner.com.pl 19.06.02, 10:43
        Najlepiej pogrozic p. Jurkowi palcem (pierwsza wtopa). Zrobic Mu dobrego
        asystenta. Bedzie kosztowalo ale kto nie smaruje ten nie jedzie. Poczuje wtedy
        p. Jurek oddech na plecach. Metoda kija i marchewki nie raz sie sprawdzila.

PS. Pewnie z powodu takiej "metody" p. Jurek powiedzial, ze zwyciestwo nad
        jankesami niewiele zanczy co by nastepcy kubkow nie dolaczyli do "funklubu".
        Mowia ze niczego sie nie uczy p. Jerzy...
      • Gość: slawekp Re: Dlaczego nie J. Gmoch? Proszę o argumentuy. IP: *.eds.com 19.06.02, 10:50
        • lhp Re: Dlaczego nie J. Gmoch? Proszę o argumentuy. 19.06.02, 11:12
          MS 1978

pzdr
          • Gość: slawekp Re: Dlaczego nie J. Gmoch? Proszę o argumentuy. IP: *.eds.com 19.06.02, 11:18
            Proszę o argumenty. Czy widząc wczorajszy mecz korei z Italią uważasz, że
            Argentyna mogła przegrać u siebie MŚ?. Poza tym dlaczego Gmoch ma pokutować za
            grzechy (prawdziwe lub nieprawdziwe) przez nastepne 25 lat?Czy widząc mizerię
            naszych trenerów stać nas na pozostawienie takiej indywidualności i fachowca na
            bocznym torze polskiej piłki? Przecież biorąc pod uwagę jego wyniki jest to po
            Górskim drugi trener w historii. Czy naprawdę nie warto dać mu szanse na 2 lata
            w eliminacjach MŚ. Co tak naprawde mamy do stracenia?Fan-club Iwana?Pozdrawiam
            i proszę o argumenty "za" i "przeciw".
            • lhp Re: Dlaczego nie J. Gmoch? Proszę o argumentuy. 19.06.02, 11:25
              drugim trenerem po Gorskim???

To chyba Piechniczek juz w tym rankingu zojalby wyzsze miejsce oraz Heniu K
              nie mowie, ze oni powinni zostac treneremi reprezentacji.

A moze siegnac po Cesare Maldinieg - pytanie czy nie jest juz za stary. Dobrym
              wyjsciem bylby trener Urugwaju Victor Pua, ktory z przecietnych zawodnikow
              (poza Recoba) zdolal zbudowac mocna druzyne majac bardzo malo czasu. Mozna
              powiedziec, ze Pua i Maldini to mistrzowie motywacji (ostatnie mecze grupowe
              tych zespolow pokazaly, ze nie ma meczu, ktorego nie moznabyloby wygrac).
              Niestety takiego nastawienia zabraklo naszym orlom

pzdr
              • Gość: slawekp Re: Dlaczego nie J. Gmoch? Proszę o argumentuy. IP: *.eds.com 19.06.02, 11:30
                Tak. Ponieważ ma bardzo udaną karierę jako trener klubowy w Grecji, łącznie z
                pucharami eurpoejskimi. Piechniczek trenował potem już tylko arabów i jako
                trener NIC nie pokazał. Gmoch tak i to przez wiele, wiele lat. Ma również
                udział w sztabie Górskiego i po karierach widać, że jest lepszy niż Strejlau.
                Inne argumenty w innej odpowiedzi poniżej. Pozdrawiam
            • Gość: christop Re: Dlaczego nie J. Gmoch? Proszę o argumentuy. IP: *.bialan.pl 19.06.02, 11:28
              Gość portalu: slawekp napisał(a):

Przecież biorąc pod uwagę jego wyniki jest to po
              > Górskim drugi trener w historii.

Jakie wyniki?
              Wg mnie drugim trenerem biorąc pod uwagę wyniki jest Piechniczek
              • Gość: slawekp Re: Dlaczego nie J. Gmoch? Proszę o argumentuy. IP: *.eds.com 19.06.02, 11:34
                Dzieki. Argumenty powyżej i poniżej. Tu co do Piechniczka. Patrz na całokształt
                kariery.Po MŚ 1986 Piechniczek trenował tylko arabów. Zero sukcesów. Pozdrawiam
                • Gość: Porter Re: Dlaczego nie J. Gmoch? Proszę o argumentuy. IP: *.polbox.pl / *.orion.pl 19.06.02, 13:33

> Dzieki. Argumenty powyżej i poniżej. Tu co do Piechniczka. Patrz na całokształt
                  >
                  > kariery.Po MŚ 1986 Piechniczek trenował tylko arabów. Zero sukcesów. Pozdrawiam

Zeby powaznie rozwazyc kandydature Gmocha, trzeba by zastanowic sie, dlaczego
                  wlasnie on. Skoro go proponujesz, uzasadnij to porzadnie: jakie mial sukcesy
                  (dokladnie), jak rozwijala sie jego kariera, co ostatnio robil.
                  Chcialbym tylko zwrocic uwage, ze dobry trener, to wcale niekoniecznie taki,
                  ktory madrze mowi w telewizorze.
                  • Gość: slawekp Re: Dlaczego nie J. Gmoch? Proszę o argumentuy. IP: *.eds.com 19.06.02, 13:39
                    Polecam argumenty w mojej dyspucie z Christopem. Powtórzę krótko. Robił bardzo
                    dużo i zarobił bardzo dużo na piłce. Ostatnio poza zawodem. Ale sądząc po
                    pewnych syndromach "ciągnie wilka do lasu". Niestety nie mam po ręką jego
                    biografii. Niektóre osiągnięcia i predyspozycje w dyskusji. Wyciągam Gmocha bo
                    jeżeli ktoś mi mówi, że w Polsce nie ma w ogóle kandydatów i padają nazwiska
                    jakichś straceńców (Majewski, Kuras) to po prostu ręce mi opadają. Pozdrawiam i
                    zapraszam do dyskusji.
                    • Gość: Porter Re: Dlaczego nie J. Gmoch? Proszę o argumentuy. IP: *.polbox.pl / *.orion.pl 19.06.02, 14:01

> Polecam argumenty w mojej dyspucie z Christopem. Powtórzę krótko. Robił bardzo
                      > dużo i zarobił bardzo dużo na piłce. Ostatnio poza zawodem. Ale sądząc po
                      > pewnych syndromach "ciągnie wilka do lasu". Niestety nie mam po ręką jego
                      > biografii. Niektóre osiągnięcia i predyspozycje w dyskusji. Wyciągam Gmocha bo
                      > jeżeli ktoś mi mówi, że w Polsce nie ma w ogóle kandydatów i padają nazwiska
                      > jakichś straceńców (Majewski, Kuras) to po prostu ręce mi opadają. Pozdrawiam i
                      >
                      > zapraszam do dyskusji.

Uwazam, ze kandydatura Gmocha nie zostala przez Ciebie (takze w dyskusji z
                      Christopem) umotywowana. Ja nie pamietam, zeby prowadzona przez p. Jacka druzyna
                      grala w polfinale, albo finale europejskich pucharow (co nie znaczy, ze nie
                      grala - nie pamietam i juz). Liga grecka w koncu lat 70. i latach 80. byla
                      przerazliwie slaba (chociaz pieniadze byly tam wieksze niz w lidze polskiej, ale
                      to samo mozna teraz powiedziec o lidze cypryjskiej).
                      Jestem przeciwnikiem Engela, ale uwazam, ze jego wymiana na Gmocha bylaby
                      ogromnym bledem.
                      Uwazam, ze nasza reprezentacje powinien prowadzic trener zagraniczny, bo nasi
                      trenerzy sa slabi. Nie musi to byc zaraz van Gaal. Kilku dobrych trenerow bedzie
                      wolnych po Mundialu. Osobiscie chetnie widzialbym na stanowisku selekcjonera
                      Falko Gotza. Z drugiej strony zdaje sobie sprawe z tego, ze trener zagraniczny
                      nie pozwoli sobie wchodzic na glowe, wiec szansa, ze PZPN zaakceptuje takie
                      rozwiazanie jest niewielka.
                      A - i sir Bobby Robson urodzil sie 01.02.1933, wiec nie ma jeszcze 78 lat. Ale
                      niech ich w zdrowiu w zawodzie doczeka!
                      • Gość: slawekp Re: Dlaczego nie J. Gmoch? Proszę o argumentuy. IP: *.eds.com 19.06.02, 14:21
                        Sorry za Robsona. Rypnąłem się o 10 lat. Co do drużyny greckiej to nie podam Ci
                        nazwy (albo Iraklis Saloniki, albo AEK Ateny - w każdym razie drugi rzut). Nie
                        będę oceniał i porównywał poziomu lig. Tu można zawsze się pomylić. Przykład
                        Turcja. Gmoch miał zawszę tę zaletę, że prowadzone przez niego drużyny robiły w
                        krótkim czasie bardzo widoczne postępy. Trochę argumentów podałem obok.Chodzi
                        bardziej o zarysowanie sylwetki niż szczegóły. Myślę, że niewielu trenerów w
                        Polsce wytrzymuje porównanie. A co do potencjalnego trenera zagranicznego to
                        najpierw drobna uwaga pza protokołem. Analizując sytuację w PZPN przed i po MŚ,
                        te wszystkie wojny z i bez Dziurowicza i Dębskiego dochodzę do wniosku, że trwa
                        tam również wojna pokoleniowa starzy - młodzi. I to moim zdaniem zadecyduje, że
                        Engel wyleci, a także o tym, że w najbliższym czasie Boniek straci masę wpływów
                        a może i stanowisko vce prezesa. Starzy mają argumenty i ekipa młodych (Biniek
                        i team Engela) zostana postawieni w kącie. Co to ma do rzeczy? Otóż bardzo
                        dużo. Przede wszystkim wyklucza możliwość zatrudnienia trenera zagranicznego,
                        który "starym" postawiłby określone warunki. Poza tym byłoby to przyznanie się
                        do własnych słabości przez starych (byli trenerzy). Już sukcesy Okuki i praca
                        oraz wypowiedzi Liczki stawiają tych repów w bardzo złym świetle, a niektore
                        filary (Smuda) po prostu padły. Dlatego starzy będą szukać autorytetu wśród
                        starych i z nimi powiązanych. A że czas leczy rany i można powspominać razem
                        piękne młode lata to Gmoch jest w tym przypadku rozsądną ceną, jak starzy
                        byliby w stanie zapłacić. Bo to w końcu jakiś autorytet.Chyba ostatni
                        Mohikanin.I zawsze można powiedzieć. No kurczę kupilismy Mercedesa, ale i te
                        się psują. Co mi się wydaje, że J. Gmoch "ante portas". Pozdrawiam
        • Gość: christop Re: Dlaczego nie J. Gmoch? Proszę o argumentuy. IP: *.bialan.pl 19.06.02, 11:14
          bo nie ma argumentów za
          • Gość: slawekp Re: Dlaczego nie J. Gmoch? Proszę o argumentuy. IP: *.eds.com 19.06.02, 11:26
            Chyba żartujesz. Przykłady:

1) Ogromny udział w sztabie trenerskim K. Górskiego.
            2) Potwierdzenie kwalifikacji poprzez wprowadzenie drużyny do MŚ 1978.
            3) Potwierdzenie kwalifikacji poprzez wieloletnie sukcesy w piłce klubowej w
            Grecji (w przeciwieństwie do Strejlaua, który bez przerwy grał ogony - ostatnio
            w Chinach).
            4)Sukcesy w eurpoejskich pucharach 1/2 finału lub finał z drużyną grecką z
            niższej półki.
            5) Ogromna wiedza i doświadczenie
            6) Ambicja osiągania najwyższych celów
            7)Wyjątkowe zdolnosci analityczne i koncepcyjne
            8)Brak kompleksów przed najlepszymi drużynami światowymi
            9) Gotowość do pomocy (deklarowana ostatnio publicznie)
            10) Dobra kariera piłkarska
            Mało? Pokaż mi w Polsce trenera, którego można z tym wykazem porównać. a na
            początek proponuje nie dyskutować o Majewskim. Pozdrawiam

)
            • Gość: christop Re: Dlaczego nie J. Gmoch? Proszę o argumentuy. IP: *.bialan.pl 19.06.02, 11:50

> Chyba żartujesz. Przykłady:
              >
              > 1) Ogromny udział w sztabie trenerskim K. Górskiego.
              > 2) Potwierdzenie kwalifikacji poprzez wprowadzenie drużyny do MŚ 1978.
              > 3) Potwierdzenie kwalifikacji poprzez wieloletnie sukcesy w piłce klubowej w
              > Grecji (w przeciwieństwie do Strejlaua, który bez przerwy grał ogony - ostatnio
              >
              > w Chinach).
              > 4)Sukcesy w eurpoejskich pucharach 1/2 finału lub finał z drużyną grecką z
              > niższej półki.

Ad. 1-4 Kiedy to było? Proszę podać sukcesy z ostatnich lat. To są argumenty,
              dzięki którym na trenera można delegować Górskiego czy Piechniczka.

> 5) Ogromna wiedza i doświadczenie
              Doświadczenie i wiedza które wraz z wiekiem przeradzają się coraz bardziej w
              rutynę i sklerozę.
              > 6) Ambicja osiągania najwyższych celów
              A który trener nie ma ambicji
              Szkoda że nie podałeś argumentu: bo jest w ogóle trenerem.
              > 7)Wyjątkowe zdolnosci analityczne i koncepcyjne
              Potwierdzone przez ciebie. On wykazywał niesamowite zdolności analityczne i
              koncepcyjne grając włoskie catenacio na mś 1978, kiedy mieliśmy piłkarzy którzy
              mogli grać ofensywnie bez żadnych kompleksów.
              > 8)Brak kompleksów przed najlepszymi drużynami światowymi
              W latach 70-siątych
              > 9) Gotowość do pomocy (deklarowana ostatnio publicznie)
              pierwsze słyszę, jakiś cytat proszę
              > 10) Dobra kariera piłkarska
              a co to ma do rzeczy?
              > Mało? Pokaż mi w Polsce trenera, którego można z tym wykazem porównać. a na
              > początek proponuje nie dyskutować o Majewskim. Pozdrawiam

Proszę bardzo:
              Górski , Piechniczek - identyczne kwalifikacje, a może nawet lepsze
              Zapomniałeś o argumentach:
              1.Jest fachowcem i komentatorem w Polsacie
              2.Jest blisko światowej piłki - mieszka w Grecji
              3.Zna Trapatoniego
              .....

>
              > )

• Gość: slawekp Re: Dlaczego nie J. Gmoch? Proszę o argumentuy. IP: *.eds.com 19.06.02, 12:04
                Szkoda gadać. Trzymaj kciuki z Majewskim lub Smudą, albo innym krajowym
                nieudacznikiem. Tylko dwie sprawy.
                Jeżeli o 60 letnim facecie mówisz sklerotyk to szukaj kija i bij B. Robsona
                managera Newcastle. 78 lat i zobacz co oni grają.
                Ambicje. Że niby wszyscy trenerzy ją mają. Ja bym tego nie przesądzał zwłaszcza
                po ostatnich zachowaniach i wypowiedziach takich "trenerów" jak Engel i
                Jabłoński (przestraszył się jak mówiono, że Amica może być mistrzem polski.
                Chciałbym jeszcze zobaczyć takie catenacio i inne "wymysły" Gmocha, a zwłaszcza
                mecz taki jak z Portugalią na wyjeździe w Porto (pewne 2:0). Pozdrawiam momo
                wszystko bo jesteś zacietrzewiony i jak inni jego przeciwnicy po prostu
                wkurwiony na klasę tego faceta.
                • Gość: christop Re: Dlaczego nie J. Gmoch? Proszę o argumentuy. IP: *.bialan.pl 19.06.02, 12:17

> Szkoda gadać. Trzymaj kciuki z Majewskim lub Smudą, albo innym krajowym
                  > nieudacznikiem. Tylko dwie sprawy.
                  > Jeżeli o 60 letnim facecie mówisz sklerotyk to szukaj kija i bij B. Robsona
                  > managera Newcastle. 78 lat i zobacz co oni grają.

Mówię o nim sklerotyk, ponieważ słucham jego komentarzy w Polsacie.

> Ambicje. Że niby wszyscy trenerzy ją mają. Ja bym tego nie przesądzał zwłaszcza
                  >
                  > po ostatnich zachowaniach i wypowiedziach takich "trenerów" jak Engel i
                  > Jabłoński (przestraszył się jak mówiono, że Amica może być mistrzem polski.
                  > Chciałbym jeszcze zobaczyć takie catenacio i inne "wymysły" Gmocha, a zwłaszcza
                  >
                  > mecz taki jak z Portugalią na wyjeździe w Porto (pewne 2:0). Pozdrawiam momo
                  > wszystko bo jesteś zacietrzewiony i jak inni jego przeciwnicy po prostu
                  > wkurwiony na klasę tego faceta.

W żadnym wypadku nie jestem zacietrzewiony. Doceniam jego klasę.
                  Tylko wszystkie te argumenty, które przedstawiłeś byłyby prawdziwe gdybyśmy
                  rozmawiali o trenerze, który jest na bierząco w piłce. A on już z tej piłki
                  powoli się wycofuje.
                  Gdyby on był taki świetny obecnie, trenowałby Panathinajkos czy Olimpiakos.
                  Nadal nie dowiedziałem się kiedy powiedział że jest gotowy zostać selekcjonerem.
                  • Gość: slawekp Re: Dlaczego nie J. Gmoch? Proszę o argumentuy. IP: *.eds.com 19.06.02, 12:34
                    Dzięki. Po pierwsze za obniżenie poziomu emocji. A teraz do rzeczy.
                    Widzę kilku trenerów na to stanowisko (o tym za chwilę), ale kariera i
                    dokonania oraz postawa Gmocha przypominają mi w pewnym sensie P. Janasa. Gmoch
                    po prostu "dorobił sie na piłce". I nie dorobił się za frajer. Płacono mu za
                    określone wyniki, gdzie w Grecji wyciagał na powierzchnie kolejne drużyny z
                    niższej półki. Po wielu latach przychodzi zmęczenie, a być może chęć
                    odpoczynku, po którym można na nowo sprobować coś zrobić (takiego odpoczynku
                    potrzebuje Engel). Poza tym trener z takim dorobkiem i kasą, całkowicie
                    zabezpieczony do końca życia finansowo, nie musi chodzić i prosić. Nawet po
                    Olimpiakosach i Panathinaikosach. Zwłaszcza jeżeli potrafi być niewygodny dla
                    prezesów. Tu widzę podobieństwo do P. Janasa, który po sukcesach w Legii usunął
                    się w cień i nie próbuje trenować Groclinu czy innego Stomilu. Obaj mają klasę,
                    kasę i poczucie własnej wartości. I jestem pewien, że obaj wzięliby tę posadę.
                    Tylko chcą być docenieni i (niestety próżność) adorowani przez związek. Tak mi
                    się wydaje. Co do Gmocha to osiedlił się w Polsce (nie jestem pewien czy
                    powrócił na stałe). A co do jego deklaracji to w którymś z magazynów Polsatu
                    usłyszałem a propos naszej reprezentacji coś w rodzaju "szkoda, że tak się
                    stało; są ludzie, którzy gotowi byliby pomóc". Do cholery chyba nie jesteśmy
                    ćwierćinteligentami, aby nie wiedzieć "o co biega".
                    Mój ranking:
                    1)J. Gmoch 2. P Janas 3. D. Kubicki 4. M. Jabłoński
                    Żaden inny klient z kraju nie wchodzi wrachubę. Nie ma mowy. Pozdrawiam
                    • Gość: christop Re: Dlaczego nie J. Gmoch? Proszę o argumentuy. IP: *.bialan.pl 19.06.02, 13:11
                      > Mój ranking:
                      > 1)J. Gmoch 2. P Janas 3. D. Kubicki 4. M. Jabłoński
                      > Żaden inny klient z kraju nie wchodzi wrachubę. Nie ma mowy. Pozdrawiam

Zgadzamy sie tylko co do Jabłońskiego. Ale przecież nie musimy się we wszystkim
                      zgadzać.
                      Lubię Gmocha, bo to człowiek, który jako chyba jeden z niewielu w tej branży
                      potrafi zdobyć się na luz,jego wypowiedzi są bez uprzedzeń, animozji do innych,
                      bez leczenia swoich kompleksów. Być może wynika to z tego że jest po za tym
                      środowiskiem , zgnilizną, układami.
                      Jednak nic to nie znaczy, w aspekcie wyboru człowieka na selekcjonera. Tu trzeba
                      trenera który siedzi na bierząco w piłce, perspektywicznego.
                      Nie chcę powtórki z rozrywki, jak to było z Piechniczkiem.
                      Co do wypowiedzi Gmocha w Polsacie, to ja to odebrałem jako coś w rodzaju:
                      Pomogę, podpowiem, służę swoim doświadczeniem ale trenerem to już byłem.
                      • Gość: slawekp Re: Dlaczego nie J. Gmoch? Proszę o argumentuy. IP: *.eds.com 19.06.02, 13:23
                        No i widzisz. Wracamy do źródeł czyli porównania Piechniczka z Gmochem. Moim
                        zdaniem nie ma porównania ale to temat na inną dyskusję. Skoro cenisz Gmocha i
                        właściwie widzisz jego pozycję (niezależny ...itp.) to pozostaje tylko jeden
                        problem: że nie jest perspektywiczny. A może dać mu tę robotę conajmniej na 2
                        lata (ME) i postawić przy nim jakiegoś perspektywicznego chłopaka: Kubicki,
                        Jabłoński (innych nie wymienię bo jak Boga kocham nigogo nie widzę) i zacząć
                        realizować model niemiecki. Powiedzieć jasno ten i ten za 2 lata będzie
                        prowadził reprezentację. Teraz dajemy mu do pomocy kogoś takiego jak Gmoch
                        dlatego i dlatego.... Może byśmy za kilka lat wszyscy wyzdrowieli. I jeszcze
                        jedno. Jak myślisz dlaczego nie ma innych głosów w naszej dyskusji. Czy jest
                        zbyt wiele przeciw? Czy za?Czy może ludziom z Forum brakuje argumentów bo nie
                        ma ich w dzisiejszych gazetach?Czy może my dyskutujemy o decyzjach
                        niemozliwych?. Mam nadzieję, że nie. Pozdrawiam.
                        • Gość: christop Re: Dlaczego nie J. Gmoch? Proszę o argumentuy. IP: *.bialan.pl 19.06.02, 14:06

> No i widzisz. Wracamy do źródeł czyli porównania Piechniczka z Gmochem. Moim
                          > zdaniem nie ma porównania ale to temat na inną dyskusję. Skoro cenisz Gmocha i
                          > właściwie widzisz jego pozycję (niezależny ...itp.) to pozostaje tylko jeden
                          > problem: że nie jest perspektywiczny. A może dać mu tę robotę conajmniej na 2
                          > lata (ME) i postawić przy nim jakiegoś perspektywicznego chłopaka: Kubicki,
                          > Jabłoński (innych nie wymienię bo jak Boga kocham nigogo nie widzę) i zacząć
                          > realizować model niemiecki. Powiedzieć jasno ten i ten za 2 lata będzie
                          > prowadził reprezentację. Teraz dajemy mu do pomocy kogoś takiego jak Gmoch
                          > dlatego i dlatego....

Nie wierzę w to żeby Jabłoński (czy jakikolwiek trener) zgodziłby się na "swój
                          cień", raczej prowadzić by to mogło do konfliktów. Ustalenie zdrowych zasad w tym
                          wypadku (kto odpowiada za co) byłoby bardzo trudne, futbol to nie demokracja.

Może byśmy za kilka lat wszyscy wyzdrowieli. I jeszcze
                          > jedno. Jak myślisz dlaczego nie ma innych głosów w naszej dyskusji. Czy jest
                          > zbyt wiele przeciw? Czy za?Czy może ludziom z Forum brakuje argumentów bo nie
                          > ma ich w dzisiejszych gazetach?Czy może my dyskutujemy o decyzjach
                          > niemozliwych?. Mam nadzieję, że nie. Pozdrawiam.

Na forum są tacy sami ludzie jakie mamy społeczeństwo. Większość lubi rozmawiać
                          o "bigbraderze" niż o teatrze telewizji. I ja się wcale temu nie dziwię. Wątek o
                          hymnie bił swego czasu rekordy popularności.
                          Niech dyskutują o tym co uważają za interesujące dla siebie. Jest to ich prawo,
                          ktore daje formuła tego rodzaju "zgromadzeń internetowych". Cieszę się, że tak
                          jest, bo kiedyś takiej możliwości nie mieliśmy.
                          Co do Gmocha. Pewnie sporo ludzi z tego forum nie wie kto to w ogóle jest.
                          Tu być mioże należy poszukiwać małej popularności dyskusji przez ciebie
                          rozpoczętej. Jak słusznie zauważyłeś gazety o nim nie piszą, to i ci którzy
                          bezkrytycznie przepisują czyjeś wypowiedzi "nie mogą się wykazać"
                          • Gość: murza Re: Dlaczego nie J. Gmoch? Proszę o argumentuy. IP: 195.94.212.* 19.06.02, 14:53
                            Szanowni dyskutanci PP. christop i slawekp!

Bywam czesto na forum i z zaciekawieniem sledze (niektore) dyskusje, jednakze malo udzielam sie jako aktywny
                            rozmowca. Czynie tak dlatego, iz:
                            1. nie wszystkie watki zasluguja na czytanie, a co dopiero na komentarz,
                            2. jestem leniwy, a dzis jest cholernie goraco i tym bardziej mi sie nie chce klepac w klawisze - wole czytac,
                            3. najwazniejsze (dotyczy waszego zdziwienia, ze niewielu interesuje sie Wasza dyskusja): moja niewinna
                            pamiec nie siega sukcesow P. Gmocha. Moja wiedza futbolowa (znana z autopsji) rozpoczyna sie od mundialu w
                            Hiszpanii w '82 r. Dlatego trudno mi dyskutowac o tym, czy Gmoch moze byc mesjaszem polskiej pilki. Nie potrafie
                            sobie jednakze przypomniec zadnych jego sukcesow po '78 r., ale jak juz nadmienilem, moze to byc wina malo
                            zaawansowanego mojego wieku w tamtych latach:).
                            Gdybym mial przynajmniej lekko zahaczyc o meritum, to napisze, ze nie mamy obecnie zadnego wypitnego trenera
                            i nie byloby chyba glupie przynajmniej sprobowac zatrudnic kogos (ale nie byle kogo) z zagranicy. Swieze
                            spojrzenie nawet na bryndze moze dac zdumiewajace efekty. Przynajmniej taka mam nadzieje....
                            Pzdr
                  • Gość: Leon Re: Dlaczego nie J. Gmoch? Proszę o argumentuy. IP: *.proxy.aol.com 19.06.02, 12:43
                    Wolalbym zeby representacja sama sie trenowala niz aby Smuda tam mial cos do
                    gadania. Mysleliscie ze za Englea bylo zle pod wzgledem ulubiencow? Jk Smuda
                    wejdzie, nie chce nawet o tym myslec, ale sadze ze Oli bedzie mial kolege, tego
                    samego pochodzenia, czyli Sunday'a. Nie ma mowy.

Sadze ze Kasperczak byl by naprawde dobrym trenerem, ale on juz rezygnowal z
                    takiej mozliwosci, bo ma honor i nie zlamie kontraktu z Wisla (Mam nadzieje ze
                    prezesi Wisly tak samo postapia w stosunku do niego, ale to zupelnie inna
                    sprawa)

Wie, nie wiem, Majewski lub Jablonski nie sa zli, ale na poziomie
                    miedzynarodowym byli by przecietni. To samo Wdowczyk, ktorego najwyzej cenie z
                    tej trojki.

Engel musi oddejsc, sposobv w jaki przyugotowal druzyne do mistrzostw byl
                    amotorski, i poza tym jest mase innych powodow, ale juz o tym dosyc bylo
                    pisane. Moja nominacja zdziwi wielu ale proponuje Kurasia z Pogoni.

On potrafil utrzymac tonacy statek bez steru jakim jest Pogon i doprowadzic do
                    grupy Mistrzowskiej, osagajac nie zle wyniki, np. 2:2 Z Legia. I pomimo tego ze
                    jego najlepsi zawodnicy byli eksportowani do Turcji, a innym, np. Drumlakowi,
                    nie zawsze chcialo sie wkladac wysilek. Sadze ma jakis talent, i ma czas aby
                    sie przyzwyczaic do representacji, z Szwedami nie gramy chyba odrazu.

• Gość: Mario29 Re: Dlaczego nie J. Gmoch? Proszę o argumentuy. IP: *.ipartners.pl / 157.25.192.* 19.06.02, 13:40
          Dlatego ze majac w zespole rozgrywajacego swiatowej klasy (Lubanskiego) sadzal
          go na lawce bo go nie lubil ... Tak przegralismy z Argentyna w 78....
          • Gość: slawekp Re: Dlaczego nie J. Gmoch? Proszę o argumentuy. IP: *.eds.com 19.06.02, 14:02
            No!!!!! Lubański to chyba moim i nie tylko moim zdaniem to był napastnik, więc
            wystawiasz sobie nie najlepsze świadectwo. O ile pamiętam to Lubański strzelił
            u Gmocha 2 Danii na wyjeździe w eliminacjach. A że siedział na ławie w
            finałach. Może był w słabszej formie?. Pamiętaj, że był po serii ciężkich
            kontuzji i długiej rehabilitacji. Poza tym to ewentualny błąd na 1 pozycji.
            Chyba badrziej przyczynił się Deyna nie strzelając karnego? I powtórzę inny
            argument:Czy po wczorajszym meczu Korea-Włochy uważasz, że jakakolwiek siła
            mogła przeszkodzić Argentyniw w zdobyciu MŚ w 1978.? Jeżeli tak to jesteś
            bardzo, bardzo naiwny.Pozdrawiam
      • Gość: hugo Re: POTENCJALNI NASTĘPCY ENGELA IP: 62.29.138.* 19.06.02, 13:20
        Dajcie spokoj tym polskim kandydaturom. Engel musi odejsc, a kazdego nastepnego
        zaszczuja juz w trakcie eliminacji do ME. Pora w Polsce na niezaleznego
        eksperta z zewnatrz, z udokumentowanym dorobkiem. Moj typ: G.Hiddink - mysle,
        ze chetnie zgodzilby sie, chocby dlatego, ze mialby z Polski blizej do
        Holandii. Generalnie fachowcy z Europy Zach. bardzo chetnie przyjezdzaja na
        expackie posady do Polski, o ile dobrze platne.
        • Gość: Thorgal Re: POTENCJALNI NASTĘPCY ENGELA IP: *.u.mcnet.pl 19.06.02, 14:18
          A co sądziecie o Wernerze Liczce (ex. Polonia). Na podstawie wypowiedzi
          prasowych zrobił na mnie na prawdę świetne wrażenie. Tylko problemem jest jego
          kontrakt z młodzieżową reprezentacją Czech...
      • Gość: RICARDO Re: POTENCJALNI NASTĘPCY ENGELA IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 14:44
        A ja uważam, że DRAGO OKUKA najlepiej by sie sprawdził. Troche szkoda by było
        Legii, ale dla dobra reprezentacji ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka