Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

175 tysiecy kibicow Legii w Lodzi

30.10.02, 19:19
    Witam wszystkich kibicow.

Kilka tygodni temu poddalem w watpliwosc, ze Legia ma w polsce 6,7 mln kibicow, jak napisala
    jedna z gazet. Zostalem slusznie zje...chany przez kibicow tej druzyny, ze w to watpie. Macie racje, bije
    sie w piersi. Pozwolilem sobie jednak powiedziec �B� i policzylem statystyczna ilosc fanow tej druzyny
    w kilku miastach Polski (glownie tam, gdzie sa inne druzyny I-ligowe). Dane o liczbie mieszkancow
    (lekko przeze mnie zaokraglone) na podstawie rocznika demograficznego.

Liczba ludnosci w Polsce: 38 mln 700 tysiecy (w tym okolo 1 mln 800 tysiecy ponizej 6 lat, wiec
    ich nie nie liczymy). Zostaje okolo 37 mln ludzi. 6,7 mln z tego to okolo 17,5% - tyle jest kibicow Legii
    w Polsce wsrod wszystkich ludzi, podkreslam wszystkich, powyzej 6 roku zycia.

Teraz liczby:

Aglomeracja lodzka (Lodz, Zdunska Wola, Pabianice, Zgierz itp) - okolo 1 mln mieszkancow (powyzej
    6 roku zycia - caly czas to zalozenie obowiazuje), 17,5% z tego daje nam 175 tysiecy kibicow Legii na
    tym obszarze.

Poznan miasto - okolo 560 tysiecy ludzi x 17,5% - prawie 100 tysiecy kibicow Legii (dokladnie: 98
    tysiecy)
    Aglomeracja katowicka - minimum 1,5 mln mieszkancow x 17,5% = 260 tysiecy kibicow Legii
    Wroclaw -620 tysiecy x17,5% = 108,5 tysiaca kibicow Legii

Trojmiasto: (Gdansk, Gdynia, Sopot i pomniejsze) minimum 1mln mieszkancow x 17,5% =175 tysiecy
    kibicow Legii
    Miasto Krakow - 730 tysiecy x 17.5% = 128 tysiecy kibicow Legii.
    Itd, itd, itd...

Aglomeracja warszawska: minimum 2mln ludzi x 17,5% = 350 tysiecy kibicow Legii.

Ufff!!! Zaiste, wyniki sa wspaniale, wprost porazajace.

Nie moge jednak zrozumiec kilku rzeczy: srednia frekwencja na meczu Legii (zawyzona) to okolo 9
    tysiecy kibicow. Daje to mniej niz 0,5% globalnej liczby mieszkancow warszawy i okolic. Tymczasem
    Barcelona, ktora ma o wiele mniej kibicow (globalnie niz Legia) ma frekwencje (zanizam) 70 tysiecy
    na meczu. Stanowi to okolo 2,5% mieszkancow Barcelony i okolic (zakladam, ze mieszka tam okolo 3
    mln ludzi). Daje to pieciokrotnie wiecej widzow w proporcji do ilosci mieszkancow, niz w Warszawie.
    (Biore tu pod uwage globalna liczbe mieszkancow obu aglomeracji, bo nie mam szacunkow, jaka
    jest ilosc kibicow Barcelony w Hiszpanii i nie moge ujac ich procentowo w tym miescie).

Po drugie: intryguja mnie mecze wyjazdowe Legii. Wezmy pobliska Lodz. Po co te kolumny policji
    eskortujace kibicow z Warszawy z dworca na stadion? Przeciez np. na Widzew przychodzi 5-7 tysiecy
    kibicow. Wobec 175 tysiecy kibicow Legii w Lodzi to nieliczni fani Widzewa powinni byc eskortowani
    na stadion przez tysiace policjantow, bo jest ich trzydziesci razy mniej niz kibicow Legii. Moze ktos
    powiedziec, ze ci ostatni nie ujawniaja sie na codzien. Ale nie widac ich takze na meczu, gdy
    przyjezdza Legia. Przeciez gdyby tylko co dziesiaty z nich przyszedl na stadion Widzewa, to byloby ich
    17,5 tysiaca, piec razy wiecej, niz widzewiakow.
    Dokladnie to samo dotyczy Slaska, Krakowa, Poznania i innych miast. Czy ktos moze mi to
    wytlumaczyc, dlaczego nigdzie nie widac tych setek tysiecy fanow druzyny z Warszawy?

Jezeli ktos ma cos do dodania, to prosze o uwagi, ale bez chamstwa i wymyslania, bo ja nikomu nie
    ublizam, porobilem pewne wyliczenia i doszedlem do zaskakujacych konkluzji.

Pozdrawiam wszystkich kibicow.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Razorfan Re: 175 tysiecy kibicow Legii w Lodzi IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 30.10.02, 20:21
        Wlasnie sie przekonales jak bledne wnioski mozna wyciagnac ze statystyki. To
        jasne ze Legii nie kibicuje 100 tys poznaniakow (choc po cichu jest to zapewne
        jakas grupa). Poza tym nie zrozumiales chyba co to znaczy sympatyzuje. Nie
        oznacza to ze chodzi sie bic, nawet nie to ze chodzi na stadion,tazke nie musi
        ogladac Legii w tv. Chodzi o to ze np. kibicuja Legii "w prasie" lub raz na
        jakis czas obejrza w tv i tyle. Ten sondaz nie pokazywal jak kots w to
        kibicowanie jest zaangazowany. A Legia jako najleszy polski klub z pewnoscia ma
        wielu kibicow w calej Polsce, szczegolnie w miejscach gdzie nie ma I ligi
        (Polska to nie tylko duze miasta ale w duzej czesci male miasta do 20000 ludzi
        ale tego oczywiscie nie wiesz). Jako klub grajacy w pucharach i majacy dluga
        historie jest oczywistym kandydatem na ulubiona druzyne. Szkoda ze sie
        naliczyles bez sensu no ale trudno moze dalo ci to jakas satysfakcje?
      • Gość: cyb0rg Re: 175 tysiecy kibicow Legii w Lodzi IP: *.mov.pl 30.10.02, 20:58
        wlasnie dowiodles ze zaledwie 315 tys Warszawiakow
        kibicuje Legii.
      • Gość: dexter Mam ten sam problem... IP: *.pl 30.10.02, 21:17
        No właśnie, mi też się coś nie zgadza. No bo biorąc przykładowo taki autobus,
        którym sobie jadą kibice Polonii na mecz. Czy oni się domyślają, że wśród nich
        prawie jedna piąta to ukryci legioniści? Może im trzeba powiedzieć? I jeszcze
        jednej rzeczy jakoś nie mogę rozgryźć. Jak sobie jadę sam samochodem (stanowię
        100% populacji mojego pojazdu)na zajęcia, to jak to z tymi proporcjami jest? No
        bo zawsze mi się wydawało, że w 100% procentach jestem za Legia, a tu się
        okazało, że tylko w 17,5%. I w dodatku nie wiem których. Czy to lewa noga i
        prawa ręka, czy może głowa, uszy i stopy kibicują Legii?
        • jackos Re: Mam ten sam problem... 30.10.02, 21:51
          akkj załóż może jakąś szkołę matematyczno filozoficzną (modne takie były w
          starożytnej Grecji) na pewno na twoje wykłady będą przychodzić miliony
          słuchaczy z całej Polski
          • Gość: Porter Re: Mam ten sam problem... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.02, 23:14
            jackos napisał:

> akkj załóż może jakąś szkołę matematyczno filozoficzną (modne takie były w
            > starożytnej Grecji) na pewno na twoje wykłady będą przychodzić miliony
            > słuchaczy z całej Polski

... a 17% kazdego z Twych sluchaczy kibicowac bedzie Legii!
      • antylegia Co za pojeb! 30.10.02, 21:49
        Ja pierdoooole, koleś, ale ty masz kompletnie najebane w bani!

Buahahaha, twoje rozumowanie jest na poziomie 5 letniego dziecka. Zero logiki!

Po pierwsze jakie kurwa 37 milionów kibiców w Polsce? Ludzi którzy choć trochę
        interesują się piłką jest u nas co najwyżej połowa z tego. Wiem, bo wnioskuję
        to z mojego otoczenia, które w przeciwieństwie do twojego nie składa się
        wyłącznie z szalikowców. Otóż znam wielu ludzi których nie kręci piłka nożna i
        nie wiedzą pewnie nawet kto jest mistrzem Polski.
        Odrzucasz poniżej-6-latków? No tak bo te dzieci ledwie rozumieją co się dzieje
        na świecie. Natomiast już 7-latek może chodzić z szalikiem na mecze i uznasz to
        za normalne. 90-letni dziadek ze sklerozą i rozrusznikiem też zalicza się u
        ciebie do kibiców? Gratuluję dobrego samopoczucia.

Po drugie Legia za Chiny Ludowe nie ma 6 milionów kibiców, to już chyba zostało
        wyjaśnione poprzednim razem. Załóżmy (baaaardzo optymistycznie) że ma 3
        miliony. Z twoich chorych obliczeń wynika że ci kibice rozkładają się równiutko
        po 17,5 procenta niezależnie czy Warszawa czy Kraków. Otóż przyjmij do swojego
        kretyńskiego (bez)mózgu że Cwelce kibicuje prawie wyłącznie Warszawka i
        podwarszawskie wioski. No i jest jeszcze chyba paru Legionistów w Szczecinie,
        nie wiem dokładnie ale chyba macie z nimi jakieś układy. Każdy normalny kibic w
        Krakowie/Poznaniu/Łodzi/Katowicach kibicuje Wiśle/Lechowi/Widzewowi/GKS. Na
        twoim miejscu cieszył bym się z tego co macie pod Warszawą.

Chcąc przenieść twoje durne cyferki np. do Hiszpanii licze analogicznie:
        Realowi w Hiszpanii kibicuje załóżmy 20% kibiców, Barcelonie troche mniej,
        powiedzmy 15%.
        Madryt ma 4 mln mieszkańców, odliczmy dzieci poniżej lat 6, zostaje 3,7 mln.
        Wychodzi 700 tys. fanów Barcelony w Madrycie. Trochę dziwne bo gdyby tak było
        to zostaliby oni natychmiast pozabijani przez pozostałych madrytczyków,
        podobnie jak 500 tys. fanów Realu w stolicy Katalonii. W ten oto sposób mamy
        1,2 miliona zabitych. :))) Tragedia.

Podsumowaując ten wątek to najbardziej debilna prowokacja na forum od bardzo
        dawna. Dawno też się tak nie uśmiałem! Myśl dalej, może kiedyś dojdziej
        dlaczego ludzie się z ciebie śmieją.

P.S. i dwa razy napisałeś "pozdrawiam wszystkich kibiców"

A ja pozdrawiam (raz)wszystkich normalnych
        • Gość: Leon Re: Co za pojeb! IP: proxy / *.cvx2-a.lei.dial.ntli.net 30.10.02, 23:33
          No, ciekawie napisales, troche jak ostantni gosc wspomnial kilka raczrj
          dziwnych spostrzezen, ale ogolnie bylo to ciekawe. Co do twojego pytania, to w
          Polsce niestety wzglednie malo ludzi jezdzi na wyjadzy, a w Angli np po kilka
          tysiecy. Dlatego kibice Legii po calej Polski pewnie nie jada do Warszawy w
          stanowczych ilosciach. Pozatym, z samej stolicy jest tak malo (nie ludzmy sie,
          9 tys to kpina), bo mecze nie sa bezpieczne, stadion jest do dupy (jak prawie
          wszystkie w naszym kraju). Sadze ze jesli w Warszawie wybuduje sie nowoczesny
          i bezpieczny stadion na powiedzmy 40tys miejsc, to powinien byc on wypelniany
          jesli beda tanie bilety, i jak pozbedzie sie pare tys tych kretynow co psuja
          widowisko dla reszty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka