Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Super Bowl dla Pittsburgh Steelers

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 10:41
    Brawo dla Ekipy z Pittsburga , szacunek dla Seahawks.Jak zwykle twarda,
    markowa obrona do tego kilka fenomenalnych zagrań w ataku - Bill Cowher -
    dobra robota !!!
    Szkoda troche niektórych decyzji sędziów ale hawks ,niw wykorzystali swoich
    szans w tym spotkaniu.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Ghostdog Re: Super Bowl dla Pittsburgh Steelers IP: 213.25.33.* 06.02.06, 12:40
        Trzeba przyznac, ze Seahawks sami sa sobie winni-byli lepszą ekipą wczoraj a
        mimo to.... Druga sprawa to decyzje sedziow-zdecydowanie za duzo waznych
        decyzji na korzysc Steelers.
        Na plus komentarz w canal+, dwoch znajacych sie i czujacych klimat gosci. Bylo
        ok. Natomast Wojtek M. tradycyjnie juz walnal pare textów, widac ze nie za
        bardzo zna sie na tej grze. Dobre bylo:"Druzyna Steelers to taka Stal Stalowa
        Wola w koszulkach GKS-u Katowice".
        Szkoda tylko tego wyniku.....
        • dorsai68 Re: Super Bowl dla Pittsburgh Steelers 06.02.06, 13:23
          Eh... Seahawks gubili się w najważniejszych dla nich momentach. Sędziowie, rzeczywiście trochę pomogli Stalowcom, zwłaszcza pierwsze przyłożenie, dość... dyskusyjne. Mimo wszystko Steelers byli bardziej skonsolidowaną drużyną, grającą konsekwentnie swoje.
          Zasłużeone zwycięstwo - Gratulacje.
          • Gość: JamesBond Re: Super Bowl dla Pittsburgh Steelers IP: *.dyn.optonline.net 06.02.06, 14:12
            OK, Plusem jest to ze pokazuja football w polsce.
            Nie moge natomiast zniesc tlumaczen a raczej marnych prob tlumaczen niektorych
            pozycji lub terminologii amerykanskiego football.
            Przylozenie? co to jest? brzmi to jak przylozenie w ucho...WTF!?
            Jesli nie ma prawdziwego odpowiednika w jezyku polskim (w tym przypadku naprawde
            nie ma) tradycja nakazuje uzywac originalnego terminu touchdown.
            Jesli Gazeta pragnie promowac ten sport, niech zrobi nam wszystkim przysluge i
            wyjasni zasady gry i pozycje wraz z poprawnymi nazwami w originale, a nie
            transformuje amerykanski football w cos co nie bedzie zrozumiale dla nikogo ze
            wzgledu na masowe "spolszczenie" terminologii.
            Juz moge sobie wyobrazic, tlumy kibicow ogladajacych mecz w barze i
            wrzeszczacych "...Yeah, przylozenie...!!!"
            Opanujcie sie "dziennikarze" !
            • cracovian Re: Super Bowl dla Pittsburgh Steelers 06.02.06, 15:57
              Sport i tlumaczenia do doopy.
              • Gość: justyna ale warsaw eagels to mozna chyba napisac po Polsku IP: *.pwn.com.pl 06.02.06, 16:39
                czy nie czy to tez nie jest przetlumaczalne.... a jednak my gesi... oj gesi
                gesi smutno sie robi i tyle!!!
            • Gość: kibic Re: Super Bowl dla Pittsburgh Steelers IP: 5.6.2R* / 24.66.94.* 07.02.06, 05:41
              Ten sport jest zbyt nudny aby "tlumy kibicow ogladaly go w barze"......
              • Gość: Christo Re: Super Bowl dla Pittsburgh Steelers IP: 161.52.166.* 07.02.06, 11:06
                NFL sledze juz od ponad roku i nie uwazam ze jest to sport nudny. Oczywiscie
                jesli nie zna sie nawet fundamentalnych zasad to moze wydawac sie ze jest to
                beznadziejna gra. W momencie gdy zrozumialem wiekszosc zasad i zaczalem czytac
                regularnie o NFL to wydaje mi sie ze jest to bardziej barwna gra od pilki
                noznej, z ta roznica ze w Polsce jeszcze nie tak bardzo znany. Najlepsza strona
                o NFL? Oczywiscie sportsillustrated.cnn.com/ .
                Co do tlumaczen to mysle ze powinnismy zosatc przy nazwach amerykanskich. O ile
                rozgrywajacy brzmi jeszcze dobrze to przylozenie juz nie za bardzo. A jak bedzie
                sie nazywal WR? albo RB? Running Back = Biegajacy obraonca??Biegnacy obronca??
                Nie da rady uzywajamy orginalnych okreslen.
                Pozdrowienia
                Carolina Panthers Rulez!
                • Gość: Seth Re: Super Bowl dla Pittsburgh Steelers IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.02.06, 13:29
                  W Polsce mozna poczytac na www.s24.pl podaje linki:
                  s24.pl/index.php?stsid=11270&kid=125,
                  albo tutaj : s24.pl/index.php?stsid=11189&kid=125
            • patriota21wieku Touchdown = przylozenie 08.02.06, 19:14
              Ta nazwa pochodzi z rugby, od ktorej sie football amerykanski wywodzi. W rugby
              touchdown to jest przylozenie, wiec komentator slusznie to tak nazwal. A jesli
              chodzi o inne definicje, to moze z wyjatkiem WR (skrzydlowy) to raczej by
              trudno znalezc odpowiednik w j. polskim.
            • Gość: J Re: Super Bowl dla Pittsburgh Steelers IP: 167.230.38.* 10.02.06, 22:09
              Terminy sa z rugby.
              • docchanka kawal o futbolu amerykanskim 12.02.06, 02:01
                a znasz terminy futbolu amerykanskiego? jesli tak, to prosze oswiec mnie.
                a dla tych ktorzy znaja sie na tym sporcie i kojarza terminologie angielska
                kawal ktory mnie rozbroil pare dni temu. niestety chyba nie jest
                przetlumaczalny z angielskiego, ale prosze:

Charlie took his girl friend to her first football game. They had
                really good seats, they sat at the 50 yard line.

At the end of the game, Charlie asked her if she liked it.

"Yeah, it was great," she said. "I mean, with all the tight pants and
                stuff. I just don't get why all the fuss about a quarter!"

Charlie is confused.

"At the beginning of the game," she explained, "I saw the two guys
                flip a quarter. Then the rest of the game, all they said was: Get the
                quarterback! Get the quarterback! Hello! It's only 25 cents!"

:)
      • suchodolski4 Re: Super Bowl dla Pittsburgh Steelers 06.02.06, 23:54
        menska gra
      • docchanka wrazenia z Pittsburgha 07.02.06, 02:34
        oooooooooooooj a co sie dzialo w Pittsburghu po meczu! wlasnie tu jestem i
        wczorajsza noc to byl szok! w dzielnicy w ktorej mieszkam ludzie przekrzykiwali
        klaksony, klaksony przekrzykiwaly ludzi a do tego wszystkiego sztuczne
        ognie.halas byl niesamowity.w innej dzielnicy, uniwersyteckiej i zamieszkalej
        glownie przez studentow, powyjmowano znaki drogowe, drzewa, powybijano szyby,
        poprzewracano na dachy samochody... no i refleksja: czy Polacy tez sie tak
        ciesza? czy tylko wyladowuja agresje gdy przegraja? czy tez tak bysmy
        zareagowali gdybysmy zdobyli, np. mistrzostwo swiata w pilce noznej? mysle ze
        to dobre porownanie bo nie ma mistrzostw swiata w footballu wiec to, narodowe w
        koncu, zwyciestwo jest wielkiej rangi. tym bardziej ze Steelersi uzyskali ten
        tytul ponownie dopiero po dwudziestu kilku latach!
        poza tym, od mieszkancow Pittsburgha slyszalam (i to rowniez od tych, ktorzy
        pochodza z innnych regionow USA), ze Steelersi to bardzo dobra i inna od innych
        druzyna tez pod wzgledem stosunkow miedzy zawodnikami i ich zaangazowania w
        sprawy charytatywne. wiec moze im sie nalezalo...
        jesli chodzi o terminologie, to jestem za tlumaczeniem terminow obcojezycznych.
        i wydaje mi sie ze slowo "przylozenie" juz gdzies slyszalam w tym wlasnie
        kontekscie.
        pozdrawiam!
        • Gość: Beret Re: wrazenia z Pittsburgha IP: 193.238.14.* 07.02.06, 13:34
          Zapraszam do Warszawy po tym jak Legia zdobędzie mistrza...

PS. Termin przyłożenie uważam za jak najbardziej na miejscu i w porządku.
          Dobrze brzmi i wiadomo o co chodzi.
      • Gość: nie kibic Re: Super Bowl dla Pittsburgh Steelers IP: *.195.popsite.net 07.02.06, 02:58
        Czy ktos moze mi to wytlumaczyc czy to zalicza sie do nazwy ( to jest sport) ?
      • Gość: zocha Re: Super Bowl dla Pittsburgh Steelers IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 07.02.06, 06:28
        "Sterroryzowana" przez meza i jego braci ogladalam ten mecz bez przekonania.
        Najlepsze byly i tak reklamy w przerwach - "SUPER FRIDGE" - kto widzial ten wie
        o co chodzi:)
        tak przy okazji - sekunda reklamy w czasie Super Bowl kosztuje $80 000.
      • Gość: jerzyk Re: Super Bowl dla Pittsburgh Steelers IP: *.sklodowskiej.osi.pl 07.02.06, 13:25
        ja mam takie pytanie...
        jesli na boisku znajduje sie powiedzmy nastu chlopa (nie wiem dokladnie ilu a
        nie chce wymyslac) to czy jest mozliwosc ze np. kilku z nich przez caly mecz
        nawet nie dotknie pilki?

ps. ogolnie nie odrzucam zadnych sportow ale jak widze rugby to mnie taki futbol
        amerykanski raczej nie rusza ;]
        • patriota21wieku Wyjasniena 08.02.06, 19:22
          Gość portalu: jerzyk napisał(a):

> ja mam takie pytanie...
          > jesli na boisku znajduje sie powiedzmy nastu chlopa (nie wiem dokladnie ilu a
          > nie chce wymyslac) to czy jest mozliwosc ze np. kilku z nich przez caly mecz
          > nawet nie dotknie pilki?

Jest ich 11 w obronie i 11 w ataku. Zmieniaja sie czesto a kazda druzyna moze
          wystawic do meczu 45. Wielu z tych 45 nie dotknie pilki, a z tych co sa na
          boisku 4 graczy w ataku nigdy nie moze jej dotknac w czasie gry, bo jest to
          wtedy kara. Ci zawodnicy to odpowiednio: left tackle, left guard, righ guard,
          right tackle. Sa oni czescia linii ofensywnej ktora ma za zadanie ochrone
          rozgrywajacego (quarterback) i stworzenie miejsca dla biegaczy (running backs:
          tailback albo fullback). W obronie jest wielu ktorzy pilki nie dotkna.

>
          > ps. ogolnie nie odrzucam zadnych sportow ale jak widze rugby to mnie taki
          futbo
          > l
          > amerykanski raczej nie rusza ;]

Mieszkam w USA od 1987 i jestem zapalonym kibicem. Jak sie pozna tajniki
          kazdego sportu, to wtedy jest on ciekawy (nawet tenis stolowy czy baseball).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka