Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Cala POLSKA JEST ZACOFANA

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 20:31
    a wiecie dlaczego ?
    jak bylem w UK we wakacje to tam nawet w najmniejszym miasteczku sa parki a w nich:

-boisko do pilki noznej
    -boiska do siatkowki
    -boiska asfaltowe do kosza
    -korty tenisowe
    -stadion lekkoatletyczny + hala zadaszona
    -boisko do krykieta

u NAS NIGDY TAK NIE BEDZIE !!!!!!!! i wy chcecie rywalizowac na poziomie swiatowym z innymi zawodnikami. smiechu warte. poza tym polska jest ciemnogrodem. np. rodzice baliby sie wyslac siedmioletniej coreczki/syncia do powiedzmy szkoly tenisowej na florydzie albo w paryzu (gdyby mieli kase), bo nie. lepiej zostac u sfojakow. z takim mysleniem to niczego nie osiagnie ten glupi narod.

ja wlasnie zarabiam na zachodzie kase na to, zeby stac bylo moje dzieci przyszle na wlasnie tego typu szkolki a nie na trening u trenerow, ktorzy zarabiaja kilkaset zlotych lub pracuja za darmo - z milosci do sportu. to jest chore i tylko mozliwe w tej ZACOFANEJ POLSCE.

zeby byc kims trzeba sie wybic i potrenowac w warunkach w jakich trenuja same gwiazdy. w polsce brak takich warunkow.
    Obserwuj wątek
      • Gość: GREK Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 15:00
        Racja,racja i po trzykroć racja ... Ja dodam jeszcze jedno,w formie przydługiej sentencji :) - w tym kraju nigdy nie bedzie dobrze dopóki naturalne będzie zapijanie się piwem, obżeranie, ćmienie śmierdzącego tytoniowego szajsu,lenienie i wysiadywanie w knajpach albo kościołach, a regularne uprawianie sportu przez ludzi w każdym wieku będzie nosiło znamiona aberracji. Prymitywną i powaloną mentalnośc tego ciemnego społeczeństwa widac na każdym kroku, w każdej dziedzinie,w każdym punkcie, a tzw. kultura sportu to tylko jeden z obszarów.
        • Gość: Porter Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.orion.pl 08.02.06, 15:52
          Panowie, spierda...ć do jakiegoś przyjemnieszego kraju, a nie narzekać, jak
          cioty. Znaleźli się oświeceni. Nawiasem mówiąc - czy sport wyczynowy nie jest
          aberracją większą, niż opijanie się piwskiem?
          • Gość: mmm Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.ucr.edu 08.02.06, 18:08
            Otwartosc na krytyke nie jest zaleta Polakow, choc oczywiscie od samego gadania stadiony sie nie wybuduja.
            • Gość: Porter Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.orion.pl 09.02.06, 08:35
              1. Pokaż mi jakikolwiek naród chętniej krytykujący swój kraj, i taki, w którym
              taka krytyka jest przyjmowana z większym zrozumieniem. U nas wystarczy, że byle
              gó..arz napisze, że Polska jest be, a już, zamiast usłyszeć zasłużone: "stul
              pysk" może liczyć na poparcie.
              2. To, co zamieścił założyciel wątku, nie jest krytyką, tylko gó..arskim
              marudzeniem właśnie.
              3. A odkrywcze jest, jak info o pogarszającym się stanie zdrowia królowej Bony.
              4. Mieszkałem siedem lat w Stanach. Zapewniam Cię, że tamój styl życia w żadnym
              razie nie jest zdrowszy niż u nas.
              5. Brak boisk w Polsce wynika z braku potrzeb. Kiedyś na każdym skwerku,
              podwórku, trawniku grało się w piłkę. Wcale boisk do tego nie było trzeba. A
              teraz nie ma chętnych, to na co boiska?
              • Gość: mmm Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.lsanca.dsl-w.verizon.net 09.02.06, 18:48
                > 1. Pokaż mi jakikolwiek naród chętniej krytykujący swój kraj, i taki, w którym
                > taka krytyka jest przyjmowana z większym zrozumieniem. U nas wystarczy, że
                > byle gó..arz napisze, że Polska jest be, a już, zamiast usłyszeć zasłużone:
                > "stul pysk" może liczyć na poparcie.

Zgadzam sie z ty, ze krytykanctwo jest w Polsce modne. Wydaje mi sie tez, ze znam przynajmniej jeden kraj, bardziej przeczulony na punkcie krytyki. Ale to nie zmienia faktu, ze w Polsce nie ma porzadnych boisk. I jest to prawda niezaleznie od tego go to mowi i niezaleznie od tego, czy ta prawda byla juz znana.

> 2. To, co zamieścił założyciel wątku, nie jest krytyką, tylko gó..arskim
                > marudzeniem właśnie.

Krytyka - tak. Krytykanctwo - nie!

;)

> 4. Mieszkałem siedem lat w Stanach. Zapewniam Cię, że tamój styl życia w
                > żadnym razie nie jest zdrowszy niż u nas.

Uwazam, ze w USA duzo wiecej osob uprawia sport. Wez losowo wybrany uniwersytet w Polsce i w USA, zloz druzyne (nie losowa) ze studentow i kaz im zagrac w pilke nozna. Twierdze, ze Ci z USA by wygrywaliby zdecydowanie czesciej (nie wspominajac o rywalizacji w innych dyscyplinach)
                • Gość: Porter Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.orion.pl 09.02.06, 22:23
                  Ja wiem? Mój siostrzeniec (mistrz Polski w pływaniu w swojej kategorii
                  wiekowej) wyjechał we wrześniu do Stanów i strasznie narzeka na poziom
                  amerykańskich trenerów pracujących z dziecmi i bazę. Ale reprezentacja
                  większości amerykańskich uniwersytetów wygrałaby z polskimi studentami na
                  luzie. Z przyczyn oczywistych: mój syn miał w podstawówce kolegę - wielki
                  talent futbolowy. Juz w podstawówce miał ulgi, a w high school, czy college'u
                  to w zasadzie w ogóle nie musiał sie uczyć. W jednej klasie z moim synem było
                  też dwóch Murzynów, którzy nie opanowali do końca middle school sztuki sztuki
                  biegłego czytania, ale za to stanowili podporę reprezentacji szkoły w kosza. I
                  tak dalej. Ale oprócz tego Jeremiego, Tima i Clifforda w klasie tylko jeszcze
                  mój syn cos ćwiczył, a pozostali zupełnie nic - telewizja, komputery i to w
                  zasadzie wszystko. A ci co ćwiczyli, w szkole średniej juz w zasadzie (choć nie
                  formalnie) zostawali zawodowcami.
          • Gość: GREK Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 20:24
            Co za typek... Pewnie, lepiej powiedzieć "spie..ć" niż próbować coś zmienić ,a choćby i zauważyć,że dobrze nie jest i dać temu wyraz, słowo i czyn w parze idą w końcu... Z drugiej strony - fakt niezbity, o wiele lepiej wyjechać i żyć w normalnym społeczeństwie, a to błocko razem z tobą i tobie podobnymi redneckami zostawić na pastwę losu. Idź napij się piwka, a sport pooglądaj sobie na ekraniku w kapciuszkach i z brzuchem na temblaku, a potem komentuj wydarzenia na forach i zgrywaj się na znaffcę z krainy deszczowców.
            • Gość: Porter Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.orion.pl 09.02.06, 08:37
              Przecież realizacja postulatu "spierd'''ć" przez autora nin. wątku zmieniłaby
              mnóstwo: przeniósłby się do kraju, w którym będzie miał lepiej. A w Polsce
              wzrośnie od tego średnia inteligencja.
              • Gość: GREK Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 11:25
                MOże najpierw wytknij błędy w podejściu do sprawy i popraw gdzie się on (czy ja) pomylił/liśmy,a później proponuj jemu/nam owo sp..., pardon..., daleką podróż...
                • Gość: Porter Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.orion.pl 09.02.06, 11:33
                  No więc chcecie żeby Wam DAĆ! I Polska jest be bo nie daje, a Anglia Wam da.
                  Samemu coś zrobić, to nie. Wam trzeba dać, najlepiej już. To jest obrzydliwa
                  postawa.
                  A osieł, który spędził parę tygodni w jukeju, zobaczył tam boiska i snuje
                  głębokie analizy dotyczące tamecznego stylu życia godzien jest tylko uznania za
                  osła właśnie.
                  • Gość: GREK Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 13:04
                    Słuchaj, nie trzeba jechać na Wyspy,wystarczy wizyta w Czechach,zeby zobczyć coś podobnego... Tu naprawdę wiele nie trzeba - boiska do kosza,wydzielone place do gry w nogę,paliki do rozwiszenia siatek do siatkówki,łatwiejszy dostęp do hal,sal sportowych w zimie,więcej organizowanych lig,gdzie nie trzeba bulić tauzena od zespołu jako "wpisowego", czy to naprawdę jest ilustracja postawy roszczeniowej ? A nie jest to przypadkiem domaganie się MINIMUM ? Jasne, że jak się chce to można grać,biegać etc. wszędzie, ale dobra,podstawowa baza zacznie bardziej to ułatwia... Chyba lepiej,żeby były boiska na których bramka nie chce cię zabić,a kosz ukoronowac, dostępniejsze hale, tańsze uczestnictwo, więcej miejsc stricte przeznaczonych do uprawiania sportu,NAWET JEŚLI NIE ZNAJDĄ WIELU UŻYTKOWNIKÓW,niż żeby było wielu użytkowników,a nie było im gdzie się podziać... Słowem - niech będzie należyta podaż, nawet jeśli popyt ma jej proporcjonalnie nie dorównać... W tym obszarze chyba można sobie na to pozwolić (?).
                    • Gość: Porter Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.orion.pl 09.02.06, 22:09
                      A Czechom kto dał te boiska? No i to w ogóle minimum?
                      No i dlaczego nie możesz grac w piłkę z bramkami zaznaczonym zdjetymi kurtkami?
                      Ja tak grałem, jak miałem ochote, a jak nie miałem ochoty, to nie grałem nawet
                      na porzadnym boisku.
                      Teraz nie ma chętnych do sportu w Polsce i tyle.
                      • Gość: GREK Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 14:30
                        W Czechach jest to inicjatywa lokalna,w ramach dbania administracji o kulturę fizyczną... *** Heh, o to chodzi,że w piłkę przez wiele lat grałem właśnie z "kurtkowymi" bramkami,pamiętam bardzo dobrze... I dlatego dziś mówię,że trzeba bazy,bo mental i chęci są inne (od tego zacząłem i widzę,że tutaj nie ma róznicy zdań),ale i chyba świadomośc decydentów i promotorów powinna się zmienić... Trudno takze tym nielicznym potencjalnie chętnym, nabierać ochoty,kiedy nie ma inspiracji,dostępu,bazy do realizacji... Kółko się zamyka.
                        • Gość: Porter Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.orion.pl 10.02.06, 17:17
                          To administracja, czy inicjatywa lokalna? Jak inicjatywa lokalna - to inicjuj
                          lokalnie. Wystarczy kilka chętnych osób, nacisnąć radnych w gminie i już. Nie
                          mów, że się nie da, bo wszystko się da.

A to, że dziś nie ma dla kogo budować boisk, to przecież fakt. Nawet na
                          istniejących zero ruchu.
                          • Gość: GREK Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 12:52
                            Pstryk i już,hehe... fajnie by było... Zawsze jest dla kogo budować; czy to, że chętnych jest mało, ma oznaczać, że nalezy na nich machnąć ręką i olać temat ? Nie sądzę.
                            • Gość: Porter Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.orion.pl 11.02.06, 23:17
                              Guzik tam, zawsze jest dla kogo budować. W Seattle mieszkałem w osiedlu, które
                              miało boisko do kosza, basen i dwa korty. Byłem (z synem) jedynym użytkownikiem
                              kortu, w basenie pływało czasem dwóch chłopaków, w kosza nie grał nikt. Przez
                              dwa lata nie widziałem ani jednego przypadku.
                              W okolicach domu, w którym mieszkałem za młodu, na warszawskim Muranowie, jest
                              trzy boiska do piłki nożnej, jedno do kosza i jedno do siatkówki. Stoją puste i
                              nikt nigdy na nich nie gra. To po ki szpic budować nowe?
                              Po prostu sport przestał bawic młodzież i to wszędzie, nie tylko w Polsce, ale
                              i w Anglii i w USA. Może w Brazylii, Argentynie, czy Afryce jest inaczej i tam
                              byłoby dla kogo budowac boiska. Ale nie u nas.
                              • Gość: GREK Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 15:51
                                Moze lepiej nie generalizować na podstawie jednej obserwacji ? Seattle i W-Wa-MUranów to naprawdę nie są miejsca na których świat się kończy... ja mogę podac kilkanaście przypadków odwrotnych,ale to i tak do niczego nas nie zaprowadzi. Parafrazując, pytanie brzmi - szczepić się na wszelki wypadek czy nie szczepić licząc,ze choroba nas nie dopadnie ? Tej młodzieży, która sport bawi na pewno jest niewiele, ale zostawić ją bez bazy to też tak jakoś nietęgo...
                                • Gość: GREK Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 15:55
                                  P.S : BTW, dlaczego całośc zawęzamy do młodzieży ? Poodbno młodzież wg niektórych kategorii klasyfikacyjnych naweet 36-latkowie... A czy 40-latkowie i starsi nie mają prawa mieć gdzie rekreacyjnie pokopać piłkę,pograć w siatkę czy kosza ? Tacy też się zdarzają...
                                  • Gość: Porter Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 18:18
                                    Ale czterdziestolatkowie nie płaczą, że nie maja gdzie grać. Jak chcą, to mają.
                                • Gość: Porter Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 18:17
                                  Ale ja mieszkałem na Muranowie 19 lat,a w Seattle - 2 lata. A załozyciel watku
                                  swoje wnioski snuje po wakacyjnym pobycie w UK. To czyje wnioski są lepiej
                                  umotywowane?
                                  A szczepienie na wszelki wypadek nie ma sensu. Jak nie ma chętnych, to po co
                                  budować boiska? Uważasz, że jak się je pobuduje, to sie zaraz chętni znajdą? No
                                  to ja wątpię. Analogia ze szczepieniami jest pozbawiona sensu. A ta młodzież,
                                  którą sport bawi ma do dyspozycji całkiem sporo obiektów. Problem w tym, że nie
                                  ma z kim grać.
                                  • Gość: GREK Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 13:55
                                    Uważam,że nie można zakładać,że chętnych nie ma w ogóle,bo choć stosunkowo niewielka to grupa - jednak jest, i tym samym ignorować potrzeby tych którzy chcieliby mieć do dyspozycji jakąś bazę... A'propos "szczepienia", krótko - chodziło mi właśnie o to co powyżej, że warto w to zainwestować, nawet jeśli chętni mogą się znaleźć,a nie muszą... A załozyć można śmiało,ze zawsze się znajdą jacyś... I mówię o całym kraju,a nie tylko o większych miastach. Baza,organizacja,promocja - to powinno iśc ze sobą w parze...
      • Gość: wróg idiotów Naucz sie "w UK we wakacje", języka polskiego IP: *.aster.pl 08.02.06, 18:38
        Te, postepowiec, zanim zaczniesz kolejny raz biadolic i narzekać na swój kraj,
        naucz sie "w UK we wakacje", języka polskiego. A ja będziesz zwiedzal ten raj,
        zwróć uwagę kto w niezliczonej ilości pubów, zachlewa sie do nieprzytomnosci.
      • bazyliszek4 Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA 08.02.06, 22:43
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=384&w=35720395&a=35771814
      • Gość: henryk Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.int.morganco.com / *.morganco.com 09.02.06, 18:41
        what a bloody as....le!
      • bazyliszek4 Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA 10.02.06, 00:12
        Gość portalu: polska = zacofanie napisał(a):

> zeby byc kims trzeba sie wybic i potrenowac w warunkach w jakich trenuja same
        > gwiazdy. w polsce brak takich warunkow.

g... prawda. mieszkałem długo na Ukrainie, gdzie warunki do uprawiania sportu
        są o wiele gorsze niż u nas. i jakoś im to nie przeszkadza w wybijaniu się...
      • Gość: DSD Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: 212.33.72.* 10.02.06, 08:50
        No tak, w Brazylii przyszłe gwiazdy futbolu kopią piłkę nie w slumsach a w
        profesjonalnych szkółkach piłkarskich, zaś biegacze z Etiopii i Kenii od 5 roku
        życia uczęszczają do fachowych Ośrodków Mistrzostwa Sportowego. Fakt, sporo w
        Polsce 'ogólnej niemożności', ale nie przesadzajmy. Regułą (z mnóstwem
        wyjątków!) jest raczej to, że wyczynowymi sportowcami zostają osoby pochodzące z
        niższych warstw społecznych, uboższych krajów etc, a ci bogatsi mają lepsze
        sposoby wygodnego spędzenia życia niż morderczy trening.

• Gość: GREK Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 14:25
          W Brazylii bardzo szybko dzieciaki trafiają do klubów,które mają dobrą bazę, BARDZO SZYBKO; biegacze z Kenii też szybko są wyławiani przez skautów,którzy wiedzą ile na nich można zarobić,więc ani brazylijscy ani kenijscy początkujący nie mają tak źle jak piszesz... Bardziej polecałbym przykłady szkółek piłkarskich w Europie,gdzie trafiaja b.młodzi Latynosi i Afrykanie. Jasne, kasa inna, ale wzory nawet nie są powielane nawet proprocjonalnie do polską miarę,poza wyjątkami. A wszystko oczywiście zaczyna się od masowości sportu. Tyle,że dobra baza + promocja + wytwarzanie mody bardzo pomagają. Jeszcze jedno... może skoro w Brazylii,jak twierdzisz. dzieciaki grają w fatalnych warunkach, to w ogole treningi juniorskie powinny odbywac się na kartoflisku i szmaciana piłką ? :))), a biegacze niech zasuwają po wetepach,jak 9-letni Kenijczycy ? :))... A Moze jednak lepiej,żeby ewentualni amatorzy sportu mieli dobra bazę,która zachęca, a nie zniechęca ? Czasy są inne,charaktery młode też inne,mamy zrezygnować z eksploracji zamiast dostosowac warunki do epoki ?
          • Gość: Porter Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.orion.pl 10.02.06, 17:23
            No, ale mowa nie jest o klubach, bo te w Polsce mają bazę nie gorszą niż
            lokalne klubiki dla brazylijskiej młodzieży, tylko o boiska dla "dzikich"
            drużyn. Miejsca, gdzie można pograć sobie w nogę, czy siatkę, a nawet w siatko-
            nogę. U nas nie ma na to chętnych, bo jakby byli - to boiska natychmiast by
            powstawały. Takie jest bezlitosne prawo rynku. Zobacz ile powstaje kortów
            tenisowych. Kiedyś był problem, żeby zarezerwować kort na takiej Merze w
            weekend, teraz - najmniejszego, bo powstało kilka nowych ośrodków.
            • Gość: GREK Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 13:07
              Po pierwsze - jegmość powyżej mówił, że "przyszłe gwiazdy w Brazylii" kopią w "slumsach" raczej,a nie w "profesjonalnych klubach"... Rzecz w tym,że w Brazylii boisk jest mnóstwo,bo kopią wszyscy, i dzieciaki nie musza kopać piłki na kartofliskach czy na żwirze, co chyba autor chciał zasugerowac,a przynajmniej ja tak to odczytałem. Naprawdę, te legendy o Garrinchy,Pele,Zagalo i innych są prawdziwe, ale tylko w warstwie ich pochodzenia społecznego i socjalu...:). Te "dzikie drużyny naprawdę mają pod względem bazy,i każdym innym,w Brazylii lepiej niż u nas, bo tam jednak piłka to religia i boiska są na każdym kroku (nie widziałem naocznie,ale nasłuchałem się wystarczająco wiele opowieści osób wiedzących co mówią)... PO drugie - same old song... chętnych nie tyle "nie ma" w ogóle, co jest niewielu,nie ma masowości sportu,tu zgoda... Ale dla tych ,którzy są chętni,a tacy znajdą się zawsze,zwłaszcza w okresie Mundialu czy ME w nadmiarze, warto stworzyć warunki lepsze niż obecnie... Latem można od biedy kopać na owym żwirze (a trudno w mieście znaleźć kawał zielonego terenu na choćby prowizoryczne boisko,zresztą zawsze znajdują się "życzliwi",którzy całą ideę popisowo stropedują,znajdując wiele powodów "przeciw"...),ale w zimie zupełna popelina, większośc halowych rozgrywek piłkarskich to przyjemnośc za solidną opłatą,nie dla większości,a chętnych o dziwo znajduje się spora grupa (w proporcji do ogółu niekatywnych to drobny procent,ale zawsze...),tyle,ze koszty odstraszają i zmuszają do rezygnacji. *** Kort - pięknie, tyle,że to sport dla wyselekcjonowanej grupy osób,które mają w budżecie nadwyżkę na takie przyjemności,nie każdy tak może...
              • Gość: Porter Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.orion.pl 11.02.06, 23:32
                A owszem, kopia na żwirze, ubitekj ziemi, niedokończonych drogach (których w
                Brazylii jest mnóstwo), plażach. Na kartofliskach istotnie nie, z uwagi na
                nieoecność kartofla w tamecznym płodozmianie.
                Jak Ci sie wydaje, że ktoś biedocie z favellas funduje boiska, to chyba nie
                wiesz co to sa favellas. Na luksusowe warunki kopania, jakich domagacie sie z
                kolegą, nazywając je minimum, młodociani Brazylijczycy nie moga liczyć, a mimo
                to grają jakotako.
                A to że nie ma chętnych - to fakt. Przecież nie będziesz twierdził, że nie masz
                gdzie grać. Juz prędzej - z kim. W promieniu kilometra od mego domu jest trzy
                miejsca, gdzie można pokopac piłkę i czasem - rzadko, ktos tam kopie. Sądzę, że
                koło Twego domu też by się coś znalazło, ale moze nie sa to dość luksusowe
                boiska, żebyś sie raczył zniżyc i kopać tam piłkę.

• Gość: GREK Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.06, 16:09
                  Ale takie przypadki będą wszędzie, rzecz leży w proporcjach... U nas są mocno niekorzystne. *** "Kartofliska" to było określenie slangowe,niezwiązane z geografią,rolnictwem etc... *** Rzecz w tym,że w Brazylii na piłkę znajduje się pieniądze,bo : a) nie trzeba ich aż tak wiele jak się zdaje,to nie jest typ szkółek holenderskich czy francuskich,raczej oldksul, b) wiadomo,ze piłkarze są towarem eskportowym Brazylii,a w dodatku piłka odciąga wielu młodych od przestępczości,więc na to się nie szczędzi grosza (nie aż tak wiele to kosztuje,więcej sprzęt,buty,piłki,niż same miejsca do grania), i ci favelowi wirtuozi mają gdzie się podziać,skauting jest o niebo bardziej aktywny i jest znacznie więcej pasjonatów,którzy organziują rozgrywki,z... miłości do piłki. I poważnie się to traktuje,do klubów startują niemal wszyscy; lig młodzieżowych,juniorskich,amatorskich,jest multum,w samym Rio kilkaset... U nas - wszystko to science fiction. *** NO cóz,piłki już nie kopię,raczej rzucam nią... Chętnych zawsze zaś więcej kiedy są organizowane rozrywki,najlepiej za darmo,bo każdy grosz dziś coś znaczy... Jeśli mam do wyboru,wydać 50 zł (prawie co do grosza m-czny rachunek za net,albo połowa 2-miesięcznego rachunku za prąd) na turniej w którym max. zagram 4 mecze po 6 minut,bo jest 60 zespołów,a tylko 1 boisko do dyspozycji, to zgadnij co wybieram... I wiesz, W-wa na pewno z infrastrukturą stoi lepiej; poza W-wą,Breslau czy Krakowem i parom innymi większymi miastami, jest kicha... Organizacyjna,bazowa,dyspozycjna - KASZANA, jakby powiedział pan Majchrzak...
                  • Gość: Porter Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 18:27
                    Młodzi Brazylijczycy kopia byle gdzie i odbywa sie to beznakładowo.
                    A sformułowanie "za darmo" oznacza, że ktoś inny powinien za to zapłacić.
                    Młodociani Brazylijczycy wiekszość tych rogrywek organizują sobie sami. A
                    załóożyciel nin. wątku chce, by ktoś mu zbudował boisko, zorganizował
                    rozgrywki, to on przyjdzie i ewentualnie kopnie. No, i powiedz mi, czemu
                    komukolwiek miałoby na tym kopnieciu zależeć?
                    • Gość: GREK Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 14:09
                      Cóz,nie zgodzę się,z ta zosio-samosiowatością młodocianych Brazylijczyków; dlaczego - o tym mówiłem... Zgodzę się,oczywiście, co do tego,że zaangażowanie i zaintersowanie samych graczy jest o niebo większe niż u nas... A autor wątku moze i przegina porównując Anglię z Polską,w rzeczonej materii, ale nie myli się a'propos tego,że u nas po prostu nie stwarza się warunków dla tych nielicznych,zainteresowanych, być może wychodząc z podobnego założenia jak Ty,a więc - nie ma dla kogo,a jak by i było to za mała to grupa; niech sobie kopią/rzucają/odbijają/biegają byle gdzie... Nie wiem,może jak Polska zdobędzie mistrzostwo świata w piłce nożnej albo wróci do tv ogólnodostępnej NBA to coś się zacznie dziać, w obu sferach... A jeśli nie wróci to nadal nieliczni amatorzy,a nawet pasjonaci,mogą się obejść smakiem,i będą grać na zarośniętym boisku,bez linii,za to z kretowsikami oraz z bramkami - zabijarkami albo na koszach,które przybrały piękny odcień tycjanowski,a tablice lada chwila mogą runąć na głowę,zaś siatki metalowe,wyrównanie dziur na podłożu i wymalowanie linii to uż absolutnie zbyt karkołomny wydatek dla budżetów lokalnych,zatem lepiej kręcić kostki ... Tak jest w wielu miejscach w kraju,w większośc miejsc,z winy osób ,które powinny o to zadbać z racji swoich obowiązków,a taki chyba jest dbanie o krzeewienie kultury fizycznej i dostępność miejsc i infrastruktury ułatwiącej praktykę... I do tego brak organizacji.
          • Gość: murzyn Re: Sam jesteś zacofany tak myśląc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 14:18
            Organizmy murzynów są lepiej przystosowane do biegania, poprostu murzyni mają lepsze warunki fizyczne, oni wysiłek mają we "krwi", a białasay mogą tylko próbować z nimi rywalizować w dyscyplinach biegowych.
            • Gość: nie murzyn Re: Sam jesteś zacofany tak myśląc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 15:04
              Nie wierzę.
              • Gość: nie murzyn Re: Sam jesteś zacofany tak myśląc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 15:07
                A widziałeś murzyna, który choćby na rowerze był najszybszy?
                Twoja teoria murzynie prowadzi chyba nie tam gdzie chciałeś.
      • mathias_sammer Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA 10.02.06, 13:51
        Alez nie pisz tak! Polska to wspanialy kraj, a Polacy to wartosciowy,
        intelignety o dobrym sercu narod.

M.S.
        • Gość: Porter Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.orion.pl 10.02.06, 17:14
          Bez przesady. To, że na tle sąsiadów wyglądamy nienajgorzej, to fakt, ale do
          ideału to nam sporo brakuje. Z drugiej strony sąsiadowanie z dwoma dzikimi
          narodami, które gotowe sa zabijać ludzi milionami w imię jakichś chorych
          ideologii bez skutku nie pozostaje.

----------------------------
          Od Fausta do Pahnzerfausta - rozwój niemieckiej kultury.
          • Gość: yeti Re: Cala POLSKA JEST ZACOFANA IP: *.range81-153.btcentralplus.com 11.02.06, 14:41
            Pieprzenie w bambus ze tak powiem. Akurat siedze w UK wiec dorzuce pare groszy.
            Fakt, jest duzo boisk, parkow i wogole "terenow rekraacyjnych". Tyle ze ja
            jeszcze ani razu nie widzialem zeby na tych boskach ktos kopal pilke. Sa i juz.
            Co do tzw zacofania Polski to miabym tutaj juz odrebne zdanie. Polska pod
            wieloma wzgledami stoi lepiej od zagranicy, a juz na pewno pod wzgledem
            organizacji pracy. Nie wspominajac o wygladzie ulic, sklepow itd. Mogliby sie
            od nas uczyc (mowiac o ulicach nie mam na mysli nawierzchni drog oczywiscie). A
            co do brytyjskiego sportu - bez jaj panowie. Otrzepmy ten sport z czarnoskorych
            zawodnikow, ktorzy jak wiadomo zawsze beda lepsi od bialych ze wzgledu na swa
            anatomiczna strukture, odejmijmy francuski kontyngent w premierschip, podzielmy
            to wszystko przez 5.6 czyli przez kurs funta do zlotego i zobaczymy ile
            zostanie. Niewiele. Niewiele. Naprawde niewiele. A do autora watku mam pytanie.
            Gdzie widzial wiecej gigantycznych tylkow, obwislych brzuchow itd. W Polsce
            czyw Anglii?? No gdzie?pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka