Gość: polski kibol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 13:03 Trynidad to jest niby ta wysepka co byla przez pare lat jedyna polska kolonia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dziwak Tobago nigdy nie bylo polska kolonia IP: *.nyc.res.rr.com 25.06.06, 13:10 chyba naczytales sie GW i innych polskich brukowcow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pooola Re: Tobago nigdy nie bylo polska kolonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 13:14 Tobago było pośrednio polską kolonią (a dojkładniej polskiego lenna- Kurlandii) czy tego chcesz, czy nie. Tak samo jak m.in. Gambia i Wyspa Św. Tomasza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~mk Re: Tobago nigdy nie bylo polska kolonia IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 15:29 Gańba Tomasza? Którego? Frankowskiego???? Przecież nie grał! Odpowiedz Link Zgłoś
fdj _______buahahahahaha__________ 25.06.06, 13:18 Polski kibol napisał: "Trynidad to jest niby ta wysepka co byla przez pare lat jedyna polska kolonia?" Dziwak napisał: "Tobago nigdy nie było polską kolonią" ------- To się chłopaki dogadaliście ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pooola Re: _______buahahahahaha__________ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 13:21 kolonie Kurlandii, lennika Rzeczypospolitej: wyspa Tobago 1639-1693 Toco (miasto na Trynidadzie) 1657-1669 Gambia (i Wyspa św. Tomasza) 1651-1661 Odpowiedz Link Zgłoś
fdj Re: _______buahahahahaha__________ 25.06.06, 13:29 Pooola, ja dobrze o tym wiem :-) O coś innego mi chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: _______buahahahahaha__________ IP: *.ds2.agh.edu.pl 25.06.06, 17:02 W Polsce w tym czasie panował już taki chaos i tyle mieli problemów u siebie że raczej nie obchodziło ich co się dzieje w krainie położonej na obszarach dzisiejszej Łotwy i Estonii i gdzie ona sobie zakłada kolonie :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cypis Re: Tobago nigdy nie bylo polska kolonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 15:42 Po artykule pana Steca, wyjaśniającym czym się różni Trynidat od Tobago postanowiłam sprawdzić jak to z tymi koloniami było. Z moich poszukiwań wynika to samo co wykazał dziwak - to nie były nigdy polskie kolonie, tylko sprzedane imperium brytyjskiemu. Także niestety polska myśl szkoleniowa :-) nie miała wpływu na sukces piłkarzy w niemczech ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Triumfalny powrót piłkarzy Trynidadu i Tobago IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 13:15 tak, to ona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Triumfalny powrót piłkarzy Trynidadu i Tobago IP: 81.* / 81.210.32.* 25.06.06, 13:20 "W latach 1639-1693 wyspa Tobago należała do Rzeczypospolitej (była to kolonia Księstwa Kurlandii, polskiego lenna), podobnie jak Gambia i Toco." Fragment z wikipedi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziwak Re: Triumfalny powrót piłkarzy Trynidadu i Tobago IP: *.nyc.res.rr.com 25.06.06, 13:25 tylko ze pod koniec 17 wieku ksiaze kurlandzki sprzedal Togago Brytyjczykom, zupelnie nie pytajac o zgode Rzeczpospolitej - Polska nigdy nie miala nic wspolnego z tymi koloniami pomimo ze Kurlandia byla lennikiem Polski, odkryli je i podporzadkowali sobie wladcy Kurlandii, a na wikipedii to kazdy moze sobie napisac co chce, to nie jest wiarygodne zrodlo, sprawdz sobie co jest napisane tam na ten temat w innych jezykach -zupelnie co innego Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Triumfalny powrót piłkarzy Trynidadu i Tobago 25.06.06, 16:21 w to akurat wierzę, w myśl powiedzenia: wasal mojego wasala NIE JEST moim wasalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: entomb Re: Triumfalny powrót piłkarzy Trynidadu i Tobago IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 13:29 Jakby nie bylo kolejny triumf polskiej mysli szkoleniowej ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mleko Re: Triumfalny powrót piłkarzy Trynidadu i Tobago IP: *.telsten.com / *.telsten.com 25.06.06, 14:27 Hej, kibolu, nie kiboluj, tylko sie ucz troche chociaz :-) Madagaskar byl polska kolonią, nie Trynidad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Re: Triumfalny powrót piłkarzy Trynidadu i Tobago IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.06.06, 14:49 Nie była polską kolonią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Mówili: Ricky Waithe i Felitia Campbell - ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 15:09 Mówił Ricky Waithe i "...Felitia Campbell, skądinąd zupełnie niezainteresowana futbolem". Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: Triumfalny powrót piłkarzy Trynidadu i Tobago IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 20:05 Ciekawe jest dla mnie to,że zarówno pilkarze oraz jak widac na zdjęciu kibice są murzynami,a większa połowa mieszkańców Trynidadu&Tobago to hindusi(potomkowie robotnikow sprowadzonych na plantacje przez brytjczykow po zniesieniu niewolnictwa).Czyżby hindusi nie interesowali sie piłką nożną? Odpowiedz Link Zgłoś