Gość: Seb IP: 193.19.141.* 25.01.07, 11:13 wyzdrowieje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yavorius Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha 25.01.07, 11:14 Trzymaj się Janek! Odpowiedz Link Zgłoś
slon2002 Niestety, ma nieduże szanse na powrót na skocznię 25.01.07, 14:00 Jest bez kontaktu. Można okreslic jako 2 stopień coma. Może w kazdej chwili osunąć sie do coma 3 i konieczna będzie operacja mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tmk Re: Niestety, ma nieduże szanse na powrót na skoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 21:39 coś jaśniej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elvis Będę za Ciebie Janek trzymał kciuku na olimpiadzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 10:44 Nie daj się. Wracaj na skocznię po mistrzostwo olimpijskie. Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr [...] IP: *.annotext.de 25.01.07, 16:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rrob Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha 25.01.07, 11:14 Zdrowiej chłopie, jesteśmy z Tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
omcrew pan prezydent powinien powiedziec ze wlasnie 25.01.07, 11:15 skonczyl czytac jego ksiazke:D p.s. trzymam kciuki za mazocha niech chlopak szybko wraca do pelni sil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.broker.com.pl 25.01.07, 11:17 Janku trzymaj się! :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viator ciekawe czy... IP: *.crowley.pl 25.01.07, 11:17 ciekawe czy jeszcze będzie skakał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joko Re: ciekawe czy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 11:37 "Jest z nim podstawowy kontakt - powiedziała rzeczniczka szpitala Anna Niedźwiedzka." "Lekarze początkowo określali jego stan jako krytyczny i podejrzewali rozległe uszkodzenia mózgu, co potwierdziło późniejsze badanie tomografem komputerowym." lekarzem nie jestem, ale cos mi mowi, ze jeszcze jest kilka innych pytan przed tym czy bedzie mogl skakac. Wlasciwie co oznacza termin "podstawowy kontakt"? Odpowiedz Link Zgłoś
pako19 Brawo Lekarze! Walczycie o niego! 25.01.07, 18:49 tak trzymać! Janek trzymaj się! ------------------------------------------------- www.allegro.pl/show_item.php?item=160945496 poezja www.allegro.pl/show_item.php?item=160859200 inkwizycja allegro.pl/show_item.php?item=158679466 myślenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tp Re: ciekawe czy... IP: *.telsat.wroc.pl 25.01.07, 19:57 "podstawowy kontakt" oznacza że mózg pacjenta żyje i że samodzielnie podejmuje najwazniejsze funkcje życiowe - że zachowana jest reakcja na bodźce takie jak głos światło czyli że pacjent żyje a nie zamienił sie w warzywo - mówiąc brutalnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon dobrze bedzie, jestem pewien IP: 62.29.137.* 25.01.07, 11:19 chop jesy mlody, niepołamaany, bez obrazen wenwnetrzych, wyjdzie z tego tzrym sie janek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: dobrze bedzie, jestem pewien IP: *.gorzow.mm.pl 25.01.07, 11:19 kto płaci za jego leczenie: Czesi czy Polacy? Odpowiedz Link Zgłoś
mike_ab Re: dobrze bedzie, jestem pewien 25.01.07, 11:20 > kto płaci za jego leczenie: Czesi czy Polacy? ubezpieczyciel nie mozesz byc zawodowym sportowcem bez ubezpieczenia a zreszta - jakie to ma znaczenie, kto placi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi_78 Re: dobrze bedzie, jestem pewien IP: 62.29.140.* 25.01.07, 11:27 A ile ty płacisz składek roczniena NFZ, że śmiesz zadawać takie pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zub Re: dobrze bedzie, jestem pewien IP: 212.160.172.* 25.01.07, 15:41 Mnie wychodzi ze jakies 3900 zeta. Ale znaczenia to nie ma chyba najmniejszego. Facet z pewnoscia jest ubezpieczony na kilka sposobow wiec na pytanie o finansowanie leczenia Mazocha mozna odpowiedziec "Placi ubezpieczalnia". Mozliwe tez ze koszty leczenia pokrywa czeski odpowiednik polskiego NFZ. Nie wierze by Mazoch nie posiadal EKUZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubezpieczony Re: dobrze bedzie, jestem pewien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 00:01 Mam w d..ie to, że akurat na niego idą pieniądze z moich składek. Nawet gdybym płacił 10 000 zł rocznie to nie żałowałbym na ten cel. Wolę że pałcą (jeśli?) na niego, niż na to żeby następna biurwa z NFZ lub ZUS-u miała mieć gabinet o powierzchni mojego mieszkania ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: dobrze bedzie, jestem pewien IP: 212.33.81.* 25.01.07, 11:27 A kto nie odwołał zawodów mimo że powinien? Czesi czy Polacy? Chłopak tak naprawdę nie wiadomo czy przezyje, a ten o kasie gada? To podłość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: statystyk Re: dobrze bedzie, jestem pewien IP: 213.17.162.* 25.01.07, 11:51 Gość portalu: dd napisał(a): > A kto nie odwołał zawodów mimo że powinien? Czesi czy Polacy? Chłopak tak > naprawdę nie wiadomo czy przezyje, a ten o kasie gada? To podłość. --------------- Pyatnie o pieniądze jest w tym wypadku zdecydowanie nie na miejscu, tym bardziej, ze jak ktos tutaj juz wspomniał, zawodnik musi byc ubezpieczony. Z drugiej strony obwinianie polskich organizatorów też nie jest na miejscu. Przecież decyzja o odwołąniu zawodów leżała w gestii jury (wraz z trenerami) a nie organizatorów. Ponadto to własnie trener ostatecznie wydaje komendę zawodnikowi do skou, no i sam zawodnik też może zrezygnować z oddania skoku. Nie szukajmy więc winnych, ale trzymajmy kciuki za tego młodego człowieka, a medycy zaś niech zrobią wszystko, co w mocy człowieka, by było dobrze. Musi byc dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceek Re: dobrze bedzie, jestem pewien IP: 212.160.172.* 25.01.07, 12:08 Pytanie o pieniądze są jak najbardziej na miejscu. Podobnie jak rzeczowa odpowiedź , która już padła: ubezpieczyciel. Nie na miejscu jest może jedynie ciągnięcie tego wątku, pomimo uzyskania przez pytającego odpowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik Re: dobrze bedzie, jestem pewien IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.01.07, 14:49 Faktycznie, kolega "statystyk" wykazal sie lekkim brakiem wyczucia. Ciagniecie tego podwatku jest lekko niesmaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamyczek Re: dobrze bedzie, jestem pewien IP: *.chello.pl 26.01.07, 01:28 ale kolega statystyk wlasnie troche pojechal po tym ze sie w ogole mowi w tym przypadku o jakiejs kasie, wiec hmm pretensja raczje do innych i prosze czytaj uwazniej.pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
zezowaty_cyklop Re: dobrze bedzie, jestem pewien 26.01.07, 11:45 Leczenie kosztuje. I nawet jeśli w pierwszym momencie ratuje się życie nie patrząc na kasę, to przychodzi taki moment, że ktoś musi wyłożyć konkretne pieniądze za konkretną usługę lekarską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: dobrze bedzie, jestem pewien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 18:50 startowałam swego czasu w zawodach jeździecki i nikt nigdy nie sprawdzał, czy jestem ubezpieczona, a paru moich kolegów w czasie zawodów odjechało nieprzytomnych do szpitala... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idioto Re: dobrze bedzie, jestem pewien IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 11:58 szefem zawodow jes walter hoffer i to on podejmuje dezyzje o kontynuowaniu zawodow badz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: dobrze bedzie, jestem pewien IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 11:50 NFZ płaci na podstawie przepisów o koordynacji z Unią Europejską Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz Re: dobrze bedzie, jestem pewien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 17:59 Bezmyślny człowieku .Czy gdyby to chodziło o twego syna czy zadałbyś takie pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fariatka W Leśnej Górze by go uzdrowili.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 11:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neronek 3maj sie Janek !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 11:24 jesteś z Tobą ! napewno wyjdziesz z tego cały ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kami Bogu dzięki, znów byłoby na nas!!! IP: 62.233.164.* 25.01.07, 11:24 w sumie może wszystko w miarę dobrze się skończy...bo oberwałoby się organizatorom, kibicom, lekarzom i Małyszowi... www.foto-tel.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Bogu dzięki, znów byłoby na nas!!! IP: *.bg.pw.edu.pl 25.01.07, 15:08 Za co mialoby sie oberwac Malyszowi to juz nie wiem. Za to, ze smial skoczyc dobrze przy niesprzyjajacym wietrze? za to,ze powiedzial o ryzyku, ktore zawsze istnieje w skokach? za to, ze powiedzial, ze byly juz konkursy przeprowadzone przy gorszym wietrze? Powiedzial tylko prawde. Odpowiedz Link Zgłoś
battosai Re: Bogu dzięki, znów byłoby na nas!!! 25.01.07, 15:14 "Jest to sztuka nad sztukami trzymać język za zębami". A Małyszowi ta umiejętność gdzieś się ulotniła. Pewnych rzeczy, choćby prawdziwych, nie powinien w tamtej sytuacji mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogon Re: Bogu dzięki, znów byłoby na nas!!! IP: *.as.kn.pl 25.01.07, 18:18 pffff a niby dlaczego nie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jes Re: Bogu dzięki, znów byłoby na nas!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 18:20 battosai napisał: > "Jest to sztuka nad sztukami trzymać język za zębami". A Małyszowi ta > umiejętność gdzieś się ulotniła. Pewnych rzeczy, choćby prawdziwych, nie > powinien w tamtej sytuacji mówić Niech zyje typowo polski fałsz i obłuda oraz cukierkowy świat telenowel battosai. Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: Bogu dzięki, znów byłoby na nas!!! 25.01.07, 22:45 Małysz się zachował jak ostatni sobek. Na zasadzie "No tak, to straszne, co się stało, ale MOJE podium...". Osobiście i tak nie lubię Małysza (z zupełnie innego powodu), ale zwłaszcza w tej sytuacji g... mnie obchodzi, że biedny Miszczu sobie nie wskoczył na podium, kiedy chłopak omal nie zginął. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamyczek Re: Bogu dzięki, znów byłoby na nas!!! IP: *.chello.pl 26.01.07, 01:32 a za co tak nei lubisz Malysza jak nie za to??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: David Re: Bogu dzięki, znów byłoby na nas!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 08:27 Małysz stał się zadufanym w sobie bubkiem. Ja tez go nie cierpię - zwłaszcza po jego nieodpowiedzialnych słowach po wypadku Mazocha. Aż zazdrość bierze jak sie patrzy na Schmitta. Kulturalny, taktowny i inteligentny człowiek. Małysz to niestety zwykły prymityw. Lepiej niech sie juz weźmie za te dachy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 11:26 Trzymajmy mocno kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fb Re: powodzenia i wiele sił! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 11:37 nie chcę krakac ale nie wygląda to najlepiej. bardzo prawdopodobnie jest że nawet jeśłi zacznie funkcjonować to będzie funkcjonować jako roślinka. najgorsze jest to że nie reaguje na żadne bodźce. może to sugerować nieodwrcalne zmiany w tkance mózgowej. Odpowiedz Link Zgłoś
babb Re: powodzenia i wiele sił! 25.01.07, 11:49 Zyczenia szybkiego powrotu do zdrowia dla pana Mazocha. W odpowiedzi na poprzedni post najprawdopodobniej pisany przez omf "fachowca": A kto powiedzial, ze nie reaguje na zadne bodzce? Poza tym nie ma czegos takiego jak tkanka mozgowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muka! Re: powodzenia i wiele sił! IP: *.aster.pl 25.01.07, 11:56 W tytule na stronie głównej: "Nie reaguje na zewnętzrne bodźce". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gientamicin Re: powodzenia i wiele sił! IP: 150.254.206.* 25.01.07, 12:48 fakt, niektorzy jej nie maja, ale to nie znaczy ze nie ma czegos takiego w ogole... otoz jest (i jest to specyficzny rodzaj tkanki nerwowej, znajdujacy sie w mozgowiu), tak samo jak tkanka watrobowa, sledzionowa etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babb Re: powodzenia i wiele sił! IP: 193.173.17.* 25.01.07, 14:22 jednak sie mylisz. Watroba to narzad zlozony z roznych komorek i tkanek, podobnie jak sledziona. Nie ma takze tkanki plucnej , nerkowej,trzustkowej etc.To sa poprostu narzady. Jest natomiast tkanka laczna, chrzestna etc. Mozg tez niestety nie jest tkanka,wiec nie ma tkanki mozgowej. A jesli mi nie wierzysz to przeczytaj sobie artykul w Termedii pt "Polszczyzna w neurologii". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzymaj się Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 11:35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławianka Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.01.07, 11:37 zdrowiej człowieku,wszycy Ci tego życzymy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bęc Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.aster.pl 25.01.07, 11:54 Dla mnie ten artykuł jest niejasny. Najpierw piszą "nie reaguje na bodźce zewnętrzne", a za chwilę "jest z nim podstawowy kontakt". Sprzeczność. Chyba trzeba poczekać na bardziej miarodajne komunikaty, i oby były bardziej optymistyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danusia Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.ibdim.edu.pl 25.01.07, 11:58 Na Onecie czytałam, że wg TVN 24 Mazoch nie reaguje ani na dotyk, ani na światło, ani na dźwięk. Może oficjalnie nikt nie chce tak przygnębiającej wiadomości jeszcze podać Odpowiedz Link Zgłoś
fathom Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha 25.01.07, 13:30 TVN 24 to taka specyficzna stacja, która łączy się z oceanarium, gdy tylko jakiś wieloryb puści bąka na Oceanie Spokojnym. Do momentu oficjalnego komunikatu o stanie zdrowia raczej nic nie wydumamy, a pogłoski i "nieoficjalne informacje" można sobie... No. I oby z tego wyszedł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.noc.atman.pl 25.01.07, 12:27 W terminologii medycznej określenie, że pacjent "pozostaje w podstawowym kontakcie" oznacza, że jest w stanie samodzielnie oddychać, a więc, ze organizm podjął podstawowe funkcje życiowe. A to, że nie reaguje na żadne bodźce zewnętrzne... cóż, ja nadal mam nadzieję i wierzę, że Janek wróci do pełni sił... Trzymaj się ciepło, Janku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: 195.205.190.* 25.01.07, 12:28 Artykuł jest jak najbardziej jasny w tej kwestii: "Jest na podstawowym kontakcie (...)Podstawowy kontakt oznacza, że skoczek żyje i jest w stanie samodzielnie oddychać." Jasne? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bęc Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.aster.pl 26.01.07, 09:58 Teraz tak. Dziękuję za wyjaśnienie. Myślę jednak, że dziennikarz nie powinien używać żargonu lekarskiego w artykułach. Niech lekarze mówią tak sobie między sobą. Dla przeciętnego zjadacza chleba kontakt to... kontakt z kimś lub czymś zwłaszcza w kontekście utraty przytomności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 12:01 marne sa szanse jego powrotu do sportu. niech sie modli by nie stal sie 22letnim warzywem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: 212.33.81.* 25.01.07, 12:16 E tam. Straszni z was czarnowidze. Ludzie trochę optymizmu. To że nie reaguje teraz jeszcze o niczym nie swiadczy (chyba). Zresztą jak na razie na forum wypowiadają się sami "specjaliści" od neurochirurgii. Bo jak widomo powszechnie każdy polak na wszystkim absolutnie na wszystkim zna się najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muka! Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.aster.pl 25.01.07, 12:29 "Z nieoficjalnych informacji wiadomo, że Mazoch nie reaguje na bodźce dźwiękowe, dotykowe i wzrokowe". Nie trzeba byc neurochirurgiem żeby wiedzieć, że gdy organizm nie ma nawet odruchów bezwarunkowych - a tak rozumiem informację o braku reakcji na bodźce dotykowe czy wzrokowe - to nie jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mickey Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.aster.pl 25.01.07, 12:33 Wytoczyc proces: 1. organizatorowi imprezy, 2. producentowi kasku ochronnego. Niech sie chlopaki potlumacza i udowodnia ze to nie jest ich wina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tojaa Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 12:38 trzymam kciuki musi byc dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
brum2000 Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha 25.01.07, 13:14 Na razie to jest tak, że oskarżony się broni a oskarżyciel ma udowodnić winę, nie odwrotnie. A producentowi kasku Mazoch zawdzięcza to, że po upadku mogli się nim zająć lekarze a nie kto inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.cable.ubr05.azte.blueyonder.co.uk 25.01.07, 12:37 Niestety, w takich przypadkach szansa na powrót do pełnej sprawności fizycznej i umysłowej jest bardzo mała. Oczywiście życzę panu Mazochowi wszystkiego najlepszego ale tylko cud może sprawić że jeszcze będzie skakał. Powiem więcej - cudem będzie gdy chociaż odzyska przytomność i będzie miał jakikolwiek kontakt z otoczeniem. Urazy neurologiczne to naprawdę paskudna sprawa i niewiele trzeba by kwitnący młody człowiek umarł albo doznał całkowitego porażenia. A życie to nie bajka z happy endem, o czym zapominają konsumenci cukierkowych mediów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swan Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 12:46 > wyzdrowieje? w wyniku długotrwałej rehabilitacji pewnie będzie można nawiązać z nim ograniczony do wzrokowego lub słuchowego kontakt. Na własnych nogach raczej nie stanie już nigdy. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ina Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: 213.17.202.* 25.01.07, 13:09 Witam! Sama miałam uraz głowy i obrzęk mózgu. Żyję, pracuję, mam się całkiem nieźle. Co prawda mineło 8 lat i troche trwało dojście do siebie, ale bynajmniej nie wyglądam ani nie czuje sie 26-letnim warzywem. Powodzenia Młody Czlowieku w powrocie do zdrowia :) Mocno trzymam kcuki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha 26.01.07, 14:00 każdy przypadek jest indywidualny, więc własnych doświadczeń nie możesz przekładać na innych. Jedyne co wiemy na pewno to to, że Czecha uderzył głową o ziemię z siłą znacznie przekraczającą pół tony.... Ja też mu życzę wszystkiego najlepszego. Życzę mu powrotu do pełnego zdrowia i mam nadzieję, że na skocznie nawet gdy zdrowie mu na to pozwoli, nie będzie chciał wrócić bo to idiotyczny sport.... Tylko te 0,5 tony przyjęte na "główkę" nie daje mi spokoju... Chociaż - ostatnio na portalu było o facecie, który przeżył upadek z 17 piętra..... Może i Mazochowi się uda... Odpowiedz Link Zgłoś
jotembi Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha 25.01.07, 12:52 o qrcze, mam nadzieję że z tego wyjdzie trzymam kciuki za tego dzieciaka nie znoszę tych idiotycznych skoków narciarskich (z naszym czekoladowym idolem włącznie) kretyńska dyscyplina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.noc.atman.pl 25.01.07, 13:09 Sport jak sport - w gruncie rzeczy każdy jest niebezpieczny (patrz wypadek bramkarza Petra Cecha). Ale zgadzam się z jednym z forumowiczów - ja bym wytoczyła proces producentowi kasku Mazocha. Bo mnie się wydaje, że to nie powinna być tylko ozdoba, czy dodatek do stroju skoczka, ale skuteczna ochrona jego głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muka! Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.aster.pl 25.01.07, 13:22 Facet spada na głowę z kilkunastu metrów przy prędkości 100 km/h, wali nią w podłoże i jeszcze w ogóle żyje (to brawda, w bardzo kiepskiej formie, ale jednak), a ty uważasz, że kask był za słaby. Ciekawe jaki byłby wystarczająco mocny? Gratuluję logiki i rozeznania w problemie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.noc.atman.pl 25.01.07, 13:31 Nie wiem, jaki byłby wystarczająco mocny, ale tuż po wypadku wydawało mi się, że wszystko mu grozi (włącznie ze złamanym kręgosłupem), ale nie głęboki i rozległy uraz mózgu... Moje myślenie uważam za logiczne, a co do znawstwa tematu - czyżbyś Ty nim był? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: calcinus Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.adsl.alicedsl.de 25.01.07, 14:01 To ciekawe co piszesz bo ja mialem dokladnie odmienne wrazenie: pierwsze o czym pomyslalem widzac czlowieka walacego glowa z predkoscia 90 km/h na ziemie byl wlasnie uraz mozgu, oblicz sobie jaka energia kinetyczna tam dzialala i dodaj sobie do tego energie potencjana bo jednak z tych paru metrow wysokosci spadl, a potem sprawdz sobie ile G jest w stanie wytrzymac tkanka nerwowa i prownaj to do przeciazen jakich doznal skoczek. A nastepnie napisz w jaki sposob Twoim Zdaniem kask mial zniwelowac te przeciazenia. Bo w ramach fizyki jaka znam nie ma takiej mozliwosci, kask moze zamortyzowac nieco uderzenie ale w jaki sposob ma pochlonac tyle niutonow to ja nie wiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Y_Sam Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 14:06 To niewiele wiesz, np w Formule 1 używają kasków o wiele mocniejszych tzn odporniejszych na uderzenia a FiS już się zaczął zastanawiać, czy nie wprowadzić tych kasków jako wyposażenia skoczków narciarskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tege kolego, z fizyką jesteś na bakier ;] IP: *.icpnet.pl 25.01.07, 15:49 więc lepiej najpierw się podszkolić, a później używać argumentów o takim podłożu ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niby znawca Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.polkomtel.com.pl 25.01.07, 14:21 Dlaczego przy każdym uderzeniu bokser traci BEZPOWROTNIE ileśtam szarych komórek nerwowych, a niby nie ma złamanej ani jednej kości? A więc jest to taki efekt - że mózg (wokół którego jest ileśtam "wody) odbija się od czaszki jak w rezonansie Nie jestem lekarzem, ale mój techniczny mózg tak mi podpowiada: przy pierwszym "odbiciu" była to zmiana pędu z 130km/h*masamózgu na ok -70km/h*masamózgu - jest to nagła ogromna siła (pęd)(powiedzmy 200km/h*masamózgu) - oprócz efektu odbicia mózgu od czaszki można domniemywać liczne zerwania tętnic,żył,nerwów co oprócz zerwanych bezpowrotnie połączeń nerwowych pociąga za sobą krwiaki (operacja po dwóch-trzech godzinach - to co miało w wyniku zawyżonego ciśnienia "umrzeć" - i tak już umarło - lekarze chyba niedużo mogli...) Bardziej obrazowo Wyobraź sobie kogoś jadącego na skuterze 50km/h w najlepszym kasku na świecie i ten ktoś zderza się ze ścianą tak niefortunnie, że po wystrzeleniu go z rzeczonego skutera pierwszą częścią jaką styka się z tą ścianą jest najlepszy kask świata - masakra... Pytanie Dlaczego w samochodach najważniejsze dla bezpieczeństwa są strefy zgniotu, pasy bezpieczeństwa (nie bezwładnościowe!!!) poduszki powietrzne - wyobraź sobie zderzenie dwóch czołgów... Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.noc.atman.pl 25.01.07, 14:32 Ja naprawdę nie wypowiadam się tu z pozycji znawcy, bo nim zwyczajnie nie jestem. Piszę jako kibic, którym wstrząsnęło to, co zobaczył w sobotę na Wielkiej Krokwii i który zdał sobie sprawę (bardzo dobitnie), że skoki narciarskie SĄ NIEBEZPIECZNYM SPORTEM. Po prostu było dla mnie do tego momentu oczywiste, że kask jest po to, żeby chronić głowę skoczka, a nie po to, żeby skoczek ładnie w nim wyglądał. Najwyraźniej się myliłam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: calcinus Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.adsl.alicedsl.de 25.01.07, 15:22 Kask jest to to zeby sobie skoczek narta glowy nie rozcial przy upadku, i wtedy taki kask dziala ale nie zredukuje przeciazen niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kow3l Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.07, 15:46 Masakra, za taka glupoty jakie piszesz to Ciebie powinni pozywac do sadu;/ Nie rozumiem tej mentalnosci -z wszystkimi o wszystko sie sadzic. Niewazne,ze sie nic o tym nie wie; niewazne ze sie nie ma racji; najwazniejsze zeby sie tylko uzerac. Taka mentalnosc to tylko Polacy maja o czym juz niejednokrotnie moglem sie przekonac. Jak mowil Einstein glupota ludzka jest nieskonczona. Brak slow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotekbury Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.ists.pl 25.01.07, 16:46 A Ty jesteś jeszcze gorszy(a)!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.noc.atman.pl 25.01.07, 17:42 Nie ze wszystkimi i nie o wszystko, Mój Drogi. Po prostu mnie się nie mieści w głowie, że coś co ma chronić nie spełnia swojej funkcji i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xio Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.acn.waw.pl 25.01.07, 17:52 Ale przeciez kask go ochronil - gdyby nie on, gosc na pewno by nie zyl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terazpolka Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 14:58 Jak się dobrze zastanowić to większość dyscyplin sportowych jest kretyńska. I wiele bywa bardziej niebezpiecznych w praktyce niż skoki. Tyle tylko,że wypadki na skoczni są wyjątkowo "widowiskowe" i to daje ludziom do myślenia. A Jankowi Mazochowi życzę powrotu do zdrowia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pfg Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha 25.01.07, 12:56 Gość portalu: Seb napisał(a): > wyzdrowieje? Życzę mu jak najlepiej, z całego serca, ale stanie się cud, jeśli Mazoch będzie mógł sam chodzić i mówić. Raczej wygląda to na PVS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o. Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.ltv.se 25.01.07, 13:07 > Gość portalu: Seb napisał(a): > > > wyzdrowieje? " Lekarze początkowo określali jego stan jako krytyczny i podejrzewali rozległe uszkodzenia mózgu, co potwierdziło późniejsze badanie tomografem komputerowym." To odbiera nadzieję, chociaż cuda się podobno zdarzają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk To dopiero początek IP: *.c29.msk.pl 25.01.07, 13:12 Wybudzenie to dopiero początek sukcesu. Facet przecież niewiele pamięta. Przywrócenie pamięci, przypomnienie sobie wszystkiego potrwa zapewne kilka dni. Obawiam się też, że ten chłopak nigdy już nie wróci na skocznię. Póki co, najważniejsze, że przeżył i się wybudził. Ten wypadek spowodował, że niejako prysnął czar Zakopanego i Wielkiej Krokwi. To już nigdy nie będzie taka sama skocznia. Nigdy już te zawody nie będą miały takiego klimatu, jak do tej pory. Przecież to był jeden z najpoważniejszych wypadków w historii światowych skoków narciarskich. Pech chciał, że wydarzył się on na naszej polskiej skoczni i to naszemu sąsiadowi. Teraz tylko trzeba czekać i robić wszystko, żeby stopniowo przywracać go do dobrego stanu i większej sprawności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: To dopiero początek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 17:21 Zgadzam się,czar Wielkiej Krokwi prysnął,ale uż w tamtym roku zawody nie były te same-po katastrofie katowickiej hali.W tym roku wypadek mazocha,strach pomyśleć o następnych zawodach. Niech ktos odpowie-dlaczego tyle sprzecznych informacji pojawia się w mediach? Nie reaguje na bodźce,a jednak rozmawia...Nie wiadomo,komu wierzyć.... Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz właśnie..."czar Wielkiej Krokwi".... 26.01.07, 14:07 Prokuratura szuka winnych nie odwołania tych zawodów... A tak po części wszyscy jesteśmy winni temu wypadkowi bo te zawody przeciągano przed wszytkim dla kibiców. I po trochu dla organizatorów zawodów..... Jakbyście zareagowali, szczególnie ci którzy byli pod tą skocznią gdybyście dowiedzieli się, że zawodów jednak nie będzie? A teraz jakoś nadzwyczajnie łatwo przychodzi wam obciążanie Hoffera... Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha 25.01.07, 13:16 W tych sprawach nic nie można powiedzieć do końca bo może być tak i tak czyli na dwoje babka wróżyła. Znane sa przypadki, że po powaznych urazach głowy i obrzękach mózgu chorzy wracali do pełnego zdrowia. Jedyne co możemy zrobić to ofiarowć mu nasze dobre mysli i modlitwy i wierzyc,że się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loth Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.3.pl 25.01.07, 13:19 Stan wegetatywny jest następstwem śpiączki. Zalicza się go do trwałych zaburzeń świadomości. Osoba w stanie wegetatywnym może mieć otwarte oczy, podlegać cyklom sen-czuwanie, wydawać nieartykułowane dźwięki, robić grymasy. Ale wrażenie aktywności tej osoby jest bardzo złudne. Nie jest ona świadoma i nie reaguje na otoczenie - dźwięki, ruch i inne osoby - nie nawiązuje z nikim kontaktu. Dlatego stan ten określa się często przytomnością bez świadomości. Wychodzą z niego tylko nieliczne osoby. Rokowania pacjenta są tym gorsze, im dłużej stan wegetatywny się utrzymuje. Najczęściej powroty do życia występują przed upływem trzeciego miesiąca, a po pół roku zdarza się to ogromnie rzadko. jest niby kuracja lekiem zolpidem. Jeden z trzech pacjentów, których objęto badaniem, znajdował się w stanie wegetatywnym od trzech lat, nie wykazywał reakcji na dotyk i widok członków rodziny. Po podaniu zolpidemu był jednak w stanie normalnie z nimi rozmawiać i odpowiadać na proste pytania. Podobnie drugi pacjent - po zażyciu leku odpowiadał na pytania i był w stanie schwytać rzuconą mu piłkę. Trzeci chory w stanie głębokiej śpiączki ciągle krzyczał, ale po podaniu leku przestał i mógł nawet oglądać TV oraz porozumiewać się z najbliższymi. Pacjentom każdego ranka podawano lek. Już po 20 minutach odnotowywano ogromną poprawę. Każdy z trzech badanych był w stanie prowadzić normalną rozmowę ze swoimi bliskimi oraz reagować na bodźce zewnętrzne. Po czterech godzinach jednak efekt działania leku zupełnie ustępował i chorzy wracali do stanu nieświadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Edyty Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 13:35 Życzę Jankowi jak najlepiej, ale sama mam córkę w stanie śpiączki już ponad 4 lata,ale takie bodzce posiada ,jak reakcja na głos, na ból, na dotyk, ale kontaktu z nią nie mam,ale mam nadzieję że się wybudzi, bo nawet po 19latach wybudzają się ludzie, i zawsze trzeba mieć nadzieję. NADZIEJA UMIERA OSTATNIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.gwo.pl 25.01.07, 14:01 Serdecznie Pani współczuję. Oby się wybudziła :-) Cztery lata, mój boże... Odpowiedz Link Zgłoś
kaya333 Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha 25.01.07, 14:03 Najważniejsze, że nie jest sama, ma Panią. A wiara czyni cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotekbury Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.ists.pl 25.01.07, 16:53 Życzę Pani dużo siły, a córce powrotu do zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Edyty Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 18:22 Dziękuję wszystkim za miłe słowa , ja w to wierzę że moja córka się wybudzi, i tego też życzę JANKOWI,i współczuję rodzinie, tego co oni przeżywają,to jest okropne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kas Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.lubin.dialog.net.pl 25.01.07, 16:03 To straszne co Pan pisze :(, dopiero czytając to uświadamiam sobie jaką jestem szczęścliwą osobą. Dlaczego tyle nieszczęść i bólu na tym mimo wszystko pięknym świecie? Strasznie współczuję Janowi i wszystkim chorym. Odpowiedz Link Zgłoś
laureno Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha 25.01.07, 13:33 No w ciągu ostatnich kilkunastu lat każdy skoczek po wypadku na skoczni wyzdrowiał i nawet wrócił do skakania. Pozostaje mieć nadzieję, że i tym razem będzie podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kataka Re: Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: 145.253.209.* 25.01.07, 13:57 Janku, trzymaj sie! Wracaj szybko do zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihot Lekarze zakończyli wybudzanie Mazocha IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.01.07, 14:33 Janek trzymaj się!! Odpowiedz Link Zgłoś