Gość: stpierre IP: *.chello.pl 28.02.07, 23:32 zdjęcie poproszę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spokojny55 Re: Ekologiczna Honda w Formule 1 28.02.07, 23:41 www.formula1.com/news/5689.html Odpowiedz Link Zgłoś
stpierre Re: Ekologiczna Honda w Formule 1 28.02.07, 23:44 dzięki ciekawe, jak to się ma do ostatnich rewelacji naukowców, że efekt cieplarniany to może być zwykła blaga ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik GW brawo Honda, zaczne wam kibicowac ! IP: *.2.251.72.1dial.com 01.03.07, 04:39 brawo Honda, zaczne wam kibicowac ! w koncu ktos zmadrzal, ze nie tylko kasa sie liczy w zyciu ale i wyzsze wartosci stpierre napisał: > ciekawe, jak to się ma do ostatnich rewelacji naukowców, że efekt cieplarniany > to może być zwykła blaga ;) Nie bardzo wiem o jakich naukowcach mowisz, moze tych z ameryk. FOX , hi hi. Tacy z nich experci jak ze mnie biskup. Propagandysci i tyle. A tak na powaznie to wlasnie niedawno byla wielka konferencja miedzynarodowa na ten temat, naukowcy z ok. 50 krajow (glownie Europa i Amer. Pn) doszli do zgody ze jest proces ocieplania planety wskutek dzialnosci czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: brawo Honda, zaczne wam kibicowac ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 07:16 > w koncu ktos zmadrzal, ze nie tylko kasa sie liczy w zyciu ale i wyzsze wartosc Taaa, coś mi mówi, że jak w trakcie sezonu się znajdzie jakiś sponsor co wyłoży kasę (jeżeli Honda coś pokaże wreszcie), to zobaczymy co się liczy bardziej :) na razie to oni nie bardzo maja CO tam namalować innego: do tej pory jezdzili całym czarnym bolidem z małym logo hondy na przedzie Piotr www.bmwsauber.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
pm7303 No ale w koncu ... ? 01.03.07, 10:13 Co jest takiego ekologicznego w tym bolidzie, poza tym maluneczkiem? No chyba, ze chodzi o to, ze taki 'wolny' bolid emituje mniej ditlenku wegla niz te co wygrywaja?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Ekologiczna Honda w Formule 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 06:57 Ja rozumiem że chcą promowac myslenie o okologii ,<br /> ale to strasznie <strong>brzydkie</strong> jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar0 Re: Ekologiczna Honda w Formule 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 07:03 eee, tam, przeciez jak spojrzysz tutaj world.honda.com/F1/img/top/c070226.jpg to od razu widacz zeto sciema straszna kierowcy którzy sie fotografują z dziecmi "Sprawmy zeby nasz swiat byl lepszy" i niewazne że chodzi o wyscigi samochodów co spalaja 100 litrow paliwa na 100 kilometrów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Ekologiczna Honda w Formule 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 07:05 > i nieważne że chodzi o wyścigi samochodów co spalają 100 litrów paliwa na 100 > kilometrów ...i zużywają trzy komplety opon w ciągu SAMEGO wyscigu! Piotr www.bmwsauber.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katigroszek Re: Ekologiczna Honda w Formule 1 IP: *.centertel.pl 01.03.07, 17:37 spalają to spalają a opony to opony. Durnie co palą gumy zużywają to samiusieńko i to w znacznie głupszy sposób i wolno im. I nie promują ochrony środowiska. Ludzie (m. in. ja) płacą za to żeby oglądać wyścigi więc wyścigi są i będą. Miło się to ogląda i nikt nie łyka sterydów żeby "urwać" setne sekundy na mecie. Ja mam w samochodzie tarczowe hamulce i wtrysk paliwa a koło dróg zdarzają się metalowe bandy (jedna raz uchroniła mojego brata przed lądowaniem w rowie zimą), a wszystko to miało swój początek w F1. Silniki gaźnikowe palą więcej niż te na wtrysku i dają ten sam efekt - więc troszkę ekologii jest. Jednak. To że bolid dawniej palił 100/100 a teraz "tylko" 80/100 też w swoim czasie znajdzie przełożenie na zwykłe pojazdy tyle, że w "cywilnej" a nie sportowej skali (4/100? 3/100 może mniej - kto to wie?) A poza tym silnik sportowy ma takie włąśnie zadanie - spalać jak najwięcej paliwa w jak najkrótszym czasie bo to niestety jest jedna z prostych dróg do zwiększenia mocy. Nie ma co narzekać. Ja bym raczej wolał żeby Brodka i Doda (i wielu innych) nie były gwiazdami niż żeby w F1 palono mniej benzyny. I żeby Kubica nie jeździł w F1 też bym chyba wolał, bo teraz to zaczyna być jak skoki z Małyszem i Queen po śmierci wokalisty - ja jedno i drugie i trzecie nawet lubię, ale nie lubię jak coś zaczyna być modne i w dobrym guście... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajo Re: Ekologiczna Honda w Formule 1 IP: *.ds.ae.wroc.pl 28.02.07, 23:40 typowy chwyt PR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madi Re: Ekologiczna Honda w Formule 1 IP: *.chello.pl 01.03.07, 02:09 co za sciema... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Ekologiczna Honda w Formule 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 07:12 Och, jej... W zeszłym sezonie mieli tłusty kontrakt reklamowy z Lucky Strike, w tym sezonie głównie ze wzgledu na ograniczenia reklamy papierosów w Europie, tak jak większość firm tytoniowych producent tych papierosów wycofał sie ze sponsorowania F1. Po prostu: stwierdzili ze lepiej namalować jakiś bohomaz i przybredzic o ekologii, niż dać tam reklamy budki z hod-dogami pana Zenka za $10 każda Piotr www.bmwsauber.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekolog Ekologiczna Honda w Formule 1 IP: *.chello.pl 01.03.07, 02:34 "Honda chce być także pionierem ekologicznych rozwiązań w F1. - Bolidy hamują z 200 do 50 km na godzinę w ułamkach sekund. Marnuje się wtedy ogromne ilości energii. My chcemy ją magazynować i wykorzystywać później np. podczas wychodzenia z zakrętów - opowiada Fry, który aktywnie włączył się do głośnej debaty o przeciwdziałaniu globalnemu ociepleniu." ------------------- Ja krochmale - takiej bzdury marketingowej to w życiu nie słyszałem. Do czego zdolni są sie posunąć niektórzy ludzie w swojej hipokryzji - P%$#$%@##ole HONDE Odpowiedz Link Zgłoś
patman Hamowanie 01.03.07, 06:33 Jak słusznie zauważono w artykule, hamowanie jest stratą energii. Ale do tępych dyniek wielu kierowców w Polsce jakoś to nie dociera; robią wszystko, żeby jazda była jak najbardziej rwana, czego efektem jest większe zużycie paliwa. Tylko dlaczego te palantunie zmuszają innych do niegospodarnego zarządzania zawartości baku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Hamowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 07:49 > Jak słusznie zauważono w artykule, hamowanie jest stratą energii. Ale do tępych > dyniek wielu kierowców w Polsce jakoś to nie dociera; robią wszystko, żeby jaz > da była jak najbardziej rwana, czego efektem jest większe zużycie paliwa. Tylko > dlaczego te palantunie zmuszają innych do niegospodarnego zarządzania zawartoś > ci baku? Rozumiem twoja wypowiedź, rzecz w tym że to wszytko prawda, tylko że ma sie to nijak do wyscigów samochodowych. Tam chodzi o to zeby jechac szybko , a nie zuzyc mało paliwa Wiec wypowiedz ludzi z Hondy jest bardzo zabawna To znaczy niewatpie że jeżeli uda sie wymyślic jakies rozsadne rozwiazanie w tej kwestii to wszystkie zespoły z niego skorzystaja ,ma le nie zewzgledu na oszczednosc paliwa i efekt ekologiczny, tylko dlatego że bedzie można SZYBCIEJ wyjść z zakrętu Mechanizmizm jest prosty i znaly od setek lat: jak ze sprezyną w zegarku - najpierw sie sprężyne nakreca (i magazynuje energię) potem stopniowo uwalnianą do zasilenia mechanizmu problem tylko z tym ze na razie nikt nie opracował takiego mechanizmu który by w samochodzie F1 poprawial i skuteczność hamowania i szybkość odzyskiwania predkości przy wyjściu z zakretu Bolid Formuły jeden zuzywa około 200 litrów paliwa wczasie wyscigu. Nawet litr zaoszczedzony na hamowaniu wielkiej róznicy ekologicznej nie robi wieksza korzyścia bedzie zminiejszenie masy samochodu. tak wiec całe to ekologiczne mydlenie oczu przez honde wzbudza tylko usmiech i wzruszenie ramion Piotr www.bmwsauber.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Hamowanie IP: *.171.41.116.crowley.pl 01.03.07, 12:12 i wlasnie tym roznia sie konstruktorzy Hondy od innych, ze mysla przyszlosciowo... inni czekaja na gotowe rozwiazania i biora z tego garsciami... Honda probuje sie rozwijac i tworzyc nowe technologie.. przyklad Honda FCX, to nie jest zaden chwyt marketingowy tylko wieloletni plan rozwoju nowych technologii przez konstruktorow... a takie glupie gadanie: a po? przeciez i tak sie nie oplaci i nic nie wniesie, swiadczy tylko o zacofaniu niektorych tu osob piszacych... "dobrze jest jak jest" prawda panowie? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fvk To nie ma tutaj znaczenia IP: *.chello.pl 01.03.07, 22:47 W tym wypadku nowatorstwo nie ma nic wspólnego z inżynierią. Chodzi raczej o sprawdzenie jak funkcjonowałby nowy model marketingowy z wykupywaniem reklam na często odwiedzanej stronie internatowej. Zresztą tą czarną osłonę silnika na pewno oblepią. Ciekawa próba, ale nie unikną oskarżeń o hipokryzję. Honda zapomniała, że ekologia F1 jest taka sama jak całej przyrody: pierwszy na mecie wygrywa. Samo malowanie brzydkie, bolid wygląda jak jakaś ropucha wywleczona z zatęchłego bagna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cah ...a ja im przelałem pieniędze:D IP: *.icpnet.pl 01.03.07, 09:43 ... dzięki temu moje nazwisko będzie umieszczone z lewej strony bolidu!:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajbus Wiedzą co jest w modzie i grają pod publiczkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 10:01 nagle się nawrócili na ekologię czy co? Niezły marketing, ale nic poza tym. Wiecie ile taki bolid spala na 100km? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubsztal Re: Wiedzą co jest w modzie i grają pod publiczkę IP: *.u.itsa.pl 01.03.07, 11:20 Twoje pytanie jest troszkę źle postawione. Oczywiście,że nikt nie wie ile spala każdy silnik, gdyż jest to jednak z najbardziej (!!) strzeżonych tajemnic zespołów. To oczywiście ma przełożenie na taktykę w wyścigu - możliwość przejechania kilku okrążeń więcej 'lekkim' samochodem. Należy pamiętać, że 10 litrów paliwa to ok 0,4 sekundy różnicy na jednym okrążeniu, a więc to duużo. Zespoły usilnie pracują nad zmniejszeniem zużycia paliwa swoich silników, ale nie czarujmy się, nie ze względu na ochronę środowiska, ale właśnie dla konieczności późniejszego tankowania / zaberania mniejszej ilości paliwa na pokład. Inna sprawa - wspomniane odzyskiwanie energii z hamowania. Idea jak najbardziej słuszna - ale raczej nie do zastosowania z bolidzie F1. Powód - duży ciężar takiego modułu - inna sprawa - gdzie go umieścić ? Jak najniżej. Samochody F1 są tak mocno 'odchudzone' że nie mają rozrusznika (rozrusznik "swoje" waży) !!! Rozruch następuje w boksie. Tak więc wracając do Twojego pytania... Niektórzy komentatorzy F1 - Heiko Wasser , Christian Danner (ex-kierowca F1) twierdzą, że obecne spalanie tu już tylko 80-90 litrów na 100 km. Tylko !?? Dla porównania 3 lata temu było to jeszcze ok 100 na 100. Oczywiscie zmniejszono pojemność silników. Ale moc jest obecnie na tym samym poziomie. Co do zabiegu Hondy, z pomalowaniem 'eko-auta'... Wygląda ciekawie, ale poza tym nic nie zmienia. Honda, podobnie jak Toyota miala ogromny budzet, ale pojazdu zbudować nie potrafiła. Pierwsze wyścigi pokażą, jak ten eko-car będzie latać. PS. Trzymajcie kciuki za Roberta ;). Odpowiedz Link Zgłoś