Gość: Capta IP: *.chello.pl 25.04.07, 09:17 siema Ostatnio zaczełem się wspinać na kursie uczyłem sie asekurować na płytce , no i teraz moje pytanie czy na ósemce można asekurować ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: slawek Re: Asekuracja IP: *.astro.net.pl 25.04.07, 10:24 Gość portalu: Capta napisał(a): > siema > > Ostatnio zaczełem się wspinać na kursie uczyłem sie asekurować na płytce , no > i teraz moje pytanie czy na ósemce można asekurować ?? Na kursie instruktor nie powiedział? Mozna ale nie zaleca się. Ósemka ma małą siłę hamowania oraz mocno skreca linę. S Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mago Re: Asekuracja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 10:58 hej, Tez zamierzam wybrac sie na kurs, ale zanim pojde chetnie dowiem sie jak to wyglada od praktycznej strony :) Napiszesz cos o swoim kursie? dzieki, z gory ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Capta Re: Asekuracja IP: *.chello.pl 25.04.07, 14:51 moj kurs byl krotki trwal lancznie 5 h wiesz podstawowe techniki wezly a teraz kupilem troche sprzetu i wspinam sie na wlosna reke z kumplem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mago Re: Asekuracja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 09:58 Wlasnie slyszalam, ze tak jest najlepiej. Dopiero zaczynam i zbieram wszelkie porady wspinaczkowo-sprzetowe. Zaczne kompletowac sprzet, jesli to nie problem napisz gdzie kupowales swoj sprzet i ew. jaki? (ceny chyba kosmiczne?) dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: Asekuracja IP: *.astro.net.pl 26.04.07, 10:17 Gość portalu: mago napisał(a): > Wlasnie slyszalam, ze tak jest najlepiej. Dopiero zaczynam i zbieram wszelkie > porady wspinaczkowo-sprzetowe. Zaczne kompletowac sprzet, jesli to nie problem > napisz gdzie kupowales swoj sprzet i ew. jaki? (ceny chyba kosmiczne?) > dzieki. Pewnie, ze najlepiej. Kup książkę ,Nauka wspinaczki w weekend, no i pytaj na forach. Nauczysz się moze czegoś wg swojego mniemania ale pewnikiem najtaniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mago Re: Asekuracja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 09:17 Książki kupie i poczytam. Szkoda, że tak późno odkryłam wspinaczkę, ale jest naprawdę świetna:) pozdrawiam i dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: capta Re: Asekuracja IP: *.chello.pl 27.04.07, 14:57 sprzet byl niestety drogi wszstko kupilem na allegro 100 m liny 430 zl uprzaz singl rocka 170 zl karabinki 8 i kubki 120 zl tasmy i expresy 300 zl ale sie oplaca wiesz kupujesz raz a masz na 4 lata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibek Re: Asekuracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 15:07 100metrów liny chłopie na jaki panel ty chcesz to wykożystać ;000 Odpowiedz Link Zgłoś
quarol Re: Asekuracja 06.05.07, 16:14 pieknie, pieknie dzieci.. zabawni jestescie, wiec troche mi bedzie szkoda, ze skonczycie na wozku lub na cmentarzu kurs w 5h, nauka wspinaczki w weekend, sprzet z allegro... dlugo nie pociagniecie.. chyba ze sie szybko na szachy przestawicie zeby nie bylo, ze sie tylko smieje: jest wiele szkol wspinaczki, kursy trwaja zwykle kilka dni to powyzej to tez komentarz do nauki poprzez ksiazke wspinaczka w weekend sprzet z allegro - slyszeliscie kiedys o mikropeknieciach? pewnie nie, bo i skad teoretycznie, gdy karabinek, osemka, cokolwiek, spadnie z wysokosci nieco wyzszej niz metr, powinien przestac byc uzywany ze wzgledy wlasnie na mikropekniecia (pekniecia widoczne tylko pod mikroskopem, ale b. oslabiajace karabinek); skad wiesz, co kupiles z allegro? uprzaz, lina, tasmy, czy byly uzywane, czy tez nie i lezaly w szafie powinne byc wyrzucone po jakichs 5 latach - przestaja byc bezpieczne. gdy byly czesto wystawiane na slonce lub co gorsze, przechowywane w nieodpowiedni sposob - szybciej. skad wiesz, co kupiles na allegro? zapiszcie sie na powazny kurs lub odpusccie sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: capta odp IP: *.chello.pl 06.05.07, 18:57 migdy nie masz pewnosci co kupujesz w sklepie sprzet tez mogl upasc a pozatym nie kupuje sprzetu firmy jakies nie znanej caly sprzet co mam jest kongo ,singl rocka i black diamound to sa firmy z atestem , a co do sprzedu allegro wszystko co kupilem bylo nowe , kurs zrobilem w 5h ale moj tato wspina sie od 6 lat i troche o tym wie wiem slyszalem o mikro peknieciach itp nie chodze tylko po sciankach cos jeszcze ?? jak cos to pisz gg 2750296 Odpowiedz Link Zgłoś
quarol Re: odp 07.05.07, 01:00 chlopie, nie przekonujesz mnie ani troche (nie musisz oczywiscie, nie znam Cie i wspinac z Toba nie zamierzam) nie ma takich firm o ktorych piszesz - mam nadzieje, ze to tylko literowki jest Kong, Singing Rock i Black Diamond jesli chcesz sie czegos wiecej dowiedziec, to kurs prawdziwy a nie 5-h. to samo z ksiazkami - powazne, a nie wspinanie w weekend. popros tate, by Ci poopowiadal wiecej (jesli wie cos wiecej - Twoje pytania o osemke i kwestia kupowania liny 100m sa wiele mowiace), bo jak na razie, to niewiele sie nauczyles. po co mam do Ciebie pisac na gg?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: capta Re: odp IP: *.chello.pl 07.05.07, 15:10 tak napisalem, a co do liny 100 to byla promocja za 470 zl to kupilem :S Odpowiedz Link Zgłoś
milus22 Re: odp 09.05.07, 10:28 posłuchaj rad bardziej doświadczonych, nie ma się co obruszać. Od sprzętu zależy twoje życie- to musisz mieć na uwadze. Pięciogodzinny kurs to dobre na ściankę iwspinaczkę na wędkę (a w skałkach gdy ktoś doświadczony założy ci stanowisko) Internet i książki nie nauczą Cię wspinaczki tylko instruktor w dobrej szkole wspinaszki najlepiej z Klubu Wysokogórskiego. Porównaj tylko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majster Re: odp IP: *.g-net.pl 09.05.07, 22:08 Ja normalnie wychodze z siebie. I stad wlasnie biora sie ofiary smiertelne w skalach. A pozniej mowia ze wspinaczka niebezpieczna. Jak sie nei umie to siedzac na stolku mozna sie nawet zabic. Z tego co widze to tylko milus22 i quarol maja pojecie o wspinaniu. Ja wspinam sie od 4 lat, nei mam zadnego sprzetu bo wszystko maja kumple, nauczyli mnie tego i tamtego (nie trwalo to bynajmniej jeden wyjazd w skaly lub te 5h). Kursu wspinaczkowego robic nie zamirzam bo to strata kasy a do niczego sie nie przydaje. Na scianach jak widza ze masz pojecie to bez kursu sie mozna z dolem wspinac. Jedyny kurs ktory warto zrobic to wysokosciowy do ktorego sie teraz przymierzam. A tak apropo kursow to polecam Reni Sport w Krakowie. Najlepsza wedlog mnie instytucja tego tymu w Polsce z Renata Piszczek i Piotrem Drobotem na czele. Pozdrawiam i zycze bezpiecznych lotow (z dolem oczywiscie) Odpowiedz Link Zgłoś