Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Asekuracja

IP: *.chello.pl 25.04.07, 09:17
    siema

Ostatnio zaczełem się wspinać na kursie uczyłem sie asekurować na płytce , no
    i teraz moje pytanie czy na ósemce można asekurować ??
    Obserwuj wątek
      • Gość: slawek Re: Asekuracja IP: *.astro.net.pl 25.04.07, 10:24
        Gość portalu: Capta napisał(a):

> siema
        >
        > Ostatnio zaczełem się wspinać na kursie uczyłem sie asekurować na płytce , no
        > i teraz moje pytanie czy na ósemce można asekurować ??

Na kursie instruktor nie powiedział? Mozna ale nie zaleca się. Ósemka ma małą
        siłę hamowania oraz mocno skreca linę.
        S
      • Gość: mago Re: Asekuracja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 10:58
        hej,
        Tez zamierzam wybrac sie na kurs, ale zanim pojde chetnie dowiem sie jak to
        wyglada od praktycznej strony :) Napiszesz cos o swoim kursie? dzieki, z gory ;)
        • Gość: Capta Re: Asekuracja IP: *.chello.pl 25.04.07, 14:51
          moj kurs byl krotki trwal lancznie 5 h wiesz podstawowe techniki wezly a teraz
          kupilem troche sprzetu i wspinam sie na wlosna reke z kumplem .
          • Gość: mago Re: Asekuracja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 09:58
            Wlasnie slyszalam, ze tak jest najlepiej. Dopiero zaczynam i zbieram wszelkie
            porady wspinaczkowo-sprzetowe. Zaczne kompletowac sprzet, jesli to nie problem
            napisz gdzie kupowales swoj sprzet i ew. jaki? (ceny chyba kosmiczne?)
            dzieki.
            • Gość: slawek Re: Asekuracja IP: *.astro.net.pl 26.04.07, 10:17
              Gość portalu: mago napisał(a):

> Wlasnie slyszalam, ze tak jest najlepiej. Dopiero zaczynam i zbieram wszelkie
              > porady wspinaczkowo-sprzetowe. Zaczne kompletowac sprzet, jesli to nie problem
              > napisz gdzie kupowales swoj sprzet i ew. jaki? (ceny chyba kosmiczne?)
              > dzieki.
              Pewnie, ze najlepiej. Kup książkę ,Nauka wspinaczki w weekend, no i pytaj na
              forach. Nauczysz się moze czegoś wg swojego mniemania ale pewnikiem najtaniej.
              • Gość: mago Re: Asekuracja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 09:17
                Książki kupie i poczytam. Szkoda, że tak późno odkryłam wspinaczkę, ale jest
                naprawdę świetna:) pozdrawiam i dzieki.
                • Gość: capta Re: Asekuracja IP: *.chello.pl 27.04.07, 14:57
                  sprzet byl niestety drogi wszstko kupilem na allegro 100 m liny 430 zl
                  uprzaz singl rocka 170 zl karabinki 8 i kubki 120 zl tasmy i expresy 300 zl ale
                  sie oplaca wiesz kupujesz raz a masz na 4 lata
                  • Gość: zibek Re: Asekuracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 15:07
                    100metrów liny chłopie na jaki panel ty chcesz to wykożystać
                    ;000
                    • quarol Re: Asekuracja 06.05.07, 16:14
                      pieknie, pieknie dzieci..
                      zabawni jestescie, wiec troche mi bedzie szkoda, ze skonczycie na wozku lub na
                      cmentarzu
                      kurs w 5h, nauka wspinaczki w weekend, sprzet z allegro...
                      dlugo nie pociagniecie.. chyba ze sie szybko na szachy przestawicie

zeby nie bylo, ze sie tylko smieje:
                      jest wiele szkol wspinaczki, kursy trwaja zwykle kilka dni
                      to powyzej to tez komentarz do nauki poprzez ksiazke wspinaczka w weekend
                      sprzet z allegro - slyszeliscie kiedys o mikropeknieciach? pewnie nie, bo i skad
                      teoretycznie, gdy karabinek, osemka, cokolwiek, spadnie z wysokosci nieco
                      wyzszej niz metr, powinien przestac byc uzywany ze wzgledy wlasnie na
                      mikropekniecia (pekniecia widoczne tylko pod mikroskopem, ale b. oslabiajace
                      karabinek); skad wiesz, co kupiles z allegro?
                      uprzaz, lina, tasmy, czy byly uzywane, czy tez nie i lezaly w szafie powinne
                      byc wyrzucone po jakichs 5 latach - przestaja byc bezpieczne. gdy byly czesto
                      wystawiane na slonce lub co gorsze, przechowywane w nieodpowiedni sposob -
                      szybciej. skad wiesz, co kupiles na allegro?

zapiszcie sie na powazny kurs lub odpusccie sobie.

• Gość: capta odp IP: *.chello.pl 06.05.07, 18:57
                        migdy nie masz pewnosci co kupujesz w sklepie sprzet tez mogl upasc a pozatym
                        nie kupuje sprzetu firmy jakies nie znanej caly sprzet co mam jest kongo ,singl
                        rocka i black diamound to sa firmy z atestem , a co do sprzedu allegro wszystko
                        co kupilem bylo nowe , kurs zrobilem w 5h ale moj tato wspina sie od 6 lat i
                        troche o tym wie wiem slyszalem o mikro peknieciach itp nie chodze tylko po
                        sciankach cos jeszcze ?? jak cos to pisz gg 2750296
                        • quarol Re: odp 07.05.07, 01:00
                          chlopie, nie przekonujesz mnie ani troche (nie musisz oczywiscie, nie znam Cie
                          i wspinac z Toba nie zamierzam)
                          nie ma takich firm o ktorych piszesz - mam nadzieje, ze to tylko literowki
                          jest Kong, Singing Rock i Black Diamond
                          jesli chcesz sie czegos wiecej dowiedziec, to kurs prawdziwy a nie 5-h. to samo
                          z ksiazkami - powazne, a nie wspinanie w weekend. popros tate, by Ci
                          poopowiadal wiecej (jesli wie cos wiecej - Twoje pytania o osemke i kwestia
                          kupowania liny 100m sa wiele mowiace), bo jak na razie, to niewiele sie
                          nauczyles.
                          po co mam do Ciebie pisac na gg?!
                          • Gość: capta Re: odp IP: *.chello.pl 07.05.07, 15:10
                            tak napisalem, a co do liny 100 to byla promocja za 470 zl to kupilem :S
                            • milus22 Re: odp 09.05.07, 10:28
                              posłuchaj rad bardziej doświadczonych, nie ma się co obruszać.
                              Od sprzętu zależy twoje życie- to musisz mieć na uwadze.
                              Pięciogodzinny kurs to dobre na ściankę iwspinaczkę na wędkę (a w skałkach gdy
                              ktoś doświadczony założy ci stanowisko)
                              Internet i książki nie nauczą Cię wspinaczki tylko instruktor w dobrej szkole
                              wspinaszki najlepiej z Klubu Wysokogórskiego.
                              Porównaj tylko
                              • Gość: majster Re: odp IP: *.g-net.pl 09.05.07, 22:08
                                Ja normalnie wychodze z siebie. I stad wlasnie biora sie ofiary smiertelne w
                                skalach. A pozniej mowia ze wspinaczka niebezpieczna. Jak sie nei umie to
                                siedzac na stolku mozna sie nawet zabic. Z tego co widze to tylko milus22 i
                                quarol maja pojecie o wspinaniu. Ja wspinam sie od 4 lat, nei mam zadnego
                                sprzetu bo wszystko maja kumple, nauczyli mnie tego i tamtego (nie trwalo to
                                bynajmniej jeden wyjazd w skaly lub te 5h). Kursu wspinaczkowego robic nie
                                zamirzam bo to strata kasy a do niczego sie nie przydaje. Na scianach jak widza
                                ze masz pojecie to bez kursu sie mozna z dolem wspinac. Jedyny kurs ktory warto
                                zrobic to wysokosciowy do ktorego sie teraz przymierzam. A tak apropo kursow to
                                polecam Reni Sport w Krakowie. Najlepsza wedlog mnie instytucja tego tymu w
                                Polsce z Renata Piszczek i Piotrem Drobotem na czele.

Pozdrawiam i zycze bezpiecznych lotow (z dolem oczywiscie)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka