Gość: XTrack GPS Moje zdanie IP: *.chello.pl 01.07.07, 20:23 Gdyby się obronił na tym zakręcie to już by go Lewis nie objechał, podobnie jak bronił się Nick czy potem Fisico... na tym zakrecie trzeba bylo jechac po wewnetrznej i wywiesc Lewisa na zewnetrzna. Ale oczywiscie latwo sie mowi, po wyjezdzie z alei Lewis byl bardzo blisko Kubicy, duzy blizej niz by byl gdyby jechał za nim po poprzednim zakrecie, no cóż, zabralko moze 0,2s w tym momencie, i pewnie byloby podium. Brawo dla ekopy Lewisa za super wymiane opon (6,5s!) ..................... Systemy GPS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Moje zdanie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.07.07, 20:31 Nic by mu nie dalo objechanie, bo i tak musialby zjechac do pit box. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Moje zdanie IP: *.icpnet.pl 01.07.07, 20:56 I co z tego. Obaj mieli jeszcze przed sobą pit stop (Hamilton zjeżdżał 3 razy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AtoL Re: Moje zdanie IP: *.e-wro.net.pl 02.07.07, 14:24 Tylko Kubica miał zatankowac paliwo na 20 okrążeń a Hamilton tylko zmiana opon i małe dotankowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej BMW to knot, Robert potrzebuje Ferrari IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.07.07, 15:07 BMW to knot, Robert potrzebuje Ferrari. Nie mamy szans na 1 miejsce Roberta w tym pudle. Ten cały nadęty Hamilton w psującym się BMW ANI RAZU nie byłby na podium Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willi Re: BMW to knot, Robert potrzebuje Ferrari IP: *.lan.altkom.pl 02.07.07, 16:47 w czym nadęty?? w tym że wygrywa z kubicą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: BMW to knot, Robert potrzebuje Ferrari IP: *.ramtel.pl 02.07.07, 17:53 Nadęty choćby dlatego, że mówi, że nie wiedział czy Kubica to zawodnik dublowany czy nie - niby nie wie co się dzieje w wyścigu, zwłaszcza, że chodziło o zawodnika tuż za jego plecami. Nadęty, bo choć zna Kubicę od lat, to nie wysilił się do dzisiaj aby nauczyć się poprawnie wymawiać jego nazwisko i do dzisiaj mówi o nim Kubika, choć inni kierowcy i komentatorzy nie mają problemów z poprawną wymową nazwiska Kubicy. Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Rażące błędy w przekładzie. 01.07.07, 21:31 P. Kubica inaczej wypowiadał się o starcie niż to podaje GW. Zdaje się, że gość z GW nie zrozumiał tej wypowiedzi. Można sprawdzić: www.formula1.com/news/headlines/2007/7/6386.html Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
master_cih Re: Rażące błędy w przekładzie. 02.07.07, 21:11 błędy w tłumaczeniu sensu zdań rzeczywiście są Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Moje zdanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 20:57 > Nic by mu nie dalo objechanie, bo i tak musialby zjechac do pit box. Zgadza się. Choć Hamiltonowi i tak sporo zabrakło do prowadzących.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domin Dlaczego nie pokazują wszytkiego w TV?? IP: *.171.95.77.crowley.pl 02.07.07, 12:33 Spojrzcie na to? kto to widział w TV?? www.formula1.com/gallery/race/2007/777/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ironlemon Re: Dlaczego nie pokazują wszytkiego w TV?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 18:04 Wyszedłeś na herbatę, czy jak? Przecież przez 2-3 minuty w kółko pokazywali powtórki z tego pitstopu i stojący na poboczu bolid Albersa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zulusek.com Re: Kubica: Nie mogłem wygrać z Lewisem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 20:23 i ja klaskam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miechas Kubica: Nie mogłem wygrać z Lewisem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 20:23 Robert rządzisz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludzio Wracasz Robert!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.07, 20:27 Oby tak dalej-jestesmy z Toba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pati Brawo!! IP: 82.143.250.* 01.07.07, 20:28 Gratulacje Robert!! Jestes Wielki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Kubica: Nie mogłem - bo nie probowalem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 20:31 I w tym wlasnie Heidfeld jest ciagle lepszy. On walczyl z alonso, a nie dal sie wyprzedzic jak dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klik Re: Kubica: Nie mogłem - bo nie probowalem IP: *.acn.waw.pl 01.07.07, 20:48 > I w tym wlasnie Heidfeld jest ciagle lepszy. On walczyl z alonso, a nie > dal sie wyprzedzic jak dziecko. 1. W koncu Haidfeld i tak dal sie wyprzedzic, 2. Miedzy Hamiltonem a Alonso jest jednak spora roznica, Odpowiedz Link Zgłoś
sovip Re: Kubica: Nie mogłem - bo nie probowalem 01.07.07, 20:48 Dlaczego Kubusiu nie wsiądziesz do swojego zdezelowanego malucha i nie pojedziesz do sąsiedniej wioski leczyć swoje frustracje na dyskotece, na pewno któraś z najbrzydszych panienek będzie na tyle pijana ,że da się zaprosić do twojego "samochodu" i może nawet dotkniesz jej ... A za dziewięć miesięcy urodzi ci małego brudnego bękarta na którym będziesz mógł się wyżyć i przestaniesz pisać idiotyczne posty. Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p slusznie, sovip, ale 01.07.07, 20:50 nie wciagaj do tego Bogu ducha winnych panienek ! :-) j. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Kubica: Nie mogłem - bo nie probowalem 01.07.07, 21:55 Nie słyszałeś o przepisie, który nakazuje używac tego samego silnika przez dwa kolejne wyscigi? R. K. po prostu b. madrze oszczedzal silnik. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Kubica: Nie mogłem - bo nie probowalem IP: 57.66.70.* 02.07.07, 11:02 Odpowiedź dlaczego Robert nie walczył jest prosta. Robert stracił sporo punktów z powodu kraksy w Kanadzie i niejechania w USA. Strategicznym celem było więc podreperowanie konta punktowego. Walka z Lewisem nic by nie dawała (poza podjaraniem publiki ;-), bo i tak by Kubicę wyprzedził, za to ryzyko kolizji byłoby spore (vide Heidfeld v.s Alonso). Popatrzcie na GP Hiszpani - tam Robert pojechał również bez szaleństw bo poprzednio miał 0 punktów w 3 wyścigach z powodu problemów technicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Kubica: Nie mogłem - bo nie probowalem IP: *.ramtel.pl 02.07.07, 14:05 Jest jeszcze inny aspekt: walka z HAmiltonem spowodowałaby, że Robert jechałby okrążenia wolniej niż wtedy, gdy jechał optymalnie, mając Hamiltona z przodu. W ten sposób ryzykowałby dogonienie przez zawodników będących za nim (Heidfeld, Alonso) i utratę bardzo dobrego 4-tego miejsca, a Hamilton, dysponujący lepszym i lżejszym samochodem i tak by go w końcu wyprzedził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLAK_PRAWDZIWY Kubica: Nie mogłem wygrać z Lewisem IP: 82.251.151.* 01.07.07, 20:31 ROBERT HAMILTON TO TWOJ NAJLEPSZE PRZYJACIEL ...A NAPEWNO Z WSZYSTKICH KIEROWCOW...F1. JESZCZE TROCHE I BEDZIESZ WYGRYWAL NIE TYLKO POJEDYNCZE WYSCIGI ALE MOZESZ BYC NAJLEPSZY W HISTORII..F1... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mp co za debil to tlumaczył !!! IP: *.zax.pl 01.07.07, 21:02 porównajcie sobie tą wypowiedź z orginalną na stronie bmw lub f1 i zastanówcie się nad tym jeszcze raz tumany z gw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geralt Re: co za debil to tlumaczył !!! IP: *.tkdami.net 01.07.07, 21:17 Szkoda ze nie widziales tlumaczen na onecie. To juz klasyka. Np. ze Kubica skurczyl sie o 15 cm, a przed zderzeniem zdazyl tylko stracic kierownice ;).. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wincenty Re: co za debil to tlumaczył !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 00:05 autor tego tekstu nie jest ani moim bratem ani swatem, ale facet byl na miejscu. nie nalezy wykluczyc ze gadal z kubica i ten powiedzial mu cos innego niz na oficjalnej konferencji. łatwiej obrazac niz myslec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mp to jest ściema !!! IP: *.zax.pl 01.07.07, 21:11 gw zatrudnia analfabetów którzy nie potrafią przetłumaczyć prostego komunikatu prasowego !! nawet nie podpisują się własnym nazwiskiem tylko jakimś skrótem !! to już nie pierwszy raz robicie podstawowe błędy w artykule o f1 !! jak nie macie nikogo kto orientuje się w f1, lub choć zna angielski to ja bardzo chętnie będę jeździł za waszą kasę na wyścigi i przynajmniej nie będę robił denerwujących błędów !! a do takiego txt to nawet nie trzeba było do francji jechać !! to jest żałosne !! mało tego że żałosne to jeszcze nieprawdziwe !! przez takich pseudo-dziennikarzy ludzie którzy o tym nie mają pojęcia a czytają takie bzdury są wprowadzani w błąd !! Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: to jest ściema !!! 02.07.07, 12:32 Myślę że GW nie jest zainteresowana zatrudnieniem kogoś, kto nie używa dużych liter i ma problem z podwójnym wykrzyknikiem - nadmiar gg?. :-P PS. BRAWO ROBERT! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F1F1F1 Kubica: Nie mogłem wygrać z Lewisem IP: *.centertel.pl 01.07.07, 21:20 Brawo Robert. Jesteś wielkim sportowcem. Przynosisz radość tym, którzy kochają ten sport. Dzięki Robertowi Polacy zaczynają odkrywać F1. Robuś jechał wspaniale. Pełna kontrola. Nie można mu zarzucać, że nie wygrał z Ferrari i jednym McLarenem. Sukces jest tym bardziej wspaniały, że przyszeł po koszmarnym wypadku. Robert jest wielkim sportowcem. Żal czytać komentarze, które go atakują i starają się sprowokować do "brudnej" dyskusji. A za tydzień Silverstone!!! GRATULACJE ROBERT!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Horn Re: Kubica: Nie mogłem wygrać z Lewisem IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.07, 08:20 Brawo Robert. Jesteś wielkim sportowcem. Przynosisz radość tym, którzy kochają > ten sport. Dzięki Robertowi Polacy zaczynają odkrywać F1. Robuś jechał > wspaniale. Pełna kontrola. Nie można mu zarzucać, że nie wygrał z Ferrari i > jednym McLarenem. Sukces jest tym bardziej wspaniały, że przyszeł po koszmarnym > > wypadku. Robert jest wielkim sportowcem. Żal czytać komentarze, które go > atakują i starają się sprowokować do "brudnej" dyskusji. A za tydzień > Silverstone!!! GRATULACJE ROBERT!!! Ci zalosni idioci to taka rozrywkowa odmiana V kolumny. Wstydza sie byc Polakami a Niemcy wstydza sie misc takie lajno jako wspolobywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
jaguar666 Nie ma to jak robić proste błędy w tłumaczeniu 01.07.07, 21:35 Szanowna redakcjo, jak się za coś bierzecie, to róbcie to porządnie, a nie na odczepnego. Robert startował za Hamiltonem. Polak z 4 miejsca, Anglik z 2, więc już na logikę biorąc ustawieni byli jeden za drugim, co zresztą padło w wypowiedzi Kubicy, z tym, że wy nie potrafiliście przetłumaczyć tego: "Miałem całkiem dobry start, ale byłem na brudnej stronie toru razem z Lewisem Hamiltonem, więc nie miałem szans na wyprzedzenie." Nie chciało mi się czytać reszty waszego tłumaczenia, więc nie wiem, czy jeszcze coś poknociliście. Na wszelki wypadek, macie całą wypowiedź Roberta: „To był dobry wyścig dla zespołu, jako że finiszowaliśmy na czwartym i piątym miejscu, oraz bardzo udany weekend dla mnie. To był bardzo spokojny wyścig. Miałem całkiem dobry start, ale byłem na brudnej stronie toru razem z Lewisem Hamiltonem, więc nie miałem szans na wyprzedzenie. Potem byłem blisko niego tylko raz, kiedy wyjechał z boksów i mieliśmy krótką walkę, ale on jechał na nowych oponach, zahamował później w przed nawrotem i mnie wyprzedził. Ostatnie 20 okrążeń polegało już tylko na doprowadzeniu samochodu do mety i zapewnieniu dobrego rezultatu zespołowi, jako że Lewis był daleko z przodu, a Nick daleko z tyłu. Samochód był bardzo dobry, a ja jestem fizycznie i psychicznie sprawny w 100%, więc mógłbym przejechać od razu kolejny wyścig”. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Zdjecie dnia !!! IP: 189.146.156.* 01.07.07, 21:37 new.sports.pl/img/streams/1/resized/2007/7/0.70631800_725819721.jpeg Roberto do nicka: no i co teraz szpanerze :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek_ Kubica: Nie mogłem wygrać z Lewisem IP: *.hsd1.nj.comcast.net 01.07.07, 21:46 gratulacje i brawa! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ens Re: Kubica: Nie mogłem wygrać z Lewisem IP: 62.69.213.* 01.07.07, 22:09 PROFESSIONAL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo czy jak Kubica jeszcze raz wygra IP: *.171.76.162.crowley.pl 01.07.07, 22:10 to Małysz pójdzie w odstawkę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubica Fan Hamilton wyprzedza Kubicę IP: 80.48.90.* 01.07.07, 22:11 Tutaj można zobaczyć jak Kubicę wyprzedził Hamilton Kubicafan/GPFrancja.pl 0106 Odpowiedz Link Zgłoś
jaguar666 Re: Hamilton wyprzedza Kubicę 01.07.07, 22:16 Nie można, bo źle link wkleiłeś :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm102 Re: Hamilton wyprzedza Kubicę IP: *.netcontrol.pl 01.07.07, 22:38 Bravo Robert!. Bravo, Bravo, Bravo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Kubica: Nie mogłem wygrać z Lewisem IP: 69.65.97.* 01.07.07, 22:58 brawo robert! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Kubica: Nie mogłem wygrać z Lewisem IP: *.static.dsl.dodo.com.au 02.07.07, 04:10 F1 najnudniejszy sport. Kubica tak jak juz pisalem "flaki z olejem" W pieknym stylu Hamilton pokazal mu dupe.On nic nie wygra,chyba,ze inni pieprzna w bande. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Horn Re: Kubica: Nie mogłem wygrać z Lewisem IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.07, 08:23 F1 najnudniejszy sport. Kubica tak jak juz pisalem "flaki z olejem" W pieknym > stylu Hamilton pokazal mu dupe.On nic nie wygra,chyba,ze inni pieprzna w bande. - no wlasnie przyklad takiej rozrywkowej V kolumny. Prawie Niemiec, prawie smieszny, ale napewno pradziwe lajno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Horn Odpowiedz IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.07, 08:25 F1 najnudniejszy sport. Kubica tak jak juz pisalem "flaki z olejem" W pieknym > stylu Hamilton pokazal mu dupe.On nic nie wygra,chyba,ze inni pieprzna w bande. - no wlasnie przyklad takiej rozrywkowej V kolumny. Prawie Niemiec, prawie smieszny, ale napewno pradziwe lajno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Kozuch Kubica: Nie mogłem wygrać z Lewisem IP: *.nyc.res.rr.com 02.07.07, 04:37 Jest to ogroma roznica techniczna pomiedzy maklARENEM CZY FREEARI. TO BYLO DZISIAJ WIDAC............. 50% DRIVER 50% CAR TAKE CARE bOB Odpowiedz Link Zgłoś
sfuj_hlop Re: Kubica: Nie mogłem wygrać z Lewisem 02.07.07, 06:44 Szkoda, bo już w pewnym momencie wydawało się, że ma Hamiltona na widelcu. Ale i tak z Robertem BMW-Sauber idzie ostro do przodu. Oni wiedzą, że mają w swojej stajni diament. A ponieważ F1 to olbrzymi prestiż i reklama, więc inżynierowie BMW staną na głowie, by mieć coraz lepszy, czyli szybszy, bardziej dynamiczny i niezawodny wehikuł do wyścigów F1, a z Robertem są w stanie sięgnąć nawet pierwszego miejsca. Brawo Robert! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WrumWrum, HonkHonk Re: Kubica: Nie mogłem wygrać z Lewisem IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.07.07, 07:48 Oczywiscie Robert ze nie mogles. Ja o tym wiem i Ty tez. Ty jestes bardzo dobrym kierowca, takim na miare pierwszej piatki, tylko ze Lewis jest lepszym i ma to cos, co ludzie czesto zwa talentem, ktory pojawia sie raz na wiele lat. Odpowiedz Link Zgłoś
sfuj_hlop Drobna uwaga. Czy zauważyliście, że... 02.07.07, 07:54 Hamilton mówi o Kubicy "kubika"???? Moim zdaniem zasługuje to przynajmniej na lekką konsternację! Czy Hamilton ścigający się od lat na różnych torach i w różnych konfiguracjach z naszym Robertem Kubicą do tej pory nie potrafił nauczyć się poprawnego wymawiania nazwiska Kubicy??? W każdej stacji TV wymawiają poprawnie nazwisko naszego kierowcy jako 'Kubica', aczkolwiek z akcentem na pierszwą sylabę, czyli "'KUbica", ale ten facet hamilt'ON nawet tego nie potrafi. Głupek czy oszołom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Kubica: Nie mogłem wygrać z Lewisem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 08:12 Gdyby Kubica zapisałby się do PIS to zajmował by miejsca na podjum i dodatkowo jeszcze wzmocnił sukces nszego państwa na arenie światowej. Dałby dodatkowy oręż do walki z układem wrogim naszemu państwu jak lekarze nauczyciele i pielegniarki. Może ktoś zna pana Kubicę i znimn o tym porozmawia Szczęść Boże Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viator Kubica powiedział: IP: *.crowley.pl 02.07.07, 08:33 "Ostatnie 20 okrążeń zależało mi tylko na dowiezienia wyniku do mety" czy to nie jest nudny sport? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Cymbergaj IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.07, 09:12 W pilce kopanej np. 22 kopaczy biega 90 minut i nic, potem biega jeszcze tam i z powrotem, kopiac sie przy okazji po nogach nastepne 30 i nic. Na koncu strzelaja jedenastki i zwyciezca zostaje mistrzem swiata. Zgadnij kolego, co to za mecz i kedy sie odbyl??? dodatkowe pytanie : dlaczego pilka kopana jest az tak pasjonujaca i napewno ciekawsza od F1??? pozdrawiam Zibi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viator Re: Cymbergaj IP: *.crowley.pl 02.07.07, 16:35 w F1 najczęściej dojeżdżają do mety w takiej kolejności w jakiej zaczęli w piłce kopanej najczęściej nie kończą tak jak zaczęli w F1 są dwie firmy, które mają mają zarezerwowane 4 pierwsze miejsca w piłce kopanej faworytów do zwycięstwa jest co najmniej dwa trzy razy więcej w piłce kopanej umiejętności zawodników są na pierwszym miejscu w F1 na pierwszym miejscu jest bolid w piłce kopanej jest bardziej wyrównany poziom kiedy ostatnio w F1 wyścig wygrał np. red bull czy honda? itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Re: Cymbergaj IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.07, 18:17 Czolem, ciesze sie, ze odpowiadasz bardzo rzeczowo. Honda - Wiliams - to bylo auto Senny i Prosta. Honda wygrywala az do znudzenia. Red Bull - to druga nisza Ferrari. Co do pilki i wygrywaniu. Masz racje ale w odniesieniu do czasow 20 lat do tylu w pilce klubowej. A Teraz ?? W Europie "rzadzi" G 14 ustalajac reguly rozfzialu nagrod i pieniedzy miedzy siebie. The Championsleague - 4 kluby z Anglii, Hiszpanii, Niemiec i Wloch, troche z Francji i prawie zadnych klubow z innych krajow. W klubach hordy najemnych graczy, zmieniajacych kluby co rok w jednym tylko celu - zarobic wiecej a o przywiazaniu do klubow nikt nie mowi. I Ty uwazasz to za ciekawsze od F1??? Moim zdaniem jesli mowimy o klasyfikacji nudy - TO TO JEST TO SAMO albo jeszcze gorzej. Tj. rzadza i wygrywaja koncerny finansowo medialne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zubr Re: Cymbergaj IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.07, 18:28 A co z moja zagadka ?? Dasz rady ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viator Re: Cymbergaj IP: *.crowley.pl 03.07.07, 09:06 Gość portalu: Zubr napisał(a): > A co z moja zagadka ?? Dasz rady ?? hm..... może sparta augustów kontra wigry suwałki o awans do IV ligi? ;) a swoją drogą mistrzowie świata moim zdaniem grają najnudniejszy futbol. już chyba wolę obejrzeć F1 niż jakikolwiek mecz włochów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Re: Cymbergaj IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.07, 15:55 to byl FINAL mistrzostw swiata w USA Brazylia Wlochy. Karnymi(!!!) wygrali Brazylijczycy - czego w USA do dzisiaj nie skapowali, ze nikt nie strzelil gola w grze i zasluzyl na tytul mistrza !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RomanS Kubica: Nie mogłem wygrać z Lewisem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 09:20 Panie Robercie-niech Panu JPII do world Champion błogosławi... Odpowiedz Link Zgłoś