arturmatrix 22.12.07, 18:50 Jaki styl walki najlepiej trenować w celu samoobrony ? Interesuje mnie skuteczność danego stylu w walce ulicznej w razie napadu . Proszę o Wasze opinie w tej sprawie . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zarani Re: Samoobrona - skuteczność ? 26.12.07, 19:12 Z pytania wnioskuję, że nic nigdy nie trenowałeś? Jeśli tak to na Twoim miejscu zająłbym się treningami typu "combat", krav maga lub innym tego typu.Te style dają szansę nabycia skutecznych metod obrony na ulicy ale nie gwarantują tego. Według mnie każdy styl walki jest dobrą formą samoobrony - ale żeby być skutecznym trzeba posiadać coś czego nie zdobędziesz na żadnym treningu - chodzi mi o tzw. charakter, cechy osobowościowe które powodują że jest się fighterem, nieustępliwym i konsekwentnym. Ja przez kilka lat trenowałem kick-boxing i box a obecnie zająłem się krav magą i uwierz mi że niejednokrotnie widziałem kolegów z sali treningowej świetnie sobie radzących w sparingach choć nic na to nie wskazywało i odwrotnie - osoby tzw. chojraki typu co to nie on podczas konfrontacji byli mocno obijani. Ja na Twoim miejscu poszedłbym na treningi 3-4 różnych stylów i w tedy wybralbym taki który najbardziej Ci odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
kedrok1 Re: Samoobrona - skuteczność ? 20.02.08, 09:52 Jak napisał przedmówca. Ważne żeby trenowanie sprawiało ci przyjemność. Znam ludzi z wielu szkół i stylów, jedni sobie radzą inni nie. Bardzo tu dużo od człowieka zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
gomory Re: Samoobrona - skuteczność ? 17.04.08, 11:33 > Jaki styl walki najlepiej trenować w celu samoobrony ? Zawansowany bieg sprinterski. Taki by nucac "nas nie dagonjat" nie zlapac zadyszki po 200 m ;). Powazniej: kazdy w ktorym beda nierezyserowane sparringi. Bic uczysz sie w walce a nie trenujac pozy, chwyty, duszenia czy taneczne uklady ;). Wiec na wstepie pytaj sie po jakim czasie treningu wstepnego bedziecie na treningach mogli zaczac lamac sobie nosy i wybijac zeby ;). Odpowiedz Link Zgłoś
lonson Re: Samoobrona - skuteczność ? 18.04.08, 16:12 Tak jak mówią przedmówcy- musisz nauczyć się bić, przyjdzie Ci to łatwiej i szybciej niż wypracowanie w sobie odruchów, które pozwoliłyby Ci użyć chwytów, duszeń itp. z krav magi czy combat. Na dobrą sprawę, powinieneś zapoznać się też z teorią tego co się dzieje na ulicy, w skrócie: 1. On ma coś, kij, nóż, patyk- daj sobie spokój, ratuje Cię sprint. 2. Ich jest kilku, ja jeden- no cóż, życie to nie film z Jackie Chanem, ani tym bardziej matrix- sprint! Sztuki walki, służą właśnie do samoobrony, w przypadku kiedy nie masz innego wyboru, ale dojście do poziomu kiedy będziesz w stanie się obronić, zajmie Ci sporo czasu, więc może kup sobie gaz? :) ----------------------------------------------------------- www.glodomor.pl - zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś