Gość: Jędrzej Wymusić niewymuszone (błędy) IP: *.chello.pl 24.05.08, 23:11 Dla wszystkich, którzy ze sceptycyzmem podchodzą do pojęcia "niewymuszony błąd" w tenisie, mam smakowity cytat. Pochodzi on z komentarza zamieszczonego na stronie internetowej turnieju w Stambule, a dotyczącego dzisiejszego finału: "Radwanska fought impressively from the baseline and returned many difficult balls back to Dementieva, FORCING the Russian into UNFORCED errors." [ www.istanbulcup.com/ENG_NewsDetail.aspx?NId=1089 ] Wewnętrzna sprzeczość zawarta w tym zdaniu bije w oczy. Jest ona wszakże całkiem naturalną konsekwencją miałkości pojęcia "niewymuszony błąd". Zawsze z nieufnością podchodziłem do statystyk "niewymuszonych błędów" ogłaszanych po meczach. Czy zewnętrzny obserwator zawsze może stwierdzić, który błąd był wymuszony, a który nie? Są przeciez chytrzy defensorzy, którzy potrafią swymi zagraniami prowokować przeciwnika do błędów pozornie "niewymuszonych". Do tych chytrusków należy widać i nasza Agnieszka. Warto, by pomyśleli o tym ci komentatorzy, którzy sukcesy Agi przypisują jej nieustannemu jakoby szczęściu, przejawiajacemu się w tym, że rywalki w meczach przeciw niej nagle tracą formę i zaczynają seriami kropić "niewymuszone błędy". To tandetne i pozbawione samokrytycyzmu wyjaśnienie, jak wszelkie zresztą "wyjaśnienia", opierające się o koncepcję permanentnej przypadkowości. Aga najwyraźniej umie skłonić swe rywalki do tego, by "straciły formę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytia Re: Wymusić niewymuszone (błędy) IP: *.gwardii.osi.pl 25.05.08, 10:33 oglądałam ten finał i z ogromną radością donoszę : w tym meczu Aga grała kapitalnie, błędy Jeleny były w większości wymuszone świetnymi (czasem szczęśliwymi) zagraniami Agi. Nie miałam takiego wrażenia po meczu z Kuźniecową w AO. Tam po prostu Swieta bez pojęcia psuła co popadnie. Nie spodziewałam się zobaczyć tak grającej Agi. BRAWOOOOOO !!!! W dalszym ciągu jednak obawiam się dalszych startów - nie ma cudów, zmęczenie da znać !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martin29 Zemsta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.08, 00:51 zemsta za eurowizję xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Co zrobiłaby Radwańska z Dementiewą... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.08, 06:21 gdyby wygrała 6:0, 6:0, jeśli teraz ją "rozniosła"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arthur Re: Isia Nr. ONE IP: *.rev.stofanet.dk 25.05.08, 07:24 po wspanialym sukcesie w arcytrudnym turnieju, mozemy juz smialo mowic o Radwanskiej jako najlepszej tenisistce na swiecie, jakby nie bylo, nasza super gwiazda pokonala rakiety nr. 1 - 4 - 8 swiatowego rankingu, brawo Isia, tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś
mrowa_mrowa Re: Co zrobiłaby Radwańska z Dementiewą... 25.05.08, 11:00 Wtedy to by ją chyba "zrowerkowała" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grana Wygrana IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 25.05.08, 10:41 Dementiewa pewnie oszczedzala sie na Paryz i puscila Polke bez wysilku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o rany Re: Wygrana IP: *.chello.pl 25.05.08, 12:09 Gość portalu: grana napisał(a): > Dementiewa pewnie oszczedzala sie na Paryz i puscila Polke bez > wysilku. obrzygałeś już wszystko co masz w domu i nie masz co robić? Odpowiedz Link Zgłoś
uzman Radwańska - nigdy nie będziesz Polką!!! 25.05.08, 17:59 Ledwie umie śpiewać hymn i nie zna 4. zwrotki. Dla mnie to skandal! Odpowiedz Link Zgłoś