Gość: w1ktor IP: *.chello.pl 29.05.08, 19:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marian Świątkowski UWAGI IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.09, 16:03 Poniższe uwagi kieruję do Ojca A.Radwańskiej ! 1/Kiedy wreszcie Agnieszka wykaże zdecydowaną poprawę szybkości??? 2/Niezbędna jest też poprawa szybkości myślenia przy wykonywaniu uderzenia piłki !!! 3/Skąd wzięło się u Niej przykucanie przy odbiorze piłki??? Czy nie rozumiecie,że w momencie uderzania piłki ciało zawodniczki winno być w możliwie najwyższym położeniu??? To na tyle.Ponieważ Agnieszka porusza się po korcie bez dynamiki,będą dalsze,moje uwagi !!! Weźcie to do serca i natychmiast poprawcie te proste błędy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosa Re: UWAGI IP: *.chello.pl 18.06.09, 18:08 Marian uspokój się. Agnieszka być może nie zrobi już żadnego progresu. Będziesz miał pretensje do ojca? Nie masz racji. Pewne zawodniczki mają siłę i szybkość a nie mają techniki, inne odwrotnie. Co do punktu drugiego, wszystkie zawodniczki mają z tym kłopot. Co do punktu trzeciego, czasami przykuca, kiedy obawia się, że nie utrzyma rakiety w wyprostowanej ręce i skraca po prostu kąt w łokciu. PS. Takie wymądrzanie się na Forum do czego ma niby prowadzić? Agnieszka wie wszystko o tenisie inne zawodniczki też ale wiedzieć a zrobić, to spora różnica dla większości nie dopokonania. Masz córkę wprowadź ją do tenisa. Niech to będzie Twoja odpowiedź na "nieudolność" Agnieszki. Widziałeś schodzące Agnieszkę i Razzano? Na oko Razzano ma 8 cm więcej wzrostu i 10 kilo więcej wagi. W grze ma dużo łatwiej, bo siła jest po jej stronie i tak na ogół jest z każdą inną zawodniczką. Agnieszka ma dużo mniejsze pole manewru ale moim zdaniem nie powiedziała ostatniego słowa, już zaszła daleko ale kibicom mało. Cierpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
chogolisa.2 Re: UWAGI 18.06.09, 18:28 Chyba jesteś optymistą. Nie ukrywam, nie jestem fanką Radwańskiej, ale staram się nie wieszać na niej wszyskich psów. Nie mniej parząc jak gra można zachodzić w głowę skąd jej taka wysoka pozycja w rankingu. Nic, tylko zbieg okoliczności... A może jednak powinna popracować przez pół roku w jakiejś porządnej szkole tenisowej? Może zatrudnić jakiegoś fachowca od przygotowania fizycznego. Coś trzeba zmienić. Techinika i fuks to zamało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosa Re: UWAGI IP: *.chello.pl 18.06.09, 18:46 My polacy jesteśmy nieznośni. Nie ma żadnej szkoły, żadnej recepty żeby wejść na szczyt. Bo nasz, to musi. Federer tenisowy filozof, nie ma żadnego trenera, ma sztab który jest mu potrzebny. I tak jest w każdej dziedzinie, również poza sportem dla każdego jest w pewnym momencie ściana i dla skoczka wzwyż, ciężarowca i dla słabego z fizyki, żaden korepetytor go nie pociągnie. Kto udzielał korepetycji, wie o czym mówię. Chyba, że wierzymy w czary. Jeszcze jedno niektórzy powiadają, że kariera Agnieszki to przypadek? Sprawdźcie jaki ma bilans bezpośrednich pojedynków z zawodniczkami z czołówki. Ździwicie się, niektórzy bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arthur Re: no jaki ? IP: *.rev.stofanet.dk 18.06.09, 19:00 i jaka to pociecha i dla kogo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tenisista a ja mam dla Ciebie pytanie, czy jeśli postawisz IP: *.chello.pl 18.06.09, 19:31 automat na przeciwko gwiazd czołówki który będzie miarowo odbijał im piłki z średnią mocą, i średnią szybkością, i celnością, ale będzie je odbijał dość regularnie, psując z statystycznie co 10 uderzeniem, i wtedy jak mu zaprogramujesz żeby raz na 10 razy zaryzykował, albo dlatego że nie zdąży się ustawić do celniejszego i ostrzejszego zagrania żywej tenisistki, to czy automat wygra z tą najwyżej notowanej rywalki, czy rywalka nie będzie umiała dnia i nie "ogra" automatu? a no więc, automat nie gra, w tenisa, on tylko gra "ile potrafi" do pewnego poziomu, tak jak program komputerowy w szachy ustawiony na poziom dla średnio zaawansowanych. jeśli mistrzowie szachownicy, będą grali bez koncentracji i niezbyt uważnie w te szachy to program komputerowy ich ogra, nawet na poziomie dla średnio zaawansowanych, a jeśli tenisistka na treningu popełni zbyt wiele błędów grając z automatem to też 'automat' ją ogra, tylko to będzie zły trening tenisistki, a nie wygrana automatu. Radwańska jest takim przenośnym automatem, który gra średni umiarkowany tenis do pewnego poziomu, skupiając się na grze defensywnej, i małej ilości popełnianych błędów. jak mówiliśmy z innymi fachowcami w tamtym roku, jest w znakomitej formie i przy dużej dawce szczęścia (czyli lekceważeniu rywalek + słabej formie tych rywalek w pojedynczych meczach), osiągnęła dużo więcej niż zasługuje. potem rzeczywistość te rankingi weryfikuje. ile w czołówce była Chakvetadze, czy Hantuchova, Szavay, czy Kirilenko? tylko widzisz, najgorsza z nich Hantuchova nawet, jest ciekawszą i więcej potrafiącą - tylko mniej regularną tenisistką, niż Radwańska. dlatego mimo rankingów, można powiedzieć, że jest całkiem dobra. Radwańska nie zapisze się w historii tenisa, nawet jeśli przypadkiem, tak jak Cibulkova zaliczy jeszcze jakiś półfinał turnieju wielkiego szlema, czy nawet finał (kiedyś w finale była Lichowczewa na przykład), bo ona nic do tej dyscypliny nie wnosi. tenisistki na miarę czołówki, to są tenisistki które wprowadzają jakiś rodzaj artyzmu do gry, coś indywidualnego, niekonwencjonalnego, lepszego od tenisowej średniej, może to różnie być wykonane - np nieregularnie, mało wykalkulowanie, ale to są tenisistki które się pamięta. pamiętasz takie tenisistki jak Anke Huber? dużo lepsza od Radwańskiej, chodzi mi o styl gry. może pamiętasz jak przez mgłę, większość osób nie pamięta, bo grała w sumie normalny przeciętny tenis. pamiętasz bardzo wysoko notowaną Novotną? kto pamięta? jak ona grała? nikt nie pamięta, bo ona grała też stosunkowo, relatywnie nie ciekawy i przeciętny tenis. poprawiając jego skuteczność, i regularność tzw rzetelnością. zarzucacie nawet z Chologilsą Radwańskiej brak przygotowania, wytrenowania, a ja jej zarzucam przede wszystkim GRĘ i tenis. bo co z tego że ona będzie mocniejsza, silniejsza, cięższa, i szybciej biegająca, jak będzie grała tak samo? będzie może przebijała kilka piłek więcej i o kilka kg ciężej, i kilka km szybciej. z takim tenisem, nie będzie wyjątkową tenisistką, nie wprowadzi nic wielkiego do tenisa, a to jest kwestia mentalności, i charakteru, podejścia do tej gry. ona nie gra w tenisa jak artystka, czy jak filozof :), Federer, gra jak by pracowała, w banku, gra żeby zarabiać, i nic wielkiego nie gra, i grać nie będzie, a w takim razie może jeszcze tam raz fuksem nawet do tej 10 wrócić przy odpowiednim zbiegu okoliczności za kilka lat, ale nie będzie wielką ani dużą tenisistką. będzie zawsze postacią z drugiego planu - przy optymistycznym dla fanów Radwańskiej scenariuszu, że się na tym 2 planie utrzyma. może poprawić wytrzymałość i regularność, ale nie poprawi stylu gry - a w takim razie dla mnie Radwańska w rozgrywkach się nie liczy. tak jak Cibulkova i wiele innych. wielokrotnie w Polsce jest podnoszony temat 'patriotyzmu', wydaje się niektórym Polakom że dobrze świadczy o Polsce że mamy jakąkolwiek tenisistkę która wygrywa. nie ważne czym. czy na pewno nie ważne? a ja mam pytanie, jak się wam kojarzy tenis czeski, i Czesi sądząc tylko i wyłącznie po obrazie gry w tenisa? bo gdyby nie to że znam trochę Czechów osobiście, żaden Czech grający w tenisa poza względnie Stepankiem i bardzo względnie (jest mi obojętny) Hrbatym, nie wpadł w oko! zażenowany byłem, jak Jiri Novak, był w 10 ATP! czy ktoś kibicował takiemu tenisiście, i cieszył się z jego sukcesu? czy po obrazie tenisa czeskiego Czesi wydają się wam ciekawym narodem? Czesi i Słowacy zresztą łącznie? jaką znasz ciekawą czeską czy słowacką tenisistkę? nie oglądam ŻADNEJ!! nie kibicuję żadnemu czeskiemu tenisiście! to są flaki z olejem, Novak, Hernych, Berdych, Minar to jest dno tenisa światowego. owszem, czasami grali skutecznie, ale grają beznadziejnie nudno i monotonnie i nic do tej dyscypliny nie wnoszą, nawet jak ktoś ma takie warunki i poszczególne uderzenia jak Berdych! bo Berdych, gra bez jaj, i jego tenis jest "wyprany" z atrakcyjności. mimo że niby ofensywny. co dopiero mówić o Hantuchovej, Kukalovej, Rybarikovej, Cibulkovej, Czesi i Słowacy robią sobie ANTY-REKLAMĘ takim tenisem. jak słyszę tenisistą "czeski" to wiem że meczu oglądał nie będę, jeśli po drugiej stronie nie stoi jakiś mój ulubiony zawodnik. tak samo jest z Radwańską. umie skorzystać z okazji. to jej jedyna umiejętność. Odpowiedz Link Zgłoś
chogolisa.2 Re: a ja mam dla Ciebie pytanie, czy jeśli postaw 18.06.09, 19:53 Zgadzam się, tenis Radwańskiej jest bez polotu, a jej samej brak osobowości, indywidualności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tenisista o widzisz jaka mądra i spostrzegawcza dama IP: *.chello.pl 18.06.09, 20:14 z Ciebie czasem wychodzi. z punktu widzenia filozoficznego, każdy jakąś swoją "indywidualność" ma, ale jej wydanie jest raczej mało dla prawdziwych smakoszy ludzkich dusz pociągające, na przykład takich jak ja. niestety nie ma tej indywidualności w wydaniu sportowym i tenisowym, i tu to taka kupa jest i to rzadka. a jej samej to brak klasy :). to wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orni Re: Kucanie... IP: *.dclient.hispeed.ch 18.06.09, 19:33 "Czy nie rozumiecie,że w momencie uderzania piłki ciało zawodniczki winno być w możliwie najwyższym położeniu???" Autorze powyzszego sformulowania; w ktörym to dziesiecioleciu XIX wieku obowiazywala ta zasada? Dalbys se spoköj z pouczaniem ludzi, ktörzy o tenisie wiedza co nieco (w przeciwienstwie do Ciebie)... Odpowiedz Link Zgłoś