Gość: gwek0 Kto po Lozano? IP: *.lpptex.com.pl 25.08.08, 13:34 Trener Lozano nie do końca spełnił moje oczekiwania, bo nie zdobył medalu olimpijskiego (umiejętnosciami Polacy na pewno Amerykanom nie ustepują) i nie ugrał nic na dwóch turniejach o mistrzostwo Europy (tam nie ma ani Brazylii, ani USA, więc teoretycznie powinno być łatwiej). Dodatkowo turniej eliminacyjny w Estonii to była kompletna kompromitacja - coś takiego nie powinno się zdarzyć i już. Ale jednak jako jedyny od wielu lat zrobił wynik: srebro na MŚ. Miał całkiem udane występy w Lidze Światowej i jednak pod jego przywództwem reprezentacja zrobiła krok naprzód. Nie upieram się, że musi zostać, ale uważam, że jego następca to musi być gość z charyzmą, który jak trzeba to wysłucha i pocieszy, a kiedy indziej chwyci towarzystwo za mordę. No i wykrzesa z drużyny jeszcze więcej. Nie dyskwalifikuję Stelmacha, pamietajcie, że Hubert Wagner został trenerem reprezentacji dwa lata po zakończeniu kariery reprezentacyjnej. Mam tylko nadzieję, że nie wyjdziemy na tym jak Zabłocki na mydle, albo jak Anglicy na piłkarskim trenerze McClarenie. Pamietam to utyskiwanie angielskich mediów, że Szwed Eriksson marnuje kwiat angielskiej piłki, bo dochodzi z nim tylko do ćwierćfinałów. Po czym McClarenowi nie udało się utrzymać zwycięskiego remisu na Wembley z Chorwacją i kwiat angielskiej młodzieży miał dłuższe wakacje, bo na Euro 2008 w ogóle nie pojechał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f. Kto po Lozano? IP: 217.153.169.* 25.08.08, 13:35 jak czytam czesc wypowiedzi forumowiczow to wydaje mi sie ze dla nich trener powinien byc kumplem i kazde zajecia powinny zaczynac sie od zgrzewki piw a pozniej wysle ktorego s z mlodszych kadrowiczow po skrzynke win. dyscyplina to podstawa nie ma realizacji planu tktycznego to nie ma gry, poza tym zycie to nie fifa na komputerze, forme trzeba utrzymywac a nie jest to latwa sprawa poza tym gdy sie formy nie ma to sie ja okresowo buduje i od tego sa fizjolodzy, z ktorymi powinien sie kontttowac trener celem dobierania odpowiednich cwiczen. zgadzam sie z kwestia wprowadzenia zmian tj mlodej krwi zwlaszcza na rozegraniu, wika wg mnie powinien wejsc za swidra i scalac sie z druzyna, nie mowie ze swiderski czy zagumny sa zli, ale po prostu kazdy mial swoje 10 minut i nie zawsze jest sie na piedestale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka-mi-la789 Kto po Lozano? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 13:42 Pierwszy (no, może drugi) raz zgadzam się ze Stecem. Lozano powinien zostać. Opowiastki o zatrudnieniu Rezende są śmiechu warte, zresztą skąd pewność, że osiągnąłby lepsze wyniki niż Raul? A już wybieranie trenera według kryterium narodowości czy znajomości angielskiego to czyste kpiny (i dowód na to, że PZPS nie kieruje się przy tym wyborze dobrem reprezentacji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka-mi-la789 Re: Jeszcze jeden drobiazg... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 13:44 Philippe Blain w dalszym ciągu trenuje Francuzów, choć nawet nie zakwalifikował się z nimi do Pekinu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Kto po Lozano? IP: 212.87.25.* 25.08.08, 13:43 Czy trenera reprezentacji mianuje prezes PZPS ??? To może walczmy o to, żeby zasadą był konkurs na trenera. W końcu Lozano był wybrany z konkursu. Czas najwyższy żeby w polskim sporcie zaczęły się kontrakty i konkursy a nie etaty i mianowania. Zmieniajmy zasady funkcjonowania, nie walczmy z pojedynczymi decyzjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: refuse Kto po Lozano? IP: 83.238.7.* 25.08.08, 13:47 trzeba szykować drużynę na kolejną olimpiadę... co z tego, że nowy trener z zagranicy nie będzie znał polskich zawodników przez pierwsze pół roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksandra Lozano IP: 83.70.203.* 25.08.08, 14:16 Tylko i wylacznie 'maly rycerz', przez 3 lata postawil druzyne na nogi, pomogl uporac sie ze smiercia Arkadiusza Golasia, pozbyl (niestety charakterystycznego) kompleksu gorszego Polaka, nauczyl jak walczyc i widziec cele... a u nas caly czas procentuje przekonanie wszystko natychmiast albo nic! Dlaczego np Leo nie zostaje usuniety z pilki noznej? Poniewaz wie jak prowadzic grupe! A winiki przyjda w czasie- i nikt mi nie powie ze 5 druzyna na swiecie to jest nic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwakwa Słuszny tok rozumowania IP: 193.109.212.* 25.08.08, 14:18 Słuszne uwagi autora. Pozbywanie się dobrego fachowca, bez znalezienia równie dobrego następcy to głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: picolo Kto po Lozano? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 14:36 kto?? NIKT! tylko LOZANO!!! on jest najlepszy! Baezapelacyjnie! popatrzcie na to co zrobił z drużyną i dla drużyny! jest genialny!!! MUSI ZOSTAĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!111 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uchat Kto po Lozano? IP: *.fluor.com 25.08.08, 14:39 Lozano musi odejsc.Wszystko zostalo podporzadkowane IO.I miejsce 5-8 to porazka.Lozano nie przyznaje sie do bledu i nie wyciaga wnioskow.A wymuszajac dlugie zgrupowania kompletnie nie liczy sie ze sponsorami, ktorzy wkladaja niemale pieniadze w kluby ligowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kondra Re: Kto po Lozano? IP: *.csv.pl 25.08.08, 14:55 Najlepsze jest pytanie: jeśli nie Lozano to kto? Ja nie twierdzę, że nie ma innych dobrych trenerów, pytam tylko kto? (i nie mówcie mi Rezende...) Jeśli będą konkretne, sensowne propozycje, to możemy dziękować Lozano. Ale jeżeli jedyną odpowiedzią będzie: "trener z Polski" to lepiej najpierw mocno walnąć się w czoło. Zniszczyć coś co buduje sie latami jest bardzo łatwo ale potem odbudować, to się może nie udać nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Transatlantycki Kto po Lozano? IP: *.ists.pl 25.08.08, 15:46 Rezende. A jeśli nie on, to Lozano zostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
yoric Re: Kto po Lozano? 25.08.08, 15:51 Lozano mimo wszystko powinien odejść. Mówię to jako ktoś, kto zwykle jest przeciwnikiem przedwczesnego wywalania trenerów. Na forum obok napisałem coś takiego: Przykładem efektów lansowania "polskiej myśli szkoleniowej" jest koszykówka, którą w ostatniej dekadzie doszczętnie zniszczyło m.in. konsekwentne stawianie na całkowicie niekompetentnych polskich trenerów (gdy za każdym razem wydawało się, że tym razem już na pewno wybiorą Urlepa...). Kadra znalazła się na dnie, a razem z nią popularność dyscypliny w Polsce. Ogólnie trenerów mamy słabych. Nie mogę sobie przypomnieć żadnego Polaka, który prowadziły liczący się zagraniczny klub w jakiejkolwiek dyscyplinie. Natomiast coraz więcej importowanych trenerów prowadzi nasze kluby i zwykle to te właśnie kluby odnoszą sukcesy. Jednym z elementów jest na pewno kwestia mentalności. Np. kiedy Lozano wywalił kluczowych graczy za imprezowanie, polscy trenerzy komentowali to negatywnie, dając do zrozumienia, że u nich coś takiego by spokojnie przeszło. Nowy coach zdecydowanie powinien być z zagranicy. Moim zdaniem Lozano faktycznie powinien odejść. Odejdzie w blasku sukcesu, bo cokolwiek by o nim nie powiedzieć, to jednak on potrafił coś wygrać (srebro), w odróżnieniu od rzeszy poprzedników. Nie widać jednak, aby miał jeszcze jakiś potencjał, aby mógł chłopaków jeszcze czegoś nowego nauczyć, coś dodatkowego z nich wykrzesać. Potrzebna jest świeża krew (i myśl). Gdyby dało radę Rezende, byłoby fajnie. A może warto spojrzeć za ocean, ale trochę 'wyżej'. Męska kadra halowa USA regularnie wygrywa olimpiady, a przecież zdecydowanie nie jest to u nich sport masowy. A ogólnie na 4 medale za siatkówkę, USA zgarnęły w Pekinie 3 złota i 1 srebro. Może coś jest na rzeczy? I znają tam angielski :P. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jareks Kto po Lozano? IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.08.08, 16:04 Właściwie zgadzam się autorem artykułu i cieszę się z reakcji większości forumowiczów. Natomiast martwi mnie kiedy nie oddaje się szacunku ludziom, którzy na niego zasługują. Z wielu wypowiedzi wynika, że przed Raulem Lozano właściwie nie było polskiej reprezentacji. To po prostu nieprawda. To polscy trenerzy w klubach wyszkolili naszych zawodników, z których wielu później mogło podnosić swoje kwalifikacje w lidze włoskiej. Poza tym, pierwsze pojedyncze sukcesy i szał popularności kadry przyszły już w czasach trenera Mazura. Z drugiej strony, zgoda, że dopiero Raul Lozano doprowadził kadrę do poziomu, który pozwolił wygrywać z najlepszymi w walce o dużą stawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nati Kto po Lozano-bernardo rezende IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 17:04 nie ma innego wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma-ja Kto po Lozano? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 23:47 Uważam, że Raul Lozano powinien popracować z naszymi chłopakami przynajmniej do kolejnych MŚ, zrobili postęp, zaistnieli jako silna drużyna. W szerokiej kadrze coraz więcej nowych, młodych zawodników. Wydaje mi się, że dobrze by było, gdyby mieli szansę pouczyć się jeszcze trochę. No cóż, oczekiwaliśmy czegoś więcej po tych Igrzyskach, ale trzeba powiedzieć jedno - nie musieliśmy się wstydzić za grę naszych chłopaków. Wiem, żadna to pociecha móc powiedzieć, że pięknie przegrali, ale walczyli. I dlatego ta przegrana z Włochami tak bardzo bolała. No i właśnie, mnie również zaskoczył jakże inny ton artykułu, niż ten, który przeczytałam w piątek i który strasznie ale to strasznie mnie wkurzył. Skąd nagle taki odmienny głos panie redaktorze? Nie sądziłam, że będzie Pan w stanie cokolwiek dobrego napisać o polskiej drużynie siatkarzy. Hmmm jednego dnia potępia pan chłopaków na czym świat stoi, nie oszczędzając przy tym kibiców, a drugiego... Odpowiedz Link Zgłoś
i.wa z LOZANO bedziemy wygrywać !!! 27.08.08, 08:19 ile lat trenuje zespoł USA ten sam trener - nie wyrzucili go po pierwszej przegranej ? Lozano stworzył wspaniały zespoł, ktory bedzie wygrywać !!! a propos - a co to jest Stelmach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma-ja Re: z LOZANO bedziemy wygrywać !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.08, 16:35 nie co, tylko kto :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Kto po Lozano? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 22:52 A moze by tak spytać naszych siatkarzy, jak pracuje im się z trenerem i co o nim sądzą? To nie jest stado baranów bez własnego zdania. Raul Lozano pracuje-moim zdaniem- bardzo dobrze; a wynik na IO? Cóż, przykre, ze nie mamy medalu i żałuję tego bardziej pod kątem siatkarzy, ich ciężkiej pracy, nadziei i marzeń, bo my kibice mieliśmy to, co lubimy - przede wszystkim emocje. O przegraną w takim stylu nie można mieć pretensji, w żadnym wypadku. To co powiem, to frazes, ale taki jest sport i dlatego tak wciaga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Kto po Lozano? IP: *.alfanet24.pl 29.08.08, 19:53 PZPS popełnia wielki błąd, pozwalając Lozano odejsć.... To najlepszy trener sposrod tych wszystkich obecnych w grach zespolowych... Leon Benhaker co zdziałał? Nawet bramki nie strzelili na ME (noo 1 ze spalonego), a tyle bylo szumu jak obejmowal nasza pożal się "drozyne" hahaa! Lozano doszedl z nami na szczyt! Siatkarze potriafia nawiazac walke z kazda druzyna swiata, a pilakrze? Pozostawie to bez komentarza... Odpowiedz Link Zgłoś