Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zmiany w regulaminie. Co sądzicie o przyszłości

12.10.08, 11:21
    rozgrywek ligowych w Polsce.
    Ile drużyn, ilu zawodników w drużynie, ile biegów w meczu, czy play-
    offy maja sens w sporcie żuzlowym.
    Wprawdzie sezon się jeszcze nie skończył. Ale może ktoś z tzw.
    decdentów jednak czyta to forum i nasze uwagi kogoś zainteresują.
    Obserwuj wątek
      • czefan Wstępne uwagi. 12.10.08, 11:26
        Chciałbym zauważyć, że ZKŻ Zielona Góra jest słabsza od Włókniarza
        Częstochowa o 14 dużych punktów ligowych. Włókniarz ich zdobył 31 a
        ZKŻ 17. O czym więc mowa. Brązowy medal do Zielonej Góry trafi
        WIELKIM FUKSEM. Oczywiście to nie wina Zielonej Góry tylko
        popierzonego regulaminu. Proszę sie nie napinać tylko wyobrazić
        sobie sytuację odwrotną, że to Wasz klub (czyli np. Toruń, Leszno,
        czy nawet Bydgoszcz, zostaje pozbawiona awansu w wyniku porażki w
        dwumeczu z np. z Poznaniem) zostaje przez regulamin pozbawiony przez
        pech w pełni zasłużonego zasłuzonego medalu. Może i Włókniarz nie
        zasłużył na złoto, ale nawet nad Lesznem miał 6 punktów przewagi.
        Dobrze, że w przyszłym sezonie play-offy będą do 2 zwycięstw.
        Aczkolwiek uważam generalnie Play-0ffy w żużlu za chory pomysł, to
        nie siatkówka, tylko sport urazowy. Jeśli już miały by być dodatkowe
        mecze. to tylko na zasadzie pierwszy z drugim o złoto, 3 z 4 o brąz.
        Dalej pożegnanie sezonu dla kibiców czyli teoretycznie mecz o nic bo
        o piąte miejsce, czyli 5 z 6. Ale i taki mecz może być festynem. itd.
        Przy powiększeniu ligi do 10 drużyn, za czym jestem, mielibyśmy po
        18 meczów w rundzie zasaniczej plus dodatkowe dwa razem 20. Ale dla
        wszystkich drużyn.
        Teraz mamy 14 + 6 dla pierwszej czwórki. Drużyny z miejsc 5 i 6 mają
        zaledwie 14 + 2. Nawwet kupując karnet na cały sezon to nie wiadomo
        na ile on jest meczy.
        Jestem też za 16 biegowym meczem, a najlepiej powrotem do 18 biegów
        jak drzewiej bywało, aczkolwiek jak zacząłem chodzić na żużel to
        biegów w meczu było tylko 13. Jednak jak płacę za bilet to chce
        troszkę więcej. 18!!!
        Ale to już inna historia. Pozdrawiam.
        • Gość: Jazon Re: Wstępne uwagi. IP: *.tvk.torun.pl 12.10.08, 14:36
          Jesli chodzi o play-offy w obecnym kształcie to jest to głupi system, moim
          zdaniem, ale już play-off do dwóch zwycięstw moze byc całkiem fajny, poniewaz
          zapewnia wieksze emocje równoczesnie promując dobra postawe przez cały sezon.
          Mecz o 5 miejsce? Czy on by kogos interesował (tzn. czy na stadion przyszłoby
          tylu ludzi zeby zwrociły sie chociaz koszty organizacji?) ?
          Co do zwiekszania ilości biegów... Jesli mecz bedzie na marnym poziomie to
          wiecej biegów raczej mu nie pomoże. Chyba nie tędy droga...
          • czefan Dlaczego więcej biegów ? 13.10.08, 20:18
            Na zawodach indywidualnych mamy ich przynajmniej 20.
            Przy zawodach par (7 par) mamy ich 21.
            Oczywiście przy marnych zawodach i 30 biegów nie bedzie atrakcyjne,
            ale to jest zupełnie inny temat.
            Generalnie jestem wielkim zwolennikiem przywrócenia ośmioosobowych
            składów. Chociaż po to by się przydało 16 biegów jak w Szwecji
            (jeśli już nie 18 jak kiedyś w polskiej lidze bywało).
            Z przyjemnością zapłacę 5 zł więcej za bilet. Uzasadnienie podwyżki
            dal działaczy było by proste. Macie drodzy kibice więcej biegów.
            Ósmy zawodnik w składzie może uatrakcyjnić mecz. Włókniarz w tym
            sezonie dwa razy pozbył się za jednym zamachem 2 zawodników. 1 maja
            w meczu z Toruniem i teraz z Lesznem. Doszło do biegów w kadłubowej
            obsadzie bo brakowało zawodników. Tutaj ósmy rezerwowy byłby jak
            znalazł.
          • szlachcic Re: Wstępne uwagi. 13.10.08, 21:54
            Gość portalu: Jazon napisał(a):

> ale już play-off do dwóch zwycięstw moze byc całkiem fajny,

jak ja to napisalem w swoim poscie jazon nie widzialem abys byl
            zachwycony
            ale rozumiem ze jak ty to teraz napisales to jest swietny pomysl
            jestes najprawdziwszym Polakiem
            • Gość: kaka Re: Wstępne uwagi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 23:27
              A dlaczego tylko do dwóch lepiej do trzech jak w koszu i młócić się siedem razy
              z tą samą drużyną?Albo jechać 24godz non stop kto zdobędzie w tym czasie więcej
              pkt?
              • szlachcic Re: Wstępne uwagi. 15.10.08, 18:43
                Gość portalu: kaka napisał(a):

> A dlaczego tylko do dwóch lepiej do trzech jak w koszu i młócić
                się siedem razy z tą samą drużyną?Albo jechać 24godz non stop kto
                zdobędzie w tym czasie więcej pkt?

no to mamy psychicznie chorego na forum
                wlasnie m in dlatego tylko do 2 zwyciestw i to ja napisalem
                wiec co kogo pijesz yntelygencie?

jestes w stanie zrozumiec ze dyskusja z takimi jak ty nie ma sensu?
            • Gość: Jazon Re: Wstępne uwagi. IP: *.tvk.torun.pl 14.10.08, 07:57
              A znalazłbys tego posta moze czy tylko tak sobie to napisałes? Szczerze mowiac
              nie przypominam sobie zebym krytykował akurat ten pomysł (w odróznieniu od
              wiekszości które proponowałes)
              • Gość: speed Re: Wstępne uwagi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 23:52
                Osiem drużyn w e-lidze. Ośmiu zawodników w drużynie, w tym dwóch polskich !
                juniorów. Mecz 16 biegowy, czyli dodatkowy bieg pomiędzy polskimi juniorami
                obydwu drużyn ! (pierwszy bieg z juniorem zagranicznym zostaje)
                Biegi nominowane (15 i 16) mogą pozostać.
                Zlikwidować Jokera ! i wszelkie rezerwy taktyczne ! (przykład ostatniego meczu w
                Lesznie) ...bo dlaczego zawodnicy jednej drużyny mają sześć biegów do
                dyspozycji, a drugiej tylko pięć ?!
                Zlikwidować Zawodnika Zastępowanego (zbyt duża w praktyce manipulacja tym wariantem)
                Zawodnik który zrywa taśmę startową, jest cofnięty 15 m do tyłu.
                Play offy do dwóch zwycięstw ! (zgadzam się)
                Zlikwidować przepis o wykluczeniu zawodnika z biegu za zły kolor kasku.
                Co by tam jeszcze...?
                • Gość: Szrek Re: Wstępne uwagi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 12:03
                  Jakiś czas po olimpiadzie w Atenach rozmawiałem z ludźmi
                  reprezentującymi zarząd krajowej federacji jednej ze wschodnich
                  sztuk walki.Tematem było m.in. szkolenie młodzieży. Usłyszałem: "nas
                  nie interesuje młodzież, nas interesuje kadra kraju". Do Pekinu nikt
                  z "kady" nie pojechał i długo chyba jeszcze na żadną olimpiadę nie
                  pojedzie.
                  Podobno od 2010 roku zniknie obowiązek wystawiania do składu
                  młodzieżowców. Chciałbym poznać nazwisko tego ..., który to
                  wymyślił. A póki co wiem, że na czele polskiego speedwaya stoją
                  grabarze, którzy na swych stołkach siedzą tylko po to, by póki co
                  nażreć się tym, co zostało na suto kiedyś zastawionym stole. Nie
                  życzę im "smacznego".
                • Gość: speed Re: Wstępne uwagi. IP: 217.98.12.* 15.10.08, 14:33
                  Zlikwidować przepis o wykluczeniu zawodnika z biegu za zły kolor kasku.

Mała korekta mojej myśli. Oczywiście chodzi o to, aby nie włączać 2 minut czasu
                  zawodnikowi za to, że ma nieodpowiedni kolor kasku. Takie sytuacje zdażają się
                  stosunkowo rzadko, ale moim zdaniem jest to drobiazg, który może w pewnych
                  okolicznościach wypaczyć wynik meczu. Ile czasu zajmuje zamiana ...minutę , dwie
                  ? nie ma to nic wspólnego z technicznym przygotowaniem sprzętu do biegu, a jest
                  irytującym wykluczeniem.
                  • Gość: baca Re: Wstępne uwagi. IP: *.adsl.inetia.pl 15.10.08, 15:50
                    Może i mocie rację z tymi kaskami ale co powiecie jak komuś sie
                    motorek zepsuje i bedzie wiedzoł co mechanicy nie zdążą w 2 minuty.
                    Co zrobi? Założy trefny kask i wyjedzie na byle czym, porżnie
                    głupa "och jak się pomyliłem", zawróci do parkingu, a tam juz
                    chłopcy mu motorek podstawią jak trza. Nie wiem jak wy, jo też żech
                    jest uczciwy łod czasu do czasu, ale sie założa co takie "pomyłki"
                    jakoś by sie cudownie rozmnożyły hej.
                    • szlachcic Re: Wstępne uwagi. 16.10.08, 18:58
                      Gość portalu: baca napisał(a):

> Założy trefny kask i wyjedzie na byle czym, porżnie
                      > głupa "och jak się pomyliłem",

Dlatego baco nalezy usunac przepis ktory nakazuje jazde w
                      odpowiednim kasu albo dawac ostrzezenie i dopuszczac do 1 pomylki
                      albo niech ta banda granatowomarynarkowcow uchwali przepis ze na
                      starcie musi byc komplet pokrowcow i kierownik startu moze zrobic
                      poprawke.
                      Dzisiejsze rozwiazanie (zawodnik jest wykluczany bo wlasnie sie
                      konczy czas albo zawodnik jedzie jak glupi do parkink]gu do
                      poprawki) jest najbardziej durackim jaki mozna uchwalic
                      Nie wiem ddlaczego granatowomarynarkocy musza zawsze uchwal;ac
                      najglupsze rozwiazanie
                • szlachcic Re: Wstępne uwagi. 15.10.08, 19:10
                  Gość portalu: speed napisał(a):

> Osiem drużyn w e-lidze. Ośmiu zawodników w drużynie, w tym dwóch
                  >polskich !juniorów

calkowita zgoda

>Mecz 16 biegowy, czyli dodatkowy bieg pomiędzy polskimi juniorami

jezeli kluby byloby stac (pewnie tak) ti niech bedzie 16 biegow
                  nie widze zagrozen co do tego pomyslu

> czyli dodatkowy bieg pomiędzy polskimi juniorami
                  > obydwu drużyn !

to juz bylo w 15 biegowym meczu i uwazam ze bylo to dobre dla
                  juniorow i czesto ciekawe dla widzow

> Zlikwidować Jokera !

mimo wszystko jestem ze "wyrownaczami" szans
                  nie ma w tym nic niesoprawiedliwego
                  w przypadku 8 zawodnikow w druzynie moc joker zostaje mocno
                  ograniczona
                  Wady jokera wyolbrzymiaja 7 zespolowe druzyny
                  dochodzi do tego teraz ZZ z kanciarzami

> Lesznie) ...bo dlaczego zawodnicy jednej drużyny mają sześć biegów
                  >do dyspozycji, a drugiej tylko pięć ?!

jak uwazasz ze branie taktycznych to dobra droga do wygrania meczu
                  mozesz zawsze nakazac zawodnikom aby przegrali 2 pierwsze biegi i
                  beda mieli "atut" taktycznej

> Zlikwidować Zawodnika Zastępowanego (zbyt duża w praktyce
                  manipulacja tym wariantem)

zgoda calkowita, nie rozumiem dlaczego dzialacze utrzymuja go
                  ZWLASZCZA z mozliwoscia 4-biegowa

> Zawodnik który zrywa taśmę startową, jest cofnięty 15 m do tyłu.

chodzilo pewnie o dotkniecie tasmy
                  zly pomysl, mala kontrola nad czolganiem sie tego zawodnika jak nie
                  jest przed "oczami" sedziego - sedzia moze patrzyc albo na tasme
                  albo na podpadzioche. Bedzie zawsze patrzym na 3 zawodnikow i zawsze
                  podpadziocha bedzie chcial isc z lotnego - pomysl zly moim zdaniem
                  argumenty chyba wystarczajace

> Zlikwidować przepis o wykluczeniu zawodnika z biegu za zły kolor
                  kasku.

o tym jeszcze zdaje sie nigdy nie pisalismy
                  faktycznie kretynski przepis

• szlachcic Re: Wstępne uwagi. 15.10.08, 18:53

>Szczerze mowiac
                > nie przypominam sobie zebym krytykował akurat ten pomysł (w
                >odróznieniu od wiekszości które proponowałes)

Twoje komentarze jazon sa w bardzo duzej mierze uzaleznione od tego
                czy kogos lubisz czy nie a nie co ma ktos do powiedzenia
                • Gość: Jazon Re: Wstępne uwagi. IP: *.tvk.torun.pl 15.10.08, 22:24
                  No jasne, to juz ustalilismy- powtarzasz to z uporem godnym lepszej sprawy.
                  Pytałem za to czy faktycznie jestes w stanie wskazać mi posta w którym ten
                  pomysł krytykowałem, czy jedynie szukasz zaczepki.
                  • Gość: kaka Re: Wstępne uwagi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 23:16
                    >no to mamy psychicznie chorego na forum
                    >wlasnie m in dlatego tylko do 2 zwyciestw i to ja napisalem
                    >wiec co kogo pijesz yntelygencie?

>jestes w stanie zrozumiec ze dyskusja z takimi jak ty nie ma sensu

Szlachcic twój poziom inteligencji każdy widzi obrażanie każdego co ma inne
                    zdanie w zasadzie zgadzasz się jedynie sam ze sobą i to nie zawsze bo raz
                    piszesz tak a następnie przeinaczasz to samo,te twoje pomysły są po prostu coraz
                    bardziej śmieszne porównać je można do pomysłów Ferdka i Waldusia Kiepskich to
                    po pierwsze po drugie jak piszesz to pisz bez byków bo to się kupy nie trzyma i
                    nie wiadomo co chcesz przekazać.I jestem w stanie zrozumieć że niema sensu
                    dyskutować o durackich pomysłach yntelygencie.
                    • Gość: Biim Re: Wstępne uwagi. IP: *.as.kn.pl 16.10.08, 00:46
                      Jazon pewnie sie nie doczekasz...a kolega Szlachcic tak zawsze
                      stawia na argumenty.
                      Co do play off to dla mnie on jest wogóle do bani w żużlu.
                      Sprawiedliwszy był system z podziałem na dwie czwórki i to ze
                      względu na zachowanie punktowej przewagi po zasadniczej rundzie, jak
                      i ze względu że piąta i szósta drużyna ma jeszcze o co walczyć w
                      lidze, a nie kończyć sezonu w połowie września. Nasi włodarze
                      postanowili uatrakcyjnić rozgrywki na dwóch stadionach, jednocześnie
                      zamykając dwa inne stadiony w kwiecie sezonu. Pamiętam że stało sie
                      to po sezonie kiedy Sparta na trzy kolejki przed końcem zapewniła
                      sobie mistrzostwo i wtedy końcówka może i nie była super
                      emocjonująca ale była sprawiedliwa. Pamiętam też wcześniejszy play
                      off jaki jest w obecnym kształcie i porażkę Bydzi z nami w walce o
                      finał, kiedy Protaś i Chudy rozbili sie we Wrocku w Złotym Kasku i
                      ich absensja całkowicie zmieniła sens sportowej rywalizacji.Dlatego
                      play off w Polsce jest chore i do dupy. W Angli można zgłosić z/z i
                      dodatkowo w razie kontuzji zaprosić gościa i wtedy to jeszcze jakoś
                      się broni, ale u nas wygląda to tak jak teraz z
                      Włókniarzem...kompletny bezsens, to nie piłka nożna że na ławce
                      rezerwowych siedzi jeszcze pięciu takich samych zawodników, a może i
                      lepszych. Może gdyby był numer 8 jako rezerwowy, to jest jakas
                      szansa że w razie draki jest jeszcze gościu który może zastąpić
                      kolegę, a tak jak jest teraz, to tylko przypadek decyduje o złotym
                      medalu. Dla mnie Częstochowa w optymalnej formie wszystkich zepołów,
                      była mistrzem. Kontuzje spowodowały to, że nie zdobyła nawet
                      brązowego medalu. Fakt który eliminuje obecny system. ale czy ktoś z
                      włodarzy to widzi??? wątpię...
                      • Gość: Szrek Re: Wstępne uwagi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.08, 07:52
                        A według ciebie Biim jak daleko od końca własnego nosa widzi kret?
                        • Gość: baca Re: Wstępne uwagi. IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.08, 17:54
                          Moze nie widzi Śreku ale czuje a jak wiadomo pecunia non olet hej.
                        • Gość: Biim Re: Wstępne uwagi. IP: *.as.kn.pl 16.10.08, 18:19
                          Jeśli to była aluzja do mnie, to raczej chybiona. Jeśli do panów z
                          centrali to ja już dawno zwątpiłem w sensowne reformy.
                          • Gość: baca Re: Wstępne uwagi. IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.08, 20:22
                            Jeśli piszecie do mnie Biimie to sie nie strachajcie skądyk jo bych
                            mioł wiedzieć jak woniacie. Hej.
                      • szlachcic Re: Wstępne uwagi. 16.10.08, 19:31
                        > play off w Polsce jest chore i do dupy. W Angli można zgłosić z/z
                        >i dodatkowo w razie kontuzji zaprosić gościa i wtedy to jeszcze
                        >jakoś się broni, ale u nas wygląda to tak jak teraz z
                        > Włókniarzem...kompletny bezsens

Biim, przyjacielu z pieknego Wroclawia
                        czy wiesz co dzialoby sie w mozgownicy polewaczkowego gdyby mial do
                        dyspozycji ZZ i goscia
                        ja pierd....
                        ale by byly jaja
                        jak nie widzisz roznicy miedzy nasza liga a innymi, miedzy
                        mentalnoscia naszych granatowomarynarkowcow a innymi to zle
                        ja widze

a problem kontuzji mozna zlikwidowac prosto
                        MUSI byc 8 zawodnikow w skladzie
                        osmy zawodnik w skladzie zapewnia bezpieczenstwo "kontuzjowe" i
                        zapewne zapewni spadek cen kontraktow ktore to astronomiczne kwoty
                        tak bardzo krytykuja granatowomarynarkowcy
                        moim zdaniem to jest proste do wytlumaczenia
                        Granatowomarynarkowiec mysli sobie ze 5 jezdzacych zawodnikow w
                        skladzie bylaby obnizka kosztow
                        G.... prawda
                        Im mniej jest zawodnikow jezdzacych tym wieksza wartosc pojedynczego
                        jezdzca. I dlatego Nicki kasuje jak za zboze

> to po sezonie kiedy Sparta na trzy kolejki przed końcem zapewniła
                        > sobie mistrzostwo i wtedy końcówka może i nie była super

No wlasnie, to jest wielka wada
                        Drugi minus to to ze obecny play off czy ten do 2 zwyciestw daje
                        klumowym kasom kupe szmalcu
                        a 8 zawodnikow w skladzie bardziej zabezpiecza przed takimi
                        wypadkami jak w Czestochowie w tym roku i jak w sezonie w ktorym my
                        jechalismy w Bydgoszczy oslabieni i tam jeszcze kontuzje odniesli 2
                        nasi
                        ale takie pechowe mecze i takie zbiegi okolicznosci zdaarzaja sie
                        rzadko wiec moim zdaniem nie jest to atut za eliminowaniem play off

> to nie piłka nożna że na ławce
                        > rezerwowych siedzi jeszcze pięciu takich samych zawodników

ale to ze nie ma rezerwowych to "dzialania" "dzialaczy"
                        to ta banda oszolomow uchwalila ze lawka rezerwowych w zuzlu powinna
                        byc o polowe mniejsza

• Gość: Jazon Re: Wstępne uwagi. IP: *.tvk.torun.pl 16.10.08, 20:20
                        Biim mam wrażenie ze przepis o gościu w polskiej lidze mogłby byc trudny do
                        wprowadzenia, ze wzgledu na pokrywające sie terminy meczy. A nawet jesli nie to
                        musiałby byc obwarowany mnostwem ograniczeń, np. ze KSM takiego zawodnika nie
                        moze być wyższy niż KSM zastepowanego- w przeciwnym wypadku mogłoby sie zdarzyc
                        że zamiast Gapińskiego w Częstochowie w tym sezonie wystartowałby np. Kołodziej
                        (zdaje sie miał wolne akurat)- w Anglii chyba takie ograniczenie funkcjonuje
                        (przynajmniej kiedys funkcjonowalo o ile pamietam). Jakoś nie jestem jednak
                        entuzjasta tego pomysłu... Za dużo kombinowania i jakby wieksza marginalizacja
                        barw klubowych.
                    • szlachcic Re: Wstępne uwagi. 16.10.08, 19:07
                      Gość portalu: kaka napisał(a):

> Szlachcic twój poziom inteligencji każdy widzi

mimo ze sie nie znamy daje ci 100% pewnosc ze moj poziom
                      inteligencji jest wiekszy id twojego
                      przeczytaj swoj powyzszy post
                      ja proponuje play off do 2 zwyciestw i tylko 2 zwyciestw a ty
                      ripostujesz to do czterech zwyciestw
                      to jest bardzo dobry przyklad jaka rzetelnie sie z toba dyskutuje
                      zebys ynteligencie zrozumial to jest dokladnie tak samo jkbys
                      napisal ze dobry bylby mecz 16 biegowy a ja bym odpisal "co jeszcze
                      moze 30 biegowy"
                      mam nadzieje ze teraz zrozumiesz jakie bzury wypisujesz
                      • Gość: kaka Re: Wstępne uwagi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.08, 23:40
                        100% pewne jest że Lenin nie żyje.Ty se możesz dawać 200% inteligencji?? Ale jak
                        wiesz samouwielbienie jest niewiele warte.Chwalipięta z ciebie oooo!!Co do postu
                        moja riposta była do 3 zwycięstw i była napisana w formie zapytania????Dlaczego?
                        Bo uważam że twój pomysł do 2zw jest po prostu gorszy od obecnie
                        istniejącego.Dwa mecze w zupełności wystarczą,czyli obecny system w/g mnie jest
                        lepszy niż ten który ty chciałbyś wdrożyć.W ostatnim zdaniu dobrze zrozumiałeś o
                        co mi chodziło.I wcale z tego tytułu nie piszę że jesteś psychiczny.
                        • szlachcic Re: Wstępne uwagi. 17.10.08, 18:56
                          >Co do postu moja riposta była do 3 zwycięstw i była napisana w
                          >formie zapytania????

widze ze masz problem z zapamietywaniem co piszesz wiec przypomne

"A dlaczego tylko do dwóch lepiej do trzech jak w koszu i młócić się
                          siedem razy z tą samą drużyną? Albo jechać 24godz non stop kto
                          zdobędzie w tym czasie więcej pkt? "

komentowac nie bede
                  • szlachcic Re: Wstępne uwagi. 16.10.08, 19:00
                    jazon ja jak z kims dyskutuje, nawet z tym co czesto mam inne
                    zdanie, gdy ktos taki powie cos z czym sie zgadzam ja nie boje sie
                    tego napisac
                    Ty wolisz unikac przyznania komus racji
                    I oto mi chodzi
                    • Gość: Jazon Re: Wstępne uwagi. IP: *.tvk.torun.pl 16.10.08, 20:11
                      Czyli nie potrafisz mi udowodnic że faktycznie krytykowałem ten pomysł? Troche
                      sie zblaźniłes zatem. Czy może w Twoim niezwyklym świecie zrobiłem to NIE
                      OKLASKUJĄC CIEBIE? Szkoda czasu na dyskusje z toba. Bez odbioru
                      • szlachcic Re: Wstępne uwagi. 16.10.08, 21:56

> Czyli nie potrafisz mi udowodnic że faktycznie krytykowałem ten
                        pomysł?

krytykowales calosc moich pomyslow, nie jestem w stanie zacytowac ze
                        krytykujesz pomysl na play off
                        jak nie pamietasz swoich tekstow typu ze sie wymadrzam to zle
                        jak uwazasz ze taki tekst nie jest krytyka to tez zle
                        i teraz sobie odpowiedz czy tak bylo
      • cancro Re: Zmiany w regulaminie. Co sądzicie o przyszłoś 19.10.08, 14:36
        Po pierwsze uważam, ze powinien być utrzymany podział na trzy klasy rozgrywek.
        Argument o tym, jakoby np. Gdańsk i Ostrów były za silne na I ligę nie
        wytrzymuje krytyki. Skoro są takie silne, niech awansują do e-ligi na drodze
        regulaminowej: automatycznie bądź w wyniku zwycięskiego barażu. Poza tym wydaje
        mi się, że jeśli idzie o markowych polskich zawodników dawno takiej mizerii nie
        było. Jako kibic Sparty mam o tym pewne wyobrażenie, zwłaszcza gdy wspomnę bóle
        ze skompletowaniem składu mojej drużyny na początku mijającego sezonu.
        Po drugie: po raz kolejny twierdzę, że e- liga to nie miejsce na naukę
        speedway'a. Czego może się nauczyć taki juniorek jadąc dajmy na to 200m za
        Crumpem czy Pedersenem? Jeśli jednak jest rzeczywiście dobry niech rywalizuje z
        seniorami na ogólnych zasadach. Natomiast obowiązek szkolenia młodzieży można
        egzekwować od klubów w inny sposób. Np. rozbudowując rozgrywki młodzieżowe.
        Nadać większą rangę (także finansową) zawodom o srebrny i brązowy kask -
        pieniądze na nagrody mogłyby pochodzić np. z obowiązkowych "zrzutek" klubów.
        Można zorganizować ligę juniorów z prawdziwego zdarzenia, z większą liczbą
        zawodników w każdej z drużyn, bo obecna jest de facto cyklem turniejów par. W
        obecnym kształcie rozgrywek tylko najlepsi juniorzy mają szansę sobie "pojeździć".
        Po trzecie zlikwidować play-off'y. Jest to system może i emocjonujący, choć
        chyba nikt się nie spodziewał, że 6 w tabeli Sparta, rozpaczliwie broniąca się
        przed spadkiem, wyeliminuje pierwszą po sezonie zasadniczym drużynę Apatora!?
        Natomiast "za niewinność" ukarany został Włókniarz, który był żelaznym
        kandydatem do korony. Nie dlatego, że sport jest nieprzewidywalny a dlatego, że
        nieprzewidywalne są kontuzje, co z pięknem sportu niewiele ma wspólnego. Jest to
        także argument za 8 zawodnikiem w drużynie.
        Po czwarte należy powrócić do wielu zapomnianych turniejów indywidualnych, które
        z jednej strony dawały szanse pokazania się zawodnikom, którzy nie zawsze
        mieszczą się w składzie. Z drugiej zaś strony dają szans obejrzenia w akcji
        czołówki krajowej kibicom, którzy nie mają szans obejrzeć ich w ligowej
        rywalizacji - chodzi rzecz jasna o kibiców drużyn pierwszo- i drugoligowych.
        Ponadto przy obecnym kształcie rozgrywek terminy są tak napięte, że trudno
        znaleźć termin dla meczu ligowego w razie konieczności jego przeniesienia, a co
        dopiero mówić o Złotym Kasku (sytuacja jak najbardziej aktualna) czy memoriałach
        upamiętniających zasłużonych działaczy i zawodników.
        Po piąte: zlikwidować jockera, ale zostawić rezerwę taktyczną (zwykłą). Żużel to
        sport, w którym jak w żadnym innym "własne boisko" odgrywa ogromną rolę. Taka
        rezerwa to nie łaska, ale wyrównanie szans.
        Tyle ja. Co wymyślą panowie w stolicy....? Któż to wie. Może to, że kierownik
        startu będzie musiał stać na rękach - czemu nie? Będzie wtedy lepiej widział,
        jak daleko jest przednie koło motocykla od taśmy startowej. Albo żeby zawodnicy
        obowiązkowo startowali w stringach, bo wtedy nie widać im gatek pod
        kombinezonem. Albo żeby gogle miały koniecznie różowe szkła. O ileż
        optymistycznej spoglądaliby na bałagan w naszej lidze. Echhhhh...
        • Gość: a co cie to? Re: Zmiany w regulaminie. Co sądzicie o przyszłoś IP: *.torun.mm.pl 20.10.08, 16:53
          Zlikwidować play'oofy ?; f bez komentarza...
          jak zlikwidujesz play offy to co 1 klub w tabeli bedzie mistrzem polski ?
          Czy jak bedziesz chcial ? a KM Ostrow za silne na 1 lige to dlaczego niesa w
          e-lidze?
          • cancro Re: Zmiany w regulaminie. Co sądzicie o przyszłoś 20.10.08, 19:21
            Doprawdy nie wiem o co koledze chodzi. Radzę jeszcze raz przeczytać mojego posta
            i postarać się go zrozumieć. Na jedno pyta z pytań mogę odpowiedzieć już: Tak,
            pierwszy w tabeli będzie mistrzem Polski. Tak jest choćby w piłce nożnej i tak
            było do początku lat 90.
        • szlachcic Re: Zmiany w regulaminie. Co sądzicie o przyszłoś 21.10.08, 19:02
          cancro napisał:

> Po pierwsze uważam, ze powinien być utrzymany podział na trzy
          >klasy rozgrywek.

granatowomarynarkowcy chca zwiekszyc lige do 10 bo
          kluby zagronone spadkiem sa za
          kluby ktore ocieraja sie o e-lige sa tez za
          do tego dochodzi ze TV nie wiem z jakich wzgledow tez chce 10
          Tego wlasnie nie jestem w stanie zrozumiec. chyba ze chodzi o samo
          10 miejsc do jezdzenia na transmisje a nie o to o co zawsze ja
          podejrzewalem TV - o frekwencje w ogladaniu. Na moj rozum kibice
          Gdanska Ostrowa czy Poznania ogladali finalowy mecz bez wzgledu czy
          sa we lidze czy pierwszej a TYLKO ze wzgledu na to ze byly gwarancje
          EMOCJI i sznse wysokiego poziomu meczu
          Jak TV chce marketingowo podniesc statut ligi niech pogada w wielkim
          prezesem e-ligi o zmianie nazw lig
          ekstralige mozna byloby nazwac Elite-ekstraliga, pierwsza lige -
          Superekstraliga a druga lige ekstraliga
          Tylko czy od tego podniesie sie poziom ligi i frekwencja nie jestem
          perwien
          Ale oszolomy dzialacze pewnie w to wierza bo juz raz przemianowali
          nazwy lig i znowu 10 bedzie bo tak chce TV
          Ot cala tajemnica, a to ze jakich pseudo dzialacz mowi ze ktos tam
          pasuje do e-ligi jest kretynizmem
          O ile pamietam Wielki dzialacz Tylinger w zeszlym roku mowil ze do e-
          ligi pasuja 3 zespoly z 1 ligi
          Parsknalem smiecham
          Roznica miedzy e-liga a 1 jest tak wielka ze tylko wyjatkowe zbiegi
          okolicznosci beda decydowaly o podwojnym awansie tak jak w tym roku
          W tym sezonie Gdznskowi pomoglo to ze Rzeszow sie rozsypywal od
          dawna i bylo do przewidzenia ze spadnie
          Poltoroakowej sie nie udalo utrzymac ale i tak by odeszla mysle
          Tylko moglaby powiedziec, odchodze po utrzymaniu zespolu, a tak
          odchodzi jak szczur okretowy
          • Gość: joker Re: Zmiany w regulaminie. Co sądzicie o przyszłoś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 20:26
            Oj szlachcic szlachcic kiedy Ty wreszcie zaczniesz normalnie pisać??Tyle
            niewyraźnych sfałszowanych słów w jednym tekście= brak poszanowania dla reszty
            tu piszących.Ale jak zwykle szlachcic- pisze byle co i byle jak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka