Gość: sergia IP: *.eastwest.com.pl 02.02.09, 10:31 ..co za masakryczny człowiek prowadził powitanie..skąd się tacy ludzie biorą w telewizji..:/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tia Re: Piłkarze ręczni wylądowali! IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.02.09, 10:38 ze znajomości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opty Re: Piłkarze ręczni wylądowali! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.09, 11:08 w ogóle ci dziennikarze z tvp2 to jakas pomyłka, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niedowiarek Re:Bogus , jak tam folksdojczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 11:18 Nie wierze w to , co napisales.Niemozliwe, ON, nasz narodowy bohater nie moglby sie tak zachowac.NIEMOZLIWE.Gość portalu: Johann napisał (a): > Napisales juz szczegolowy swoj zyciorys? A te 50 meczy dla > reprezentacji Niemiec.A kopie podpisanej folkslisty ludzie > widzieli.WZOR ZAPRZANSTWA NARODOWEGO, kupczenie przynaleznoscia > narodowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no tak przecież IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.09, 11:28 niejaki johan to typowy troll forumowy, po co w ogóle mu odpisywać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johann Re: przecież IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 11:39 Troll nie troll ,ale z sednem problemu sie nikt nie chce zajac.Oj ,bardzo niewygodny problem, nie na czasie.Najlepiej ten problem olac. CO INNEGO , JAK SIE WYPOWIWADA KTOS NP . NA TEMAT RURY POD BALTYKIEM.O,WTEDY OD RAZU JEST WAZNE , KTO JEST JAKIEJ NARODOWOSCI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: be Re:Bogus , jak tam folksdojczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 12:19 no...johann juz wszedl w nastepne stadium choroby i odpisuje sam sobie... :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABW Re:Bogus , jak tam folksdojczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 11:21 Już po Ciebie jedziemy. Miarka się przebrała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob111 Re:Bogus , jak tam folksdojczu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.09, 11:24 No i co z tego, że grał dla Niemiec? Zazdrościsz sukcesu ty mała gnido...pewnie srasz na wycieraczki swoim sąsiadom tylko dlatego, że są ładniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johann Re:Bogus , jak tam folksdojczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 11:32 Nic z tego, ale gral dla Niemiec jako osoba NIEMIECKIEJ NARODOWOSCI.Nie kapujesz tego?Mozna miec iles tam OBYWATELSTW, ale NARODOWOSC tylko jedna. Mnie to osobiscie wisi , ale jak Polacy sobie z tym problemem radza.Jak dla nich dobrze to Polak a jak zle to Niemiec? No chyba ,ze dla Polakow prawdziwych to tez jest obojetne, ale wtedy nazywajmy rodowitego , np . Rosjanina -Polakiem albo rodowitego Polaka Niemcem z urodzenia.Maly galimatias , nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
garym Re:Bogus , jak tam folksdojczu 02.02.09, 11:44 Ale Wenta nie gra w reprezentacji Polski (obecnie), a ją trenuje. Podobnie jak Benhaker czy Lozano. Tutaj narodowość nie ma znaczenia. Fajnie, że mówi po polsku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johann Re:Bogus , jak tam folksdojczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 11:56 Zaskoczyles mnie tym stwierdzeniem, fakt. Ale ja nigdzie nie pisze o nim jako o graczu polskiej reprezentacji, natomiast o jego wypowiedziach , z ktorych jednoznacznie wynika , ze uwaza sie OBECNIE za Polaka , i tylko Polaka. No chyba ze on nadal sie uwaza za Niemca z urodzenia i takim paszportem sie posluguje.Poniewaz nigdzie o tym nie mowil on albo inni, nie wierze w to.Ty w to wierzysz???A jak wierzysz ,dalbys sobie twoj interes za to uciac???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muka! Re:Bogus , jak tam folksdojczu IP: *.aster.pl 02.02.09, 12:14 Widzę że kolega ciągle ma ochotę stosować ustawy norymberskie i najważniejszym kryterium jest dla niego narodowość. Może jeszcze sprawdzisz, który z naszych zawodników ma żydowskie korzenie? No ale to typowo niemieckie, ja należę do innej, normalnej nacji więc guzik mnie obchodzi co podpisywał i co opowiada Wenta. Grunt że świetnie wykonuje swoją pracę i jej efektami daje radość paru osobom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klakson Re:Bogus , jak tam folksdojczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 13:20 A wczesniej jak gral dla reprezentacji Polski to jakiej byl narodowosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps Czy ktos poprawi te TABELE bo ciagla jest BLAD!!!! IP: *.hrz.Uni-Siegen.DE 02.02.09, 11:24 Chorwacja ma zdecydownie wiecej bramek straconych niz 98. Od wtorku nikt tego nie poprawil i w kazdym artykule sa bledna dane podane... Co za niekompetentni ludzie przygotowywuja te materialy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axel Piłkarze ręczni wylądowali! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 11:26 żałosne, wiadomość dnia na pierwszych stronach gazet i tv, wielki mi sukces, niszowy sport , nie wiem czym się tak ekscytujecie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucky Re: Piłkarze ręczni wylądowali! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.09, 11:32 Gość portalu: axel napisał(a): > żałosne, wiadomość dnia na pierwszych stronach gazet i tv, wielki mi sukces, ni > szowy sport , nie wiem czym się tak ekscytujecie! za to w sporcie narodowym zwanym "kopaną sprzedajną" mamy sporo sukcesów, znowu jednego kopacza zamkneli za korpucję, czyli sukces żałosny sport, żałośni kibice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps Re: Piłkarze ręczni wylądowali! IP: *.hrz.Uni-Siegen.DE 02.02.09, 12:12 zalosny to Ty jestes. to ze jest to sport niszowy to nie znaczy ze nieciekawy i ze ktos nie moze sie tym interesowac i podniecac. Wg Ciebie ciekawe i interesujace jest tylko to co caly dziki tlum oglada??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena Re: Piłkarze ręczni wylądowali! IP: 199.67.203.* 02.02.09, 12:16 Piłka ręczna to piękny sport, ekscytuję się nim od dobrych 15 lat. Brązowy medal to jest sukces. A jak Tobie się nie podoba to nie czytaj, nie oglądaj, nikt Cię nie zmusza. Odpowiedz Link Zgłoś
hjalmar Kazdy sport jest niszowy 02.02.09, 12:32 Nie ma sportu, ktory uprawiaja wszyscy na Ziemi. No moze poza kopulacją, ale w tym nie ma na razie mistrzostw swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matej fajnie było IP: 195.245.213.* 02.02.09, 12:27 kto nie był niech żałuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opty Re: fajnie było IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.09, 14:34 żałujemy, tez bysmy chcieli na żywo oglądać :( ilu było Polaków na halach? na mecz z Danią to pewnie były bilety, co? Odpowiedz Link Zgłoś
hjalmar Ignorowac baranow! 02.02.09, 12:30 Nie wiem dlaczego podjeliscie z nim dyskusje? 3/4 forum to dyskusja z jakims baranem. Zignorowac i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muka! Re: Ignorowac baranow! IP: *.aster.pl 02.02.09, 12:33 W sumie 100% racji. Ale czasami się nie da... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baran Re: Ignorowac baranow! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 12:58 3/4 forum ze mna dyskutuje.To znaczy po prostu,ze jest jednak ten problem i tylko takie muki, a jest ich niewiele, nie zastanawiaja sie nad nim. Problem jest i jego ignorowanie na pewno go nie usunie.Zawsze beda ludzie , ktorzy beda chcieli sie dowiedziec PRAWDY i tylko prawdy.Klamstwami i polprawdami sie tego nie skonczy, mimo ,ze cenzor wybiorczy zaraz te dyskusje okroi i to mimo faktu ,ze nie ma w niej niczego ,co by wykraczalo poza zwykla ludzka ciekawosc.Bogus moglby z wiedza o sobie pozostac anonumowy , gdyby sie nie stal w taki czy inny sposob OSOBA PUBLICZNA.Gruesse an Opa Schacht. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deutscher Spargel Jakim prawem Jasiu... IP: *.dhcp.studentenwerk-bielefeld.de 02.02.09, 13:11 ... wypowiadasz sie w imieniu Niemcow? Kto cie do tego akredytowal? Widocznie umknelo twemu jakze bystremu umyslowi, ze Niemcy, ktore w twoim mniemaniu reprezentujesz nie istnieja. Tylko ty i twoje poglady rybenko. Poglady nie tylko nie mile widziane w heterogennych narodowosciowo i spolecznie Niemczech, ale tez karane przez kodeks cywilny. Gute Besserung Jasiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deutscher Spargel :) IP: *.dhcp.studentenwerk-bielefeld.de 02.02.09, 13:52 Hmmm, miodzik jasiu, miodzik. A czy moglbys mi prosze wyjasnic jakie to beneficja dane mi jest ssac z niemieckiego systemu oswiaty? :) Gute Besserung nach wie vor. Die Hoffnung stirbt schließlich zuletzt :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Jaki powrót ręcznych, Oni wszyscy z Niemiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 14:40 Jak pomieszkają dwa miechy w kraju układów i układzików, gdzie mądrych się gnoi, a pieniądze zarabia na oszustwie, to po latach spędzonych w normalnych krajach zwiewać będa aż się kurzyć będzie. Pokażcie mi jedną dyscyplinę sportów zespołowych zbudowaną na zawodnikach z polskich lig. W czasach świetności siatkówki kobiet Świeniewicz z Włoch, Glinka z Włoch, siatkówka meżczyzn - połowa kadry z Włoch, o piłkarzach ( nożna ) nie piszę bo wiadomo 95% "starnieri". Dlaczego Boniek siedzi w Rzymie, a nie w ukochanej Polsce? Bo wie że jego dzieci muszą mieć normalne życie. Polska jest fajna na święta i w wakacje do rodziny i znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Jakim prawem Jasiu... IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 02.02.09, 15:27 Chlopaki wiecej luzu. Piszecie niezle po polsku wiec ssaliscie polski system oswiaty... Teraz zyjecie w Niemczech bo tak troche wynika z Waszych wpisow i jestescie na 2-3 pokolenia traktowani jako spatautzidler (wiem,ze pisze niedokladnie) wiec tutaj leczycie kompleksy zawodowe,rodzinne czy jeszcze jakies. Moze p.Bogdan czuje sie bardziej obywatelem Swiata z podwojnym obywatelstwem (jak ja i moje dzieci urodzone w Kanadzie;w sercu Polakami) a Ty Johani jeszcze jeden tam czujecie sie NIKIM. Brakuje Ci swiadomosci,lkorzeni.Sasiedzi,koledzy z pracy czuja Twoj akcent.Traktuja sie i czujesz sie gorzej.W Polsce gdzie sie wychwales z Twoimi pogladami,podejsciem do ludzi tez Cie nie lubia i dlatego te zale do wszystkiego i wszystkich,ktorzy maja sukces. Jasiu o tym napisz a nie trzepiaj sie trenera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johann Re: Jakim prawem Jasiu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 15:55 Tak sobie ladnie ulozyles socjologiczny portret z ktorym nie mozna dyskutowac .Te twoje pewniki , kto kim jest ,jak i kim sie czuje.Wydaje mi sie , miales lepiej postudiowac socjologie, nie pisalbys wtedy takich farmazonow.Sa tacy , robia nawet na tym pieniadze, ktorzy sie zajmuja czyms tak kretynskim jak tworzenie i pisanie historii alternatywnej.No coz , maja tacy niewatpliwie bardzo bujna wyobraznie, ale tylko tyle. Ty na jej brak sie pewnie tez nie uskarzasz, nieprawdaz Piotrze z Kanady? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Jakim prawem Jasiu... IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 02.02.09, 17:53 30 lat temu jako mlody student pojechalem pierwszy raz do Niemiec. Pozniej tam mieszkalem.Znam i lubie kraj i ludzi.nawet teraz bywam tam 2-3 razy w roku,mam przyjaciol.Nie tworze historii ani portetow. Ja mam swoja,nie wstydze sie jej-mojej przeszlosci i terazniejszosci. Wyobraznie mam,socjologii nie studiowalem ale znam tez zycie.A Ty? A Ty kim jestes,napisz o sobie.Swoim portrecie rzeczywistym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deutscher Spargel Gratuluje podejscia Piotrze, aczkolwiek IP: *.dhcp.studentenwerk-bielefeld.de 02.02.09, 16:36 nie bagatelizowalbym problemu zjawiska definiowania wlasnej niemieckosci i jej stale dowartosciowywanie, poprzez nienawisc do wszystkiego co polskie (vide Johann, choc jest to opinia jak najbardziej subiektywna). Zazdroszcze Ci komfortu mozliwosci bycia "obywatelem swiata". Teoretycznie jest to mozliwe rowniez i tutaj (czytaj w Niemczech), gdyz tzw. samoupozycjonowanie(wedlug Taylora i Habermasa), tzn. wybor wlasnej indiwidualnej (jest jeszcze zbiorowa) tozsamosci jest w Republice Federalnej jak najbardziej porzadane. Teoretycznie. W praktyce, dowodem na to chocby komentarze Johanna, dochodzi do wypaczen, tzn. emigranci, ktorzy pomimo staran ciagle odnosza wrazenie, badz tez wyczuwaja (na zasadzie oczekiwan) brak akceptacji ze strony wiekszosci (niemieckiej), staraja sie podkreslac zachowania, wypowiadac opinie etc. ktore w ich mniemaniu przybliza ich do stania sie czlonkiem tejze wiekszosci (antypolskosc odgrywa tu role opinii domniemanie podzielanej przez wiekszosc Niemcow). Osoby pokroju Johanna zdaja sie przy tym zapominac, ze wiekszosc owa tak na prawde nie istnieje. Innymi slowy jest czysta imaginacja oparta na patosie, wyznawanym przez bardzo waska i okreslona czesc spoleczenstwa vide wyborcy NPD, tudziez srodowiska ziomkostw etc. Gloszac wiec na wskros antypolskie poglady, nie staja sie bynajmniej pelnowartosciowymi Niemcami, lecz wyznawcami marginesowych ideologii (marginesowych rowniez w RFN, innymi slowy pozostaja w dalszym ciagu mniejszocia, co dodatkowo stymuluje poczucie frustracji). Niemcy to dzisiaj spoleczenstwo wielce zroznicowane, skladajace sie z grona kultur, subkultur, grup, grupek, partii, organizacji i klubow (Vereine), z ktorych kazda z osobna czesto wyznaje odmienne wartosci. Zjawisko to jest znane socjologom, psychologom i pedagogom jako partykularyzacja spoleczna (ma ona swoje dobre - indywidualizm, jak i zle strony - poczucie izolacji, ktore tak na marginesie, moze prowadzic min. do ucieczki w patos). Nie zmienia to jednak faktu, ze istnieja oczywiscie wartosci jak np. tolerancja i akceptacja odmiennosci i wyjatkowosci drugiego laczace wszystkie te grupy (przy czym kazda osoba bez wyjatku jest dla drugiej osoby kims innym, odmiennym, pochodzenie nie koniecznie musi tu byc punktem odniesienia). Tolerancja i akceptacja stanowia dla mnie rzeczy nadrzedne i choc szanuje prawo Johanna do samookreslenia wlasnej tozsamosci, to jednak nie moge i nie bede pozwalal na to, zeby ktos (bezwzgledu na jego motywacje i sytuacje wyjsciowa) uzywal w stosunku do spoleczenstwa, ktore z kolei stanowi dla mnie wazny punkt odniesienia i to nie tylko w procesie ksztaltowania mojej tozsamosci okreslen, za ktore w Niemczech idzie sie do wieziania. Pzdr P.S. Przepraszam za niektore okreslenia "zywcem" wziete z j. Niemieckiego. Spedzilem tu juz wiekszosc zycia, zdalem mature i koncze studia, stad tez ewentualna "niemieckosc" mojego komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Gratuluje podejscia Piotrze, aczkolwiek IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 02.02.09, 18:01 I ja Tobie gratuluje podejscia do zycia.Choc troche za duzo u Ciebie tearii ale studiujesz wiec masz prawo.Ja ma 50 lat i tylko obserwuje swiat z roznych perspektyw.Mieszkam w Kanadzie,pisze i jestem dzisiaj i jutro w Chicago.Za tydzien bede we Frankfurcie,Katowicach (dlatego zam spjorzenie ludzi z obu ston na Niemcy i niemieckosc) i dalej w kilku stolicach Europy. Wszedzie mam blizszych i dalszych znajomych ale uciekam od "Johanow" zawsze;w Polsce,Niemczech,Stanach,Rosji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Wenta jest dobry! IP: *.nat0.sta.nsm.pl 02.02.09, 17:11 "Na treningu następnego dnia próbowaliśmy - już nie trafiał" - to mnie rozwaliło! Odpowiedz Link Zgłoś