Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Justyna Kowalczyk ma płuca jak Lance Amstrong

IP: 213.199.218.* 03.03.09, 09:41
    hmm ma czym oddychac...
    Obserwuj wątek
      • Gość: polka Justyna Kowalczyk ma płuca jak Lance Amstrong IP: 212.183.134.* 03.03.09, 09:55
        to wpaniała dziewczyna z piękego i jeszcze czystego rejonu Polski!
        GRATULACJE JUSTYNA!
      • Gość: nogger Justyna Kowalczyk ma płuca jak Lance Amstrong IP: *.mnc.pl 03.03.09, 10:00
        myślałem że normalny człowiek ma objętość 4-5 litrów...
        • Gość: kretek Re: Justyna Kowalczyk ma płuca jak Lance Amstrong IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 10:07
          Gość portalu: nogger napisał(a):

> myślałem że normalny człowiek ma objętość 4-5 litrów...

Wyłączaj myślenie czytając niusy z sensacyjnymi linkami z głownej strony Portalu ;)
        • Gość: Jarek Re: Justyna Kowalczyk ma płuca jak Lance Amstrong IP: *.chello.pl 03.03.09, 10:42
          Trzeba pamiętać, że u przeciętnej kobiety objętość płuc wynosi ok. 3200ml, a u
          przeciętnego mężczyzny ok. 4500ml, więc Justyna Kowalczyk ma bardzo pojemne
          płuca, bo ponad 100% więcej niż przeciętna kobieta, a Armstrong? 55% więcej niż
          przeciętny mężczyzna. Jak widać jest różnica
          • k-x Re: Justyna Kowalczyk ma płuca jak Lance Amstrong 03.03.09, 11:25
            Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Trzeba pamiętać, że u przeciętnej kobiety objętość płuc wynosi ok.
            3200ml, ... więc Justyna Kowalczyk ma bardzo pojemne
            > płuca, bo ponad 100% więcej niż przeciętna kobieta,

jak to wyliczyłeś Jarku??? Poprawna odpowiedź przy 5l: 56% dla
            kobiety
            • Gość: Jarek Re: Justyna Kowalczyk ma płuca jak Lance Amstrong IP: *.chello.pl 03.03.09, 11:50
              k-x napisał:

> Gość portalu: Jarek napisał(a):
              >
              > > Trzeba pamiętać, że u przeciętnej kobiety objętość płuc wynosi ok.
              > 3200ml, ... więc Justyna Kowalczyk ma bardzo pojemne
              > > płuca, bo ponad 100% więcej niż przeciętna kobieta,
              >
              > jak to wyliczyłeś Jarku??? Poprawna odpowiedź przy 5l: 56% dla
              > kobiety

A gdzie tu masz 5l przy kobiecie? przeciętna pojemność płuc kobiety 3200ml a u
              Justyny Kowalczyk 7litrów czyli 7000ml. Gdzie tu masz 5 litrów? i gdzie te 56%?
      • tomoleoncio To chyba nudne książki czyta. 03.03.09, 10:36
        jw.
      • Gość: janusz Justyna Kowalczyk ma płuca jak Lance Armstrong IP: 164.139.7.* 03.03.09, 10:45
        no to chyba w lecie nalezy ja zglosic do Tour de France.
        Co tam bedzie w domu siedziala.
        A moze lepiej juz komisyjnie uznac ze wygrala Tour de France jak
        Armstrong. Ma takie same pluca.

Ciekawe ze wczesniej nikt sie tak jej plucami nie interesowal-
      • Gość: Marcin Justyna Kowalczyk ma płuca jak Lance Amstrong IP: 89.171.3.* 03.03.09, 10:50
        Pojemnosc pluc ma male przelozenie na wydolnosc organizmu. O wiele wazniejsza
        jest zdolnosc pochlaniania tlenu przez organizm (vo2 max).

Proponuje zapoznac sie z:
        pl.wikipedia.org/wiki/Pu%C5%82ap_tlenowy
        en.wikipedia.org/wiki/VO2_max
        • Gość: das spiel ist aus no ale lekarze kojarza IP: *.dynamic.mnet-online.de 03.03.09, 12:59
          pluca z tlenem a to z transformacja tlenu do krwi a potem dalej do mozgu a ten dopiero decyduje i rozsyla tam gdzie go brakuje
          i tak im wypadlo

mordant

to siem po francusku nazywa
          ale nikt nie ma na to wplywu
          to taki tz boski ogien i wiatr w plecy
          czyli wola o dupe rozbic waszych medykow kaplanow czy innych szamanow i ich filozofie
          to nie zaslugi tych ktorzy nie maja z jej sukcesem nic wspolnego
          to ona sama jej talent praca i wola

wita rozumita
          fantomas to byl fenomen
          w pewnym filmie a amstrong to zlatko z bb de
      • Gość: kj Znowu błędy - gdzie korekta?! IP: *.icpnet.pl 03.03.09, 10:59
        "czytamy analizę dr Roberta Śmigielskiego"

chyba analizę dr. Roberta Śmigielskiego,
        albo ewentualnie dra Roberta Śmigielskiego.
        Co za nieuki piszą te artykuły? Kto, jak kto, ale to chyba właśnie dziennikarze
        powinni dbać o poprawność językową. Przecież to jest niszczenie języka polskiego :(
        • Gość: Narciarz Re: Znowu błędy - gdzie korekta?! IP: *.gprs.plus.pl 03.03.09, 11:39
          kj- akurat w tej kwestii jest wszystko poprawnie. Dr piszę się bez kropki, gdyż
          jest to pierwsza i ostatnia litera. Kropkę wstawiamy, gdy litery są po kolei.
          Też tak kiedyś twierdziłem, jednak na teście był to błąd. Pozdro xd.
          • Gość: kj Re: Znowu błędy - gdzie korekta?! IP: *.icpnet.pl 03.03.09, 12:13
            Gdyby to był mianownik, to się zgadza. Ale skoro czytamy analizę doktora Roberta
            to już r nie jest ostatnią literą dlatego poprawna wersja to dr. albo dra.
            Kropki nie wstawia się tylko jeśli w skrócie występuje pierwsza i ostatnia
            litera wyrazu.
          • jurek7 Re: Znowu błędy - gdzie korekta?! 03.03.09, 12:14
            Gość portalu: Narciarz napisał(a):

> kj- akurat w tej kwestii jest wszystko poprawnie. Dr piszę się bez kropki, gdyż
            > jest to pierwsza i ostatnia litera. Kropkę wstawiamy, gdy litery są po kolei.
            > Też tak kiedyś twierdziłem, jednak na teście był to błąd. Pozdro xd.

Nie masz racji. Wszystko zależy od przypadku, w jakim użyje się słowa. W tekscie
            był to skrót nie od słowa "doktor", tylko od "doktora", czyli słowa które nie
            kończy się na tę samą literę co skrót. I dlatego należało użyć "dr.", a nie "dr".
      • Gość: anihilator Polska medycyna sportowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 11:12
        Był już kiedyś taki młody, wspaniały sportowiec. Nazywał się Joachim Halupczok i
        był mistrzem świata. Też miał "fenomenalnie" niski puls. Kiedy umierał, nikt ze
        sportowych medyków nie potrafił wyjaśnić, dlaczego wcześniej nie wykryto choroby
        i pozwolono mu na nadludzki wysiłek, co tylko pogłębiało stan chorobowy.
        Niedawno nagle zmarła mistrzyni olimpijska - Kamila Skolimowska. Medycy i tym
        razem twierdzili, że była regularnie i gruntownie badana. Powinna wypoczywać, a
        ciężko trenowała.
        Dlatego opinie medyków na temat Justyny Kowalczyk brzmią bardzo niepokojąco. Oby
        to nie było kolejne młode życie oddane w imię zadowolenia działaczy.
        • Gość: Gość Re: Polska medycyna sportowa IP: 193.201.167.* 03.03.09, 11:26
          Wykrtyto; Halupczok wiedział, że był chory
          • k-x Re: Polska medycyna sportowa 03.03.09, 11:28
            Gość portalu: Gość napisał(a):

> Wykrtyto; Halupczok wiedział, że był chory

pamiętacie, jak Halupczok solo wygrywał wyścig o mistrzostwo świata?
            Analogia z biegiem Justyny na 30km pojawia się sama. :(((
            • Gość: your dady [...] IP: 81.219.42.* 03.03.09, 11:36
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: gosc Re: Polska medycyna sportowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 12:09
          takie tętno spoczynkowe u sportowców jest normalne, w miarę normalne. po prostu
          organizm (serce) jest przyzwyczajone do wysiłku. następuje niestety przerost
          mięśnia sercowego i tętno jest regulowane do potrzeb. to serce jest w stanie
          przetłoczyć znacznie więcej krwi.
        • maz-46 Re: Polska medycyna sportowa 03.03.09, 12:22
          Sugerowanie, że przypadki Halupczoka, czy Skolimowskiej mogą tak samo skończyć
          się u Kowalczyk jest idiotyzmem. Przecież i Halupczok i Skolimowska cierpieli na
          zupełnie różne schorzenia. Kamila nie uprawiała dyscypliny, w której potrzebna
          jest gigantyczna wydolność. Zmarła na chorobę, która zdarza się dość często.
          Twój tok myślenia sprowadza się do tego, że lepiej nie uprawiać sportu, nie
          męczyć się, bo inaczej spotka cię śmierć...
          Wiesz, ile jest różnych wielkich gwiazd sportu na świecie odnoszących sukcesy
          przez lata? Są biathloniści, maratończycy kolarze, pływacy i wielu jeszcze
          innych. Żyją oni sobie wszyscy, ciężko trenują i cieszą się doskonałym zdrowiem.
          Nie o to chodzi. Najważniejsze, by dbać o zdrowie, przechodzić systematyczne
          badania i w razie jakichkolwiek sygnałów niczego nie zaniedbywać.
          Co według ciebie ma zrobić Justyna? Przestać trenować, bo może umrzeć? Oj, chyba
          sam jesteś na coś chory. Zastanów się trochę, zanim znów nawypisujesz głupot...
          • Gość: anihilator do maz-46 - nic nie zrozumiałeś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 14:56
            Chodzi o zasadę działania medyków. Najpierw nie robi się pełnych badań, tylko
            wydolnościówki na zgrupowaniach, potem jest zachwyt nad możliwościami zawodnika,
            a po wielkim sukcesie - wielki smutek.
            A w międzyczasie lekceważy się drobne dolegliwości, bo jak pacjent może chodzić,
            to nic mu nie jest. Weź pod uwagę, że jeśli ten sam ból poczuje przeciętny kibic
            telewizyjny i wyczynowy sportowiec, to ten pierwszy będzie wył, a ten drugi
            zaciśnie zęby i będzie trenował dalej, zwiększając ryzyko.
            I dlatego od lekarzy sportowych wymagam pełnego profesjonalizmu, a nawet
            przesadnej dbałości o zdrowie zawodnika, zamiast peanów na cześć ich chwilowej
            formy fizycznej. Poniał ???
      • Gość: Narciarz Justyna Kowalczyk ma płuca jak Lance Amstrong IP: *.gprs.plus.pl 03.03.09, 11:27
        No nieźle!!!...
      • Gość: latarnick ja mam 7 i pol IP: 121.217.26.* 03.03.09, 11:29
        i musze wam powiedziec ze to bardzo w lozku pomaga podniesc
        performance
        • Gość: płucko Re: ja mam 7 i pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 11:43
          a ja mam 7l. na spirometrze....pale paczke fajek dziennie uwielbiam
          pifffko.....i jeszcze niejednego potrafie ubiec w kolejce do kas
          hipermarketu.........hihihihi....to moze dacie na pierwsza strone reportaz o
          mnie????
      • Gość: olivier Justyna Kowalczyk ma płuca jak Lance Amstrong IP: *.fbx.proxad.net 03.03.09, 11:33
        nisko , bardzo nisko upadamy gdy porownujemy Justyne z najwiekszym
        oszustem w histori sportu.
        Lance to czarna i brudna kartka(niedobrze mi sie robi na jego
        wspomnienie) a Justyna zlota, trzeba byc daltonista lub czlowiekiem
        naiwnym aby tego rodzaju porownania robic.
        Justyna wyczyn indiwidualny godny podziwu i szacunku ,nie zpominajmy
        o tym ,otworzmy nasze oczy
        • Gość: mikroos Re: Justyna Kowalczyk ma płuca jak Lance Amstrong IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.09, 19:10
          Masz jakiś DOWÓD na winę Armstronga, czy tak sobie rozrywkowo pieprzysz o niczym? Z plotkami, jak sama nazwa wskazuje, możesz uciekać na Plotka.
      • Gość: savage Justyna Kowalczyk ma płuca jak Lance Amstrong IP: *.189.77.66.e-plan.pl 03.03.09, 11:47
        Czytalem wczoraj w GW opis Jej treningu ! Ło Matko ! Nie wiem, czy bym dal rade,
        dlatego WIELKI SZACUN dla Justyny !!!
        • Gość: mik Re: Justyna Kowalczyk ma płuca jak Lance Amstrong IP: *.189.77.66.e-plan.pl 03.03.09, 11:54
          Tez czytalem..Swietny artykul i swietna Dzewczyna !
      • Gość: Mac Justyna Kowalczyk ma płuca jak Lance Armstrong IP: *.173.10.198.tesatnet.pl 03.03.09, 12:17
        No i co z tego ze ma puls 38 jak czyta. Moje tętno spoczynkowe czasami mieści
        się poniżej 30 i co? Nic. Bez żadnego treningu wytrzymałościowego itd. Za
        każdym razem jak idę na badania to chcą mi prawie rozrusznik serca juz
        wkladac. I czy to spowoduje, że jak zacznę biegać na nartach to wygram z
        Kowalczyk?
      • Gość: zmichalg Justyna Kowalczyk ma płuca jak Lance Amstrong IP: *.chello.pl 03.03.09, 12:33
        Nie wiem jak teraz, ale jeszcze nie tak dawno miałem tętno na poziomie 45. I mam
        to poświadczone pięknym wpisem do sportowej książeczki zdrowia.
        Ot, kilkanaście lat treningów (taniec, bieganie, siłownia, ostatnio badminton) a
        przy tym totalne zero papierochów zrobiło swoje. A jak zaczynałem, to miałem 64
        - na to też mam potwierdzenie.
        Czasem śmieję się, że jeszcze kilka lat trenowania i moje tętno wyniesie
        okrąglutkie zero :-).
      • Gość: zezowaty Jak dla mnie to o wiele ładniejsze. IP: *.apus-net.pl 05.03.09, 10:48
        I niech tak zostanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka