Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

EMCC 2009 Praga

23.07.09, 12:32
    Witam,

Jako zawodnik mający pewne doświadczenie w grze mixtowej chcę
    rozpocząć ten wątek.
    Od kilku miesięcy działa strona organizatorów ME:
    emcc2009.curling.cz/
    Natomiast na stronie PZC lada moment pojawią się informacje na temat
    krajowych kwalifikacji do tego turnieju.
    Na razie mogę powiedzieć, to co dowiedziałem się w PZC: zawody
    odbędą się w Warszawie na Torwarze w dniach 24-25 sierpnia – tuż
    przed OH. Lód będzie robiony od początku czyli bez śladu łyżew! Ze
    względu na trudną sytuację finansową w polskim sporcie i związkach,
    drużyna która pojedzie do Pragi, będzie musiała większość (lub może
    nawet wszystkie) wydatki pokryć samodzielnie.
    Rezerwujcie terminy i do zobaczenia, chociaż ja raczej nie zagram w
    tym turnieju. Chyba że jakaś drużyna potrzebuje rezerwowego?

Pozdrawiam
    Arek Detyniecki
    Obserwuj wątek
      • smok.ondri Re: EMCC 2009 Praga 23.07.09, 14:04
        Szkoda tylko, że termin ME pokrywa się z eliminacjami i polfinalami MP
        Seniorów.... znów mamy wybierać? dobry żart.
        • smok.ondri Re: EMCC 2009 Praga 23.07.09, 14:06
          Szkoda też że miesiąc przed dowiadujemy się o eliminacjach... i kolejny wybór -
          zaplanowany ( i nierzadko opłacony ) urlop czy zawody?
          • yoasia_25 Re: EMCC 2009 Praga 23.07.09, 14:20
            Ja bym musiała wybierać zawody albo Radiohead w Poznaniu, ten termin przypada mi
            w środku urlopu... No cóż, chyba nie dla mnie miksty w tym roku :(
        • majak87 Re: EMCC 2009 Praga 24.07.09, 00:58
          Smoku,
          Strona PZC powiada ;)
          "W przypadku kolizji terminów wrześniowych z ME Mixtów rozgrywki zostaną
          odpowiednia opóźnione lub przyspieszone o jeden tydzień."
          Tydzień wcześniej mają być juniorzy, więc wypada, że MP seniorów będzie tydzień
          później. O ile oczywiście te terminy mają w ogóle jakieś głębsze znaczenie.
          • damiahn Re: EMCC 2009 Praga 24.07.09, 22:26
            majak87 napisała:

> Smoku,
            > Strona PZC powiada ;)
            > "W przypadku kolizji terminów wrześniowych z ME Mixtów rozgrywki zostaną
            > odpowiednia opóźnione lub przyspieszone o jeden tydzień."

Tak też potwierdził Andrzej Janowski na zebraniu. Dodam, że związek opłacił
            wpisowe ale trzeba liczyć sięz pozostałymi opłatami. Krysia z Arkiem mają
            pilotować te eliminacje.
        • cmac Re: EMCC 2009 Praga 27.07.09, 11:33
          zaraz zaraz, a gdzie jest podany kalendarz imprez PZC na 2009/2010?
          na stronie PZC? oświećcie mnie prosze.
          • majak87 Re: EMCC 2009 Praga 27.07.09, 12:04
            www.pzc.org.pl/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1&limit=5&limitstart=15
            O ile o to Ci chodzi ;) Bo to jest raczej przybliżony kalendarz imprez zaległych.
            • cmac Re: EMCC 2009 Praga 27.07.09, 12:53
              dzieki. chyba o to, jesli to wciąż aktualne?

"Część I eliminacje i półfinały. Zachowujemy uprawnienia 6 drużyn męskich i 3
              drużyn żeńskich w kategorii seniorów do startu w półfinałach bez eliminacji.
              MP Juniorów K i M 18 – 20 września lodowisko Tafla Gliwice.
              MP Seniorów K i M 23 – 27 września lodowisko Tafla Gliwice.
              Z półfinałów do turnieju finałowego awansują po 4 drużyny z każdej kategorii.
              Turniej finałowy zostanie rozegrany 23 – 25 października na lodowisku OSiR w
              Dębicy razem dla 16 drużyn juniorów i seniorów K i M"

Rozumiem ze turniej Finałowy to tylko 4 druzyny (tak jak TK w zeszlym roku). Czy
              to rownoczesnie TK do ME czy turniej "tylko" o MP?
            • ccckb Re: EMCC 2009 Praga 27.07.09, 12:54
              Hej wszystkim.
              Po pierwsze Mixty 2009 to nie żart.
              Jak pewnie większość z Was wie eliminacje do mixtów miały nie odbyc
              sie wcale, a polska drużyna miała nie brać udziału w ME. Udało nam
              sie przekonać władze PZC do opłacenia wpisowego do Pragi i do
              udostepnienia nam lodu na Torwarze przy okazji Olympic Hopes. Mamy
              dwa lub dwa i pół dnia do dyspozycji. Ale teraz kwestia
              najważniejsza: mamy miesiąc na ich przygotowanie. ROBIMY TO SAMi.
              Także zdaję sobie sprawę, że termin będzie niewygodny dla większości
              (ja w tym roku pierwszy raz od 2006 roku wybrałam sie na nie
              curlingowy urlop i też będę miała kłopot z dniami w środku
              tygodnia), regulamin nie będzie satysfakcjonował większości
              zawodników, organizacyjnie impreza nie będzie dopięta na ostatni
              guzik, a większość infomacji będzie pojawiała się w ostatniej
              chwili. Co więcej całość na własny koszt i odpowiedzialność, a ta
              drużyna, która wygra zdobywa przywilej wyjazdu na ME do Pragi
              również na własny koszt (oprócz wpisowego).
              Z mojego punktu widzenia mieliśmy wybór pomiędzy nie wystawieniem
              reprezentacji a wystawieniem jej na takich zasadach.
              To na razie tyle. Cokolwiek będzie sie organizacyjnie ruszało, będę
              dawała znać.
              Pozdrawiam
              (nicka jeszcze nie zmieniłam, bo jak większość wie już nie ccckb -
              zmieni się nieznacznie na cocktailkb).
              Krysia
      • takeouter Re: EMCC 2009 Praga 04.08.09, 12:16
        Kto się zgłosił ? :)
        • smok.ondri Re: EMCC 2009 Praga 04.08.09, 12:41
          jest na stronie
          • oldcurler Re: EMCC 2009 Praga-eliminacje 13.08.09, 09:58
            Żeby rozgrywać turnieje curlingowe w srodku sezonu golfowego!! brrr.
            Rozumiem, że z uwagi na rozmach kwalifikacji, każdy z każdym?
      • smok.ondri Re: EMCC 2009 Praga 13.08.09, 15:15
        kiedy możemy się spodziewać harmonogramu ?
        • ccckb Re: EMCC 2009 Praga 14.08.09, 13:21
          Witajcie,

do eliminacji do EMCC 2009 w Pradze zgłosiło się 13 drużyn.
          Turniej będzie rozegrany na Torwarze w poniedziałek i wtorek 24.-
          25.08.2009. Dzięki uprzejmości PZC mamy do dyspozycji w poniedziałek
          4 tory i we wtorek 2 tory.

Łukasz Piworowicz przygotował harmonogram rozgrywek.
          curling.org.pl/Eliminacje_MEMikstow_2009.xls
          (dzięki!)

Rozstawione będą cztery drużyny z najwyższą ilością punktów z
          rankingu Krzysia Bąka. Gdybyśmy jednka szli kluczem wyników
          zeszłorocznych, te same drużyny byłyby rozstawione.

Losowanie zostanie przeprowadzone w poniedziałek, tylko muszę
          znaleźć jakąś niezależną duszę curlingową. Lub poproszę Karolinę.

Protokoły będą. Punktacja i tablice będą.
          Na tę chwilę nie ma pomysłu na prowizoryczne biuro zawodów - może
          ktoś przyjeżdża z osobą towarzyszącą??? ;-) (Tonący brzytwy sie
          chwyta :). Nie mamy też pomysłu na sędziego, ale wiem, że Pan Mirek
          szuka kogoś, dla kogo sędziowanie na Mixtach byloby sprawdzianem
          przed OH.

PAMIĘTAJCIE! Drużyna, która wygra turniej eliminacyjny zdobywa prawo
          do reprezntowania Polski na EMCC w Pradze. Ale całość przygotowania
          lub wyjazd na własny koszt.
          Także musimy ustalić, że drużyna będzie miała 24 godziny na podjęcie
          decyzji, czy jest w stanie podołać temu zadaniu. Jeżeli okaże sie to
          niemożliwe, propozycje dostanie druga drużyna i kolejno trzecia etc.
          Myślę jednak, patrząc po zgłoszonych drużynach, że raczej tak
          drastycznie nie będzie ;-)))

Pozdrawiam wszystkich i w poniedziałek zamieszczę wyniki losowania.
          Przesyłąm również harmonogram do Karoliny, takzę mysle, że wkrótce
          znajdzie się na stronach PZC.

Dziękuję wszystkim za cierpliwość i wielu za pomoc.
          Pozdrawiam.
          Krysia
          • barbarakarwat Re: po losowaniu 19.08.09, 12:00
            Witam,
            w poniedziałek odbyło się losowanie, wyników na stronie PZC nie ma z
            uwagi na problemy techniczne. W związku z powyższym podaję gdzie
            można zobaczyć co i jak:

curling.org.pl/Eliminacje_MEMikstow_2009_po_losowaniu.xls

Wyniki losowania ukażą się na stronie PZC jak tylko będzie to
            możliwe.

Pozdrawiam i miłej lektury.
            • ccckb Re: po losowaniu 19.08.09, 14:18
              Wszystkich zainteresowanych zapraszam na "team meeting" na Torwarze
              w niedziele o 20.00.
              Sędzią zawodów będzie Łukasz Krych.

Do zobaczenia!
              • damiahn Re: po losowaniu 24.08.09, 01:20
                Jak co roku od lat... niestety nie biorę udziału - więc z tego miejsca chciałbym
                wszystkim życzyć miłej zabawy :) oczywiście zapowiadam, że jeszcze kiedyś tu
                wrócę... ;)
                • damiahn Re: po losowaniu 25.08.09, 11:45
                  no i może jakieś wyniki by się pojawiły...? :)
                  • skip_yeti Nieoficjalnie 25.08.09, 22:59
                    1. Rym i jego Wiśnie
                    2. Cesarz i inni
                    3. Domatorzy
                    4. Wymiatacze

Dalej nie wiem, bo tylko okiem rzuciłem
                    • hit_and_roll Re: Nieoficjalnie 26.08.09, 00:15
                      Gratulacje dla zwycięzców :)

Doszły mnie słuchy że lód na Torwarze znów wymagał od zawodników niezłej krzepy ;)
                      • barbarakarwat Re: Nieoficjalnie 26.08.09, 02:31
                        hit_and_roll napisał:

> Gratulacje dla zwycięzców :)
                        >
                        > Doszły mnie słuchy że lód na Torwarze znów wymagał od zawodników niezłej krzepy
                        > ;)

To nieprawda, dementuję. Curling przecież nie wymaga krzepy!!!
                        • damiahn Re: Nieoficjalnie 26.08.09, 03:44
                          taa, Basia jej pewnie nie potrzebuje... :D
                          • barbarakarwat Re: Nieoficjalnie 26.08.09, 07:16
                            damiahn napisał:

> taa, Basia jej pewnie nie potrzebuje... :D

pewnie nie! tak jak większość grających...... znaczy oprócz
                            dzieciaków na torze obok, i skipa, który krzyczał przez cały tor
                            Zuzia no ogarnij się, środek ma być.......
                            • justynazalewska Re: Nieoficjalnie 26.08.09, 09:23
                              Pozdrawiam wszystkich wytrwałych :)i życzę dużo siły i dobrej gry naszym małym
                              zawodnikom.

Justyna
                              • ccckb Re: Nieoficjalnie 26.08.09, 11:49
                                Hej,

DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM, którzy wzieli udział w eliminacjach.
                                Za cierpliwość do różnych niedociągnięc i ducha walki.

Lód - krzepy - skąd ten pomysł, kamień 2.0 w finale dojeżdżał zaraz
                                za hog! Dziś mam wrażenie, że już nigdy nie podniosę swobodnie ręki
                                do góry. W końcu tylko cztery mecze pod rząd graliśmy.

No łatwo to polscy curlerzy nie mają...

Pozdrawiam i do następnego razu (jeżeli będzie).
                                K.
                                • curling_girl Re: Nieoficjalnie 26.08.09, 12:29
                                  Gratulacje dla zwycięzców i powodzenia w Pradze.

Krysia - ja za to nie potrafię chodzić :) ale my graliśmy "tylko" 3 mecze pod
                                  rząd. :)

Pozdrawiam wszystkich wytrwałych, którzy mają jeszcze siły grać w curling.
                                  • lpiworowicz Re: Nieoficjalnie 26.08.09, 14:37
                                    No i ja dołączam się do gratulacji. Brawa dla Magd za ujarzmienie swoich lodowych żądz i panów z Warszawy za dobrą grę w ...ciekawym towarzystwie ;)
                                    Brawa nie mniejsze dla twardzieli, którzy w tym turnieju grali po kilka meczów z rzędu, z zespołem srebrnych medalistów na czele.

Bez komentarza jednak nie pozostawię kwestii warunków w jakich ten turniej rozgrywaliśmy.

Dla wszystkich, którzy nie do końca wiedzą o czym mowa – rozmawiamy o krajowych eliminacjach do Mistrzostw Europy Drużyn Mieszanych - jednym z trzech najważniejszych turniejów sezonu. Tymczasem co „otrzymaliśmy” od PZC:
                                    - nasz (!) Związek z wielką łaską zgodził się w ogóle na rozegranie tego turnieju, po błaganiach Krysi, namowach Arka i pewnie kilku innych osób, którym w tym miejscu bardzo dziękuję,
                                    - mieliśmy lód do dyspozycji - 4 tory w poniedziałek i 2 we wtorek, w samym środku tygodnia pracy,
                                    - graliśmy na lodzie równym, acz nie nadającym się do gry w curling pod żadnym pozorem (sprowadzającym zawody do konkurencji "pchnięcia kamieniem"), odbierającym wszelką tlącą się gdzieniegdzie jeszcze radość uprawiania tego sportu.

I jak tu nie odnieść się do ostatnich wydarzeń. Wszak to jest tak naprawdę inauguracja nowych władz. Pierwszy turniej po wyborach. I co?

I teraz już nikt nie stara się ukrywać, że to zawodnicy są dla Związku, a nie odwrotnie. Oczywistym jest też, że tu już nie będzie żadnego partnerstwa pomiędzy Związkiem a zawodnikami. Nie ma żadnych wątpliwości, że władza umocniona niedawnym zwycięstwem tolerować będzie odtąd jedną jedyną formę "współpracy" - uniżoną spolegliwość.

Ale jeszcze temat drążąc zauważam dziwną koincydencję. Zachodzę w głowę – przypadek li to czy może nie. W turnieju w ogromnej większości nie startowali przedstawiciele klubów, które zapewne poparły "stare" władze PZC na niedawnym Walnym. Tradycyjnie nie było już nikogo z Mysłowic i Euro6, tym razem nie było też nikogo z Gdańska, Sopotu czy Piechowic, do tego pojedynczy zawodnicy wywodzący się z CCC Warszawa czy Zielonej Góry... Niedobitki z siedmiu spośród dziewięciu klubów, które akurat zdaje się głosowały na Prezesa Jóźwika. Przypadek? Może termin im nie pasował? A może fakt, że reprezentacja wyjazd na Mistrzostwa Europy po raz pierwszy od trzech bodajże sezonów, będzie musiała opłacić z własnej kieszeni? Tylko dlaczego, skoro to popierana przez nich władza, wywodząca się w większości z tychże klubów, podejmowała te decyzje?

Na koniec kamyczek do mojego ogródeczka. Przepraszam wszystkich, którzy w tym turnieju musieli zagrać dwa (lub nie daj Boże więcej) spotkań pod rząd. O moich założeniach przy tworzeniu systemu już pisałem. Miało być sprawiedliwie, dużo grania i ciekawie. I było. Byłoby. Gdyby nie lód. Na tym lodzie mecze ciągnęły się w nieskończoność. W niczym nie przypominały tej finezyjnej i pięknej gry znanej choćby z telewizji czy nawet innych turniejów rozgrywanych u nas w kraju. Były naprawdę wycieńczające i granie kolejnych spotkań pod rząd było makabrą, w którą niechcący wepchnąłem Was, takim a nie innym sposobem rozegrania zawodów. Nie śniło mi się jednak w najgorszych snach, że tak to będzie wyglądać. Tym bardziej, że przecież po nas na ten lód miały wejść dzieci z Polski, Włoch, Węgier i Szwecji... Przepraszam bardzo.

Swoją drogą miny trenerów, którzy przyjechali z zagranicy na wczorajszy wieczorny team meeting mówiły wszystko. Nie wiem czy komuś jeszcze, ale uwierzcie, że mnie było przeraźliwie wstyd za to, co zobaczyli. O ścisk w gardle i nie tylko, przyprawiała mnie sytuacja, gdy ludzie z zagranicy patrzyli na dorosłych, sprawnych ludzi, którzy za każde dopchnięcie kamienia do domu zbierali rzęsiste brawa, od wcale nie tak nielicznie zgromadzonej, aczkolwiek znudzonej do bólu publiki. Było mi przykro, że obraz polskich turniejów mistrzowskich w Europie będzie znowu dokładnie taki jak przed sześcioma laty (aj, ktoś z Krynicy mógłby mi tu solidnie dołożyć, bo tam na pierwszych MP było z lodem znacznie lepiej). No i było mi wstyd, że ktoś przez pół Europy jedzie żeby zagrać w curling w Polsce i ...

Tę krótką wypowiedź dedykuję wszystkim, którzy przeszli obojętnie obok ostatnich wyborów w Związku. Niestety każda decyzja ma swoje konsekwencje i jeśli ktoś z Was myślał, że wybory go nie dotyczą i że on nie może nic przecież zrobić, to był w błędzie... Jak bolesny będzie to błąd pokażą nadchodzące miesiące i lata...

PS. Dzięki dla sędziego, który z pełnym sukcesem rozszyfrowywał przez dwa dni zawiłości systemu i wytrwał na lodowym posterunku do samego końca :)

• kwak4 Re: Nieoficjalnie 26.08.09, 14:45
                                    Serdecznie dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w tradycyjnych, II
                                    Torwarowych Zawodach w Pchnięciu Kulą (dla niepoznaki zwanych curlingowymi
                                    mikstami) ;))). Gratulacje dla Najlepszych, będę za Was ściskał mocno kciuki,
                                    gdy będziecie walczyć w Pradze. Dołożycie wszystkim! Cieszę się, że mikstowe
                                    granie ma się w Polsce całkiem dobrze (13 drużyn, ok. 50 uczestników), choć dla
                                    bossów z PZC jest tylko piątym kołem u wozu. Dobrze było zobaczyć się z Wami :)))
                                    Szczególne podziękowania należą się Kazikowi i Jego synowi (natyrali się przy
                                    lodzie), Krysi i Łukaszowi-arbitrowi.
                                    Pozdrawiam serdecznie,
                                    Krzysztof Kowalski
                                    • oldcurler Re:Oficjalnie! 26.08.09, 18:02
                                      Współczuje wszystkim serdecznie. Kto nie próbował kiedykolwiek pchnąć
                                      kulą( męską!), ten nie wie co to za problem. I do tego na lodzie.
                                      Ale jak się gra w karling w srodku sezonu golfowego!!! No to wybaczcie!
                                      Sami jesteśmy tego winni.
                                      PS.Karling?, to nie pomyłka. W curlingu nie ma "elementu" pchnięcia kulą! Tak mi się wydaję?!
                                      • dr.pons Re:Oficjalnie! 27.08.09, 01:25
                                        gratulacje dla wszystkich za wytrwalosc
                                        czy da sie gdzies znalezc jakies inne wyniki oprocz klasyfikacji koncowej? moze
                                        jakies poszczegolne mecze albo drabinka?
                                    • p.d.l Re: Nieoficjalnie 31.08.09, 14:54
                                      kwak4 napisał:

> Serdecznie dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w tradycyjnych, II
                                      > Torwarowych Zawodach w Pchnięciu Kulą (dla niepoznaki zwanych curlingowymi
                                      > mikstami) ;))).

Ha, juz wiem czemu lub komu zawdzięczam zwycięstwo, 2sezony pod okiem trenera Widery (zanim nie poświęcił sie płotkom) dały nareszcie rezultat!
                                      Sympatia do naszych siatkarskich złotek zaowocowała właśnie takim zRYMowanym składem, który jak się okazało nie miał sobie mocnych ;)
                                      Pierwszy raz pokulałam się góra tabelki - całkiem przyjemnie choć okazało się, że jakoś drogo nas to wyjdzie ;)

Jagoda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka