karina90_1 10.07.09, 13:07 Witam ! Czy ktoś się dostał na ten kierunek ?? ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karina90_1 Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 13:17 O jak fajnie ;) nie jestem już sama ;p Odpowiedz Link Zgłoś
karinna29 Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 13:20 niedługo nas pewnie przybędzie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
karina90_1 Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 13:35 Międzyrzec Podlaski ;) Masz spory kawałek do Lublina .. Odpowiedz Link Zgłoś
karinna29 Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 13:41 Nie da się ukryć ;) ale nie wiem, czy ostatecznie zdecyduję się na Lublin :) Odpowiedz Link Zgłoś
green_gosia Re: FILOLOGIA POLSKA 14.07.09, 20:37 Mam prośbę,piszcie ile mieliście punktów w postępowaniu rekrutacyjnym,może uda nam sie ustalić wstępny próg tego roku. Miałam 69,26pkt. A jak to wygląda u Was??? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
majka_91 Re: FILOLOGIA POLSKA 15.07.09, 12:49 Ja miałam 72,53pkt. polski PR 82% angielski PP 98% :) Odpowiedz Link Zgłoś
majka_91 Re: FILOLOGIA POLSKA 15.07.09, 16:55 Zapraszam na nowo utworzone forum studentów polonistyki. polonistykakul.fora.pl Tam będzie nam łatwiej się dogadać i nasz temat w końcu przestanie znikać w gąszczu innych;) Zapraszam do pisania! Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Łączmy się! :D W grupie raźniej. :D 15.07.09, 23:47 Drodzy filolodzy wpisujcie się: nasza-klasa.pl/school/78854/385 pozdrawiam- Justyna. :) Odpowiedz Link Zgłoś
green_gosia Re: Łączmy się! :D W grupie raźniej. :D 16.07.09, 14:14 Wpisalam się na Filologie polską,ale jestem sama:( Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Re: Łączmy się! :D W grupie raźniej. :D 16.07.09, 19:57 Ja się zaraz też wpiszę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_czytelnik Re: FILOLOGIA POLSKA 17.07.09, 18:34 Ja miałam 88 pkt. Na drugi kierunek - filozofię - miałam 100, ale że był to drugi kierunek, zostałam automatycznie wykreślona. Ja mam spory kawałek do Lublina - 370 km. Do domu na święta tylko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
majka_91 Re: FILOLOGIA POLSKA 21.07.09, 12:00 Filolodzy(albo raczej filolożki) odpoczywają ;) Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Re: FILOLOGIA POLSKA 21.07.09, 12:29 Przygotowują się psychicznie na widok stosów książek. :P Odpowiedz Link Zgłoś
michasz23 Re: FILOLOGIA POLSKA 21.07.09, 12:37 o przepraszam, to że przedstawicieli płci męskiej jest mniej (o wiele mniej) nie znaczy, że należny generalizować i mężczyzn dyskryminować :P no, obroniłem swoja płeć :D tak a propos odpoczynku ;) to ja w ramach relaksu czytam książki :P a Wy? :D no i jeszcze zapytam się: czy ktoś rozważał już jaką specjalizacje wybierze? Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Re: FILOLOGIA POLSKA 21.07.09, 13:52 Ależ nikt nie dyskryminuje przedstawicieli płci męskiej. :) Wręcz wyczekiwani są na tym przecudnym kierunku! :) Ja też czytam, ostatnio coś ze Stephena Kinga i książki Jana Pawła Krasnodębskiego (nie wiem czy znasz takiego Pana :p) Co do specjalizacji... zastanawiam się nad dwoma jednocześnie: pedagogiczną i edytorską. :) A Ty? Dołącz do nas: nasza-klasa.pl/school/78854/385 :) Odpowiedz Link Zgłoś
majka_91 Re: FILOLOGIA POLSKA 21.07.09, 13:55 Przepraszam bardzo;) Ja też czytam, właśnie wróciłam z biblioteki:P Ja zastanawiam się czy nie wziąć dwóch: nauczycielskiej i edytorskiej. A Ty? Chodźcie tu!: polonistykakul.fora.pl tam będzie łatwiej się dogadać i znaleźć;) Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Re: FILOLOGIA POLSKA 21.07.09, 14:02 Bierz te dwie! :) Mnie nęci zarówno jedna, jak i druga. :) Nie widzę rozwiązania innego, jak wybranie tych dwóch! :) Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_czytelnik Re: FILOLOGIA POLSKA 21.07.09, 16:45 A powiedzcie, drodzy moi polonisci ;-), kiedy decydujemy się na specjalizację? Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Wybór specjalizacji. 21.07.09, 17:13 Napisałam wczoraj maila w tej sprawie do Instytutu Filologii Polskiej KUL, ale nie dostałam jeszcze odpowiedzi... Może ktoś z 'forumowiczów' wie? Odpowiedz Link Zgłoś
michasz23 Re: Wybór specjalizacji. 21.07.09, 17:58 wydaje mi się, że cos koło drugiego, trzeciego roku wybiera sie specjalizacje :P ja mam ogromny dylemat bo tak naprawdę to chciałbym zrobić chyba wszystkie :/ nauczycielską, to coś z ktytyką literacką, edytorską i teotrologiczną :) a jeżeli chodzi o dopisanie się do naszego kierunku na nk... to nie chce zapeszać, że nie dostane sie na kierunek z odwołania, więc jeszcze poczekam :) Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_czytelnik Re: Wybór specjalizacji. 21.07.09, 19:14 Tak, masz rację - poczytałam i już wiem. Otóż na II i III roku są specjalizacje. Albo na I i II roku studiów II stopnia, czyli dawny IV i V rok. Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Re: Wybór specjalizacji. 21.07.09, 20:21 Uff, dobrze, że nie na Iszym. Iszy najcięższy zawsze, a np. z 2 specjalizacjami już byłby kosmos... Odpowiedz Link Zgłoś
antonina1989 Re: Wybór specjalizacji. 21.07.09, 22:23 Specjalizacje wybieracie na II roku. Spokojnie :) , na pierwszym będzie sporo nauki..:) Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Re: Wybór specjalizacji. 21.07.09, 22:36 Dziękujemy za 'oświecenie' :) Nie orientujesz się ile dopłacamy za dodatkową specjalizację i czy są to stawki za msc/semestr/rok? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_czytelnik Re: Wybór specjalizacji. 21.07.09, 23:08 350 zł za semestr. Nawet nie tak bardzo dużo, mozna zaoszczędzić/dorobić. Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Książki. :) 23.07.09, 11:05 Może macie jakieś godne polecenia książki na zabicie wakacyjnej nudy (takowa się zdarza) ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
green_gosia Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 14:04 Hej dziewczyny! ja również dostałam się i nigdzie indziej się nie wybieram:) Jestem z Włodawy,a właściwie okolic. To jest jakieś 100km do Lublina. Strasznie się cieszę,bo ogromnie mi zależało na KULu:) Odpowiedz Link Zgłoś
karina90_1 Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 14:09 Gratulacje dziewczyny ;) Ja też już decyzji nie zmienię ;) Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 14:13 Witam Drogie Koleżanki! Ja również dostałam się na filologię polską. Jestem z woj. lubelskiego, okolice Hrubieszowa. :) Odpowiedz Link Zgłoś
green_gosia Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 14:15 Fajnie,że grono polonistów powiększa się,kto wie może będziemy w jednej grupie:) Proponuję wspólne pójście na rozpoczęcie roku akademickiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 14:18 Miejmy nadzieję, że do naszego jakże wspaniałego grona dołączy kilku 'rodzynków' (w sensie mężczyzn) :) aby było weselej. :D Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 14:24 Przynajmniej 15 na te 120 osób by się przydało. Odpowiedz Link Zgłoś
karinna29 Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 14:28 nie będzie źle ;) a myślałyście już czy akademik czy np. wynajem mieszkania ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
karina90_1 Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 14:33 Ja na pewno złożę papiery na akademik ale jak nie dostanę to pewnie będę zmuszona coś wynająć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
karinna29 Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 14:39 no właśnie ja też bardziej obstawiam stancję :) ;p Odpowiedz Link Zgłoś
green_gosia Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 14:40 Zdecydowanie Stancja,szukam ze starszymi koleżankami:) A co do facetów to też mam nadzieję,że zaszcztcą nas swoją obecnością:))) Odpowiedz Link Zgłoś
karina90_1 Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 14:42 W akademiku też może być ciekawie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
michasz23 Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 15:23 Witam :)Jestem przedstawicielem płci męskiej i zapewne rodzynkiem na filologii polskiej :P tyle, że będę składać odwołanie na inny kierunek, więc nie wiem jeszcze czy w ostateczności trafię na filologię, ale pewnie tak :D Odpowiedz Link Zgłoś
karinna29 Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 15:27 no to wszystko się okaże dopiero :) Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 16:33 Ja też zastanawiam się nad złożeniem odwołania na prawo... Ale nie wiem jak to będzie... Czuję, że i tak zostanę na filologii. To nie jest zły kierunek! P.S. Fajnie gdybyś z nami był. :D Każdy mężczyzna teraz na wagę złota. xD Odpowiedz Link Zgłoś
green_gosia Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 17:08 czyli na MiSH nie powiodło się:/ z jednej stro ny przykro mi,a z drugiej cieszę sie,że jesteś z nami:) Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 17:11 Jaki język wybraliście i na jakim poziomie? Ja jestem w trakcie rozwiązywania testu z angielskiego. Miałam z rosyjskiego... ale już nie chce mi się patrzeć na te literki... :D Odpowiedz Link Zgłoś
majka_91 Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 18:03 Wybrałam angielski, zrobiłam test i wyszło mi że mój poziom to B1. I słusznie;) Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 18:07 Ja również będę brnęła przez poziom B1. Robiłam ten test na tzw. 'odwal' chciałam poziom A. Odpowiedz Link Zgłoś
majka_91 Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 18:20 damy radę;) a zdawałaś angielski na maturze? ile miałaś procent? Odpowiedz Link Zgłoś
green_gosia Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 18:30 Mój wybór to angielski i wyszedł mi poziom A2,też nie zamierzam się przemęczać z anglika:) A z matury podst. mam 69% Odpowiedz Link Zgłoś
indoktrynacja Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 18:38 Witam wszystkich serdecznie. :) Istnieje spore prawdopodobieństwo, iż i ja dołączę do waszego grona. Podejrzewam, że spora część będzie niepocieszona, lecz jestem kobietą... Odpowiedz Link Zgłoś
karina90_1 Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 18:44 Mi też wyszedł B1 ;) a z matury pp miałam 90 ;p Odpowiedz Link Zgłoś
karina90_1 Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 19:01 Mimo wszystko ;p witamy Cię w naszym skromnym gronie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
green_gosia Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 19:10 Hehe,mimo że jestes Kobietą serdecznie witam i cieszę się,że dołączyłaś do nas:) Odpowiedz Link Zgłoś
michasz23 Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 19:18 tak, również witam :) czuje się taką mniejszością :D kiedy ja robiłem ten teścik z angielskiego, wyszedł mi poziom B1, na którym najbardziej mi zależało :P Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 19:21 ooo to może trafimy do tej samej grupy B1. :D nie za łatwy, nie za trudny ^^ w sam raz dla polonistów. :) Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 19:22 Może ta 'mniejszość' lekko się powiększy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 19:19 Ja również witam serdecznie przyszłą studentkę filologii polskiej... :) Zdawałam rosyjski podstawowy, miałam 92%. Teraz wybrałam angielski. Odpowiedz Link Zgłoś
indoktrynacja Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 19:21 Radam z tak ciepłego przyjęcia. :D Ja to jestem jednak ziemniak... Nie przedstawiłam się. Gosia. Gośka. Małgorzata. :) Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 19:23 Ups, ja się również nie przedstawiłam. :( - Justyna. :) Odpowiedz Link Zgłoś
indoktrynacja Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 19:29 Myślę sobie, że i taka ja będę w pewnym sensie stanowić mniejszość... Uczyć mam się zamiar rosyjskiego. O. A co! :) Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 19:32 Słuchaj, ja też może jeszcze zmienię. Ten rozwiązany test można przecież usunąć i zacząć nowy. Na rosyjski byłoby mi o wiele wiele łatwiej, może bez nauki nawet... Co zdawałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
indoktrynacja Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 19:36 Rosyjski zdawałam właśnie. 80% pr. Myślałam nawet przez chwil kilka o filologii rosyjskiej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 19:38 Ja teraz żałuję, że nie zdawałam rozszerzonego. Z podstawy miałam 92%. Do matury z tego języka się praktycznie nie przygotowywałam, tyle co do sprawdzianów zawsze dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
karinna29 Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 19:39 witam ponownie ;) też wybrałam angielski i mam poziom B1 ;) chciałam wybrać francuski, ale w związku z tym, że nigdy się go nie uczyłam, nie chciałam przypadkiem sobie wystrzelać grupy zaawansowanej ;p Odpowiedz Link Zgłoś
michasz23 Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 19:43 hmmm ja uczyłem się francuskiego i też nie chciałem takiego zdarzenia, że będę w grupie zaawansowanej, a na angielskim będzie łatwiej :) Ja również się nie przedstawiłem :D Michał, dla znajomych Michau :) miło mi Was poznać :D Odpowiedz Link Zgłoś
karinna29 Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 19:45 zatem nie będę gorsza ;d karina ;) Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 19:45 Nam również miło. Bardzo miło poznać Cię 'mniejszościo' :) Odpowiedz Link Zgłoś
indoktrynacja Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 19:51 W planach mam mieszkanie ze znajomymi na stancji. Brakuje nam jednej kulturalnej osoby. :) Gdyby jakaś istota była zainteresowana, oto moje gg: 11551629. Dziękuję. :) Odpowiedz Link Zgłoś
karina90_1 Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 20:32 To ja też się przedstawię Karina ;p Już się przyzwyczaiłam że zawsze jestem jedyna z takim imieniem a tu proszę jaka niespodzianka ;p Jest nas dwie ;DD Odpowiedz Link Zgłoś
karinna29 Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 20:40 No właśnie, miałam tak samo ;p teraz się trzeba odzwyczaić ;p :) Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 20:53 A ja pierwotnie miałam być Kariną i jakoś wyszło- Justyna. :D Byłybyśmy trzy. :D Odpowiedz Link Zgłoś
antonina1989 Re: FILOLOGIA POLSKA 10.07.09, 22:35 Witajcie! Jestem studentką polonistyki!:) Pamiętam dokładnie emocje, które towarzyszyły mi po dostaniu się na ten jakże cudowny kierunek. Nie planowałam tego kierunku, czego nie ukrywam, ale nie żałuję wyboru. Jest ciężko, czego nie ukrywam, ale nie obawiajcie się lektur, bo naprawdę nie ma dużo czytania. Trzeba się przygotowywać praktycznie na każde ćwiczenia (system szkolny). Zresztą sami zobaczycie!:) Nie obawiajcie się niczego, naprawdę wszystko jest do przejścia. Będzie się Wam wydawało, że sobie nie poradzicie, ale efekt końcowy będzie na pewno zaskakujący, czego życzę:) Jeśli nie znacie Lublina i KULU to zapewniam, że potrzeba tylko kilku dni na zaklimatyzowanie:) Pozwolę sobie jeszcze napisać o lektoratach - tak nazywają się zajęcia z łaciny i j. angielskiego (lub innego przez Was wybranego), tak naprawdę to te poziomy nie są ważne. Jeśli ktoś wybiera specjalizację PEDAGOGICZNĄ, wówczas musi być na poziomie B1 lub B2. Ale w innych przypadkach to nie jest koniecznie, a po co się dodatkowo trudzić i zamartwiać językiem. Co do płci męskiej...hmm.. jest ich niewielu. Jeśli macie jakieś pytania etc, proszę pisać. Życzę Wam wielu sukcesów i powodzenia! Pewnie do zobaczenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Re: FILOLOGIA POLSKA 11.07.09, 09:24 Hej! Dziękujemy za słowa otuchy. :) Oby było tak, jak mówisz.:) Wiesz, ja dostałam się jeszcze na pedagogikę na UMCS, ale zostanę tutaj przy filologii. Rozwiązałam już teścik z angielskiego i wyszedł mi poziom B1 i właśnie myślę o specjalizacji pedagogicznej lub edytorskiej. Nie wiesz jak to jest z dwoma specjalizacjami na raz? Wiem, że coś się dopłaca, ale czy ciężko przejść ? Odpowiedz Link Zgłoś
antonina1989 Re: FILOLOGIA POLSKA 11.07.09, 13:12 Ja wybrałam dwie specjalizacje, edytorską i teatrologiczą. Jeśli wybierasz drugą specjalizację musisz wpłacić 300zł. (ale tylko na semest, nie w każdym miesiącu) Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Re: FILOLOGIA POLSKA 11.07.09, 10:37 Słuchajcie, może zgrupujemy się jakoś na n-k. :D Odpowiedz Link Zgłoś
antonina1989 Re: FILOLOGIA POLSKA 11.07.09, 13:16 Umówcie się w jakimś konkretnym miejscu pierwszego dnia, ( mam na myśli rozpoczęcie roku akademickiego), jest wielkie zamieszanie, a w grupie raźniej. N-k to świetny pomysł, ja pamiętam, że wiele osób rozpoznałam pierwszego dnia i była jeszcze większa radość z tego powodu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Re: FILOLOGIA POLSKA 11.07.09, 13:38 Ciężko jest przy dwóch specjalizacjach? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_1404 Re: FILOLOGIA POLSKA 11.07.09, 21:17 Ja się dostałam :) no i w sumie chce zacząć szukać mieszkania :) fajnie by było gdyby był ktoś tego samego kierunku :) zawsze łatwiej :) Pozdrawiam :* Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_1404 Re: FILOLOGIA POLSKA 11.07.09, 21:32 Widzę ze póki co przeważają dziewczyny :P :) Odpowiedz Link Zgłoś
antonina1989 Re: FILOLOGIA POLSKA 12.07.09, 23:25 Ciężko jest na 2 specjalizacjach, ale tak jak napisałam wcześniej: wszystko jest do przejścia. Ogólnie jest ciężko, nie ukrywam, że na życie "prywatne" nie ma czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
enigmaticoasis Łączmy się! :D W grupie raźniej. :D 15.07.09, 23:45 Drodzy filolodzy wpisujcie się: nasza-klasa.pl/school/78854/385 Odpowiedz Link Zgłoś