Dodaj do ulubionych

bedzie nowe rondo

17.02.02, 09:12
na skrzyzowaniu jaskowickiej i stoczniowcow!
co o tym myslicie? jak wogole oceniacie tyskie ronda?
uwazam ze spelniaja swoja role pozytywnie.
chociaz ostatnie zrobione na harcerskiej-zwakowsiej jest do kitu wyprofilowane,
zle sie przez nie przejezdza.
Obserwuj wątek
    • Gość: glorius Re: bedzie nowe rondo IP: *.tychy.msk.pl 19.02.02, 21:38
      pawel_1 napisał(a):

> na skrzyzowaniu jaskowickiej i stoczniowcow!
      > co o tym myslicie?

Akurat jest tam ono najbardziej potrzebne...ciekawe czy zbudują jeszcze inne
      ronda - jeśli tak to proponuje na skrzyżowaniu Zygmunta z Targiela, Rodakowskiego
      z Jaśkowicką itp typy. Nastawiają tego w trzy i trochę a później jedzie się przez
      miasto 15 minut zamiast 5.

> jak wogole oceniacie tyskie ronda?

Nie powiem, że źle...są ronda potrzebna np. na Żwakowskiej (oby dwa...ale są też
      bezsensowne tak jak te przy Hypernowej gdzie tworzą się korki. Poza tym AK z
      Piłsudskiego też ma małą załamke o godzinie 15:00 kiedy to strefa wraca do domu.
      A czy ktoś pomyślał w ogóle co zrobić z dość niebezpiecznym skrzyżowaniem AK z
      Sikorskiego????????

• pawel_1 Re: bedzie nowe rondo 21.02.02, 21:23
        wlasciwie rondo na AK i Sikorsiego nie jest rondem, bo jak idzie przez nie
        przejechac 70km/h to juz jest skrzyzowanie:))
        • Gość: glorius Re: bedzie nowe rondo IP: *.tychy.msk.pl 23.02.02, 22:53
          pawel_1 napisał(a):

> wlasciwie rondo na AK i Sikorsiego nie jest rondem, bo jak idzie przez nie
          > przejechac 70km/h to juz jest skrzyzowanie:))

ależ na na przecięciu AK z Sikorskiego nie ma ronda...zwykłe skrzyżowanie, które
          wg. mnie jest dość niebezpieczne. Władze miasta powinny przebudować je tak aby
          mniej zagrażało przejeżdzającym przez nie ludziom. Powinna powstać sygnalizacja
          świetlna lub właśnie rondo.
          PZDR
          glorius

P.S
          Zapewne chodziło Ci o rondo AK z Piłsudzkiego, które kiedyś w niezmienionym
          układzie jezdni było zwykłym skrzyżowaniem z pierszeństwem dla Piłsudzkiego.
    • jajes Re: bedzie nowe rondo 24.02.02, 13:47
      Wydaje mi się, że te akurat rondo będzie dobre. Teraz bardzo ciężko skręca się
      tam w lewo (z każdej strony). Wkurza mnie rondo przy Jet-cie. Ono jest na górce
      i samochód się stacza do tyłu gdy ustępujesz tym co są już na rondzie, a sam
      chcesz na nie wjechać. Lecz ogólnie można by rzec, że te ronda to pomysł
      trafiony. Ale są jeszcze zwykłe skrzyżowania, które wypadałoby poprawić.
      Przykłady: pierwsze skrzyżowanie Al. Bielskiej przy wjeździe z Kobióra do
      Tychów, Niepodległości z Wyszyńskiego. Znacie jakieś inne?

• Gość: glorius Re: bedzie nowe rondo IP: *.tychy.msk.pl 24.02.02, 19:39
        jajes napisał(a):

> Ale są jeszcze zwykłe skrzyżowania, które wypadałoby poprawić.
        > Przykłady: pierwsze skrzyżowanie Al. Bielskiej przy wjeździe z Kobióra do
        > Tychów, Niepodległości z Wyszyńskiego.
        >

Pirerwsze skrzyżowanie od strony Kobiórana Bielskiej nie sprawia w ogóle kłopotu.
        Natężenie ruchu jest tam nie wielkie, widoczność jest dobra.
        Na Wyszyńskiego + Niepodległości są światła, które w dość płynny sposób regulują
        ruch samochodowy. O wiele bardziej przydatne rondo byłoby na skrzyżowaniu
        Edukacji z Wyszyńskiego no i Sikorskiego z AK, o czym wcześniej mówiłem.
        • pawel_1 Re: bedzie nowe rondo 25.02.02, 22:57
          wlasciwie to wyszynskiego i edukacji mi problemow nie sprawia i nie jestem
          przekonany zeby tam bylo potrzebne rondo
          ale wedlug mnie najgorsze skrzyzowanie to bielska z niepodleglosci. tam to jest
          dopiero sajgon zeby wyjechac na bielską. tylko co tam lepsze rondo czy
          swiatla???
          • Gość: glorius Re: bedzie nowe rondo IP: *.tychy.msk.pl 27.02.02, 22:56
            pawel_1 napisał(a):

> wlasciwie to wyszynskiego i edukacji mi problemow nie sprawia i nie jestem
            > przekonany zeby tam bylo potrzebne rondo
            > ale wedlug mnie najgorsze skrzyzowanie to bielska z niepodleglosci. tam to jest
            >
            > dopiero sajgon zeby wyjechac na bielską. tylko co tam lepsze rondo czy
            > swiatla???

Racja....coś z tym skrzyżowaniem należałoby zrobić. Pytanie brzmi jednak ?co?".
            W odległości 40m od niego znajdują się bowiem skrzyżowanie z sygnalizacją
            świetlną Bielska Budowlanych. Problem właśnie tkwi w tym, że lezą one zbyt blisko
            siebie. Nie wiem czy miałoby sens budowanie tam ronda - istnieje duże
            prawdopodobieństwo, że zacznął się tam tworzyć korki. Lepszym chyba rozwiązaniem
            byłoby postawienie świateł i stworzenie "zielonej fali". Wymagałoby to zmiany
            organizacji sygnalizacji na skrzyżowniu Budowlanych z Bielską.
            PZDR
            glorius
            • pawel_1 Re: bedzie nowe rondo 27.02.02, 23:49
              zgadzam sie swiatla i zielona falla rozwiazala by chyba problem tego
              skrzyzowania. rondo w tym miejscu by za bardzo zatamowalo ruch
              pozdrawiam
          • jajes Re: bedzie nowe rondo 02.03.02, 16:54
            Oczywiście, że światła! Ja sobie tam ronda nie wyobrażam.
            A co myślicie o tyskich drogach?
            • pawel_1 Re: bedzie nowe rondo 03.03.02, 01:05
              ogólnie bardzo dobrze sie jezdzi po tychach, w porównoniu do Katowic czy Gliwic.
              w innych miastach za czesto nie bywam, ale ogólnie jest OK
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka