Dodaj do ulubionych

Gramatyka startuje do parlamentu europejskiego

06.04.04, 20:44
myśle ze dobrze by było miec swojego przedstawiciela, przynajhmniej z uwagi
na "prestiż"
Senator Staniszewska pierwsza na liście UW do europarlamentu

jk 05-04-2004, ostatnia aktualizacja 05-04-2004 23:22

Grażyna Staniszewska, senator z Podbeskidzia, będzie liderem śląskiej listy
kandydatów Unii Wolności do Parlamentu Europejskiego - poinformowali w
poniedziałek szefowie partii na konferencji w Katowicach.
czytaj dalej »
r e k l a m a

Pozostałe miejsca na tej liście zajmą: Mirosław Pawełko, były przewodniczący
unijnej młodzieżówki, Ryszard Ostrowski, były poseł i były przewodniczący
sejmiku śląskiego, Teresa Baranowska-Dereszowska, dyrektorka LO im.
Mickiewicza w Katowicach, Dariusz Wojciechowski, pracownik samorządowy z
Częstochowy, Małgorzata Kiereś, etnografka z Wisły i Wice-Ślązaczka Roku,
Michał Gramatyka, wiceprzewodniczący Rady Miejskiej w Tychach, Wojciech
Kostka, specjalista od unijnych programów pomocowych z Rudy Śląskiej, Borys
Pronobis, współzałożyciel komitetu obrony katowickiego Pałacu Młodzieży, oraz
Tomasz Szyjkowski, dyrektor sosnowieckiego LO im. Staszica. - Na naszej
liście nie ma kierowców rajdowych, ale osoby, które są kompetentne w sprawach
unijnych - reklamował kandydatów szef śląskiej UW Andrzej Skowroński.

zobaczymy jak bedzie po głosowaniu
Obserwuj wątek
    • Gość: były premier Re: Gramatyka startuje do parlamentu europejskieg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.04, 22:36
      autopsja: tyski PAN Lepper -Leppiej dać sobie niż innym i to nie swoje lecz
      nasze.focus pocus parkuje jak na księżycu - wsio moje .no comment.biedne
      tychy.wstyd.
      • Gość: szulce Re: Gramatyka startuje do parlamentu europejskieg IP: *.crowley.pl 07.04.04, 10:57
        No cóż...moim skromnym zdaniem...Pan Michał Gramatyka to jeden z tych ludzi na
        których będę głosował. Dobry polityk...nic dodać nic ująć.
        • radexior Re: Gramatyka startuje do parlamentu europejskieg 07.04.04, 11:08
          No i aktywny forumowicz:)
        • Gość: unita Re: Gramatyka startuje do parlamentu europejskieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 20:51
          Dobry polityk? A co on takiego niby dobrego zrobił dla miasta, poza programem
          Bezpieczne miasto? A ile pieniędzy kosztowały mieszkańców płacone z miejskiej
          kasy rachunki za jego służbową komórkę? Nie pamiętam dokładnie kwot, podawanych
          przez prasę, ale chyba ponad dwa tysiące miesięcznie nawet mu sie zdarzyło. A
          my za to wszystko płacilismy... Dopiero Dziuba wprowadzil limit 400 zł/ mies.
          Ostatnio było chodzenie za darmo na basen...
          • Gość: łos super ktoś Re: Gramatyka startuje do parlamentu europejskieg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.04, 21:14
            ale pensyjka budżetu Polskiego to za mało - czas na pensyjkę unijną. Ciągle
            mało i mało...
            • basturk Re: Gramatyka startuje do parlamentu europejskieg 07.04.04, 22:23
              Gość portalu: łos super ktoś napisał(a):

> ale pensyjka budżetu Polskiego to za mało - czas na pensyjkę unijną. Ciągle
              > mało i mało...

wyczuwam jakiś kompleks i nic poza tym
          • basturk Re: Gramatyka startuje do parlamentu europejskieg 07.04.04, 22:22
            hmmm a coś ty zrobił dobrego dla miasta????
            zarzucanie komuś czegoś niesprawdzonego etc jest dość łatwe ale co poza tym???
            zarzucasz rachunek telefoniczny za który musisz płacić... a czy znasz biling???
            bo raczej ten rachunek za audiotele nie był...
            piszesz i poruszasz a póxniej zarzucasz coś o czym nie masz pojecia...
            takie puste populistyczne hasła zostaw lepperystom
    • Gość: Bywalec Re: Gramatyka startuje do parlamentu europejskieg IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 07.04.04, 10:28
      To ostrzeżenie, żeby czasem nie zakreślić jego nazwiska na wyborach?
      • basturk Re: Gramatyka startuje do parlamentu europejskieg 07.04.04, 21:47
        nie wiem głosujcie jak chcecie... ja tam zawsze popieram rodaków jakichkolwiek
        i gdziekolwiek...
    • szczypior74 Michu, trzymam kciuki! n/t 07.04.04, 13:58
      • Gość: ja ja też (: n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.04, 08:33
    • Gość: Tib Re: Gramatyka startuje do parlamentu europejskieg IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 07.04.04, 22:13
      Wspanialy czlowiek, wspanialy polityk. Zal mi kalek, ktore szczekaja anonimowo,
      zakompleksione, bo sami nie zrobili nic, zeby zajsc tak wysoko, nie maja
      inteligencji, wiedzy, sily przebicia, jaka ma Michal, maja za to swiadomosc, ze
      nigdy mu nie dorownaja. Latwo zasugerowac, ze chodzi o kase i pozycje - ale
      krytykowanie uczciwie zarobionych pieniedzy i z wysilkiem zdobytego stanowiska
      to zenada. Mihau, wielki :-*, jestem dumna, ze Cie znam, trzymam kciuki z
      calych sil :-))))

Pozdrawiam uczciwych i myslacych logicznie

Bozena 'Tib' Zasiadczuk, chomique@atom.pl
      • niloque Re: Gramatyka startuje do parlamentu europejskieg 07.04.04, 23:17
        No cóż... Nic dodać, nic ująć do tego co napisała tutaj Tib. Nie potrafię
        znaleźć jakiejś rzucającej się w oczy wady (poza tym, że ma mało włosów na
        głowie ;p). Też będę na Michałka głosować, o ile będzie mi to dane :P

NiLok
    • Gość: Livia Re: Gramatyka startuje do parlamentu europejskieg IP: *.stegny.2a.pl 07.04.04, 22:21
      Michał- gratuluję i 3mam kciuki :)
      • Gość: radny Re: Gramatyka startuje do parlamentu europejskieg IP: *.no / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.04, 00:52
        ojoj... jakos kilkuletnia dzialalnosc MG w naszym miescie nie koniecznie
        pozwala sadzic ze jego miejsce w parlamencie UE bedzie rownoznaczna z
        podkresleniem naszych kochanych Tychow na mapie Europy.

... dalej Doktorze - z lokciami sie pchaj po wymarzony dostatek w swojej
        zagrodzie!
        • aralski kaleka co to szczeka anonimowo 08.04.04, 07:49
          pieknie powiedziane, trzeba przyznac.
          ale autorce tychj slow powinno byc glupio, dobrze by bylo jakby przeprosila.
          Wspomina o obrazaniu, a sama to czyni. Mija sie z prawda, pewnie sa gorsi
          politycy niz ten o ktorym jest ten watek ale to nie jest "issue" teraz.
          Natomiast kazdy z nich moze byc poddany krytyce, rowniez anonimowej, bo same
          wybory sa przecie tez anonimowe. Nie wystarczy byc inteligentnym i miec wiedze,
          trzeba to jeszcze uzywac w dobrej sprawie. A po tym perlailotr pisal w
          sprawie "tyskiej szkoly polwyzszej" moga rodzic sie watpliwosci. NIESTETY. Coz
          nie wystarczy byc z Tychow, aby zyskac glosy wszystkich Tyszan.
          • fockx Malkontenci precz!!! 08.04.04, 09:17
            Większość powyższych wypowiedzi skłania mnie do smutnej refleksji, że polskie
            piekiełko znów rozpoczyna swoje destrukcyjne działanie :( Moim zdaniem
            kandydatura Michała Gramatyki jest kolejnym krokiem w przemyślanej politycznej
            działalności Michała. Warto zauważyć, że kundelki szczekają wtedy kiedy coś się
            dzieje lub robi, po prostu reagują na ruch. Przypominam sobie że podczas
            ostatniej kampanii na łysą głowę Michała opozycja wylewała kubły pomyj i pluła
            bez opamiętania, a co gorsza były to wredne pomówienia. Widać Tyszanie nie są
            głupcami, któymi możnaby manipulować i Michał spokojnie wszedł do obecnej Rady
            Miasta. Uważam, że wbrew konfabulacjom Aralskiego inteligencja i wiedza są
            używane przez Michała w słusznych sprawach i dla dobra mieszkańców, a większość
            innych forumowiczów potrafi jedynie wciągać aktywnych spowrotem do kotła. Proszę
            bardzo - krytykować i krzyczeć każdy potrafi - nawet wieśniak ze słomą
            wystającą z gumiaków - problem w tym, że taka krytyka powinna być KONSTRUKTYWNA,
            a nie destrukcyjna.
            Michał warto próbować, na pewno są w naszym mieście ludzie, którzy potrafią
            myśleć i doceniają ludzi prawych. A poza tym prawdziwa cnota krytyk się nie boi
            :) GO FOR IT !
            • aralski wiesniak ze sloma wystajaca z butow 08.04.04, 16:31
              czy po prostu kundelek,

czy nie jest Ci przykro, ze tak z gory traktujesz mieszkancow wsi, bo mnie tak,
              gdu uzywasz tego rodzaju argumentow
              coz prawdziwym arystokrata, nie tylko krwi, lecz rowniez umysla i ducha nie
              jestes...
              Znowu obrazliwy atak ze strony kogos broniacego kandydata do PE, ile jeszcze?
            • fockx Re: Malkontenci precz!!! 08.04.04, 21:50
              Przeczytaj dokładnie mój post - tak ze zrozumieniem. A tak na marginesie -
              czyżby jakieś ukryte kompleksy???
              • aralski teraz zas kompleksy 08.04.04, 22:26
                byle osmieszyc, zniewsmaczyc itp
                • Gość: basturk Re: teraz zas kompleksy IP: 80.51.254.* 08.04.04, 23:42
                  oj aralski znowu sie wdam w spór z tobą... piszesz o obrażaniu krytyków przez
                  obrońców kandydata do PE, ale nie spojrzałeś na posty krytyków tego kandydata.
                  przemawia przez posty zazdrość i chyba słuszne stwierdzenie fokcxa kompleksy
                  (nie pisze w stosunku do ciebie ale w stosunku do innych oponentów, których
                  krtytka pozbawiona jest jakichkolwiek argumentów, rzetelności i przypomina
                  krytyke leppera: a balcerowicz musi odejść)

jeszcze raz polecam przeczytaj wsszytskie posty i zobacz kto naparwde obraża
    • tych Zawiodłem się... 08.04.04, 23:37
      Zawiodłem się po Was forumowicze...
      Otwierając ten wątek liczyłem na rzeczową dyskusję o tyskim kandydacie do władz
      Europy, a tu typowo polskie obrzucanie się błotem, prawie bez konkretów. Sory,
      ale spodziewałem się czegoś zupełnie innego. Że będzie opisana działalność
      człowieka, którego się ocenia. Co zrobił dobrze biorąc udział w rządzeniu
      Tychami, czego nie zrobił, co zepsuł, co umie, jak pracuje w MCK, czego od
      niego oczekujecie jak mu się uda zdobyć mandat... A tu albo jad albo
      uwielbienie... Ale nie poparte FAKTAMI :(
      • Gość: Bywalec Re: Zawiodłem się... IP: *.Net.pl / *.di.net.pl 09.04.04, 16:08
        Fragment artykułu(a nie żadne zasłyszane plotki czy moje wymysły) z
        ogólnopolskiej gazety lokalnej "Obywatel Reporter" o działalności w MCK
        kandydata do PE:

"Wśród oświadczeń radnych wyróżnia się również dokument złożony przez radnego
        Michała Gramatykę (startującego w ostatnich wyborach samorządowych z listy
        Komitetu Wyborczego Prezydenta Andrzeja Dziuby), obecnego wiceprzewodniczącego
        Rady Miasta (z miesięczną dietą w wysokości ponad 2000 zł). Michał Gramatyka
        jest członkiem Unii Wolności. W poprzedniej kadencji z rekomendacji tej partii
        był najpierw przewodniczącym Rady Miasta, a od 2000 roku, po zmianie koalicji
        AWS-UW na SLD-UW-PMO, z ramienia UW zasiadał w zarządzie miasta (jako tak zwany
        nieetatowy członek). Jednocześnie był zastępcą dyrektora Miejskiego Centrum
        Kultury - jednostki budżetowej miasta. Z uwagi na panujące w MCK i mieście
        układy nie powołano dyrektora tej placówki. Po zaostrzeniu przepisów
        dotyczących zatrudnienia radnych, Michał Gramatyka przeszedł niedawno ze
        stanowiska zastępcy dyrektora MCK, na stanowisko głównego specjalisty w MCK
        (miesięczne wynagrodzenie głównego specjalisty MCK to, jak słyszymy, około 2700
        zł brutto).

W złożonym oświadczeniu radny Michał Gramatyka poinformował, że w 2002 roku
        Miejskie Centrum Kultury podpisało z jego bratem - Maciejem Gramatyką, sześć
        umów o dzieło (prowadzenie imprez kulturalnych) na łączną kwotę 3540 zł brutto.
        Poprosiliśmy o bardziej szczegółowe wyjaśnienia. Dowiedzieliśmy się od radnego,
        że Maciej Gramatyka angażowany był przez MCK w 2002 roku. Jako konferansjer
        prowadził sześć z około 31 większych imprez organizowanych przez Miejskie
        Centrum Kultury. Umowy, jak twierdzi radny Gramatyka, podpisywała Anna
        Majcherowicz, pełniąca wówczas obowiązki dyrektora MCK, on jednak nie tylko
        wiedział o tych umowach, ale miał wpływ na wybór konferansjera. W zatrudnianiu
        brata Michał Gramatyka nie widzi niczego nagannego. Nad wszystkimi imprezami
        prowadzonymi przez Macieja Gramatykę patronat medialny obejmowało Radio Plus
        lub Radio eM, a Maciej Gramatyka był redaktorem naczelnym tych rozgłośni (Radio
        Plus Katowice w 2002 roku zmieniło nazwę na Radio eM). W opinii Michała
        Gramatyki Maciej Gramatyka jest dobrym konferansjerem. Radiowy głos, prezencja
        i znajomość nurtów muzycznych predestynują go zwłaszcza, jak słyszymy, do
        prowadzenia kameralnych imprez odbywających się w zamkniętych pomieszczeniach.
        Michał Gramatyka przyznaje, że przed podpisaniem umów z bratem nie
        przeprowadzał żadnych konkursów ofert. Tłumaczy, że nie robił tego w
        odniesieniu do żadnej osoby, której powierzał funkcję konferansjera, bo nie
        miał takiego obowiązku. Nie było to zresztą potrzebne. Z rozeznania rynku
        wiedział, że oferta brata jest atrakcyjna. Chodziło tu zresztą o niskie w tej
        branży, zdaniem radnego Gramatyki, kwoty rzędu 500 zł. Maciej Gramatyka, jak
        twierdzi jego brat, występował również na gminnych imprezach za darmo. Michał
        Gramatyka, nie proponował Maciejowi prowadzenia wszystkich imprez gminnych. Nie
        chciał, jak słyszymy, aby prasa niesłusznie doszukiwała się w działaniach
        radnego Gramatyki nepotyzmu. Michał Gramatyka przyjął więc zasadę, by zlecać
        bratu prowadzenie jedynie wybranych imprez kameralnych - tych, którym
        patronowała macierzysta rozgłośnia radiowa brata. Imprezy tego typu odbywały
        się w pomieszczeniach zamkniętych, na przykład w teatrze. Do imprez masowych i
        pozostałych imprez kameralnych, jak słyszymy, angażowano innych konferansjerów."

Pełny tekst orównież o innych tyskich radnych na stronie:
        www.obywatelreporter.ngo.pl/numer18/index.php?action=16.htm
        • tych śmieszne pieniądze 09.04.04, 18:35
          > Z rozeznania rynku wiedział, że oferta brata jest atrakcyjna.

O tak, na pewno dać zarobić bratu to bardzo atrakcyjne rozwiązanie. I z
          pewnością tak powinien postepować każdy uczciwy urzędnik. Nie tylko w Polsce
          ale i Unii Europejskiej. Kto uważa, że postawa Gramatyki zasługuje na pochwałę?

> Chodziło tu zresztą o niskie w tej branży, zdaniem radnego Gramatyki, kwoty
          rzędu 500 zł.

No to nie ma o czym mówić. Marne 500 zł za jeden dzień to naprawdę psie
          pieniądze... Aż dziw, że szanowny kandydat do parlamentu pozwolił bratu
          pracować za takie niskie stawki. Powiedzcie to tylko ludziom którzy niewiele
          więcej dostają za cały miesiąc ciężkiej harówy.
          • Gość: Wojtek Re: śmieszne pieniądze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.04, 21:30
            Po pierwsze:
            To, że coś się ukazało w "ogólnopolskiej gazecie lokalnej" (pięknie sobie to
            wymyślili, następny powinien być międzynarodowy klub oiedlowy), to jeszcze nie
            jest dowód na to, że pisze się prawdę. Zwłaszcza, jeżeli autorem artykułu jest
            osoba tak mało wiarygodna, przynajmniej dla mnie. Dowody? Prozę bardzo. Pan
            Autor napiał był kiedyś w "Echu" tekst oparty na plotce i omal nie skończyło
            się to w sądzie (zlitowali się niektórzy), a ponadto już dwukrotnie napisał w
            tymże "Echu", że ja pojechałem służbowo do Niemiec, choć nigdy w Niemczech nie
            byłem. Co jest prawdą? To, że ja wiem, że nie byłem, czy może to, że pan
            dziennikarz napisał to w gazecie? Więc z tym zaufaniem do gazet proponuję
            ostrożnie.
            Po drugie:
            Przeróżne agencje oferują usługi konferansjerskie, owszem. Ale Waszym zdaniem
            co jest lepszym rozwiązaniem - zatrudnić młodszego Gramatykę za 500, czy
            Kowalskiego za 1500, albo Kydryńskiego za 4-6 tys.? Pamiętajcie, że mowa jet o
            publicznych, czyli Waszych pieniądzach. Proszę o odpowiedź: dać 2000, byle gość
            się nie nazywał Gramatyka?
            Ale po co ja to piszę? Wy przecież wiecie lepiej.
            A tak przy okazji, czy wiecie, że zespół Perły i Łotry, w którym śpiewa Michał,
            koncertuje w Tychach średnio 3-4 razy w roku. Dla tysięcy tyszan zresztą. I
            jeszcze ani razu nie wzięli za koncert ani złotówki. Dlaczego? Bo Michał ma
            takie zasady! Ilu z Was, krytycy, bywalcy i inne aralskie, ma takie zasady?
            Pewnie wszyscy solidarnie odmawiacie wynagrodzenia, choć ono Wam się należy.
            Jeśli tak, to tylko czekać, aż Was oplują na tym żałosnym forum.
            • radexior Re: śmieszne pieniądze 09.04.04, 21:38
              Troszkę przesadzasz. Jako uczestnik tego forum nie zgadzam się na określenie 'żałosne'. Znalazło sie kilka (a może jedna?) osób, które pomówiło MG w tym wątku, ale to nie powód by uogólniać. Prześledź inne tematy, proszę.
            • tych Re: śmieszne pieniądze 09.04.04, 22:02
              > Ale Waszym zdaniem
              > co jest lepszym rozwiązaniem - zatrudnić młodszego Gramatykę za 500, czy
              > Kowalskiego za 1500, albo Kydryńskiego za 4-6 tys.?

Zatrudnić za 500 zł osobę nie powiązaną rodzinnie ani towarzysko z żadnym
              pracownikiem MCK.
              Czy dla pracujących tam urzędników jest naprawdę tak cięzkie do zrozumienia, że
              jeśli bedą zlecać coś za pieniądze podatników swemu bratu, to zawsze będzie to
              podejrzane? Gdyby MCK był prywatną firmą, wolnoć Tomku w swoim domku. Ale jest
              instytucją publiczną i nie powinno być żadnych wątpliwości że zatrudnia się tam
              kogoś kierując się wyłącznie kryterium fachowości, a nie żadnymi innymi
              względami.
              W 140-tysięcznym mieście, położonym na skraju 3-milionowej aglomeracji, tylko i
              wyłącznie brat zastepcy dyrektora MCK może prowadzić imprezy? Nie ma żadnych
              innych osób potrafiących to robić za takie same pieniądze? Proszę o szczerą
              odpowiedź.

>to jeszcze nie jest dowód na to, że pisze się prawdę. Zwłaszcza, jeżeli
              autorem artykułu jest
              > osoba tak mało wiarygodna, przynajmniej dla mnie...

Znowu brak konkretów :( Jeśli w cytowanym wyżej tekscie nie ma prawdy, to co
              jest w nim nieprawdą? Które stwierdzenie, które zdanie? I o tych niby wyjazdach
              do Niemiec i procesie też można chyba coś więcej napisać?

>... na tym żałosnym forum

Forum jest żałosne, bo nie boi się dyskusji i stawiania niewygodnych pytań?
              • Gość: corn Re: śmieszne pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 16:59
                >Zatrudnić za 500 zł osobę nie powiązaną rodzinnie ani towarzysko z żadnym
                > pracownikiem MCK.
                > Czy dla pracujących tam urzędników jest naprawdę tak cięzkie do zrozumienia,
                >że jeśli bedą zlecać coś za pieniądze podatników swemu bratu, to zawsze będzie
                >to podejrzane?

Stary. Jesli to jest podejrzane to trzeba zgłosić na policję albo do
                prokuratury. Wczytuje się w ta wasza dyskusje i nic nie rozumiem. Bo wychodzi
                na to, ze nie jest wazne jak i za ile sie wykona dana usluge tylko czy sie jest
                lub nie krewnym zleceniodawcy. Nic z tego nie rozumiem. Gdy doczytalem o jakie
                pieniadze chodzi 3 tys w ciagu roku to juz w ogole nie wiem w czym rzecz. No
                chyba, ze wychodzicie z zalozenia, iz pewnie 3 tys. sa na papierze a bylo 300
                tysiecy tylko sie cwaniaki jakos dogadali.

żałość

Wychodzi mi na to, ze gdyby brat radnego Gramatyki mial firme w miescie i ona
                zajmowalaby sie np. zielenia miejska czy czymkolwiek innym (wygralaby przetarg)
                to wszyscy by tutaj glosno krzyczeli, ze to bylo ustawione.
                Ludzie zastanowcie sie nad tym co piszecie. Bo wychodzi na to, ze skazujecie
                rodziny urzednikow (na razie wybranych) na banicje do innych miast.
                Fajny sposob na ograniczenie konkurencji.
            • Gość: Bywalec Re: śmieszne pieniądze IP: *.Net.pl / *.di.net.pl 09.04.04, 22:51
              Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> Po pierwsze:
              > To, że coś się ukazało w "ogólnopolskiej gazecie lokalnej" (pięknie sobie to
              > wymyślili, następny powinien być międzynarodowy klub oiedlowy), to jeszcze
              nie
              > jest dowód na to, że pisze się prawdę. Zwłaszcza, jeżeli autorem artykułu
              jest
              > osoba tak mało wiarygodna, przynajmniej dla mnie. Dowody? Prozę bardzo. Pan
              > Autor napiał był kiedyś w "Echu" tekst oparty na plotce i omal nie skończyło
              > się to w sądzie (zlitowali się niektórzy), a ponadto już dwukrotnie napisał w
              > tymże "Echu", że ja pojechałem służbowo do Niemiec, choć nigdy w Niemczech
              nie
              > byłem. Co jest prawdą? To, że ja wiem, że nie byłem, czy może to, że pan
              > dziennikarz napisał to w gazecie? Więc z tym zaufaniem do gazet proponuję
              > ostrożnie.

Nie interesują mnie inne artykuły tego autora do Echa ani ich prawdziwość ani
              twoja rzekoma podróż do Niemiec - żale swoje wylewaj na wątku poświęconemu
              tyskiem Echu. W przytoczonym fragmencie mowa jest o zatrudnieniu przez MG
              swojego brata i ty sam w swoim poście potwierdzasz, że coś takiego miało
              miejsce. Wiec o co ci chodzi? Jaka nieprawda jest w tym artykule? Konkrety!

> Po drugie:
              > Przeróżne agencje oferują usługi konferansjerskie, owszem. Ale Waszym zdaniem
              > co jest lepszym rozwiązaniem - zatrudnić młodszego Gramatykę za 500, czy
              > Kowalskiego za 1500, albo Kydryńskiego za 4-6 tys.? Pamiętajcie, że mowa jet
              o
              > publicznych, czyli Waszych pieniądzach. Proszę o odpowiedź: dać 2000, byle
              gość
              >
              > się nie nazywał Gramatyka?
              > Ale po co ja to piszę? Wy przecież wiecie lepiej.
              > A tak przy okazji, czy wiecie, że zespół Perły i Łotry, w którym śpiewa
              Michał,
              >
              > koncertuje w Tychach średnio 3-4 razy w roku. Dla tysięcy tyszan zresztą. I
              > jeszcze ani razu nie wzięli za koncert ani złotówki. Dlaczego? Bo Michał ma
              > takie zasady! Ilu z Was, krytycy, bywalcy i inne aralskie, ma takie zasady?
              > Pewnie wszyscy solidarnie odmawiacie wynagrodzenia, choć ono Wam się należy.
              > Jeśli tak, to tylko czekać, aż Was oplują na tym żałosnym forum.

Już kiedyś na tym forum pisałem, że jak się jest politykiem, urzędnikiem w
              demokratycznym kraju to tych ludzi obowiązują pewne reguły gry inne niż reszty
              społeczeństwa. Wyborcy muszą mieć kontrole nad tym jak są wydawne publiczne
              pieniądze, czy decyzje podejmowane np.: przez radnych służą interesowi ogółu a
              nie interesowi radnych itp. Jak komuś to nie odpowiada to nich nie zajmuje się
              polityką.

Zatrudnianie się pociotków, wujków i innych powinowatych jest nie fair i nawet
              jeśli byłoby najmniej kosztowne dla miasta rodzi podejrzenia i spekulacje czy
              odbyło się uczciwie. Poza tym wg cytowanego artykułu MG nie zawracał sobie
              głowy ogłaszaniem przetargów itp. tylko od razu zatrudnił brata. Ponadto przy
              organizowaniu różnych przetargów i wyborze już konkretnej oferty cena jest
              jednym z wielu krteriów. Tak wiec jeśli MG zorganizowałby wówczas konkurs to
              konferansjer Gramatyka wedle tego co piszesz być może byłby najtańszy ale
              niekońiecznie najlepszy. Póki co niech dorabia na imprezach w innych miastach a
              nie w Tychach gdzie mu brat radny załatwia fuchy.

Nie interesują mnie darmowe koncerty(nikt go za to na tym forum nie opluwa) i
              zasady MG ale jego działaność jako radnego i jej skutki.
    • Gość: martinn Re: Gramatyka startuje do parlamentu europejskieg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.04, 14:14
      Z moich informacji wynika,ze przeciw panu Michałowi toczy sie sprawa karna
      związana z MCk. Informację ta mozna potwierdzić na Policji.
      • Gość: Wojtek Re: Gramatyka startuje do parlamentu europejskieg IP: *.crowley.pl 09.04.04, 14:30
        Czym prędzej zmień Pan informatora, Panie Martinn. Ale wcześniej napisz Pan, u
        którego policjanta można tę "informację" potwierdzić, bo bardzo jestem ciekaw.
        TO JEST NIEPRAWDA!!! Pracuję w MCK i bez wątpienia bym o tym wiedział.
        A swoją drogą, to fajnie tak rzucić oskarżeniem w kogoś - bezkarnie, anonimowo,
        używając bezpiecznego sformułowania "z moich informacji wynika"... Gówno się do
        gościa przyklei, znajdzie się na tym forum kupa takich, co w to uwierzą i Pan
        Martinn będzie miał radochę.
        Jak byś się poczuł człowieku, gdybyś przeczytał na tym forum takiego newsa:
        "Z moich informacji wynika, że niejaki Martinn (tu podajemy prawdziwe imię i
        nazwisko, bo przecież Michał Gramatyka to nie jest nick) zgwałcił, a potem
        udusił sześć dziewczynek na osiedlu "K". Można to potwierdzić na Policji.
        Podpisano: Papa Smerf".
        Jak byś się poczuł?
        Ech, po prostu nie chce mi się z Wami gadać...
      • Gość: policjantka nic się nie toczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.04, 14:36
        Drodzy Państwo, nic takiego nie można potwierdzić na żadnej policji, bo taka sprawa się nie toczy przeciwko temu panu. Ten pan często pracuje dla policji (bo jest ekspertem), a gdyby jakiekolwiek zarzuty się pojawiły, nie mógłby już tego robić.

Coście się tak uparli...? jeden Gramatyka w tym mieście...? Zaczynam odnosić wrażenie, że im więcej ktoś robi, tym bardziej jest widoczny, to tym bardziej trzeba go równać w dół.
        Opamiętajcie się i przestańcie tak szczekać.
        • aralski dobra dobra 09.04.04, 16:05
          zgoda ze zarzucanie spraw karnych itd to chwyt ponizej pasa i na to zgody byc
          nie moze
          ale z drugiej strony to ciagle "szczekanie" itp. delikatnie mowiac nie podoba
          mi sie, otoczenie pana kandydata jest jak widze przekonane nie tylko o Jego
          wyjatkowosci, ale chyba rowniez wlasnej.
          co do lepperyzmu, to Basturku kazdy ma prawo do wlasnego zdania, poki
          co "lepperyzm" nie jest ogolnie przyjetym synonimem bezpodstawnej krytyki,
          natomiast mozna by sie doszukac elelemntow lepperyzmu w zachowaniu otoczenia
          pana kandydata, gdyz przekonanie o Jego wyjatkowosci, wielkosci i innych
          cudownych przymiotach wystepuje tem w ilosci nadzwyczajnej. Nie patrzac na
          zalozenia programowe rodzi sie tu ruch na ksztalt Leppera, a to juz w samo w
          sobie jest ciekawe. Ale to nie zarzut, to obserwacja.

• radexior Re: dobra dobra 09.04.04, 19:41
            aralski napisał:

> ale z drugiej strony to ciagle "szczekanie" itp. delikatnie mowiac nie podoba
            >
            > mi sie, otoczenie pana kandydata jest jak widze przekonane nie tylko o Jego
            > wyjatkowosci, ale chyba rowniez wlasnej.

Otoczenie pana kandydata, moim zdaniem ma większe o nim pojecie niż przypadkowi ludkowie, co wskoczą na forum by jakąś pomyję rzucić. I dlatego mają też większe prawo by go oceniać i bronić przed oszczerstwami.

Nie patrzac na
            > zalozenia programowe rodzi sie tu ruch na ksztalt Leppera, a to juz w samo w
            > sobie jest ciekawe. Ale to nie zarzut, to obserwacja.
            >

Różnica pomiędzy tym ruchem a Lepperowskim jest taka, że ten drugi bazuje na ślepej nadzieji i ciągłej demagogii.Ale myślę, że jesteś na tyle bystrym obserwatorem, że nie musze Ci tego mówić.
            • aralski e tam, e tam 10.04.04, 01:58
              o otoczeniach mozna by dysertacja napisac, w skrocie to bywa "wybiorcze"
              jaki jest Lepper, kazda/kazdy widzi, OK
              ale pewne prawidlowosci mozna dostrzec w kazdym ruchu/grupie spolecznej
              i to mialem ma mysli
              wiecej nie pisze bo pora spac

• basturk znam rozwiązanie 10.04.04, 12:47
      jeżeli ktoś dysponuje jakimiś materiałami (a nie tylko pomówieniami) którymi
      powinna sie zająć prokuratura to powinien skierowac sprawę do tej instytucji,
      która uczyni swoją powinnosć. W przeciwnym razie będę uważał to za jakiś
      kompleks czy zwykłą ludzką zawiść. Wyznaje taką zasade ze nie krytykuje, a w
      żadny wypadku nie obrzucam błotem i nie osądzam bez konretnych dowodów czyjejś
      winy, zachowania etc a pomówienia uważam za najbardziej żałosną formę ludzkiej
      zawiści czy leczenia kompleksów.
      pzdr
      • Gość: Bywalec Re: znam rozwiązanie IP: *.Net.pl / *.di.net.pl 10.04.04, 16:24
        (1)Niestety nie na wszystko jest paragraf. A poza tym ja nie mam zamiaru
        poświęcać swojego czasu na ganianie po prokuraturach i sądach po to aby po
        kilku latach(zakładając, że doszłoby do rozprawy a wszyscy wiedzą w jakim
        tempie pracuje polskie sądownictwo) dowiedzieć, że delikwent dostał wyrok w
        zawiasach ze względu na niską szkodliwość społeczną czynu.

(2)Jaka zawiść? Chce poprostu, żeby w polskiej polityce czy to na szczeblu
        lokalnym czy centralnym obowiązywały jakieś standardy. Dość mam niekompetencji,
        cwniactwa, korupcji itp. patologii w polskim życiu politycznym.

(3)Jakie pomówienia? Wszelkie informacje czerpie z gazet. A w Polsce ostatnio
        to właśnie gazety a nie organy ścigania(te niestety są upolitycznione)węszą i
        ujawniają różne nieprawidłowości czy afery.
        • Gość: PIS Re: znam rozwiązanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 17:10
          (1)Niestety nie na wszystko jest paragraf. A poza tym ja nie mam zamiaru
          > poświęcać swojego czasu na ganianie po prokuraturach i sądach po to aby po
          > kilku latach(zakładając, że doszłoby do rozprawy a wszyscy wiedzą w jakim
          > tempie pracuje polskie sądownictwo) dowiedzieć, że delikwent dostał wyrok w
          > zawiasach ze względu na niską szkodliwość społeczną czynu.

Najłatwiej jest tak powiedzieć i opluwać. Skoro tak jest to wyreczajmy we
          wszystkim sady. To dopiero bedzie raj na ziemi.

> (2)Jaka zawiść? Chce poprostu, żeby w polskiej polityce czy to na szczeblu
          > lokalnym czy centralnym obowiązywały jakieś standardy. Dość mam
          >niekompetencji, cwniactwa, korupcji itp. patologii w polskim życiu politycznym.

No i znowu zarzuty. Budujemy społeczeństwo obywatelskie mam wiec propozycje
          znajdz ludzi, ktorzy cie popra i kandyduj w wyborach (np. parlamentu
          europejskiego) krzykaczy juz jest wystarczajaco duzo. Jako deputowany bedziesz
          coś mógł wreszcie zrobić, pokazać jakim jesteś fachowcem. No ale niestety
          lepiej zachowywać się jak człowiek z niedostatkiem intelektualnym. Krzyczeć,
          krzyczeć no bo do tego tylko trzeba mieć gardło dobre (ew. palce i klawiature)
          a nie intelekt.

>
          > (3)Jakie pomówienia? Wszelkie informacje czerpie z gazet. A w Polsce ostatnio
          > to właśnie gazety a nie organy ścigania(te niestety są upolitycznio

Tak oczywiscie. Gazety zawsze mowia prawde i tylko prawde. Gratulacje. uważaj
          zeby o tobie kiedys nie napisaly.
          Niestety problem w tym, ze gazety też nie sa wolne od polityki no ale zeby to
          zauwazyc trzeba czytac ich kilka a nie tylko jedna.

Co do Echa to jakims dziwnym trafem nie bylo w nim informacji o zatrzymaniu
          pana Gazdy (ojciec pani wlascicielki) za przekrety finansowe. W gre wchodza
          powazne kwoty no i zatrzymanie ale to najwyrazniej nie jest tak wazne jak 3
          tys. dla brata pana Gramatyki wyplacone zgodnie z prawem. W tym przypadku nikt
          chyba nie zostal zatrzymany, nikomu nie postawiono tez zarzutow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka