IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 14:34
CZY TO PRAWDA, ŻE W TYCHACH MA POWSTAĆ CENTRUM NA OSIEDLU B
Obserwuj wątek
    • Gość: basturk Re: CENTRUM IP: 80.51.254.* 21.07.04, 19:59
      centrum osiedla B będzie powstaje już WBU www.wbu.tychy.pl/ dalej ma
      powstać wysoki na ok 10 pieter i okrągły szklany budynek min przy tym brzydkim
      wiezowcu z wielkiej płyty na hotelowcu..
      powstaje tez juz w rejonie PUP le`clerk-supermarkte
      • Gość: robin Re: CENTRUM IP: *.no / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 10:54
        Zenada!!!
        czy w tym miescie slowo "centrum" zawsze musi oznaczac SKLEP, SUPERMARKET,
        SZKLANY BIUROWIEC???
        a gdzie slowo , starowka, centrum kulturalne, miejsce gdzie bez wstydu mozna
        zaprosic znajomych ktorzy pierszy raz przyjechali do Tychow???

- moze macie jakies propozycje - gdzie mozna zaprosic (bez obciachu!!!)
        zagranicznych znajomych odwiedzajacych TYCHY???
        • Gość: embi Re: CENTRUM IP: *.junisoftex.pl 22.07.04, 10:57
          > - moze macie jakies propozycje - gdzie mozna zaprosic (bez obciachu!!!)
          > zagranicznych znajomych odwiedzajacych TYCHY???

Krakow, Pszczyna :)))
          • Gość: HA Re: CENTRUM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 11:49
            MOŻE NA PAPROCANY
            • Gość: Marek Re: CENTRUM IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 17:06
              herbatka w promnickim zameczku ?
              • Gość: DYMO Re: CENTRUM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 17:13
                JEŻELI TO MA BYĆ W PROMNICACH TO TYLKO BĘDZIE CIE STAĆ NA HERBATKĘ EWENTUALNIE
                SZKLANKĘ WODY
                • Gość: Robin Re: CENTRUM IP: *.no / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 19:43
                  ??? czy wy nie czujecie o czym piszecie? Kraków, Pszczyna, ???
                  ja sugerowalem odpowiedzi o Tychach. No ale coz, prawdziwy Tyszanin o
                  prawdziwej Tyskiej mentalnosci musialby zaprosic np. do Tesco albo Hypernowej,
                  a... - jeszcze NOWE targowisko, hehe....

a moze kogos wsrod wladz miasta w koncu ktos wywazy otwarte drzwi i ...
                  zajmie sie odnowa i rozbudowa TYSKIEJ STAROWKI...

mam pytanko.... gdzie wg was znajduje sie w Tychach RYNEK???
                  • Gość: magi Re: CENTRUM IP: 62.233.231.* 22.07.04, 19:51
                    Gość portalu: Robin napisał(a):

> mam pytanko.... gdzie wg was znajduje sie w Tychach RYNEK???

Cóż za podchwytliwe pytanie...
                    Choć w sumie to raczej chwyt poniżej pasa;)
                  • Gość: Darek Re: CENTRUM IP: *.local.pl / 62.233.185.* 22.07.04, 20:51
                    Gość portalu: Robin napisał(a):

> a moze kogos wsrod wladz miasta w koncu ktos wywazy otwarte drzwi i ...
                    > zajmie sie odnowa i rozbudowa TYSKIEJ STAROWKI...

Tyska starówka to w zasadzie obiekty należace do TBK - jeśli ktoś był na tym
                    terenie (zamkniętym niestety) to wie, o czym ja mówię.

> mam pytanko.... gdzie wg was znajduje sie w Tychach RYNEK???

W Tychach nie ma rynku. W czasach, gdy Tychy stały się miastem, takich miejsc
                    jak rynki już nie budowano. Zresztą, Gdynia też chyba nie ma rynku
                    (przynajmniej nie widziałem rynku, gdy byłem w Gdyni), a całkiem
                    nieźle "przędzie". Sam rynek to nie wszystko, potrzebny jest klimat.
                  • Gość: embi Re: CENTRUM IP: *.junisoftex.pl 23.07.04, 09:31
                    > ??? czy wy nie czujecie o czym piszecie? Kraków, Pszczyna, ???

Widziales te usmieszki :)))???
                    Moja wypowiedz oznaczala tylko tyle ze nie ma w Tychach takiego miejsca.

• Gość: basturk Re: CENTRUM IP: 80.51.254.* 23.07.04, 11:51
          no cóż źle mnei zrozumiałeś albo ja ciebie -trudno.
          myślałem że chodzi ci o centrum usługowo hanlowe (tymbardziej ze napsiałeś "na
          B") dlatego dałem link.
          Natomiat teraz wiem ze chpodzi ci o centrum jako prawdziwe centrum. Takowe w
          planach jest ale napewno nie na osiedlu B tylko miedzy H M N O a D C...

jak chodzi o rynek to przecież mamy oficjalny rynek. Rynek w Tychach jest
          jeden - Na starych Tychach przy Kosciele Marii Magdaleny co parwda nie tak
          piekny jak w sasiedniej Pszczynie ale jest-przyznam ze jestm za pomysłem
          rewitalizacji jego. Pomysły juz były. Dodałbym też aby wykorzytać potok który
          płynie na skraju rynku.
          /czym innym rynek a czym innym centrum/
    • Gość: basturk sami zdecydujemy o centrum IP: 80.51.254.* 29.07.04, 22:53
      miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2204824.html
      • Gość: Darek Re: sami zdecydujemy o centrum IP: *.local.pl / 62.233.185.* 01.08.04, 16:00
        Skoro mieszkańcy chcą centrum, rynku, to nie jest to przeciez aż tak bardzo
        nierealne. Miasto jest nowoczesne, stale inwestuje sie tutaj w rozwój
        budownictwa mieszkaniowego w systemie TBS. Powstaje dzięki temu ładne
        osiedle "Balbina". Dlaczego w tym samym systemie nie możnaby zabudować części
        śródmieścia pomiędzy Baronem, ul. J.P II, ul. Nałkowską i wieżowcem XVIIIp.? -
        jest to teren, który częściowo zajmowany był przez targowisko, a częściowo
        zarośnięty jest trawą. Teren jest na tyle duży, że można pomieścić zarówno
        rynek (w formie kwadratowego placu otoczonego z każdej strony ładną, ale
        nowoczesną zabudową mieszkalną, podobnie jak schludny i ładny, mimo, że
        nowoczesny, powstał rynek w Kołobrzegu). Na parterach budynków mogłyby powstać
        wtedy kafejki, galeria, sklepy itp.; pod placem mógłby znajdować się np.
        parking. Rynek mógłby być częściowo otwarty na tzw. "zieloną oś miasta" itp.
        itd. Można zresztą ogłosić konkurs architektoniczny - przedstawić pewne
        założenia i zobaczyć, co na to "odpowiedzą" architekci.
        Myślę, że budownictwo TBS to największa, jeśli nie jedyna, szansa na powstanie
        rynku w Tychach - nie ma się co oszukiwać: przeciez nie przyjdzie inwestor i
        nie wybuduje nam w prezencie rynku :-). A zainteresowanie młodych ludzi TBS-ami
        w Tychach jest dość spore (sam od pewnego czasu oczekuję na przydział :-)).
        Zdaję sobie sprawę, że nie jest to takie proste, że miasto musi wziąć kredyt
        pod takie budownictwo, ale wcześniej czy później się to zwraca, a młodzi ludzie
        mają gdzie mieszkać - no i miasto sie rozwija.
        Na razie tylko co jakiś czas pojawiają sie artykuły w gazetach, które mówią coś
        o centrum w Tychach, ale poza tym niewiele sie dzieje. A jeśli nie bedzie
        jakiejs wyraźnej wizji tego, jak to ma w przyszłości wyglądać, to jest szansa,
        że powstanie bałagan architektoniczny (zlepek "blaszaków", Mc-drive'ów i stacji
        benzynowych) na ostatnim skrawku, który ma szansę stać się jakimś centralnym
        punktem miasta. A szkoda by było :-(.
        • radexior Re: sami zdecydujemy o centrum 01.08.04, 16:06
          Niezły pomysł, popieram!
          • Gość: Darek Re: sami zdecydujemy o centrum IP: *.local.pl / 62.233.185.* 01.08.04, 16:15
            Nie tylko mi podoba się nowoczesny rynek w Kołobrzegu - pisał juz o tym
            chyba "x-man" czy "man-x" :-). Ale naprawdę, wcale nie trzeba mieć
            kilkusetletnich kamienic, żeby centrum miasta wyglądało ładnie.

Oczywiście rynek musi jeszcze "żyć" - mam tu na myśli nie tylko panów i panie
            z "winkami" w dłoniach :-). POzdrawiam.
        • man_x Re: sami zdecydujemy o centrum 01.08.04, 16:13
          brawo brawo brawo. Darek jak zwykle mowisz bardzo rosadnie. w pelni sie z toba
          zgadzam.
          i rzeczywiscie na chwile obecna nie wyglada to najlepiej. wzmianki o parkingu i
          stacji benzynowej do mnie nie przemawiaja. no ale poczekajmy na projekty, moze
          bedzie z czego wybierac?
          • Gość: Darek Re: sami zdecydujemy o centrum IP: *.local.pl / 62.233.185.* 01.08.04, 16:16
            Właśnie o Tobie wspomniałem :-)
            • Gość: basturk i ja popieram IP: 80.51.254.* 01.08.04, 17:48
              juz kiedyz raz proponowalismy wizję naszego centrum i wyglada ona dokłądnmie
              taka jak twoja.. czyli widac tu jak na dłoni czego mieszkańcy chcą i jakie
              oczekiwania w stosunk8u do centrum mają.. noo skoro wałdza tego chce to nie
              pozostaje nic innego jak przedstawić to radnym i przekonać do tego władze..
              a tyki w radzie miejskiej juz mamy ;)))) patrz perłowego łotra ;)))
    • Gość: Kocham moje miasto CENTRUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.04, 20:43
      MOJA WIZJA MIASTA TYCHY. Rynku jak w Krakowie nie będizemy mieli, bo to jest
      nierealne i w ogóle byłoby bez sensu go powielać. ja rozumiem że jak ktoś
      jedize do Krakowa to mu się rynek bardzo podoba i żałuje, że w Tychach takiego
      nie ma, ale niech sobie z głowy wybije, ze trzeba zrobic plac 200 na 200 i
      bedize super centrum.
      Po pierwsze zupełnie realne do zrealizowania w niedalekiej przysżłości: Okolice
      Barona (te niedokonczone konstrukcje oraz puste sklepy po meblowym i świecie
      zabawek czy czymś takim) Nie wiem do kogo należą te budynki, ale miejsce jest
      atrakcyjnie położone i chyba znajdzie się ktoś kto by tam zainwestował. Nie
      wiem czemu nic się tam nie dzieje, może dla inwestorów nie jest atrakcyjne?
      Marzy mi się coś jak np. Plaza w Krakowie na al. Pokoju: dużo sklepów,
      kawiarenki, kino. To wszystko można zrobic między Baronem a Hotelem Tychy a
      budowanym kościołem. Moze te niedokońcozne szkielety trzeba by wyburzyć.
      Powstałoby nowoczesne centrum handlowe.
      Po Drugie szybka kolejka do katowic. W chwili obecnej pociag z dworca na A
      jedize planowo 20 minut, Myśle, że realne jest aby z Tychy Miasto jechał 15-20
      minut co byłoby konkurencyjne dla autobusów, jednocześnie zapewniało by dogodny
      dojazd do centrum handlowego (patrz punkt jeden) bo żeby to centrum dobrze
      funkcjonowało to konieczne jest ok 200- 300 tys ludzi (potencjalnych klientów)
      w jego bliskim zasiegu czego same tychy nie zapewniaja
      Po trzecie rynek - ,,starówka''(przyszłość - raczej odległa) Naturalna
      lokalizacją jest oczywiście rynek przy Marii Magdalenie do starówki włączyłbym
      Plac Baczyńskiego, ul. Kościuszki,Sienkiewicza Odcinek bibliotecznej. Myślę, że
      da się coś zrobić. Zdaje się że arch. Stanisław Niemczyk miał jakiś pomysł.
      Po czwarte: PRAWDZIWE CENTRUM: Oczywiście ze na miejscu byłego targowiska.
      Jakie macie pomysły na to co miałoby się tam znaleźć?

A w Tychach 2030 !!!!! Tory w środku miasta w tunelu 2. Dworzec Tychy Główne
      w miejscu gdzie tory z miast skręcają w stronę katowic, tam tez dworzec pks,
      oraz tyski manhattan ;-)czyli centrum biurowe będący częścią katowickiego
      manhatanu położonego raptem 9 minut jazdy kolejka w okolicach huty balidon. 3.
      Przebicie al. Niepodległości do urbanowic i dalej do Bierunia 4. Przedłuzenie
      budowlanych nad torami do Wilkowyj i dalej do Mikołowa i dużo dużo innych
      pomysłów, ale skoncentrujmy się na pierwszych trzech punktach
      • Gość: basturk Re: CENTRUM IP: 80.51.254.* 01.08.04, 21:26
        po części rozwieje twoje wątpliwości: a mianowicie okolice barona, szkielet i
        budynek po były m (chyba) sklepie meblowym czy coś takiego.
        Otóż cały ten kompleks ma już inwestora: city point-centrum handlowo-usługowo-
        rozrywkowe z kinem restauracjami sklpeikami etc.....
        pierpwsze prace 0 o charakterze częsciowo rozbiórklowym mają ruszyć wg
        informacji na pcozątku sierpnia) zakonczenie inwetscyji jest planowane nas
        jesien 2005.
        wykop od mostuy na armii krajowej do mostu na roweckiego zostania cąłkowicie
        lub przynajmniej w częsci przykryty po to aby zyskać dodatkjowe meijsce na
        centrum...
        • Gość: basturk Re: CENTRUM IP: 80.51.254.* 01.08.04, 21:27
          PS zapomniałęm dodać o szybkiej kolei która połączy tychy z katowicami oraz
          oswiewcimiem

Gość portalu: basturk napisał(a):

> po części rozwieje twoje wątpliwości: a mianowicie okolice barona, szkielet i
          > budynek po były m (chyba) sklepie meblowym czy coś takiego.
          > Otóż cały ten kompleks ma już inwestora: city point-centrum handlowo-usługowo-
          > rozrywkowe z kinem restauracjami sklpeikami etc.....
          > pierpwsze prace 0 o charakterze częsciowo rozbiórklowym mają ruszyć wg
          > informacji na pcozątku sierpnia) zakonczenie inwetscyji jest planowane nas
          > jesien 2005.
          > wykop od mostuy na armii krajowej do mostu na roweckiego zostania cąłkowicie
          > lub przynajmniej w częsci przykryty po to aby zyskać dodatkjowe meijsce na
          > centrum...
          • Gość: Kocham moje miasto CENTRUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.04, 23:15
            Dzięki basturk!jestem zupełnie nie na bieżąco! tak to jest jak się jest w domu
            raz na 3 tygodnie na sobotę i niedizleę! Z przykryciem koleji to nie jest plan
            na jakś nieodległą przyszłość , obawiam sie. czy może się mylę? gdyby był już
            projekt to bym chyba o tym wieidzał. Swego czasu jakiś kretyn miał pomysł żeby
            go zasypac! Co do koleji to słyszałem, że miasto ma w planach zwrócić się o
            dofinansowanie z Ue, ale to chyba jeszcze wszystko mało konkretne
            • Gość: Paweł Re: CENTRUM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 10:31
              > go zasypac! Co do koleji to słyszałem, że miasto ma w planach zwrócić się o
              > dofinansowanie z Ue, ale to chyba jeszcze wszystko mało konkretne

Zwracać miało się nie miasto, ale władze wojewódzkie. Było o tym głośno w
              pierwszym kwartale br. Niestety jak to zwykle u nas bywa - nie zdążyli i nie
              załapali się na jakiś tam fundusz przed wejściem do UE. Ale obecnie jesteśmy w
              UE i są nowe fundusze, więc może się uda... Generalnie jednak to nie jest
              inwestycja na poziomie miasta Tychy, bo tutaj trzeba zmodernizować sporą część
              trasy kolejowej do Katowic (szczególnie Katowice Ligota - Katowice).

Dodać jeszcze należy do wypowiedzi Basturka, który widać zapomniał wspomnieć :-
              ), że na terenie targowiska rzeczywiście ma powstać swego rodzaju centrum -
              ławeczki, fontanny itd.

Faktem jest natomiast, że budowę nowego centrum zaczęto od zaplanowania budowy
              w tamtej okolicy (skrzyżowanie Jana Pawła i Armii Krajowej) kolejnej stacji
              benzynowej i to ona ze wszystkich inwestycji pewnie powstanie najszybciej.
              • Gość: solo Re: CENTRUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 11:05
                potwierdzam...rzeczywiście jest plan by zbyć działkę u zbiegu ul. J.P II i
                Armii Krajowej z przeznaczeniem na budowę stacji benzynowej...jakkolwiek
                stwierdzić należy, iż rzeczywiście w tym rejonie miasta stacji nie ma, to
                jednak pomysł (ba, gdzie tam pomysł - plan!), by tak atrakcyjne miejsce
                przeznaczyć na jej budowę uważam za fatalny..nota bene równie fatalny jak Shell
                przy Budowlanych.
                • basturk Re: CENTRUM 02.08.04, 20:19
                  słuchajcie ja uwazam ze powstanie stacji przy moscie / rondzie jest najlpesyzm
                  z mozliwych miejsc a to dlatego, że:
                  plan zagospodarowania jaki jest taki jest. Więc jezli zgłosiłby sie inwestor np
                  z planem budowy stacji np na przeciwko barona to miasto nie miałoby podstaw
                  zeby odmówić decyzji i siłą rzeczy najlepsze miejsce posżłoby pod "paliwo" i
                  cały plan albo cała koncepcja centrum uległa by częściowemu zniszczeniu.
                  Dlatego powstanie tej stacji w "kontrolowanym" mijescu jest najlespzym
                  rozwiżaniem tymbardziej, że będzie na skraju całego prostokąta (centrum)...
                  wybudowanie stacji w tamtym miesjcu pozwoli uwolnic centrum" od kolejnej
                  ewentualnej stacji a to z uwagi na rachunek zysków i strat ewentualnych
                  późnjeszych paliwowych inwestorów

co do stacji przy budowlanych toćóż , miasto nie miało wpływu na to bo grunty
                  sprzedał prywatny inwestor, podbnie jak z budową tego supermarketu lidl..
              • Gość: Kocham moje miasto Re: CENTRUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 13:00
                W którym miejscu ma być ta stacja? na przeciwko blaszoka? czy tam gdzie
                balszok? A kiedy Shella mają budować? Bo działkę kupili juz chyba 2-3 lata temu
                tuż przy Policji
                • man_x Re: CENTRUM 02.08.04, 20:32
                  Gość portalu: Kocham moje miasto napisał(a):

> A kiedy Shella mają budować?

Shell juz zostal wybudowany (rok(?) juz chyba ma)! Znajdziesz go obok Urzedu
                  Pracy.
    • salo Centrum - temat bumerang :) 02.08.04, 13:11
      Ktoś tu wspomniał o dworcu PKS, no właśnie dlaczego nie ma u nas takiego
      dworca ? W każdej okolicznej miejscowości są dworce PKS, a u nas nie :(
      Wprawdzie bardzo mi tego nie brakuje, ale ostatnio jakiś zakopiańczyk chciał
      wrócić do domu i ....
      • zyta_1 Re: Centrum - temat bumerang :) 02.08.04, 14:11
        salo napisała:

> Ktoś tu wspomniał o dworcu PKS, no właśnie dlaczego nie ma u nas takiego
        > dworca ? W każdej okolicznej miejscowości są dworce PKS, a u nas nie :(
        > Wprawdzie bardzo mi tego nie brakuje, ale ostatnio jakiś zakopiańczyk chciał
        > wrócić do domu i ....
        .......i musioł se pojechać pociongiem hej! :D
        >
      • man_x Re: Centrum - temat bumerang :) 02.08.04, 20:35
        salo napisała:

> dworca ?

Bo nie ma PKS Tychy?

>W każdej okolicznej miejscowości są dworce PKS, a u nas nie :(
        > Wprawdzie bardzo mi tego nie brakuje, ale ostatnio jakiś zakopiańczyk chciał
        > wrócić do domu i ....

...pewnie musial pojechac najpierw do Katowic :-)
      • Gość: embi Re: Centrum - temat bumerang :) IP: *.junisoftex.pl / *.junisoftex.pl 03.08.04, 10:19
        > dworca ? W każdej okolicznej miejscowości są dworce PKS, a u nas nie :(

Po co nam dworzec PKS?
        Co za problem dojechac do jakiegos miasta autobusem MZK lub pociągiem i stamtad
        PKSem? Mozna jezdzic do innych miast na basen, koncerty, do teatru, do kina, do
        pracy, do szkoly to mozna i na PKS. Takie juz jest to miasto. Przynajmniej sie
        czyms wyroznia :)
        • Gość: Paweł Re: Centrum - temat bumerang :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 11:43
          > Po co nam dworzec PKS?
          > Co za problem dojechac do jakiegos miasta autobusem MZK lub pociągiem i
          stamtad
          >
          > PKSem? Mozna jezdzic do innych miast na basen, koncerty, do teatru, do kina,
          do
          >
          > pracy, do szkoly to mozna i na PKS. Takie juz jest to miasto. Przynajmniej
          sie
          > czyms wyroznia :)

Świetne, dla mnie to post dnia :D.
        • salo Re: Centrum - temat bumerang :) 04.08.04, 10:13
          Święte słowa Embi :)
          Faktycznie powiedzieliśmy gościowi, żeby udał się autobusem do Katowic :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka