Dodaj do ulubionych

Balbina Centrum

17.11.05, 08:29
"Balbina Centrum" - taka nazwa została wybrana dla Wielofunkcyjnego Budynku
Usługowego (nowy biurowiec, na hotelowcu, obok salonu Skody).

Chciałam Was zapytać - ja Wam się podoba taka nazwa?
Proszę pamiętać, że tam są sklepy, restauracja i wiele poważmych firm.

--------------------------
Czeszcz Balbina!
Obserwuj wątek
    • mylosolo Re: Balbina Centrum 17.11.05, 08:50
      nie no żartujesz chyba??!!..w takich sytuacjach po prostu ręce opadają!..gąska
      balbina centrum...gratulacje dla członków szanownej komisji dokonującej
      wyboru..chylę czoła :((
    • salo Re: Balbina Centrum 17.11.05, 09:01
      ruthinia napisała:

> Czeszcz Balbina!

Cześć Ptysiu :) Jaka jest różnica między obrazem a nocnikiem ?

Wydaje mi się, że dla większości młodych tyszan Balbina tylko z osiedlem się
      kojarzy.
      • ruthinia Re: Balbina Centrum 17.11.05, 15:23
        salo napisała:

> > Czeszcz Balbina!
        >
        > Cześć Ptysiu :) Jaka jest różnica między obrazem a nocnikiem ?

- Nie ma żadnej. To na szczanie i to na szczanie!

Trzy ósemki do usunięcia <Ruth>
    • kaligar Re: Balbina Centrum 17.11.05, 09:04

>Proszę pamiętać, że tam są sklepy, restauracja i wiele poważmych firm.

A na osiedlu Balbina nikt poważny nie mieszka? ;))))
      • gazeciarz20 Re: Balbina Centrum 17.11.05, 09:10
        dla mnie nazwa jest sympatyczna i nie ma co się obruszać, przecież żyjemy w
        Tychach a Tychy są znane ze swoich nazw osiedli i przez to można rózne miejsca
        zidentyfikować. o to chodzi w nazwie budynku? no nie? żeby ludzie wiedzieli
        jak do niego trafić.
        nie badzmy tacy naraz napuszeni i och ach! trochę dystansu by się przydało :)
        • mylosolo Re: Balbina Centrum 17.11.05, 09:45
          kolego nie wydaje ci sie że to zestawienie stanowi jednak jakiś
          dysonans? "balbina centrum" - toż to brzmi jak, nie przymierzając - "zdzisiek
          shop"..moim zdaniem "balbina" to może jest i świetna nazwa ale dla placu zabaw -
          w zestawieniu z "centrum" brzmi to co najmniej groteskowo
          • gazeciarz20 Re: Balbina Centrum 17.11.05, 09:52
            nie mam groteskowych skojarzen bo ich na siłę nie szukam. czuję się tyszaninem
            i mnie ta nazwa kojarzy się dobrze - osiedle balbina ma taką nazwę od lat i
            tego nie zmienisz. do tego to nowoczesny i ciekawy kawałek miasta. w budynku
            bywam i korzystam z niektórych tamtejszych usług i nazwa bynajmniej ani
            tamtejszych pracowników ani mnie nie dyskredytuje :)
            pozdrawiam
            • bty_tychy Re: Balbina Centrum 17.11.05, 09:59
              nazwa w porzo
        • ruthinia Re: Balbina Centrum 17.11.05, 15:28
          gazeciarz20 napisała:

> dla mnie nazwa jest sympatyczna i nie ma co się obruszać, przecież żyjemy w
          > Tychach a Tychy są znane ze swoich nazw osiedli i przez to można rózne
          miejsca
          > zidentyfikować.

I tu się nie zgadzam. NIE wszyscy tyszanie wiedzą, że nazwy osiedli pochodzą od
          imion. Wśród moich rówieśników, wielu było zdziwionych.
          I dodatkowo mam wrażenie, że osiedle B to nie Balbina, ale Barbara. Muszę
          poszukać w papierach mojej mamy, gdzieś miała projekt z tymi nazwami.....

Pozdrawiam
          -----------------------
          Trzy ósemki do usunięcia <Ruth>
          • salo Re: Balbina Centrum 17.11.05, 15:39
            ruthinia napisała:

> I dodatkowo mam wrażenie, że osiedle B to nie Balbina, ale Barbara.

Tak jest, B to Barbara :) Balbina to jest osiedle B bis :)
          • dzikusek32 Re: Balbina Centrum 17.11.05, 20:58
            za parę lat nikt nie będzie sobie mógł wyobrazić, że Balbina może się nazywac
            inaczej :-) zgadzam się z gazeciarzem...nie bądzmy tacy na serio!!!!!!!!
    • minicooper Re: Balbina Centrum 17.11.05, 09:48
      > "Balbina Centrum" - taka nazwa została wybrana
      kurcze!!! gąska Balbina - przyjaciolka kaczorkow pewnikiem...
      a myslalem, ze przjdzie moja propozycja "Dziubek"
      pzdr
    • matams Re: Balbina Centrum 17.11.05, 10:18
      Zastanawim sie tylko po co byl caly szum ze znalezieniem nazwy dla biurowca.
      Ankiety, konkursy etc. jak nazwa kazdemu chyba wpadala do glowy, ale byla ona
      zbyt dziedzinna. Balbina Centrum bardziej pasuje do nazwy jakiego placu zabaw,
      zlobka, przedszkola czy centrum z uslugami skierowanymi scisle do okrslonego
      grona - dzieci.
    • franck Re: Balbina Centrum 17.11.05, 11:19
      Żenada. Tychy bardzo chcą pozostać prowincjonalną mieściną.

Nazwa brzmiałaby zdecydowanie lepiej po angielsku np.: Balbina Business Centre.
      • mylosolo Re: Balbina Centrum 17.11.05, 11:42
        pocieszam się, że mogło być gorzej - gdyby co cudo wybudowali na oś. T, to pewnie mielibyśmy Teresa Centrum :)) ..normalnie aż dziw, ż ci partacze w Katowicach swój biurowiec nazwali Altus a centrum biznesowe Silesia City Center a nie np. Krystyna Centrum czy Stefan Centrum...straszne łajzy, nie?
        • videll Re: Balbina Centrum 17.11.05, 12:16
          No bo oni się tam nie znają...w tych Katowicach...biznesmeni :-P
      • salo Re: Balbina Centrum 17.11.05, 13:45
        franck napisał:

> Nazwa brzmiałaby zdecydowanie lepiej po angielsku np.: Balbina Business
        > Centre.

Eee, czemu po angielsku ? Wszak Polacy nie gęsi i swój język mają :)
        • magi104 Re: Balbina Centrum 17.11.05, 14:19
          salo napisała:
          > franck napisał:
          >
          > > Nazwa brzmiałaby zdecydowanie lepiej po angielsku np.: Balbina Business
          > > Centre.
          >
          > Eee, czemu po angielsku ? Wszak Polacy nie gęsi i swój język mają :)
          >

Ej, Salo, nie narzekaj:P:P Po drobnych poprawkach mogłoby to brzmieć:
          Balbina Byznes Center....
          • franck Re: Balbina Centrum 17.11.05, 14:48
            Troszku inaczej:

Balbina Byznes Senter
            • mylosolo Re: Balbina Centrum 17.11.05, 14:51
              albo:

Balbyna Byznes Senter :)
              • salo Re: Balbina Centrum 17.11.05, 19:09
                A jaki fajny skrót: BiBiSi :)
                Taki światowy :P
      • bty_tychy Re: Balbina Centrum 17.11.05, 18:58
        > Żenada. Tychy bardzo chcą pozostać prowincjonalną mieściną.

żartujesz?

jak serio piszesz to najlepiej jakby się WBU nazywało WTC wtedy nikt by nie
        powiedział, że to prowinacja tylko, że prawie NY.
    • dementia Re: Balbina Centrum 18.11.05, 09:19
      Ta Balbina, to jednak naznaczone infantylnością imię i do charakteru budynku
      może trochę nie przystawać. Ale nie jest najgorsze. Moim zdaniem właśnie
      szukanie anglojęzycznych nazw byłoby dopiero leczeniem kompleksów prowincji.
      • ruthinia W niedzielę oficjalne chrzciny Balbiny ;) 26.11.05, 19:01
        No, jutro o 15tej rozpoczyna się impreza z okazji nadania imienia budynkowi..
        Ciekawe jak będzie.

Swoją drogą w imieniu najemców zaprotestowaliśmy przeciwko takiej nazwie, pismo
        poszło ponad tydzień temu. Odpowiedzi brak.

Diabeł nie śpi. Z byle kim.<S.J. Lec> Ja też nie.<Ruth>
        • gazeciarz20 Re: W niedzielę oficjalne chrzciny Balbiny ;) 26.11.05, 19:22
          Zamiast stale narzekać koleżanko, może warto, zapowiedzieć coś miłego, no nie?
          Jeśli sama tam pracujesz, to przyłącz się do robienia dobrych rzeczy zamiast
          złorzeczyć.

Jutro o 15 rozpoczynają się I Targi Twórczości Osób Niepełnosprawnych - w
          nowym budynku na Barona 30, na ktore warto przyjść, bo można coś niezlego kupić
          na swięta
          - a wszystkie przedmioty wykonały osoby niepelnosprawne. Oby deszcz Was nie
          odstarszył:)
          więcej na stronach miasta:
          www.umtychy.pl/?lang=pl&dzial=miasto&kat=prasa1&id=1073&data=2005-11-22

pozdrawiam
          Zadowolony :)
          • anti.dot.com Re: W niedzielę oficjalne chrzciny Balbiny ;) 27.11.05, 03:17
            Dla mnie ta nazwa to nieporozumienie :(((((
            • anti.dot.com Re: W niedzielę oficjalne chrzciny Balbiny ;) 27.11.05, 03:26
              Jeszcze ja. Wobrażam sobie taką sytuację:
              Jestem właścicielem firmy i wynajmuję w tej nieszczęsnej balbinie biuro.
              Przyjeżdżają do mnie goście (w sprawach firmowych) z innego dużego miasta
              (adajmy na to Poznań, Warszawa, czy jakiś inny Kraków). Podjeżdżamy pod budynek,
              no i...

Balbina centrum brzmi w tym przypadku jak - nie przymierzając - "przebacz mi
              Brunhildo!"
              Lekki posmak obciachu unosi się nad naszymi głowami.

Ale nie my jedyni mamy takie kwaitki. W Warszawie jest np. Babka Tower (nazwa
              wzięła się od Ronda "Babka").

Zatem - podsumowując. Moim skromnym zdaniem - jesli robimy budynek mieszkaniowy,
              rozrywkowy - to niech się nazywa jak chce (no, prawie).

Ale budynek biznesowy POWINIEN mieć nazwę nieobciachową. A balbina centrum
              tchnie jakąś taką... a nie będę kończył, bo padłoby niepopularne słowo.

Osoby, które wybierały tę nazwę powinny podszkolić się z przdmiotów:
              - komunikacja (marketingowo-biznesowa)
              - PR i inne takie "głupoty"
          • ruthinia Re: W niedzielę oficjalne chrzciny Balbiny ;) 27.11.05, 18:40
            Mój Drogo Gazeciarzu20!
            Nie narzekam "stale" tylko jednorazowo pozwoliłam sobie skomentować decyzję
            władz miasta. Ot tyle. Nadal uważam, że nazwa jest idiotyczna, ale wiem, że nic
            nie zmienię. Z resztą na budynku już wisi podświetlone logo i nazwa budynku...

Wracając do otwarcia i kiermaszu prac: Widziałam tyle ślicznych rzeczy. Polecam!
            Wyszłam z obrazkiem z aniołkiem,drewnianym serduszkiem, choinką i wisiorkiem -
            wszystko ręcznie robione przez wychowanków placówek opiekuńczo - wychowawczych.
            Naprawdę to są małe arcydzieła. Bardzo sympatyczne!
            Wiem, ile jest przy tym pracy, bo cały wczorajszy dzień malowałam na bombkach
            logo i nazwę firmy. Teraz wiszą na wielkiej choince przy WBU :)

Pozdrawiam wszystkich ciepło i już światecznie. Do nazwy wracać już nie chcę i
            nie będę. Teraz oby do świąt.

Głupim gąskom stanowcze NIE! <Ruth>
            • anti.dot.com Re: W niedzielę oficjalne chrzciny Balbiny ;) 28.11.05, 22:14
              A ja jednak wrócę do tej nieszczęsnej nazwy :(

Fatal error z ta nazwą. Ale do rzeczy i po kolei.

Oczywiście odezwą się zaraz głosy, że o "co ci chodzi", "jesteśmy tyszanami i
              nie wstydzimy się naszych osiedli" itp.

OK, ale... sorry. Założeniem tego budynku jest udostępnienie (sprzedaż)
              powierzchni na usługi (Wielofunkcyjny budynek USŁUGOWY). To swego rodzaju jedna
              z biznesowych wizytówek miasta. No wiecie co? Wstyd mi za miasto (jestem
              tyszaninem, tu się urodziłem, ale do ciężkiej.... - wstyd mi za amatorsczyznę
              naszych włodarzy). OK, Balbina Centrum brzmi ciepło, zabawnie, śmiesznie. Ale
              nie o to chodzi.

I wcale nie twierdzę, że nazwa musi być angielska. Ale balbina centrum to
              kwiatek. Przetestowałem tę nazwę na kilku znajomych z innych miast.
              Powiedziałem, jak jest geneza (osiedle Balbina). Niestety nie robiła na nich
              pozytywnego wrażenia.

Nazwa ma znaczenie. Merlin Monroe to też była nazwa wymyślona, a nie prawdziwe
              nazwisko.
              Pozdrówka
              • kaligar Re: W niedzielę oficjalne chrzciny Balbiny ;) 29.11.05, 19:09

"OK, ale... sorry. Założeniem tego budynku jest udostępnienie (sprzedaż)
                powierzchni na usługi (Wielofunkcyjny budynek USŁUGOWY). To swego rodzaju jedna
                z biznesowych wizytówek miasta. No wiecie co? Wstyd mi za miasto (jestem
                tyszaninem, tu się urodziłem, ale do ciężkiej.... - wstyd mi za amatorsczyznę
                naszych włodarzy). OK, Balbina Centrum brzmi ciepło, zabawnie, śmiesznie. Ale
                nie o to chodzi. "

Wstydzisz sie budynku czy tylko nazwy? :)
                Mi wstyd jak w centrum miasta jest dworzec kolejowy "TYCHY MIASTO" (nie wspomnę
                o stacji Tychy Gł)
                A obok plac po byłym targowisku (wstyd),hotel i nowe centrum(tego się akurat
                nie wstydzę).
                • calineczek1 Re: W niedzielę oficjalne chrzciny Balbiny ;) 30.11.05, 14:04
                  kaligar napisał:

>
                  > "OK, ale... sorry. Założeniem tego budynku jest udostępnienie (sprzedaż)
                  > powierzchni na usługi (Wielofunkcyjny budynek USŁUGOWY). To swego rodzaju
                  jedna
                  > z biznesowych wizytówek miasta. No wiecie co? Wstyd mi za miasto (jestem
                  > tyszaninem, tu się urodziłem, ale do ciężkiej.... - wstyd mi za amatorsczyznę
                  > naszych włodarzy). OK, Balbina Centrum brzmi ciepło, zabawnie, śmiesznie. Ale
                  > nie o to chodzi. "
                  >
                  > Wstydzisz sie budynku czy tylko nazwy? :)
                  > Mi wstyd jak w centrum miasta jest dworzec kolejowy "TYCHY MIASTO" (nie
                  wspomnę
                  >
                  > o stacji Tychy Gł)
                  > A obok plac po byłym targowisku (wstyd),hotel i nowe centrum(tego się akurat
                  > nie wstydzę).
                  Nazwa bardzo oryginalna, chyba nieliczna w Polsce.Ale za to ronda-jak w Paryżu
                  i duż różnych, różnych budeczek handlowych-jak w Bombaju:))
                • anti.dot.com Re: W niedzielę oficjalne chrzciny Balbiny ;) 30.11.05, 15:00
                  Wstydzę się nazwy, a nie budynku. Budynek jest OK, otoczenie, też całkiem
                  przyjemne - no, będzię naprawdę fajnie, jak skończy się budowa sąsiedniego budynku.

Ale nazwy wstydzę się jak najbardziej. No kurcze - naprawde chciałbym tam kiedyś
                  wynajmować małe buiro. Ale przez gardło mi chyba nie przejdzie, jak mam
                  powiedzieć klientowi, żeby np. podjechał pod "Balbina centrum".

Oryginalność - tak, ale nie: infantylność. Jeszcze raz powtarzam - wcale nie
                  chodzi, że nazwa musi być angielska - bo WCALE nie musi. Ale niech nie będzie
                  przypadkową wesołą twórczością.

Ja wiem, że się tu trochę czepiam. Ale tak się składa, że mój zawód i profil
                  działalności to m.in. tworzenie tekstów reklamowych i nazw. Uchowaj mnie Boże,
                  żebym miał pracować dla naszych lokalnych władz miasta, bo równie dobrze mógłbym
                  sprawę zlecić kolesiom pod budką z piwem lub dzieciakom w piaskownicy. Też by
                  powymyslali takie kwiatki - a po kilku głębszych to by były dopiero smaczki.
                  Panowie, sorry - ale budynek, w którym mieszczą się firmy nie może nazywać się
                  głupkowato.

Nazwa powinna coś mówić. A co mówi ta nazwa? - jak ktoś celnie wyżej napisał -
                  kojarzy się bardziej z placem zabaw. I przyznam, że gdyby to był plac zabaw - to
                  naprawdę byłaby to świetna nazwa. Ale to NIE JEST plac zabaw.
                  Ja bym to podsumował tak, jak jeden z moich byłych nauczycieli:
                  "Jeden kretyn to wymyślił, a drugi kretyn to zatwierdził".

Oczywiście - to tylko taka moja opinia. Ale nazwa ma znaczenie.
    • cjanek Re: Balbina Centrum 29.11.05, 08:35
      Dla mnie OK!

W końcu nie wszystko musi sie kojarzyć z Kaczorami:)
      • katek18 Re: Balbina Centrum 29.11.05, 18:28
        cjanek napisał:

> W końcu nie wszystko musi sie kojarzyć z Kaczorami:)

Raczej z gąskami :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka