jj-jj Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 43 05.02.10, 14:56 witam wyszło mi 88,106 jestem w 32 tygodniu ciąży i chcę kupić stanik do karmienia noszę teraz 80C Odpowiedz Link
maheda Re: 88/106 - jj-jj 08.02.10, 10:15 Niestety, nie jesteśmy w stanie przewidzieć, jakiego stanika będziesz potrzebowała za dwa miesiące. Ani my, ani nikt inny. Póki co - wydaje mi się, że nosisz zbyt małą miseczkę, nie lepszy byłby stanik w rozmiarze około 38(85)DD lub 36(80)E? Odpowiedz Link
buscar Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 43 06.02.10, 13:28 Witam, mój rozmiar 81/103. Obecnie noszę (polski rozmiar) 75 C, ale miską są za małe i ramiączka wżynają się w ramiona. Piersi równe, żadnych asymetrii Prosze o podanie również rozmiaru brytyjskiego. buscar Odpowiedz Link
maheda Re: 81/103 - buscar 08.02.10, 10:19 Jeśli obwód w staniku 75C odczuwasz jako obwód "w porządku", być może powinnaś pomyśleć jednak o stanikach z mniejszym obwodem pod biustem. Stanik 75C odpowiedni często jest na osoby z obwodem pod biustem rzędu właśnie 81 cm, ale na obwód w biuście około 93-95 cm. Spróbuj raczej staników w rozmiarze około brytyjskiego 34(75)FF lub 32(70)G. W polskich firmach sprawa jest o tyle gorsza, że co firma, to inna rozmiarówka ;) I trzeba by było celować w miseczki dla obwodu 75: od 75F do 75I, a dla obwodu 70: od 70G do 70J. Wszystko to jest teoria, a rozmiar stanika musisz dobrać sobie ostatecznie i tak sama, posługując się ściągą dotyczącą zakładania stanika - w drugiej linijce mojej sygnaturki. Powodzenia! Odpowiedz Link
mpachelka 79/105 06.02.10, 14:56 Nie wiem czy dobrze zmierzyłam,w innym staniku wyszło mi 108,ale pod biustem scisnęłam się,że prawie mi oczy wyszły;-))) Teraz jestem w czasie karmienia 4 m-ce więc już ustabilizowane,po ciąży zostało mi 10 kg,ale to juz inna kwestia.Noszę 75E,ale podjeżdża mi pod szyję no i miseczka bywa za mała.Z drugiej strony u mnie to chyba problem tłuszczu,bo robią mi się w nim bułeczki na plecach.A pomyśleć,że przed pierwsza ciążą nosiłam 70D.marzenie.Proszę o poradę:-))) M. Odpowiedz Link
mama_wiktorka 71/87 07.02.10, 10:11 witam zmierzyłam sie wg wskazówek podanych na forum, ma nadzieje, że pomożecie określić mi rozmiar. Do tej pory zawsze kupowałam 75B. prosze o rozm. brytyjski ;) nie jestem w ciąży ani po ciąży. pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 71/89 - mama_wiktorka 08.02.10, 10:25 Powinna być odpowiednia dla Ciebie część staników w rozmiarze z okolic 70D - to jest wyśmienita wiadomość, bo są ode dostępne w większości sklepów stacjonarnych :) W miarę możliwości przymierz też staniki w rozmiarze z okolic 30(65)DD lub 30(65)E - być może będą na Tobie leżały lepiej? Odpowiedz Link
maheda Re: 79/105 - mpachelka 08.02.10, 10:23 Wiesz, zawsze mogłoby okazać się, że to 70D nie było najlepiej dobranym rozmiarem ;) Ad meritum - wydaje mi się, że staniki z obwodem 75 powinny być na Ciebie dobre przy ściśnięciu się "do płuc" do 79 cm. Problemem jest być może zbytnio rozciągający się obwód stanika. Spróbuj zacząć od staników w rozmiarze brytyjskim z okolic 34(75)GG i zastanów się, co dalej :) Problem tłuszczyku nad obwodem rozwiązuje się częściowo za pomocą odpowiedniego założenia stanika, układając ciało pod nim na plecach. Polecam lekturę artykułu zalinkowanego w drugiej linijce mojej sygnaturki :) Odpowiedz Link
kwiatuch1 75/96 07.02.10, 12:49 witam, moje wymiary to pod biustem 75 w biuście 96, mam biustonosz w rozmiarze 75 e, miseczki są dobre za duzy odrobine jest obwód, jak mierzę rozmiar 70 f to obwód jest ok, ale miseczki jakby za małe Odpowiedz Link
maheda Re: 75/96 - kwiatuch1 08.02.10, 10:27 Jeśli miseczki w staniku 70F wydają Ci się za małe - śmiało mierz 70G i 70H! Rozumiem, że piszesz o stanikach produkcji polskiej, a w każdym razie europejskiej. Wg mnie powinnaś celować w staniki o rozmiarówce brytyjskiej z okolic 32(70)E-32(70)F, natomiast z polskiej rozmiarówki - w zakres 70E-70H (z uwagi na spory rozstrzał wielkości miseczek szytych przez różne firmy). Odpowiedz Link
kasiunia_crs 80/105 08.02.10, 08:55 Jestem przerażona bo wnioskując po odpowiedziach na inne posty wynika ze powinam nosic miseczke co najmniej G a używam stanikow o mniejszym rozmiarze.. Niestety mieszkam w małym miasteczku i kupując juz mniejsze rozmiary jest problem z dostępnościa wiec z dobraniem odpowiedniego rozmiaru to juz w ogole szczyt marzen. w dodatku martwie sie bo mam dopiero 16 lat i kolezanki zartuja ze jak bede starsza bede musiala je przerzucac na plecy ;D w gimnazjum miałam najwieksze piersi w szkole.. na szczeście liceum jest wieksze i nie wyrozniam sie az tak chodz i tak zwracam na siebie uwage.. Odpowiedz Link
olena30 86/106 08.02.10, 10:12 Jestem w piątym miesiącu ciąży. Jaki rozmiar stanika powinnam nosić? Do tej pory nosiłam triumphowski rozmiar 80D, był w porządku, teraz piersi mi z niego, siłą rzeczy 'wyrastają', koniecznie muszę zaopatrzyć się w coś nowego/większego i odpowiedniego w tej sytuacji. Odpowiedz Link
maheda Re: 86/106 - olena30 08.02.10, 10:33 Spróbuj raczej celować w rozmiar z okolic 36(80)F, względnie 38(85)E. W stanikach polskich może być to rozmiar z okolic 80F-80G, względnie 85E-85F. Zwróć uwagę na prawidłowe zakładanie stanika, opisane w drugiej linijce mojej sygnaturki. Odpowiedz Link
maheda Re: 80/105 - kasiunia_crs 08.02.10, 10:31 Nie ma się czym przerażać - biust Twojej wielkości nie jest wcale takim gigantycznym biustem :D Spróbuj zacząć od staników w rozmiarze brytyjskim z okolic 34(75)G, a potem zastanowisz się, co dalej. Staniki takie można kupić również w sklepach internetowych, w tym w polskich, a jak już się wprawisz, to możesz śmiało próbować zakupów na allegro czy ebay (ceny zapewne będą nie bez znaczenia dla Twojej uczniowskiej kieszeni). Zerknij na Biuściastą mapę świata: stanikowamapa.prv.pl - być może niedaleko Ciebie jest jakiś sklep z brafittingiem? Przeczytaj też artykuł zalinkowany w drugiej linijce mojej sygnaturki. Poprawne zakładanie stanika jest bardzo, ale to bardzo ważne. Odpowiedz Link
black_ant 71/86 08.02.10, 20:23 Mam 3 prawie dobre staniki: White Princess Curvy Kate 28F dobrany w Dopasowanej stacjonarnie - pod pachami z obu stron i na mostku z lewej fiszbiny zostawiają siniaki w postaci kropek, które schodzą po ok. 2-3 tygodniach. Przez 1-1,5h jest ok, później przód podjeżdża do góry, zaczynam się wiercić i poprawiać. Green George Cleo Panache 28F z Li Parie stacjonarnie - chyba trochę za ciasny obwód bo na plecach zostawia strasznie czerwone ślady, poza tym fiszbina w lewej misce piłuje pod piersią.Mimo to czuję się w nim najlepiej. Masquerade Georgiana 30DD z Abrakadabry, dobrana jako pierwszy dobry ale nie nosze jej bo odstają miski i obwód jest chyba ciut za luźny, wyprałam i leży grzecznie w szufladzie. Jestem posiadaczką niewielkiej asymetrii, lewa pierś jest większa o pół - jeden rozmiar. Proszę także o rozmiar kontynentalny. Dodam jeszcze, że we wszystkich stanikach muszę bez przerwy poprawiać stanik w miejscu, gdzie zaczyna się pacha, ramiączka wpychają mi tam skórę/bułki (jeszcze nie wiem co to jest ale myślę, że bułki). Do tej pory nosiłam megawygąbkowane chińczyki w rozmiarze z metki - 36/80. Odpowiedz Link
madzioreck Re: 71/86 black_ant 09.02.10, 13:17 Powinnaś celować w okolice 30DD (pol. 65E, 65F). Nie miałam do czynienia ze wszystkimi wymienionymi przez Ciebie modelami na własnej skórze, ale akurat Cleo George jest wg mnie bardzo ścisłym stanikiem i nieco przesadziłaś z obwodem 28 ;) Ja na 78 pod biustem (przytyło się) chwilowo swojego George'a z obwodem 32 nie noszę, bo jest po prostu ciasny i niewygodny, a przecież im dłuższy obwód, tym bardziej ma się co naciągnąć. Jeśli chodzi o te bułeczki - trzeba je cierpliwie wgarniać do stanika - coś, co się hodowało kilka lat, nie zniknie w kilka tygodni :) Jeśli to bułeczki oczywiście, niektóre osoby mają taki wałeczek skóry pod pachą, nie zawsze jest to buła. Jeśli masz niewielką asymetrię, staraj się dobierać miseczkę tak, aby pasowała na większą pierś. Kiedy przymierzasz stanik, staraj się skupiać bardziej na tym, czy stanik leży tak, jak powinien, a nie na rozmiarze wpisanym na metce. Ja mam 4 staniki jednej firmy i każdy ma inny rozmiar. Poczytaj ta instrukcję zakładania: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.htmlPowodzenia! Odpowiedz Link
kesthia 90/112-115 09.02.10, 01:25 witam prosze o pomoc przy doborze stanika. Jestem swiezo po lekturze forum i uswiadomilam sobie, ze wszystkie staniki mam do wzrzucenia. w obwodzie (bez odejmowania centumetrow) mam 90 a w piersiach ( na stojaco z opuszczonymi rekoma) 112, przy pochyleniu (tak jak pisze powyzej tyle, ze bez stanika bo nie posiadam miekkiego) 115. Dotad nosilam ok 95 D przy prawie maksymalnie wzdluzonych ramiaczkach. Przy czym bylo to bardzo niewygodne ( piersi byly za nisko, obwod za szeroki, fiszbiny nie przystawaly do mostka itd...). Prosze o polska i brytyjska rozmiarowke. Z gory dziekuje i pozdrawiam. P.S. Przepraszam za bledy ale nie mam polskich liter... Odpowiedz Link
kesthia 90/112 09.02.10, 01:47 witam prosze o pomoc przy doborze stanika. Jestem swiezo po lekturze forum i uswiadomilam sobie, ze wszystkie staniki mam do wzrzucenia. W obwodzie (bez odejmowania centumetrow) mam 90 a w piersiach ( na stojaco z opuszczonymi rekami) 112, przy pochyleniu (tak jak pisze powyzej tyle, ze bez stanika bo nie posiadam miekkiego) 115. Dotad nosilam ok 95 D przy prawie maksymalnie wzdluzonych ramiaczkach. Przy czym bylo to bardzo niewygodne i jak sie okazalo moglam do niego (z reszta do wszystkich innzch tez) zakwalifikowac prawie wszytkie grzechy zle dobranych stanikow... Prosze o polska i brytyjska rozmiarowke. Z gory dziekuje i pozdrawiam. P.S. Przepraszam za bledy ale nie mam polskich liter... Odpowiedz Link
kesthia przepraszam za zdubblowanie... 09.02.10, 01:54 ... ale nie zauwazylam, ze najnowsze posty sa na koncu a nie na poczatku i wsylalam jeszcze raz. Prosze o usuniecie poprzedniego. Odpowiedz Link
madzioreck Re: 90/112 kesthia 09.02.10, 13:37 Witam, dobrze, ze do nas zawędrowałaś, a 95D rzeczywiście do wyrzucenia. Tylko mam pytanie, czy zmierzyłaś się pod biustem na maksa ciasno? Bo nie wiem, co znaczy "bez odejmowania centymetrów". Jeśli tak, to powinnaś celować w rozmiar bryt. 38(85)F, 38FF, przy stanikach z bardziej ciągliwymi obwodami 36(80)G, 36GG. Polska rozmiarówka: 85H, 80K, z tym, ze polska rozmiarówka jest bardzo rozstrzelona, różnica między miseczką H jednej firmy a drugiej może sięgać kilku rozmiarów. Najważniejsze jest, aby wiedzieć, jak leży dobrze dobrany stanik: ja mam 8 czy 9 staników, a tylko dwa występują w takim samym rozmiarze :) Podlinkuję Ci kilka przydatnych informacji, poczytaj, zanim wyruszysz na polowanie: Jakleży dobrze dobrany stanik Jakdobrze założyć stanik Powodzenia! Odpowiedz Link
kesthia Re: 90/112 kesthia 09.02.10, 14:29 tak, zmierzylam sie na maksa. 90 wskazywal centymetr. bez odejmowania centymetrow - gdzies wyczytalam, ze powinnam od tego co wskazuje centymetr (czyli moje 90) odjac pare centymetrow bo staniki sie rozciagaja a centymetr nie. Odpowiedz Link
madzioreck Re: 90/112 kesthia 09.02.10, 18:06 No to w porządku, odejmuje się dobierając stanik :) Odpowiedz Link
kesthia Re: 90/112 kesthia 09.02.10, 19:22 Jeszcze raz dziekuje za pomoc ;) Juz nie moge sie doczekac az wybiore sie na zakupy... I pozdrawiam Odpowiedz Link
kesthia Re: 90/112 kesthia 09.02.10, 14:32 dziekuje za pomoc i linki. napewno sie przydadza... nie dziekuje. na pewno mi sie przyda jak wyrosze w poszykiwaniu odpowiedniego stanika... pozdrawiam Odpowiedz Link
princesswhitewolf Fantasie Olivia problem- Prosze slicznie o porade 09.02.10, 21:23 32GG z tego stanika jest nieco za male i za ciasne ( odeslalam) 34GG z tego samego stanika jest ok w miseczce ale z kolei obwod jest taki ze na najciasniejsze haczyki musze sie zapinac i jest "za wygodnie" ( luzno) ( odsylam tez chyba...) Prosze was o porade o to jaki powinnam kupic owy stanik. Blagam nie kazcie mi sie mierzyc bo jak wiadomo kazdy stanik nieco inaczej sie rozciaga i mowie na podst doswiadczenia konkretnie z Fantasie Olivia Czy 32H czy 32HH czy 34G byloby stosowniejsze dla mnie moje Panie? Odpowiedz Link
madzioreck Re: Fantasie Olivia problem- Prosze slicznie o po 09.02.10, 21:57 princesswhitewolf napisała: > 32GG z tego stanika jest nieco za male i za ciasne W zasadzie to pytanie do wątku ratunkowego :) Jeśli stanik 32GG był za mały w miseczkach, mógł tym samym spowodować uczucie za ciasnego obwodu, więc nie bardzo rozumiem, dlaczego wymieniłaś na 34GG, anie na 32H :( Zresztą błąd pomiarowy obwodu potwierdził się przy 34GG - obwód za luźny. Jeśli są wątpliwości co jest za ciasne - zapinamy stanik miskami do dołu, tak aby te za małe miski nie ściskały biustu, i wtedy oceniamy obwód. Uważam, że powinnaś spróbować 32H, ale nie umiem na odległość doradzić Ci ze 100% pewnością, bo nie widzę, co i jak. Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: Fantasie Olivia problem- Prosze slicznie o po 09.02.10, 22:10 w sumie dlatego, ze nie bylo 32H dostepnego i juz byly wykupione. dziekuje za odpowiedz A jeszcze jedno pytanie:czy 34G nie byloby lepsze niz 32H? Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: Fantasie Olivia problem- Prosze slicznie o po 09.02.10, 22:13 albo 32HH??? Odpowiedz Link
madzioreck Re: Fantasie Olivia problem- Prosze slicznie o po 09.02.10, 22:46 princesswhitewolf napisała: > A jeszcze jedno pytanie:czy 34G nie byloby lepsze niz 32H? A po jakiego grzyba Ci za luźny obwód...? I jeśli w 34GG miseczka była dobra a obwód za luźny, to biorąc 34G będziesz miała znów za mała miseczkę... Odpowiedz Link
dove5 85/108 10.02.10, 20:57 Witam, Poproszę o sugestie co do rozmiaru stanika. Aktualnie noszę 80E (wcześniej 85D) i wydaje się być dobry. W elektronicznym bra fittingu wyszedł mi rozmiar 75H.. Jednak biustonosze mierzone w slkepie z 80cm pod biustem były często ciasne, więc 75 odpada (chyba że bardzo rozciągliwy). Fakt, że mierzyłam wszystkie jednej firmy.. Chciałabym kupić przez internet dobrze trzymajacy biustonosz, kolorowy z ładną koronką czy haftem. Boję się rozczarowania, może doradzicie, która firma faktycznie 'trzyma' rozmiary. Odpowiedz Link
madzioreck Re: 85/108 dove5 10.02.10, 22:03 Witam :) Jednak biustonosze mierzone w > slkepie z 80cm pod biustem były często ciasne, więc 75 odpada Biustonosz funkcjonuje dwuwymiarowo - obwód + miseczka. Jeśli zaniżamy obwód, a mamy nadal za małą miseczkę, odczuwamy, że ciasny jest obwód. Łatwo sprawdzi, co tak ściska, zapinając stanik miseczkami do dołu. Powinnaś wypróbować rozmiar brytyjski 34(75)GG, lub 36(80)FF, polski odpowiednik - 75K, 80I. Nie powiem Ci niestety na odległość na 100%, ponieważ sama mam 8 lub 9 dobrych staników, ale tylko na dwóch z nich powtarza się ten sam rozmiar. Tabela tabela, a życie sobie :) Najważniejsze, abyś wiedziała, czy stanik dobrze leży: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,30489571,0,JAK_DOBIERAC_STANIK_kompendium_wiedzy_.html?s=0 a w tym celu trzeba go dobrze założyć: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Wtedy, jeśli bierzesz do przymiarki wynikające z tabeli 75FF, ale miska jest za duża - bierzesz 75F. W polskiej rozmiarówce jest bardzo duży rozstrzał rozmiarowy, więc nie ma innej metody niż wytrwałe mierzenie. I nie ma się co rozczarowywać, tylko szukać swojego rozmiaru (poszukaj na forum, może jest sklep stacjonarny gdzieś niedaleko Ciebie?), biust Ci się odwdzięczy :) Powodzenia :) Odpowiedz Link
daszka26 73/89,5 11.02.10, 10:24 Witam, 73 mierzone ścieśle, natomiast obwód biustu w miękkim staniku tzw.wytłoczce. Otatnio dobrano mi w sklepie Danirę z Samanty w rozmiarze 60G i byłam mocno zdziwiona.W innym sklepie pasowała jakieś z Freyi były dobierane 65 E/F. Odpowiedz Link
anna-pia Re: 73/89,5 11.02.10, 14:36 jeśli obwód cię nie ściska, tylko dobrze leży, a pierś ładnie leży w miseczce, nic nie wychodzi ani nie zwisa, nie ma luzów, to jest OK - miseczki w 60G są bardzo zbliżone do tych w 65F :) jest wygodnie? stanik dopasowany? to OK Odpowiedz Link
pupilla_scura Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 43 11.02.10, 11:18 Witam i prosze o pomoc w dobiorze wlasciwego rozmiaru stanika. Pod biustem mam 80 cm, w biuscie 99 cm. Zwykle kupuje rozmiar 80 D, 75 E. Najczestszym problemem jest to, ze rozstaw miseczek jest zbyt duzy i piersi rozchodza sie w przeciwnych kierunkach;) Bede wdzieczna za wskazanie rozmiaru brytyjskiego i kontynentalnego i ewentualnie adresow internetowych gdzie moge znalezc pasujace staniki (najlepiej z elastycznymi miseczkami). Pozdrawiam serdecznie:) Odpowiedz Link
anna-pia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 43 11.02.10, 14:34 Mając 80 cm pod biustem możesz kupować staniki z metką 80 marki Pour moi? i Ewa Michalak, wtedy miseczka DD. W innych markach celuj raczej w obwód 75 (brytyjskie 34), miseczka G (polska) i F (brytyjska) oraz najbliższe okolice :) A o co chodzi z elastycznością miseczek? Przecież elastyczny materiał nie zapewni podtrzymania. Odpowiedz Link
anna-pia 80/99 pupilla_scura 11.02.10, 14:39 post mi skasowało :( ze ścisłych (czyli Pour moi?, Ewa Michalak, Milena, Melissa) możesz brać obwód 80, ale wtedy raczej miseczka DD inne marki - celuj raczej w obwód 75, miseczka G polska i F brytyjska, oraz okolice elastyczne miseczki nie zapewniają żadnego podtrzymania linki do producentów forum.gazeta.pl/forum/w,32203,43676955,0,SPIS_PRODUCENTOW_stanikow_dla_biusciastych_LINKI.html mapa sklepów www.stanikowamapa.prv.pl Odpowiedz Link
cesja 71/97=30G? 11.02.10, 21:39 Dziewczęta! :) Niedawno zostałam stanikowo uświadomiona. W swojej kolekcji mam niestety dopiero 3 dobre staniki, w tym 2 z nich do Freya Arabella (rozmiar 30G) :) Bardzo pasuje mi ten krój, czy mogłybyście poradzić mi jakie staniki są do Arabellki podobne? Odpowiedz Link
madzioreck Re: 71/97=30G? 15.02.10, 13:40 To chyba pytanie nie do tego wątku :) Z modeli podobnych przychodzi mi do głowy Freya Zeta, Eleanor (fajne kolory!). Jeśli pytasz o rozmiar (wnioskuję z wymiarów) - to tak, 30G, tak mówi tabela, ale mogą pasować staniki w innych rozmiarach - poszczególne modele, nawet jednego producenta, mogą się różnic realnym rozmiarem. Odpowiedz Link
nastka571 74/87 12.02.10, 09:35 Widzę, że to moje 87 to mało jakoś ;) Ale tak serio. Mierzyłam się w staniku, w którym chyba z miseczką coś jest nie tak. Coś mi się zdaje, że jest za mała dlatego postanowiłam zwrócić się o radę i napisać tutaj ;) Odpowiedz Link
madzioreck Re: 74/87 nastka571 15.02.10, 13:47 Wg tabeli powinnaś nosić brytyjskie 32(70)C, jeśli stanik jest wyjątkowo rozciągliwy - 30(65)DD, jednak ostateczne dobranie rozmiaru dla danego modelu biustonosza musi być poparte przymiarką, bo rzeczywiste rozmiary bywają różne. łatwiej będzie, jeśli będziesz wiedziała, jak prawidłowo powinien leżeć stanik: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,30489571,0,JAK_DOBIERAC_STANIK_kompendium_wiedzy_.html?s=0 i jak go prawidłowo założyć, bo jeśli założymy źle, to zamaskujemy błędy rozmiarowe: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Jeśli chodzi o konkretne modele biustonoszy, to na naszym siostrzanym forum uzyskasz więcej informacji: forum.gazeta.pl/forum/f,50580,Lobby_Malobiusciastych_.html Powodzenia :) Odpowiedz Link
mania_aniam 81/103 12.02.10, 10:08 Jak w temacie, symetryczne piersi 22 latki. W 80 E zdaza im sie wyplywac od dolu, albo robia sie buleczki. Odczuwam dyskomfort noszenia stanika, gdyz musze go kilka razy dziennie poprawiac. Bede wdzieczna za wszelka pomoc. Odpowiedz Link
madzioreck Re: 81/103 mania_aniam 15.02.10, 13:54 Nosisz za luźny obwód, dlatego biust lubi się wydostać dołem. Powinnaś spróbować brytyjskiego 34(75)FF lub 34F. Pamiętaj jednak, ze podany rozmiar jest wyjściowy, "tabelkowy", a w rzeczywistości jest różnie, staniki w tym samym rozmiarze mają bardziej/mniej rozciągliwe obwody, większe/mniejsze miseczki. Pomocna w dobraniu właściwego rozmiaru będzie instrukcja: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html oraz: besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html Powodzenia :) Odpowiedz Link
lillybajaszi Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 43 12.02.10, 15:03 poszukaj tutaj, może coś znajdziesz www.cowmodzie.pl Odpowiedz Link
dzomininka 75/98 12.02.10, 15:36 Hej:) 75/98 ten drugi wymiar zmierzony tak jak radzicie przy zwisie ;p natomiast jak stoję prosto to wychodzi 75/95. I jak myslicie jaki rozmiar najlepszy? Obecnie noszę 32DD / 70E odpowiada mi ten rozmiar aczkolwiek nie jestem pewna czy dobrałam prawidłowo :) Pozdrawiam Odpowiedz Link
madzioreck Re: 75/98dzomininka 15.02.10, 14:00 Chyba niedobrze, przy obwodzie 32(70) miseczka DD jest na 91,5 cm w biuście :) Moim zdaniem powinnaś przesiąść się na 32F, 32FF, polskie 70H (teoretycznie, bo polskie rozmiary już całkiem rządzą się swoimi prawami). Najważniejsze jest, abyś wiedziała, czy stanik dobrze leży: besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Powodzenia :) Odpowiedz Link
karlla21 JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 43 14.02.10, 20:03 rozmiar pod biustem 83, w biuście 99 Odpowiedz Link
loscann 85/104 14.02.10, 22:37 Hm pod biustem na wydechu- 85, w szerokosci ~104. Nosze 34 DD (rozmiarówka amerykańska, na metce pisze, że to 75E polskie, nie wiem)z fiszbinami, przy czym te fiszbiny strasznie niesamowicie wpijaja mi sie pod pachami i odstają. Co poradzicie? Odpowiedz Link
madzioreck Re: 85/104 loscann 15.02.10, 14:08 Myślę, ze te miseczki są jednak za małe. Moim zdaniem powinnaś spróbować brytyjskiego 75(34)FF (wg tabeli porównawczej, amerykański rozmiar podobnie), polskie 75I. A w przypadku ściślejszych w obwodzie staników - 36(80)E, polskie 80F/G. Fiszbina nie powinna nigdzie się wbijać, powinna celować mniej więcej w środek pachy. Jeśli nosisz za małe miseczki, to się, niestety, wbija :( Mierząc stanik, zakładaj go według tej instrukcji: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
kasialimonka 76/100 15.02.10, 11:19 Linka do strony dostałam od koleżanki, która stwierdziła, że nikt nie musi widziec, że jestem mamuśką ze zniszczonym karmieniem biustem. Pod biustem 76 cm, w ulubionym miękkim staniku 100 cm. Dotąd noszę staniki miękkie, zabudowane i piersi zwisają prawie że naturalnie w nich. Rozmiar tych ulubionych miękkich 75/D /standardowe:)/ Gdy kupowałam "utwardzane" staniki to piersi zawsze wychodziły górą , lub nie mieściły się z boku pod pachą, czasem stanik podnosił się nad biust z przodu. Dodam, że żaden miękki nie przylega do mostka. Półtora roku temu urodziłam córkę, która była karmiona piersią. Pomóżcie Odpowiedz Link
madzioreck Re: 76/100 kasialimonka 15.02.10, 14:27 Witam, dobrze, że do nas trafiłaś. Zła wiadomość jest taka, ze to nie karmienie niszczy najbardziej biust, tylko wieloletnie noszenie biustonosza, który niczego nie nosi, w którym nie mieszczą się piersi i wyłażą, którędy się da. Nosisz 75D, a powinnaś nosić brytyjskie 32(70)FF lub 32G, polskie 70J... (z poprawką na fakt, że jeśli te 100 cm wyszło w tym staniku 75D, który jest o wiele rozmiarów miseczki za mały, to pomiar może być zafałszowany). Dobra wiadomość jest taka, że dobrze dobrany stanik robi z biustem cuda, jeśli dobrze zadbasz o piersi, poprawi się ich kondycja (również bez stanika). Dam Ci kilka linków, przeczytaj uważnie, bo to ważne: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html forum.gazeta.pl/forum/w,32203,69140526,,Moj_nowy_biust_i_spanie_w_staniku_.html?s=0 Powodzenia :) Odpowiedz Link
emdzi07 69/88 02.03.10, 22:04 Witam. Moje wymiary- na wydechu pod biustem 69 cm, w zwisie 88. Jestem młoda, ale po ciąży i wielkich wahaniach wielkości biustu mam go strasznie obwisły(dawno nie karmię i 3lata męczę się z moimi "opadówkami"). Nie mam pojęcia jaki rozmiar noszę, bo kupuję na oko, ale coś około 70C/D. Gdy się schylam, biust wyskakuje mi ze stanika, w bardziej zabudowanych oklapnie jak tylko odrobinę się zgarbię i wtedy połowa miseczki jest pusta... :/ Bardzo prosze o odpowiedz jaki rozmiar powinnam nosić. Najlepiej i polski i brytyjski. Z góry dziękuję Odpowiedz Link
kk345 Ten wątek jest juz zamknięty 02.03.10, 22:15 Wpisz się, proszę do aktualnego, tam dziewczyny udzielą Ci porady:) forum.gazeta.pl/forum/w,32203,107028939,107028939,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_44.html Odpowiedz Link
arbuzik22 97/123 07.03.10, 16:43 Witam;) Pod biustem mam 97cm, w biuście aż 123cm(przy zwisie), 117cm(w pozycji stojącej). Dotychczas kupowałam staniki w rozmiarze 95D. Pod biustem jak najabrdziej odpowiad mi, natomiast jeśli chodzi o miseczkę to widzę że jest zamała. Ten stanik, w którym się mierzyłam jest bardzo wygodny(miekki), piersi z niego "nie uciekają" przy pochylaniu się, z boków również nic nie wychodzi, część środkowa nie przylega do mostka, obwód ok. Swobodnie mogę w nim biegać, bo wiem że nić mi nie wyleci.Piersi w nim wyglądają nie ładnie. Inny stanik, który bardzo lubię, gdyż piersi wygladaja w nim ładnie nie jest praktyczny. Nie moge w nim biegać, piersi wychodzą z boku, przy pochylaniu wręcz wypływają, obwód ok. Zdaję sobie z tego sprawę, że mój biust nie jest jędrny, ale baardzo obwisły i ciężko będzie mi dobrać biustonosz, w którym będą wyglądały tak jak bym chciała(czyli ładne okrągłe), proszę Was o pomoc w doborze odpowiedniego stanika jak i określeniu rozmiaru. Prosiła bym również o podanie rozmiarówki zarówno brytyjskiej jaki kontynentalnej. Interesuję mnie również czy mogę nosić staniki twarde a nie tylko miękkie i czy w moim rozmiarze istnieją staniki pod bluzkę bez ramiączek. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
kk345 ten wątek jest już zamknięty 07.03.10, 21:58 witaj ten wątek jest już zamknięty, zrobił się za długi, więc tutaj nie doczekasz się porady:) Wklej proszę swój post do aktualnego wątku, czyli tu: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,107028939,107028939,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_44.html Odpowiedz Link
woj-winka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 43 09.03.10, 11:45 pod biustem mam 73cm w biuście 96cm obecnie nosze rozmiar 75 f lub e jaki powinnam nosić stanik? Odpowiedz Link
kk345 Ten wątek jest zamknięty!!! 09.03.10, 13:50 witaj ten wątek jest już zamknięty, zrobił się za długi, więc tutaj nie doczekasz się porady:) Wklej proszę swój post do aktualnego wątku, czyli tu: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,107028939,107028939,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_44.html Odpowiedz Link
kk345 WĄTEK JEST ZAMKNIĘTY!!! 09.03.10, 13:52 Ten wątek jest już zamknięty, zrobił się za długi.Aktualny wątek rozmiarowy jest tu: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,107028939,107028939,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_44.html Odpowiedz Link
gutana 82cm pod i 110cm w obwodzie 10.03.10, 10:38 Obecnie większość staników mam w rozmiarze 80F, ale nie jest dobrze:( Chyba za mała miseczka, a czasem fałdki na plecach nad stanikiem.Niewielka asymetria. Będę wdzięczna za sugestię oraz podanie także rozmiaru kontynentalnego:) Dziękuję. Odpowiedz Link
kk345 TEN WĄTEK JEST ZAMKNIĘTY!!! 10.03.10, 13:50 Ten wątek jest już zamknięty, zrobił się za długi.Aktualny wątek rozmiarowy jest tu: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,107028939,107028939,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_44.html Odpowiedz Link