Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45

• arbara1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 24.06.10, 21:07
      Pod biustem - 83cm , biust -110cm.Najlepiej czuję się w staniku 80D,ale nie
      jestem zachwycona efektem.
      • madzioreck Re: 83/110 arbara1 27.06.10, 14:20
        Hm... w 80D to raczej Twój biust nie ma szansy się zmieścić...
        Celuj raczej w brytyjskie 34(75)GG, jeśli trafisz na rzeczywiście ścisły model
        (np. Freya Pollyanna, Panache Cleo George), to można spróbować 36(80)FF. Polski
        rozmiar - w okolicach 75J, 75K - ale nasza rozmiarówka jest bardzo nierówna i
        równie dobrze może pasować np. 75H. Najważniejsze, żeby stanik dobrze leżał:
        besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html
        Przymierzając stanik, pamiętaj o dokładnym wygarnięciu i ułożeniu piersi w
        miseczkach:
        stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html
        Bez tego łatwo o pomyłkę - niewygarnięte piersi zmieszczą się w za małej misce,
        po wygarnięciu spotka nas jednak niespodzianka :) Uważaj też na pewną pułapkę -
        za małe miseczki dają uczucie... za ciasnego obwodu. Jeśli będziesz mieć
        wątpliwości, to zapnij stanik miseczkami do dołu. Zawsze dobór rozmiaru
        zaczynamy od ustalenia obwodu.
        Powodzenia :)
    • mocca_sweet 73/92-93 24.06.10, 22:11
      Witam jak w temacie, próbuje się nawrócić, może jakąś propozycje dla
      mnie:-)? Podobają mi się staniczki z La Senza

pozdrawiam Panie:-)
      • madzioreck Re: 73/92-93 mocca_sweet 27.06.10, 14:24
        Proponuję brytyjskie 32(70)DD, 32E, lub 30(65)F. Odszukaj na forum wątek
        producencki La Senzy i poczytaj lub zapytaj w nim o model, który Ci się spodoba
        - często staniki w jednym rozmiarze różnią się od siebie wielkością miseczek czy
        obwodem. Pamiętaj o kilku zasadach zakładania stanika:
    • zuza112 73/86 25.06.10, 20:29
      obecnie noszę stanik w rozmiarze 75D, ale ma wrażenie, że obwód jest
      zbyt duży. Raz zdarzyło się, że kupiłam rozmiar 70D, ale miałam
      wrażenie, że nie ma dużej różnicy pomiędzy nim, a 75D (chyba był
      jakiś niewymiarowy). Jestem po 1 ciąży, karmiłam do stycznia 2008 r.
      obecnie jestem na diecie, schudłam 8 kg, co także wpłynęło na wygląd
      i rozmiar moich piersi (dotychczasowe staniki są za luźne, a miski
      za duże - piersi nie wypełniają ich dokładnie). Prosze o pomoc w
      doborze odpowiedniego biustonosza, z uwzględnieniem rozmiarów
      dostępnych na rynku polskim. Z góry dziękuję.
      • madzioreck Re: 73/86 zuza112 27.06.10, 14:30
        Proponuje rozmiar 32(70)C lub 30(65)D, 30DD (brytyjski) i 70B/70C, 65E - polski.
        Z tym, że pamiętaj, że każda firma ma swoje normy rozmiarowe i rozmiar
        rozmiarowi nierówny, nawet w jednej firmie, czy wręcz różne kolory danego modelu
        mogą się od siebie nieco różnić. To, co musisz koniecznie wiedzieć, to jak
        wygląda na biuście dobrze dobrany stanik:
        wtedy nie jesteś uzależniona od rozmiaru na metce, bo równie dobrze może pasować
        np. 70D.
        Stanik trzeba też dobrze założyć:
    • irmi.n.a 83/105 - dla mamy 26.06.10, 13:14
      Opowiedziałam mamie o lobby, stanikach i odpowiednim dopasowaniu, i zaraz
      zażyczyła sobie, żeby ją w takim razie też pomierzyć. Bo Ona 'całe życie się
      męczy w złych stanikach' (i brzydkich). W związku z tym bardzo, bardzo proszę o
      pomoc w doborze rozmiaru dla Niej. Wymiary jak w tytule, 83 ciasno pod i 105
      luźno w. Mama nosi 80E (kupowane w Triumphie), a czasem i mniejsze jak E akurat
      nie ma. Taki biustonosz jest luźny w obwodzie (i biust wygląda jakby chciał
      uciec dołem), a fiszbiny nie mają nawet szansy, żeby przylegać do mostka. W co
      dla Niej na początek celować?
      • madzioreck Re: 83/105 - dla mamy 27.06.10, 14:32
        Celujcie w okolice brytyjskiego 34(75)FF, polskiego - 75H, 75I - choć w
        przypadku polskiej rozmiarówki to dość "szerokie okolice" - z jednej firmy
        mierzyłam dwa staniki, jeden z obwodem 60, drugi - 75, oba były takie same ;)
        Pamiętajcie o tym:
        • irmi.n.a Re: 83/105 - dla mamy 28.06.10, 11:17
          Dziękuję :)
    • paulina_h81 77/102 ciezarna siostra 27.06.10, 11:02
      Poprosze o brytyjski rozmiar stanika dla ciezarnej siostry. Jest w
      20 tygodniu ciazy. Wymiary podane powyzej. Mierzyla sie zgodnie z
      intrukcja lobby. Pozdrawiam
      • madzioreck Re: 77/102 ciezarna siostra 27.06.10, 14:38
        Celujcie w 32G, 32GG przy luźniejszych stanikach, w 34(75)F, 34FF przy
        ciaśniejszych, i proponuję kupić od razu przedłużkę - wtedy jest szansa, że
        siostra ponosi dany stanik dłużej, kiedy dzidzia będzie rozpierać żebra :)
        Trudno przewidzieć, czy i o ile powiększą się same piersi, ale jeśli to będzie
        pierwszy dobrze dobrany stanik, to możecie wziąć miseczkę nie "na styk", tylko z
        malutkim zapasem - bo jeśli siostra nosiła wcześniej za małe miseczki, to po
        dobraniu stanika biust lubi wracać na swoje miejsce - mnie pierwszy stanik
        wystarczył na miesiąc.
        Pamiętajcie o tym:
        • paulina_h81 Re: 77/102 ciezarna siostra 27.06.10, 20:27
          Dziekuje. nie, siostra zostala ostanikowana juz rok temu, ale teraz
          jej wszystko sie wylewa hahaha wiec trzeba ja ratowac :) DZIEKUJE
          BARDZO
    • dominiczka87w 85/109 27.06.10, 22:39
      Aktualnie noszę 80F(GB 36E) z triumpha model visuelle w. W nim czuje się najlepiej..choć mam wrażenie, że i tak to nie mój rozmiar.Biustonosz podnosi mi się do góry i ciągle go poprawiam. Fiszbiny myśle, że dobrze celują pod pachę, natomiast od góry w miseczce mam luz...
      10 miesięcy temu urodziłam 1 dziecko, kamiłam 3 miesiace, ostatnio schudłam 6kg i zamierzam dalej zrzucać, no ale jak narazie to denerwuje mnie ten biust, że miseczka nie jest wypełniona.
      Nie wiem czy zrozumiale napisałam, mam nadzieje, że tak:)
      Zastanawiam sie tez jaki kostium kąpielowy by był dobry dla mojego biustu.
      • madzioreck Re: 85/109 dominiczka87w 03.07.10, 17:22
        Staniki Triump mają często to do siebie, że z ich obwodów można robić procę ;)
        W większosci staników powinien pasować rozmiar w okolicach brytyjskiego 36(80)F,
        36FF lub 34(75)G, 34GG - jesteś pewna, że dobrze wygarniasz cały biust do
        miseczek, aż spod pach? Bo często kobiety tylko nakładają stanik, zapinają, i
        już krzyczą, ze miski za wielkie, a jak się wygarnie...
        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc9801d6e836a44a.html
        No, chyba że w tym konkretnym modelu 80E jest wyjątkowo dużomiskowe...
        W jakiej kondycji jest biust? Po karmieniu, i jeśli w dodatku zamierzasz
        schudnąć, dobrze jest podjąc działania zapobiegające zmianom; spać w staniku lub
        obcisłym topie, bo w nocy biustowi też dzieje się kuku bez podtrzymania, masować:
        surya.kasia.w.interia.pl/new_page_1.htm
        i robić zimne natryski.
        Jeśli chodzi o kostium - poczytaj wątek o kostiumach dla biuściastych. Zasady
        dobierania są takie same, choć podobnie jak w przypadku staników, zawsze trzeba
        przymierzyć, bo rozmiar rozmiarowi nierówny.
    • nie_ma_loginu_wolnego 74/88,5 28.06.10, 09:44
      Jaki rozmiar i jakie modele polecacie dla szerokiego rozstawu?
      Moim największym problemem jest różnica w rozmiarze piersi i wbijająca się pod
      pachą fiszbina...
      Jakie modele z polskich sklepów polecacie?
      • madzioreck Re: 74/88,5 nie_ma_loginu_wolnego 03.07.10, 17:29
        Hm, ale czym się ten szeroki rozstaw charakteryzuje? Pytam, bo wiele dziewczyn
        przed ostanikowaniem twierdzi, że ma szeroko rozstawione piersi.
        Asymetria piersi jest normalnym zjawiskiem, symetryczny biust zdarza się rzadko.
        Jeśli ta dysproporcja nie jest duża, to staraj się po prostu dobierać miseczkę
        na większą pierś.
        Proponuję polski rozmiar (a raczej jego szeroko pojęte okolice - w Polsce nie ma
        jednej, standardowej rozmiarówki, której trzymałaby się chociaż trochę różne
        firmy) 70C, 70D, a z luźniejszych staników - 65F, ale zawsze warto przymierzyć
        sąsiednie rozmiary i porównać albo zerknąć w tabelę na stronie producenta, jeśli
        kupujemy przez internet. Z polskich modeli - trudno coś polecić, bo po pierwsze,
        w Twoim rozmiarze znajdziesz mnóstwo najróżniejszych staników, do wyboru, do
        koloru, obwód 65 czy miseczka F dla większości firm nie jest już niczym dziwnym
        :) Poza tym, nie wiem, co Ci się podoba, jaki krój lubisz. To, co mogę
        zasugerować, to na początek stanik z miękkimi, nieusztywnianymi miseczkami,
        ponieważ sztywniaczki łatwo maskują wszelkie błędy dopasowania.
        Jaki rozmiar i model nosisz obecnie? Od czego wbija się fiszbina? Jest za długa,
        za szeroka, za wąska?
    • bernatka80 90/116-117? 28.06.10, 18:49
      Cześć dziewczyny-proszę pomóżcie mi znaleźć właściwy rozmiar-w moim przypadku to
      masakrycznie wygląda-jedną pierś mam duuuużo większą niż drugą,zaznaczam
      duuużo-to nie mój wymysł-jest to bardzo widoczne-gdyby nie to to pewno stanik
      spokojnie kilka numerów bym mniejszy miała.Jest to tak duża różnica,że szczerze
      mówiąc to nawet ciężko mi zmierzyć obwód piersi bez biustonosza...Pod
      biustem-90cm,a w biuście..hmm ok.117 mierząc w pozycji wyprostowanej bez
      stanika-ale głowy bym za to nie dała,bo naprawdę nie potrafię zmierzyć tego
      kokosa ;-D może jakiś inny sposób pomiaru jest?co do obecnego rozmiaru
      biustonosza to lepiej się nie będę wypowiadała,bo choć to pewno dziwnie
      zabrzmi,ale dobrze leżącego nie mam:-( Po prostu nie moge uwierzyc,ze ktos z
      takim biustem ma stanik na cienkich ramiaczkach...ja nawet pancerniaka dobrego
      nie mam!!!Pomozcie prosze.
      • bernatka80 Re: 90/116-117? 01.07.10, 17:00
        pomóżcie,please :-)
      • madzioreck Re: 90/116-117? bernatka80 03.07.10, 17:40
        Hej :)

Przy dużej asymetrii stosujemy takie rozwiązanie, że dobieramy miseczkę pod
        większą pierś, a drugą miseczkę uzupełniamy wkładką/wkładkami pod pierś, żeby
        wyrównać różnicę.
        Nie chce sugerować Ci jednego, dokładnego rozmiaru, bo przy sporej asymetrii
        pomiar jest uśredniony, ale celuj w okolice brytyjskiego 36(80)HH, 36HH, a w
        przypadku staników z ciaśniejszym obwodem - 38(85)G, 38GG. Co do cienkich
        ramiączek - są takie, choć oczywiście nie 0,5cm, ale takie całkiem "normalne"
        też się zdarzają, za to szerokie są bardzo wygodne :)
        Skąd jesteś? Może będę w stanie wskazać Ci sklep stacjonarny, w którym personel
        pomoże Ci dobrać najlepszy dla Ciebie model:
        stanikowamapa.prv.pl/
        • bernatka80 Re: 90/116-117? bernatka80 03.07.10, 20:55
          dzięki madzioreck :-) jestem z woj.świętokrzyskiego.
    • funia79 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 29.06.10, 21:01
      no Ok, to się zmierzyłąm, obwód 83 cm, w biuście jak stoję 107-108
      cm, jak się nachylę 115 cm :-(
      • funia79 83/115 30.06.10, 21:36
      • madzioreck 83/115 funia79 03.07.10, 17:44
        Mierzyłaś się w staniku? Skąd ta smutna mina? :)
        Proponuje celować na początek w brytyjskie 34(75)H, 34HH. Nie piszesz też w
        jakim stanie jest biust, od tego też sporo zależy. U mnie też występuje podobna
        różnica pomiarów w wyproście i zwisie, ale piersi są w miarę jędrne, a wtedy
        mogą wymagać innego rozmiaru niż biust miękki, lejący. Podany rozmiar jest
        orientacyjny, bo staniki są tak naprawdę różne, ale najlepiej będzie, jeśli sama
        będziesz wiedziała, jak powinien leżeć dobry biustonosz i jak go prawidłowo
        zakładać:
    • indigo-rose mama 70/86-8 29.06.10, 21:28
      Szukam czegoś dla mamy. Liczyłam na to, że może moja stara Polly się nada, ale była niestety za duża, zresztą mama koniecznie chce coś chociaż lekko usztywnianego. Pod biustem wyszło nam 70. W biuście: 86 w Polly, 88 w usztywnianym 75C. Ze wszystkich moich staników mama najlepiej się czuła i wyglądała w Effuniaku (60FF - nie pytajcie, jak w tym oddychała), ale był za duży o jakąś miskę-dwie i moim zdaniem miał za ciasny obwód, bo bułeczek nie dało się porządnie wygarnąć. Krój plunge pasuje, więc już wiem, jakich modeli szukać. Ale w co celować? W 65E?
      • madzioreck Re: mama 70/86-8 03.07.10, 17:54
        Brytyjskie 30DD/30E, ale jeśli mam chce effuniaka, to Ewa ma inną rozmiarówkę i
        najlepiej wrzucić wymiary w kalkulator na stronie :)
    • andzia330 74/83 ? 29.06.10, 23:15
      Hej,

Mam problem z doborem stanika - niedawno skończyłam karmić piersią po dość
      długim czasie iwszstkie staniki sprzed karmienia sa na mnie za duze!!!

Pod biustem mam 74 cm (nosiłam staniki 65) ale w biuście który niestety teraz
      nie wygląda juz tak jak kiedyście (i widac wpływ siły ciążenia ;-)) w zaleznosci
      od tego jak zmierzę mam od 82 do 85 cm (nie moge mierzyć w staniku bo nie mam
      teraz żadnego dobrego, a bez stanika wychodzi zupelnie inaczej jak stoję i
      inaczej jak sie pochylam ;-).Najbardziej prawdopodobny wydaje mi sie pomiar 83 cm.

bardzo prosze o podanie również rozmiarowki europejskiej.
      • madzioreck Re: 74/83 andzia330 03.07.10, 18:16
        a bez stanika wychodzi zupelnie inaczej jak stoję i
        > inaczej jak sie pochylam ;-)

Wtedy najlepiej podać oba wymiary :)
        Rozumiem, że w pozycji stojącej jest 82 w biuście, a w pochyleniu 85?
        Proponuję celować w brytyjskie 30(65)D, polski rozmiar wypada podobnie, chyba,
        że trafisz na ścisliwca, wtedy celuj w 70A, 70B. Pamiętaj także o tym:
        W sprawie wyboru najlepszego modelu na początek proponuję zajrzeć do naszych sióstr:
        forum.gazeta.pl/forum/f,50580,Lobby_Malobiusciastych_.html
    • karmelvanilia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 30.06.10, 16:33
      86/107
      Witam! Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu rozmiaru, jeśli chodzi o
      stanik Fareya Rio. Chciałabym zakupić w kolorze białym, lub różowym,
      ale po przeczytaniu wszystkich postów na ten temat mam mętlik w
      głowie :( Noszę od dawna rozmiar 75 G ( do tej pory miałam staniki
      Kris Line) Chciałabym kupić taki rozmiar, w którym byłoby nieco
      miejsca na migrację. Proszę o pomoc!
      Pozdrawiam!
      • karmelvanilia Re:86/107 - Zapomniałam dodać wymiary w tytule :) 30.06.10, 21:06
      • madzioreck 86/107 karmelvanilla 03.07.10, 18:23

Cóż, wprawdzie na odległość nie mam możliwości wskazać Ci pewnego na !))%
        rozmiaru, ale mogę spróbować wskazać Ci najbliższy :)
        Rio to znany dużomiskowiec i ściśliwiec, więc proponuję celować w 36(80)E lub
        36F. Problem polega na tym, że ten sam model i rozmiar stanika lubią się jeszcze
        różnic w zależności od koloru... np. Freya Jolie biała jest rozciągliwa jak
        diabli, a czarna już nie...
        Poczytaj ten wątek i opinie o Rio:
        forum.gazeta.pl/forum/w,32203,97541371,97541371,FREYA_8.html
        • karmelvanilia Re: 86/107 karmelvanilla 03.07.10, 21:32
          Bardzo dziękuję za podpowiedź!Poeirm szczerze, że nie pomyślałam o
          tym, że rówież trzeba zawyżyc obwód, tak więc to bardzo cenna
          uwaga :)
          Pozdrawiam!
    • nutka.m 80/102 30.06.10, 20:51
      Witam serdecznie:)
      Proszę o pomoc w sprawie doboru rozmiaru biustonosza. W tej chwili noszę rozmiary 75F (90F francuskie), ale jednak to za mało. Robią się fałdki nad biustonoszem głównie. Na dodatek lewa pierś jest jednak zauważalnie większa od prawej. No i nie wiem czy dobrać rozmiar pod tą większą ciutkę???
      Druga sprawa - jestem w drugim miesiącu ciąży, przy pierwszej biust jednak sporo się powiększył ;)
      Bardzo proszę o ostanikowanie:) Jakie marki będą dla mnie dobre? Mieszkam we Francji, więc chyba tutaj nie ma problemu z zakupem... Dziękuję i pozdrawiam
      • madzioreck Re: 80/102 nutka.m 03.07.10, 18:33
        Witamy :)

Fałdki nad biustonoszem, znaczy piersi próbują uciec górą z miseczek, tak? Czy
        gdzieś nad obwodem z tyłu coś zwiewa?
        Proponuję celować w brytyjskie 34(75)FF - może zostać trochę zapasu w miseczce,
        tylko nie za dużo, bo jednak pierś musi mieć podtrzymanie. Miseczkę dobieraj pod
        większa pierś. Marki... cóż, są różne, poczytaj na forum, trudno mi powiedzieć,
        co będzie Ci się podobać, ale jedno jest pewne - w Twojej strefie rozmiarowej
        możesz przebierać jak w ulęgałkach :)
        W czasie ciąży i po przyglądaj się biustowi, nie zostawaj w jedynym słusznym
        rozmiarze, bo to się lubi zmieniać nawet i bez ciąży :) Koryguj na bieżąco
        rozmiar - jeśli urosną piersi, zwiększ miseczkę, jeśli miseczki będą OK, ale
        będzie Ci przyciasno w obwodzie, kup przedłużkę lub... sprawdź, czy to nie wina
        za małych miseczek, one tez lubią udawać, że to nie one cisną, tylko obwód - dla
        sprawdzenia zapinamy stanik miskami do dołu i wtedy oceniamy, co ciśnie :)
        Nie jestem za bardzo zorientowana, jak wygląda dostępność probiuściastych marek
        stacjonarnie we Francji, ale od czego jest net (linki sklepów również znajdziesz
        na forum) ;)
    • wiki193 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 30.06.10, 23:54
      Witam,
      proszę o pomoc w doborze rozmiaru stanika do karmienia.
      Moje wymiary to 70 cm pod biustem i 90cm w biuście.
      Obecnie noszę rozmiar 75C, wydaje mi się, że jest dobry pod biustem,
      ale ma za małą miseczkę. Karmię od porodu - od trzech tygodni,
      karmienie wydaje mi się obecnie w miarę ustabilizowane.
      proszę o przesłanie rozmiaru również kontynentalnego(gdzie można
      znaleźć porównanie kontynentalnego i brytyjskiego?)
      Czy powinnam kupić teraz kilka staników czy 1 a za miesiąc następny,
      etc? Czy lepszy będzie na teraz z fiszbinami czy bez?
      Z góry dziękuję za odpowiedź,
      Wiktoryna
      • madzioreck 70/90 wiki193 03.07.10, 18:43
        Witam :)

> Obecnie noszę rozmiar 75C, wydaje mi się, że jest dobry pod biustem,
        > ale ma za małą miseczkę.

I pewnie przez tą za małą miseczkę obwód wydaje się dobry... przy za małej miseczce obwód "nadrabia" brak miejsca dla piersi.
        Proponuję brytyjskie 30(65)F, lub, jeśli uznasz, ze jest za ciasno, 32(DD) - ale to już z takich bardziej ścisłych modeli. Rozmiar polski to w przybliżeniu 65G, ale polska rozmiarówka rządzi się swoimi tajemniczymi prawami ;) i dobrze też zajrzeć w tabelę producenta.
        Porównanie rozmiarówek:
        spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&gid=1
        Na razie kupiłabym jeden stanik lub dwa, i zobaczysz, jak będzie z biustem dalej. Odradzam kupowanie kilku naraz, bo po pierwsze, 3 tygodnie karmienia to trochę mało, żeby wiedzieć, co będzie z biustem za miesiąc czy dwa, po drugie, jeśli to Twój pierwszy "uświadomiony" stanik, to rozmiar piersi lubi się tym bardziej zmienić, bo uciskane wcześniej piersi, które uciekły z za małych miseczek, będą wracać na swoje miejsce. Jeśli chodzi o fiszbiny - w zasadzie nie ma przeszkód z góry, żeby je nosić, ale musisz poprzymierzać i zdecydować sama, w jakich stanikach Ci najwygodniej, czy nic Cię nie uciska, nie ugniata.
        Pamiętaj, żeby mieć na uwadze różnicę rozmiaru piersi przed i po karmieniu, i nie kupić misek na styk, kiedy piersi będą puste.
    • czarnaalineczka 77/98 01.07.10, 11:39
      bez stanika 98 w miekkim 99
      piersi nie zwisajace jakos smetnie ( uwielbiam to okreslenie) ale
      miekkie bardzo podatne na splaszczanie
      • madzioreck Re: 77/98czarnaalineczka 04.07.10, 16:19
        Proponuję zacząć mierzenie od okolic brytyjskiego 32(70)FF, ewentualnie w
        ścisłych modelach 34(75)E. Przymierzając stanik pamiętaj, jak go poprawnie założyć:
        i jak ma po tej operacji leżeć, jeśli jest OK:
    • jizabella1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 01.07.10, 23:31
      Witam Pisałam 09 czerwca ale nie dostałam odp może tym razem się uda
      cyt. Witam
      "Półtora roku temu korzystałam z Waszych rad w sprawie stroju
      kąpielowego i jestem bardzo zadowolona. Przestałam karmić rok temu.
      Biust to jeden "flaczek". Do tego asymetria. Wylewa sie z boku i z
      góry. Na pewno musze mieć szeroki w mostku. Zmienił mi sie rozmiar.
      Prosze o radę jaki r przy wymiarach powyżej. Serdecznie pozdrawiam
      • madzioreck A wymiary jeszcze podaj :) n/t 04.07.10, 16:20

• jizabella1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 01.07.10, 23:32
      aj zapomniałam wpisać wymiary oto one :) 73 pod/87 w
      • madzioreck 73/87 jizabella1 04.07.10, 16:25
        O, dopiero zauważyłam post niżej :)
        Proponuję zacząć szukać w okolicach brytyjskiego 32(70)C, 30(65)DD, 30D. Biust
        wylewa się, jeśli miseczka jest za mała. A z tym mostkiem, to masz na myśli
        szeroki, czy wysoki? Jeśli chodzi o polecenie konkretnych modeli, to myślę, że
        nasze siostry na forum obok będą lepiej zorientowane w ofercie:
        forum.gazeta.pl/forum/f,50580,Lobby_Malobiusciastych_.html
        Na poprawę kondycji piersi polecam oprócz dobrego rozmiaru stanika: zimne
        prysznice na biust, masaże:
        i spanie w staniku lub przynajmniej obcisłym topie, a wszystko się ładnie
        poprawi przy odrobinie wysiłku i systematyczności.
        • madzioreck Re: 73/87 jizabella1 04.07.10, 16:40
    • aeidenn doradźcie proszę karmnik 02.07.10, 15:13
      Hrj,

bardzo proszę o pomoc w doborze karmnika. Nie należę do biuściastych, ale wiem, że jako specjalistki możecie mnie poratować - a teraz jestem 3 tyg przed porodem i nie mam siły się włóczyć po sklepach. Zostaje mi net i zakupy w nim...
      Przed ciążą nosiłam 70b. W ciąży noszę 75c. Aktualne wymiary to 80 ciasno pod biustem i 94 luźno w biuście. Wg porad internetowych powinnam poszukac 70D.
      A jaka Wasza opinia?
      Z góry dziękuję!
      • madzioreck 80/94 aeidenn 04.07.10, 16:32

Z brytyjskiej rozmiarówki szukaj w okolicach 32(70)E z luźniejszych obwodowo,
        34(75)D z ciaśniejszych, z polskiej - podobnie. Ponieważ w tej chwili, krótko
        przed porodem, możesz mieć nieco szerszy obwód pod biustem, niż po porodzie,
        miej to na uwadze przymierzając stanik, żeby po porodzie nie podjeżdżał w górę
        na plecach.
        Zanim zamówisz stanik, poczytaj o różnych modelach w wątkach o karmnikach, bo
        one się też potrafią sporo różnić od tabelowej rozmiarówki, którą ja tu operuję.
        I starsze wątki, bo ten jest świeży:
        forum.gazeta.pl/forum/w,32203,83756747,83756747,Staniki_do_karmienia_karmniki_.html
        Można też zwykły stanik przerobić w prosty sposób na karmnik, instrukcja w
        pierwszym linku.
        • madzioreck Re: 80/94 aeidenn 04.07.10, 16:41
          Zapomniałam, a to ważne:
        • aeidenn Re: 80/94 aeidenn 14.08.10, 19:25
          Bardzo dziękuję!Urodziłam i wg przeliczników pasuje mi 70d. Pozdrawiam!
    • rubralka 73/95 02.07.10, 16:01
      ja też w sprawie karminika
      myślałam o HotMilk She Embraced The Moment Nursing Bra
      mogę go kupić wyłącznie przez Internet, stąd moja prośba - doradźcie, który
      rozmiar brać w ciemno...

wymiary z wczoraj: 73 ściśle i 95 w miarę swobodne
      kamienie ustabilizowane, prawa pierś jest trochę większa od lewej

a w tej chwili zmierzyłam się jeszcze raz i wyszło mi podobnie, ale jakieś 1,5
      cm mniej tu i tam ;) nie wiem, jak miskę dopasować i jak dociskać miarkę tam,
      pomiaru pod biustem jestem pewniejsza
      • madzioreck Re: 73/95 rubralka 04.07.10, 16:38
        Przy pomiarze w biuście nigdzie nie dociskamy miarki, mierzymy luźno, w miękkim
        staniku, w pochyleniu.
        Wg tabeli wychodzi rozmiar bryt. 32(70)E, 32F lub 30(65)FF, 30G, ale z tego, co
        na szybko znalazłam o tym modelu, ma większe miseczki niż standardowe, więc może
        celuj w te mniejsze miseczki. Poszukaj najpierw opinii w wątkach karmnikowych:
        forum.gazeta.pl/forum/w,32203,83756747,83756747,Staniki_do_karmienia_karmniki_.html
        bo ja, szczerze mówiąc, nie miałam w rękach tego modelu i nie dobierałam
        karmnika na żywo, a w dodatku to bezfiszbinowiec chyba, więc dziewczyny, które
        nosiły, będą lepiej zorientowane.
        Powodzenia.
    • ewelinna91 81/91 02.07.10, 18:43
      I jaki powinnam nosić rozmiar??
      • madzioreck Re: 81/91 ewelinna91 04.07.10, 16:40
        Powinnaś celować w okolice 34(75)C, lub w luźniejszych modelach, jak klasyka
        gatunku Freya Arabella, w 32(70)DD. Pamiętaj jednak, że to nie będzie jedyny
        słuszny rozmiar we wszystkich biustonoszach, trzeba mierzyć, jak każdą inną
        część garderoby. Mierzymy tak:
        i sprawdzamy, czy wszystko jest, jak powinno:
    • aroganckaja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 02.07.10, 21:04
      79(80)/95(96)

jeszcze z 2 miesiace temu nosiła przez półtora roku 70D(Esotiq, Atlantic), teraz noszę 70E(polskiej firmy). Ogólnie dobrze wszystko jest, jedyny problem mam z ramiaczkami, bo w kazdym staniku wpijają mi się w ramię(czy to z ilości tłuszczu;)?). Szukałam w moich okolicach jakiejś barfitrerki neisteyt nie znalazłam nikogo kto mógłby mi pomóc dobrać odpowiedni rozmair, a chcialabym by mój biust wrócił do kondycji sprzed operacji po której sie skurczył i opadł:(, teraz nadrobił straty ale jego oapdłosc mnie przeraża:(
      • madzioreck 79/96 aroganckaja 04.07.10, 16:54
        A gdzie są Twoje okolice? Szukałaś na mapce?
        stanikowamapa.prv.pl/
        Obwód nosisz w zasadzie dobry, w większości staników powinno być OK, choć
        zdarzają się ściśliwce, w których spokojnie można brać i obwód 75. Spróbuj
        celować w brytyjskie 34(75)DD lub 32(70)F. W polskiej rozmiarówce okolice 70G,
        75E, 75F.Ramiączka lubią się wrzynać przy za luźnym obwodzie, za małej miseczce,
        kiedy je za mocno ściągamy, żeby podnieść biust w staniku, który nieprawidłowo
        podtrzymuje. Na opadanie też mamy metody, spoko: zimne prysznice na biust, masaże:
        surya.kasia.w.interia.pl/new_page_1.htm i spanie w staniku lub
        przynajmniej obcisłym topie, żeby piersi miały podtrzymanie przez cała dobę. Nie
        się co przerażać, tylko trzeba się brać do roboty - mówię Ci to ja, posiadaczka
        od blisko dwóch lat ujędrnionego biustu 32HH :)
        • madzioreck Re: 79/96 aroganckaja 04.07.10, 16:54
          I znów zapomniałam o najważniejszym:
        • aroganckaja Re: 79/96 aroganckaja 06.07.10, 21:56
          moje okolice to Rybnik, Katowice, Jastrzebie, Cieszyn -to rejony wktorych przebywam.

Własnie boje sie brac obwódu 75 - mam jakiś odrzut przed nimi, że mi się szybko rozciągną... Przymierzałam 70F to miski były odrobine za duże, obwód ok. Wiec nie wiem czy 70G nie bedzie za duże? Ale ja z ramiaczkami mam tak zawsze.. mysląłam, że to od tego ż emam tam tłuszczyk:).
          Wkurzyłam się bo ostatnio kupiłam stanik 70E i miski sa ok jak jestem prosto a jak się schyl to piersi nie przylegają do niego tylko sie zapadają, a obwód mimo 70E to już się poluznił trochę..jak zpane na 2 haftke to spoko wszystko:). 75 F to to juz za ogromne dla mnie!!!:(
          • madzioreck Re: 79/96 aroganckaja 06.07.10, 23:07
            > Własnie boje sie brac obwódu 75 - mam jakiś odrzut przed nimi, że mi się szybko
            > rozciągną... Przymierzałam 70F to miski były odrobine za duże, obwód ok. Wiec
            > nie wiem czy 70G nie bedzie za duże?

Arogancjo, dlatego właśnie my tu wskazujemy tylko okolice rozmiarowe, a nie
            pewniaki, ja sama, zamawiając stanik dla siebie, nie mam pojęcia, czy będzie
            dobry, bo mam w szufladzie taki zestaw: 65J bryt., 70HH bryt - 2 szt., 75H
            bryt., 80HH effuniakowe, 75J effuniakowe, 80G bryt., 75J gorseniowe... a według
            tabeli powinnam nosić 70H bryt., a nie mam ani jednego stanika w tym rozmiarze
            ;) Wiem natomiast, ze powinnam szukać w tych właśnie okolicach, 70HH, a nie 85F
            czy 90E, jak kiedyś :)

I tak to wygląda: jeden stanik 75F ma duże miski, drugie też 75F i ma miski o
            połowę mniejsze, bo tak wymyślił konstruktor. Jeden stanik z obwodem 65 lata mi
            po plecach, a w drugim z obwodem 80 ledwo się zapinam... Buty też musisz zawsze
            przymierzyć, prawda? Nie bierzesz w ciemno :) A polska rozmiarówka jest naprawdę
            bardzo, bardzo różna, w jednej firmie przymierzałam za luźną na mnie 60-tkę, a
            jestem kawał baby, i 65 z podwójną przedłużką. Trzeba mierzyć, nie ma niestety
            innego sposobu.
            Zawsze, jeśli polujesz na dany model, wstrzymaj się chwile i poczytaj opinie na
            forum, w wątku producenta danego modelu, albo zapytaj o wybrany stanik. Niestety
            na odległość nie mogę doradzić Ci nic więcej.
            • aroganckaja Re: 79/96 aroganckaja 07.07.10, 07:21
              wiem wiem:).a czy np jeśli 70F bedzie za duże, to moge spróbowac 65G( dobra miska)? dzis wlasnie jade na łowy, w moim zakresie mam esotiqa, atlantica, MAT, Belle Famme. z MATa mam super 70e, jest rewelacyjny a po zdjecius tanika peirsi są tak aldnie wymodelowane, no ale potem robia swoje;p. a z tym spaniem w staniku..czytalam ze ponoc to neizdrowe,ze skor amusi oddychac itp chociaz jakby nie patrzec to rzeczywiscie w miekkim staniku fajnie by się spało, wszystko byloby na miejscu..
              czy takie staniki mozna kupic w normalnym sklepie z bielizna? markowa, niemarkowa, i tak sie skusze tylko na markowa, bo niemarkwoe wiadomo jakie rozmiarówki...
              • madzioreck Re: 79/96 aroganckaja 08.07.10, 12:58
                > wiem wiem:).a czy np jeśli 70F bedzie za duże, to moge spróbowac 65G( dobra mis
                > ka)?

Jeśli będzie za duże w obwodzie, to tak - zmniejszasz obwód i przeliczasz miskę.

a z tym spaniem w stanik
                > u..czytalam ze ponoc to neizdrowe,ze skor amusi oddychac itp

Niezdrowe, niezdrowe... jakoś nikt nie pisze o pidżamie, ze niezdrowa :)
                Niezdrowo, to jak pierś wpada pod ramię i się ją przygniecie na przykład ;) A
                tak poważnie - śpimy w luźniejszym staniku, niekoniecznie na fiszbinach, chodzi
                po prostu o to, żeby te piersi nie latały na boki. Ja mam na noc biustonosz z
                fiszbinami wprawdzie, ale obwód jest taki, że na dzień się nie nadaje.
                Stanik do spania możesz kupić w zwykłym sklepie, jeśli tylko trafisz na rozmiar.
                Popatrz też w wątku "Oddam stanik za darmo", może coś się trafi, a ryzykujesz
                tylko koszt przesyłki.
    • mo-nm Re: 77,5/94,5 02.07.10, 23:07
      moje staniki są superhipermega nietrafione. 80DD na przykład, ramiączka skrócone
      są do granic możliwości, odciskają się i robią mi się fałdki pod pachami.
      • madzioreck Re: 77,5/94,5 mo-nm 04.07.10, 16:58
        No i tak będzie, bo nic Ci nie da skracanie ramiączek, jeśli obwód jest za
        luźny. Ściągnięcie ramiączek daje efekt, kiedy mają się one czego trzymać.
        Proponuję szukać bliżej brytyjskiego 32(70)E, polski rozmiar - okolice 70F, 70G.
        Fałdki spod pach wygarniaj do miseczek. Tu bardzo ważna instrukcja, jak zakładać
        stanik:
        i jak to powinno wyglądać:
    • jasiczkawodnika Re:75/97 03.07.10, 16:33
      Mam 31 lat. W 2000 roku urodziłam synka. Karmilam piersią przez 14 miesięcy. Piersi straciły kształt, są większe i obwisle: przed ciążą 75DD, a teraz... jak trafie na "dobrze" dopasowany. Od lat niemoge dopasowac stanika.Trzymałam się różnych porad w kupowaniu idealnego stanika,ale zawsze coś. Niedawno kupiłam stanik 75/E w sklepie dobry na codzień koszmar wszystko mi w nim przeszkadza. Mam nadzieje, ze z wasza pomocą uda mi się zlalesc mój rozmiar. Dziękuje
      • madzioreck Re:75/97 jasiczkawodnika 04.07.10, 17:06
        Polskie 75E ma szansę być dobre w miseczkach, ale mało jest takich staników, w
        których obwód 75 nie będzie na Ciebie za luźny. Proponuję szukać nieco
        mniejszego obwodu, i tak brytyjski rozmiar będzie w okolicy 32(70)F. Wyjątkowo
        mogą trafić się rozciągliwe modele, jak np. Freya Jolie (biała), gdzie może
        pasować 30(65)FF.
        Jest kilka ważnych rzeczy w dobieraniu stanika, począwszy od prawidłowego
        zakładania:
        Przy braku porządnego wygarnięcia piersi do miseczek, można mieć wrażenie, że
        miski są za duże, dlatego to takie ważne. Po drugie - wiedza, jak to powinno
        wyglądać, wtedy nie będziesz zależna od zaufania do rozmiaru na metce, bo
        staniki są różne, jak ciuchy i buty, jeden egzemplarz nierówny drugiemu w jednym
        rozmiarze.
        Na obwisanie pomoże trochę pracy i cierpliwości: polecam spanie w staniku - w
        nocy piersi są również narażone na działanie grawitacji, tylko w innym kierunku.
        Stanik na noc może być luźniejszy w obwodzie niż ten na dzień, chodzi o to, żeby
        ochronić piersi przed zwisaniem na boki, przygniataniem. Zabiegi ujędrniające na
        nic się zdadzą, jeśli biust będzie musiał walczyć cały czas z siłą ciążenia.
        Druga sprawa to stare, dobre zimne prysznice i masaże:
        • madzioreck Poprawny link 04.07.10, 17:06
          Masaż:
    • sarahdonnel 72/92 (96), pierwszy 'strzał' w karmnik 04.07.10, 11:31
      Jestem w 33+4 tc., i 'wiedźmy' z rodziny zachęcają mnie do zamówienia dwóch
      pierwszych karmników (i wiem, że jak tego nie zrobię, to zostanę obdarowana
      jakąś 'uniwersalną' Anitą 75C/D w jednym z nieśmiertelnych kolorów ;). Rodzinie
      powiedziałam o ciąży w zeszłym tygodniu (zorganizowawszy podstawy 'po
      tubylczemu'), i teraz (do października, kiedy urodzi się siostrzenica ;) wszyscy
      wpadli w szał zainteresowania. Przed moim dzieciem jest jeszcze dwójka 'dużej'
      siostry, prawie 3 lata córka, i synek 8 miesięcy. Moja rodzina jest ze wschodu
      kraju, i 'kulturowo' został nam zwyczaj 'wiedźmowania' ;). Mój partner
      'gniazduje' z kolei dużo bardziej niż ja, druga babcia jest zachodnioafrykańską
      muzułmanką (rodzina z ichniej 'klasy średniej'), a nasz dzieć będzie pierwszym
      chłopcem w rodzinie, w dodatku partner jest najstarszym synem. To tak dla
      kontekstu, dlaczego mi się spieszy...

Moje wymiary, mierzone dzisiaj, jak jeszcze nie napuchłam:

#pod biustem miarką 'na trzeszcząco' - 72 (w 1. trymestrze, kiedy jeszcze
      potwornie schudłam przez problemy z żołądkiem, było 67);

#w biuście w pionie, w moim ulubionym białym Tango II 32E - 92 (leży dobrze na
      lewej, ciut większej piersi, na prawej góra miseczki ciut faluje;

#w biuście w zwisie, bez stanika - 96

Dobrze leżą na mnie Panache (w tym Inferno 30FF, kolor 'biscuit'), poza Tango II
      opisywanym poniżej jeszcze łososiowa Ophelia 32DD. Od pierwszego trymestru
      rozmiar biustu zauważalnie się nie zmienił, tzn. odkąd wróciłam do Tanga II na
      co dzień (parę miesięcy wcześniej zeszłam do 65E, schudłam), tak mogę je nosić.
      Na żebrach praktycznie nie odkłada mi się ocieplacz, wszystko, jeżeli już,
      idzie(termin na połowę sierpnia, ale raczej ciut wcześniej niż ciut później) mi
      w zadek.

Mieszkam 'na stanikowej pustyni' (jedyne ładne karmniki, włączając HotMilka i
      jakieś australijskie cudo w koronkach i z fiszbinką, widziałam w tubylczych
      sklepach internetowych po 50 - 70 eur, i nie mam jak przymierzyć stacjonarnie),
      obecna kredytówka (żeby zamówić z UK) zaraz kończy termin ważności, więc
      zdecydowanie się na coś bardzo wskazane.

Staniki z fiszbinami noszę 'od zawsze' (biust szybko nabrał zdecydowanej formy,
      w 7. klasie nosiłam fiszbinowe 75B, potem 75C, miękkie 'balkonetkopodobne' i
      potem na zmianę ze skorupkowatym) i z trudem wyobrażam sobie nawet przymierzenie
      bezfiszbinowca. W praktyce najchętniej zamówiłabym jeden karmnik miękki i jeden
      z fiszbinami (albo w geście rozpaczy przerobiła to białe Tango II), żeby
      zobaczyć, co bardziej pasuje moim piersiom w wersji 'mlecznej'.

Wydaje mi się, że jest o jakieś 2 - 3 tygodnie za wcześnie, żeby przewidywać
      ostateczny rozmiar pierwszego karmnika, ale jeżeli to pomoże, to biust wydaje
      się 'gruczołowy', znaczy np. mojej mamie po menopauzie praktycznie zupełnie
      'zanikł' (mama wymierzona wg instrukcji i 'wygarnięta' nosi autentyczne 75A/B),
      mój był ciut bardziej podatny na zmiany wagi ('chodził' o jakąś jedną miskę).

Moje 'wiedźmy' są w stanie zaglądać do warszawskiego sklepu przy Bruna i ew. tam
      'zaocznie' się w coś zaopatrywać. Mama zna podstawy systemu brytyjskiego i
      lekkiego zaniżania obwodu, ale mieszcząc się w rozmiarówkę z każdego
      'byeliźniaka', nie ma potrzeby tych wszystkich manewrów związanych z nietypowym
      (poniżej 75) obwodem 'pod' i sporą różnicą obwodów. Potrafi powiedzieć, że
      potrzebuje czegoś na typ 'szerokofiszbinowy', ale raczej w zakresie dwóch
      'kanonicznych' marek, czyli w Panache jest mi wygodnie, Freya 65 'pod' wierciła
      mi dziury w piersiach od zewnątrz (raz mierzyłam, musiałam

Mogę dopytać się siostry ciotecznej z rodziny 'po kądzieli' (biust i klatka
      piersiowa podobnego typu), na ile jej zmienił się rozmiar odkąd zaczęła karmić,
      ale tam przed karmieniem wchodziły w grę staniki dobierane wg tradycyjnej
      tabelki (biust - podbiuście), i raczej 'pusiapki'.

Za wszystkie sugestie bardzo serdecznie dziękuję!
      • madzioreck Re: 72/92 (96), pierwszy 'strzał' w karmnik 09.07.10, 20:53
        Sarah, myślę, ze jeśli rozważasz fiszbinowce do karmienia, to prościej będzie
        przerobić zwykły stanik, w którym na pewno Ci wygodnie, a takiego do karmienia,
        jeśli się uprzesz, szukać już na spokojnie. Natomiast jeśli chodzi o hotmilki,
        to z tego, co czytam - co model, to inny rozmiar, poszukaj w wątku o hotmilkach :)
        • sarahdonnel Re: 72/92 (96), pierwszy 'strzał' w karmnik 09.07.10, 22:26
          Dzięki! Będę parę dni w Warszawie, spróbuję sobie jakiegoś bezfiszbinowca
          przymierzyć i zobaczyć, jak to na mnie pracuje. ja naprawdę nie wyobrażam sobie
          siebie w totalnie miękkim, bezfiszbinowym staniku ;).

Na razie na szybko zaryzykowałam zamówienie dwóch fiszbinowych Allesów 70F
          (kontynentalna rozmiarówka, jeden z czarnej koronki, drugi trochę ozdabiany
          biały), żeby w ogóle coś mieć na początek, bo jak pisałam, dręczą mnie 'wiedźmy'
          z rodziny. Nie były jakieś specjalnie drogie, więc nawet, jak rozlezą się w parę
          miesięcy czy będę musiała je zaraz podszyć na sztywno, to nie będę rozpaczać.

Rozważam też pocięcie starego Tanga II i kupno nowego 'na podmiankę',
          najprawdopodobniej jak już będę wiedziała, czy długie (powyżej pół roku)
          karmienie piersią to coś dla mnie.
    • misiaa_online Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 04.07.10, 12:27
      Witam, przejrzałam sporo stron - brafitter, tabele sklepów online, etc. i...
      zwariować można! O_o hehe. Wszędzie coś innego mi pokazuje.

Bardzo proszę o pomoc - jakiego rozmiaru mam szukać? I czy przy moim rozmiarze
      mam szansę na BARDOTKĘ? (np. taki -
      www.dopasowana.pl/data/gfx/icons/large/6/4/646.jpg)Mam już dość
      zabudowanych staników z grubymi ramiączkami :(

Moje wymiary to :
      1. pod biustem (ścisk na wydechu) 81
      2. Pod biustem (luz) 88
      3. Piersi (bez stanika - luz) 113
      4. Piersi (w zwisie) 120
      • madzioreck 81/113-120 misiaa_online 09.07.10, 21:02
        Link nie pokazuje stanika, więc nie wiem, o jaki chodzi.
        Powinnaś celować w okolice brytyjskiego 34(75)HH. W przypadku szczególnych
        rozciągliwców, jak Arabella czy Eleanor na 82 pod biustem brałam jednak obwód
        32(70), wtedy przeliczasz miseczkę i celujesz w 32J.
        Kalkulator i tabele pokazują różnie, staniki są różne, ale tak czy siak wskazują
        tylko okolicę rozmiarową, czyli, ze wiesz, ze nie masz szukać żadnego 85D czy
        90E, tylko właśnie bliżej 34HH, natomiast ostateczne ustalenie rozmiaru
        następuje nabiustnie i dla każdego modelu, a nawet koloru stanika - osobno. Ja
        również nie mam wszystkich staników w jednym rozmiarze, mam tych rozmiarów w
        szufladzie 6 lub 7, od 65J do 80G, a według tabeli 32H, w które się jednak nie
        mieszczę :)
        Przymierzając pamietaj o kilku rzeczach:
        I nie płacz na te szerokie ramiączka, bo one jednak często okazują się
        najwygodniejsze, choć i cieńsze da się znaleźć, podobnie jak mnie zabudowane
        staniki, np. Cleo George jest i niskozabudowany, i ma wąskie ramiączka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka