Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45

• sabek81 102/126 04.07.10, 13:22
      witam, prosze o dobior stanika dla mojej tesciowej, ma naprawde
      problem, do tej pory staniki kupowala na targu praktytcznie nie
      mierzac, zazwyczaj byla to miseczka dd ale co stanik to coraz
      gorzej, . z gory dziekuje.
      • madzioreck Re: 102/126 tesciowa 09.07.10, 21:07
        Miseczka DD niewiele mówi, bo DD przy obwodzie 60 to będzie mały biust,
        natomiast 90DD - całkiem spory. Teściowa powinna poprzymierzać staniki w
        okolicach brytyjskiego 40(90)G, 40GG, 40H. Pamiętajcie o zasadach poprawnego
        zakładania stanika, wygarniania biustu do miseczek:
        stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html
        i o tym, jak to właściwie powinno wyglądać:
        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc9801d6e836a44a.html
        Powodzenia :)
    • lili1992 59 pod biustem/64 w biuście 04.07.10, 20:01
      Dotychczas nie bardzo interesowałam się rozmiarem stanika, często
      kupowałam go "na oko" sprzedawczyni. Nosiłam staniki push-up.
      Rozmiary - głównie 60A, 60B, 65A, 65B. Nie jestem w ciąży. Piersi
      mam kształtne, ładne, niestety małe :) Proszę o pomoc i radę.
      • madzioreck Re: 59 pod biustem/64 w biuście 09.07.10, 21:11
        Myślę, że trzeba próbować celować w ścisłe bryt. 28(60)AA, 28A - nie robią
        obwodów mniejszych niż 60, ale z kolei przy małym, lekkim, samonośnym biuście
        nie powinno być problemów z podjeżdżaniem obwodu na plecach. Natomiast jeśli
        chodzi o konkretne modele staników, to myślę, że lepiej będą zorientowane
        dziewczyny na naszym siostrzanym forum, zajrzyj:
        forum.gazeta.pl/forum/f,50580,Lobby_Malobiusciastych_.html
        I jakie niestety, mały biust to przecież nie wada :)
    • kejkas 98/113 - Kay 05.07.10, 14:17
      Jaki rozmiar?
      • madzioreck Re: 98/113 - Kay 09.07.10, 21:13
        Celuj w brytyjskie 40(90)E, 40DD, polski - okolice 90E, 90F. Pamiętaj o kilku
        zasadach zakładania stanika i porządnym ułożeniu piersi w miseczkach:
    • mellini 78/97 05.07.10, 16:00
      - ósmy miesiąc ciąży (mam wrażenie, że piersi już przestały mi się powiększać...)
      - przez całą ciążę szukam dobrego rozmiaru. Znalazłam jeden model (w Cubusie) o
      rozmiarze 70D, ale to jakieś wyjątkowo(!) duże D, b. dobrze przylega pod biustem
      i ma szeroki pas (na trzy zapięcia). Jedyny udany zakup. Poza tym kupowałam 75D
      i 75E (zależy od modelu i producenta) i te musiałam zaszywać pod biustem, bo
      były za luźne :( Po zaszyciu spłaszczyły mi się miseczki i piersi jakby wyłażą
      górą...

Chciałabym wiedzieć jaki powinnam kupić stanik do karmienia.
      Z góry dziękuję za pomoc :)
      • madzioreck Re: 78/97 mellini 09.07.10, 21:22
        Celuj w bryt. 32(70)F, 32FF - są też staniki, w których lepsze byłoby 34(75)DD,
        jeśli będzie miało ścisły obwód. Miej na uwadze, że obwód pod biustem może po
        porodzie dość nagle zjechać w dół, a pewnie nie mierzyłaś się specjalnie przed
        ciążą... Z piersiami też trudno powiedzieć, co będzie, mogą Cię jeszcze
        zaskoczyć :) Myślę, że jeszcze się wstrzymaj ze stanikiem do karmienia, kup tak
        ze 2-3 tygodnie przed porodem. Jeśli chodzi o konkretne modele, to poczytaj ten
        wątek:
        forum.gazeta.pl/forum/w,32203,83756747,83756747,Staniki_do_karmienia_karmniki_.html
        To stary wątek, więc w nim nie pisz, ale jest więcej informacji, a tu nowy,
        gdzie można dopytać o brakujace info:
        forum.gazeta.pl/forum/w,32203,112634434,112634434,Staniki_do_karmienia_karmniki_3.html
        Jest tu też instrukcja, jak przerobić na karmnik zwykły stanik :) Poszukaj
        modelu, który by Ci się podobał, a potem zorientuj się w wątku jego producenta
        albo karmnikowym, w jaki rozmiar celować w tym konkretnym modelu, bo z tym jest
        różnie. Z polskich firm karmniki szyje np. Melissa, z brytyjskich są np.
        Hotmilki, Freya.
        Pamiętaj o prawidłowym przymierzaniu:
    • taszma 82/108 06.07.10, 10:43
      Witam
      proszę o pomoc w doborze rozmiaru biustonosza do karmienia. Karmienie jeszcze nie jest ustabilizowane jednak powoli zaczyna się regulować.
      • madzioreck Re: 82/108 taszma 12.07.10, 23:20
        Hej :)

Generalnie powinnaś celować w brytyjskie 34(75)G, 34GG, natomiast karmniki mają
        bardzo zróżnicowaną rozmiarówkę. Szukaj czegoś w tych okolicach, a najlepiej
        zacznij od wyboru konkretnego modelu, który Ci się spodoba i poszukaj opinii o
        nim w wątku o karmnikach (podlinkowany w spisie treści forum). Z polskich firm
        karmniki szyje Melissa, Najlepiej zajrzeć w tabelkę na ich stronie, bo to też
        inna rozmiarówka, i analogicznie poczytać o wybranym modelu lub zapytać o niego
        w wątku Melissy.
        Możesz szukać gotowego karmnika lub przerobić na karmnik zwykły stanik w nowym,
        dobrym rozmiarze:
        stanikomania.blox.pl/2009/01/Zbuduj-sobie-karmnik.html
        W procesie dobierania rozmiarów przyda Ci się to:
        besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html
        Miej na uwadze zmiany rozmiarów biustu przed/po karmieniu w zależności od
        momentu zakupu stanika.
    • paulina_h81 77/90 Szwagierka Pauliny_h81 06.07.10, 12:04
      Drogie Panie, szwagierka (ostatnikowana w bravissimo 2 lata temu)
      chcialabym sprawdzic swoj brytyjski rozmiar. WKlejam jej maila do
      mnie:

Kupiłam sobie miarkę i w końcu się wymierzyłam:)
      Pod biustem mam 77 na mocnago ściślucha więc może załóżmy 78 :)
      Jeśli chodzi o rozmiar biustu w miekkim staniku to wielkość 90.

Jeśli chodzi o opis staników.
      Ostatnio z triumfa kupilam miekki stanik o rozmiarze 75 D i miseczka
      pasuje mi idealnie.
      Jeśli chodzi o szerokość to też jest ok.
      Miseczki usztywniane D juz sa ciut male.

Kurcze Kochana wiem, ze push up-y nie sa juz takie modne, ale
      chcialabym miec taki 1 do letnich bluzeczek :D
      • madzioreck Re: 77/90 Szwagierka Pauliny_h81 12.07.10, 23:26
        Szwagierka powinna celować w brytyjskie 32(70)D, 32DD, ewentualnie ścisłe
        34(75)B, 34C. Przypominam jedynie, że Triumph to nie jest rozmiarówka brytyjska,
        a kontynentalna, i choć 75D może pasować miseczkowo, o tyle znając ich obwody,
        obwód może być za luźny (choć nie musi). Sprawdźcie, czy obwód z tyłu nie
        podjeżdża przy poruszaniu się, podnoszeniu rąk, czy zostaje na tym samym
        poziomie, co z przodu. Natomiast myślę, że ze swoim rozmiarem szwagierka nie
        będzie miała problemu ze znalezieniem najróżniejszych krojów i kolorów
        biustonoszy nawet polskich :) Polecam jednak na co dzień fason plunge albo
        hulfcup dla wyeksponowania biustu, jeśli szwagierce na tym zależy, a push-upy
        jednak na specjalne okazje :)
    • porcelanoweniebo Re: 83/90 07.07.10, 14:34
      Zazwyczaj kupuje stanik o rozmiarze 75C ale moj biust bardzo czesto sie wylewa i
      miseczki odstaja. Prosze o pomoc
      • madzioreck Re: 83/90 porcelanoweniebo 12.07.10, 23:32

Proponuję nie kierować się rozmiarem kupowanym zazwyczaj, bo to jest tak jak z
        ciuchami. Niby w większości nosimy np. 38, a w praktyce wychodzi różnie... W
        zasadzie 75C, polskie i brytyjskie, powinno pasować, natomiast zawsze dobieraj
        stanik tak: zaczynaj od dobrania obwodu w danym modelu. Najlepiej zapiąć stanik
        miskami do dołu, bo jeśli przymierzamy biustonosz z za małymi miseczkami, to
        daje to wrazenie... za ciasnego obwodu. Jeśli już dopasujesz obwód, który trzyma
        się na miejscu, nie podjeżdża, nie zjeżdża, ale też nie dusi, wtedy mierzysz
        różne miseczki przy danym obwodzie, i jeśli 75C jest za małe, prosisz o 75D itd.
        Aby uniknąć niespodzianek, od razu wygarniaj biust dokładnie do miseczek:
        Tu mały poradnik, jak to powinno wyglądać, a jak nie powinno w dobrym staniku:
        Pamiętaj, rozmiar wypisany na metce to rzecz względna, trzeba wiedzieć, jak
        stanik powinien leżeć :)
    • l.e.a Ratunku :( 07.07.10, 15:36
      Niby jestem uczestniczką tego forum ale potrzebuję ratunku, pogubiłam
      się ;(
      od 5.02. jestem na diecie, straciłam prawie 20kg, o biust starałam
      się dbać czyli masaże, balsamy efekt mnie niestety nie zadowala :/
      Do rzeczy miałam już rozmaite rozmiary i do tej pory dawałam sobie
      radę ale dziś się załamałam. Pojechałam kupić sobie strój kąpielowy,
      z przekonaniem,że CHYBA noszę 75H - chyba albowiem mój biust stracił
      jędrność :/ W Żarach wstąpiłam do sklepiku z bardzo miłą obsługą, po
      przymierzeniu różnych modeli z PANACHE tango, okazało się, że wchodzę
      w 32J a jeszcze lepiej by prawdopodobnie leżało 32JJ. No i jestem w
      ciężkim szoku. Po powrocie do domu się zmierzyłam bardzo dokładnie i
      tak: w obwodzie 84,w biust mierzony w pochyleniu, w miękkim staniku
      na luzie 116. I zgupiałam jaki powinnam mieć w końcu stanik ?
      Powinnam szukać 32J czy to tylko dotyczyło tego konkretnego modelu
      stroju panache ?
      Dodam,że karmiłam piersią, biust niestety stracił swą jędrność,
      generalnie kondycja nienajlepsza :/
      • kasienka.body Re: Ratunku :( 07.07.10, 17:36
        zacznę od tego, że 70tka na 86 cm pod biustem to chyba trochę za duże zaniżenie obwodu. Wystarczy prawdopodobnie 75. Na 116 w biuście powinna pasować miska J. Czyli 75J/34J powinno być ok. Zwłaszcza stroje kąpielowe nie powinny być aż tak obcisłe, bo nie będzie to ładnie wyglądać jak strój się wbija w ciało.
        Każdy model może się trochę różnić od siebie, więc może się okazać, że z innych modeli potrzebujesz rozmiar większy/mniejszy.
    • black_halo stroj kapielowy 38E czy 38F 10.07.10, 15:20
      Napisalam w watku o strojach ale nikt nie odpowiedzial a musze zrobic
      zamowienie jeszcze w ten weekend. Normalnie nosze 34G albo 36FF ale
      podejrzewam, ze bioder z obwodem 116 nie upchne w stroj 36.

Chodzi mi o ten stroj:
      cgi.ebay.co.uk/Panache-SW0405-Swimwear-Seychelles-Swimsuit-Blue-Multi-/180525058160?
      cmd=ViewItem&pt=Women_s_Clothing&var=&hash=item6fc2732789#ht_966wt_91
      1
      • madzioreck Re: stroj kapielowy 38E czy 38F 12.07.10, 23:34
        Obawiam się, że nie pomogę Ci aż tak konkretnie, bo nie miałam w łapkach tego
        modelu, mogę jedynie doradzić przyjęcie ogólnego przeliczenia miski/obwód od
        normalnie noszonego rozmiaru. A nie ma jakichs wcześniejszych opinii o tym stroju?
    • matylda07 74/98-100 Freya Pollyanna Caramel 32G? 10.07.10, 18:04
      witam
      czy Polyanna caramel 32G bedzie na mnie dobra?
      Jestem 8 m-cu ciąży, to co miało urosnąć chyba już urosło.
      Niekoniecznie na ciążę potrzebuję ten stanik, może byc po porodzie i
      ustabilizowaniu laktacji. Zakładam, ze z obwodu troche mi zejdzie, za to w
      piersiach przybedzie.

Przed ciażą nosiłam Freyę eleanor 28GG i była super, ale zrobiła sie za mała.

Wcześniej Madzioreck radziła mi polyannę 32FF, bo jest scisła, liczę więc, ze
      32G mogłaby byc ok.
      • madzioreck Re: 74/98-100 Freya Pollyanna Caramel 32G? 12.07.10, 23:40
        Ale rozumiem, ze żadnej Polly jeszcze nie miałaś, żeby się jakoś odnieść? Bo
        akurat eleanorka to raczej megarozciągliwiec ;)
        Myślę jednak, że 32G Polly ma szansę pasować - karmelowa jest ścisła, choć nie
        daje takiego wrażenia, miękki materiał daje raczej odczucie, że obwód jest
        rozlazły, ale ja na moje 74 pod biustem noszę prawie 2-letnią Polly i siedzi w
        miejscu :)
        A czy teraz masz co nosić? Bo wiesz, tak naprawdę to trudno przewidzieć, jakiego
        rozmiaru będziesz potrzebować za 2 czy 3 miesiące. Na obecne wymiary, przy
        założeniu że obwód pod biustem nieco zjedzie, a w biuście nieco przybędzie - ma
        szansę pasować :)
        • matylda07 Re: 74/98-100 Freya Pollyanna Caramel 32G? 15.07.10, 09:07
          Miałam biała 28FF na początku przygody;)Był super, ale szybko rozmiar mi sie
          zmienił i teraz czeka na schudnięcie po ciąży.

Aktualnie nosze jakąś frilly intimate Clarissa 30G, która długo leżala, bo była
          za luźna. Teraz jest w stalym użytku. Trochę za małe miski (ale nie jest bardzo
          źle, bo to fajny plunge, z cieniutkimi ramiaczkami i bokami - cos co lubię i
          pasuje do letnich bluzek. Po ciągłym noszeniu stwierdzam, ze nawet bardziej mi
          pasuje od eleanorki, bo do dekoltów jest super, tylko miseczka mogłaby być większa.

Zdecyduje sie na tę Polly 32G. Dziękuję za pomoc.
        • matylda07 Re: 74/98-100 Freya Pollyanna Caramel 32G? 19.07.10, 15:36
          Informuję, ze stanik leży teraz idealnie zapiety na ostatnią haftkę. Jeszcze
          żaden tak nie leżał, a kupiony nieco w ciemno. Hm, na czas laktacji na pewno
          będzie za mały.

Nie wiem, czy zadać osobne pytanie, czy tu:
          czy effuniak czerwony mech 70h ma szansę na mnie pasować? Czy obwód jednak za
          ścisły? Miska nie za duża?
          Mam effuniaka 65G. Moge go zalozyc tylko z przedłużką. Miski za małe, piersi
          wychodzą z przodu, ale z braku porzadnego plunge czasem go wciskam na siebie.
          • madzioreck Re: 74/98-100 Freya Pollyanna Caramel 32G? 19.07.10, 16:02
            Effuniaka lepiej niż ja dopasuje Ci kalkulator na stronie Ewy, bo to tez trochę
            inna rozmiarówka, są faktycznie bardzo ścisłe :)
            • matylda07 Re: 74/98-100 Freya Pollyanna Caramel 32G? 19.07.10, 18:53
              Dzięki, wydaje sie, zepowinien pasować. Kupuje też troche w ciemno od lobbystki.
              Mam nadzieję, że bedzie ok.
    • mr24 pod biustem 77cm, w biuście 93cm 11.07.10, 00:27
      Mierzyłam się wg w/w instrukcji :) Do tej pory nosiłam przeważnie 85C ale wtedy
      pod biustem za luźno a przy 80C wypadają mi piersi z miseczek. Proszę o pomoc.
      • madzioreck Re: pod biustem 77cm, w biuście 93cm 12.07.10, 23:47
        85C... 80C... a powinno być 70F, ewentualnie ścisłe 75D (polskie, kontynentalne)
        - ale to też wg tabeli, bo skoro mówisz, że w 80C (bo tak zrozumiała, że piersi
        wypadają z za małych misek?) miski za małe, to może równie dobrze pasować 75E,
        zależnie od modelu. Rozmiar brytyjski to ok. 32(70)E. Pamiętaj jednak, że
        staniki są różne i każdy model dobieramy od początku, tak samo jak każde buty
        przymierzamy mimo, że znamy swój numer nogi :)
        Pamietaj o prawidłowym zakładaniu stanika, bo to bardzo ważne w ocenie rozmiaru,
        aby całe piersi znalazły się w miseczkach:
        Jeśli będziesz miała wątpliwości co do obwodu, pamiętaj, że stanik z za małą
        miseczką wydaje się dużo ciaśniejszy w obwodzie.
    • anieleczka92 69/93 12.07.10, 15:03
      Pod biustem mam 69 cm a w biuście 93. W zwisie 98. Nie mam ani jednego dobrze dobranego biustonosza. Obecnie noszę 75E i jest w miarę dobry gdyby nie to, że lekko obwód podchodzi ku górze i gdy się schylam biust często mi wypada z miseczki. W tej chwili poszukuję stroju kąpielowego. Mój stary jest w rozmiarze XL i jeżeli dobrze pamiętam jest to rozmiar 85C (to był jedyny który znalazłam w mojej okolicy i w niego weszłam, ale leży masakrycznie) POMOCY!
      • madzioreck Re: 69/93 12.07.10, 23:52
        Powinnaś celować w okolice brytyjskiego 30(65)F, 30FF, przy bardziej
        rozciągliwych stanikach (np. Freya: Arabella, Eleanor) może być 28(60)G. W
        polskiej rozmiarówce - okolice 65H, 65G, choć nasza rozmiarówka jest bardzo
        zróżnicowana, więc trzeba mierzyć, będąc uzbrojona w wiedzę, jak to ma leżeć i
        nie przejmować się rozmiarem nadrukowanym na metce, bo bywa różnie:
        besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html.
        Myślę, ze spokojnie dobierzesz sobie biustonosz i kostium, również wśród
        polskich producentów. Takie obwody i miseczki mają m.in. Comexim, Dalia, Milena,
        Ewa Michalak (Effuniak, to osobna rozmiarówka i rozmiar należy wyliczyć wg.
        kalkulatora na stronie).
    • driakiew 75,5/106 - luźny biust po odchudzaniu 13.07.10, 11:29
      Witam Biuściaste kolezanki :)
      Jestem po (w trakcie?) diecie, na której zrzuciłam już 30 kg, w tym sporo
      biustu. Nie mam pojęcia jaki jest mój obecny rozmiar tego szczególnego
      "przymiotu" - jest mi to tym trudniej ustalić, że moje bimbałki nabrały
      konsystencji budyniu, a z wyglądu i zachowania przypominają gumowe woreczki z
      wodą. Cóż, coś za coś...
      Dotąd nosiłam standardowe, "sklepowe" rozmiary, ale od jakiegoś czasu pilnie
      studiuję forum i inne strony, pogłębiając biustną wiedzę :) Chciałabym kupić
      swój pierwszy, porządnie dopasowany stanik (po schudnięciu nie mam w czym nosić
      biustu), chciałabym by dobrze zbierał i przede wszystkim podnosił biust (obecnie
      wisi w okolicach łokcia), nadawał mu ładny, zwarty kształt, nie odcinał się w
      połowie piersi, nie powodował ich wyskakiwania górą... Lubię staniki miękkie, na
      fiszbinach, ale to może dlatego, że jeszcze nigdy nie miałam usztywnianego,
      który nie nadawałby moim cycuchom ładnego, naturalnego kształtu.

Zmierzyłam się na wszystkie możliwe sposoby, o jakich przeczytałam na forum i tak:
      a) W biuście
      1. Pomiar w staniku o miękkich, bardzo elastycznch miseczkach.
      Obwód biustu w pozycji wyprostowanej - 96 cm
      Obwód biustu w pozycji pochylonej (prostopadle do podłogi) - 102-103 cm
      2. Pomiar w ulubionym staniku, trochę "miętoszącym" piersi.
      Obwód biustu w pozycji wyprostowanej - 96 cm
      Obwód biustu w pozycji pochylonej - 105 cm
      3. Pomiar bez stanika.
      Obwód biustu w pozycji wyprostowanej - 96,5 cm
      Obwód biustu w pozycji pochylonej - 106 cm
      b) Pod biustem
      Swobodnie - 79 cm
      Na wydechu i bardzo ciasno - 75,5 cm.

Różnice pomiędzy "prosto" i "w pochyle" biorą się pewnie z bardzo, bardzo luźnej
      (wręcz pływającej) konsystencji biustu i jego obwisłości. Przy wyproście wygląda
      jak dwa placki w kształcie U, a w pochyleniu jak dwie gruszki. Pod obojczykiem
      biust jest jakby pustawy, a "treść właściwą" ma dopiero na samym dole. Buuu :(

No, starałam się podać jak najwięcej szczegółowych informacji :)
      Będę niesamowicie wdzięczna za pomoc w doborze rozmiaru i - tym chętniej -
      odpowiednich dla takiego latającego cyca modeli staników. Powinnam nosić plunge
      czy raczej balkonetki, by nic nie wypływało górą? Czy jeszcze inne?
      • driakiew Re: 75,5/106 - luźny biust po odchudzaniu 13.07.10, 11:32
        driakiew napisała:

> ale to może dlatego, że jeszcze nigdy nie miałam usztywnianego,
        > który nie nadawałby moim cycuchom ładnego, naturalnego kształtu.

Chodziło mi oczywiście o "nigdy nie miałam usztywnianego, który nadawałby moim
        cycuchom ładny, naturalny kształt".
        :D

• maheda Re: 75,5/105 - driakiew 13.07.10, 13:36
          Spróbuj zacząć od stanika w rozmiarze brytyjskim 34(75)G.
          Może się okazać, że stanik będzie nie taki, jak trzeba, ale przynajmniej
          będziesz wiedziała, od czego zacząć. W stanikach o luźniejszym obwodzie pod
          biustem próbuj zacząć od 32(70)GG.
          Fason - przy budyniowatym biuście zdecydowanie odradzam fason plunge, czyli "do
          dekoltów", z niskim mostkiem lub w ogóle bez niego.
          Można będzie spróbować takie staniki, ale dopiero po odzyskaniu jędrności biustu. :)
          • driakiew Re: 75,5/105 - driakiew 13.07.10, 21:24
            maheda napisała:

> Można będzie spróbować takie staniki, ale dopiero po odzyskaniu jędrności biust
            > u. :)
            >

A to w ogóle jest możliwe? :)

Śliczne dzięki za odpowiedź i rady, na pewno się do nich zastosuję. Na początek
            spróbuję ustrzelić coś z 75G w Internecie. Z tego co czytam, dla takich
            obwiślaków jak moje pierśki najlepsza jest Freya zabudowana, zgadza się?

• madzioreck Re: 75,5/105 - driakiew 13.07.10, 22:56
              > A to w ogóle jest możliwe? :)

Tak, i to całkiem prosto ;)
              Po pierwsze, sam dobry stanik zdziała wiele, podtrzymując biust i umożliwiając w
              ten sposób regenerację więzadeł.
              Po drugie - śpimy w staniku. Może być trochę luźniejszy niż ten na dzień, może
              być obcisły top - chodzi o to, żeby piersi nie latały i rozlewał się na boki.
              Zresztą tak jest wygodniej :)
              Trzy - zimne natryski na biust. Codziennie, nie ma przebacz. I masujemy:
              surya.kasia.w.interia.pl/new_page_1.htm
    • free_mami 78/92 14.07.10, 13:30
      Witam,
      Jestem przed zakupem stanika do karmienia, proszę o pomoc jaki rozmiar powinnam
      wybrać. Moje wymiary 78/92. Proszę o podanie również polskiej rozmiarówki. Z
      góry dziękuję za pomoc
      • maheda Re: 78/92 - free_mami 16.07.10, 18:11
        Spróbuj staników z okolic rozmiaru 75C lub 70D.
        :)
    • a.malami75 75/93 14.07.10, 20:05
      Witam

Nie jestem pewna jaki rozmiar mam nosić . W sklepie kiedyś kupiłam ( największy
      !) stanik 75E .Czułam się jak jakiś wybryk natury kiedy zdziwiona Pani ze sklepu
      mi szukała takiego DUŻEGO rozmiaru ...
      Jest za mały ... Marszczy się na czubkach ale wyłażą bułki z góry i piersi
      wygladają w nim jak skocznie narciarskie , nie są takie ładne zaokrąglone tylko
      szpiczaste , w sklepie ta Pani chciała mi wcisnać mniejszy bo mówi że ten mam za
      duży !! No i już zgłupiałam ...

Fotki:
      img710.imageshack.us/img710/3711/85783216.jpg
      img295.imageshack.us/img295/5097/98022846.jpg
      • maheda Re: 75/93 - a.malami75 16.07.10, 18:16
        Cóż, opisujesz, niestety, typowe objawy za małej miseczki, a nie - za dużej.
        Zbyt duża miseczka owszem, marszczy się, ale na górze. Jest niewypełniona, gdy
        stoi się prosto.
        W ogóle jak się czujesz w rozmiarze 75 pod biustem? Jeśli zapniesz stanik tak,
        żeby zapięcie było tuż pod piersiami, ale miseczki na plecach - czy wg Ciebie
        obwód jest wystarczająco ścisły, czy też może lepiej byłoby mierzyć ten model z
        obwodem 70?

Jeśli 75 - to 75F. Ale możliwym jest, że lepsze dla Ciebie będą staniki raczej z
        obwodem 70, za to z większą miseczką.
        Spróbuj 70F lub 70G.

W brytyjskich stanikach raczej celowałabym w rozmiar 32(70)E, lub ewentualnie
        próbowałabym, jak leży 32(80)F.

Pamiętaj o odpowiednim założeniu stanika :)
    • little_josephine Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 14.07.10, 23:09
      Moje wymiary, to 86/103.
      Mam jeden całkiem przyzwoicie leżący stanik Kingi w rozm.75F i wszystko byłoby super, gdyby nie podskakujące piersi podczas szybkiego marszu;) Może ten rozmiar nie jest jednak do końca prawidłowy?
      Jaki zatem rozmiar powinnam nosić (także polski) by biust zostawał na swoim miejscu, gdy ja jestem w ruchu? ;)
      • maheda Re: 86/103 - little_josephine 16.07.10, 18:22
        Niestety większość staników Kingi ma dość mocno rozciągające się obwody, takież
        miseczki oraz takie tez ramiączka.
        Piersi potrafią podskakiwać nawet w zupełnie dobrze dobranym rozmiarze stanika,
        jeśli ramiączka wykonane są z baaardzo rozciągliwej gumki.

Wydaje mi się - na podstawie podanych przez Ciebie rozmiarów, a może to być
        wrażenie całkiem mylne - że dobrze byłoby, gdybyś celowała w rozmiar około
        polskiego 80F lub brytyjskiego 80(36)E.

Przeczytaj drugi link mojej sygnaturki - jest tam bardzo ładnie opisane, jak
        prawidłowo założyć stanik oraz na co zwracać uwagę.
    • marta19.84 84/100 i się zmniejsza 15.07.10, 14:17
      witam!

do niedawna miałam jakieś 96 na 114 (z tendencją wzrostową) i nosiłam 80 GG (rozmiar dobierany przy 88/113) - ten rozmiar był idealny.

teraz schudłam 16 kg (i w planie jest kolejne tyle), więc i obwody poleciały. na dzień dzisiejszy mam 84/100, ale z tendencją spadkową.

możecie mi pomóc dobrać odpowiedni rozmiar biustonosza - ostatnio kupiłam na wyprzedaży w tesco 2 staniki w rozmiarach 80 DD i 80 E, jednak oba są za małe w miseczkach. nie mam też pojęcia jaką rozmiarówkę mają biustonosze w tesco - polską czy angielską..?

podejrzewam, że takie 75 G brytyjskie powinno być w miarę ok na teraz, ale nie jestem pewna? wolałabym nie wydawać fortuny na nową bieliznę, bo liczę, ze dlugo mi nie posłuży ;)
      • maheda Re: 84/100 - marta19.84 16.07.10, 18:26
        Wydaje mi się, że źle się zmierzyłaś.
        Wg podanych przez Ciebie wymiarów wychodzi jak nic, że 80D dowolnej firmy ;)
        powinno na Tobie leżeć idealnie lub nawet mieć lekko przyluźne miseczki.
        Akurat miseczka D jest taka sama dla rozmiarówek brytyjskiej i europejskiej.
        Oczywiście, zdarzają się różne przypadki, a w Tesco niestety są staniki firm
        zarówno europejskich kontynentalnych, jak i brytyjskich (F&F), trudno mi
        powiedzieć, co kupiłaś :)

Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post tego wątku i podaj obwód w biuście mierzony
        w opisany tam sposób.

Jednak zasadniczo - jeśli 80DD i 80E mają na Ciebie za małe miseczki, trzeba
        próbować 80F ;)
        Nie ma zmiłuj - testowanie na własnym biuście jest najlepszym gwarantem
        odpowiednio dobranego rozmiaru biustonosza.
        • marta19.84 Re: 84/100 - marta19.84 17.07.10, 09:38
          zmierzyłam się na pewno dobrze. do tego parę razy sprawdzałam.

na oko też wydawało mi się, ze te kupione w tesco powinny być ok, ale mają zdecydowanie za wąskie fiszbiny i biust przy 'podstawie' mi się nie mieści - wyłazi bokiem. podejrzewam, że F rzeczywiście mogłoby załatwić sprawę ;)

poza tym biustonosze z 80 obwodu noszę od dawna i teraz zapinam je już na najciaśniejsze hafki - chciałabym jednak coś o węższym obwodzie, żebym mogła potem go ścieśnić. jeśli chciałabym kupić stanik z 75 w obwodzie, to jedna czy 2 miseczki w górę wtedy się liczy?
          • maheda Re: 84/100 - marta19.84 17.07.10, 21:27
            Niestety, nie ma jednego dobrego przelicznika, czy rzucać się o jedną, czy o
            dwie miseczki w górę ;)
            Trzeba przetestować - na części kobiet w pewnym momencie trzeba liczyć różnicę
            dwóch miseczek, na innych wystarczy jedna...

Jeśli 80E tak wyraźnie jest na Ciebie za mała - zacznij zdecydowanie od 75FF.
    • ewa.gasior 93/114 17.07.10, 12:59
      Obecnie noszę 85 lb 90 E ale piersi są albo płaskie, albo wychodzą mi poza
      miseczkę, w zależności od stanika. Jaki rozmiar powinnam kupić? Pomocy:).
      • ewa.gasior Re: 93/114 17.07.10, 14:08
        Pod biustem mam 93 cm w biuście luźno 114.

ewa.gasior napisała:

> Obecnie noszę 85 lb 90 E ale piersi są albo płaskie, albo wychodzą mi poza
        > miseczkę, w zależności od stanika. Jaki rozmiar powinnam kupić? Pomocy:).
      • maheda Re: 93/114 - ewa.gasior 17.07.10, 22:02
        Spróbuj może albo polskiego 90G, albo 85H.
        Być może w niektórych firmach wystarczy 90F lub 85G - do wypróbowania.

W stanikach brytyjskich - okolice 40(90)E/40(90)F lub 38(85)FF.

Ale i tak będziesz widziała sama, w czym się czujesz najlepiej.

Pamiętaj, żeby stanik zakładać zgodnie z zasadami opisanymi w artykule
        podlinkowanym w drugiej linijce mojej sygnaturki.
    • guga181 72/94 18.07.10, 18:51
      pod biustem mierzone b. ciasno, schudłam i piersi mi trochę obwisły, proszę o
      radę w kwestii rozmiaru i ew. modelu,
      pozdrawia całkowicie początkująca i nieuświadomiona :)
      • maheda Re: 72/94 - guga181 18.07.10, 22:49
        Nie wiem, na ile Ci obwisły ;)

Generalnie co do rozmiarów, to szukaj staników w rozmiarze brytyjskim z okolic
        32(70)E lub 32(70)F, bądź też w stanikach o luźniejszych obwodach - szukaj w
        okolicach 30(65)FF.
        W polskich stanikach to czysta loteria, w zależności od firmy oraz modelu trzeba
        by było szukać okolic 70E do 70H, lub też z okolic 65F do 65I...
    • aloni123 36tc 84/110 19.07.10, 20:13
      Proszę
      was o pomoc bo zupełnie sobie już nie radzę z doborem stanika. Jestem w 36tc i
      obecnie moje wymiary to 84/110.
      Przed ciążą miałam idealnie dobrany stanik i było to 70H. niestety teraz pod
      biustem jest za ciasno, i miska chyba za mała bo wszystko odgniata mi sie na
      piersi. Noszę teraz tylko sportowy stanik dlatego nie widac bułek.
      i teraz moje pytanie: jaki rozmiar mam kupić i gdzie?
      Myślałam, żeby zamóiwć jeden z fiszbinami i jeden bez na noc. Myślałam o
      mellisie, ale wiem, że tam jest dziwna ta rozmiarówka. Co polecacie?
      • maheda Re: 36tc 84/110 - aloni123 19.07.10, 22:20
        Z uwagi na to, że po porodzie może Ci się zrobić z biustem WSZYSTKO - kup sobie
        na jakieś cztery tygodnie miękki stanik bezfiszbinowy po to, żeby te piersi
        jakoś podtrzymać.
        Po tym czasie dopiero decyduj się na normalny stanik do noszenia.
        W tej chwili nikt Ci nie powie, co powinnaś nosić na "po porodzie" ;)
    • guga181 91/110 19.07.10, 22:08
      potrzebuję jeszcze na mamę :), bo jako świeżo uświadomiona zamierzam się wybrać
      na stanikowe zakupy i rodzicielkę też zaciągnąć. obecnie nosi minimajzera 85d,
      ale wygląda fatalnie.
      • maheda Re: 91/110 - guga181 - mama 19.07.10, 22:21
        A może by tak stanik 85F?...
    • talaaaa 86/113 20.07.10, 17:46
      Witam!!
      Nosze rozmiar 85E ale jakoś nie za dobrze się w nim czuje. Najgorsze jest to, że kiedy dużo chodzę (biegam) lub się schylam to biust mi się "wylewa" poza miseczkę:/ jak to było gdzieś napisane "mój biust jest niesforny".
      Proszę o pomoc....
      Pozdrawiam całą redakcję, a przede wszystkim osoby, które pomagają i doradzają:)
      • maheda Re: 86/113 - talaaaa 20.07.10, 18:36
        Jeśli biust się wylewa - świadczy to o tym, że obwód jest za luźny. Gdyby był
        odpowiednio ścisły, a miseczki byłyby za małe - to nawet te za małe miseczki
        potrafiłyby przytrzymać biust tak, żeby nie wyskakiwał :)

Próbuj zatem mierzyć staniki w rozmiarze z okolic brytyjskiego 36(80)G lub 36(80)GG.
        Z europejskich rozmiarów - trudno powiedzieć, co może być dobre - rozrzut jest
        od próbowania 80G po 80K.
        Czy stanik jest odpowiedni - najłatwiej ustalić, zakładając go poprawnie,
        zgodnie z instrukcją z artykułu podlinkowanego w drugiej linijce mojej sygnaturki.
        • talaaaa Re: 86/113 - talaaaa 20.07.10, 21:50
          Mam jeszcze jedno pytanie. Co z rozmiarami strojów kąpielowych? czy maja być takie same jak rozmiary biustonoszy?
          • maheda Re: 86/113 - talaaaa 20.07.10, 22:17
            Mniej więcej tak.
            W jednoczęściowych mogą być luźniejsze pod biustem, zwłaszcza przy szerszych
            biodrach.
            Ale w dwuczęściowych najlepiej zacząć mierzenie od takiego samego rozmiaru, w
            jakim nosi się biustonosz.
    • pannaid Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 20.07.10, 22:43
      bez stanika pod biustem 81 cm.
      w staniku. ale nie całkiem miękkim. bo takiego nie posiadam 101 cm.
      nosze 75,D. obwód jest ok. ale miseczka wyraznie za mała.na moje oko ze dwa rozmiary.
      • maheda Re: 81/101 - pannaid 21.07.10, 07:33
        Istotnie, spróbuj raczej 75F lub 75G z europejskiej rozmiarówki, z brytyjskiej -
        okolice 34(75)E lub 34(75)F :)
    • fajny-biu Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 20.07.10, 23:05
      89, 104, 85B trochę ciasny pod pachami. Jaki powinnam dobrać
      rozmiar?
      • maheda Re: 89/104 - fajny-biu 21.07.10, 07:34
        Ciasny pod pachami, bo piersi tam uciekają, jak mi się wydaje.
        Próbuj raczej stanika w rozmiarze około 85D lub 80E-80F, ze staników w
        rozmiarówce europejskiej.
        W brytyjskiej 38(85)D lub 36(80)DD-36(80)E.
    • martolina1982 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 21.07.10, 15:32
      Witam:-)
      Poprosze o pomoc przy okresleniu rozmiaru

Pod biustem na scisło 84cm, biust 112cm (przy pochyleniu) (stojąc 106cm).
      Najlepiej się obecnie czuję w 85E M&S, choć miseczki wydają się być odrobinę
      luźne od góry. Fiszbina obejmuje caly biust, nie wylewa mi sie w nim nic pod
      pachami a nawet troche za dalko siega fiszbina pod pachę, bo mi sie tam materiał
      wbija w ciało, gdy chce bardziej sciagnąć ramiączka.

Mam piersi bardzo obwisłe, puste jak balony, skóra marszczy się. Szybko mi
      zaczely rosnąc piersi, nie zadbałam od początku. Wykarmiłam piersią dwojkę dzieci.

Nie mam asymetrii.

Poproszę rozmiar zarówno brytyjski jak i kontynentalny.
      • maheda Re: 84/112 - martolina1982 21.07.10, 21:51
        Mam nadzieję, że w pochyleniu, to w staniku, który trzyma biust :)

Wedle rozmiarów podanych przez Ciebie, w "brytyjczykach" powinnaś raczej celować
        w rozmiar około 36(80)G. W polskich - w rozmiar około 80G-80J, w zależności od
        firmy ;)

Spróbuj założyć swój najlepiej dobrany dotąd stanik w sposób opisany w artykule
        podlinkowanym w drugiej linijce mojej sygnaturki :)
        Ten sposób zakładania stanika pomoże Ci w ocenie wielkości stanika.
        • martolina1982 Re: 84/112 - martolina1982 21.07.10, 22:00
          dziekuję za rady. poczytalam o zakladaniu stanika i...ona na pewno nie trzyma
          piersi swoim obwodem. bez podkręcenia ;-) ramiaczek do bólu piersi "patrzą" w
          ziemię :-( Potrzasane wypadają gorą. dopiero porzadne ręczne ułozenie daje
          jakis efekt.

mam juz dośc wrzynających sie ramiączek! Moj stroj kapielowy ucina mi głowę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka