23.05.10, 21:11
Szukam sklepu internetowego z biustonoszami od rozmiaru 60 pod biustem. Jakie tanie firmy mają coś takiego? Freya i Panache niestety nie na moją kieszeń. Melissę mialam i jestem średnio zadowolona.
Jestem karmiącą (ale juz tylko wieczorem i w nocy), więc nie wiem kiedy znów rozmiar biustu mi się zmieni. Obecnie mam 68 pod biustem i 86 w biuście. Nosze Gorsenię 65, ale jest za szeroka. Melissa 65 była dobra, ale oni chyba mają wężej pod biustem...
Dziekuję za pomoc.
pozdrawiam
bo
Obserwuj wątek
    • indigo-rose Re: Pomocy 23.05.10, 21:19
      Zależy, co się uważa za tanie. Ewa Michalak ma sklep internetowy, biustonosze
      kosztują ok. 100 zł :)
      • bacia12 Re: Pomocy 23.05.10, 21:23
        Mogę prosić o namiary?
        Freya kosztuje chyba ok 170 - to dużo za duzo. Zdaję sobie sprawę, ze ok 100 muszę dać. Jeśli jeszcze byłby super dobrany to dałabym i wiecej
        • bacia12 Re: Pomocy 23.05.10, 21:26
          juz znalazłam. Jak się ma jakość tych staników do ich ceny?
          Jak wychodzą rozmiarowo? CO musialabym kupić z moimi rozmiarami?
          Przepraszam za nadmiar pytań i dziękuję z góry
        • estreno Re: Pomocy 23.05.10, 21:27
          www.ewa-michalak.pl/
          zwroc uwage na kalkulator, ktory pomoze dobrac rozmiar:
          www.ewa-michalak.pl/Kalkulator-chelp-pol-10.html
        • beniutka_bo Re: Pomocy 23.05.10, 21:27
          stanikowamapa.prv.pl/
          Tu będziesz miała namiary na sklepy :)
          Co do Effuniaków-są na serio dość ciasne (np ja mam 65 na 65)
          www.ewa-michalak.pl/
          • bacia12 Re: Pomocy 23.05.10, 21:33
            Wychodzi mi u nich 70 pod biustem. To mozliwe? W sklepie mierzyłam 65 i byly luźnawe
            A jak one się sprawdzają? Są wygodne? DObre jakościowo?
            • indigo-rose Re: Pomocy 23.05.10, 21:39
              Ewa ma porządnie ścisłe biustonosze. Nie trzeba zaniżać.
              Dla mnie wygodniejsze od frejek.
            • anka-ania Re: Pomocy 23.05.10, 21:43
              Możliwe, możliwe :) Jakościowo są bardzo dobre, rozciągają się naprawdę
              minimalnie. Czasem zdarzają się wpadki z wyłażącą fiszbiną czy posiepaną
              wstążeczką (np. w moim), ale w takich przypadkach Ewa prosi o odesłanie i
              naprawia. Żadna firma nie zapewnia takiego serwisu. ;)
              • kocio-kocio Re: Pomocy 24.05.10, 09:43
                E tam żadna.
                Zawsze masz prawo do reklamacji.
                Nie wiem, jak jest z anglikami, ale Avocado też bez problemu naprawia
                swoje biustonosze.
                • anka-ania Re: Pomocy 24.05.10, 11:41
                  kocio-kocio napisała:

> E tam żadna.
                  > Zawsze masz prawo do reklamacji.

Oczywiście, że tak. Moja wypowiedź była raczej żartobliwa, o czym świadczy emotka na końcu zdania. :)

> Nie wiem, jak jest z anglikami,

Pewnie dłużej, bo najpierw reklamację składasz do sklepu, a dopiero ten przekazuje ją do producenta.

> ale Avocado też bez problemu naprawia
                  > swoje biustonosze.

I super, tak powinno być.
            • anka-ania Tu jest wątek o Effuniakach 23.05.10, 21:45
              forum.gazeta.pl/forum/w,32203,111699761,111699761,EFFUNIAK_EWA_MICHALAK_9.html
            • 100krotna Re: Pomocy 23.05.10, 22:16
              bacia12 napisała:

> Wychodzi mi u nich 70 pod biustem. To mozliwe? W sklepie mierzyłam 65 i byly
              luźnawe
              > A jak one się sprawdzają? Są wygodne? Dobre jakościowo?

Ile masz luźno mierzone pod biustem?
              Ja mam wymiary prawie idealnie takie jak Ty - 66-67 cm pod biustem i 86-7 "w".
              Luźno 71-72 cm.
              Z "effuniaków" mam 70C(plisowany karmin) i 70D (morski) - i obydwa noszę na
              najluźniejszej haftce. Obydwa są dobre, plisowany jest na styk, za to robi
              niesamowity dekolt, morski 70D do dekoltów też się nadaje, chociaż nie jest aż
              tak spektakularny - za to z profilu wygląda rewelacyjnie, np w golfie :)

Obydwa są bardzo wygodne :)
              • bacia12 zmierzylam 24.05.10, 11:43
                się pochylona i jednak w biuście wychodzi 95 cm. Czyli wg Ewy Michalak mam 70 E
                • anka-ania Re: zmierzylam 24.05.10, 12:11
                  Tutaj Ewa wyjaśnia, jakie różnice mogą być między rozmiarem z kalkulatora a faktycznym.
        • azymut17 Re: Pomocy 24.05.10, 11:24
          bacia12 napisała:
          > Freya kosztuje chyba ok 170 - to dużo za duzo.

To jest duże uproszczenie, bo kilka podstawowych modeli Freyi (Rio, Pollyanna i Arabella) kosztuje u nas 149 zł:
          www.peachfield.pl/model/33
          www.peachfield.pl/model/23
          www.peachfield.pl/model/18
          Panache jest jeszcze tańszy, bo od 139:
          www.peachfield.pl/model/218
          www.peachfield.pl/model/211
    • anka-ania Re: Pomocy 23.05.10, 21:37
      Polecam sklep onlyher.pl/
      Zwróć uwagę na marki Pour Moi? (dostępne też m.in. w bradea.pl/ ) oraz na
      Audelle - ich biustonosze często są ścisłe i nie wymagają zaniżania obwodu.
      • bacia12 pour moi 24.05.10, 09:37
        Co to za firma? Bardzo ładnie wyglądają te biustonosze. I kolorystyka fajna :)
        Czy któraś z was miala już coś takiego?
        • anka-ania Re: pour moi 24.05.10, 10:21
          We wstępie do forum masz wszystkie przydatne linki (netykieta wymaga, aby się z
          nim zapoznać :), w tym też ten do spisu producentów. Opinie i zdjęcia "na żywo"
          Pour Moi? zajdziesz też tu
          • bacia12 Re: pour moi 24.05.10, 11:44
            dziękuję :)

Zapoznalam się z wieloma waszymi linkami, ale czytania jest na kilka dni, a nie do konca wiem czego szukac ;)
            • anka-ania Re: pour moi 24.05.10, 12:07
              Najpierw rozmiaru
              , potem biustonosza. :)
              A w następnej kolejności odwyku od staników. ;)
            • bacia12 effuniak 24.05.10, 12:50
              lawendowy zamówilam. Mam nadzieję, że będzie pasował i będę zadowolona. Nie mam czasu niestety na szukanie po sklepach (no i niestety na wczytywanie się w opinie o innych biustonoszach). JAk juz dziecię prześpi mi chociaż noce z pewnością powrócę do lektury :)
              • maith Re: effuniak 24.05.10, 20:41
                Ale sprawdziłaś rozmiar wg kalkulatora dla Effuniaków?

One naprawdę są ścisłe.
                Ja brytyjczyki noszę 70-tki, a Effuniaki 80-tki.
                Effuniaki mają już 9 wątek tematyczny (po 500 postach musimy tu
                zamykać wątki z przyczyn technicznych).

No Lobby to ogromna baza wiedzy. I o stanikach różnych marek i o
                ubraniach na duży biust i o sklepach i internetowych i stacjonarnych.
                Trzeba z niego spokojnie wyciągnąć, czego Ci trzeba, przyznam że sama
                po przerwie czułam się lekko zagubiona, a wcześniej byłam na bieżąco
                ;)
      • sharteel onlyher 24.05.10, 13:25
        Potwierdzam, w Onlyher jest wiele bardzo ścisłych biustonoszy nie wymagających
        zaniżania obwodu. Są dobrze opisane - tzn. przy konkretnym modelu jest napisane,
        jak bardzo jest ścisły.
    • i-w-ona Re: Pomocy 24.05.10, 11:50
      Ktoś tu już polecał Audelle ze sklepu Onlyher i ja się pod tym podpiszę. Sama
      niedawno kupiłam ten model:
      www.onlyher.pl/products/164/p/435/search//start/12/?ProducerId=30& . Na
      moje obecne wymiary 70/91 wzięłam 70E i wcale nie potrzebuję ciaśniejszego
      obwodu, stanik jest niezwykle wygodny i solidnie wykonany. Cena przystępna, a
      jeśli nie ma Twojego rozmiaru, możesz napisać maila i zamówić, wydaje mi się, że
      65-tka z odpowiednią miską byłaby dla Ciebie idealna. Poza tym, moim zdaniem,
      miękka balkonetka będzie lepsza na biust mamy karmiącej niż sztywny plunge Ewy
      Michalak. A latem na pewno bardziej przewiewna. Nie jestem ekspertem i nie chcę
      zniechęcać do kupna staników Ewy Michalak, ale tak mi się po prostu wydaje, że
      one pasują na dość jędrne ciałko, a z biustem po zakończeniu karmienia może nie
      być najlepiej i będzie potrzebował balkonetek właśnie.
      • anka-ania Re: Pomocy 24.05.10, 12:20
        i-w-ona napisała:

> Nie jestem ekspertem i nie chcę
        > zniechęcać do kupna staników Ewy Michalak, ale tak mi się po prostu wydaje, że
        > one pasują na dość jędrne ciałko, a z biustem po zakończeniu karmienia może nie
        > być najlepiej i będzie potrzebował balkonetek właśnie.

Mój biust do formy po karmieniu wrócił m.in. dzięki Effuniakowi. Co więcej,
        wiem, że dziewczyny karmiące z powodzeniem przerabiają Effuniaki na karmniki.
        IMO biust wróci do formy bez względu na to czy będzie się nosiło biustonosz
        miękki, czy usztywniany. Ważne, aby był on prawidłowo dobrany.
        • i-w-ona Re: Pomocy 24.05.10, 12:57
          Oczywiście, najważniejsze, żeby stanik był prawidłowo dobrany, a czy miękki, czy usztywniany - mało ważne. Natomiast pamiętam wypowiedzi Mahedy, która proponuje noszenie balkonetek dopóki biust nie odzyska dobrej kondycji i samej Ewy Michalak, która podpowiada dziewczynom, żeby nosiły bardziej zabudowane staniki nim ciałko nie nabierze odpowiedniej gęstości. Sama doświadczeń karmieniowych nie posiadam.

Za to miękkie staniki polecam, bo łatwiej dobrać właściwy rozmiar w miękkusku, nawet mając niewielkie doświadczenie. Poza tym na upał są znacznie lepsze, bo przewiewniejsze i szybciej schną po praniu - to dość ważne, kiedy nie można sobie pozwolić na całą szufladę przeróżnych biustonoszy, a jeszcze bardziej, gdy trzeba zadowolić się np. dwoma. I wydaje mi się, że Effuniaki są trudne w doborze rozmiaru dla początkującej, nawet w porównaniu z innymi sztywniakami. I tu już bazuję na własnym skromnym doświadczeniu.

A podsumowując, wszystkie modele mają swoje wady i zalety - miękkie i usztywniane, plandże i balkonteki, ale każdy lubi co innego.
      • bacia12 audelle 24.05.10, 20:22
        Kurcze...szkoda, ze wcześniej go nie ujrzałam. To jest dokladnie mój fason.
        NO nic. Zakupię następnym razem
    • roza_am Bacia 24.05.10, 13:41
      Ustalenie aktualnego rozmiaru - watek rozmiarowy (przyszpilony na górze).
      Opinie o danym producencie - wątki producenckie (spis stoi dużymi bukwami w nagłówku).
      Opinie o sklepach - wątki sklepowe (są osobne spisy dla sklepów stacjonarnych i internetowych - oba zapodane w nagłówku).
      Opinie o konkretnych modelach - watki producenckie, katalogi staników, katalog Balkonetki, wątki recenzenckie.
      Spis staników o ciasnych obwodach - watek o ściśliwcach.
      Spis tańszych staników - wątki o niskich cenach i oszczędnych zakupach.
      Szukasz konkretnego stanika i nie możesz znaleźć - watek "szukam/gdzie znajdę".
      O czymś zapomniałam? - zapewne dany temat jest w nagłówku, w FAQ albo w wyszukiwarce.

Jeśli dany wątek jest zarchiwizowany/przedawniony - możesz założyć nowy. Zasady: jeden, konkretny temat wątku; adekwatny tytuł; link do starego wątku w pierwszym poście. Brakuje jakiegoś tematu - zakładasz wątek wg tych samych zasad.
      • bacia12 Re: Bacia 24.05.10, 20:18
        dziękuję za podpowiedź. Próbowalam to wszystko ogarnąć, ale prawda jest taka, ze jeśli ktoś nie jest znawcą tych wszsytkich firm, producentów itd itp to po przeczytaniu kilku wątków wie mniej niż wiedzial przed ;)

Ja i tak mam dobrze, bo juz conieco wiem na temat swojego rozmiaru nosząc od conajmniej 1,5 roku 65 pod biustem ;)

Współczuję początkującym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka