Dodaj do ulubionych

Karmnik - które sklepy przerabiają?

11.10.10, 12:34
Które sklepy oferują przeróbkę stanika na karmnik? Głównie chodzi mi o sklepy internetowe, chociaż info o stacjonarnych też na pewno się przyda.
Ile kosztuje taka usługa?
Znajdę gdzieś zdjęcia tak przerobionych staników? Samodzielne przeróbki lobbystek znalazłam, chciałabym zdjęcia takich profesjonalnych.

Przygotowuję mini-poradnik dla matek karmiących, a takiego zestawienia gdzie, jak i za ile nie znalazłam jeszcze.
Obserwuj wątek
    • melissa-dessous Re: Karmnik - które sklepy przerabiają? 11.10.10, 12:49
      Zapraszamy www.melissa.com.pl
      • greylin Re: Karmnik - które sklepy przerabiają? 11.10.10, 16:15
        Przerabiacie wszystkie staniki w ofercie? Czy tylko te wyszczególnione w dziale "dla karmiących"? To jest dodatkowo płatna usługa? Czy taki karmnik można oddać / wymienić na inny rozmiar?
        Wszystkie biustonosze są przerabiane w ten sam sposób (z tym kawałkiem materiału u góry piersi)?
    • weronikanet Re: Karmnik - które sklepy przerabiają? 11.10.10, 13:26
      Jaki sens ma przerabianie skoro i tak biust Ci urośnie?
      Dodatkowo całkiem dobre staniki ciążowe można kupić już za 30-40zł ....
      • kasienka.body Re: Karmnik - które sklepy przerabiają? 11.10.10, 13:32
        > Jaki sens ma przerabianie skoro i tak biust Ci urośnie?
        Przerabianie ma sens bardzo duży - moim zdaniem lepiej mieć porządny stanik z fiszbinami, wzorniczo taki jaki mi się podoba, przerobiony na karmnik - po zakończeniu karmienia mogę o spokojnie nosić dalej (o ile rozmiar drastycznie się nie zmieni).
        No i zwykłych staników jest dużo dużo więcej niż takich specjalnie do karmienia, więc i wybór lepszy.

> Dodatkowo całkiem dobre staniki ciążowe można kupić już za 30-40zł ....

Chyba nie do końca ;)
      • greylin Re: Karmnik - które sklepy przerabiają? 11.10.10, 16:11
        > Jaki sens ma przerabianie skoro i tak biust Ci urośnie?
        > Dodatkowo całkiem dobre staniki ciążowe można kupić już za 30-40zł ....

Ale w czymś chodzić trzeba, a karmienie w zwykłych stanikach raczej super wygodne nie jest.
        Wszyscy wiedzą jaka jest oferta staników do karmienia (rozmiarowo i stylistycznie), dostać stanik z fiszbinami to już praktycznie cud.
        To ja już wolę przerobić zwykły stanik na karmnik. Nie wszystkie mamy mają zdolności i chęci do szycia, więc zapytałam o gotową ofertę, żebym wiedziała gdzie je odsyłać :)

Poza tym nie widziałam jeszcze "całkiem dobrze" leżącego stanika ciążowego.
      • clarisse Sens przerabiania 11.10.10, 16:26
        Z tego co kojarzę, przez "ciążowe" rozumie się najczęściej staniki o obwodzie bardzo rozciągliwym - albo regulowanym w większym niż normalnie zakresie, np. sześć rzędów haftek zamiast trzech - bez fiszbinów, bawełniane. Pomijam sensowność noszenia czegoś takiego przy dużym biuście wymagającym porządnego podtrzymania. Pomijam, że do przedłużenia obwodu wystarczy przedłużka, a patentu na powiększenie miseczki jakoś nie zauważyłam. Ale przede wszystkim te "ciążowe" to wcale nie muszą to być jednocześnie staniki do karmienia. Stanik do karmienia musi mieć - prócz wygody i podtrzymania - jedną podstawową cechę: odpinane ramiączka, aby można było karmić dziecko nie rozbierając się z całości. Zazwyczaj stanik noszony w ciąży nie nadaje się do tego zupełnie, bo jeśli w ciąży obwód pod biustem zwykle rośnie, to potem zwykle spada i tym bawełnianym ciążowym stanikiem można się owinąć dwa razy na okrętkę.

A więc sens przerabiania jest taki:

1) To co sprzedaje się jako staniki ciążowe i do karmienia najczęściej jest potwornie rozciągliwe i nie podtrzymuje biustu. Spełnia więc tylko wymaganie "nieuciskania biustu", ale nic więcej. Dlatego czasem trzeba zrobić sobie sensowny karmnik, chyba że celem eksperymentu jest sprawdzenie, czy da się wyhodować na klatce piersiowej jamnicze uszy ;-)

2) są rozmiary na które karmników po prostu nie ma, więc dla wielu kobiet przerabianie jest koniecznością; powyżej miski G jest problem z karmnikami, tymczasem zwykłe biustonosze występują chwalić Boga aż do KK (co jest swoistą ciekawostką przyrodniczą... przecież w teorii wszyscy wiedzą, że biust w ciąży i w pierwszych fazach laktacji najczęściej rośnie - a z rozmiarów biustonoszy należałoby wnosić, że jest wręcz odwrotnie :D )

3) karmników jest o wiele mniej modeli niż zwykłych staników - więc nawet tym dziewczynom, które mieszczą się w karmnikowch rozmiarówkach łatwiej znaleźć odpowiadający zwyczajny biustonosz i przerobić go na karmnik, niż trafić na pasujący karmnik

4) dobre i ładne karmniki są zdecydowanie droższe niż dobre i ładne niekarmniki... :)

Niestety mam wrażenie to, co można kupić za 30-40zł zawodzi we wszystkich wymienionych punktach. Nie podtrzymuje biustu, ma rozmiarówkę z kosmosu (od 75 do 85 i od A do D) i jest zwyczajnie brzydkie :) Oczywiście o biustach... tfu :) o gustach się nie dyskutuje, więc ten ostatni argument nie jest uniwersalny.

A poza tym jeśli jakimś cudem po zakończeniu karmienia nasz biust będzie w rozmiarze owego przerobionego stanika, to nic nie przeszkadza w jego dalszym szczęśliwym użytkowaniu.
        • jul-kaa Re: Sens przerabiania 11.10.10, 16:53
          Ano właśnie - dlaczego firmy robiące biustonosze do KK nie robią karmników do KK? Baaardzo mnie to intryguje.
        • yo_anka clarisse - PRAWDĘ napisałaś :) 12.10.10, 00:06
          święte słowa!
          • maith Re: clarisse - PRAWDĘ napisałaś :) 12.10.10, 00:34
            No i jeszcze zwykle te biustonosze ciążowe za 30-40 zł, to często te badziewia reklamowane hasłem "rosną razem z biustem". Żeby to było możliwe, mają wszystko rozciągliwe. Obwód, ramiączka, nawet miseczki.
            Niczego nie podtrzymują i zmuszają biust do podskakiwania jak jojo ku uciesze gawiedzi.
            Akurat w czasie, kiedy ten biust potrzebuje szczególnie dobrego podtrzymania.
            A potem ofiary takich biustonoszy "ciążowych" zapełniają fora o kosmetykach, pytając, jaki krem podniesie im piersi zniszczone niby ciążą i karmieniem. Jak one są w pierwszej kolejności zniszczone tym jojo-badziewiem.
      • zazulla nie masz racji 11.10.10, 17:07
        Obecnie noszę 32JJ, w przyszłości planuję ciążę. Nawet jeśli piersi nie powiększą mi się (wątpię) to na rynku obecnie nie ma karmników w rozmiarze 32JJ. Jeśli piersi i/lub obwód urosną to nadal nie ma dla mnie nic w rozmiarze 32-34 JJ/K/KK/L. Obecnie KrisLine ponoć ma mieć karmniki w szerokiej rozmiarówce.

Co do ceny - tylko model Alana Bravissimo jest ze mną kompatybilny, dostępny tylko w Bravissimo, cena regularna 26 funtów, w promocji (mój rozmiar wykupiony) 20 funtów. Przesyłka kolejne 6 funtów. Za biustonosz codzienny płacę więc ok 150 zł. Znajdź więc proszę coś do karmienia na mój obecny biust, w cenie do 50 zł? Może być nawet do 100, a co mi tam do 150. NIE MA. Będę musiała przerabiać codzienne staniki zgodnie z przepisem ze Stanikomanii:
        stanikomania.blox.pl/2009/01/Zbuduj-sobie-karmnik.html
    • kasienka.body Body - przerabiamy 11.10.10, 13:34
      W sklepie Body usługa przerobienia stanika na karmnik jest bezpłatna (wliczona w cenę zakupionego stanika).
      • szarsz Re: Body - przerabiamy 11.10.10, 13:39
        Kasieńko, a jak to skorelować z zakupami netowymi? W końcu takiego przerobionego chyba nie można oddać?
        • kasienka.body Re: Body - przerabiamy 11.10.10, 17:32
          Ano przerabianego stanika nie można zwrócić, najlepiej jeśli klientka ma np. upatrzony model i rozmiar, wtedy można oszczędzić czas i pieniądze za podwójne wysyłki.
      • greylin Re: Body - przerabiamy 11.10.10, 16:17
        Czy to znacząco wydłuża termin realizacji zamówienia?
        Jak to wygląda pod względem "estetycznym"? Masz możliwość dobrania innych kolorów niż biały, czarny?
        • kasienka.body Re: Body - przerabiamy 11.10.10, 17:36
          Nie wydłuża czasu realizacji - zwykle stanik przerobiony jest w ciągu jednego dnia.
          Jak wygląda pod względem estetycznym? Wg mnie wygląda ok - doszywana jest gumka łącząca ramiączka z miską oraz zapinka bądź haczyk (jak przy straplessach) przy miseczce.
          Bardzo ciężko jest dostać zapinki do karmników, ja się spotkałam tylko z białymi i czarnymi, ewentualnie jeszcze srebrne (metalowe) haczyki.
          Postaram się niebawem wrzucić na stronę sklepu zdjęcia przerobionego stanika.

---------------------------------------
          Jesienne nowości już dostępne w sklepie BODY.
          www.body.sklep.pl
          kontakt@body.sklep.pl
          • diuszesa Re: Body - przerabiamy 11.10.10, 20:38
            A w przypadku zakupów netowych jak określacie długość tej gumki? Klientka pisze, ile to ma mieć centymetrow czy dajecie optymalną długość "na oko"?
            • kasienka.body Re: Body - przerabiamy 12.10.10, 10:28
              długość gumki uzależniona jest od wielkości miseczki - gumka trzyma ramiączko, żeby nie spadało po odpięciu, dobieramy długość tak, aby pasowało do konkretnego rozmiaru :)
    • adamantia Re: Karmnik - które sklepy przerabiają? 18.10.10, 13:08
      LiParie w Warszawie, stacjonarnie i (zakładam) internetowo:
      www.bieliznaliparie.pl/pl/info/gorseciarki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka