Dodaj do ulubionych

Stanik o niezidentyfikowanym rozmiarze

01.11.11, 19:19
Nabyłam stanik na znanym portalu na a. ;-)

Okazał się sporo za duży w miseczkach. Pani sprzedająca nie była łaskawa przyjąć z powrotem, za to była łaskawa udawać, że jej nie ma, ale to już inna historia.

Otóż chciałam sama wystawić ten stanik na wyżej wzmiankowanym portalu.

W tym celu należało ustalić jego właściwy rozmiar (nominalny to 80 G).

Poszłam zatem do Sklepu z Brafittingiem na Chmielnej. Usłyszałam, że stanik ma rozmiar 80 G i że w takim razie ja sama nie noszę 80 G, tylko co innego (wszystkie moje staniki to 80 G lub rozmiar zbliżony).

Rozumiem, że pani mnie olała/nie potrafiła ocenić rozmiaru stanika, ale jak w takim razie ja mam poznać ten rozmiar???
Obserwuj wątek
    • roza_am Re: Stanik o niezidentyfikowanym rozmiarze 01.11.11, 19:55
      Pytania pomocnicze:
      - w jakiej rozmiarówce nosisz 80G - polskiej czy brytyjskiej? (ew. podaj przykłady staników, które są na ciebie dobre w rozm. 80G)
      - jakiej marki jest nabyty stanik? (+ ew. jaki to konkretnie model)

Bo może być tak, że ty nosisz polskie 80G, a nabyłaś stanik w rozmiarówce brytyjskiej. Brytyjskie 80G jest sporo większe w miskach od polskiego.
      • maitresse.d.un.francais Re: Stanik o niezidentyfikowanym rozmiarze 01.11.11, 20:50
        roza_am napisała:

> Pytania pomocnicze:
        > - w jakiej rozmiarówce nosisz 80G - polskiej czy brytyjskiej? (ew. podaj przykł
        > ady staników, które są na ciebie dobre w rozm. 80G)
        > - jakiej marki jest nabyty stanik? (+ ew. jaki to konkretnie model)
        >

> Bo może być tak, że ty nosisz polskie 80G, a nabyłaś stanik w rozmiarówce bryty
        > jskiej. Brytyjskie 80G jest sporo większe w miskach od polskiego.
        >
        > Nie ma tak łatwo, noszę brytyjskie i nabyłam brytyjski, zwłaszcza że skubaniec pasuje w obwodzie.

Mam:

Debenhams Gorgeous 36 F

Matalan (model nie do odczytania) 34 G

Comexim Linea Artesana 80 G

Kostar (model i rozmiar nie do odczytania)

Niepasujący jest Lepel Fiore 36 G.
        >
        • yaga7 Re: Stanik o niezidentyfikowanym rozmiarze 01.11.11, 21:39
          Jeżeli pasuje Ci brytyjski Debenhams 36F, to raczej marne szanse, że będzie pasować również brytyjski Lepel 36G, bo pomiędzy nimi są 2 miski różnicy.

Comexim ma polską rozmiarówkę, a Matan - firmy nie znam, ale w przeliczeniu na obwód 36 to na pewno bliżej 36F niż 36G.

Kostar tez ma polską rozmiarówkę.

W związku z powyższym podejrzewam, że stanik faktycznie jest w rozmiarze BRYTYJSKIM 80G czyli 36G.
          • maitresse.d.un.francais o maci... 01.11.11, 22:38
            Jeżeli pasuje Ci brytyjski Debenhams 36F, to raczej marne szanse, że będzie pasować również brytyjski Lepel 36G, bo pomiędzy nimi są 2 miski różnicy.

... nie jestem w stanie się znać na 150 rzeczach naraz, cały ten brafitting mnie przerasta.

Niemniej dziękuję za informacje. Następnym razem, jak sobie upatrzę cycnik, to tu zapytam, czy będzie pasował. ;-)
        • roza_am Re: Stanik o niezidentyfikowanym rozmiarze 01.11.11, 21:48
          > Debenhams Gorgeous 36 F

F to 2 miski mniej niż G. Dodatkowo Debenhams ma nieco mniejsze miski niż inne marki brytyjskie (ok. 0,5-1 rozmiaru).

> Matalan (model nie do odczytania) 34 G

Nie znam.

> Comexim Linea Artesana 80 G

To polska firma. Jej miski są mniejsze niż w markach brytyjskich. Wg tabel comeximowe 80G jest ok. 2 miski mniejsze od typowego brytyjskiego 80G.
          www.comexim.pl/content/6-sprawdz-rozmiar
          stanikomania.pl/pliki/tabela_rozmiarow.html

Prawdopodobnie, więc, nosisz polskie 80G, ale brytyjskie 80(36)F. Stąd za duże miski w kupionym staniku. Dodatkowo, znalazłam w wyszukiwarce info, że niektóre fasony Fiore są dużomiskowe, co może jeszcze ten efekt zadużości pogłębiać (jeśli kupiłaś ten właśnie fason).
          kataloglb.blox.pl/2009/11/Lepel-Fiore.html#ListaKomentarzy
        • maith Re: Stanik o niezidentyfikowanym rozmiarze 02.11.11, 16:19
          Czyli wszystko się zgadza.
          80G brytyjskie jest generalnie o 2 miseczki większe od 80G polskiego (co nosisz w Comeximie) i od 80F brytyjskiego (jak Twój Debenhams).
          Z tego wynika, że kupiony Lepel MUSIAŁ być na Ciebie wyraźnie za duży. Bo jego 80G jest o dwie miseczki większe niż to, co nosisz.

Wszystko się zgadza.
          A odsprzedając go na Al po prostu napisz, że to 80G (36G) i że to rozmiarówka brytyjska.
          Możesz dorzucić link do tabelki z brytyjską rozmiarówką
          stanikomania.pl/pliki/tabela_rozmiarow.html
          • madzioreck Można też... 02.11.11, 19:17
            Można też zmierzyć odległości między końcami fiszbin, czyli ich szerokość, oraz głębokość miseczek.
    • mauske Re: Stanik o niezidentyfikowanym rozmiarze 01.11.11, 21:32
      maitresse.d.un.francais napisała:

>
      > Rozumiem, że pani mnie olała/nie potrafiła ocenić rozmiaru stanika, ale jak w t
      > akim razie ja mam poznać ten rozmiar???

Ręce mi opadły.
      Olała Cię? Bo podała Ci, że to rozmiar, który Cię nie satysfakcjonuje? Poza tym jak miała ocenić wielkość miski, liczyłaś, że zrobi to na oko? Brafitterka nie wróżka.
      Jakby Cię olała, to by Cię wyprosiła ze stanikiem zakupionym u konkurencji!
      • maitresse.d.un.francais Re: Stanik o niezidentyfikowanym rozmiarze 01.11.11, 21:36

>
        >
        > Ręce mi opadły.
        > Olała Cię? Bo podała Ci, że to rozmiar, który Cię nie satysfakcjonuje? Poza tym
        > jak miała ocenić wielkość miski, liczyłaś, że zrobi to na oko? Brafitterka nie
        > wróżka.
        > Jakby Cię olała, to by Cię wyprosiła ze stanikiem zakupionym u konkurencji!

Aha, czyli WSZYSTKIE MOJE PASUJĄCE STANIKI są źle/fałszywie oznakowane, a ten jeden dobrze.

Może wystarczyło porównać z innymi stanikami, bo tak się składa, że ja nie mam w domu pełnej rozmiarówki staników?

To jak już wyjaśniłaś mi, że jesteś lepsza ode mnie, może się wypowiesz merytorycznie?
        • pierwszalitera Re: Stanik o niezidentyfikowanym rozmiarze 01.11.11, 21:39

> Aha, czyli WSZYSTKIE MOJE PASUJĄCE STANIKI są źle/fałszywie oznakowane, a ten j
          > eden dobrze.

Twoje staniki nie są wszystkie w rozmiarze 80G.

> Może wystarczyło porównać z innymi stanikami, bo tak się składa, że ja nie mam
          > w domu pełnej rozmiarówki staników?

Nie bardzo rozumiem. Jak porównać? Przyłożyć miseczki do siebie czy jak? Co ten stanik ma metce? Jaki to w końcu model?
        • mauske Re: Stanik o niezidentyfikowanym rozmiarze 01.11.11, 21:45

> To jak już wyjaśniłaś mi, że jesteś lepsza ode mnie, może się wypowiesz merytor
          > ycznie?

Odpowiedź merytoryczna:
          z posiadanych przez siebie i podanych tu staników nie wszystkie są w jednakowym rozmiarze. 80G to nie 36G. Comexim to to samo co Lepen w rozmiarówce. Nawet Lepel model X może mieć inny rozmiar niż model Y.
          To, że nie pasuje na Ciebie rozmiar 80G z firmy A, ale nie pasuje 80G z firmy B nie oznacza wcale, że firma A nie może mieć rozmiaru 80G. To tylko metka.
          Zdziwiłoby mnie, gdyby każde 80G pasowało.
    • pierwszalitera Re: Stanik o niezidentyfikowanym rozmiarze 01.11.11, 21:35
      Nie bardzo wiem po co kombinować z oceną rozmiaru stanika. Napisz sprzedając, jaki to model i podaj rozmiar na metce, ewentualnie dopisując, że chodzi o firmę brytyjską, czy jakąś inną. Z wymieniownych przez ciebie staników trudno naprawdę się zorientować jaki rozmiar najczęściej nosisz. Zdaje się, że Comexim nie ma typowo brytyjskiej rozmiarówki, a jedynym stanikiem brytyjskim 80G jest Lepel, który podobno nie pasuje. Więc skąd pewność, że masz rozmiar 80G?
      • maitresse.d.un.francais Re: Stanik o niezidentyfikowanym rozmiarze 01.11.11, 21:37
        pierwszalitera napisała:

> Nie bardzo wiem po co kombinować z oceną rozmiaru stanika.

Żeby kupujący wiedział, co bierze. Sugerujesz, że to jednak 80 G?
        • pierwszalitera Re: Stanik o niezidentyfikowanym rozmiarze 01.11.11, 21:43

> Żeby kupujący wiedział, co bierze. Sugerujesz, że to jednak 80 G?

A co ja mam do sugerowania? Jeżeli na metce jest 80G, to jest to 80G i punkt. Powtarzam jeszcze raz, twoje staniki nie są wszystkie w rozmiarze 80G, wiec nie masz czego z czym porównywać. Poza tym nawet ten sam rozmiar może u różnych producentów wypaść inaczej. Zlituj się w końcu i napisz nam jaki stanik kupiłaś, bo nie wiemy w ogóle o czym rozmawiamy.
          • pierwszalitera Re: Stanik o niezidentyfikowanym rozmiarze 01.11.11, 21:49
            A, sorry doczytałam, niepasujący jest Lepel Fiore. No to jak pisała yaga, ten stanik MUSI być za duży, bo te inne (Debenhams, Comexim, Matalan) mają mniejszą miskę. Powinnaś szukać dla siebie pewnie rozmiaru 80F, ewentualnie FF.
        • roza_am Re: Stanik o niezidentyfikowanym rozmiarze 01.11.11, 22:00
          > Żeby kupujący wiedział, co bierze. Sugerujesz, że to jednak 80 G?

Jeśli chcesz być precyzyjna, dopisz w aukcji, że to rozmiarówka brytyjska.
          Jeśli chcesz być jeszcze bardziej precyzyjna, dodaj link do tabeli brytyjskich rozmiarów.
          W przypadku ekstremalnego altruizmu, poszukaj informacji o tym konkretnym typie Fiore (są 3 typy: plunge, balkonetka, full-cup), czy ma standardowe miski, czy może większe od standardu. Informacje masz np. na stronie dystrybutora: audelle.pl/strona/nasze-marki/audelle/audelle-kolekcja-bazowa/audelle-fiore.html
          A zdjęcia poszczególnych typów w naszym katalogu:
          plunge
          balkonetka
          full-cup

• edhelwen Re: Stanik o niezidentyfikowanym rozmiarze 01.11.11, 21:35
      a stanik w ogóle ma metkę?
      • maitresse.d.un.francais Re: Stanik o niezidentyfikowanym rozmiarze 01.11.11, 21:38
        edhelwen napisała:

> a stanik w ogóle ma metkę?

Owszem, w ogóle ma.
        • edhelwen Re: Stanik o niezidentyfikowanym rozmiarze 02.11.11, 19:48
          Jeśli na metce jest napisane 80G / 36G to stanik właśnie taki ma rozmiar...
          Nie jest winą sprzedającego, że nie potrafi sam ocenić rozmiaru, jeśli np nie nosił tego stanika. Każdy model każdej firmy może się od siebie różnić rozmiarowo, niektóre mają swoje własne rozmiarówki, np. M&S u którego w ogóle nie ma miski FF tylko od razu po F jest G i tam kupując 36G wiesz, że to jest jak 36FF. Nawet obrębie jednej marki zdarzają się różnice rozmiarowe.
    • madzioreck Re: Stanik o niezidentyfikowanym rozmiarze 02.11.11, 00:07
      > W tym celu należało ustalić jego właściwy rozmiar (nominalny to 80 G).

Nie da się tego zrobić, po prostu. Nie kombinuj, tylko wystawiaj z rozmiarem metkowym, w gestii kupującego jest porównać sobie do innych modeli, poczytać opinie. Jedno 80G nie równa się drugiemu, nawet w ramach... jednego modelu. W związku z tym, "właściwy" rozmiar będzie różny w zależności od tego, do jakiego innego stanika go przyłożysz.
      Ja ostatnio kupiłam na allegro 3 sztuki Marks&Spencer Ceriso w rozmiarze 30F, tylko w różnych kolorach. Jedno jest idealne, drugie z miskę za małe, a z trzeciego wychodzi mi pół piersi, różnią się nawet szerokością/długością fiszbin. Ruletka.
      Nie da się więc oznaczyć stanika zgodnie z jakimś jednym, uniwersalnym systemem rozmiarowym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka