Dodaj do ulubionych

Zmiany na Stanikowej Mapie - info + dyskusja

31.01.12, 16:03
W związku z rosnącą liczbą stanikowych sklepów (hurra, hurra!) nadszedł czas na kolejną zmianę w działalności Stanikowej Mapy. Tym razem jest ona o tyle istotna, że dotyczy charakteru prezentowanych na mapie treści. Do tej pory traktowałyśmy Mapę jako prezentację sklepów polecanych przez Lobby Biuściastych i okolice. Od jakiegoś czasu to określenie zdezaktualizowało się. Wiele sklepów nie zostało nigdy sprawdzonych i/lub zaopiniowanych przez doświadczone Lobbystki, w przypadku innych, dostępne opinie pochodzą sprzed kilku lat. W takiej sytuacji nie widzę sensu podtrzymywania mitu o "sklepach polecanych przez LB".

Zamiast tego proponuję oficjalną zmianę charakteru mapy na zbiór sklepów z szeroką ofertą rozmiarową. Głównym kryterium przyjęcia danego sklepu na mapę będzie jego oferta, dostępne marki i rozmiary staników - szczegóły do ustalenia w dyskusji.
Dodatkowo, osobnym kolorem będą oznaczane sklepy polecane osobom początkującym. Takie, które uzyskają pozytywną opinię doświadczonych forumek. Sklepy nie posiadające aktualnej opinii (czy to pozytywnej, czy to negatywnej) znajdą się w tej samej, szerokiej grupie co sklepy z szeroką ofertą rozmiarową, ale o niezadowalającej jakości bra-fittingu.

Obecne oznaczenia:
*) szpilka CZERWONA - sklepy ze sprawdzonym bra-fittingiem, polecane osobom początkującym,
*) szpilka NIEBIESKA - pozostałe sklepy z szeroką rozmiarówką (czyli albo brak danych o jakości bra-fittingu, albo bra-fitting nie dość dobry, by go polecać osobom początkującym).

Zachęcam do szerokiego informowania o nowym charakterze mapy, zwłaszcza w przypadku polecania jej nowicjuszkom.

A teraz kilka spraw do przedyskutowania:

1. Jakie przyjmujemy minimalne kryteria naboru sklepu na mapę? Jaki zakres rozmiarowy powinien posiadać dany sklep (i w jakim zakresie marek - ilość, rodzaj), aby uznać to za wystarczająco szeroką rozmiarówkę, by sklep zasłużył na wyrózniego go obecnością na mapie?

2. Jak powinnyśmy zmienić system oznaczeń rozmiarowych na mapie? Aktualny (obwody od-do, miski od-do) raczej się nie sprawdza. Lepsze byłoby chyba symboliczne informowanie o posiadanych rejonach rozmiarowych (typu: D-, G+, J+, 80+). Co o tym myślicie? Jakie powinny być kryteria podziału i system oznaczeń, aby info było praktyczne i łatwe w odbiorze?

3. Czy obecny podział na szpilki niebieskie i czerwone (+ zielone dla ubrań) jest wystarczająco czytelny? Czy macie do niego jakieś uwagi? Od razu zastrzegam, że w tej kwestii dopuszczam jedynie drobne poprawki, łatwe w realizacji.

Zapraszam doświadczone forumki do zgłaszania sklepów polecanych osobom początkującym w osobnym wątku.
Obserwuj wątek
    • kis-moho Re: Zmiany na Stanikowej Mapie - info + dyskusja 01.02.12, 14:20
      > 2. Jak powinnyśmy zmienić system oznaczeń rozmiarowych na mapie? Aktualny (obwo
      > dy od-do, miski od-do) raczej się nie sprawdza. Lepsze byłoby chyba symboliczne
      > informowanie o posiadanych rejonach rozmiarowych (typu: D-, G+, J+, 80+). Co o
      > tym myślicie? Jakie powinny być kryteria podziału i system oznaczeń, aby info
      > było praktyczne i łatwe w odbiorze?

Ze strony małobiuściastych na pewno 70- i D-. Bardzo fajny pomysł, czytelny i każdy będzie wiedział o co chodzi. Może dodatkowo kategorie "kostiumy kąpielowe" i "karmniki"? Czy będzie za mało czytelnie?

> 3. Czy obecny podział na szpilki niebieskie i czerwone (+ zielone dla ubrań) je
      > st wystarczająco czytelny? Czy macie do niego jakieś uwagi? Od razu zastrzegam,
      > że w tej kwestii dopuszczam jedynie drobne poprawki, łatwe w realizacji.

Dla mnie kolorowe szpilki są super.
      A nad pt. 1 muszę pomyśleć dłużej... Wydaje mi się, że wszystko ponad 70-85 A-D jest w pewnym sensie szeroką rozmiarówką, prawda? Czyli wszystko ponad bieliźniakowy standard. Ale tu mamy chyba największe pole do dyskusji.

• maith Re: Zmiany na Stanikowej Mapie - info + dyskusja 01.02.12, 14:45
        kis-moho napisała:
        > Dla mnie kolorowe szpilki są super.
        > A nad pt. 1 muszę pomyśleć dłużej... Wydaje mi się, że wszystko ponad 70-85 A-D
        > jest w pewnym sensie szeroką rozmiarówką, prawda? Czyli wszystko ponad bieliźn
        > iakowy standard. Ale tu mamy chyba największe pole do dyskusji.

Tak było 5 lat temu. Cieszyłyśmy się na widok każdego 75F ;)
        Teraz poza tę zupełnie podstawową rozmiarówkę wyszedł nawet Atlantic.
        Jeśli wrzucałybyśmy do tego stopnia wszystko, to nie byłybyśmy w stanie znaleźć tam sklepów rzeczywiście w miarę dobrych.
        Wg mnie sklep, który ma się dostać na mapę powinien w ostateczności wyróżniać się jakimś fragmentem. Rozumiem dopisanie tam sklepu specjalizującego się w małobiuściastych i dlatego mających 60-65 od A, bo to rzadkość, ale poza takim wyjątkiem, nie ma moim zdaniem sensu wpisywać tam sklepów, które nie dochodzą nawet do brytyjskiego G.

Chyba że chcemy dorzucić kolejny kolor szpilki pod hasłem "może i niewiele tam jest ,ale to i tak najlepszy sklep w całym miasteczku".
        • kis-moho Re: Zmiany na Stanikowej Mapie - info + dyskusja 01.02.12, 14:51
          > Chyba że chcemy dorzucić kolejny kolor szpilki pod hasłem "może i niewiele tam
          > jest ,ale to i tak najlepszy sklep w całym miasteczku".

No właśnie sama nie wiem... Bo jeżeli patrzymy na Warszawę, Wrocław czy Kraków, to jasne, że jest duży wybór, i nie ma co się bawić w oznaczanie sklepów mających AŻ miseczki E. Ale im dalej od większych miast, tym trudniej, na mapie widać rejony, w których na razie nie ma nic. Jasne, że szukająca miseczki G nic z tego nie będzie miała, ale dla szukającej miseczki E z miasta, gdzie są tylko "chińskie skorupki" będzie istotne, że w sąsiedniej miejscowości coś może znaleźć. Jasne, że piszę z punktu widzenia małobiuściastej, u nas na forum pojawia się sporo pytań np. o 70E.
          Ale to wszystko jest też kwestia pracy, którą by trzeba było włożyć w mapę przy takich kryteriach.
        • roza_am Minimum rozmiarowe 01.02.12, 17:05
          > Tak było 5 lat temu. Cieszyłyśmy się na widok każdego 75F ;)
          > Teraz poza tę zupełnie podstawową rozmiarówkę wyszedł nawet Atlantic.
          > Jeśli wrzucałybyśmy do tego stopnia wszystko, to nie byłybyśmy w stanie znaleźć
          > tam sklepów rzeczywiście w miarę dobrych.
          > Wg mnie sklep, który ma się dostać na mapę powinien w ostateczności wyróżniać s
          > ię jakimś fragmentem. Rozumiem dopisanie tam sklepu specjalizującego się w mało
          > biuściastych i dlatego mających 60-65 od A, bo to rzadkość, ale poza takim wyją
          > tkiem, nie ma moim zdaniem sensu wpisywać tam sklepów, które nie dochodzą nawet
          > do brytyjskiego G.

W pełni się zgadzam z powyższym.

> Chyba że chcemy dorzucić kolejny kolor szpilki pod hasłem "może i niewiele tam
          > jest ,ale to i tak najlepszy sklep w całym miasteczku".

Tylko czy to byłoby zgodne z ogólną ideą mapy? No i, jak słusznie pyta Kis-moho, czy byłoby dość chętnych do wprowadzania (i usuwania, gdy w pobliżu otworzy się porządny sklep*) tych drobnych sklepów na mapę (bo jest ich mnóstwo)?

*) No właśnie, nadal jesteśmy w pkcie wyjścia - potrzebujemy zdefiniować od jakiego poziomu zaczyna się porządny sklep.
      • roza_am Oznaczenia rozmiarowe itp. 01.02.12, 15:10
        > Ze strony małobiuściastych na pewno 70- i D-. Bardzo fajny pomysł, czytelny i k
        > ażdy będzie wiedział o co chodzi.

Ale jakie warunki musi spełniać dany sklep, by otrzymać oznaczenia np. 70- i D-? Wystarczy, że będzie miał jeden model z tego zakresu, czy musi mieć solidną ofertę w tym rejonie? Czy D- musi obejmować obwody 60-65? Czy liczą się tylko modele dostępne w sklepie od ręki, czy także te na zamówienie? Itd. Itp. Będę wdzięczna za jak najwięcej szczegółów.

>Może dodatkowo kategorie "kostiumy kąpielowe"
        > i "karmniki"? Czy będzie za mało czytelnie?

To bym raczej dodała do działu oferta, niż do rozmiarów.
        Czy chodzi dosłownie o hasła "kostiumy kąpielowe" i "karmniki", czy o jakieś symboliczne oznaczenia (jakie?)? A może dodatkowo o rozpisanie konkretnych marek do poszczególnych działów (to by pewnie wymagało dodatkowych rąk do pracy)?
        Czy "kostiumy kąpielowe" są w ogóle potrzebne? Bo chyba każdy sklep je ma w ofercie?
        • babus2 Re: Oznaczenia rozmiarowe itp. 01.02.12, 18:49
          Witam

Moim zdaniem na Stanikowej Mapie powinny znaleźć się sklepy najlepsze, godne polecenia.
          "Najlepszy w mieście" nie zawsze jest dobry. Lobby ustawiło poprzeczkę wysoko i tak powinno zostać. Zawsze znajdą się osoby, które dotrą do Mapy trochę przez przypadek, które nie przeczytają uważnie jej opisu i pomyślą, że są tam polecane, dobre sklepy. Dlatego uważam, że jak długo obok Mapy znajduje się logo LB i LMB tak długo na wspomnianej Mapie mogą być tylko najlepsze sklepy. Lobby nie powinno się zadowalać sklepem z jednym stanikiem z miseczką E.
          Na Mapie powinny znaleźć się sklepy z pełną rozmiarówką, lub połową - specjalistyczne np. dla małobiuściastych. Gdybym była właścicielką sklepu chciałabym, by mój sklep był "przyszpilony"
          w naprawdę dobrym towarzystwie.

Pozdrawiam
        • kulka_kulkowa Re: Oznaczenia rozmiarowe itp. 04.02.12, 20:10
          roza_am napisała:

> > Ze strony małobiuściastych na pewno 70- i D-. Bardzo fajny pomysł, czytel
          > ny i k
          > > ażdy będzie wiedział o co chodzi.
          >
          > Ale jakie warunki musi spełniać dany sklep, by otrzymać oznaczenia np. 70- i D-
          > ? Wystarczy, że będzie miał jeden model z tego zakresu, czy musi mieć solidną o
          > fertę w tym rejonie?

No, jeden model to chyba nie bardzo, ale też nie bardzo mam pomysł, jakie by miało być minimum. 3 modele? 5? Nie mam najlepszych doświadczeń z dostępnością 70- D- w "uświadomionych" sklepach, w których byłam, chociaż 3 modele w tym zakresie w każdym by się znalazły.

Czy D- musi obejmować obwody 60-65?

60-tki w tym zakresie to stanikowy biały kruk, ale 65 B-C (z 65 A też jest ciężko, jeśli chodzi o porządne staniki) dobry sklep powinien mieć. Na razie mamy za mało producentów 60 A-C, żeby stawiać tak wysokie wymagania, a i samych zainteresowanych 60 A-C jest mniej niż potrzebujących 65 A-C. Porządni producenci szyją teraz ściślejsze obwody, więc 65 D- w dobrym sklepie być musi.

Czy liczą się tylko mo
          > dele dostępne w sklepie od ręki, czy także te na zamówienie? Itd. Itp. Będę wdz
          > ięczna za jak najwięcej szczegółów.

Ja bym była za tym, żeby brać pod uwagę tylko dostępne od ręki (oczywiście wykluczam sytuacje, kiedy rozmiar jest wyprzedany i sklep musi domówić - siła wyższa). Może niech to będą nawet te 3 modele, ale niech w ogóle są w stałej sprzedaży. Inne mogą być na zamówienie. Tak a propos dyskusji o sklepach, do których można wysłać "świeżynkę" - jeśli wszystko w 70- D- będzie na zamówienie, to nie widzę sensu, żeby kogoś wysyłać do takiego sklepu.
          • mssselfdestruct Re: Oznaczenia rozmiarowe itp. 04.02.12, 20:47
            Ja chciałam jeszcze zwrócić uwagę, że w niektórych sklepach z szeroką rozmiarówką wśród mniejszych rozmiarów występują Panache Atlantis. Co nie jest oczywiście złe, jeśli to jedna z opcji, ale są takie sklepy gdzie w rozmiarze powiedzmy 65C nie uświadczysz innego stanika jak właśnie taki atlantisowy push-up… i choćby te puszapki były w dziesięciu modelach to i tak nie wysłałabym raczej do takiego sklepu małobiuściastej świeżynki. Myślę, że sklep zasługujący na znaczek D- powinien mieć w ofercie też zwykłe staniki usztywniane albo z wyciąganą wkładką, a nie tylko z grubą poduchą wszytą na stałe. Choćby ze 3 modele.
        • sanchan Re: Oznaczenia rozmiarowe itp. 16.02.12, 19:29
          dobrym pomysłem byłoby zrobienie kilku kategorii przeglądania mapy np.
          1) rozmiarówka jako zakres
          2) rodzaj wyspecjalizowania sklepu w rozmiarówkach (mały/duzy/kazdy) - ale szczregolnie jesli chodzi o mały musi to być konkretniejszy wybór
          3) brafitting/bez brafittingu

zapewne moznaby wyliczyc tego wiecej

Wtedy byłoby to czytelne.
          • roza_am Re: Oznaczenia rozmiarowe itp. 21.02.12, 20:46
            > dobrym pomysłem byłoby zrobienie kilku kategorii przeglądania mapy np.
            > 1) rozmiarówka jako zakres
            > 2) rodzaj wyspecjalizowania sklepu w rozmiarówkach (mały/duzy/kazdy) - ale szcz
            > regolnie jesli chodzi o mały musi to być konkretniejszy wybór
            > 3) brafitting/bez brafittingu

Nie bardzo rozumiem, jak to widzisz technicznie? Jako osobne mapy z różnie oznaczonymi sklepami w zal. od aktualnego kryterium? Z bardziej złożonymi symbolami szpileczek (więcej kolorów i/lub kształtów)? Jeszcze inaczej?
            Bo się zastanawiam, na ile jest to wykonalne w praktyce. Osobna mapa do podziału na wyspecjalizowane rejony rozmiarowe, to więcej pracy, potrzeba dodatkowych rąk do tejże. Bogatsze oznaczenia - obawiam się, że powstałby nieczytelny chaos. W każdym razie, takie mam wnioski z dotychczasowego testowania różnych układów kolorów i kształtów szpilek. Byłabym raczej za umieszczaniem oznaczeń rozmiarowych wewnątrz "chmurek" (może być na samej górze dla szybszej widoczności).

Niezależnie od tego, jaką formę oznakowania ostatecznie ustalimy, zapraszam dziewczyny z Małego Lobby do przygotowania listy sklepów, które powinny zostać oznaczone jako przyjazne małobiuściastym.
            • sanchan Re: Oznaczenia rozmiarowe itp. 24.02.12, 17:54
              Chciałam zgłosić, że w Kielcach jest jeszcze jeden sklep gdzie znalazłam Hendersona którego szukałam, niestety nie w tym kolorze, ale jest spory wybór biustonoszy, znajdzie sie też kilka mniejszych modeli. Mieści się on w galerii Echo, byłam tam ostatnio przelotnie więc nie pamiętam nazwy, ale jest :P
              • sanchan Re: Oznaczenia rozmiarowe itp. 24.02.12, 17:55
                a wracając do tematu...technicznie to mogłabym coś pokombinować ze stworzeniem takiej mapy, problem byłby jak to wrzucić w internet :).
    • zlosliwa_osa Re: Zmiany na Stanikowej Mapie - info + dyskusja 15.02.12, 02:24
      > Dodatkowo, osobnym kolorem będą oznaczane sklepy polecane osobom początkując
      > ym
      . Takie, które uzyskają pozytywną opinię doświadczonych forumek. Sklepy
      > nie posiadające aktualnej opinii (czy to pozytywnej, czy to negatywnej) znajdą
      > się w tej samej, szerokiej grupie co sklepy z szeroką ofertą rozmiarową, ale o
      > niezadowalającej jakości bra-fittingu.

Wrzucenie do jednego kotła sklepów bez żadnej opinii, razem z tymi o nie zadowalającej jakości (czyli kijowym) bra-fittingu - to jakaś paranoja!

A jaka jest definicja "doświadczonej forumki"?
      Ja tu zauważyłam trzy typy aktywności userek:
      1. zawodowe brafitterki, z wypowiedzi których bije pełen profesjonalizm i znawstwo tematu.
      2. kobitki które lubią sobie zwyczajnie po babsku pogadać, o wszystkim i jednocześnie o niczym.
      3. klakierki, których większość postów jest typu: "zupełnie się z tobą zgadzam" , "tak tak" , albo "masz 100 % racji"

doświadczona forumka to gaduła która więcej (ile) postów napisała ? ( nikt nie będzie kontrolował czy większość to nie zwykły spam), a może ta co dłużej na LB jest zarejestrowana? bo na pewno nie ta co bez rejestracji nawet i kilka lat LB czyta, aż w końcu coś napisze.

> Zapraszam doświadczone forumki do zgłaszania sklepów polecanych osobom począ
      > tkującym
      Uwzględniane będą wyłacznie opinie doświadczonych forumek.

czyli w podtekście - wszystkie inne userki nie mają po co pisać, bo ich zdanie i tak LB ma za nic !

Tak więc chciałam zapytać, czy szanowne JURRY (by było sprawiedliwie - w tym samym składzie) pofatyguje się ANONIMOWO do WSZYSTKICH sklepów, nie tylko w dużych aglomeracjach, gdzie im po drodze z pracy, ale nawet tych w zapadłych dziurach, by sprawdzić jakość oferowanego tam bra-fittingu?
      Czy raczej wpisze opinię o skorzystaniu z doskonałego bra-fittingu przez internet :) :) :)

Może nawet jakieś nieprzeciętnie przedsiębiorcze właścicielki "dogadają się" między sobą i ze starymi koleżankami "za czerwoną szpilkę" - bo to się baardzo opłaci...

Jest to temat do przemyślenia, jakie będą skutki takiego opiniowania przez "wybrańców"?
      Myślę, że prawdopodobnie założenie było takie, by uniknąć entuzjastycznych opinii klientek przestanikowanych z 75B na 70F, które to właściwie powinny nosić 65JJ, ale niestety wyszedł niewypał.
      • roza_am Re: Zmiany na Stanikowej Mapie - info + dyskusja 15.02.12, 13:44
        Oso, czy poza pretensjami i złośliwościami masz może jakieś konstruktywne propozycje?
        • zlosliwa_osa Re: Zmiany na Stanikowej Mapie - info + dyskusja 16.02.12, 01:46
          > > A jaka jest definicja "doświadczonej forumki"?
          kis-moho napisała:
          > To zostało dość obszernie przedyskutowane w odpowiednim wątku. Gdybyś przeczytała, wszystko byłoby jasne.

a tak, tak czytałam gdzieś, ale teraz na szybko nie mogę znaleźć - miała ona napisać bodajże 20 merytorycznych wypowiedzi. Jak widzisz wszystko czytam, ale odzywam się tylko wtedy kiedy mnie poniesie.
          Chodzi mi o uściślenie - jakie to są na LB te "merytoryczne" wypowiedzi? Czy ktoś może to sprecyzować tak, żeby nikt nie miał wątpliwości, kto jest tą doświadczoną forumką (i nie chodzi mi to o definicję z Wikipedii) - bo sprawa ich opiniowania, JUŻ NIE JEST ICH PRYWATNĄ SPRAWĄ, bo zrobiła się bardzo ważna dla wielu.

> > Może nawet jakieś nieprzeciętnie przedsiębiorcze właścicielki "dogadają się" między sobą i ze starymi koleżankami "za czerwoną szpilkę" - bo to się baardzo opłaci...
          kis-moho napisała:
          > Za takie insynuacje powinnaś przeprosić Różę, która nie odwala niesamowitą pracę przy prowadzeniu i unowocześnianiu mapy. Uważam, że Twój post jest po prostu okropny.

a to dlaczego jest taki okropny?
          Bo przedstawiłam alternatywę w której wiele osób NIGDY nie dostanie czerwonej szpilki, tylko dlatego, że doświadczona forumka ich nie odwiedzi?
          Dlaczego mam przepraszać Różę?
          A CO MA RÓŻA DO TEGO, że ktoś inny może być przekupny?
          Gdyby praca Róży (czyli stanikowa mapa) nie była bardzo ważna i pożyteczna, nie byłoby tej dyskusji.
          maith napisała:
          > To chyba oczywiste (...)
          > Właśnie dlatego mapa jest wiarygodna, bo nie są do niej dopuszczane osoby z takimi
          > pomysłami, jak Twoje "dogadanie się o czerwoną szpilkę".

och jejku! a cóż to za kosmiczny pomysł w twoim mniemani?.
          - Nic nie jest oczywiste dopóki nie jest sprecyzowane!
          Jak pożyjesz jeszcze trochę, to doświadczysz na własnej skórze (czego ci nie życzę) jak i za co, co niektórzy (dzięki Bogu nie wszyscy) potrafią się dogadać :P
          A jeśli tak ręczysz ZA WSZYSTKIE doświadczone forumki, iż nie wpadną na pomysł z przekrętem to podżyruj im pożyczkę w banku, i napisz tu wtedy kiedy przyjdzie ją spłacać :P
          a w międzyczasie czytaj ze zrozumieniem:
          zlosliwa_osa napisała:
          > Myślę, że prawdopodobnie założenie było takie, by uniknąć entuzjastycznych opinii klientek przestanikowanych z 75B na 70F, które to właściwie powinny nosić 65JJ, ale niestety wyszedł niewypał.

roza_am napisała:
          > Oso, czy poza pretensjami i złośliwościami masz może jakieś konstruktywne propozycje?

Różo przedstawiłam tu problem, którego wcześniej nikt nie przewidział, a który jest realny i może skrzywdzić wiele dobrych bra-fitterek, o pomnożenie których LB walczyło wiele lat.
          Należy zapobiec temu zawczasu, zamiast się obrażać za alternatywną wizję.
          Przedstawiłam go m.i. dlatego, że nie jestem Salomonem który wyda jedyny słuszny wyrok, ale w myśl zasady "co wiele głów, to nie jedna". Uważam że jest tu wystarczająca ilość mądrych, trzeźwo myślących osób, które będą próbowały w konstruktywnej dyskusji rozwiązać ten problem.
          • roza_am Re: Zmiany na Stanikowej Mapie - info + dyskusja 16.02.12, 02:50
            > Bo przedstawiłam alternatywę w której wiele osób NIGDY nie dostanie czerwonej s
            > zpilki, tylko dlatego, że doświadczona forumka ich nie odwiedzi?

Czerwona szpilka oznacza "sklep polecany przez Lobby". To nie to samo, co obiektywnie "sklep godny polecenia". No bo jak Lobby może polecać sklep, którego nigdy nie odwiedziło i o którym ma tylko suche dane, najczęściej pochodzące od właścicieli? Nie może. Jeśli zatem żadna Lobbystka nie odwiedzi danego sklepu, to choćby był on najlepszy na świecie, nie możemy go uznać za sklep polecany przez Lobby.
            Mam cichą nadzieję, że świadomość tego faktu zachęci forumki do częstszego wyrażania opinii (i pozytywnych, i negatywnych) o sklepach, które odwiedziły (zwłaszcza jeśli te sklepy lubią i życzą im przetrwania).

> A jeśli tak ręczysz ZA WSZYSTKIE doświadczone forumki, iż nie wpadną na pomysł
            > z przekrętem to podżyruj im pożyczkę w banku, i napisz tu wtedy kiedy przyjdzie
            > ją spłacać :P

Oso, co do formy: takiego języka na Lobby staramy się nie używać.

A merytorycznie: czy sądzisz, że wszystkie forumki z danego miasta (lub w nim bywające) dadzą się przekupić? Że jakiś sklep będzie aż tylu klientkom rozdawał staniki za darmo? Przecież jeśliby nawet, teoretycznie, do sytuacji przekupstwa miało dojść, to zawsze są inne osoby i ich zdanie, które może taką kupioną opinię potwierdzić lub obalić.

> Należy zapobiec temu zawczasu, zamiast się obrażać za alternatywną wizję.

Oso, problemem nie jest alternatywna wizja i fakt zgłaszania potencjalnych problemów, ale ton jakim to robisz. Jeśli Twoim celem jest rzeczowa dyskusja, staraj się, proszę, ograniczyć złośliwości na rzecz kulturalnie wyrażonych rzeczowych argumentów. Wtedy wszystkim nam łatwiej będzie się skupić sednie sprawy i spokojnie rozmawiać o konkretach.
            • zlosliwa_osa Re: Zmiany na Stanikowej Mapie - info + dyskusja 19.02.12, 03:26
              roza_am napisała:
              > Jeśli Twoim celem jest rzeczowa dyskusja, staraj
              > się, proszę, ograniczyć złośliwości na rzecz kulturalnie wyrażonych rzeczowych
              > argumentów. Wtedy wszystkim nam łatwiej będzie się skupić sednie sprawy i spo
              > kojnie rozmawiać o konkretach.

Jesteś jedną z nielicznych osób, które mają mój szacunek za swą roztropność. Wiem, że mam cięty język, dlatego w zasadzie tylko czytam LB, by nie psuć panującego to sielskiego nastroju i piszę tylko wtedy, kiedy we mnie kipi.
              Tak więc biorę wdech i zaczynam.

To, że wiele sklepów na stanikowej mapie świata nigdy nie dostanie czerwonej szpilki, tylko dlatego, że doświadczona forumka ich nie odwiedzi, uważam za głęboko niesprawiedliwe i sprzeczne z ideą mapy.
              Bez urazy, ale ktoś kto przez przypadek znajdzie map (a nie zna szczegółowych kryteriów, bo aby je wszystkie zebrać, trzeba by sporo postów przeczytać) nie musi mieć ochoty na lekturę LB czyli książki grubości encyklopedii.
              Przyjrzyjmy się definicji czerwonej szpilki: "sklepy ze sprawdzonym bra-fittingiem, polecane przez Lobby"
              i niebieskiej szpilki: "pozostałe sklepy z szeroką rozmiarówką (czyli albo brak danych o jakości bra-fittingu, albo bra-fitting nie dość dobry, by go polecać osobom początkującym)."

Sądząc z takiego opisu, sklepy w pierwszym przypadku są wzorcowe i dlatego że są super poleca je Lobby.
              Natomiast drugi opis sugeruje, że tego sklepu nikt nie chciał odwiedzić, lub jeśli już ktoś tam był, to stwierdził że bra-fitting tam to porażka, ale ponieważ ma szeroką rozmiarówkę ,może do tego sklepu udać się osoba która ma już dobrany rozmiar w sklepie z czerwoną szpilką.
              - i to jest ta niesprawiedliwość!!!
              bo jak sama mówisz, może i jest gdzieś najlepszy na świecie, ale dopóki go nie odwiedzi Lobbystka, będzie na mapie na równi z tymi o kijowym bra-fittingu.

roza_am napisała:
              > Czerwona szpilka oznacza "sklep polecany przez Lobby". To nie to samo, co obiek
              > tywnie "sklep godny polecenia". No bo jak Lobby może polecać sklep, którego nig
              > dy nie odwiedziło i o którym ma tylko suche dane, najczęściej pochodzące od wła
              > ścicieli? Nie może. Jeśli zatem żadna Lobbystka nie odwiedzi danego sklepu, to
              > choćby był on najlepszy na świecie, nie możemy go uznać za sklep polecany przez
              > Lobby.
              > Mam cichą nadzieję, że świadomość tego faktu zachęci forumki do częstszego wyra
              > żania opinii (i pozytywnych, i negatywnych) o sklepach, które odwiedziły (zwłas
              > zcza jeśli te sklepy lubią i życzą im przetrwania).

To oczywiste, że nie można polecać tego czego się nie widziało.
              Niektórzy ludzie mają awersję do pisania. Jedni nie lubią pisać, inni nie umieją się wysłowić, jeszcze inni mają dysleksję, ale może żeby pochwalić ulubiony sklep, to po Twojej zachęcie choć część milczących do tej pory forumek przemówi. Niestety i tak ich opinie NIE PRZYZNAJĄ sklepowi czerwonej szpilki, bo tu nie wystarczą odwiedziny jakichkolwiek (nawet wielu) lobbystek, ale "TYLKO doświadczonej forumki".

Ja proponuję przemyśleć zmianę opisu szpilek, na taką w której nikt nie będzie się dopatrywał drugiego dna.
              Szpilka czerwona - "sklepy z JUŻ sprawdzonym i polecanym przez Lobby bra-fittingiem dla początkujących"
              Szpilka niebieska - "sklepy z szeroką rozmiarówką JESZCZE nie sprawdzone przez Lobby"

(oczywiście bez dużych liter - napisałam teraz tak, żeby wszyscy zobaczyli różnicę w zapisie).
              Niedopuszczalne jest moim zdaniem, wrzucanie razem do jednego kotła z nimi tych które mają złą opinię, a słowo "bra-fitting" znają tylko z Wikipedii i stosują jako chwyt marketingowy.

roza_am napisała:
              > A merytorycznie: czy sądzisz, że wszystkie forumki z danego miasta (lub
              > w nim bywające) dadzą się przekupić? Że jakiś sklep będzie aż tylu klientkom ro
              > zdawał staniki za darmo? Przecież jeśliby nawet, teoretycznie, do sytuacji prze
              > kupstwa miało dojść, to zawsze są inne osoby i ich zdanie, które może taką kupi
              > oną opinię potwierdzić lub obalić.

Chwała Bogu - nie wszyscy są przekupni :)
              Ale Ty Różo to chyba z jakiejś dużej aglomeracji jesteś, bo w małych mieścinach, to nawet jednej forumki LB nie uświadczysz, więc jakby się jakaś trafiła (a najlepiej kilka) to byłby koszt kilku staników - czyli pestka.
              A co do złych opinii, to może być śliska sprawa.
              A tak przy okazji, bardzo mi się podobała argumentacja w Twojej wypowiedzi, na temat odmowy przyjęcia pranego stanika jako nowy.
              • roza_am Re: Zmiany na Stanikowej Mapie - info + dyskusja 21.02.12, 16:05
                > Niestety i tak ich opinie NIE PRZYZNAJĄ sklepowi czerwonej szpilki, bo tu nie
                > wystarczą odwiedziny jakichkolwiek (nawet wielu) lobbystek, ale "TYLKO doświadc
                > zonej forumki".

To zależy jak rozumieć pojęcie "jakakolwiek lobbystka". Jeśli jest to ktoś, kto się czasami na forum wypowiada, mówi z sensem i na temat, to jak najbardziej opinia takiej osoby będzie się w wątku "polecającym" liczyła. Chodzi o to, żeby była to osoba na forum obecna i jakoś tam na podstawie swoich postów wiarygodna. Nie ma potrzeby posiadania wieloletniego stażu i formalnych certyfikatów "doświadczonej forumki" ;)

> Ja proponuję przemyśleć zmianę opisu szpilek, na taką w której nikt nie będzie
                > się dopatrywał drugiego dna.
                > Szpilka czerwona - "sklepy z JUŻ sprawdzonym i polecanym przez Lobby bra-fit
                > tingiem dla początkujących"
                > Szpilka niebieska - "sklepy z szeroką rozmiarówką JESZCZE nie sprawdzone przez
                > Lobby"

> (oczywiście bez dużych liter - napisałam teraz tak, żeby wszyscy zobaczyli różn
                > icę w zapisie).

O, widzisz. I to jest ciekawa propozycja, warta rozważenia.

> Niedopuszczalne jest moim zdaniem, wrzucanie razem do jednego kotła z nimi tych
                > które mają złą opinię, a słowo "bra-fitting" znają tylko z Wikipedii i stosują
                > jako chwyt marketingowy.

Sklepów z jednoznacznie złą opinią jest niewiele. Większość albo nie ma żadnych opinii, albo są one neutralne, albo pochodzą z zamierzchłej przeszłości. Gdybyśmy chciały każdą kategorię traktować osobno, to zrobiłby się szum informacyjny i bałagan, a weryfikowanie tych opinii na bieżąco wymagałoby ogromu pracy (jest ktoś chętny?). Zresztą, sama pisałaś, że ludzie raczej się nie wczytują w dodatkowe opisy. Kto by więc studiował charakterystyki wielu kolorów i kształtów szpilek? Dążąc do precyzji zgubiłybyśmy przejrzystość i łatwość obsługi mapy.
                Jeśli już, zastanowiłabym się, których sklepów na mapie wcale nie umieszczać, jeśliby miało to psuć jakość kategorii sklepów bez aktualnej super pozytywnej opinii. Co o tym myślicie?
                • milstar Re: Zmiany na Stanikowej Mapie - info + dyskusja 21.02.12, 19:54
                  > Jeśli już, zastanowiłabym się, których sklepów na mapie wcale nie umieszczać, j
                  > eśliby miało to psuć jakość kategorii sklepów bez aktualnej super pozytywnej op
                  > inii. Co o tym myślicie?

O tym samym pomyślałam, zanim przeczytałam Twego posta. W sumie mapa ma promować dobre sklepy, więc złe moim zdaniem nie powinny na niej egzystować (i zaburzać przejrzystość, chi chi)
                  • roza_am Re: Zmiany na Stanikowej Mapie - info + dyskusja 21.02.12, 20:11
                    W sumie mapa ma promowa
                    > ć dobre sklepy, więc złe moim zdaniem nie powinny na niej egzystować (i zaburza
                    > ć przejrzystość, chi chi)

Ale z drugiej strony, dla bardziej doświadczonej dziewczyny, która szuka raczej konkretnego modelu czy rozmiaru niż fachowego bra-fittingu, przydatne będzie info o każdym sklepie, nawet tym "złym". Hmm...
                    • saaarsdej Re: Zmiany na Stanikowej Mapie - info + dyskusja 21.02.12, 20:42
                      Ale z trzeciej strony - naprawdę można nazwać "złym" sklep, który ma na stanie model/rozmiar, którego ktoś szuka wszędzie, gdzie się da?
                      • saaarsdej Re: Zmiany na Stanikowej Mapie - info + dyskusja 21.02.12, 20:43
                        W sensie, że sklep musi być sprawdzony przynajmniej pod kątem asortymentu, żeby w ogóle brać go pod uwagę w poszukiwaniach, a jeszcze znaleźć w nim coś, co nas interesuje.
                        • roza_am Re: Zmiany na Stanikowej Mapie - info + dyskusja 21.02.12, 20:59
                          Asortyment to podstawowe kryterium przyjęcia sklepu na mapę. Teraz rozmawiamy o (sprawdzonej) jakości bra-fittingu jako kryterium dodatkowym, wg którego dzielimy sklepy na kategorie (A. sprawdziłyśmy sklep i polecamy go osobom początkującym, B. albo nie sprawdziłyśmy, albo początkującym nie polecamy, albo nie wiadomo jak jest teraz, bo dawno tam nie byłyśmy, albo jest OK, ale inne sklepy są lepsze, więc raczej polecamy te inne). Pytanie brzmi, czy kategorię B pozostawić tak szeroką, jak jest, czy podzielić na podgrupy, czy może zredukować o element "albo nie polecamy"?
                          <ps. czasem mam wrażenie, że my tej naszej stanikologii poświęcamy więcej czasu i uwagi niż politycy różnym ważnym ustawom czy reformom ;)>
      • kis-moho Re: Zmiany na Stanikowej Mapie - info + dyskusja 15.02.12, 17:07
        > A jaka jest definicja "doświadczonej forumki"?

To zostało dość obszernie przedyskutowane w odpowiednim wątku. Gdybyś przeczytała, wszystko byłoby jasne. A gdybyś się chwilę nad tematem zastanowiła, to byś zrozumiała, że nie chcemy nieobiektywnych opinii np. właścicielek sklepów czy ich znajomych, ani forumek, które nie umieją jeszcze dokładnie ocenić umiejętności brafitterki.

> Może nawet jakieś nieprzeciętnie przedsiębiorcze właścicielki "dogadają się" mi
        > ędzy sobą i ze starymi koleżankami "za czerwoną szpilkę" - bo to się baardzo o
        > płaci...

Za takie insynuacje powinnaś przeprosić Różę, która nie odwala niesamowitą pracę przy prowadzeniu i unowocześnianiu mapy. Uważam, że Twój post jest po prostu okropny.
        • zlosliwa_osa Re: Zmiany na Stanikowej Mapie - info + dyskusja 19.02.12, 01:25
          kis-moho napisała:
          >Za takie insynuacje powinnaś przeprosić Różę

Róża nie przypina na mapie czerwonych szpilek według własnego widzimisie, ale według ustalonych kryteriów, więc wniosek jest prosty, że nie mogło to być o niej :p
          • maith Re: Zmiany na Stanikowej Mapie - info + dyskusja 19.02.12, 02:36
            Ludzie czasem zupełnie nie zdają sobie sprawy, jak żałośnie (a nie sprytnie) wygląda, kiedy piszą bzdury.

Albo wierzysz, że wszystko odbywa się zgodnie z uczciwymi zasadami, albo dopuszczasz możliwość przekupstwa.
            Chyba tylko Ty nie widzisz, że sama sobie przeczysz.

I to by było na tyle, bo szkoda takiego sensownego wątku na głupi flejm.
            • zlosliwa_osa Re: Zmiany na Stanikowej Mapie - info + dyskusja 14.04.12, 22:37
              maith napisała:
              > Ludzie czasem zupełnie nie zdają sobie sprawy, jak żałośnie (a nie sprytnie) wy
              > gląda, kiedy piszą bzdury.
              > Albo wierzysz, że wszystko odbywa się zgodnie z uczciwymi zasadami, albo dopusz
              > czasz możliwość przekupstwa.

i tu się z tobą zgadzam.
              ludzie czasem zupełnie nie zdają sobie sprawy, jak żałośnie wygląda, kiedy piszą bzdury, bo nie umieją czytać ze zrozumieniem.

może mój post był przydługi, więc ci najważniejsze jeszcze raz zacytuję:

zlosliwa_osa napisała:
              > roza_am napisała:
              > > A merytorycznie: czy sądzisz, że wszystkie forumki z danego miasta (lub
              > > w nim bywające) dadzą się przekupić? Że jakiś sklep będzie aż tylu klient
              > > kom rozdawał staniki za darmo? Przecież jeśliby nawet, teoretycznie, do sytuacj
              > >i przekupstwa miało dojść, to zawsze są inne osoby i ich zdanie, które może taką kupi
              > > oną opinię potwierdzić lub obalić.
              >
              > Chwała Bogu - nie wszyscy są przekupni :)
              > Ale Ty Różo to chyba z jakiejś dużej aglomeracji jesteś, bo w małych mieścinach
              > to nawet jednej forumki LB nie uświadczysz, więc jakby się jakaś trafiła (a n
              > ajlepiej kilka) to byłby koszt kilku staników - czyli pestka.
              > A co do złych opinii, to może być śliska sprawa.

podsumowując:
              róża to ta dobra, bo szuka niezależnych opinii czy umieścić sklep na stanikowej mapie.
              jakby była przekupna, to by takich informacji od klientek sklepu nie szukała, tylko wzięłaby kasę i na mapie opineskowała co by jej się podobało - jasne?

to że róża jest uczciwa, nie znaczy że cała reszta świata też taka jest i raczej idiotą jest ten który wierzy w uczciwość WSZYSTKICH :P
              jak wynika z mojego cytatu, nie wszyscy są przekupni - czyli są uczciwie forumki, jednak dopuszczam możliwość przekupstwa, bo samo zalogowanie na LB nie gwarantuje uczciwości.

czy już wszystko jasne, czy jeszcze czegoś nie rozumiesz?
      • maith Re: Zmiany na Stanikowej Mapie - info + dyskusja 15.02.12, 17:27
        To chyba oczywiste - doświadczone forumki, to takie, przy których nie ma problemu ze znalezieniem wielu sensownych, merytorycznie przydatnych, wypowiedzi.

Właśnie dlatego mapa jest wiarygodna, bo nie są do niej dopuszczane osoby z takimi pomysłami, jak Twoje "dogadanie się o czerwoną szpilkę". Nieważne, ile trollujących postów by naprodukowały.
    • sanchan Re: Zmiany na Stanikowej Mapie - info + dyskusja 16.02.12, 19:26
      Hej!
      W sumie można by wyróżnić oddzielnie kolorami też sklepy w których jest oferta dla małego i dużego biustu. Mi na przykład naprawdę ciężko znaleźć sklep z małymi biustonoszami, mimo, że odwiedzałam rekomendowane przez mapę. Po prostu bez sensu jest wybranie sie do takiego sklepu jeżeli są tam na mnie dwa biustonosze, dlatego przydatne byłoby rozróżnienie, bo w sumie większość sklepów z "szeroką oficjalnie rozmiarówką" niekoniecznie takową ma..
    • milstar Re: Zmiany na Stanikowej Mapie - info + dyskusja 16.02.12, 20:17
      Podoba mi się nowe kryterium, dzięki niemu na mapie mają szansę wejść mniejsze sklepy, dotychczas istniejące w wątku o dobrych sklepach.
      Moim zdaniem jeśli chodzi o rozmiary minimum to brytyjska miseczka G i rozmiary od 65. Jeśli chodzi o ilość marek... cóż, niekiedy mniejsze sklepy zaczynają od jednej, nie ze złej woli, tylko z powodu ograniczeń finansowych, a kilka modeli z jednej marki to moim zdaniem dobry początek. Reklama na Lobby da takim sklepom zarobek, a co za tym idzie możliwość poszerzenia oferty.
    • saaarsdej Re: Zmiany na Stanikowej Mapie - info + dyskusja 21.02.12, 14:54
      Minimalnym obwodem jak dla mnie powinno jednak być 65. Za dużo średnich jakościowo sklepów ma na stanie siedemdziesiątki, żeby to miało wystarczyć do zaliczenia sklepu do ścisłej czołówki, a tym jednak powinna być biuściasta mapa. I faktycznie, dobrym pomysłem jest oddzielenie sklepów małobiuściastych od dużobuściastych, w końcu posiadaczki jednych i drugich mają specyficzne potrzeby, które nie koniecznie musi spełniać ten sam (dobry przecież) sklep.
      I może wtedy zrobi się chaos kolorystyczny, ale w okolicach, w których naprawdę mało jest naprawdę dobrych sklepów z bielizną, może warto byłoby wyróżnić najlepszy z możliwych? Bo jednak takie wyróżnienie może sprawić, że zawita tam więcej klientek pytających o swój rozmiar, a to z kolei może zachęcić sklep do rozwoju, oczywiście o ile właścicielowi będzie zależeć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka