iczanka HM Finezja 65GG 20.06.12, 15:56 Delikatny, cieniutki, taki stanik mgiełka;) Pomponiki na mostku po obmacaniu przez grono matczyno-siostrzane nasłuchały się zachwytów jakich żaden effuniakowy halfek jeszcze nie dostał. Hafty nie prześwitują mi przez jasne lub cienkie bluzki (nie sprawdzałam jak białe bo nie posiadam) co niestety w Burgundzie się zdarzało (wybijał się spod niektórych ciemnych bluzek). Jedyne co go zdradza to efekt "kalafiora" pod obciślejszymi ubraniami. Z tym jednak się liczyłam zamawiając haftowany a nie gładki stanik. Podsumowując, jak dla mnie to bardzo fajny letni stanik. Odpowiedz Link
besame.mucho Pytanie do Effuniaka 21.06.12, 11:35 Ewo, czy planujesz w najbliższym czasie jeszcze jakieś jasne miękkusy poza finezją? Potrzebuję stanika pod białe letnie bluzki, ale finezji trochę się boję, bo przy mojej karnacji może się bardzo odcinać, śledzę stronę czy nie pojawia się nic bardziej beżowego niż różowego :). Odpowiedz Link
mniickhiateal Re: Czy ktos probowal Perelki? 26.06.12, 08:34 Perełka na pewno była recenzowana w starszych (ze dwa wstecz, szacuję) wątkach effuniakowych, poszukaj tam. Odpowiedz Link
kasiadj07 Re: Czy ktos probowal Perelki? 26.06.12, 14:42 Ja noszę. To już moja druga Perełka, z pierwszej wyrosłam i musiałam koniecznie kupić nową:) To jeden z moich ulubionych Effuniaków. Stabilny obwód, wygodne ramiączka, bardzo dobra jakość. Noszę bardzo często, a wygląda jak nowa (ta stara zresztą też:) Koronka lekko przebija przez białe bluzki, ale tylko takie bardzo, bardzo cieniutkie. Kolor idealny dla bladziocha, podobnie jak cielaczki. Polecam też gatki do Perełki, uszyte z cieniutkiej, prześwitującej tkaniny, idealne na lato:) Odpowiedz Link
kasiadj07 Kiedy kostiumy? 26.06.12, 14:44 Ewo, czy wiadomo już chociaż orientacyjnie, kiedy pojawią się nowe kostiumy w sklepie? Wyjeżdżam na urlop 9 lipca i obawiam się, że już nie zdążę nic u Ciebie kupić. A mam ochotę na te kolorowe kwiatki:) Odpowiedz Link
bluemacia Re: Finezja i Classic 75DD 28.06.12, 08:29 Oba staniki bardzo ładne. Finezja jest luźniejsza w obwodzie, ale to mi nie przeszkadza. Finezja też słabiej trzyma biust (jest jakby bardziej otwarta od góry). Koronka "haczy" mi o bluzki i nie spływa materiał po nim, więc jakoś nosze rzadziej. Classic bardzo stabilny, dobrze podtrzymuje. Układa się dużo lepiej, nie wiem czy to jest odrobinę inna konstrukcja? Chciałabym jasny stanik o takim podtrzymaniu. :) Oba kupiłam w moim standardowym rozmiarze effuniakowym - na wymiary 71/94. Odpowiedz Link
yaga7 Jak rozmiar plandża? 29.06.12, 09:16 Obecnie noszę HM w rozmiarze 80FF i pasuje. Magnolia ciut szersza, ale nadal ok, Gold ciaśniejszy, ale również ok. Natomiast czytałam w różnych miejscach, że ponoć plandże wypadają jakoś inaczej względem HM, a jeśli tak, to w jaki sposób? Czy któraś z Was może coś mi w tym temacie doradzić? Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: Jak rozmiar plandża? 29.06.12, 09:52 yaga7 napisała: > Natomiast czytałam w różnych miejscach, że ponoć plandże wypadają jakoś inaczej > względem HM, a jeśli tak, to w jaki sposób? Czy któraś z Was może coś mi w tym > temacie doradzić? Moim zdaniem plandże wypadają miseczkowo odrobinę mniejsze. U mnie nie jest to powód do brania innego rozmiaru, bo HM są mi ociupinę za duże, znaczy koronka czasem ciut odstaje i jak ostatnio przytyłam dwa kilo, to przygarnęła swobodnie lekki nadmiar, a planże są mi ociupinę za małe, ale noszą je tylko na specjalne okazje, więc mam w ten sposób tylko "więcej" dekoltu. Jeżeli jednak masz wrażenie, że z HM już ci prawie wypływa, to spróbuj plandża w rozmiarze większym miskowo. Chociaż tu naturalnie modele mogą różnić się między sobą. Odpowiedz Link
yaga7 Re: Jak rozmiar plandża? 29.06.12, 10:00 A obwodowo plandże i HM odczuwasz tak samo? Bo właśnie się dokopałam do informacji, że ponoć wszystkie plandże są z założenia ciaśniejsze, sama Ewa to napisała. HM mam właśnie dobrze dobrane, na pewno nie są za małe, myślę, że z centymetr więcej by się zmieścił. Odpowiedz Link
ptasia Re: Jak rozmiar plandża? 29.06.12, 09:52 Ja z innych (mniejszych) okolic rozmiarowych, ale zasadniczo usztywniane Effu mam rozmiar większe niż HM. Mam Granatowego Motyla, Szmaragda i Burgunda HM 70DD, całą resztę 70E. Z PL mam Bellę i Chabra, przy czym oba w górce są na hm, styk na większej połowie. W moim odczuciu z Effumiskami jest tak, że - od największej do najmniejszej: HM - CHP - HP - CH - PL. Z obwodów - najluźniejszy jest Motyl. Odpowiedz Link
yaga7 Re: Jak rozmiar plandża? 29.06.12, 10:02 Ooo, to ciekawe z tymi miskami. Jak wchodziłam w 80F z HM, wchodziłam też w 80F z HP i odczuwałam je podobnie. CH bez wkładek odczuwałam jako większe od HM. Nawet teraz gdy mi się biust zwiększył do 80FF i kupiłam nowe HM, w Pawie Oka CH 80F bez wkładek nadal wchodzę, co prawda na styk, no ale wchodzę. To już nie wiem... Odpowiedz Link
ptasia Re: Jak rozmiar plandża? 29.06.12, 10:12 zaraz wyjdzie, że co biust, to gust :/ Z CH mam tylko Toffika, jak go (70DD) kupowałam, miałam ciut mniej w biuście i był na styk, jak tylko trochę przybrałam, zrobił się za mały. Wymieniłam się na Balkonetce na 70E i to teraz też jest na styk. HP odbieram zdecydowanie jako większe... Co do obwodów, to ja też słyszałam, że PL są ciaśniejsze, ale ja szczerze mówiąc nie widzę różnicy między moimi PL a HP czy innymi. Najciaśniejszy jakoś w ogóle jest dla mniew tej chwili Kurczak CHP (i wciąż niezwykły jest obwód Szmaragda... już niedługo będą 2 lata, a wciąż na 1 haftce), najluźniejszy, jak pisałam, nowy Motyl, Burgund HM teraz też jest ciut luźny, ale był noszony, to samo tyczy Toffika, który był noszony całkiem często. W sumie jedyny stanik w tej chwili, w którym wolałabym mniejszy obwód, to ten Motyl. A, i mierzyłam też Bratki CHP, poza Bratkami PL, i odczuwałam obwód w obu tak samo. Odpowiedz Link
ptasia Re: Jak rozmiar plandża? 29.06.12, 10:14 A w ogóle nie możesz zamówić 2 różnych? Ten rozmiar co w HM i miskę więcej? Odpowiedz Link
yaga7 Re: Jak rozmiar plandża? 29.06.12, 10:24 Mogę, mogę ;) Tylko że biorąc pod uwagę jeszcze te niby ciaśniejsze obwody, to wychodzą już 4 rozmiary. A biorąc pod uwagę, że chcę burgunda i purpla (promocja wakacyjna mnie skusiła), to już wychodzi 8, więc jakoś chciałabym to ograniczyć, ale chwilowo nie mam pomysłu jak ;) Ewentualnie mogę wziąć tylko 1 model w 4 rozmiarach, a potem najwyżej drugi. Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: Jak rozmiar plandża? 29.06.12, 11:33 yaga7 napisała: > Ewentualnie mogę wziąć tylko 1 model w 4 rozmiarach, a potem najwyżej drugi. Ja bym wzięła różne modele w twoim rozmiarze w HM. Miałabyś wtedy okazję porównać jak wypadają względem siebie i względem HM. Odpowiedz Link
kryklu Re: Jak rozmiar plandża? 29.06.12, 21:26 yaga7 napisała: "A biorąc pod uwagę, że chcę burgunda i purpla" Burgund to mój najściślejszy plunge. Bez przedłużki nie jestem w stanie go nosić (nie chciało mi się wymieniać na większy obwód). W tym wypadku sugerowałabym Ci większy obwód , niż w HM. Żałuję, że ja tego nie zrobiłam. PL Purple noszę w tym samym rozmiarze obwodu, jak wszystkie haemy. Uwaga, w tym modelu dosyć krótkie są te rozszerzone części ramiączek, w efekcie ich zakończenie ze szwem, często wypada na szczycie ramienia. Mnie to nie sprawia dyskomfortu, chociaż wrażliwa jestem. Ja też jestem z frakcji mniejszy rozmiar HM (75FF), większy usztywnianych effuniaków (75G), ale ta reguła nie działa u wszystkich. Odpowiedz Link
maggianna Re: Jak rozmiar plandża? 29.06.12, 10:27 Nosilam 90F i w tym rozmiarze Magnolia byla na mnie za duza i w obowdzie i w miskach, Motyl tez ciut luzny, wszystkie pozostale PL i HP mialam w tym samym rozmiarze - nie widzialam roznicy ani w obwodzie ani w miskach (znaczy czesc byla luzniejsza, czesc bardziej scisla ale ogolnie pasowaly wszystkie). W tej chwili jestem pomiedzy rozmiarami 85F i 80FF (pierwszy ciut za luzny, drugi ciut za ciasny, miski w obu pasuja) i jedyne w czym mialam dramatyczny problem zeby sie zapiac to PL Violet - w rozmiarze 85F potrzebuje pelnej przedluzki i nadal mi ciasno - 80FF przymierzala forumka noszaca rozmiar 65 i dopiela sie ledwo, Ewa odpisala mi ze plunge sa scislejsze ale ja mysle ze akurat ten jest po prostu bardzo scisly (zamowilam dwa wiec zakaldam ze oba nie mogly miec pomylonych metek). Przymierzalam tez HM Szarak 80F i byl idealny, ale juz HM Burgund 80F byl rozmiar za maly w misce. Przy kolejnych zakupach wzialbym na Twoim miejscu taki sam rozmiar jaki nosisz w HM. Odpowiedz Link
yaga7 PL Purple i PL Burgund 07.07.12, 10:28 No i mam :) Purpla zamówiłam w standardowym rozmiarze HM - obwodowo pasuje, miskowo bez wkładek też, aczkolwiek mógłby być ociupinkę większy. Ale na pewno nie o całą miskę. Burgunda zamówiłam w 80FF czyli standardowym rozmiarze HM - ledwo się zapięłam, hehe - i w 85F - początkowo wydawał mi się ten obwód luźny, bo jest ciut luźniejszy od HM, ale jest jednak OK. Miska jest na styk, podobnie jak w Purplu, ale większa na stówę by odstawała. Na pewno widzę skok jakościowy w porównaniu do starych plandży, bo ostatniego to miałam bakłażana ;) Ale niestety, dekolt wow nadal u mnie nie istnieje, effuplandże nie zbierają aż tak do środka, jak robi to Deco. Ale to już niestety cecha mojego biustu. Odpowiedz Link
kasiadj07 CHP Bratki 85GG i 85G, CHP Kurczak 85G 07.07.12, 12:23 Pierwsze były Bratki 85GG, czyli w moim standardowym effuniakowym rozmiarze. Niestety, podobnie jak mierzone kiedyś modele CH, duuużo za wielka miska. Stanik uroczy, miski pokryte cienką siateczką, taką jak kiedyś np. Szara Panterka, obwód wygodny, pracujący, wykończenia najwyższej jakości. Ponieważ stanik mnie urzekł swoją urodą, domówiłam rozmiar 85G. Wybór okazał się strzałem w dziesiątkę i muszę stwierdzić, że krój ten leży na mnie najlepiej, z HP, CH i CHP. Chociaż moim faworytem jest niezmiennie krój PL. Niestety, pomimo idealnego rozmiaru i ogólnego zadowolenia z jakości stanika, postanowiłam odesłać oba - po paru minutach mierzenia, ramiączka - część obszyta materiałem, zaczęła się zaginać wzdłóż w okolicach pachy. Miałam wrażenie, że guma jest zbyt delikatna dla mojego dość ciężkiego biustu. Krój tak przypadł mi do gustu, że postanowiłam wypróbować CHP Kurczaka. I tu zadowolenie w pełni - mankament ramiączkowy nie występuje, miski i tył obszyte satynową tkaniną, obszycie misek różową koronką, a pomiędzy nimi różowy pomponik:) Cały stanik jest tak uroczy i nastraja pozytywną energią, że nie zawacham się go użyć w formie kostiumu, gdy mój Panache nie wyschnie na czas. Proszę więc mnie nie linczować, gdyby ktoś mnie zobaczył w niedalekiej przyszłości śmigającą nad Bałtykiem w Kurczaku:) Odpowiedz Link
kryklu Ramiączka :( 07.07.12, 17:55 kasiadj07 napisała: po paru minutach mierzenia, ramiączka - część obszyta materiałem, > zaczęła się zaginać wzdłóż w okolicach pachy. Miałam wrażenie, że guma jest zby > t delikatna dla mojego dość ciężkiego biustu. Ach ta nieprzewidywalność ramiączkowa effuniaków... Na kiepską jakość gumy obszytej materiałem narzekałam już przy Burgundzie HM. W przypadku Burgunda PL, Pawich Ok PL, Malachita PL i HP jest już idealnie, więc pomyślałam, że uwagi klientek zostały uwzględnione przez producenta. Niestety po paru godzinach noszenia, idealnego pod każdym innym względem Lato PL, przekonałam się, jak bardzo się myliłam. Bardzo rozciągliwe gumki, pod wpływem ciężaru piersi (75G) zamieniły się w rozciągliwe sznurki, boleśnie wrzynające się w ramiona. I znów będę musiała wymienić ramiączka na jakieś inne, ze szkodą dla urody stanika :( W Bratkach zanosi się na to samo. Dobrze wiedzieć, bo właśnie chciałam je kupić pod niebieską Kyoto Bluebell. Głównie ze względu na wychylające się ewentualnie ramiączka... Effuniaku, litości :) Odpowiedz Link
magda2em Re: Ramiączka :( 07.07.12, 18:15 Zamówiłam CH Karmelki i Magnolię, oba wracają do sklepu, bo jeden za ciasny w obwodzie (Karmelki), drugi za duży w misce (Magnolia). Natomiast nawet jeżeli byłyby dobre, odesłałabym ze względu na ramiączka: odpowiednio wyregulowane wpijają się okropnie w ramiona, a do tego psują cały urok obu staników - pasują jak pięść do nosa. Odpowiedz Link
kryklu Re: Ramiączka :( 07.07.12, 21:41 Ja też nie przepadam za tymi ramiączkami z wypukłym wzorkiem na środku. Estetycznie mnie nie drażnią, ale są niewygodne. Żeby dały się nosić, nadmiernie je wdłużam. Odpowiedz Link
magda2em Re: Ramiączka :( 08.07.12, 14:01 Aha, poza kwestią estetyczną - wyregulowanie ich to droga przez mękę: ramiączko rozciąga mi się w rękach jak guma, a regulator się nie przesuwa ani nawet o milimetr. Odpowiedz Link
effuniak Urlop :) 08.07.12, 22:33 Przerwa urlopowa 6-20 sierpnia 2012 :DD informujemy, że w dniach 6 - 20 sierpnia firma będzie na zasłużonym wypoczynku W tych dniach nie będą realizowane wysyłki Zwroty /wymiany będą rozpatrywane po przerwie urlopowej, jednocześnie informuję, że wysyłki realizowane od 25 lipca będą miały przedłużony termin na dokonanie zwrotu/wymiany W czasie trwania urlopu ewentualne paczki zwrotne BĘDĄ odbierane. Za wszelkie niedogodności - przepraszamy Odpowiedz Link
kasiadj07 Re: Ramiączka :( 07.07.12, 21:06 Kryklu, nie wymieniaj sama, tylko reklamuj:) Ewa szybko i sprawnie załatwia takie sprawy i odsyła naprawiony stanik na swój koszt . Odpowiedz Link
kryklu Re: Ramiączka :( 07.07.12, 21:38 Ewa szybko i sprawnie załatwia tak > ie sprawy i odsyła naprawiony stanik na swój koszt . Wiem o tym:) Ale nie chce mi się. Nie wiem, czy nowe ramiączka byłby wygodniejsze. Od kiedy istnieje sklep Ewy Michalak noszę wyłącznie effuniaki - dla mnie ich konstrukcja jest idealna. Ale ideałem wygody ramiączkowej, są dla mnie niezmiennie ramiączka "brytyjczyków", szczególnie freyowe. I właśnie te stare brytyjskie ramiączka wszywam do moich effuniaków (nie wszystkich rzecz jasna, niektóre ramiączka effuniakowe są całkiem wygodne), niektóre egzemplarze obskoczyły już kilka staników. Gdzieś przeczytałam wypowiedź Ewy, że freyowe ramiączka to najwyższa półka, i ich zakup jest dla niej nierealny. Nie pamiętam już, czy ze względu na zbyt wysoką cenę, czy zbyt małe zamówienie ze strony niewielkiej firmy. Wierzę (i widzę przecież), że Ewa pracuje ciągle nad tym problemem, podobnie jak nad całościową konstrukcją, estetyką i jakością swoich wyrobów. Dlatego również takie krytyczne uwagi od konsumentów są ważne. Odpowiedz Link
kasiadj07 Re: Ramiączka :( 07.07.12, 23:22 A dla mnie te ramiączka beżowe z wzrokiem są super wygodne:) Nie wiem, czy masz doświadczenie z nowymi, dawniej była seria gorszej jakości. W starym Cielaku i Perełce faktycznie ramiączka szybko szarzały i rozciągały się. Te z nowej kolekcji (a mam PL Cielusia, Perełkę i Tofika) ramiączka, na pierwszy rzut wyglądające tak samo, jak te stare, są zdecydowanie lepszej jakości. I przyznam się, że właśnie dlatego mam taką kolekcję cielaków, bo są dla mnie jakościowo porównywalne z brytyjskimi. Dziwi mnie więc opinia o ramiączkach w Biszkoptach, bo obstawiam, że są te same, ale może to inny rozmiar i np. są węższe. Wygodne są dla mnie również gładkie błyszczące, z pętelkami po bokach, takie właśnie mam w Malwie. Kupiłam sobie też komplet czarnych i z Atramenta zrobiłam multiłeja:) Odpowiedz Link
kryklu Re: Ramiączka :( 08.07.12, 11:36 kasiadj07 napisała: > A dla mnie te ramiączka beżowe z wzrokiem są super wygodne:) Nie wiem, czy masz > doświadczenie z nowymi, dawniej była seria gorszej jakości. Znam i stare, i nowe. Szersze są całkiem, całkiem, ale czerwone były tylko węższe i to był dla mnie zupełny dramat. > Wygodne są dla mnie również gładkie błyszczące, z pętelkami po bokach Te lubię najbardziej, podobnie jak te obszywane materiałem (Pawie Oka, Malachit, Burgund). Odpowiedz Link
monika_dopasowana Re: Ramiączka :( 08.07.12, 13:55 podzielam dramat związany z ramiączkami....teraz chyba tylko pawie oka w moim rozmiarze nie zostawiaja mi czerwonych śladów. Tragedie przeżyłam z onyksem, ramiączka zrobiły mi takie ślady, które nie schodziły przez kilka dni ;/ Ja w effuniakach mam rozmiar 75J więc nie mały :) Odpowiedz Link
kamamil Re: Ramiączka :( 14.07.12, 16:43 Niestety też muszę ponarzekać na ramiączka. Jako posiadaczce wysoko osadzonego biustu brakuje mi zakresu regulacji - maksymalnie skrócone i tak są za długie :( Odpowiedz Link
kryklu Re: Ramiączka :( 14.07.12, 17:29 Skrócenie ramiączek (nożyczkami) nie jest trudne. Na pewno łatwiejsze, niż wydłużenie zbyt krótkich :) Odpowiedz Link
kamamil Re: Ramiączka :( 17.07.12, 07:57 A jak są regulowane na całej długości, to w ogóle nie ma tego problemu. btw- dla mnie każda opeacja manualna jest problemem Odpowiedz Link
pinupgirl_dg Re: Ramiączka :( 17.07.12, 11:00 > Niestety też muszę ponarzekać na ramiączka. Jako posiadaczce wysoko > osadzonego biustu brakuje mi zakresu regulacji - maksymalnie skrócone i tak > są za długie :( Oj, ja mam odwrotny problem. W moim jedynym effuniaku (czerwona panterka 75C) ramiączka są na mnie trochę za krótkie, nawet maksymalnie zluzowane. Chociaż brakuje mi niewiele i taki biust pod brodą wygląda imponująco, to na dłuższą metę jest mi niewygodnie. U mojej mamy ramiączka w plungu są ok, ale w chabrze za krótka była ta przednia, ozdobna część. Przerobiłam jej to tak, że w miejscu łączenia ramiączka z miską wstawiłam kawałek taśmy, nie wygląda idealnie, ale nie rzuca się w oczy, a jest jej o wiele wygodniej. Odpowiedz Link
ycik Re: Ramiączka- PL Bella :( 17.07.12, 14:24 Niestety i ja musze dołączyć do utyskiwania nt. ramiączek. Skuszona promocją zamówiłam PL Bella i w rozmiarze 65gg te ramiączka są masakryczne- bardzo wiotkie, rozciągliwe i przez to rolują się na ramionach. Podtrzymanie nie cierpi na tym, ale wygoda ogromnie. Gdybym nie miała takiej ochoty na ten stanik na pewno bym go zwróciła, ale szczęśliwym trafem mam starą Freyę, w której ramiączka pasują idealnie, i kolorystycznie i mają do tego na wierzchu przyszyte takie farfocki podobne do tych przyszytych z brzegu misek. Tak jeszcze gwoli ścisłości dodam, że obwód raczej ścisły, ściślejszy niż np. w PL Burgundzie i mało pracujący. Po dwóch godzinach noszenia musiałam dodać oczko przedłużki, bo piłował mi tłuszczyk, ale po tym zabiegu nosi się już wygodniej. Odpowiedz Link
pinupgirl_dg Re: Ramiączka- PL Bella :( 17.07.12, 14:55 Freyowe ramiączka to mój ideał. Wiem, że sporo osób narzeka(ło) na te szelki, ale ta guma jest fantastyczna, a i szerokość bardzo sobie cenię. Ciekawe ramiączka ma też moja La Senza Duchess: kataloglb.blox.pl/2009/11/La-Senza-Duchess.html myślałam, że się będą zwijać, ale nie robią tego, są cudowne, jedynie przez tę taśmę zakres regulacji jest mały. Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: Ramiączka- PL Bella :( 17.07.12, 16:39 ycik napisała: > Niestety i ja musze dołączyć do utyskiwania nt. ramiączek. Skuszona promocją za > mówiłam PL Bella i w rozmiarze 65gg te ramiączka są masakryczne- bardzo wiotkie > , rozciągliwe i przez to rolują się na ramionach. A tak z ciekawości, to jaką szerokość mają ramiączka w tym obwodzie? Bo moje Effuniaki w rozmiarze 80D mają wygodną szerokość 1,5cm, natomiast staniki w rozmiarze 75DD (ta sama miska) mają szerokość 1cm i mają skłonność do piłowania. Więc w moim przypadku opłaca się przepiąć 80-tkę na ciaśniej niż nosić 75-tkę na najluźniejszej haftce. Nie można robić wszystkich rozmiarów z taką samą szerokością ramiączek? Znaczy z tymi szerszymi, bo wizualnie pół centymetra aż takiej różnicy nie robi, ale w komforcie noszenia to niebo a ziemia. Odpowiedz Link
madzioreck Re: Ramiączka- PL Bella :( 17.07.12, 23:28 Nie można robić wszystkich rozmiarów z taką samą szerokoś > cią ramiączek? Znaczy z tymi szerszymi, bo wizualnie pół centymetra aż takiej r > óżnicy nie robi, Robi, niestety. Tzn. mnie nie, ale ja jestem fanką freyowych i fauvewowych szelek. Natomiast tak normalnie, to dużo klientek z takich okolic rozmiarowych narzeka na ramiączka o szerokości powyżej 1-1,2 cm. Odpowiedz Link
bbkk Re: Ramiączka- PL Bella :( 18.07.12, 10:39 pierwszalitera napisała: Nie można robić wszystkich rozmiarów z taką samą szerokoś > cią ramiączek? Znaczy z tymi szerszymi, bo wizualnie pół centymetra aż takiej r > óżnicy nie robi, ale w komforcie noszenia to niebo a ziemia. Mi osobiście robi różnicę - ja wolę cieńsze. Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: Ramiączka- PL Bella :( 18.07.12, 11:41 bbkk napisała: > Mi osobiście robi różnicę - ja wolę cieńsze. Bo pewnie nie nosisz rozmiaru 65GG. ;-) Ale właśnie z powodu tych różnych preferencji w szerokości ramiączek, uważam narzekania na effuniakowe ramiączka z nieporozumienie. Cieńkie ramiączka zachowują się, jak się zachowują, ale skoro klientki z potrzeb wizualnych takich wymagają, to producentka nie może niestety zaspokoić życzeń wszystkich. Odpowiedz Link
ciociazlarada Re: Ramiączka- PL Bella :( 18.07.12, 13:01 Ale te narzekania mają sens jak najbardziej, ponieważ bez względu na szerokość te ramiączka są po prostu bardzo kiepskiej jakości, ponieważ nie spełniają swojej funkcji we wszystkich rozmiarach. Ja rozumiem, że Freyowe szelki to nie jest marzenie każdego, ale spójrz na ramiączka Cleo czy Panache Superbra - są cienkie i wygodne. Jednocześnie, więc najwyraźniej można bez trudu spełnić oba warunki. Niektórzy mogą nosić większy obwód i dzięki temu mają szersze ramiączka, inni mają węższe klaty więc narzekają bądź przestali kupować Effuniaki. Podstawowym działaniem Lobby jest lobbying, nieprawdaż? Ramiączka powinny pełnić swoje funkcje i nie dręczyć nosicielek w każdym rozmiarze - w innym przypadku cofamy się do czasów "pani se zwęzi":). Stanik, który zostawia czerwone odparzenia i obtarcia na ramionach trudno nazwać dobrze dopasowanym, a chyba o takie staniki nam tu wszystkim chodzi. Odpowiedz Link
pinupgirl_dg Re: Ramiączka- PL Bella :( 18.07.12, 14:07 No widzisz, a dla mnie ramiączka Panache Superbra są... takie sobie. Do Freyowych szelek im jednak daleko. Niestety (albo stety) tutaj gusta są bardzo różne. Zwolenniczek wąskich ramiączek jest więcej, mam wrażenie, że wąskich ramiączek nawet kosztem śladów (których ja u siebie nie akceptuję). Poza tym nawet rozważając samą estetykę - mi się Freyowe szelki bardzo podobają, pasują do całości. Zbyt wąskie ramiączka (poza kwestiami wygody) kojarzą mi się jakoś tak tanio i pachnie mi to pusiapkiem z targu, chociaż to tylko moje prywatne skojarzenie. Diabeł tkwi w szczególe. Trudno wymagać od każdego producenta, że będzie zaspokajał wszystkie gusta, skoro część chce tak, część tak. Ramiączka w moim Effuniaku są zbyt wąskie i krótkie dla mnie (do rozciągliwości itd nie mam zastrzeżeń), ale wiem, że dla innych to pewnie plus. Sama też czasem z tej wąskości korzystam i noszę go wtedy, gdy ramiączko może wyjść na światło dzienne (tu się zgodzę, że w tej sytuacji lepiej wygląda ramiączko w miarę cienkie), ale takich bluzek mam ze 3 na krzyż, resztę czasu mój stanik pozostaje pod ubraniem i wtedy szeroka, mięsista guma to jest to. I nie jest to tylko kwestia wielkości biustu, ale też pewnie ramion. Ja mam trochę krągłości, ale akurat ramiona mam kościste (chyba nie jestem wyjątkiem w tej kwestii), więc ramiączka potrafią mi dać popalić. Odpowiedz Link
ciociazlarada Re: Ramiączka- PL Bella :( 18.07.12, 14:40 Panache Superbra mam tylko Arizę i ramiączka dają radę, choć są wąskie. Sporo producentów robi dość wąskie ramiączka, albo chociaż węższe niż Freya: CK, Panache, Avocado, Kris Line, Miss Mandalay, R&P też robił wąskie... Narzekam tylko na Effuniaki, bo tylko z nimi mam problem - są zbyt wiotkie/rozciągliwe, potrafią się zwijać, a w jasnych stanikach szybko szarzeją (Perełka i Magnolia). Odpowiedz Link
pinupgirl_dg Re: Ramiączka- PL Bella :( 18.07.12, 15:07 Ja nie mam dużego porównania, z Panache mam tylko Confetti. Ramiączka są spoko, nie są zbyt rozciągliwe, ale nie są też takie "misiowate" jak u Freyi. Mają 1,5cm , a optycznie szerokości dodają im pętelki. Pętelki do osobna kwestia, niektóre osoby na nie narzekają (że drażnią), dla mnie są nieszkodliwe, a przy okazji regulacja lepiej trzyma. Z Effuniaka mam czerwoną panterkę, ramiączka 1,2mm + pętelki. Zgadzam się, że te 3 mm robią wizualną różnicę. Ozdobna część ramiączek ma naszytą taśmę w kontrastowym kolorze. Jedne i drugie oceniam jako całkiem przyzwoite, chociaż nie jest to mój ideał wygodowy. Są dość podobne "konsystencją", wygodniejsze są dla mnie te szersze, Panachowe. Miałam też retro, ramiączka odbierałam jako bardziej rozciągliwe (ale też nie do końca trafiłam z rozmiarem miski), chociaż akurat bardziej wygodne (być może dlatego, że po prostu dłuższe, słabo rozciągliwe ramiączka panterki są dla mnie za krótkie). Za to nie trzymały tak dobrze regulacji, ale wybaczam. Według mnie wszystko zależy, co i do czego. W wyjściowym plungu robiącym super dekolt jestem w stanie zaakceptować węższe ramiączka, bo o efekt głównie chodzi. Ale w codziennej, miękkiej balkonetce im szerzej i wygodniej, tym lepiej. Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: Ramiączka- PL Bella :( 18.07.12, 18:23 ciociazlarada napisała: Narzekam tylko n > a Effuniaki, bo tylko z nimi mam problem - są zbyt wiotkie/rozciągliwe, potrafi > ą się zwijać, a w jasnych stanikach szybko szarzeją (Perełka i Magnolia). Pisałam już, że noszę Magnolię już prawie kilka miesiący bez przerwy? U mnie nic nie szarzeje. Perełkę taż mam, tylko noszę o wiele rzadziej, więc nie będą podawała jej jako dowodu, ale wygląda na to, że co osoba, to doświadczenie i opinia. Ja na szarzenie materiałów u Effuniaka nie narzekam (w czym je pierzesz?), ramiączka nie są mi za cieńkie w przekroju, takie o szerokości 1.5cm uważam za super wygodne. 2cm są u moich Curvy Kate, ale tam akurat to dobrze pasuje do modelu. Pewnie, że wszystko można udoskonalić, ale podawane przez ciebie przykłady "lepszości" innych marek, w ogóle do mnie nie przemawiają, bo we większości przymierzanych przeze mnie stanikach tych firm było mi niewygodnie. Możliwe więc, że nie da się usiągnąć uniwersalnego dopasowania dla wszystkich. Odpowiedz Link
pinupgirl_dg Re: Ramiączka- PL Bella :( 18.07.12, 18:45 Mnie balkonetki CK tak gniotły fiszbinami i gryzły materiałem, że nawet nie zdążyłam spojrzeć na ramiączka. Tytuł najgorszych ramiączek wszech czasów zdobył Aragon, miałam ja (wtedy z drobnym, samonośnym biustem), miała moja mama, ja jeszcze jakoś zniosłam, ale mamie musiałam wymienić na inne. A wielu osobom wąskie ramiączka maskaradek się podobały i nie robiły krzywdy. Odpowiedz Link
mniickhiateal Re: Ramiączka- PL Bella :( 18.07.12, 23:06 pierwszalitera napisała: > Pisałam już, że noszę Magnolię już prawie kilka miesiący bez przerwy? U mnie ni > c nie szarzeje. Perełkę taż mam, tylko noszę o wiele rzadziej, więc nie będą po > dawała jej jako dowodu, ale wygląda na to, że co osoba, to doświadczenie i opin > ia. Ja na szarzenie materiałów u Effuniaka nie narzekam A ja owszem, też zaobserwowałam efekt, o którym pisze Ciocia. Perełkowe i magnoliowe ramiączka uważam za dość wygodne jak chodzi o wytrzymałość i podtrzymanie, ale zmieniają kolor na całej długości, gdzie bezpośrednio przylegają do skóry. Tam, gdzie są oddzielone tkaniną, mają niezmieniony kolor. (w czym je pierzesz?), > ramiączka nie są mi za cieńkie w przekroju, takie o szerokości 1.5cm uważam za > super wygodne. 2cm są u moich Curvy Kate, ale tam akurat to dobrze pasuje do mo > delu. Pewnie, że wszystko można udoskonalić, ale podawane przez ciebie przykład > y "lepszości" innych marek, w ogóle do mnie nie przemawiają, bo we większości p > rzymierzanych przeze mnie stanikach tych firm było mi niewygodnie. Możliwe więc > , że nie da się usiągnąć uniwersalnego dopasowania dla wszystkich. O ile dobrze widzę, co recenzowałaś, to chyba nie miałaś w rękach modelu Effuniaka z tymi totalnie tragicznymi ramiączkami, o których piszą dziewczyny. Modele z dużą ilością różu - Bella, Puder, i teraz Finezja, jak również kiedyś zielony Miętus i jeszcze jakieś inne kolory, których z kolei ja nie miałam - obrywają takim przykrym czymś o konsystencji i funkcjonalności gumki do majtek. Cienkie toto (w przekroju pionowym, a nie wąskie na szerokość), nadmiernie sprężynujące, a co najgorsze, rolujące się na długość i wpijające. Ta taśma nie powinna w żadnym wypadku być stosowana jako ramiączko do staników, a niestety dla mnie, bo b. lubię blady róż, wygląda na to, że firma zakupiła tego cholerstwa długie kilometry i teraz mimo naszych protestów zużywa :( I o tym obiektywnym niedostatku tutaj mowa, a nie o preferencyjnej kwestii szerokości vel szelkostwa. Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: Ramiączka- PL Bella :( 18.07.12, 23:52 mniickhiateal napisała: > , ale zmieniają kolor na całej długości, gdzie bezpośrednio przylegają do skóry > . Tam, gdzie są oddzielone tkaniną, mają niezmieniony kolor. O, ja takiej przypadłości nie mam. Nie wiem, może to specyfika potu, albo używanych kosmetyków? To może być podobnej kategorii jak sprawa ze srebrem, u jednych na ciele łatwo oksyduje i szybko ciemnieje, u innych nie zmienia w ogóle koloru. A jak napisałam, noszę Magnolię prawie codziennie, bo to mój jedyny miękki stanik pod jasne ciuchy noszone przez mnie zwykle w pracy. Gdyby coś się działo z ramiączkami chyba bym zauważyła. Na obwodzie pod pachami też nic się nie zmienia, ale to pewnie dlatego, że nie stosuję antytranspirantów, które są zwykle winne ciężkospierających się zabrudzeń i wyblaknień koloru w tych okolicach. I faktycznie modeli w różu nie próbowałam, bo różu nie znoszę. Trochę pech dla ciebie, że ta felerna guma jest akurat różowa. ;-) Odpowiedz Link
ciociazlarada Re: Ramiączka- PL Bella :( 19.07.12, 10:37 Jak dobrze, że nie kupiłam tej Finezji, siła wyższa nade mną czuwała. W Miętusie ramiączka podmieniłam, Atrament (prześliczny stanik, nawiasem mówiąc) odesłałam z powodu ramiączek właśnie. Jeszcze po drodze był Koralik - ramiączka w małych rozmiarach (70D) z innego materiału niż tu opisywany, dla odmiany o specyfice żyłki wędkarskiej... Bardzo zadowolona jestem z ramiączek Chabra i Pawich Ók;) - pierwsze wygodne, w drugich jest taka guma, która nie roluje się w tuneliku (bo np. w Burgundzie to robi). Odpowiedz Link
daisy0811 Re: Ramiączka- PL Bella :( 20.07.12, 18:57 > > Bardzo zadowolona jestem z ramiączek Chabra i Pawich Ók;) - pierwsze wygodne, w > drugich jest taka guma, która nie roluje się w tuneliku (bo np. w Burgundzie t > o robi). A ja nie jestem zadowolona z tych ramiączek w Pawich, bo się rolują, a poza tym wolałabym, żeby przednia część ramiączek była takiej samej szerokości jak tylna część, bo nie podoba mi się takie nierówne ramiączko wystające spod bluzki. Na pewno je sobie wymienię, ale jak na razie nie mogę znaleźć odpowiedniego odcienia fioletu. Odpowiedz Link
kryklu Re: Ramiączka- PL Bella :( 20.07.12, 19:27 Modele > z dużą ilością różu - Bella, Puder, i teraz Finezja, jak również kiedyś zielon > y Miętus i jeszcze jakieś inne kolory, których z kolei ja nie miałam - obrywają > takim przykrym czymś o konsystencji i funkcjonalności gumki do majtek. Cienkie > toto (w przekroju pionowym, a nie wąskie na szerokość), nadmiernie sprężynując > e, a co najgorsze, rolujące się na długość i wpijające. Ta taśma nie powinna w > żadnym wypadku być stosowana jako ramiączko do staników, a niestety dla mnie, b > o b. lubię blady róż, wygląda na to, że firma zakupiła tego cholerstwa długie k > ilometry i teraz mimo naszych protestów zużywa :( I o tym obiektywnym niedostat > ku tutaj mowa, a nie o preferencyjnej kwestii szerokości vel szelkostwa. O to, to! Właśnie o to chodzi. Odpowiedz Link
madzioreck Re: Ramiączka- PL Bella :( 18.07.12, 19:49 Ja rozumiem, że Freyowe szelki to nie jest > marzenie każdego, ale spójrz na ramiączka Cleo czy Panache Superbra - są ci > enkie i wygodne. Jednocześnie, więc najwyraźniej można bez trudu spełnić ob > a warunki. Można albo nie można. U mnie wąskie ramiączka się nie sprawdzają, bez względu na firmę. Nie wszystkie powodują uczucie piłowania, ale wszystkie zostawiają ślady i uczucie ulgi po zdjęciu stanika (choć nie zawsze jest to jakaś tam tortura dyskwalifikująca stanik). Tylko oczywiście to zależy od ciężaru biustu (celowo nie piszę rozmiaru, bo duży biust może być lekki, a mniejszy - ciężki, w moim 70E sam gruczoł chyba został i jest on dość ciężki jak na swoją wielkość). Panache - owszem, ramiączka są pewnie wygodniejsze niż jakieś inne kiepskiej jakości, a tej samej szerokości, ale przy biuście 65H też robiły mi kuku w ramiona po dłuższym noszeniu. Odpowiedz Link
slotna Re: Ramiączka- PL Bella :( 24.07.12, 15:47 Freya robi tez normalne, gladkie ramiaczka (jak np. w Rio) i te mi nie przeszkadzaja niezaleznie od szerokosci. Denerwuja mnie te pikowane, bo sa imo zwyczajnie brzydkie, czesto nie pasuja do calosci stanika i tragicznie mechaca sie i oblaza babolami, co wyglada ohydnie. A ramiaczka w niektorych effuniakach sa niestety podobne. Odpowiedz Link
ycik Re: Ramiączka- PL Bella :( 18.07.12, 14:05 pierwszalitera napisała: > bbkk napisała: > > > Mi osobiście robi różnicę - ja wolę cieńsze. > > Bo pewnie nie nosisz rozmiaru 65GG. ;-) Ale właśnie z powodu tych różnych prefe > rencji w szerokości ramiączek, uważam narzekania na effuniakowe ramiączka z nie > porozumienie. Cieńkie ramiączka zachowują się, jak się zachowują, ale skoro kli > entki z potrzeb wizualnych takich wymagają, to producentka nie może niestety za > spokoić życzeń wszystkich. Właśnie o to Pierwszalitero chodzi, że one nie są cienkie w sensie "wąskie", ale nie-grube w przekroju;) Pisanie o tym na forum jest jak najbardziej uzasadnione, żeby unaocznić problem producentce. Odpowiedz Link
ycik Re: Ramiączka- PL Bella :( 18.07.12, 13:58 pierwszalitera napisała: > A tak z ciekawości, to jaką szerokość mają ramiączka w tym obwodzie? Bo moje Ef > funiaki w rozmiarze 80D mają wygodną szerokość 1,5cm, natomiast staniki w rozmi > arze 75DD (ta sama miska) mają szerokość 1cm i mają skłonność do piłowania. Wię > c w moim przypadku opłaca się przepiąć 80-tkę na ciaśniej niż nosić 75-tkę na n > ajluźniejszej haftce. Nie można robić wszystkich rozmiarów z taką samą szerokoś > cią ramiączek? Znaczy z tymi szerszymi, bo wizualnie pół centymetra aż takiej r > óżnicy nie robi, ale w komforcie noszenia to niebo a ziemia. Oryginalne ramiączka mają szerokość 1,7 cm, ale zupełnie nie o szerokość mi chodzi, ale o ich grubość. Są bardzo uciągliwe, wiotkie i, że tak napiszę, anty-mięsiste ;) Porównywałam zdjęcia na dziewczynach z balkonetki i u nich widać jak te ramiączka się naciągają. Nikt nie wspominał o niewygodzie, może w mniejszych rozmiarach to nie problem, ale mnie się na szczycie ramienia rolowały i wbijały, zostawiając czerwone ślady. A tak ogółnie to w pozostalych modelach 65gg jakie mam ( PL Perełka, HP Turkus, HM Krokodyl) ta szekość to 1,5 cm, na którą nie narzekam i nie wywołuje dyskomfortu Odpowiedz Link
ciociazlarada Re: Ramiączka- PL Bella :( 18.07.12, 14:32 ycik napisała: Są bardzo uciągliwe, wiotkie i, że tak napiszę, anty-mi > ęsiste ;) O tototo! Atrament miał takie ramiączka i go odesłałam. U mnie w Perełce CH ramiączka mają 1.2 cm (rozmiar 75DD) i są zbyt rozciągliwe - do pewnego momentu, który niestety osiągają w porównaniu z wygodnymi ramiączkami zbyt szybko. Nie mogę tego stanika nosić dłużej niż 2-3 h, bo obciera mi ramiona (kościste), a przy szybkim chodzeniu boli mnie biust. Większy obwód nie wchodzi w grę, Perełkę zapinam najciaśniej i jest dość luźna. Najwygodniejszy Effu dla mnie to jest Chaber, na długość ramiączek nie narzekałam nigdy. Odpowiedz Link
kasiadj07 PL Burgund i PL Malwa 85GG 07.07.12, 12:33 Korzystając z obniżki cen, zamówiłam Burgunda i Malwę w moim standardowym rozmiarze. Staniki nie zawiodły moich oczekiwań, o burgundzie napisano już sporo - dla mnie to klasyka effuniakowej jakości. Czarna pianka dość sztywna, na wierzchu elegancko połyskujący sanynowy materiał, świetnie kolorystycznie dobrane dodatki. Obwód w normie, w stronę tych bardziej ściśliwych. Jeśli chodzi o Malwę, to trzyma spokojnie standardowy rozmiar, obwód wygodny, trochę luźniejszy niż w burgundzie. Miski pokryte delikatną koronką, pomiędzy nimi zielony listek, a na łączeniu z ramiączkami naszyte kwiaty. Powiem tak - jak dla mnie ideał stanikowy w białym kolorze, gdybym jeszcze raz miała wychodzić za mąż, byłby to stanik idealny pod białą suknię:) W obu stanikach ramiączka dla mnie bardzo wygodne. Odpowiedz Link
mimikk Re: EFFUNIAK - 15 10.07.12, 12:42 A czy można się dowiedzieć kiedy wreszcie będą dostępne w sprzedaży kostiumy kąpielowe? Może ja niedowidząca jestem, ale na stronie sklepu notka o urlopie, nawet pomyślałam, że stroje rozeszły się jakoś błyskawicznie i nie zdążyłam się załapać. Odpowiedz Link
beinea PL Bratki 10.07.12, 22:59 Zakupilam ten model, w koncu odebralam (1,5h na poczcie) i... czy mozna p.Ewie przeslac zdjecia? Ani ja nie jestem przekonana, ani Renulec (bo to ją zazwyczaj męcze zdjęciami aby ocenila dopasowanie biustonosza, w koncu oko brafiterki to oko znawczyni). (Renulec wrecz nakazala ;) mi przeslac zdjecia do konstruktorki bo cytuje "stanik nie zbiera a nawet sprawia wrazenie jakby chcial rozstawic" i " moze podpowie cos istotnego") Jezeli tak to na jaki adres e-mail? Bo naprawde nie wiem czy to niekompatybilnosc z modelem, krojem czy rozmiarem. Odpowiedz Link
kryklu Re: PL Bratki 11.07.12, 00:03 beinea napisała: Jezeli tak to na jaki adres e-mail? sklep@ewa-michalak.pl Jest podany na stronie sklepu internetowego. Odpowiedz Link
kamuzy30 Dobór rozmiaru u E.M. 11.07.12, 10:52 Dziewczyny, jestem tu nowa, czy mogłybyście mi doradzić jak wybrać rozmiar u Ewy Michalak? Mam 102-104 cm w biuście, 75 luźno pod biustem, z panacha noszę zwykle 65HH, ale Cleo Lucy różową mam 65J. Weszłam na stronę E.M. i wyszedł mi rozmiar 70G, no i jestem w szoku, nie wiem czy temu kalkulatorowi można ufać? Potem zeszłam poniżej i zobaczyłam taką tabelkę z cyferkami od 1-20 www.ewa-michalak.pl/Kalkulator-chelp-pol-10.html i już w ogóle nie wiem o co chodzi. Czy rozmiar jaki pokazał kalkulator może być moim rozmiarem? Bardzo chciałabym spróbować tych kultowych biustonoszy, ale nie mam tyle pieniędzy, żeby zamówić więcej niż 2 rozmiary, jak myślicie, jaki rozmiar mógłby być dobry? Chodzi mi o miękki biustonosz, bez pianki. Mam dosyć "nabity" biust, pełny, nigdy nie karmiłam, chudłam, ale biust pozostał w dosyć dobrej kondycji, proszę bardzo pomóżcie mi :) Odpowiedz Link
effuniak Re: Dobór rozmiaru u E.M. 11.07.12, 13:01 . Mam dosyć "nabity" biust, pełny, nigdy nie karmiłam, chudłam, ale biust pozostał w dosyć dobrej kondycji, proszę bardzo pomóżcie mi :) więc proponuję wziąć jednak 70G i 70GG bo przy takim biuście jak opisałaś wymiary mają się nijak do rozmiaru tzn jest więcej niż pewne, że jednak miska z kalkulatora będzie za mała Odpowiedz Link
kamuzy30 Re: Dobór rozmiaru u E.M. 12.07.12, 08:55 Dziękuję! zastanawiałam się nad GG i H, ale w takim razie spróbuję G i GG. Odpowiedz Link
boziaj Karmelki CH i figi wysokie 20.07.12, 15:02 stanik - przede wszystkim zyskuje w realu na urodzie, ładna tkanina, skromne ale fajnie dobrane wykonczenia to mój pierwszy effuniak z wkladkami do wyrownania asymetrii (do tej pory unikalam, bo ponoć sie odznaczają) po załozeniu z tymi gabeczkami wrazenie sztucznego biustu, nigdy nie nosilam puszapów i to dla mnie nowość ;) po wyjeciu wkladek wbrew wiesciom gminnym nic sie nie odznacza (jesli sie zalozy starannie, wygladzając srodek misek) mam chyba baardzo plastyczny biust, bo stanik rozmiarowo pasuje zarowno z wkladkami jak i bez nich, choc oczywiscie wizualnie jest pewna róznica pewnym rozczarowaniem są wysokie figi, bo myślałam ze beda takie jak chabrowe (lekko modelujące), a te są po prostu troche wyzsze od "zwyczajnych" effumajtek Odpowiedz Link
kryklu Re: Karmelki CH i figi wysokie 20.07.12, 19:11 Też jestem zachwycona elegancją Karmelków ( mam PL). Figi zaskoczyły mnie w podobny sposób. Przyłożyłam je do fig Magnolia (o rozmiar mniejszych!) - mają identyczną wysokość, tylko przy udach karmelkowe figi są wyżej podkrojone. Może stąd nazwa "wysokie figi"? Ale nie marudzę. Są śliczne i wygodne, i w moim rozmiarze (noszę 46 i 48). Niewielu producentów bielizny w szerokiej rozmiarówce przewiduje istnienie kobiet o szerokich biodrach. Za to również jestem Ewie wdzięczna. A na potencjalnie na mnie pasujące staniki np. Comeximu nawet nie patrzę, rozmiarowo nie mam szans na majtki do kompletu. Effuniaki rozbestwiły mnie również pod tym względem. Odpowiedz Link
boziaj Classic HM 20.07.12, 15:07 wzielam w obwodzie 75, zamiast standardowego 70 w celu noszenia w upały, ale niestety nie leży obwód ok, na ciele porównywalny z finezją 70, ale misek niestety nie dopasowałam DD za duże, D spłaszcza i jednoczesnie odstaje szkoda, bo ładny, taki prawdziwy klasyk Odpowiedz Link
pierwszalitera HM Gold 80D 20.07.12, 15:48 Mój najlepszy Effuniak, jeżeli chodzi o dopasowanie. Rozmiar standardowy, obwód może nieco luźniejszy od HM Classic, porównywalny chyba z Magnolią. Ale miski to mistrzostwo. Coś jest w tej konstrukcji inaczej niż w innych miękkich half cupach, mam cudownie okrągły, ale ciągle mój naturalny biust. Efekt, którego namiętnie poszukiwałam. Classic bardziej wysuwał do przodu kosztem lekkiego spłaszczania z boku, magnoliowa koronka jakby najsłabiej podtrzymywała od wszystkich Effuniaków, HM Szarak też leży jakoś inaczej, Gold jest za to idealny. Złota nitka jednak mniej mnie zachwyca, taka trochę tania, metalowo- lureksowa, wolałabym koronkę bez niej. Zastanawiam się, czy nie będzie mnie drapać. Albo co gorsza, zaciągać ubranie. Hafty na Classicu wyglądają bardziej elegancko. Odprułam też z Golda natychmiastowo wszelkie kokardki, komplet od razu zrobił się wizualnie lepszy, bardziej charakterny. ;-) Majtki w rozmiarze 40 jak zwykle przewidywalne, może następnym razem skuszę się jednak na 38, jestem zawsze trochę ostrożna, a wolałabym chyba, by leżały nieco niżej. W sumie udany zakup. Chcę teraz tego Golda w innych kolorach (bez metalowej nitki), mam już dosyć czarnych staników i marzą mi się szalone kolory. ;-) Odpowiedz Link
kryklu Re: HM Gold 80D 20.07.12, 19:24 > Złota nitka jednak mniej mnie zachwyca, taka trochę tania, metalowo- lureksowa, > wolałabym koronkę bez niej. Zastanawiam się, czy nie będzie mnie drapać. Albo > co gorsza, zaciągać ubranie. Od środka ten materiał nie jest tak szorstki, jak na wierzchu. Nie drażni mojej wrażliwej skóry, ale ubrań też mi nie zaciąga. Ta złota nitka podobnie budziła moje estetyczne wątpliwości. Tak samo od razu odprułam kokardki, na mostku przyszyłam ażurową złotą zawieszkę z moich pierwszych kolczyków (znaczy antyk) i cieszę się posiadaniem "wieczorowego" stanika. Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: HM Gold 80D 21.07.12, 01:33 kryklu napisała: > Od środka ten materiał nie jest tak szorstki, jak na wierzchu. Nie drażni mojej > wrażliwej skóry, ale ubrań też mi nie zaciąga. Zauważyłam, że od środka jest gładszy. Informacja o braku zaciągania ubrań mnie cieszy. > Tak samo od razu o > dprułam kokardki, na mostku przyszyłam ażurową złotą zawieszkę z moich pierwszy > ch kolczyków (znaczy antyk) i cieszę się posiadaniem "wieczorowego" stanika. Ja myślałam o tym, by przyszyć sobie na mostku jakiś czarny połyskliwy koralik, ale na razie zrezygnowałam, bez tego stanik też nie wygląda na łysy. W rozbiegu odprułam też ozdóbki u Classica, że też od razu na to nie wpadłam, ten też wygląda bez nich lepiej. ;-) Odpowiedz Link
kryklu Re: HM Gold 80D 21.07.12, 11:49 W rozbieg > u odprułam też ozdóbki u Classica, że też od razu na to nie wpadłam, ten też wy > gląda bez nich lepiej. ;-) Ja też :) Tzn. oderwałam zawieszki od stanika i majtek, po paru praniach zaczęły wyglądać kiepsko. Lubię biżuteryjne dodatki, ale muszą być przyzwoitej jakości. Kokardki przy Classicu zostawiłam, tutaj mi pasują. Odpowiedz Link
bluemacia Re: HM Gold 80D 21.07.12, 20:09 > W sumie udany zakup. Chcę teraz tego Golda w innych kolorach (bez metalowej ni > tki), mam już dosyć czarnych staników i marzą mi się szalone kolory. ;-) Podzielam Twoje marzenie. :) Finezja ma jakoś mniej stabilną koronkę i jej tak nie lubię jak Golda. Gold konstrukcyjnie jest genialny. Odpowiedz Link
boziaj CHP Brzoskwinka w sklepie 30.07.12, 22:54 w sklepie nowość CHP brzoskwinka chyba krótka seria, bo zamówiłam i mój rozmiar znikł Odpowiedz Link
caroline.1 HM, HP, CH, CHP - pytania ogólne 31.07.12, 08:36 Pytam na Dużym Lobby, bo tu jakby większy ruch w tematach :) Od jakiegoś roku balansuję między rozmiarami effuniaków. Plunge 70C były sporo za małe, 70D dobre zaraz po wygarnięciu, ale biust szybko mi z misek ucieka i stanik odstawał. Kiedy pojawiły się kroje HM, HP, CH (przed dwoma laty? już nie pamiętam), to okazało się, że CH ma jakby odrobinę głębsze miski (HM i HP bardziej przytwierdzały biust do klatki, CH wysuwał do przodu) i np. zeszłoroczna Perełka 70C była na mnie idealna, ale na styk (teraz jest już za mała, ale podejrzewam, że po tylu miesiącach prania miski musiały się trochę zbiec). Teraz pojawiły mi się możliwości zakupowe i po prostu głupieję, bo czytam o "nowych krojach" PL, do tego ujrzałam CHP (coś pośredniego między plunge a half cupem?) - no, nie mam pojęcia, w jaki krój i rozmiar celować. Wymiary mam właściwie stałe od lat: 68cm pod mierzone ciasno, 71cm luźno, w biuście 85-88. Odpowiedz Link
clarisse PL Bratki 75JJ, PL Groszki i Róże 75JJ 03.08.12, 11:03 Odyseja bratkowo-groszkowa ;) Zakupiłam oba jakiś czas temu, bo ze wszystkich effuniaków, jakie kiedykolwiek widziałam, te chyba najbardziej mnie zachwyciły na podstawie zdjęć. Zdecydowanie brakowało mi czegoś takiego :) Rzeczywistość jednak była dużo mniej bajkowa, po założeniu okazało się, że staniki zupełnie na mnie nie leżą. Moja wstępna diagnoza: miski za duże, biust w nich wisi. Ramiączka nadmiernie rozciągliwe i nie regulowane na całej długości. Do tego materiał jakiś taki niemile sztuczny (to oczywiście określenie subiektywne, wiem że każdy materiał ma swój skład, ale niezależnie od tego, co jest na metce, niektóre robią na mnie wrażenie "jedwabne" inne "bawełniane" a jeszcze inne "stylonowe" - i to było to ostatnie wrażenie). I ostatnie, co przelało niemal czarę goryczy, to fakt że w obu biustonoszach kwiatkowa aplikacja na krawędzi zaczepiała o materiał, grożąc wręcz zaciągnięciem nitki przy bardzo delikatnych tkaninach. Ale. Zanim odesłałam, zasięgnęłam rady odnośnie dopasowania. I diagnoza mocno mnie zaskoczyła, bo otrzymałam sugestię, że stanik jest za luźny w ramiączkach, dlatego tak wisi w nim biust, i że po skróceniu ramiączek miski mogą de facto być za małe, a nie za duże. Postanowiłam więc poeksperymentować z prostymi przeróbkami. I nagle okazało się, że owszem staniki są dobre - rzeczywiście dobre na akurat. Ramiączka w Bratkach są w przedniej części z bardzo rozciągliwego materiału, w tylnej - z "klasycznej" niebieskiej gumy. To jest ten lepszy wariant, bo przynajmniej raz ściągnięte na krótko, trzymają się. W Groszkach i Różach jest wariant mniej korzystny, bo z przodu ten rozciągliwy materiał, a z tyłu guma gładka, śliska. (Podobna jak w Atramencie, Pawim Oku i Miętusie). Taka guma jest ładniejsza, ale sprzączka dramatycznie się po niej ślizga. I jedne i drugie mają ten sam - zbyt mały przy moich 156 cm wzrostu - zakres regulacji [u mnie dotyczy to staników wszystkich firm; po prostu muszę mieć pełną regulację i kropka] Ramiączka w obu biustonoszach po prostu sobie skróciłam (ciach). Efekt był błyskawiczny - okazało się, że kiedy biust jest na tej wysokości, na której powinien być, faktycznie miseczki są lekko na styk, w Groszkach wręcz przymałe. Oba biustonosze są zaprojektowane do korekty asymetrii. Wkładki wyjęłam, a skoro już operowałam nożyczkami, poszłam jeszcze o krok dalej. Wycięłam z misek materiał do przytrzymywania wkładek. (Ktoś pamięta odpancernianie Arabelki? tu na szczęście nie była to operacja aż tak delikana). Dzięki temu zyskałam odrobinę miejsca w środku. I najlepsza rzecz - aplikacje po praniu zmiękły i przestały drapać moje bluzki. Uff. Jestem zadowolona z efektu, bo mam dwa śliczne biustonosze - to się nie zmieniło, niezależnie od wszystkich perypetii podobały mi się przez cały czas - które ładnie podnoszą biust i są akurat na mnie. I zaczynam lobbować za rewolucją ramiączkową w effuniakach :) Odpowiedz Link
clarisse ramiączka - refleksje :) 03.08.12, 11:59 Przyjrzałam się ramiączkom w swoich effuniakach i zadałam sobie pytanie - jakie ramiączka byłyby dla mnie idealne. Niestety, odpowiedź brzmi: nie ma takich. Albo ja nie znam wszystkich możliwości. Z tego co widziałam, effuniaki (znam głównie PL, z CH i CHP nieliczne, więc mogę nie wiedzieć wszystkiego) miewają takie ramiączka: 1) z jednego kawałka ze standardowej bieliźnianej gumy Takie mają np. moje ukochane PL Truskawki oraz plunge dżinsowy, zdaje się że także PL Turkus i PL Fuksja? Plusy: można regulować na całej długości - dla mnie to rzecz bezcenna w staniku, bo oszczędza mi konieczności przeróbek. Minusy: ta guma, cóż... nie jest najpiękniejsza :) 2) ze standardowej bieliźnianej gumy, ale z ozdobami w przedniej części i pogrubieniem ramiączka, które uniemożliwia pełną regulację. Turkusowy Mech, Koktajl. Ładniej wygląda, ale najczęściej ogranicza regulację. 3) wygodne, poszerzane. Wygoda to faktycznie jest przy dużym biuście. Niestety, przez poszerzenie ramiączek skraca się mocno zakres regulacji, i w moim przypadku konieczna jest ingerencja krawiecka 4) dwuczęściowe z regulacją z tyłu, z przednią częścią dość miękką i rozciągliwą,druga część to guma standardowa. Lato, Bratki. Podobnie jak poszerzane, wygląda to znacznie lepiej i jest dość wygodne, ale skraca się zakres regulacji 5) jak wyżej, tylko zamiast standardowej gumy jest taka błyszcząca i śliska. Groszki i Róże, ale chyba taki sam rodzaj gumy miał Miętus i Atrament, i Pawie Oka. Minus taki, że na tej gumie ślizgają się regulatory. Nie wiem, czy ślizgają się u każdego, czy tylko przy większych biustach. Wizualnie fajne, tylko nie spełnia funcji. No i teraz zastanawiam się , za czym w ogóle powinnam lobbować :) Nie ukrywam, że potrzebuję pełnej regulacji ramiączek, więc najbardziej bezproblemowe są te z najzwyklejszej gumy stanikowej na całej długości. Ale jednak... która kobieta nie chce, żeby jej stanik był super wygodny i super śliczny w każdym elemencie... Dlatego wszelkie modyfikacji i ozdobniki z przodu ramiączek mi się podobają. I bardzo lubię ramiączka takie jak ma Purple (chyba Onyx i Lilia mają też takie w zestawie?) I tak kombinuję, za czym właściwie lobbować, żeby moje effuniakowe szczęście było pełne? <popuszcza wodze fantazji> Najfajniej byłoby chyba, żeby każdy biustonosz dało się wyprodukować z wybraną długością ramiączek. Czyli powiedzmy, byłaby opcja standard, oraz dodatkowa - ramiączka o 5 cm krótsze lub ramiączka o 5 cm dłuższe, bo kobitki wszak są różnego wzrostu. Zważywszy, że dużo rozmiarów i tak jest szytych dopiero po złożeniu zamówienia, to może to by nie był taki problem? ... a bardziej przyziemnie: dla mnie praktyczne byłyby takie ramiączka ze zwykłej gumy, gdzie ta guma jest jakimiś ozdóbkami przykryta, ale owo coś jest na tyle miękkie i cienkie, że nie przeszkadza w pełnej regulacji ramiączek... Chyba fantazja mnie ponosi :) Odpowiedz Link
pinupgirl_dg Re: ramiączka - refleksje :) 03.08.12, 14:29 Ja głosuję za gumą :). Chociaż mi się takie gładkie ramiączka po prostu podobają. Wolę gumę z pętelkami i nie taką śliską, bo lepiej trzyma regulacje (chociaż niektórych pętelki drażnią, wcale nie estetycznie). Jeśli już, podobają mi się zdobienia z przodu ramiączek, np. coś takiego, jak było motylu, albo coś w tym stylu: www.julia.lebork.pl/upload/images/products/big/f74fe151a00c8f9cc99d5048759df17a.jpg Odpowiedz Link
slotna Re: ramiączka - refleksje :) 19.08.12, 15:41 > z jednego kawałka ze standardowej bieliźnianej gumy > Takie mają np. moje ukochane PL Truskawki oraz plunge dżinsowy, Moj plunge dzinsowy ma ramiaczka z czegos, co nazwalabym raczej ozdobna tasiemka, a nie standartowa guma. Pewnie wszystko zalezy od rozmiaru. > ... a bardziej przyziemnie: dla mnie praktyczne byłyby takie ramiączka ze zwykł > ej gumy, gdzie ta guma jest jakimiś ozdóbkami przykryta, ale owo coś jest na ty > le miękkie i cienkie, że nie przeszkadza w pełnej regulacji ramiączek... > > Chyba fantazja mnie ponosi :) A nie. Takowe istnialy i nawet je mialam, przyczepione do Lepela: Odpowiedz Link
boziaj Brzoskwinka CHP oraz HM-y 07.08.12, 20:43 Brzoskwinka - po raz pierwszy zamówiłam krój CHP i wyglada na to, ze wypadam między rozmiarami, 70E za duże, 70DD za małe :( spróbuję jeszcze któregos z jesiennym CHP, bo z moim pierwszym podejsciem do CH (chaber) bylo podobnie, a potem jakoś okazało się, ze to mój najulubienszy krój zrobiłam też kolejne podejscie do Classica HM w rozmiarze najbardziej prawdopodobnym (70DD) i dalej skubaniec nie leży :/ za to HM Gold w tym samym rozmiarze - bingo. Odpowiedz Link
kryklu PL Eden 75G :))) 18.08.12, 22:01 Wahałam się, czy o nim napisać. Już jest nie do kupienia. Ale muszę się podzielić swoją radością :) Że jest piękny, widać na zdjęciach. Ale jest też ogromnie wygodny, nie mam zastrzeżeń nawet do ramiączek ;) Do tego szorty, bardzo rozciągliwe, więc naciągam je pod pępek i traktuję jak wysokie figi (takie lubię najbardziej). A mam ten piękny komplet dzięki osobistemu stosunkowi Effuniak do każdej klientki. Dla mnie to jest największa wartość tej bielizny. Dziękuję Ewo :* Odpowiedz Link
moniiiq Re: PL Eden 75G :))) 19.08.12, 02:25 zazdraszczam strasznie, niestety w moim rozmiarze nie było. Odpowiedz Link
kryklu CHP Brzoskwinka 75G 18.08.12, 22:07 Przepiękny. Elegancki. Luksusowy (no, prawie, bo trochę zgrzyta mi zimnoróżowe wnętrze misek przy ciepłych odcieniach reszty...). Pokryty tym samym materiałem o perłowym połysku, z którego są uszyte boki Magnolii (hura, mam majtki do kompletu :)). Staniki o kroju CHP mają, w moim odczuciu, najpojemniejsze miski. Może z tego wynika moje wrażenie luźnego obwodu? Żeby czuć się w miarę stabilnie, zapinam się na najciaśniejsze haftki. Inne effuniakowe "75" zapinam na najluźniejsze haftki, albo wręcz noszę z przedłużką. Tym stanikiem ostatecznie żegnam się z krojem CHP. Tak silne wysunięcie biustu do przodu nie podoba mi się wizualnie, ale przede wszystkim przy takim wysunięciu podtrzymanie mojego ciężkiego i mocno dojrzałego biustu jest niewystarczające => szczyty piersi smutno "patrzą" w dół. Effuniakowe plunge, solidnie wysuwające biust, nigdy mi tego nie robią. Z kolei staniki o kroju HP przymurowując piersi do klatki, najbardziej odciążają moje nieszczęsne ramiona. Mam wrażenie, że w stanikach CHP cały ciężar piersi wisi na ramiączkach :( ******Ewo, błagam, nie rezygnuj w przyszłości z kroju HP.****** Odpowiedz Link
maggianna Re: CHP Brzoskwinka 75G 19.08.12, 14:23 Na zdjeciach Brzoskwinka wyglada rewelacyjnie, chetnie kupilabymi ja i Fiolka, ale niestety - przy moim niezbyt duzym i nie takim ciezkim biuscie kroj CHP tez sie nie sprawdza (przymierzalam Pawie Oka i sa tak cudne ze prawie sie poplakalam jak musialam je odeslac). Z przodu moj dekolt w kroju CHP wyglada imponujaco, biust jest uniesiony i wypchniety do przodu (az za bardzo jak na moj gust) niestety z profilu wyglad jest dziwny, czesciowo splaszczone rakiety, bez ubrania jest srednio, w dopasowanej bluzce wyglada po prostu zle, jest to tez dla mnie najmniej wygodny kroj Effuniakow. Podpinam sie wiec pod apel Kryklu o kolejene biustonosze w kroju HP i nie zastepowanie ich krojem CHP! Odpowiedz Link
kryklu Re: CHP Brzoskwinka 75G 20.08.12, 09:59 kroj CHP tez > sie nie sprawdza (przymierzalam Pawie Oka i sa tak cudne ze prawie sie poplaka > lam jak musialam je odeslac). Ale Pawie Oka to CH (też zupełnie nie mój krój), a nie CHP, który jest krojem pośrednim między HP i CH. Odpowiedz Link
maggianna Re: CHP Brzoskwinka 75G 20.08.12, 11:18 Racja, pomylilam sie. Z CHP przymierzalam Koktail i ten tez zle lezal, miska mi odstawala, jakos dziwnie sie ukladal - o ile Pawie Oka przynajmniej z przodu robily mega dekolt to Koktail ani z przodu ani z boku nie wygladal dobrze. Jak nosilam rozmiar 90F to najlepiej wygladalam w PL, teraz przy 85FF lepszy efekt daje HP, ale lubie i nosze i PL i HP. Czyli Brzoskwinka jednak nie dla mnie :-( Odpowiedz Link
kfiatuszkowa PL ONYKS- Jaki rozmiar dobrać? 18.08.12, 23:06 Noszę Dalię Olimpię (to mój pierwszy uświadomiony biustonosz) 80 K. Mam wrażenie, że miski są ciut za duże, ale z dwojga złego, lepiej za duże niż za małe ;) No i chciałam sobie zprawić plandża, niestety nie wiem za jaki rozmiar się chwycić, bo mierzyłam Freye Arabellę i jakieś jeszcze, 38 J (JJ też) i były dobre. Żeby było śmieszniej, kalkulator na stronie Ewy Michalak pokazuje 95 HH, raz chyba nawet 100G ale nie wiem co ja tam wpisałam. Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re: PL ONYKS- Jaki rozmiar dobrać? 23.08.12, 17:32 kfiatuszkowa, mozesz czekac tutaj na odpowiedź Ewy, albo napisać do niej maila (np.ze strony sklepu) - na pewno coś podpowie, ona najlepiej zna swoje staniki :-) Ewa Michalak ma inne rozmiary niż brytyjskie staniki (Arabella jest stanikiem brytyjskim) i inną niż inne polskie marki (np. Dalia). W moim przypadku kalkulator Ewy trafia w 10, ale ja wpisuję to, co pokazuje miarka :) :):) I jeszcze jedno - onyks jest strasznym grubasem stanikowym - inne plunge (czyli te z oznaczeniami PL) bez wkladek są z cieńszej, miękkiej pianki, bardziej dopasowują się do biustu niż onyks. Wprawdzie nie nosiłam go a tylko mierzyłam, ale niech mnie ktoś poprawi jezeli coś pomieszałam. onyks dodaje sporo do właściwego rozmiaru biustu. Wrażenie specyficzne. Odpowiedz Link
pierwszalitera Nowe miękkusy? 20.08.12, 20:23 Będę jakieś? Bo lato się powoli kończy, w sklepie pojawiają się nowe pourlopowe staniki, ale znowu same szytwniaki (błe). Dlaczego na miękkie staniki trzeba tak długo czekać? Tak źle się sprzedają? Odpowiedz Link
hke Re: Nowe miękkusy? 24.08.12, 19:59 też chciałabym zapytać, jakiś miękkusek w jesiennej kolorystyce byłby bardzo mile widziany... Odpowiedz Link
alexis-z Re: Nowe miękkusy? 25.08.12, 09:48 Ja też czekam na jakiś nowy miękki stanik. Piękny głęboki granat, fiolet, czy czerwień. Po prostu jakiś mocno kolor z ciemnym haftem. By był pod ciemne bluzki czy swetry no i Stokrotka by w szafie nie leżała samotna by miała towarzysza HM Odpowiedz Link
mniickhiateal Re: Nowe miękkusy? 25.08.12, 13:18 No właśnie, ja też nie rozumiem, dlaczego miękusów jest tak mało. Do tego stopnia, że - wzdychając za szarutkim stanikiem od lat - właśnie bardzo sobie gratuluję, że w międzyczasie zaopatrzyłam się w dwa, miękkie, prześliczne i właśnie szare, u effuniaczej konkurencji. Jak zobaczyłam Stalówkę, to mnie normalnie szlag trafił. No niby bardzo ładne, minimalistyczne, i kolor właśnie należyty, ale do cholery - czemu ten stanik musi być usztywniany? Aż założę osobny wątek, bo nie rozumiem, co ludzie widzą w tych usztywnianych i czemu one przeważają u Ewy. Odpowiedz Link
pinupgirl_dg Re: Nowe miękkusy? 25.08.12, 14:46 Mnie też stalówka chwyciła za serce, śliczny stanik! Chociaż sama wolałabym miękki albo pluge, bo usztywniane halfy kiepsko na mnie leżą (asymetria), chociaż CHP jeszcze nie próbowałam. Odpowiedz Link
mniickhiateal Re: Nowe miękkusy? 25.08.12, 21:14 pinupgirl_dg napisała: > Mnie też stalówka chwyciła za serce, śliczny stanik! Chociaż sama wolałabym mię > kki albo pluge, bo usztywniane halfy kiepsko na mnie leżą (asymetria), chociaż > CHP jeszcze nie próbowałam. > > No właśnie, a raczej go jednak nie kupię, bo nie chcę sztywnych. Owszem, mam kilka usztywnianych effuniaków, które kupiłam za urodę i wygodę i chętnie noszę, ale w każdym przypadku wolałabym, żeby był to stanik miękki. Moim zdaniem rozwiązaniem byłoby robienie mniejszych (w sensie ilości wzorów, których teraz jest naprawdę sporo) kolekcji, w których jednak byłoby więcej fasonów - plunge, sztywniak, miękus, ewt. strapless, no i gacie do wyboru do koloru. Każdy wzór miałby 5-6 obiektów i można by sobie było wybierać ulubiony fason. Doceniam, że u Ewy jest obecnie sporo wzorów do wyboru, ale bardziej mi się podoba podejście np. Rigby&Pellera - od lat mają tylko dwa wzory koronek i po 3 staników i gaci, i co sezon robią tego 2-3 nowe kolory. Myślę, że z punktu widzenia ekonomicznego też się to podejście może sensownie sprawdzać. Odpowiedz Link
pinupgirl_dg Re: Nowe miękkusy? 26.08.12, 11:29 > No właśnie, a raczej go jednak nie kupię, bo nie chcę sztywnych. Owszem, mam ki > lka usztywnianych effuniaków, które kupiłam za urodę i wygodę i chętnie noszę, > ale w każdym przypadku wolałabym, żeby był to stanik miękki. Ja też mam większy sentyment do miękkich staników, chociaż usztywniane są chyba bardziej praktyczne w pewnych kwestiach. > Moim zdaniem rozwiązaniem byłoby robienie mniejszych (w sensie ilości wzorów, k > tórych teraz jest naprawdę sporo) kolekcji, w których jednak byłoby więcej faso > nów - plunge, sztywniak, miękus, ewt. strapless, no i gacie do wyboru do koloru > . Każdy wzór miałby 5-6 obiektów i można by sobie było wybierać ulubiony fason. > Doceniam, że u Ewy jest obecnie sporo wzorów do wyboru, ale bardziej mi się po > doba podejście np. Rigby&Pellera - od lat mają tylko dwa wzory koronek i po 3 s > taników i gaci, i co sezon robią tego 2-3 nowe kolory. Myślę, że z punktu widze > nia ekonomicznego też się to podejście może sensownie sprawdzać. Byłby fajnie. Chociaż nie wiem, jak by się to sprzedawało, ale może? Mi się marzą miękkie staniki w skromniejszej stylistyce, coś jak wśród tych usztywnianych. Nie musi to być half, nie pogniewałabym się za balkonetkę. Lubię takie kolorowe mgiełki, ale całej takiej kolekcji bym nie kupiła. Bardzo mi się podobało Wyzwolenie z Grawitacji, to połączenie z tym materiałem w kropki. Podobały mi się też te z serii Miłość, nawet zrobiłam podejście, ale nie chciały wtedy leżeć za bardzo. Ale ja mam jakiś dziwny gust, bo, sądząc po galeriach, WzG nie było hitem, a Motyl już tak. Odpowiedz Link
pinupgirl_dg Re: Nowe miękkusy? 25.08.12, 14:52 Aha, mnie akurat bardziej gryzie (dosłownie), że nie ma miękkusów wykonanych z czegoś inne niż siateczka lub koronka. Szczególnie chodzi mi o materiał mający kontakt z sutkami, koronkowe wykończenie może być. Chociaż jakiś czas temu gdzieś przeczytałam, że na co komu miękki stanik, który wygląda na ciele, jak usztywniany, więc możliwe, że taki projekt nie znalazłby wielu nabywców. Poza tym bardziej mi odpowiada wzornictwo usztywnianych effuniaków, jest takie spokojniejsze (np. najnowsza kolekcja). Odpowiedz Link
alexis-z Re: Nowe miękkusy? 26.08.12, 09:47 pinupgirl_dg spróbuj CHP jest to fajny model. Ja mam Brzoskwinie i jest tak samo fajny jak CH a i chyba nawet trochę lepszy. Sama nie wiem. Choć osobiście wolę stanik usztywniony to jednak miękkie też noszę i to właśnie Effuniaki HM najlepiej na mnie leżą. Szkoda, że nie wiadomo czy będę nowe HM i kiedy oraz, że na razie nie podano zdjęć staników jakie mogę pojawić się jesienią czy też zimą. Moim zdaniem powinno się prezentować przyszłą kolekcję, chociaż niepełną by klientki mogły uszykować swoje portfele. Mam nadzieje, że niebawem pojawi się nowy strapless bo już od dawna chcę spróbować a marzę o kolorze. Odpowiedz Link
pinupgirl_dg Re: Nowe miękkusy? 26.08.12, 11:36 > pinupgirl_dg spróbuj CHP jest to fajny model. Ja mam Brzoskwinie i jest tak sam > o fajny jak CH a i chyba nawet trochę lepszy. Sama nie wiem. Choć osobiście wol > ę stanik usztywniony to jednak miękkie też noszę i to właśnie Effuniaki HM najl > epiej na mnie leżą. Szkoda, że nie wiadomo czy będę nowe HM i kiedy oraz, że na > razie nie podano zdjęć staników jakie mogę pojawić się jesienią czy też zimą. > Moim zdaniem powinno się prezentować przyszłą kolekcję, chociaż niepełną by kli > entki mogły uszykować swoje portfele. Mam nadzieje, że niebawem pojawi się nowy > strapless bo już od dawna chcę spróbować a marzę o kolorze. Chętnie spróbuję :). Ale na jesień najwcześniej, bo teraz nie mam funduszy. Do tej pory próbowałam HP i CH, oba miały dla mnie za wąskie fiszbiny, CH leżało chyba trochę lepiej. I chyba nie do końca trafiłam z rozmiarem i było to jakiś czas temu, a mój biust co chwila ma inne wymagania. Do CHP chyba zrobię podejście stacjonarnie. Odpowiedz Link
maggianna Kroj CHP dla stozka - prosba o rade 27.08.12, 14:47 Udalo mi sie uswiadomic i ostanikowac przyjaciolke a nawet dobrac jej rozmiar Effuniakow - biust to klasyczny stozek, kroj PL pasuje idealnie (rozmiar 70DD/70E). Kolezanka jest zachwycona efektem i biustonoszami i chcialaby zamowic cos z nowych modeli - pytanie czy kroj CHP ma szanse pasowac na biust stozkowy? Z Panache pasuja tylko plunge, inne kroje zle na niej leza. Szkoda ze nie ma w Wawie sklepu z pelna rozmiarowka i ze wszystkimi modelami - mam kilka kolezanek ktore chetnie nosilyby Effuniaki ale nie wszystkie jestem w stanie sama ostanikowac :-(( Chyba powinnam zorganizowac grupowa wycieczke do Lodzi :-) Odpowiedz Link
kis-moho Re: Kroj CHP dla stozka - prosba o rade 27.08.12, 14:55 > Kolezanka jest zachwycona efektem i biustonoszami i chcialaby zamowic cos z now > ych modeli - pytanie czy kroj CHP ma szanse pasowac na biust stozkowy? Z Panach > e pasuja tylko plunge, inne kroje zle na niej leza. Nie wiem, czy CHP bardzo różni się od CH? Ja mam CH Lilię, i moje stożki nawet się z nim lubią. Nie jest to hit roku, mam lepsze staniki, ale leży całkiem OK. Natomiast obawiam się, że stożek stożkowi nierówny, ja się niespecjalnie lubię z krojem plunge, noszę prawie wyłącznie half-cupy. Może warto (pomijając próby z CHP) spróbować też z halfami? Odpowiedz Link
ciociazlarada Re: Kroj CHP dla stozka - prosba o rade 27.08.12, 14:59 Mam nieco stożkowy biust w tych okolicach rozmiarowych, może pomogę. Przed ciążą nosiłam 70D z CH oraz 70DD plunge. Teraz wydaje mi się, że CHP jest najpojemniejszy z usztywnianych. Perełka jest również nieco mniejsza niż reszta - noszę w tej chwili Chabra 75DD (dobry) i Perełkę 75DD (już maława). W Kurczaka 75D jeszcze od biedy bym wlazła, ale nie znoszę tego stanika za sztuczny, nieprzyjemny materiał. Odpowiedz Link
maggianna Re: Kroj CHP dla stozka - prosba o rade 27.08.12, 15:57 Dziekuje za rady. Do tej pory zamowilam jej Cielusia (70DD) i Atrament (70DD), Cielus jest na styk ale Atrament, jak dobrze wygarnie, jest niestety za maly w misce, 70E byloby lepsze. Czyli probowac 70DD bo miska w CHP bedzie pojemniejsza niz PL w tym rozmiarze czy moze zamowic i 70E? Odpowiedz Link
ciociazlarada Re: Kroj CHP dla stozka - prosba o rade 27.08.12, 17:10 Na moim biuście jest pojemniejsza, bo bardziej otwarta górą. Atramentowe ramiączka jej nie przeszkadzają? Mi się tak ten stanik podobał, ale odesłałam go ze względu na ramiączka... Odpowiedz Link
maggianna Re: Kroj CHP dla stozka - prosba o rade 27.08.12, 18:16 Atramentem jest zachwycona ale to jej 4ty uswiadomiony stanik (z tych 4 jeden jej nie pasuje) więc na razie nie ma skali porównania. Odpowiedz Link
alexis-z Re: Kroj CHP dla stozka - prosba o rade 27.08.12, 19:10 CHP tak jak CH i HM nadaje się na stożki i nawet te wyjątkowo trudne stożki czyli takie na, które Effuniak PL jest zbyt zamknięty. Mój biust taki właśnie jest wiec toleruje tylko i wyłącznie Effuniakowe HM, CHP i CH Odpowiedz Link
yaga7 PL Carmen - jak wypada? 08.09.12, 15:08 Z effuplandży mam 85F burgunda i pasuje dobrze, mam też purpla 80FF i ma jednak ciut za małą miskę, pewnie 80G by leżało lepiej. Aczkolwiek effuhalfy mam 80FF. Znalazłam okazyjnie PL Carmen 85FF i się zastanawiam, czy jednak nie będzie miskowo za duży? Ale on ma ponoc wkładki do asymetrii, więc może nie będzie za duży? Ma któraś z Was porównanie? Odpowiedz Link
kryklu Re: PL Carmen - jak wypada? 10.09.12, 11:52 Ja mam porównanie tych wszystkich modeli :) Wszystkie mam w rozmiarze 75G. Purpla i Burgunda noszę z przedłużkami, Carmen bez - ma luźniejszy obwód. Miskowo Burgund i Carmen są dobre idealnie, Purple na styk, z tendencją do zamałości. Noszę je bez wkładek, chociaż asymetrię mam wyraźną. Jednak pancerność misek z wkładkami mnie odstręcza. Podsumowując, obawiałabym się, że Carmen 85FF byłby za duży. Odpowiedz Link