Dodaj do ulubionych

Pomocy! Zdalny brafitting

07.11.12, 13:43
Witam,
Drogie Panie, potrzebuję Waszej pomocy w ostanikowaniu.
Do tej pory staniki nabywałam w Trójmiejskim sklepie stacjonarnym i nie było problemu (ja wiedziałam +/- "jak to ma wyglądać", do tego obsluga też znała się na rzeczy). Kilka miesięcy temu jednak wyemigrowałam i okazało się, że we Frankfurcie (podobno) nie ma żadnego sklepu z prawdziwymi rozmiarami. Tak mnie przynajmniej poinformowały miejscowe biuściaste, które zostały zmuszone do zakupów internetowych przybywając do Niemiec.

I tu potrzebuję Waszej pomocy. To co mam w szafie już się "nie nadaje", czasu na przegrzebywanie forum i szukanie informacji i wiedzy nie starcza a pieniędzy na "mrożenie", wysyłki i dobieranie też nie mam.
Błagam, pomóżcie dobrać coś konkretnego. Jeśli polecicie jeszcze sklep (polski / niemiecki / angielski) to już "petarda" ;) Wiem, idę na łatwiznę, ale na prawde desperacko potrzebuję stanika, a przez internet kupiłam raz i nie był to strzał w dziesiątkę. Przestałam się interesować "co, gdzie i jak" i zakupy robiłam tylko w stacjonarnym.

Przechodząc do konkretów:

Próbując się wymierzyć (starsznie to dla mnie trudne) wyszło mi:
- ciasno na wdechu pod biustem - 83 cm (bez bluzki) lub 85cm (w bluzce, zwykłej na ramiączkach)
- luźno w biuście - 106 cm (bez bluzki) lub 104 (w bluzce)
- luźno, w pochyleniu, w biuście - 113 cm

Aktualnie jestem w posiadaniu (wszystkie wymienione są zakupione dość dawno temu i nie wiem czy ich mankamenty są spowodowane zmianą rozmiaru, czy deformacją stanika):

* CLEO by Panache, "POPPY", rozmiar 32GG
- obwód w biuście mierzony w tym staniku - 105 cm,
- zapinany od zakupy aż do teraz na ostatnią (najluźniejszą) haftkę,
- zaraz po założeniu i wygrzebianiu biustu spod pachy prezentuje się dobrze, jednak szybko obwód zaczyna zjeżdżać i wychodzą bułki,
- fiszbina niemalże przylega do mostka,
- dość ścisły obwód,
- chyba powoduje siniaki na wysokości splotu słonecznego i pod biustem

* Panache TANGO II, rozmiar 32GG
- obwód w biuście mierzony na luźno - 105 cm
- od samego zakupu zapinany na najluźniejszą haftkę
- jedyny plunge jaki mi pasował (mierzyłam wiele, ale ze wszystkich się wylewało przy fiszbinie a gorna część miski była pusta)
- fiszbina ładnie przylega na mostku
- nie jest ściśle przylegający (mogę go odciągnąć od ciała), ale mnie wszystko od niedawna uwiera, najbardziej pod biustem;
- powoduje siniaki pod pachami (ostatnio na starych sińcach pojawiły się nowe czerwone ugniecenia)

* Masquerade ANISE, rozmiar 32GG
- najpiękniejszy i najrzadziej noszony, bo pod ubraniem wygląda jakbym miała "balkon" ;)
- fiszbina nie przylega do mostka (jak patrze z góry to tak "na oko" ostaje jakiś 1 cm)
- straszny ściśliwiec - mam go długo, i bez przedłużki nie ma szans na noszenie

Dodatkowe informacje:
- siniaki pod pachami mam od dawna, nigdy jednak nie odczuwałam bólu, właściwie to nawet nie zwracalam uwagi na to, że je mam. Od jakiegoś czasu dostaje jednak szału - fiszbiny zaczęły uwierać.
- ciemniejsze ślady pod biustem zobaczyłam dopiero teraz
- żaden z tych staników nie trzyma biustu kiedy biegnę (do autobusu, dłuższych dystansów nie robię;)
- staniki są dość stare, wielokrotnie prane, może być, że zdeformowane, jednak w czasie ich posiadania zmieniałam wagę - jeszcze kilka tygodni temu byłam nieco "większa", nie miałam jednak problemu z posiadanym asortymentem, w ostatnich 2 miesiąch sporo schudłam, fakt, że troche mniej się z misek wylewa, ale obwód powinien chyba cisnąć 3-4 mce temu, a nie teraz kiedy schudłam
- zawsze, niezależnie od posiadanego stanika i długości ramiączek, ramiączka mi zjeżdżają i musze je dość często poprawiać

Jeśli chodzi o to czego szukam:
- najlepiej z poprzednich sezonów - cena gra rolę
- sam wygląd nie gra roli, dobrze mieć w szafie coś czarnego, coś kolorowego i coś jasnego :)
- preferuję niskie mostki i niezbyt wysoko zabudowane (daawno temu miałam wysoko zabudowany stanik z bardzo wysokim mostkiem i myślałam, że w nim zwariuję tak mnie uwierał)

Pomożecie? Jeśli jest jeszcze coś co może zdalnym brafitterkom podpowiedzieć, chętnie odpowiem na pytania :
Obserwuj wątek
    • sbarazzina Re: Pomocy! Zdalny brafitting 07.11.12, 13:58
      Zmierz jeszcze obwód pod biustem na WYDECHU :)

---
      Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary:
      tnij.org/staniki01
      • fasolala Re: Pomocy! Zdalny brafitting 07.11.12, 14:33
        sbarazzina napisała:

> Zmierz jeszcze obwód pod biustem na WYDECHU :)

Po gimnastyce z meterm ;) :
        - w koszulce - 81 cm
        - bez koszulki -82 cm
        - w cleo - 82 cm

strasznie ciężko mi się zmierzyć...
        • clarisse Re: Pomocy! Zdalny brafitting 07.11.12, 14:58
          fasolala napisała:

> Po gimnastyce z meterm ;) :
          > - w koszulce - 81 cm
          > - bez koszulki -82 cm
          > - w cleo - 82 cm

Nie chcę być czepliwa, ale czegoś nie zrozumialam :) Generalnie obwód pod biustem mierzy się bez stanika, bez koszulki - na gołe cialo. Zakładam, że to 82 cm? Z drugiej strony trochę mnie zastanawia, czemu w koszulce wyszedł Ci mniejszy obwód, to trochę wbrew logice... Ale z drugiej strony, to może być dowód na to, że każdy pomiar jest obciążony błędem, bo po prostu nie jesteśmy w stanie zmierzyć się dwa razy tak samo.
          • fasolala Re: Pomocy! Zdalny brafitting 07.11.12, 15:12
            Może ja po prostu robie coś nie tak.
            Miarka do gołego ciała mi się przykleja, ślizga, mam starszny problem, żeby ją równo ułożyć (na tym samym poziomie, a nie z przodu - pod biustem, a z tyłu - wyżej), opadający biust mi przeszkadza w przekręceniu metra ;)
            Koszulka jednak biust trochę przytrzymała, nic się nie kleiło.

Spróbowałam jeszcze raz (na gołe ciało):
            - na WYDECHU - 82 cm
            - na WDECHU - 84 cm (czyli zmierzyłam się 2 razy inaczej)
        • sbarazzina Re: Pomocy! Zdalny brafitting 07.11.12, 15:03
          Hmm, mamy chyba problem w terminologii ;)

W swoim pierwszym poście napisałaś:

Próbując się wymierzyć (starsznie to dla mnie trudne) wyszło mi:
          - ciasno na wdechu pod biustem - 83 cm (bez bluzki) lub 85cm (w bluzce, zwykłej na ramiączkach)

A teraz:
          Zmierz jeszcze obwód pod biustem na WYDECHU :)
          >
          > Po gimnastyce z meterm ;) :
          > - w koszulce - 81 cm
          > - bez koszulki -82 cm
          > - w cleo - 82 cm

To generalnie jest niemożliwe mieć ten sam wynik na wdechu i na wydechu ;) Na wdechu wynik powinien byc sporo wyższy, bo klatka piersiowa wypełniona powietrzem jest większa.

Nie musisz się mierzyć w koszulce czy w staniku.
          Zmierz się nago, bez stanika z wypuszczonym powietrzem czyli NA WYDECHU :)

---
          Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary:
          tnij.org/staniki01
    • kasienka.body Re: Pomocy! Zdalny brafitting 07.11.12, 15:02
      fasonowo może spróbuj coś z Freyi? Ma stosunkowo niskie mostki, fiszbiny pod pachą również, nie powinna zostawiać siniaków (BTW - ja np. też mam ciemniejsze ślady od biustonoszy, ale nie bolesne, taka skóra po prostu ).
      Rozmiarowo sugerowałabym okolice 75G, ale to też zależy od konkretnego modelu :)
    • fiamma75 Re: Pomocy! Zdalny brafitting 07.11.12, 16:47
      Z doborem nie pomogę, podzielę się tylko własną obserwacją. Otóż schudłam sporo i wtedy strasznie zaczęły mnie uciskać na żebrach staniki, które teoretycznie po schudnięciu powinny leżeć lepiej. Brak "ocieplacza" na żebrach wymusił zmianę obwodu na luźniejszy i problem sie skończył
    • aadrianka Re: Pomocy! Zdalny brafitting 07.11.12, 18:24
      A ja jeszcze poradziłabym, żebyś (o ile jesteś niemieckojęzyczna) zajrzała na niemieckie forum www.busenfreundinnen.net - dziewczyny pomogą, być może jest i jakiś stacjonarny w okolicy.
    • madzioreck Re: Pomocy! Zdalny brafitting 07.11.12, 20:39
      Dla mnie to wszystko, co opisujesz - objawy typu zjeżdżanie obwodu, siniaki(!), odciski, zsuwanie się ramiączek, to objawy za ciasnych obwodów. To ostatnie - jeśli obwód za bardzo naciąga miski w stronę pleców, to i rozstaw ramiączek z przodu się poszerza i zaczynają schodzić z ramion.

> - nie jest ściśle przylegający (mogę go odciągnąć od ciała), ale mnie wszystko
      > od niedawna uwiera, najbardziej pod biustem;

Możliwość odciągnięcia stanika od ciała nie świadczy o tym, że stanik nie jest ścisły. W takim, którego nie byłabyś w stanie odciągnąć, pewnie trudno byłoby Ci oddychać. Podobnie, jak możliwość zapięcia się od razu na najciaśniejsze haftki - stanik, którego nie da się ścieśnić ano o centymetr, jest zwyczajnie za ciasny - chyba, że ktoś tak lubi.

jeszcze kilka tygodni temu byłam niec
      > o "większa", nie miałam jednak problemu z posiadanym asortymentem, w ostatnich
      > 2 miesiąch sporo schudłam, fakt, że troche mniej się z misek wylewa, ale obwód
      > powinien chyba cisnąć 3-4 mce temu, a nie teraz kiedy schudłam

No właśnie niekoniecznie. Generalnie im więcej człowiek ma tkanki tłuszczowej w okolicach obwodu, tym ma większą tolerancję na ucisk i tym większego zaniżenia obwodu potrzebuje. Ja sama ważę ponad 30kg mniej niż kiedy zaczynałam przygodę z uświadomionymi stanikami, a jak nosiłam 70-tki (rzadko 75, ale miałam i ścisłe 80 na 82 ciasno pod biustem), tak noszę nadal. Nawet, jeśli wziąć pod uwagę, że obwody staników z biegiem lat są szyte coraz ciaśniejsze, to i tak nie zaliczyłam spektakularnej zmiany obwodów. Wtedy luźniejsze obwody mi jeździły po plecach, bo tłuszcz nie stanowił dobrego podparcia i się uginał, ale kości już się nie ugną, a i ja nie byłabym w stanie teraz chodzić w tak ścisłych stanikach, jak wtedy.
    • pierwszalitera Re: Pomocy! Zdalny brafitting 07.11.12, 20:47
      Widzę, że nosisz Cleo. Tą markę i twoje rozmiary widziałam kiedyś u mnie w domu towarowym Karstadt. Wprawdzie w NRW, ale możesz sprawdzić u siebie.
      Przymiarki możesz też w miarę tanio przeprowadzić w sklepie internetowym lace.de. Prowadzą wiele brytyjskich marek. Przesyłka i zwroty są za darmo. Ceny są tam wprawdzie nieco wyższe, ale mają też oddział Sale z 30% zniżką.
    • fasolala Re: Pomocy! Zdalny brafitting 07.11.12, 22:08
      Moje pomiary były jakieś hmmm... dziwne.

Wzięłam do pomocy kolejne 2 ręce i wyszło następująco:

- na WDECHU (z powietrzem w płuckach;) - 87 cm
      - na WYDECHU (bez powietrza w płuckach) - 82 cm
      • maggianna Re: Pomocy! Zdalny brafitting 08.11.12, 13:14
        Mam zblizone wymiary pod biustem (luzno 87, na wydechu 83) i nosze brytyjskie 36(80) i 38(85), mam co sciskac ale nie wyobrazam sobie chodzenia w rozmiarze 70 - zapiac moze i bym sie zapiela ale dlugo bym nie wytrzymala, zwlaszcza ze ostatnio biustonosze sa produkowane coraz scislejsze, na realne wymiary.
        Zgadzam sie z tym co napisane powyzej - to co opisujesz moim zdaniem swiadczy o zdecydowanie za waskim obwodzie - fiszbiny sie deformuja bo musza robic za obwod i dlatego sie wbijaja i sprawiaja bol bo sa w miejscu gdzie nie powinny byc, nadmierne rozciaganie biustonosza powoduje problemy z ramiaczkami, no i sam biustonosz szybciej sie niszczy.
    • tfu.tfu Re: Pomocy! Zdalny brafitting 08.11.12, 03:01
      jeśli obwód 32 Ci zjeżdża i robi siniaki to imho jest za ciasny. spróbuj zatem 34G lub 34FF (z wielkością miseczki bywa różnie, trzeba niestety zamawiać sąsiednie rozmiary...)
      a tak a propos, przy dokładnie tych samych wymiarach pod i w biuście ja noszę 34E/36DD ;-), ale ja mam biust kroplowaty, czyli niepełny u góry.
      z własnego doświadczenia polecam brastop (brytyjczyki w świetnych cenach, bo to outlet) :-)
      pozdrawiam!
    • fasolala Re: Pomocy! Zdalny brafitting 24.11.12, 19:23
      Zaryzykowałam i zamówiłam 3 biustonosze w różnych rozmiarach. Oczywiście nie trafiłam...

Zamówiłam Freya Nieve w rozmiarach:
      32H i 34G (balkonetki)
      Obwodowo nie różnią się moim zdaniem wiele. Nie czuję jakiejś dużej różnicy.
      zbyt mała miska 32H mi się fałduje, fiszbina na mostku odstaje mocno, a "na górze" pusto.
      34G - na pierwszy rzut oka "na upartego może być", ale jednak okropnie odstaje mi koronka od piersi, na górze pusto. Dodatkowo z jedną piersią robi mi coś "dziwnego" - nie nadaje jej ładnego, okrągłego kształtu, tylko w jakimś miejscu spłaszcza (wygląda to, jakby miała obcięty kawałek piersi) Dodatkowo pochodziłam w nim chwile i poskakałam, niby obwód pozostał na swoim miejscu, ale stanik zdjechał chyba z półtora cm - między piersią a fiszbiną było sporo pustego przylegającego do ciała matieriału.

Wzięłam tez śliczną Freya Nina 32GG, ale ma obwód tak ciasny, że nawet nie ma o czym myśleć. Chociaż miska układała się ładnie.

Zwracam wszystkie 3, ale nie wiem jakie dalej :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka