fasolala
07.11.12, 13:43
Witam,
Drogie Panie, potrzebuję Waszej pomocy w ostanikowaniu.
Do tej pory staniki nabywałam w Trójmiejskim sklepie stacjonarnym i nie było problemu (ja wiedziałam +/- "jak to ma wyglądać", do tego obsluga też znała się na rzeczy). Kilka miesięcy temu jednak wyemigrowałam i okazało się, że we Frankfurcie (podobno) nie ma żadnego sklepu z prawdziwymi rozmiarami. Tak mnie przynajmniej poinformowały miejscowe biuściaste, które zostały zmuszone do zakupów internetowych przybywając do Niemiec.
I tu potrzebuję Waszej pomocy. To co mam w szafie już się "nie nadaje", czasu na przegrzebywanie forum i szukanie informacji i wiedzy nie starcza a pieniędzy na "mrożenie", wysyłki i dobieranie też nie mam.
Błagam, pomóżcie dobrać coś konkretnego. Jeśli polecicie jeszcze sklep (polski / niemiecki / angielski) to już "petarda" ;) Wiem, idę na łatwiznę, ale na prawde desperacko potrzebuję stanika, a przez internet kupiłam raz i nie był to strzał w dziesiątkę. Przestałam się interesować "co, gdzie i jak" i zakupy robiłam tylko w stacjonarnym.
Przechodząc do konkretów:
Próbując się wymierzyć (starsznie to dla mnie trudne) wyszło mi:
- ciasno na wdechu pod biustem - 83 cm (bez bluzki) lub 85cm (w bluzce, zwykłej na ramiączkach)
- luźno w biuście - 106 cm (bez bluzki) lub 104 (w bluzce)
- luźno, w pochyleniu, w biuście - 113 cm
Aktualnie jestem w posiadaniu (wszystkie wymienione są zakupione dość dawno temu i nie wiem czy ich mankamenty są spowodowane zmianą rozmiaru, czy deformacją stanika):
* CLEO by Panache, "POPPY", rozmiar 32GG
- obwód w biuście mierzony w tym staniku - 105 cm,
- zapinany od zakupy aż do teraz na ostatnią (najluźniejszą) haftkę,
- zaraz po założeniu i wygrzebianiu biustu spod pachy prezentuje się dobrze, jednak szybko obwód zaczyna zjeżdżać i wychodzą bułki,
- fiszbina niemalże przylega do mostka,
- dość ścisły obwód,
- chyba powoduje siniaki na wysokości splotu słonecznego i pod biustem
* Panache TANGO II, rozmiar 32GG
- obwód w biuście mierzony na luźno - 105 cm
- od samego zakupu zapinany na najluźniejszą haftkę
- jedyny plunge jaki mi pasował (mierzyłam wiele, ale ze wszystkich się wylewało przy fiszbinie a gorna część miski była pusta)
- fiszbina ładnie przylega na mostku
- nie jest ściśle przylegający (mogę go odciągnąć od ciała), ale mnie wszystko od niedawna uwiera, najbardziej pod biustem;
- powoduje siniaki pod pachami (ostatnio na starych sińcach pojawiły się nowe czerwone ugniecenia)
* Masquerade ANISE, rozmiar 32GG
- najpiękniejszy i najrzadziej noszony, bo pod ubraniem wygląda jakbym miała "balkon" ;)
- fiszbina nie przylega do mostka (jak patrze z góry to tak "na oko" ostaje jakiś 1 cm)
- straszny ściśliwiec - mam go długo, i bez przedłużki nie ma szans na noszenie
Dodatkowe informacje:
- siniaki pod pachami mam od dawna, nigdy jednak nie odczuwałam bólu, właściwie to nawet nie zwracalam uwagi na to, że je mam. Od jakiegoś czasu dostaje jednak szału - fiszbiny zaczęły uwierać.
- ciemniejsze ślady pod biustem zobaczyłam dopiero teraz
- żaden z tych staników nie trzyma biustu kiedy biegnę (do autobusu, dłuższych dystansów nie robię;)
- staniki są dość stare, wielokrotnie prane, może być, że zdeformowane, jednak w czasie ich posiadania zmieniałam wagę - jeszcze kilka tygodni temu byłam nieco "większa", nie miałam jednak problemu z posiadanym asortymentem, w ostatnich 2 miesiąch sporo schudłam, fakt, że troche mniej się z misek wylewa, ale obwód powinien chyba cisnąć 3-4 mce temu, a nie teraz kiedy schudłam
- zawsze, niezależnie od posiadanego stanika i długości ramiączek, ramiączka mi zjeżdżają i musze je dość często poprawiać
Jeśli chodzi o to czego szukam:
- najlepiej z poprzednich sezonów - cena gra rolę
- sam wygląd nie gra roli, dobrze mieć w szafie coś czarnego, coś kolorowego i coś jasnego :)
- preferuję niskie mostki i niezbyt wysoko zabudowane (daawno temu miałam wysoko zabudowany stanik z bardzo wysokim mostkiem i myślałam, że w nim zwariuję tak mnie uwierał)
Pomożecie? Jeśli jest jeszcze coś co może zdalnym brafitterkom podpowiedzieć, chętnie odpowiem na pytania :