Dodaj do ulubionych

ustalanie długości ramiączek

10.02.13, 11:56
jak to zrobić od strony technicznej?
zazwyczaj staniki, które dostaję do mierzenia w sklepie mają znacznie skrócone ramiączka. więc kiedy najpierw zapinam obwód, a potem zakładam ramiączka okazuje się, że są za krótkie, muszę odpinać stanik, regulować ramiączka i zakładać go od nowa - i tak kilka razy.
jak Wy to robicie? da się bez odpinania całego stanika? bo ja nie dosięgam do regulatorów, które są z tyłu...
dodam, że mam problem z zapinaniem stanika na plecach, dlatego kilkakrotne zakładanie i zdejmowanie, tylko po to, żeby dopasować długość ramiączek, to dla mnie niezła akrobatyka ;) całe życie zapinałam luźnawe obwody z przodu, a potem przekręcałam na plecy. w takim przypadku regulacja ramiączek bez zdejmowania stanika jest prosta :)

a może to kwestia wprawy i niedługo będę zapinać stanik na plecach jednym ruchem i ustawiać ramiączka od razu na pożądaną długość???

jeśli był taki wątek, proszę o przekierowanie i wykasowanie
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: ustalanie długości ramiączek 10.02.13, 11:59
      Pierwsze, co mi przyszlo do glowy, to wydłużenie ramiaczek PRZED zalożeniem stanika:)
      Poza tym w sklepie masz brafitterkę, którą mozesz poprosic o pomoc przy wydłużeniu/skroceniu ramiączek, takie prośby sa czeste więc sprzedawczyni to nie zdziwi:)
      • ruda.mysza Re: ustalanie długości ramiączek 10.02.13, 12:16
        nawet jeśli wydłużę przed założeniem, to potem chciałabym sprawdzić czy nie będzie leżał lepiej jeśli je trochę skrócę.

a brafitterka czasem bywa zajęta innymi klientkami i nie chcę jej co chwilę wołać, żeby wydłużyła - skróciła - a potem wydłużyła jeszcze troszkę :)
        ja z tych nieśmiałych i nie lubiących zawracać głowy, poza tym potrzebuję chwilki czasu, żeby stwierdzić czy stanik pasuje czy nie i krępuje mnie obecność czekającej na decyzję brafitterki ;)
        np. chcę pomachać rękami a potem założyć koszulkę, po czym stwierdzam, że jednak skrócę te ramiączka
        • madzioreck Re: ustalanie długości ramiączek 10.02.13, 22:24
          Brafitterka jest w sklepie właśnie po to, żebyś nie musiała się szarpać z takimi rzeczami sama.
          Ba, brafitterka, mierząc staniki dla siebie, też najczęściej prosi inną brafitterkę o wyregulowanie. Jeśli potrzebujesz sprawdzić 5 kombinacji ramiączek, to brafitterka przestawi Ci je 5 razy, to element naszej pracy i naprawdę nie jest to żaden problem :)

poza tym potrzebuję chwil
          > ki czasu, żeby stwierdzić czy stanik pasuje czy nie i krępuje mnie obecność cze
          > kającej na decyzję brafitterki ;)

Ale brafitterka wchodzi zrobić to, o co prosisz, i wychodzi, jeśli nie potrzebujesz dalszej pomocy (a przynajmniej powinna), a nie raz zawołana stoi, patrzy i czeka ;)
    • madzioreck Re: ustalanie długości ramiączek 10.02.13, 22:28
      > jak Wy to robicie? da się bez odpinania całego stanika? bo ja nie dosięgam do r
      > egulatorów, które są z tyłu...
      > dodam, że mam problem z zapinaniem stanika na plecach, dlatego kilkakrotne zakł
      > adanie i zdejmowanie, tylko po to, żeby dopasować długość ramiączek, to dla mni
      > e niezła akrobatyka ;)

Ja obwód zapinam raz, a do regulacji ramiączek zdejmuję same ramiączka. Zresztą i tak najpierw zapinam obwód, a potem zakładam ramiączka - tak jest łatwiej zapiąć dopasowany obwód, inaczej to trochę walka ze stanikiem, bo ramiączka ciągną za ręce (szczególnie za bardzo skrócone) albo miski wskakują co chwilę na biust.
      Jeśli jednak jest ktoś pod ręką, to proszę o wyregulowanie, żeby się nie gimnastykować długo.

Jeśli masz kłopot z zapięciem stanika na plecach na właściwej wysokości, może łatwiej będzie zapiąć go niżej, np. na wysokości talii, a potem podciągnąć?
      • ruda.mysza Re: ustalanie długości ramiączek 11.02.13, 10:23
        zapinanie w talii nie wchodzi w grę, bo mam tam większy obwód niż pod biustem ;) to z kolei oznacza walkę z przesunięciem pasa stanika na właściwe miejsce. zresztą stanik jest przecież ścisły, więc każde próby przesunięcia obwodu - czy to w pionie czy dookoła - to gimnastyka.

> Ja obwód zapinam raz, a do regulacji ramiączek zdejmuję same ramiączka.
        No właśnie to mnie ciekawi, jak mam zapięty obwód to regulatory ramiączek są strasznie z tyłu i ja tam przeważnie nie dosięgam bez przekręcenia obwodu w prawo albo lewo.

a więc dobrze. ogólnie stwierdzam, że tylko ja mam taki dziwny problem, skoro nikt więcej się nie odezwał. pewnie to kwestia wprawy... pomierzę jeszcze trochę i zobaczymy :)
        • kk345 Re: ustalanie długości ramiączek 11.02.13, 15:17
          > a więc dobrze. ogólnie stwierdzam, że tylko ja mam taki dziwny problem, skoro n
          > ikt więcej się nie odezwał. pewnie to kwestia wprawy... pomierzę jeszcze trochę
          > i zobaczymy :)

Nie, na pewno nie tylko Ty, ale może inne kobiety przyjmują w tej kwestii pomoc brafitterki;)
          • ruda.mysza Re: ustalanie długości ramiączek 12.02.13, 10:39
            może tak a może nie - dopiero co czytałam gdzieś tu wypowiedź dziewczyny, która za żadne skarby świata nie wpuści nikogo obcego do przymierzalni. ale to tak: albo wołać kilka razy brafitterkę, albo zdejmować za każdym razem stanik.
            dzięki, skoro to nie jest taki problem, jak sobie wyobrażałam, to następnym razem pewnie przemogę się i pozawracam głowę brafitterce :)
            • kk345 Re: ustalanie długości ramiączek 12.02.13, 12:59
              Ależ oczywiste jest, ze jesteśmy różne, każdy ma swoją wrażliwośc i niektóre z nas nie toleruja obecności obcej osoby w przymierzalni. Wtedy pozostaje niestety tylko samodzielna regulacja
    • kasica_k Re: ustalanie długości ramiączek 11.02.13, 02:14
      Ja zawsze wydłużam przed założeniem - mam już pewną wprawę i często ta długość okazuje się dobra. A jak się okażą za długie, to zdejmuję stanik i skracam. Ale zakładanie i zdejmowanie stanika nawet kilka razy nie stanowi dla mnie problemu, bo "od urodzenia" zapinam staniki z tyłu. Co mnie zastanawia, to to, że zawsze są za krótkie i zawsze muszę wydłużyć - nawet się zastanawiałam, czy nie powinnam mieć z tego tytułu jakiegoś kompleksu nisko zawieszonego biustu, ale jak na niego patrzę, to wydaje mi się całkiem OK ;)
      • ruda.mysza Re: ustalanie długości ramiączek 11.02.13, 10:30

> Ale zakładanie i zdejmowanie stanika nawet kilka razy nie stanowi dla mnie problem
        > u, bo "od urodzenia" zapinam staniki z tyłu.
        pozazdrościć :)

> Co mnie zastanawia, to to, że zawsze są za krótkie i zawsze muszę wydłużyć
        No właśnie to bardzo częste. Ciekawe czy skracają je sobie same, bo brafiterki powinny jednak zauważyć, że wpijają się w ramiona... nie sądzę żeby większość kobiet miała wysoko zawieszony biust, raczej fifty-fifty :)
        • madzioreck Re: ustalanie długości ramiączek 11.02.13, 12:06
          > No właśnie to bardzo częste. Ciekawe czy skracają je sobie same, bo brafiterki
          > powinny jednak zauważyć, że wpijają się w ramiona...

Mogę mówić za siebie i za sklep, w którym pracuję: prawda jest prozaiczna - skracam ramiączka wielu staników przed wdzianiem ich na niektóre wieszaki, bo jeśli nie są zbyt mięsiste, to lubią sobie z tego wieszaka spadać, a tak - zamiast 2 warstw ramiączka mam 3 :)
          • ruda.mysza Re: ustalanie długości ramiączek 12.02.13, 10:34
            proste i genialne ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka