Dodaj do ulubionych

EFFUNIAK - 16

• moniiiq SM - szerokość fiszbin 14.01.14, 01:45
      Moje podejście do miekkich przezroczystych staników nr 3. Niestety póki co nieszczególnie udane.Zamowiłam SM Mgiełka w obwodzie o oczko wyżej niż zwykle ostatnio (90FF), bo podobno ścisłe i obwód jest ok, ale cała reszta niestety nie. Od razu po otwarciu paczki stwierdziłam, że miski jakieś dziwnie małe. No ale w końcu na oko cyckonosza nie kupuję. W mierzeniu nie było lepiej. Sądzę, że większa miska jest konieczna - ale nie więcej niż o jedno oczko, bo nie lubię jak mi powiewa na mniejszej piersi. Ale po głębszym przyjrzeniu zauważyłam, że fiszbiny są strasznie wąskie. Ponieważ mam stary PL (chyba cielisty czy tam beżowy - nie pamiętam modelu - pierwszy cielak po takim limitowanym) w dokładnie takim samym rozmiarze - juz trochę luźnawy w obwodzie - to przymierzyłam je do siebie i fiszbiny w mgiełce są dużo węższe - u góry ze 2,5-3 cm. Czy zauważyłyście taką prawidłowość? Czy jedna miska więcej będzie miała sporo szersze fiszbiny? Czy po prosu SM sa wąskofiszbinowe i mam się pożegnać z nadzieją na przezroczysty stanik na moje gabaryty?
      _
      • izas55 Re: SM - szerokość fiszbin 14.01.14, 05:58
        Z plandzami ich nie porównywałam, ale w porównaniu z halfami, fiszbiny w różnych modelach S i SM, które mam są węższe o przynajmniej 2 cm. Staniki 85-90 w obwodzie miski ~G. Chyba nie masz co liczyć na szersze fiszbiny
      • hermenegilda_k Re: SM - szerokość fiszbin 14.01.14, 07:51
        oooo wreszcie ktos oprocz mnie ma ten problem :)
        nie licz na szersze fiszbiny w wiekszej misce, sprawdzalam to na podonych rozmiarach, w 90F, 95F i 90Ff fiszbiny byly identyczne
        chyba ta waskosc fiszbin powoduje koniecznosc zamawiania wiekszej miski, oczywiscie u osob nie-waskoficzbinowych, przy czym nie jestem jakos szczegolnie szerokofiszbinowa, Panache (starsze modele) mialy za szerokie fiszbiny dla mnie, ale Freya za waskie i oprocz Deco jestem z nia niekompatybilna
        dlatego chodze i jecze i usiluje lobbowac za powrotem kroju HM, bo SM nie jest stanikiem idealnym dla wszystkich...
        i jeszcze rozwiac mit o niskich mostkach w SM - w rozmiarze 90F SM ma wyzszy mostek niz HM
        • hermenegilda_k Re: SM - szerokość fiszbin 14.01.14, 07:52
          ...chcialam rozwiac oczywiscie, cos mi to "chcialam" zezarlo o zgrozo :)
        • yaga7 Re: SM - szerokość fiszbin 14.01.14, 09:28
          Ja już też parę razy pisałam o wąskich fiszbinach w nowych effuniakach ;)

Ale u mnie się sprawdza zamówienie większej miski. W 80FF fiszbiny są za wąskie, w 80G dobre.

Co do HM, na fejsie jest napisane, że będzie możliwość zamówienia HM w przypadku każdego SM, tylko w wersji niezwrotnej.
          • hermenegilda_k Re: SM - szerokość fiszbin 14.01.14, 22:26
            u mnie miska wiecej niby ok, ale zabudowanie jak w golfie plus gratis dziabanie w pachę przy pochylaniu a do tego moja miska więcej ma szerokaśne ramiączka, a nie jestem fanką szerokich ramiączek....
            no dobra, dosyć marudzenia, bo i tak effuniaki to moje ukochane staniki, idę na FB doczytać jak z tymi HM będzie :)
    • magdak_1977 Margot - problem rozmiarowy 17.01.14, 12:32
      Witajcie!

To będzie mój pierwszy Effuniak i nie wiem, jak go ugryźć.
      Moje wymiary:
      pod biustem luźno 84cm, ciasno 79cm
      w biuście ostanikowanym na miękko 106cm
      w zwisie 112cm.
      Biust po 5 porodach i karmieniach.
      Dziewczyny w watku moim "ogólnym" poradziły zacząć od 80ff.
      Ale teraz mam wybrany konkretny model : Margot. Jaki rozmiar radzicie? W angielskich stanikach ( głównie Panache Superbra ) pasuje 75g.
      Dziękuję za wszystkie sugestie i pozdrawiam ciepło:)
      • kryklu Re: Margot - problem rozmiarowy 18.01.14, 06:10
        Jeśli nie możesz przymierzyć stacjonarnie, lepiej zamów Margot w kilku rozmiarach, wtedy najlepiej będziesz mogła porównać i zostawić sobie ten naprawdę dobry, a nie prawie dobry.
        Mam podobne wymiary.
        Radziłabym Ci zamówić na początek: 80F, 80FF, 85E, 85F. Ewentualnie też 80G i 85FF. Wiem, że to wygląda przerażająco, ale to tylko czasowe zamrożenie gotówki, a oszczędzi Ci pieniędzy na wielokrotne przesyłki, czasu i frustracji.
        • kryklu Re: Margot - problem rozmiarowy 18.01.14, 06:14
          Musztarda po obiedzie :)
          Zobaczyłam, w innym wątku, że już zamówiłaś. Podziel się refleksjami :)
          • magdak_1977 Re: Margot - problem rozmiarowy 18.01.14, 20:23
            Dzięki:) rada się przyda, bo Margot akurat nie zamówiłam- było tylko na zamówienie a ja nie chciałam tyle czekać. Zamówiłam dwa inne z jesiennej kolekcji i dwie koszulki, bo tyle mi system pozwolił. Zobaczymy jak rozmiary i pewnie po Margot wrócę, także jeszcze Wam tu posmece; )
    • neiti89 CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 22.01.14, 13:41
      Czując, że nie godzi się nie mieć w swojej szafie effuniaka zamówiłam dwa. Gazetę 70DD - bo taki rozmiar wyskakiwał mi z kalkulatora oraz Rokoko 65FF - bo w polskich biustonoszach noszę najczęściej 65G i 70DD wydawało mi się podejrzane :P
      Oba są naprawdę śliczne, robią niesamowite wrażenie, wykonanie celujące :) I oba to rozmiarowe pomyłki ;) Nie wiem, z czego to wynika, Gazeta jest zdecydowanie za mała, Rokoko odrobinkę tylko za duże. Bardzo mnie to dziwi, bo wychodzi na to, że effuniaki nie są ani w rozmiarówce polskiej ani w brytyjskiej (gdzie biorę 28/30 od F do G). Dodatkowo pewnie różne modele różnie leżą. To wszystko jednak bardzo zniechęca mnie do marki, bo zapłacić 25 zł samej przesyłki w obie strony, żeby wymienić stanik... E, za 25 to wolę iść do kawiarni na ciasto i herbatę ;)
      Stąd moje dwa apele: pierwszy - może by tak paczkomat? Paczki dochodzą szybciutko, a cena w porównaniu z pocztą jest niższa. Dla klientów to będzie miało znaczenie. I tak, wiem, że nie w każdej mieścinie jest Paczkomat, ale nie mówię, żeby z poczty rezygnować, tylko żeby dać klientom wybór. I dwa - w zasadzie nie wiem, jaka jest polityka prowadzenia sklepów z bielizną - czy to one same wybierają, co chcą sprzedawać, czy może producenci nawiązują kontakty i oferują swoje towary, niemniej, żeby w całym Poznaniu nie było sklepu, gdzie byłaby choćby bazówka tak znanego producenta to mi się w głowie nie mieści. Łódź nie jest tak daleko, lobby u nas całkiem silne, a tu nic. Nie ma gdzie choćby przymierzyć stanika (nie licząc prywatnych zasobów towarzyszek lobbystek ;) , żeby mieć jakieś pojęcie, w którym kierunku iść.
      No, to wszystkie moje uwagi, obie sztuki niestety odsyłam, choć są przepiękne i na pewno byłyby ozdobą mojej kolekcji ;) Zdjęcia biustonoszy posłałam też do galerii, więc pewnie w ciągu kilku dni pojawią się do wglądu.
      • yaga7 Re: CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 22.01.14, 13:48
        Myślę, że chyba parokrotnie już wspominano, że effuniak ma własną rozmiarówkę i nie jest to ani rozmiarówka polska, ani brytyjska ;)

Kalkulator na stronie jest tylko punktem wyjścia - pod nim masz dość długi opis, czy ewentualnie miskę należy zawyżyć, zaniżyć itp.
        Do tego zawsze można się wpisać tu w wątku z pytaniem o konkretny model - może wtedy nie miałabyś aż takich pomyłek? :)

Aha, i dla mnie to, że różne modele różnie leżą jest raczej normą, niestety. W innych markach też różne modele na mnie różnie leżą, nie ma szans, żeby zawsze zamawiała rozmiar X np. w Panache i żeby zawsze pasował.
        • neiti89 Re: CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 22.01.14, 14:07
          > Myślę, że chyba parokrotnie już wspominano, że effuniak ma własną rozmiarówkę i
          > nie jest to ani rozmiarówka polska, ani brytyjska ;)
          Tak, teraz już wiem :P I niestety nie mam specjalnie chęci dowiadywać się, jak ja w tej rozmiarówce wypadam... Zwyczajnie mnie na to nie stać ;)

Tłumaczenie, że kalkulator wskazuje rozmiar wyjściowy, a potem w zasadzie wszystko może się zmienić, bo bywa różnie... cóż, to po co taki kalkulator? :P

Uwierz też, że szukałam informacji o obu stanikach - zarówno tutaj jak i na balkonetce. Niestety, to, co znalazłam (a było tego naprawdę niewiele) nie pochodziło od dziewczyn z podobnym rozmiarem, więc nie miałam się za bardzo czym sugerować. Podjęłam ryzyko, nie opłaciło się, no trudno ;)

Nie jest moim wielkim problemem to, że kupione absolutnie w ciemno staniki nie do końca pasują, znacznie bardziej gryzie mnie fakt, że nie mam gdzie przymierzyć staników tak znanego producenta, a nie mieszkam na zabitej dechami wsi. Staniki odeślę i po prostu więcej nie zaryzykuję, dopóki nie upewnię się, jaki faktycznie jest mój effu-rozmiar. Ja nie będę płakać, Ewa z pewnością ma setki innych klientek, więc też to przeżyje ;) To, że każdy model wypada inaczej również nie jest dla mnie zaskoczeniem, tylko kolejną, zniechęcającą mnie do zakupu upierdliwością. Naprawdę doskonale wiem, że u tego samego producenta raz biorę 60H, a potem 65E bo tak po prostu wypada. Jednak jeżeli każdego modelu od Ewy Michalak miałabym zamawiać 3-4 sztuki w moich rozmiarowych okolicach a potem odsyłać to, co nie pasuje... Ani na to nie mam czasu, ani kasy, ani ochoty. Ewo Michalak - pojaw się w sklepach, to miał być wydźwięk mojej poprzedniej wiadomości ;)
          • yaga7 Re: CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 22.01.14, 14:13
            Hmm, może ja do tego inaczej podchodzę, bo i tak nie kupuję stacjonarnie, wszystkie staniki kupuję przez net, w ciemno ;) U EM jak i u innych producentów zdarza mi się zamawiać kilka rozmiarów, żeby mieć z czego wybrać.

I wydaje mi się, że jeżeli chcesz, żeby staniki EM były w sklepach - może uderz do tych sklepów? Zapytaj się, dlaczego nie chcą nawiązać współpracy z producentką? Bo wydaje mi się, że to należy rozpatrywać od strony sklepu, a nie producentki.
            • neiti89 Re: CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 22.01.14, 14:25
              yaga7 napisała:
              > Hmm, może ja do tego inaczej podchodzę, bo i tak nie kupuję stacjonarnie, wszys
              > tkie staniki kupuję przez net, w ciemno ;)

Ja właściwie wcale. Mam dosłownie jeden kupiony przez internet, ale mierzony wcześniej, więc miałam pewność, że będzie ok :P Nie lubię bawić się w odsyłanie, po prostu szkoda mi kasy, bo może nie klepię biedy, ale nie widzę żadnej zalety w kupowaniu przez internet, skoro ostatecznie wychodzi mi jak ze sklepu stacjonarnego. W sklepie mam przynajmniej 100% pewności, że biorę to co mi się podoba i dobrze leży, do tego obsługa zazwyczaj jest ultra miła, sama przyjemność przejść się do sklepu :) Gdyby ceny znacząco różniły się na korzyść sklepów internetowych to bym się zastanowiła, ale skoro dosłownie 25zł muszę dopłacić do ceny zamówienia za przesyłki w obie strony (zakładam, że brałabym więcej niż jedną sztukę i celowała w idealny rozmiar), to stacjonarne po prostu mają taniej. A do tego milej, w każdym razie ja mam miłe doświadczenia :)

yaga7 napisała:
              > I wydaje mi się, że jeżeli chcesz, żeby staniki EM były w sklepach - może uderz
              > do tych sklepów? Zapytaj się, dlaczego nie chcą nawiązać współpracy z producen
              > tką? Bo wydaje mi się, że to należy rozpatrywać od strony sklepu, a nie produce
              > ntki.

Właśnie nie wiem, co zaznaczałam w swojej pierwszej wypowiedzi. Może jak wypowie się jakiś sklep lub sama Ewa to będę wiedziała, gdzie zacząć lobbować :) I karramba zacznę, bo to skandal, żeby w ogóle nie było effuniaków w Poznaniu.
              • yaga7 Re: CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 22.01.14, 14:30
                Hehe, mnie z kolei szkoda czasu i kasy na podróże do sklepów i mierzenie - nie znoszę sklepów, nie znoszę mierzyć, nie znoszę ludzi w sklepach :P

No i w przypadku brytyjczyków akurat bardziej się opłaca sprowadzać z zagranicy, bo u nas taka Freya będzie kosztować 200 i być może pojawi się na wyprzedaży, a w Figleaves z obniżką 20%, która się pojawia dość często, będzie poniżej 150.

> Właśnie nie wiem, co zaznaczałam w swojej pierwszej wypowiedzi. Może jak wypowi
                > e się jakiś sklep lub sama Ewa to będę wiedziała, gdzie zacząć lobbować :) I ka
                > rramba zacznę, bo to skandal, żeby w ogóle nie było effuniaków w Poznaniu.

A jak się nie doczekasz? ;)
                Możesz też poszukać tutaj na Lobby wątków różnych sklepów stacjonarnych i się ich po prostu zapytać. Bo nie sądzę, żeby przedstawicielki sklepów miały czas na śledzenie każdego wątku ;)
                • neiti89 Re: CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 22.01.14, 15:46
                  yaga7 napisała:

> Hehe, mnie z kolei szkoda czasu i kasy na podróże do sklepów i mierzenie - nie
                  > znoszę sklepów, nie znoszę mierzyć, nie znoszę ludzi w sklepach :P

Co człowiek to inne preferencje :P

> A jak się nie doczekasz? ;)
                  Najpierw trochę poczekam. Wydaje mi się, tak na zdrowy rozum, że przynajmniej Ewa Michalak śledzi wątek o jej własnej marce i mogłaby odpowiedzieć, po której stronie - sklepu czy producenta - należy szukać źródła zaistniałej sytuacji :)
                  • maggianna Re: CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 22.01.14, 17:08
                    Effuniaki maja dla mnie rozmiarowke zblizona do brytyjskiej, tyle ze sa ciasniejsze - w Panache nosze zazwyczaj 36FF/G a w Effunikach 85F (38F).

A co do odsylania to zawsze mozesz pudelko nadac z powrotem jako list - u mnie na poczcie polecony do Lodzi kosztuje ponizej 6 zl wiec zwrot nie jest taki drogi.
                    • neiti89 Re: CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 23.01.14, 11:14
                      U mnie na poczcie nie chcą nadawać takich kartoników jako listy, bo cośtam ;/ Chyba chodzi im o wymiary. Przekonam się za moment, jak się przejdę na pocztę :)
                      • neiti89 Re: CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 23.01.14, 12:28
                        Tak, paczka, bo to za duże na list ;) Pewnie gdybym przepakowała biustonosze do koperty z bąbelkami list by przeszedł, teraz wysłałam w tym samym sześciennym kartoniku, w którym dostałam paczkę z Łodzi. Spróbuję przy jakimś kolejnym wysyłaniu biustonoszy ;)
                        • maggianna Re: CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 23.01.14, 13:27
                          Zawsze odsylam w tym samym kartoniku w ktorym dostalam biustonosze i zawsze mowie ze chce nadac jako list i nie mialam problemu - a odsylalam z kilku roznych oddzialow pocztowych w Warszawie i biorac pod uwage ilosc zamowien oddsylalam pewnie kilkanascie razy. Nastepnym razem negocjuj w okienku.
                        • clarisse Re: CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 23.01.14, 13:39
                          > Tak, paczka, bo to za duże na list ;)

Nie jest.
                          Przesyłka listowa, czyli list:
                          - gabaryt A może mieć maksymalnie: 2 cm x 32,5 cm x 23 cm - i to jest typowy płaski list
                          - gabaryt B może mieć POWYŻEJ tych wymiarów, maksymalna długość jednego boku to 60 cm, a maksymalna suma długości, szerokości i wysokości to 90 cm
                          Różnica w cenie między gabarytem A a gabarytem B do 1kg wynosi około złotówki.
                          Następnym razem nie daj się pani w okienku wkręcać.
                          • clarisse i jak kupisz w pudełku, to w tym samym odsyłaj! 23.01.14, 13:44
                            ... jak w temacie!
                            To ważne. Ewa Michalak przesyła w pudełkach tylko staniki piankowe. I zwroty piankowych przyjmuje tylko w pudełkach, bo jak pianka się pogniecie, stanika nie da się sprzedać. Tak że odnośnie zwrotu w pudełku miałaś rację, tylko problemem jest poczta - w niektórych urzędach pocztowych trzeba się po prostu wykłócić.
                            • neiti89 Re: i jak kupisz w pudełku, to w tym samym odsyła 23.01.14, 16:24
                              O, dobrze, że informujecie o tym, że pianki trzeba odsyłać w tym samym opakowaniu - to obrzydliwie ważna rzecz, a nie pamiętam, żeby wpadło mi w oczy na stronie sklepu w akapicie o zwrotach.
                              No to chyba mam po prostu pecha do poczty, ale też ja się nie znam to i nie dyskutowałam. Następnym razem spróbuję ponegocjować :)
                              • pinupgirl_dg Re: i jak kupisz w pudełku, to w tym samym odsyła 23.01.14, 16:31
                                > O, dobrze, że informujecie o tym, że pianki trzeba odsyłać w tym samym opakowan
                                > iu - to obrzydliwie ważna rzecz, a nie pamiętam, żeby wpadło mi w oczy na stron
                                > ie sklepu w akapicie o zwrotach.

Jest na stronie taka informacja:
                                "Prosimy o odsyłanie bielizny w takich samych opakowaniach, w jakich była wysłana przez nas (w szczególności prosimy o nie wysyłanie piankowych staników w kopertach, ponieważ się niszczą)."
                                • neiti89 Re: i jak kupisz w pudełku, to w tym samym odsyła 23.01.14, 16:38
                                  Nie pisałam, że nie ma takiej informacji, tylko, że nie wpadła mi w oczy ;) Niemniej dzięki za przekopiowanie ;)
              • kerima71 Re: CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 24.01.14, 17:35
                neiti89 myślę ,że sama odpowiedziałaś sobie dlaczego Effuniaków nie ma stacjonarnie w Poznaniu.Napisałaś,że nie ma gdzie PRZYMIERZYĆ staników w Poznaniu.Sklepy ,żeby istniały muszą SPRZEDAWAĆ .Nie mogą być tylko PRZYMIERZALNIĄ.Kupiłaś jeden biustonosz przez internet i to tylko dlatego ,że wcześniej mierzyłaś go stacjonarnie.Nie kupiłaś go w sklepie ,chociaż pewnie obsługa była miła,pani pomagła dobrać odpowiedni rozmiar i......Przez internet było taniej.Effuniaka przymierzysz w Poznaniu a kupisz w sklepie internetowym w Łodzi.
                • neiti89 Re: CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 24.01.14, 22:54
                  kerima, bardzo się cieszę, że tak dobrze mnie znasz i przecież doskonale orientujesz się w tym, jak dokonuję zakupów ;) Więc spieszę Ci przypomnieć, że Smoothie od Curvy Kate, które jak dobrze wiesz jest moim jedynym biustonoszem kupionym przez neta, mierzyłam w okolicznym OH, ale nie do końca mi pasował; kupiłam za to wtedy dwa inne staniki za łączną kwotę 270zł. Jestem też całkiem pewna, że oprócz Smoothie i dwóch kupionych sztuk mierzyłam baaardzo wiele innych staników - jak wiesz zawsze tak robię, żeby wybrać to, co najbardziej mi się spodoba. A Smoothie znalazłam potem zupełnie przypadkiem na Allegro po cenie niższej niż w stacjonarnym sklepie, gdzie go mierzyłam, o czym też już na pewno Ci opowiadałam. Więc oczywiście, sklep zanotował sporą stratę. W zasadzie, gdyby policzyć ile łącznie przymierzyłam i wydałam, to wyszłoby ze 20zł na stanik, czyli faktycznie marny biznes dla sklepu pozwalać tak przymierzać, skoro klientki potem nie biorą wszystkiego, co przymierzają.
                  Oba effuniaki, które zamówiłam, kosztowały mnie dokładnie 31,5zł mimo tego, że żadnego nie kupiłam - to same koszty przesyłki w tę i nazad. Gdybym, zgodnie z radami lobbystek wymieniła choćby jeden z nich na inne, bliższe mi rozmiary - bo z pewnością musiałabym wziąć jeszcze ze dwa sąsiednie, tak na wszelki wypadek - to doszłoby kolejne 31,5zł za przesyłkę w obie strony. Biorąc pod uwagę że zdecydowanie bardziej do gustu przypadła mi Gazeta, ten biustonosz kupiony przez internet kosztowałby mnie 159zł ceny sklepowej plus 2 x 31,5zł. Łącznie 222zł. Jestem dziwnie przekonana, że żaden stacjonarny sklep nie wystawiłby tego konkretnego stanika w takiej cenie, a więc stacjonarnie z pewnością byłby taniej, niż przez internet i nie musiałabym czekać na jego ponowne przysłanie. To powoduje u mnie kolejne wrażenie, że o wiele chętniej (i taniej) kupiłabym Gazetę stacjonarnie niż przez internet.
                  PS: pisałam już wcześniej, że znacznie bardziej, w zasadzie zawsze oprócz opisanego przeze mnie właśnie przypadku, dokonuję zakupów w sklepach stacjonarnych, bo zwyczajnie tak wolę. Naprawdę dziwię się, że tak bardzo przyczepiłaś się, że jedną, dosłownie jedną sztukę z całej mojej kolekcji kupiłam przez neta i na tym, mimo kilkukrotnego zaznaczenia przeze mnie, że przedkładam zakupy w sklepach stacjonarnych od tych internetowych, oparłaś rozumowanie prowadzące do wniosku, że działam na szkodę lokalnych przedsiębiorców.
                  • kerima71 Re: CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 25.01.14, 11:05
                    neiti89
                    1.nie znam Ciebie wcale
                    2.nigdy mi osobiście niczego nie opowiadałaś
                    3.mój" wywód" przeprowadziłam w oparciu o to co przeczytałam na lobby
                    4.cieszę się ,że wspierasz przedsięborców prowadzących stacjonarne sklepy
                    5.na temat zysków i strat przedsiębiorców niech wypowiadają się ci ,którzy są przedsiębiorcami
                    6.ja też żałuję ,że Effuniaków nie ma stacjonarnie w Poznaniu
                    8.chętnie poznam Cię osobiście i porozmawiam na tematy biustonoszy,przedsiębiorczości i jeszcze wiele innych .I piszę to zupełnie poważnie bez jakiegoś sarkazmu.
                    P.S. Właściwie to jest szansa ,że mogłyśmy się poznać ,ponieważ też robiłam zakupy w poznańskim OH
      • kerima71 Re: CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 22.01.14, 17:37
        neiti89 zauważ ,że Effuniaka nie ma w jakiejś dużej liczby sklepów w Polsce .Niektóre wycofały się z tych produktów.Kiedyś Effuniak na swoim blogu miała poruszyć tę sprawę(tak zapowiadała).Pani Ewa była w Poznaniu(tzn.w Kozichgłowach) w Iza-bra.Byłam tam ,poznałam Panią Ewę,Jej biustonosze.Od tego momentu wiem,w którym kierunku mam iść jeśli chodzi o rozmiarówkę.Nie kupiłabym biustonosza EM przez internet ,gdybym nie dowiedziała się nabiustnie w jaki rozmiar celować.Ty przeoczyłaś to spotkanie?
        • neiti89 Re: CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 23.01.14, 11:13
          erima71 napisał(a):

> neiti89 zauważ ,że Effuniaka nie ma w jakiejś dużej liczby sklepów w Polsce

Tak, właśnie o to się rozchodzi ;D Ja mam wrażenie, że niewyraźnie piszę, a to przecież wszystko drukowanymi idzie. Mam problem właśnie z tym, nie z rozmiarówką, bo każdy producent ma prawo mieć swoją - jak sobie będzie chciał oznaczać obwód kwadracikami i to co 2 cm, a nie 5, a wielkość miski za pomocą główek pingwinków to jego broszka - chodzi po prostu właśnie o to, że Ewa Michalak jest naprawdę bardzo dobrze znanym producentem, a jej produktów znaleźć w sklepach w Poznaniu się nie da. Naprawdę tyle, nie potrzebuję wykładu z przeliczania misek, tylko okazji, by przymierzyć stanik bez konieczności jego odsyłania ;) I tak, przegapiłam spotkanie, bo niestety nie każdy ma wolne w soboty, no moja wina, trudno.
      • pierwszalitera Re: CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 22.01.14, 17:45
        neiti89 napisał(a):

> Czując, że nie godzi się nie mieć w swojej szafie effuniaka zamówiłam dwa. Gaze
        > tę 70DD - bo taki rozmiar wyskakiwał mi z kalkulatora oraz Rokoko 65FF - bo w p
        > olskich biustonoszach noszę najczęściej 65G i 70DD wydawało mi się podejrzane :
        > P

W pewnym sensie zrobiłaś wszystko, by się nie udało. ;-) Zamówiłaś bez zadania sobie trudu pogrzebania na forum, (które pełne jest informacji na temat staników Ewy Michalak) i postawienia tu odpowiednich pytań, dwa różne modele w dwóch dość mocno różniących się rozmiarach. U Ewy miseczka w rozmiarze 70DD odpowiada bowiem misce 65E, więc wybranie w tym obwodzie od razu miski FF jest trochę na wyrost. I jesteś pewna, że wymierzyłaś się zgodnie z zasadami producentki, znaczy obwód biustu w pochyleniu? Bo trochę dziwna, to rozbieżność rozmiarowa pomiędzy brytyjskim 28G, a effuniakowym 70DD.
        • neiti89 Re: CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 23.01.14, 11:08
          pierwszalitera napisała:

> W pewnym sensie zrobiłaś wszystko, by się nie udało. ;-) Zamówiłaś bez zadania
          > sobie trudu pogrzebania na forum, (które pełne jest informacji na temat stanikó
          > w Ewy Michalak)

Oczywiście, jednak mając na uwadze, że każdy model wypada inaczej oraz różne biusty różnie w nich wypadają, proszę pokaż mi notkę osoby o moich wymiarach - 71/93 - która wypowiada się, jaką Gazetę albo jakie Rokoko kupiła. Wybacz, ale zacytuję Ciebie - nie zadałaś sobie trudu przeczytania moich wcześniejszych postów, inaczej na pewno zauważyłabyś, że już pisałam o moich poszukiwaniach zarówno tutaj jak i na Balkonetce ;) I tak, jestem całkiem pewna, że wymierzyłam się zgodnie z bardzo dobrze wyjaśniającym całą procedurę filmikiem ;) A co do rozbieżności w rozmiarach... Jak ostatnio byłam w moim okolicznym OH to ekspedientki, rzecz jasna żartem i całą sympatią stwierdziły, że mój biust jest dziwny, bo raz pasuje 28G a raz 30E ;) Wiem po prostu, że muszę mierzyć i po prostu szkoda, że Ewy Michalak nie mam gdzie.
          • yaga7 Re: CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 23.01.14, 11:15
            Czemu dziwny? :)

Mnie raz pasuje 34GG, a raz 36F - wszystko zależy od modelu, marki itp. Więc jak widać, nie jesteś jedyna ;)
            • neiti89 Re: CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 23.01.14, 11:23
              Na to pytanie odpowie pierwszalitera, gdyż właśnie ona stwierdziła, że moja rozbieżność jest dziwna ;)
              Ja się przyzwyczaiłam i jest to kolejny powód, dla którego biustonosze kupuję tylko stacjonarnie :) I cieszę się, że nie jestem jedyna :D
              • pierwszalitera Re: CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 23.01.14, 12:34
                neiti89 napisał(a):

> Na to pytanie odpowie pierwszalitera, gdyż właśnie ona stwierdziła, że moja roz
                > bieżność jest dziwna ;)

Mnie dziwiła rozbieżność pomiędzy rozmiarem kalkualtorowym u Ewy, a faktycznym potrzebnym rozmiarem, a nie to, że nosisz różne brytyjskie rozmiary. Ja w bryjczykach też potrzebowałam już rozmiaru 32FF i taki dobrano by mi pewnie w sklepie, chociaż normalnie noszę 32E. Ale chodziło jednak o balkonetkę, a ta na mnie dziwnie leży, więc nie wiem, czy ten stanik można by nazwać w ogóle dobrze dobranym.
          • pierwszalitera Re: CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 23.01.14, 12:21
            neiti89 napisał(a):

> Oczywiście, jednak mając na uwadze, że każdy model wypada inaczej oraz różne bi
            > usty różnie w nich wypadają, proszę pokaż mi notkę osoby o moich wymiarach - 71
            > /93 - która wypowiada się, jaką Gazetę albo jakie Rokoko kupiła. Wybacz, ale za
            > cytuję Ciebie - nie zadałaś sobie trudu przeczytania moich wcześniejszych postó
            > w, inaczej na pewno zauważyłabyś, że już pisałam o moich poszukiwaniach zarówno
            > tutaj jak i na Balkonetce ;)

No to sorry, nie wzięłam chyba pod uwagę mojej genialności, bo moje przeszukiwania forum i porównywania różnych rozmiarów na Balkonetce zakończyła się sukcesem, zaraz przy pierwszym zamówieniu trafiłam w odpowiedni rozmiar. A było mi to ważne, bo zamawiam za granicę, więc koszty wysyłyki i ewentualnej odsyłki są sporo większe. Staranność planowania zakupy u mnie się opłaciła.
            A ta mała różnica pomiędzy modelami, to banał. U każdej marki jest tak samo, nie mówiąc o tym, że przechodząc z brytyjskich balkonetek należy uwzględnić także inny krój stanika, staniki Ewy Michalak nie mają odpowiedników w żadnej innej firmie, to całkiem inne konstrukcje. Istnieją jednak osoby niekompatybilne z niektórymi modelami, albo takie, na których niektóre modele gorzej leżą. To też żadna nowość, ja nie noszę brytyjskich balkonetek, bo leżą na mnie koszmarnie, doskonale dogaduję się jednak ze wszystkimi effuniakami. I ta mała rozbieżność pomiędzy modelami, bo poszczególne modele produkuje się przecież z różnych materiałów, nigdy nie wymusiła potrzeby zmiany rozmiaru miski. Mam we wszystkich moich Effuniakach najpierw rozmiar 75DD, potem 80D. Ten luźniejszy biorę ze względu na większą wygodę. Dopiero schudnięcie zmusiło mnie do zmiany rozmiaru miski na mniejszą.
      • snowflake86 Re: CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 22.01.14, 18:07
        Neiti, nie rozumiem, co Cię dziwi. Między 70dd a 65ff są 2 rozmiary różnicy. Skoro 70dd jest za małe, a 65ff lekko za duże, to znaczy, że powinnaś celować w 65f z luźniejszych modeli lub 70e ze ściślejszych. Generalnie HP (pewnie też Rokoko) były luźniejsze, a PL i te nowe CHP/S (jak Gazeta) są ściślejsze (btw, info o ścisłości z reguły znajduje się przy opisie modelu), więc jakbyś wymieniła Rokoko na 65f albo Gazetę na 70e (obie opcje są aktualnie dostępne), to na 99% byłyby dobre ;)
        • neiti89 Re: CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 23.01.14, 11:09
          Uwaga, dziwi mnie to, że nie ma sklepu, który prowadziłby bieliznę Ewy Michalak w Poznaniu.
          Dziękuję za uwagę ;)
          • pinupgirl_dg Re: CHP Gazeta 70DD oraz HP Rokoko 65FF 23.01.14, 16:28
            > Uwaga, dziwi mnie to, że nie ma sklepu, który prowadziłby bieliznę Ewy Michalak
            > w Poznaniu.
            > Dziękuję za uwagę ;)

Nie sądzę, żeby EM miała jakąś szczególną politykę zabraniającą jej sprzedaży do poznańskich sklepów :).
            A co do staników - wzięłam dwa zupełnie różne rozmiary, jeden jest za mały, drugi jest za duży. Gdzie tu rozbieżność? Według mnie effuniaki wychodzą dość przewidywalnie (chociaż nie wiem, jak te nowe). Ja też potrzebuję innego rozmiaru, niż wynika z kalkulatora, ale z grubsza we wszystkich modelach tego samego.
    • alex331 Nana 80F i problem 22.01.14, 22:34
      Mam Toffika w rozmiarze 75FF i jest idealny. Kupiłam Nanę w rozmiarze 80F, mając na uwadze opinie o jej ciasnym obwodzie, i jest trochę mała, mostek mi odstaje, może nie dużo ale zawsze. Czy Nana jest małomiseczkowa, albo może staniki miękkie o kroju S trzeba brać większe? Metki już nie ma, więc nie ma mowy o wymianie ale tak na przyszłość chciałabym wiedzieć. Jakie są Wasze opinie?
      Poza tym to piękny stanik, nie czuję go na biuście, na 76/84 obwód w rozmiarze 80 jest w sam raz, w 75 raczej nie wcisnęłabym się. Na 100 w biuście , pełnym u góry miseczka F troszkę mała:( Bardzo żałuję, że nie ma już fig w moim rozmiarze.
      • pierwszalitera Re: Nana 80F i problem 23.01.14, 11:03
        alex331 napisała:

> Mam Toffika w rozmiarze 75FF i jest idealny. Kupiłam Nanę w rozmiarze 80F, mają
        > c na uwadze opinie o jej ciasnym obwodzie, i jest trochę mała, mostek mi odsta
        > je, może nie dużo ale zawsze. Czy Nana jest małomiseczkowa, albo może staniki m
        > iękkie o kroju S trzeba brać większe?

Moim osobistym zdaniem, nowe miękkie staniki w kroju S mają miseczki nieco większe od usztywnianych PL. U mnie nie jest to cała miska, najwyżej 1/2. HM- y były bardziej pojemne. Ale wiele zależy pewnie od kształtu biustu. Podobnie jednak jak w modelach HM także pomiędzy modelami SM istnieją małe różnice obwodowe i miseczkowe. I Nana jest moim zdaniem na razie najmniejsza miskowo i najciaśniejsza. Chociaż ja bym określiła to tak, że miska w Nanie układa się najbardziej zabudowanie, miska w Treflu i Beżyku jest na przykład bardziej otwarta i przez to jakby większa. Nie wiem jednak, czy to sprawdza się we wszystkich rozmiarach. Ja noszę 80C/D. Pod uwagę należy wziąć też, że model SM ma chyba trochę węższe fiszbiny, co bardziej zbiera biust z boków i może robić wrażenie mniejszej miski.
        • alex331 Re: Nana 80F i problem 24.01.14, 15:03
          Na plungach Ewy się niestety nie znam, bo mój biust jest plugoodporny :). Może faktycznie to kwestia otwarcia bądź zamknięcia miski. Mój Toffik jest otwarty, biust się układa zupełnie inaczej. Muszę przy następnych zakupach brać to pod uwagę.
          Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź:))
    • slotna Trefl SM 75GG 24.01.14, 12:53
      Zaryzykowalam i zamowilam w koncu miekkiego effuniaka. Niestety... jest za duzy o miske i niespodziewanie luzny (co akurat jest ok, obawialam sie, ze zle zrobilam i bede potrzebowac wiekszego obwodu). Ma na mnie za dlugie fiszbiny, ale pewnie mniejsza miska bedzie miala krotsze - przynajmniej taka mam nadzieje, bo kroj mi sie calkiem podoba i chcialabym wymienic.

Ktos porownywal te dwa rozmiary (75GG i 75G)?
      • maggianna Re: Trefl SM 75GG 24.01.14, 13:06
        Co do misek nic nie podpowiem ale z mojego porownania wynika ze Trefl jest najluzniejszy ze wszystkich miekkich Effuniakow, naciasniejsze dla mnie sa Margot i Nana, pozostale w normie.
        • slotna Re: Trefl SM 75GG 24.01.14, 13:44
          > Co do misek nic nie podpowiem ale z mojego porownania wynika ze Trefl jest najl
          > uzniejszy ze wszystkich miekkich Effuniakow, naciasniejsze dla mnie sa Margot i
          > Nana, pozostale w normie.

Cenna informacja, dzieki. Moze Effuniak sie odezwie w sprawie misek.
      • slotna Trefl 75 G 14.02.14, 19:52
        W 75G koronka na misce nadal lekko powiewa, mimo, ze po docisnieciu mostka do ciala, miski sa wrecz lekko przymale. Zatrzymalabym go mimo to, gdyby nie fakt, ze fiszbiny i w nim sa za dlugie, za szerokie, a podkroj pachy za wysoki.

Poza tym wydaje mi sie, ze on wyglada inaczej (poza koronka) niz 75GG. Zdjec nie robilam, wiec gwarancji nie dam, ale ramiaczka na 100% sa inne i moim zdaniem brzydsze (z jakimis ozdobnym czyms, w 75GG byly gladkie jak w starym zielono-czarnym HP).

No i teraz nie wiem na co wymienic - 80FF?
        • pierwszalitera Re: Trefl 75 G 14.02.14, 19:59
          slotna napisała:

> W 75G koronka na misce nadal lekko powiewa, mimo, ze po docisnieciu mostka do c
          > iala, miski sa wrecz lekko przymale. Zatrzymalabym go mimo to, gdyby nie fakt,
          > ze fiszbiny i w nim sa za dlugie, za szerokie, a podkroj pachy za wysoki.

No ale niby po czym poznajesz, że przymała, skoro koronka powiewa, podkrój pach za wysoki, a fiszbina za długa i za szeroka?
          • slotna Re: Trefl 75 G 14.02.14, 20:37
            > No ale niby po czym poznajesz, że przymała, skoro koronka powiewa, podkrój pach
            > za wysoki, a fiszbina za długa i za szeroka?

Po tym, ze jak docisne odstajacy mostek do ciala, to koronka juz nie powiewa, a za to ja sie troszenke wylewam. Przeciez napisalam.
            • pierwszalitera Re: Trefl 75 G 14.02.14, 20:50
              slotna napisała:

> Po tym, ze jak docisne odstajacy mostek do ciala, to koronka juz nie powiewa, a
              > za to ja sie troszenke wylewam. Przeciez napisalam.
              >

A w innych SM mostek zawsze przylega? Próbowałaś w ogóle obwodu 80? Bo może obwód jest za bardzo naciągnięty?
              • slotna Re: Trefl 75 G 14.02.14, 20:54
                > A w innych SM mostek zawsze przylega? Próbowałaś w ogóle obwodu 80? Bo może obw
                > ód jest za bardzo naciągnięty?

Nie mialam innych SM (ani w ogole miekkich effuniakow). Nie probowalam obwodu 80, zamierzam sprobowac, spytalam wyzej na co dokladniej powinnam wymienic. Obwod raczej nie jest naciagniety, ale byc moze to dlatego, ze fiszbiny sa za szerokie. Nie mam jednak tam pustego miejsca, biust je szczelnie wypelnia. Musze sobie porownac jak to wyglada we Freyach.
                • slotna Re: Trefl 75 G 14.02.14, 20:56
                  W sumie z effuniakow najlepiej lezal na mnie pudrowy kropek, ktory byl wyjatkowo luzny i mialam go w rozmiarze 70HH. Ale musialam sie go pozbyc, bo tasiemka z przodu mnie irytowala.
                • pierwszalitera Re: Trefl 75 G 14.02.14, 23:04
                  slotna napisała:

> Nie mialam innych SM (ani w ogole miekkich effuniakow).

No to ja bym popróbowała jednak różne rozmiary obwodu i miski, bo SM-y mają jednak dosyć wąskie fiszbiny i effuniakowe miękkusy na wielu osobach wypadają podobno miskowo nieco większe od uszytwnianych. SM to też raczej plunge i może odkrywać więcej biustu od brytyjskich balkonetek.
                  • slotna Re: Trefl 75 G 15.02.14, 07:22
                    No ja tez bym poprobowala rozne rozmiary obwodu i miski, dlatego pytalam wyzej, w co teraz celowac. Slyszalam o tym, ze effuniaki maja waskie fiszbiny, dlatego postanowilam, ze sprobuje wymienic jeszcze raz. SM w moim rozmiarze to juz raczej nie plunge, i nie odkrywa wiecej biustu od moich brytyjskich balkonetek.
    • maggianna SM Czarodziejka/Wrozka 85F 24.01.14, 13:23
      Dotarl do mnie w tym tygodniu nowy miekki stanik - okazalo sie ze zamowionej Czarodziejki nie ma na stanie i dostalam bardzo podobna Wrozke (z tego co widze na zdjeciach sklepowych to jest inny wzor koronki, reszta taka sama). Bardzo dziekuje sklepowi ze szybko i sprawnie rozwiazal problem i ze dostalam czarnego SMa.

Miski sa z miekkiej koronki, obowd czarny, gladki, lekko blyszczacy, malutka kokardka z guziczkiem na mostku. Ramiaczka standardowe dla rozmiaru, zapiecie na 3 haftki ale sa 4 rzedy. Styl dosc elegancki ale jednoczesnie ladny i prosty wiec dla mnie idealny jako codzienny biustonosz.

Obwod standardowy - nie za ciasny, nie za luzny, podobny jak w Burku czy Bezyku, na pewno ciasniejszy niz Trefl ale luzniejszy niz Nana. Miski idealne, ciut wieksze niz w Nanie. Nadaje okragly ksztalt, dobrze zbiera z bokow ale wyglada nadal naturalnie.

Biustonosz jest bardzo wygodny - po 2 dniach noszenia stwierdzam ze najwygodniejszy ze wszystkich posiadanych przeze mnie biustonoszy w kroju SM. Chetnie kupilabym taki sam tylko np w fiolecie czy ciemnym turkusie albo szafirowym :-)
      • pierwszalitera Re: SM Czarodziejka/Wrozka 85F 24.01.14, 14:49
        maggianna napisała:

> Biustonosz jest bardzo wygodny - po 2 dniach noszenia stwierdzam ze najwygodnie
        > jszy ze wszystkich posiadanych przeze mnie biustonoszy w kroju SM. Chetnie kupi
        > labym taki sam tylko np w fiolecie czy ciemnym turkusie albo szafirowym :-)

Też jestem za kolorami w tym kroju. :-) Ja dostałam od Ewy na indywidualne zamówienie wersję Mgiełki w mlecznym kolorze. Z tego co pisała Effuniak stanik pokaże się (chyba) niedługo w normalnej sprzedaży. Obwód gładki, lekko błyszczący, guziczek na mostku, z kokardki świadomie zrezygnowałam. To mój naluźniejszy model w tym kroju, luźniejszy nawet od Trefla. Chociaż tu trudno porównywać, bo miseczki wielkościowo wypadają takie same jak w Treflu, ciut większe niż w Nanie, ale obwód i ramiączka są szersze, jak zwykle w wyższych rozmiarach (takie sobie życzyłam) i przez to stanik może wychodzić luźniejszy. W każdym razie to mój najwygodniejszy stanik w tym kroju. Jeszcze raz wielkie dzięki dla Ewy. :-) Kupię każdy inny kolor oprócz czarnego i czerwonego. ;-)
        • magdak_1977 Re: SM Czarodziejka/Wrozka 85F 25.01.14, 21:46
          A w jaki sposób zamawialas taki stanik- tak po prostu pisząc maila, że chciałabyś stanik taki a taki? Ja też bym chętnie mleczną mgiełke przyjęła:)
          • pierwszalitera Re: SM Czarodziejka/Wrozka 85F 25.01.14, 22:06
            magdak_1977 napisała:

> A w jaki sposób zamawialas taki stanik- tak po prostu pisząc maila, że chciała
            > byś stanik taki a taki? Ja też bym chętnie mleczną mgiełke przyjęła:)

Skorzystałam z osobistego zaproszenia i wielkiej hojności producentki. Chwała i cześć jej za to. :-) Trudno mi powiedzieć, na ile takie zamówienia są dla innych możliwe, ale ta mleczna mgiełka jest chyba czymś w rodzaju prototypu, więc pewnie pojawi się w sklepie w najbliższym czasie. Ewa wspomniała też coś o innych kolorach (nie wiem niestety jakich), więc przyszłość wygląda zachęcająco. :-)
            • magdak_1977 Re: SM Czarodziejka/Wrozka 85F 25.01.14, 22:55
              E, to mnie nikt nie zapraszał:( chyba przyjdzie mi czekać aż ewentualna kolekcja się pojawi dla plebsu. ..
              Tak czy siak czekam na jasne mgiełki ib dziękuję za info. A mlecznej zazdraszczam:)
      • yaga7 Re: SM Czarodziejka/Wrozka 85F 24.01.14, 15:05
        A nie wiesz, czy ta Wróżka będzie w sklepie?
        • grecz Re: SM Czarodziejka/Wrozka 85F 26.01.14, 09:30
          Już jest :)

yaga7 napisała:

> A nie wiesz, czy ta Wróżka będzie w sklepie?
    • bib24 tęczowe kfiaty S 01.02.14, 16:35
      Mój 4 Effuniak. Z Fantasie noszę 65dd, z Efuniaków 75c. Kompletnie nie podchodzi mi krój HP (za wąskie fiszbiny i odstające miski), 3DM niby pasuje ale niczego z biustem nie robi.

Za to 3d rewelacja. Mam porcelankę, kształt piersi bajka. Podniesione, zaokrąglone i pod ubraniem też dobrze wyglądają (nie są spłaszczone).

Do tęczowych kfiatów przymierzałam się dość długo. Bałam się, że trafi mi się brzydki wzór. Stanik jest cudny. Kwiaty na miskach przeliczne. Mnie się trafiły zielone, różowe i niebieskie, ale ładnie rozłożone. Kształt jak w porcelance. Wygodny. Zdecydowanie ścisły, ale w granicach wygody (pod biustem na ścisk mam 77 cm).

Z ciekawostek: miski są dużo większe niż w porcelance w tym samym rozmiarze, jednak zdecydowanie są to staniki w tym samym rozmiarze. Nie wiem jak to działa, ale tak jest. To super, bo dzięki temu jest więcej kwiatów.

Jedyne ulepszenie jakie mogę sobie wyobrazić to obwód i koronki w kolorze zgniłej zieleni.
    • sbarazzina Babydoll Tęczowe Kfiaty - 80J - aukcja 02.02.14, 11:33
      Może kogoś zainteresuje ;)

allegro.pl/effuniak-babydoll-teczowe-kfiaty-80j-i3926826294.html
    • bebe.lapin Trefl 85J 03.02.14, 16:53
      Przede wszystkim - rozmiarowka. Z usztywnianych plandzy powinnam osic jakies 85K, a tu przy J miska ok (choc jeszcze wrzuce zdjecia do galerii, jak juz pokonam lenistwo), tak ze smialo brac mniejsze niz zwykle!!!
      Material: wzor bardzo ladny, za to material dosc sztuczny, troche gryzacy. Czy daloby sie zrobic miekkie staniki w tych rozmiarach z bardziej "miekkiego" materialu?
      Obwod scisly, ale wygody, jak to u Effuniak :D.
      Co do ogolnego wrazenia wzrokowego, to mam mieszane uczucia, bo tak: niby przy zalozeniu bluzki biust wyglada ok, na odpowiediej wysokosci, ksztalt tez ok, ale jakos dziwnie sie czuje. Moze dlatego, ze w sztywnych plandzach piersi sa jednak mocno podniesione i ksztalt tez jest inny. No ale to moze byc tez efekt tego, ze ostatnio malo co mi we mnie (i na mnie) pasuje, wiec jeszcze raz - postaram sie wrzucic fotki do galerii, zeby mozna bylo obiektywnie ocenic.
      Do kompletu wzielam stringi. Czy mozna zrobic tak, zeby przy majtkach z koronkowa wstawka na przedzie, ze wzorkiem, na boczki dac koronke gladka, a nie np. w groszki? To takie osobiste zboczenie, nie lubie wielu roznych wzorow na jednej rzeczy.

W zamowieniu byl tez plandz 95E Trapez, dla owouswiadamiaej kolezanki. Spiesze doniesc, ze rozmiar w miare dobrze dobrany (jest jednak spora asymetria, ale dorzucilam jeda ze swoich nieuzywaych wkladek, o i kwestia migracji), estetycznie stanik super, a i podtrzymanie i uniesienie biustu budza uznanie, przy sposobnosci beda kolejne zamowienia cos czuje :D.
      • szarotkaaaa Re: Trefl 85J 04.02.14, 00:31

• margo13ak Bogini 75FF i 75F 05.02.14, 20:04
      Dziś przyszły. W rozmiarach 75FF i 75F, do porównania, bo mi w S-kach wychodzi różnie. I... piękna jest. I... porażka :( Bałam się ramiączek (mam nisko osadzony biust i w Famme Fatale mam na większej piersi za krótkie o 1cm) - tu, owszem, krótkie, ale max poluzowania daje radę, żeby było ciekawiej, te w 75F są jakieś 3-4cm dłuższe. 75FF, czyli mój standardowy effu-rozmiar pasuje, nie odstaje. I - hurra! - ma szerokie zapięcie (75F ma dwuhaftkowe). Niestety, nie nadaje się do noszenia - robi mi schodki z biustu na dole miseczki... Dzieło w koronce - tam, gdzie na środku dołu są duże kwiaty koronka się mniej poddaje i pracuje nierówno - i tam robi się "schodek" :(((( Na jednej miseczce w 75F jest ok - nie ma tych kwiatków na środku, w drugiej - schody... W 75FF mam tak obie miseczki :((( no, nie da się tak chodzić :(((
      Sam stanik jest prześliczny, wygodny, nie dusi, trzyma obwodem - ale efekt wizualny z boku jest tragikomiczny :\
      Tak czekałam na Boginię!...

Przypuszczam, że przy biustach mniej podatnych/jędrniejszych, oraz po prostu mniejszych efekt się nie pojawi, więc moje niedopasowanie nie przesądza sprawy. Aczkolwiek żadnej nie życzę, ciekawa jestem, czy problem wystąpi u kogoś jeszcze, czy to ja jestem taka oryginalna :\
    • pierwszalitera Nowe miękkusy wiosna 2014 na FB 06.02.14, 15:52
      Czy ktoś z dostępem do FB może mi napisać w jakich kolorach będą nowe wiosenne miękkusy? Niestety, przeglądniecie wszystkich fotek wymaga zalogowania się na FB, a nie każdy posiada tam konto. :-/ Ja widzę tylko biały i z kontekstu domyślam się, że będzie także czerwony (Płomyk). Będą jeszcze jakieś inne?
      • yaga7 Re: Nowe miękkusy wiosna 2014 na FB 06.02.14, 15:54
        Dobre pytanie, sama jestem ciekawa.

Na fejsie widzę tylko biały i czerwony :(
        Jest taki katalog ze zdjęciami "miękusy" i tam są tylko te dwa.
        • pierwszalitera Re: Nowe miękkusy wiosna 2014 na FB 06.02.14, 16:06
          A ten czerwony, to jak wygląda? Jasna, makowa czerwień, czy konwencjonalny buraczek? ;-)
          • yaga7 Re: Nowe miękkusy wiosna 2014 na FB 06.02.14, 16:09
            pierwszalitera napisała:

> A ten czerwony, to jak wygląda? Jasna, makowa czerwień, czy konwencjonalny bura
            > czek? ;-)

Widać fotę?
            FOTA

• pierwszalitera Re: Nowe miękkusy wiosna 2014 na FB 06.02.14, 16:15
              Dzięki, widać. Całkiem ładna ta czerwień, chociaż nie na to czekam. Te, które kolorystycznie mi się bardziej podobają (Szafirek i zielony) są chyba usztywniane. :-/ Ale z tego co Ewa napisała, będzie jeszcze jakiś cielisty, lepsze to niż nic. ;-)
          • madzioreck Re: Nowe miękkusy wiosna 2014 na FB 06.02.14, 16:10
            Z tego, co widzę, raczej w stronę maczku :)
      • mankencja Re: Nowe miękkusy wiosna 2014 na FB 06.02.14, 16:16
        Szkoda, że ten nie jest miękki :(
        • pierwszalitera Re: Nowe miękkusy wiosna 2014 na FB 06.02.14, 16:25
          Wielka szkoda. Białą to ja mam już skórę, to białe gąbkowe podszycie mi do niczego nie jest potrzebne.
    • yaga7 SM Bogini i Wróżka 10.02.14, 11:17
      Jeden i drugi model zamówiłam w 80G (w tym rozmiarze mam SM Burka i SM Margot) i 85FF (w tym mam wszystkie mgiełki i Czarodziejkę).
      Okazało się, że obwodowo i w jednym, i w drugim modelu pasują oba obwody - 85 odczuwam jako ciut luźniejszy, ale raczej nie za luźny, 80 na pewno nie jest za ciasne. Natomiast widzę i czuję różnicę, jeśli chodzi o miski. Teoretycznie 80G i 85FF powinny mieć takie same miski, a inne obwody, ale u mnie to jakoś inaczej wypada.
      W obu modelach 85FF dużo lepiej podnosi - tak jakby ta dolna część miski była wyższa i to się sprawdza przy moim biuście. Natomiast w 80G ten ukośny / poziomy szew wypada ciut niżej i przez to cała pierś minimalnie idzie w dół i na dole miski pojawia się też delikatne marszczenie, którego nie ma w 85FF.
      Co ciekawe, w Burku 80G tego marszczenia nie ma i biust leży inaczej niż w 80G Bogini i Wróżce.

Aha, ramiączka w obu modelach dobre - na balko czytałam, że są krótkie, ale na szczęście u mnie nie ma tego problemu :)
      • pierwszalitera Re: SM Bogini i Wróżka 10.02.14, 11:55
        yaga7 napisała:

Teoretycznie 80G
        > i 85FF powinny mieć takie same miski, a inne obwody, ale u mnie to jakoś inacz
        > ej wypada.

Dla mnie logiczne. Niby pojemność miski taka sama, ale w 85FF miska rozłożona jest na szerszym obwodzie i jest jednak oznaczona niższą literką, w moim nieco pewnie naiwnym wyobrażeniu powinna wypaść na bardziej płaską (albo mniej głęboką). Może więc być, że odczuwasz dolną część miski w 85FF na bardziej wypłaszczoną, bardziej wypychającą pierś w górę, natomiast w 60G miska jest już w dolnej części głębsza i pierś bardziej w nią wpada. Może więc być że obwód 85 jest lepiej dostosowany do twojej budowy i nie ma potrzeby brania węższego obowodu, tym bardziej, że 85 nie odczuwasz za luźny. Ja mam 73 ciasne centymetry i 76-77 luźne pod biustem i nie mam najmniejszego problemu z kupowaniem effuniakowych 80-tek dopóki są wystarczająco ciasne. Też mam biust preferujący bardziej płaską część dolną miski.

• pierwszalitera Re: SM Bogini i Wróżka 10.02.14, 11:56
          pierwszalitera napisała:

>Może więc być, że odczuwasz dolną część miski w 85FF na bardziej wypłaszczon
          > ą, bardziej wypychającą pierś w górę, natomiast w 60G miska jest już w dolnej c
          > zęści głębsza

Eee, miało być w 80G a nie 60G. ;-)
        • yaga7 Re: SM Bogini i Wróżka 10.02.14, 12:03
          Rozumiem, o co Ci chodzi i w sumie faktycznie na tym rzecz polega - że wolę bardziej wypłaszczoną dolną część :)

Natomiast fiszbiny w tym 85FF i 80G są takie same, właśnie sprawdziłam, zastanawiam się wobec tego, jak można ten efekt osiągnąć.

I tak, pewnie zostawię to 85 - natomiast zastanawiam się tez, dlaczego starszy Burek 80G jest na mnie dobry bez problemów. No chyba że Burek 85FF byłby jeszcze lepszy, możliwe, tu akurat nie mierzyłam większego obwodu.
          • pierwszalitera Re: SM Bogini i Wróżka 10.02.14, 12:31
            > Natomiast fiszbiny w tym 85FF i 80G są takie same, właśnie sprawdziłam, zastana
            > wiam się wobec tego, jak można ten efekt osiągnąć.

Hm, teoretycznie 85FF i 80G to taka sama miska, ale 85FF jest jednak na mniejszą różnicę pomiędzy obwodem biustu i obwodem pod. Dlatego oznaczone jest niższą literką. Nie zawsze można sobie dowolnie przeskakiwać z rozmiaru na rozmiar uwzględniając tylko i wyłącznie rozciągliwość materiału. Mega dusiciel w 85FF, to tylko teoretycznie, to samo co rozlazły 65H, prawda? ;-)
    • dora.103 Miedziak 16.02.14, 13:47
      Przede wszystkim stanik,który dostałam,nie jest taki sam jak prezentowany na modelce na stronie sklepu. Jest to stanik,który co prawda na stronie się znajduje,ale łatwo go przeoczyć bo jest to zdjęcie zrobione komórka chyba,nie na modelce. Miski są przeszyte zygzakowym sciegiem. Podoba mi się to chyba bardziej niż takie gładkie,ale niestety baaardzo się odznacza pod bluzka. Przez to ze miski są na szwach przeszyte zygzakiem,dzieli to je na trzy trochę kanciaste części,załamują się i nie ma ładnego efektu pod ubraniem. Nie wiem ,jaki był cel takiej operacji,ale czyni to stanik trochę mniej dla mnie użytecznym, bo pod cienkie koszulki czy bluzki juz go mniej chetnie zaloze.
      Nareszcie normalny obwód! No i CHP,chociaż wolałabym HP, ale może jeszcze kiedyś wystąpi.
      Kolor to kolor Burgunda,nawet chyba ten sam material, wnętrze misek to miękka czarna bawełna,bardzo przyjemna. Sa wkladki do korekty, mozna je oczywiscie wyjac ,mnie sie nie przydadza,i zamierzam sie wszystkiego. Majtek nie wzielam,wysokich nie chce a stringow nie ma w moim rozmiarze juz... bede zagladac na strone,moze ktos odesle.
      Acha zwykle, czyli przed scislakami,nosilam staniki od Ewy Michalak 85F, Nane i Margot mam 90E,ale obwod w nich bardzo sie juz rozciagnal i nosze bez przedluzki. Miedziaka zamowilam 85F i 85E i zostaje 85E. Zostaje,pomimo,ze nie wiem jak sobie poradzic z tym, ze te szwy tak bardzo widac,bo stanik sie spodobal patrzacemu i metka zostal oderwana heh
      W nowej kolekcji tez jest pare stanik przeszytych zygzakiem na miskam,( tak przynajmniej widac na zdjeciach na FB ) i wiem juz,ze ich nie kupie chociaz ladne.
      Teraz bede czekac na jakis ladny bezowy usztywniany CHP lub HP bez zygzaka na miskach
      • yaga7 Re: Miedziak 16.02.14, 14:30
        W starszych kolekcjach też były zygzakowe szwy - np. HP Nina. Wiem, bo miałam.
    • bebe.lapin Jaki wziac rozmiar w miekkusach? 26.02.14, 21:33
      Chodzi o moja kolezanke z pracy. Wymiary 69/73/92-93cm. Przy 92 wychodzi rozmiar 70D, przy 93 juz 70DD. Chce kupic miekki, dosc zabudowany stanik. Zwazywszy na to, ze mi pasuje z miekkich stanik w rozmiarze o 2 miski mniejszym niw wychodzi z kalkulatora i uzytkowania plandzy (ale ja mam rozmar 85K), jaki rozmiar powinna zamawiac? Niestety, nie ma mozliwosci zamowienia kilku lub bawienia sie w odsylanie.
      • pierwszalitera Re: Jaki wziac rozmiar w miekkusach? 26.02.14, 22:37
        bebe.lapin napisała:

> Chodzi o moja kolezanke z pracy. Wymiary 69/73/92-93cm. Przy 92 wychodzi rozmia
        > r 70D, przy 93 juz 70DD. Chce kupic miekki, dosc zabudowany stanik.

Effuniak ma aktualnie tylko jeden miękki model, SM albo 3DM dla mniejszych rozmiarów, pod które podpada też 70D. 3DM to regularny plunge o bardzo niskim mostku, więc o duże zabudowanie raczej trudno. A to 92-93cm to obwód biustu w zwisie, czy normalnie? Mimo wszystko, jak wzięłabym na pierwszy ogień ten mniejszy, czyli 70D a nie 70DD. Przy mniejszym biuście łatwiej znieść małą bułkę, niż denerwujące odstawanie koronki. No chyba, że ma się niezbyt jędrny biust, grożący wypadaniem z planży. 3DM jest bowiem bardzo zbierający z boków i ewentualny nadmiar może zebrać się właśnie z przodu. 75DD jest już SM, więc będzie troszkę bardziej zabudowany, ma nieco inaczej zrobione ramiączka, ale jak będzie za duży, to będzie powiewać koronka. Ja tak mam w Beżyku 80D, dlatego kolejne wzięłam w 80C. Nana jest wprawdzie w tym rozmiarze bardzo na styk i chyba minimalnie za mała, ale dopóki fiszbiny są dobre, to mnie to nie przeszkadza.
      • kis-moho Re: Jaki wziac rozmiar w miekkusach? 26.02.14, 22:47
        Ja bym uderzala w 3DM w 70D. Moim zdaniem wypadają lekko większe niż 3D. Z innymi trudno mi porównywać, bo mam tylko staruszka CH, który chyba ma się nijak do obecnej rozmiarówki.
    • brytyjka Pompadour, Nana, Burek, Fiołek - 70E i 70F 15.03.14, 01:14
      Zamówiłam Pompadour i Nanę z zamysłem, aby wybrać jedną z nich, ale są tak piękne, że zostają obie! Zaskoczyły mnie pozytywnie podtrzymaniem i kształtem, jaki nadają biustowi, mimo tego, że są miękusami. Standardowo usztywniane Effuniaki noszę 70E, ale w tym przypadku potrzebowałam większej miseczki (70F).
      Fiołek świetnie trzyma i ma zachwycający kolor :-)
      Zasmuciło mnie tylko, że haftowany i delikatny Burek niestety okazał się spłaszczaczem :-(
    • ptasia Szafirek S 70E, stringi 38 26.03.14, 10:42
      To moja druga S-ka i porównując do Satine w tym samym rozmiarze, Szafir wydaje mi się wszędzie minimalnie większy: obwód (tak o 1 oczko), miski, wkładki oraz dół (wzięłam stringi, jak zawsze 38, i też wydają mi się odrobinę luźniejsze). Satine w górce np. jest mocno na styk, Szafir w tym samym momencie leży ok. Wygoda taka sama, tj. wysoka. Zarazem jednak Satine mam wrażenie mocniej winduje do góry - kwestia sztywniejszego materiału czy moje złudzenia? Wizualnie za to Szafirek jest śliczny, kusidełkowy bez wulgarności (w moim odczuciu). I nie ma przerośniętej kokardki na mostku ;) (która mnie wkurza w Nanie).
      Obok Cynamona (zamówionego wczoraj) był moim musisztomieciem sezonu, i bardzo się cieszę, że nie czekałam z zamówieniem.
    • nientepaura Cynamon 65f 28.03.14, 11:08
      jest cudny <3 i ma absolutnie boski odcień beżu;)
      OT - od kiedy Effu wysyła staniki w takich foliowych opakowaniach, a nie w kartoniku? Chyba, że jeśli stanik jest miękki, to wtedy w folijce? do tej pory nigdy nie zamiawiałam miękkiego stanika w takiej konfiguracji, żeby nie był jednym z kilku, wśród nich parę usztywnianych...to taka mała zagadka na piątek;)
      • yaga7 Re: Cynamon 65f 28.03.14, 11:10
        OT - od jakiegoś czasu.

Ja akurat zamawiam same miękkie, przychodzą w foliowym opakowaniu.
      • pierwszalitera Dlaczego nie 3DM????? 28.03.14, 11:46
        nientepaura napisała:

> jest cudny <3 i ma absolutnie boski odcień beżu;)

Też bym chciała, ale 3DM. Cały czas czekałam na ten model, robiłam sobie nadzieję na miękki stanik inny niż czarny, a tu takie kwiatki. Dlaczego nie ma Cynamona dla mniejszych biustów?
        • kis-moho Re: Dlaczego nie 3DM????? 28.03.14, 12:05
          Ja też bym chciała, strasznie potrzebuję różnych cielaków na lato, miękkich i usztywnianych.

Tak przy okazji: czy ktoś wie, jak się ma Satine (3D) pod względem obwodu do Porcelanki i Magnolii? Te ostatnie mam w 70, i jak Magnolia jest OK, to Porcelankę zwykle noszę z przedłużką. Zastanawiam się nad Satine, ale nie wiem, czy z 73 pod biustem iść w 70, czy 75?
          • nientepaura Re: Dlaczego nie 3DM????? 28.03.14, 12:21
            ja satine mierzyłam, ale w Sce - moim zdaniem obwód standard, ja bym brała 70tkę, ale ja lubię ściślaki. A jakieś inne effu masz?
            • nientepaura Re: Dlaczego nie 3DM????? 28.03.14, 12:24
              a, i Satine w Sce była małomiskowa, dopiero 65ff było ok, nie wiem, czy w 3D też była małomiskowa
            • kis-moho Re: Dlaczego nie 3DM????? 28.03.14, 12:24
              Poza Magnolia i Porcelanka tylko starocie. Magnolia jest akurat, za to Porcelanka bez przedluzki mnie dusi.
              Zwroty usztywnianych stanikow są dla mnie mało oplacalne, dlatego wolałabym nie ryzykować...
              • dora.103 Re: Dlaczego nie 3DM????? 28.03.14, 15:48
                Ja mam 87 pod biustem scisle a 91 luzno i zamawiam zwykle obwod 85 i jest ok. Ale co do Satine toprzymierzalam stacjonarnie i musialabym miec 90tke no i jest malomiskowa,nie wiem jak bym celowala w miseczke,bo sie zastanawialam nad nia bo bardzo mi sie podoba. Zwykle nosze 85 f a 90 e ale w satine to bym chyba wziela 90f albo oba dla porownania.
                W sumie Twoje pytanie bylo o obwod-ja zdecydowanie doradzam Ci wziasc 75 na 73 pod biustem
                • kis-moho Re: Dlaczego nie 3DM????? 28.03.14, 16:05
                  Dzięki, bardzo mi pomoglas! Miseczki też nie byłam pewna, bo jestem chyba pomiędzy rozmiarami. Jeżeli satine wypada mniejsza to chyba wiem co zamówić.
                  • dora.103 Re: Dlaczego nie 3DM????? 28.03.14, 16:27
                    Moj standartowy rozmiar ,ktory zwykle kupuje 85 f nie mogl sie dopiac i mi robil mega buly. Tak sie zastanawialam,czy 3DM moze inaczej wypadac,moze zobacz jeszcze na balkonetce. A stanik wielce urodziwy
          • pierwszalitera Re: Dlaczego nie 3DM????? 28.03.14, 17:47
            kis-moho napisała:

> Tak przy okazji: czy ktoś wie, jak się ma Satine (3D) pod względem obwodu do Po
            > rcelanki i Magnolii? Te ostatnie mam w 70, i jak Magnolia jest OK, to Porcelank
            > ę zwykle noszę z przedłużką. Zastanawiam się nad Satine, ale nie wiem, czy z 73
            > pod biustem iść w 70, czy 75?

Ja przy 73 cm pod biustem biorę 80-tki. Magnolię mam właśnie 80-tkę, chociaż muszę przyznać, że po kilku miesiącach się rozciągnęła i nosiłam ją na najciaśniejszej haftce. To najluźniejszy Effuniak, który posiadam. Na upartego niektóre luźniejsze modele mogłabym nosić z obwodem 75, ale maksymalnie 3-4 godziny. Nie mogę pojąć, że ktoś z małym biustem i 73cm pod biustem zastanawia się w ogóle nad obwodem 70. ;-)
            • kis-moho Re: Dlaczego nie 3DM????? 28.03.14, 19:31
              Może inaczej mierzymy? To dość subiektywny pomiar, każdy robi to trochę inaczej.
              • dora.103 Re: Dlaczego nie 3DM????? 28.03.14, 21:06
                Wedlug mojego doswiadczenia obwody w effuniakach sie dosyc szybko rozciagaja. Dla przykladu dusiciela Margot zamowilam 90 i nosilam z pelna przedluzka, teraz zapinam na druga haftke, a przy tej ilsoci stanikow,ktora mam,to nie nosilam tego stanika znowu bardzo czesto a zakupilam w grudniu. Taka sam historia z Nana i Burkiem. Na pewno nie schudlam hehe.
                Kis-moho-mozesz kupic 75 i jesli bedzie za ciasna nosic z przedluzka. Na pewno sie rozciagnie.
                • pierwszalitera Re: Dlaczego nie 3DM????? 28.03.14, 22:18
                  dora.103 napisał(a):

> Wedlug mojego doswiadczenia obwody w effuniakach sie dosyc szybko rozciagaja. D
                  > la przykladu dusiciela Margot zamowilam 90 i nosilam z pelna przedluzka, teraz
                  > zapinam na druga haftke, a przy tej ilsoci stanikow,ktora mam,to nie nosilam te
                  > go stanika znowu bardzo czesto a zakupilam w grudniu. Taka sam historia z Nana
                  > i Burkiem. Na pewno nie schudlam hehe.
                  > Kis-moho-mozesz kupic 75 i jesli bedzie za ciasna nosic z przedluzka. Na pewno
                  > sie rozciagnie.

Co biust, to doświadczenie. ;-) Absolutnie nie mogę potwierdzić szybkiego rozciągania Effuniaków. Mnie się rozciągnęła tylko Magnolia, ale ja nosiłam ją na okrągło przez wiele miesięcy, a i tak wystarczyło przepięcie o jedną, maksymalnie dwie haftki. Być może nie powinnaś kupować aż tak ciasnych staników, by należało nosić je z przedłużką. Naciągane do granic możliwości gumy tracą szybko elastyczność.
                  • dora.103 Re: Dlaczego nie 3DM????? 29.03.14, 02:23
                    Być może nie powinnaś kupować aż tak ciasnych staników, by należ
                    > ało nosić je z przedłużką. Naciągane do granic możliwości gumy tracą szybko ela
                    > styczność.
                    To moze poczytaj sobie ile sie tu dziewczyny opisaly o scilosci wymienionych przez mnie modeli a potem dawaj mi dobre rady. Ja uwazam,ze obwody Effuniak sie rozciagaja podczas uzytkowania i spokojnie mozna pochodzic chwile z przedluzka. Nie daje dobrych rad,ktore nie sa poparte moim doswiadczeniem,a juz na pewno nie,bo mi sie cos wydaje
                    • pierwszalitera Re: Dlaczego nie 3DM????? 29.03.14, 12:14
                      dora.103 napisał(a):

> To moze poczytaj sobie ile sie tu dziewczyny opisaly o scilosci wymienionych pr
                      > zez mnie modeli a potem dawaj mi dobre rady. Ja uwazam,ze obwody Effuniak sie r
                      > ozciagaja podczas uzytkowania i spokojnie mozna pochodzic chwile z przedluzka.
                      > Nie daje dobrych rad,ktore nie sa poparte moim doswiadczeniem,a juz na pewno ni
                      > e,bo mi sie cos wydaje

Ścisłość, to nie to samo co rozciągliwość. Bywają modele od początku ciaśniejsze od innych, na przykład Nana jest o wiele ciaśniejsza od Magnolii i to może być wskazówką do wzięcia mniejszego czy większego rozmiaru obwodowego. Ale to nie oznacza, że ciasny stanik się rozciągnie. Noś sobie przedłużki jak chcesz, ja dopasowuję sobie stanik od razu. I robię tak zawsze, przy wszystkich markach. Raz musiałam sobie kupić przedłużkę do Effuniaka, bo stanik okazał się za ciasny (Perełka w 75DD) a nie mogłam go już wymienić. I taki ciasny został. I oczwiście, że piszę o swoim doświadczeniu, bo w twojej skórze nie siedzę. Tak samo jak ty nie siedzisz w skórze innych forumek, by dawać im rady typu "kup ciaśniejszy, rozciągnie się". Możliwe bowiem, że u niej, tak jak u mnie, się nie rozciągnie.
                      • dora.103 Re: Dlaczego nie 3DM????? 29.03.14, 14:45
                        pierwszalitera napisała:
                        >
                        Noś sobie przedłużki jak chcesz, ja
                        > dopasowuję sobie stanik od razu.
                        Od Ewy Michalak kupowalam zawsze rozmiar,ktory wychodzil mi z tabelki,ewentualnie z przeliczeniem na wiekszy obwod w przypadku ostatniej serii bardzo scislych biustonoszy. Na szczescie noszenie pzredluzki nie jest konieczne dlugo,bo wiele obowdow tej firmy sie rozciagnelo i przedluzka nie jest potrzebna. Nie jestem chyba zwolenniczka kroju S wiec Nane,Margot i Burka nosilam sporadycznie a i tak obwod sie rociagnal. Po praniu nie wracal juz do swojej pierwotnej scislosci.

Tak samo ja k ty nie siedzisz w skórze innych forumek, by dawać im rady typu "kup ciaśniejs
                        > zy, rozciągnie się". Możliwe bowiem, że u niej, tak jak u mnie, się nie rozciąg
                        > nie.
                        Nie siedze,pisze o sobie,mozliwe ,ze sie u niej nie rozciagnie jasne. Kazdy sam podejmuje decyzje czy kupuje to lub tamto. Chcialam pomoc dziewczynie. I nie po raz pierwszy sie przekonuje ze ten watek jest baaardzo skoncentrowany na tym,zeby absolutnie nie napisac nic niekorzystnego na produkty fimry Ewa Michalak. Ja niestety sie chyba w to nie wpasuje,mnie zalezy na rzetelnych recenzjach
                        • yaga7 Re: Dlaczego nie 3DM????? 29.03.14, 14:49
                          Mnie się wydaje, że nam wszystkim zależy na rzetelnych recenzjach, dlatego każde info jest pomocne. U Ciebie te staniki się rozciągają, u mnie (i jak widac nie tylko u mnie) kompletnie się nie rozciągają, Nana jest tak samo ścisła jak była.
                          Dzięki temu, że każda z nas pisze, jak jest u niej, osoba, która szuka informacji, może się zapoznać z różnymi informacjami, nie tylko samymi pozytywnymi czy negatywnymi.

Ale dlatego też wydaje mi się, że nie można pisać "kup ciaśniejszy, bo się rozciągnie", bo może się okazać, że u tej osoby właśnie się nie rozciągnie.
                          • kis-moho Re: Dlaczego nie 3DM????? 29.03.14, 14:59
                            Na pewno nie będę kupować za ciasnego, też mi się effuniaki nie rozciągają. Spróbuje z 75, jeżeli będzie za ciasny to odeśle.
                            Ale byłabym rozczarowana takim rozrzutem. Jeżeli jeden stanik jest ok z pewnym luzem w 70, to inny nie powinien być dobry w 80. Plus minus oczko ze względu na typ materiału jest akceptowalne, więcej to już powoli loteria. Ale nie wydaje mi się żeby effuniaki były tak zróżnicowane.
                          • dora.103 Re: Dlaczego nie 3DM????? 29.03.14, 15:07
                            Napsalam,ze dla pewnosci Kis-moho moglaby sprawdzic jeszcze balkonetke bo ja pisze o moich doswiadczeniach w rozmiarze 85 f a niew 3DM. To moze byc roznica. Ale gdyby to byla na przyklad moja corka,ktora chce sobie kupic biustonosz i sie zastanawia nad obwodem, to bym jej tak niestety poradzila ( na pewno sie rozciagnie ) bo tak bylo w moim przypadku. Trudno mi tu cos madrego powiedziec na temat dlaczego ,byc moze tak trafilam,byc moze to kwestia mojego biustu itp itd
                            • yaga7 Re: Dlaczego nie 3DM????? 29.03.14, 15:12
                              Ja noszę podobny obwód do Ciebie - Nanę i inne SM mam w 85ff na 79 ciasno pod biustem, ale w Nanie w obwodzie 80 w życiu bym nie mogła chodzić ;)
                              Więc to też raczej nie kwestia modelu tylko właśnie indywidualnego odczuwania.
                              • dora.103 Re: Dlaczego nie 3DM????? 29.03.14, 15:57
                                Ja mam Nane Margot i Burka w 90E,moj reguralny rozmiar chcial mnie przeciac na pol ;-)
                                A rozmiar 85 f wychodzi mi z kalkulatora strony prz 87 mierzone ciasno pod biustem
                            • pierwszalitera Re: Dlaczego nie 3DM????? 29.03.14, 15:37
                              dora.103 napisał(a):

A
                              > le gdyby to byla na przyklad moja corka,ktora chce sobie kupic biustonosz i sie
                              > zastanawia nad obwodem, to bym jej tak niestety poradzila ( na pewno sie rozci
                              > agnie ) bo tak bylo w moim przypadku. Trudno mi tu cos madrego powiedziec na te
                              > mat dlaczego ,byc moze tak trafilam,byc moze to kwestia mojego biustu itp itd

Szczupłej osobie (z niezbyt dużą różnicą pomiędzy luźnym i ciasnym obwodem pod) z małym (w domyśle lżejszym) biustem, noszącej effuniakowy rozmiar 70-75 w życiu bym nie poradziła kupować Effuniaka na rozciągnięcie. Chyba, żebym chciała ją za coś ukarać. ;-) Takiej osobie to pewnie nawet rozciągliwe badziewie z targu się nie rozciągnie.
                              • dora.103 Re: Dlaczego nie 3DM????? 29.03.14, 16:00
                                Pierwsza,jesli o tym mowa,to znam i szczuple osoby z lzejszym biustem,ktorym sie michalaki rozciagaly,zwlaszcza te scisle modele. Stanik ma byc tak zrobiony,zeby ciezar biustu nie mial wplywu na rozciaganie sie obwodu.
                                • pierwszalitera Re: Dlaczego nie 3DM????? 29.03.14, 16:24
                                  dora.103 napisał(a):

> Pierwsza,jesli o tym mowa,to znam i szczuple osoby z lzejszym biustem,ktorym si
                                  > e michalaki rozciagaly,zwlaszcza te scisle modele. Stanik ma byc tak zrobiony,z
                                  > eby ciezar biustu nie mial wplywu na rozciaganie sie obwodu.

Ja opieram się głównie na relacjach forumowych, tu można bowiem dopytać szczegółów i uniknąć komunikacyjnych pomyłek, a twoje "znam osoby", to niezbyt wiarygodne dla mnie źródło.
                                  Nie jestem też wielką specjalistką od stanikowych krojów, ale na czymś ten większy znaczy cięższy biust musi się trzymać. Im konstrukcja bardziej wyprowadza biust do przodu, z czego słyną Effuniaki, tym większa siła działa na elementy podtrzymujące, znaczy na obwód i ramiączka. Dlatego osoby z większym biustem muszą często bardziej zaniżyć obwód, te z mniejszym nie mają zwykle takiej potrzeby. Ale o tym można dowiedzieć się z lektury forum.
                                  I już ci napisałam, że gumy poddane stale zbyt dużej sile rozciągającej tracą szybko elastyczność, więc kupowanie zbyt ciasnego stanika może przyśpieszyć jego rozciąganie. I każdy stanik traci kiedyś swoje podtrzymujące właściwości, gumy się starzeją, pranie i noszenie też na to wpływa, ale akurat Effuniaki do rozwlekaczy nie należą.
                                  • dora.103 Re: Dlaczego nie 3DM????? 30.03.14, 12:33
                                    pierwszalitera napisała:
                                    > Im konstrukcja bardziej wyprowadza
                                    > biust do przodu, z czego słyną Effuniaki, tym większa siła działa na elementy p
                                    > odtrzymujące, znaczy na obwód i ramiączka. Dlatego osoby z większym biustem mus
                                    > zą często bardziej zaniżyć obwód, te z mniejszym nie mają zwykle takiej potrzeb
                                    > y. Ale o tym można dowiedzieć się z lektury forum.

Szczerze mowiac to nie bardzo rozumiem o czym piszesz,strasznie te zdania jakies zawile. Z tego co zrozumialam to,ze osoby z duzym biustem czesto musza zanizac obwod ,zeby im Effuniaki wysunely biust do przodu??? Hehehe

> I już ci napisałam, że gumy poddane stale zbyt dużej sile rozciągającej tracą s
                                    > zybko elastyczność, więc kupowanie zbyt ciasnego stanika może przyśpieszyć jego
                                    > rozciąganie.

No ale jak to sie ma do tego,ze dana soba MUSI zanizyc obwod,co sama przyznalas? Poza tym to ze obwod jest zanizony lub zawyzony,nie znaczy,ze stanik jest za ciasny;-) O tym tezmozna sie przekonac z lektury forum. Lub z wlasnego doswiadczenia.
                                    A tak w ogole to dzieki ,ze mi to napisalas bo bym nie wiedziala,ze sie gumka rozciaga,jak jest za bardzo naciagnieta.

I każdy stanik traci kiedyś swoje podtrzymujące właściwości, gumy
                                    > się starzeją, pranie i noszenie też na to wpływa, ale akurat Effuniaki do rozw
                                    > lekaczy nie należą.

Oczywisie,nie ma nic na wieki. Tylko niech sie ta gumka na Boga nie rozciaga po kilku zalozeniach.

Mam jakies dziwne wrazenie,ze nasza dyskusja przeradza sie w potyczke slowna,w ktorej chyba nie wiem o co juz chodzi po przeczytaniu Twojego posta. Nie jest ani jaksa porada,ani merytoryczna wskazowka,ani nic,z czego potencjalny czytelnik moze wyciagnac jakis pozytek.
                                    Takze mysle,ze z szacunku dla czytelniczek tego forum mozna juz zostawic ten temat i ciagle odpisywanie na swoje posty. Bo nie przekonasz mnie wypisywaniem jakis dziwnych teori o stosunku ciezaru biustu do naciagania sie gumek w staniku,ze moje sie nie rozciagnely i to bynajmniej nie z powodu czestego kontaktu z moim nie wiem czy tak znowu najciezszym i najwiekszym biustem.
                                    Tak na koniec odniose sie do Twojego ostaniego zdania co do " Effuniaki do rozwlekaczy nie naleza " Nie wiem do konca,co to jest "rozwlekacz" ale intuicyjnie czuje,zechodzilo Ci o szybko rozciagajace sie obwody. Otoz tutaj mam inne doswiadczenie ( chyba ,ze mam omamy ogolnie sensoryczne bo i wzrokowe i nabiustne ) o czym pisalam wczesnie.Modele Margot Nana i w mniejszym stopniu ale rowniez Burek bardzo szybko sie rozciagnely w obwodzie. Cieszy mnie to,bo nie musze ich nosic z przedluzka. Wczoraj pod wplywem naszej dyskusji zalozylam Nane i jest duzo wygodniejsza bez przedluzki :-)) Tylko martwi mnie troche,czy ta rozciagliwosc sie juz zatrzymala,czy dalej obwod bedzie sie rozciagal
                                    • yaga7 Re: Dlaczego nie 3DM????? 30.03.14, 12:38
                                      dora.103 napisał(a):

Modele Margot Nana i w mniejszym stopniu ale rowniez B
                                      > urek bardzo szybko sie rozciagnely w obwodzie. Cieszy mnie to,bo nie musze ich
                                      > nosic z przedluzka. Wczoraj pod wplywem naszej dyskusji zalozylam Nane i jest d
                                      > uzo wygodniejsza bez przedluzki :-)) Tylko martwi mnie troche,czy ta rozciagliw
                                      > osc sie juz zatrzymala,czy dalej obwod bedzie sie rozciagal

To musiałabyś znaleźć kogoś, kto też uważa, że effuniaki się rozciagają i go zapytać :)
                                      Mnie Burek (starszy od Nany) nie rozciągnął się po paru miesiącach noszenia, więc wiesz, ja bym powiedziała, że się nie rozciągnie ;)

• dora.103 Re: Dlaczego nie 3DM????? 30.03.14, 12:41
                                        To nie jest kwestia uwazania ze sie cos rozciaga tylko posiadania czegos ,co sie rozciagnelo. Acha i dla pierwszej oraz innych uwazajacych,ze to wina mocno zanizonego obwodu-mowie o 90 e na 87 pod biustem.
                                        • yaga7 Re: Dlaczego nie 3DM????? 30.03.14, 12:43
                                          No to ja posiadam effuniaki, które się nie rozciągają po paru miesiącach noszenia :)

• dora.103 Re: Dlaczego nie 3DM????? 30.03.14, 12:48
                                            Tez takie posiadam ;-)
                                            Ale te ostatnie, ktore mialy bardzo scisle obwody wyjsciowo,bo byly uszte chyba z takich tkanin (nie wiem nie znam sie) rozciagnely sie. Nie wiem czy to sie rozniez dotyczy Satine,kroa byla jakby wyjscowym pytaniem,na ktore odpowiedzialam.
                                            • kerima71 Re: Dlaczego nie 3DM????? 30.03.14, 13:14
                                              ja mam pieprzyka ,rozciągnął się ,obecnie noszę zapięty na drugą haftkę,rozmiar 75dd,dobierany przez panią Ewę Michalak
                                              • pierwszalitera Re: Dlaczego nie 3DM????? 30.03.14, 14:15
                                                kerima71 napisał(a):

> ja mam pieprzyka ,rozciągnął się ,obecnie noszę zapięty na drugą haftkę,rozmiar
                                                > 75dd,dobierany przez panią Ewę Michalak

No ale po to stanik ma te trzy, albo nawet cztery haftki, by przepinać w miarę lekkiego rozciągnięcia materiału. Nie wymaga to jednak od razu zmiany stanika na ciaśniejszy rozmiar, lub kupowania za ciasnego stanika z przedłużką. Ja tak miałam w często noszonej i pranej Magnolii. W ogóle korzystam z różnych haftek, by dopasować stanik do aktualnego stanu ciała. Raz mi bowiem wygodniej ciaśniej, a raz luźniej. Staniki tylko z jedną jedynie pasującą zawsze ostatnią haftką, to jakieś nieporozumienie przecież.
                                                • kerima71 Re: Dlaczego nie 3DM????? 30.03.14, 17:43
                                                  Pierwszalitero zgadzam się z całą Twoją wypowiedzią
                                                  • effuniak BM Bibi :) 01.04.14, 08:57
                                                    Od dziś - 1 kwietnia do 3 kwietnia cena staników Bibi jest obniżona o 20 zł !

Uwaga

Promocyjna cena obowiązywać będzie również podczas pierwszej wymiany nietrafionego rozmiaru

Zapraszam !

BM Bibi Bianka

https://www.ewa-michalak.pl/pol_pl_BM-Bibi-Bianka--532_6.jpg

BM Bibi czarny Tulipan

https://www.ewa-michalak.pl/pol_pl_BM-Bibi-czarny-Tulipan-521_1.jpg

BM Bibi beżowa Perła

https://www.ewa-michalak.pl/pol_pl_BM-Bibi-bezowa-Perla-533_3.jpg
                                                  • pierwszalitera Re: BM Bibi :) 01.04.14, 10:49
                                                    A kiedy pokaże się coś jasnego w kroju 3DM dla mniejszych biustów? Pokaże się w ogóle? Albo zamawiać perłową Bibi, albo Cynamona na specjalne zamówienie w moim rozmiarze?
                                                  • effuniak Pierwszalitera 01.04.14, 17:21
                                                    Nie zamawiaj Bibi bo nie będzie tego kroju w mniejszych rozmiarach nawet na specjalne zamówienia .

Cynamon 3DM - będzie później .
                                                    Będą inne , piękne 3DM w ciepłych tonacjach :) ... takich karmelkowych
                                                  • kis-moho Re: Pierwszalitera 01.04.14, 17:25
                                                    A wiadomo mniej więcej kiedy?
                                                  • effuniak Kis-moho 01.04.14, 20:34
                                                    jeśli dostawca nie zawali terminu to w sprzedaży powinien sie pojawić po koniec kwietnia
                                                  • kis-moho Re: Kis-moho 02.04.14, 11:37
                                                    Super, to bede czekac w takim razie.
                                                  • pierwszalitera Re: Pierwszalitera 01.04.14, 21:15
                                                    effuniak napisała:

> Cynamon 3DM - będzie później .
                                                    > Będą inne , piękne 3DM w ciepłych tonacjach :) ... takich karmelkowych

Super. To czekam. :-)
                                                  • maggianna Re: BM Bibi :) 01.04.14, 11:20
                                                    A jak z obwodem? Scisly czy standardowy?
                                                  • effuniak Maggianna 01.04.14, 17:21
                                                    Moim zdaniem standardowy
                  • yaga7 Re: Dlaczego nie 3DM????? 29.03.14, 07:16
                    Ja też nie potwierdzam rozciągania się effuniaków. Też mam Margot, Nanę, Burka i parę innych SM, chodzę w nich regularnie i nie powiedziałabym, żeby się rozciągnęly.
                    • madzioreck Re: Dlaczego nie 3DM????? 29.03.14, 18:25
                      Ani ja... Gdybym słuchała rad w stylu "weź za ciasny, to się rozciągnie", to bym została z naręczem za ciasnych staników, bo effuniaki jakoś nie chcą się rozciągać. Mam starsze modele - Motyl, Classic, Miłość, Koktajl, nowsze - Malinka, Beżyk, Pompadour, mam straplessa toffi. Żaden się nie rozciągnął.
                      Odkąd nie zaniżam wściekle, w ogóle staniki mi się nie rozciągają, poza tymi, które mają obwód z badziewnej rajtuzowej dzianinki, trzymający się na samych gumach (np. jedna Samanta).
                      Natomiast faktem jest to co pisze Litera, im bardziej stanik opina ciało na wejściu, tym szybciej się on rozciąga.
                  • kryklu Rozciągliwe effuniaki??? 29.03.14, 09:56
                    Żaden effuniak nigdy mi się nie rozciągnął. A noszę niemal wyłącznie staniki tej marki, od początku jej istnienia. Jedyne rozciąganie wygląda tak, że jeśli niektóre staniki noszę dwa dni pod rząd, to pierwszego dnia zapinam na najluźniejsze haftki, następnego o haftkę ciaśniej, a po praniu stanik wraca do pierwotnej "ciasności".
    • kryklu Cynamon SM 80G 29.03.14, 10:20
      Obwód w normie. Mam wrażenie, że minimalnie luźniejszy od Nany, ale nieco ciaśniejszy od Bogini i Trefla.
      Miseczki pięknie zaokrąglają. Nie są to jednak nieco spłaszczone półkule jak w HP, ale nie są to też nawet "noski", kształt nazwałabym zadziornymi kulkami ;) W każdym razie bardzo naturalny.
      Doskonałe materiały, solidne i bardzo delikatne dla wrażliwej skóry (piękna Nana drażni mnie mocno, gryzącym obszyciem na dolnym brzegu).
      Ramiączka są IDEALNE. To te gładkie, błyszczące z pętelkami na brzegach. W tym rozmiarze mają 21 mm szerokości (bez pętelek!). Miękkie, o łagodnych brzegach, w idealnym stopniu rozciągliwe. Obłędnie wygodne. Nie wyglądają ciężko, są proporcjonalne do tej wielkości stanika.
      Kolor miseczek o nasyceniu zbliżonym do Toffika, ale w bardziej różowym odcieniu. Wszystkie kolory idealnie ze sobą harmonizują. Podoba mi się kontrast między matową koronką miseczek i bokami, a satynowo połyskującymi ramiączkami i kokardkami. Perełka na mostku stanowi piękne dopełnienie.
      Piękny klasyczny stanik w starym, dobrym triumphowo-felinowym stylu ;)
      Jestem zachwycona :)))
      • maggianna Re: Cynamon SM 80G 29.03.14, 16:31
        Nie mogłam zdecydować sie czy potrzebuje kolejny jasny stanik a teraz po przeczytaniu recenzji żałuje, zwłaszcza ze wlasnie skończyła sie promocja :-(
        • kryklu Re: Cynamon SM 80G 29.03.14, 16:47
          Ten stanik jest wart więcej, niż pełna cena. Nie przepłacisz :)
          • maggianna Re: Cynamon SM 80G 29.03.14, 17:23
            Teoretycznie tak, ale w cenie promocyjnej kupilabym stanik dlatego ze jest ładny a przy cenie regularnej (co z przesyłka wychodzi 181 zł) zastanawiam sie czy potrzebny mi kolejny biustonosz i to nie chodzi o przeplacanie a o to ze mam za duzo biustonoszy i powyzej 150 zł rozsądek bierze gore nad emocjami ;-)

Jakos nie byłam przekonana do połączenia kolorystycznego misek i obwodu ale nie wzięłam pod uwagę ze często Effuniaki wyglądają duzo lepiej na żywo niz na zdjęciach.

I przy okazji potwierdze - w rozmiarze 85F żaden biustonosz mi sie do tej pory nie rozciągnął mimo tego ze wszystkie piore w pralce - mam 2 do ktorych nosze przedłużkę i niestety sa tak samo ścisłe jak po zakupie. Nosze tylko Efuniaki i nie radziłabym nikomu kupować scislejszego obwodu z nadzieja ze sie rozciąganie.
            • dora.103 Re: Cynamon SM 80G 30.03.14, 12:38
              Nie wydaje mi sie ze obwod 90 e na 87 pod biustem jest zanizony,jak sadzisz?
    • mela1 Mgiełka - kolory 02.04.14, 15:33
      Ewo, czy rozważyłabyś szycie Mgiełki w innych kolorach? Marzy mi się cielisty beż, taki, którego prawie nie będzie widać. Najlepiej w takiej opcji, jak najmniejsze rozmiary, nie wykończony koronką. Inne, wiosenne kolory też wyglądałyby super. Może jakieś lobby na rzecz kolorowych Mgiełek, bo jest piękna, a na czarny nie mam ochoty ani potrzeby.
    • lufka_zubrowka pytanie o bazówkę 07.04.14, 19:26
      czy ktoś może orientuje się które modele EM są w kolekcji bazowej? na stronie nie jest to jak dla mnie jasno podane. i mam pytanie, może producentka przeczyta, czy jest szansa na to żeby Czarna Mgiełka, Czarny Strapless, Femme Fatale weszły do kolekcji bazowej albo były dostępne dłużej? baaaardzo chętnie bym je zamówiła, ale niestety dopiero za parę miesięcy byłoby to możliwe.
    • margo13ak BM Bibi beżowa perła 75FF 09.04.14, 13:32
      Na wymiary 73/103, wzięłam mój standardowy rozmiar Effu, pasuje. Obwód standardowy, może leciutko luźniejszy (na pewno luźniejszy, niż ostatnia seria ściślaków), wielkość misek standardowa. Odcień beżowo-żółty, tył z matowej dzianiny, perełkowa ozdoba na mostku. Dół miseczki na zdjęciach wygląda jak satyna - ale jest to błyszcząca dzianina, nie satynowo gładka, tylko w takie dzianinowe "prążki". Zapięcie w tym rozmiarze 3x4, ok. Dobry kandydat na letnią miękką "niewidkę" - nudziarza. Ładnie kształtuje, podobnie do SM - o ile jestem w stanie ocenić - nie mogę tego stwierdzić ze 100% pewnością, bo na mnie właśnie nie do końca leży. O ile wiem, pomysł polegał na tym, żeby model BM maskował asymetrię, stąd miękka, dopasowująca się koronka na górze. Mnie nie posłużyła - koronka jest na tyle wiotka, że nad szwem łączącym górną część miseczki z dolną robi mi się bułka :( Oczywiście, to specyfika mojego biustu po przejściach, na biuście lepiej trzymającym kształt efekt zapewne nie wystąpi. Drugi poważny mankament (i znowu - mój osobisty, ze względu na niskie zawieszenie biustu) - za krótkie ramiączka, o jakieś 2-3cm. Na max wydłużeniu czułam, jak ramiączka ciągną mi obwód w górę, zabrakło minimalnie, niestety, ta długość to dla mnie za mało :( Jednak doświadczenie z Effuniakami uczy, że to potrafi zależeć od konkretnego egzemplarza :\
      Przydałby mi się drugi miękki nudziarz (mam SM Beżyka 75FF), niestety, ramiączka i buła nadszwowa dyskwalifikują dla mnie Bibi, wraca do sklepu :(
    • bib24 Re: EFFUNIAK - 16 14.04.14, 10:03
      Czy się różni krój 3d od pl?
      • nientepaura Re: 3D a PL 14.04.14, 16:44
        odpowiem na przykładzie mojego 65f, który jest o tyle miarodajny, iż występuje zarówno w wersji 3D i S. więc tak: z racji niskiego wzrostu + wysoko osadzonego biustu bardzo lubiłam krój PL do bluzek z dekoltem. krój S jest ok, ale ma ciut za wysoki mostek do niektórych bluzek. mierzyłam 3D i kompletnie mi nie leży. 3D wypadają mniejsze, przynajmniej niektóre z modeli. więc w rozmiarze teoretycznie swoim miałam bułę na bule, a większego niestety już brak. być może będziesz potrzebować rozmiaru w misce więcej niż w PL; a mostek faktycznie na podobnej wysokości, co PL.
    • yaga7 BM Bibi / Wróżka 16.04.14, 10:34
      Ponieważ ostatnio zamawiane effuniaki w rozmiarze 85FF (Wróżka) zrobiły się za duże (w obwodzie i misce), a ponoć Bibi nie miała być tak ścisła jak mgiełki (które nadal pasują w 85FF), zamówiłam 80FF. Obwód ciasny, ale większy byłby za ciasny, miski w porządku.
      Natomiast muszę jeszcze stanik pomierzyć pod różnymi bluzkami, bo na większej piersi na linii łączenia dzianiny z koronką koronka się wybrzusza - pamiętam, że ktoś już o tym pisał. Nie jest to duże wybrzuszenie, na mniejszej piersi prawie go nie ma, więc być może po zrzuceniu kolejnych 2 centymetrów problemu nie będzie. Podobne wybrzuszenia miewałam w niektórych Cleo, ale pod ciuchami nie było tego widać, więc mam nadzieję, że tu też tak będzie.
      Mam do tego figi (ale nie wysokie, bo takich nie lubię) i stringi w 42, koronka jest dość rozciągliwa.

Aha, zamówiłam też Wróżkę w 80FF (skoro 85FF za duże) i jest większa niż Bibi w tym samym rozmiarze. Koronka u góry trochę mi odstaje. Zastanawiam się, czy zostawiać, czy nie, czy nie lepiej odesłać i poczekać na kolejną zmianę rozmiaru.

Aha, BM na pewno jest w moim przypadku mniej unoszącym stanikiem niż SM. BM przypomina mi balkonetki Fantasie typu Belle, tylko lepiej podnosi. Ale i tak SM podnosi lepiej ;)
      • effuniak Promocja Karmelkowa 18.04.14, 08:13
        Od dziś - 18 kwietnia do 21 kwietnia cena nowych staników z kolekcji Karmelkowej czyli

S i 3D Karmelki

jest obniżona o 30 zł !

Uwaga!

Promocyjna cena obowiązywać będzie również podczas pierwszej wymiany nietrafionego rozmiaru z w/w modeli

Zapraszam !

www.ewa-michalak.pl/

S Karmelki
        https://www.ewa-michalak.pl/pol_pl_S-Karmelki-540_1.jpg

3D Karmelki
        https://www.ewa-michalak.pl/pol_pl_3D-Karmelki-539_1.jpg
        • effuniak Zmiana siedziby firmy oraz co się z tym wiąże.... 22.04.14, 09:17

Miło mi powiedomić, że firma się rozrasta a co za tym idzie konieczna jest przeprowadzak do większego lokum.

Dlatego, w związku ze zmianą siedziby firmy, w dniach 25 kwietnia - 5 maja sklep będzie nieczynny. W tych dniach nie bedą wykonywane żadne wysyłki ani nie będziemy przyjmować Klientek w siedzibie firmy

Na czas planowanej przeprowadzki zmieniony został w sklepie czas realizacj zamówień dostępnych bez potrzeby doszywania z 2 na 10 dni a niedostęnych czyli doszywanych na zamówienie z 14 na 21dni roboczych co jednak postaramy się skrócić do niezbędnego minimum.

Przeprowadzamy się wprawdzie tylko o jeden numer dalej ale .... no cóż, bałaganu nie da się uniknąć :)

Wszelkie przesyłki zwrotne wysyłane do nas na stary adres dotrą bez problemu !

Nowy adres sklepu to :

Łódź 90-203, ul Pomorska 41

Za wszelkie niedogodności serdecznie przepraszam

Ewa Michalak
          • yo_anka Re: Zmiana siedziby firmy oraz co się z tym wiąże 22.04.14, 15:45
            Gratulować, gratulować! :)
            Cieszę się ze się rozrastacie i będzie lepiej!
    • yaga7 Pytanie do specjalistek :) 13.05.14, 14:52
      W ramach kolejnego podejścia do sztywnych effuniaków zakupiłam używanego PL Blacka w rozmiarze 80G i jestem miło zaskoczona. Wcześniejsze PL pamiętam jako średnio kompatybilne (ale miałam wtedy inny rozmiar), a tu fiszbiny ok, obwód ok, miski mogłyby być trochę mniejsze, ale pewnie w 80FF (mój obecny rozmiar w BM i SM) byłoby za małe.

A moje pytanie brzmi - czy Black jest jakoś inny od PL, które teraz są w sklepie? Np. Cappuccino, Słowianki (bo widzę, że te są dostępne w 80G)? I czym PL różni się od S? Z S miałam tylko za dużego od początku Szykusia, więc był i za luźny, i za duży i wydawał się kanciasty, nie wiem, czy to przez wkładki, czy nie. No w każdym razie nie polubiliśmy się.

Oczywiście nie potrzebuję kolejnego stanika, no ale... ;)
      • effuniak Re: Pytanie do specjalistek :) - więc może ja ? 14.05.14, 09:33
        PL są już wszystkie takie jak obecny Black - wcześniej, wieki temu, były inne , potem zmieniłąm formy i już od daaaaaaawna są takie jak w Blacku - z tym, ze musisz wziąc pod uwagę różnicę między stanikiem używanym czyli już "oswojonym" a nówką sztuką, która musi się co nieco ułożyć bo może się wydawać na początku nieco kanciasty

S-ki mają wyższe mostki i nieco pojemniejsze miski
        • effuniak Nowości 14.05.14, 09:41
          BM Niebieskie Migdały
          https://www.ewa-michalak.pl/pol_pl_BM-Niebieskie-Migdaly-523_1.jpg

PL Orange
          limitowana edycja
          https://www.ewa-michalak.pl/pol_pl_PL-Orange-545_6.jpg

S Turkusik
          limitowana edycja
          https://www.ewa-michalak.pl/pol_pl_S-Turkusik-548_1.jpg

CHP Musisztomieć !
          limitowana edycja
          https://www.ewa-michalak.pl/pol_pl_CHP-Musisztomiec--552_1.jpg

S Musisztomieć !
          limitowana edycja
          https://www.ewa-michalak.pl/pol_pl_S-Musisztomiec--550_1.jpg

Zapraszam
          Ewa Michalak
          • clarisse Kurczę!!! 14.05.14, 10:06
            Teraz? Musi być teraz, akurat jak mi się kasa kończy na początku miesiąca, zamiast na końcu, muszą wchodzić limitowane nowości?!

Znaczy tego, bo chciałam powiedzieć, że mi się podobają, i znowu nie jeden, tylko kilka, grrr, grrr :/

I modelka Agnieszka z rozwianym włosem :)
          • maggianna Re: Nowości 14.05.14, 10:45
            Tyle na raz?!? Jak tak mozna! Szkoda ze nie byly gotowe w piatek jak bylam na Effuniakowej wycieczce do Lodzi :-(
            Jedyne pocieszenie ze nie lubie zielonego i nie potrzebuje (na razie) nowego cielaka co ogranicza wybor tylko do 2 biustonoszy. Dobrze ze pensje placa mi w polowie miesiaca :-))

I musze dodac ze zarowno Orange jak i Turkusik lepiej wygladaja na zywo.
          • pierwszalitera Re: Nowości 14.05.14, 12:06
            Znowu nowy model BM, a miękkich staników dla mniejszych biustów jak nie ma, tak nie ma. :-/
          • magda2em Re: Nowości 14.05.14, 12:11
            A może SM jakiś się pojawi? Rozmiarówka dostępnych SM-ek przebrana, a ja potrzebuję nowego miękkiego stanika... (BM ma za wysoki mostek)
            • effuniak SM nowe - się będą szyć 14.05.14, 14:54
              dotarły hafty - pięęęęęęęęęęękne !!!! echhhh....
              • magda2em Re: SM nowe - się będą szyć 14.05.14, 15:29
                *.* a jakiś rąbek tajemnicy się uchyli? :) <uwielbia SM, nie odda za nic!>
              • maggianna Re: SM nowe - się będą szyć 14.05.14, 17:03
                A bedzie jakis SM czerwony - tak jak w zapowiedziach? Chetnie kupilabym wszystko co bedzie jak Wrozka/Czarodziejka tylko w innych kolorach :-)
                W zasadzie nie wiem po co zamowilam nowe PL i Ske bo ciagle chodze tylko w SM, to juz chyba zbieractwo :-)
                • yaga7 Re: SM nowe - się będą szyć 14.05.14, 17:35
                  Ja chyba też wezmę wszystkie miękusy ;)
        • yaga7 Re: Pytanie do specjalistek :) - więc może ja ? 14.05.14, 10:56
          Dzięki za info, wobec tego zamówiłam jedną z nowości, zobaczymy :)
      • maggianna Re: Pytanie do specjalistek :) 14.05.14, 10:51
        Z ostatniej kolekcji kupilam PL Wiosenka - rozmiarowo jest dokladnie taki sam i tak samo sie uklada jak Black (mam rozmiar 85F).
        Poza tym Black jest moim ulubionym biustonoszem - swietnie sie nosi, dobrze pierze, jest bardzo wygodny i elegancki.
        Ski maja moim zdaniem ciut wezsze fiszbiny i biust jest w nich bardziej zebrany z boku i wysuniety do przodu.
        • yaga7 Re: Pytanie do specjalistek :) 14.05.14, 10:55
          Dzięki za info, to może na razie będę testować PL, S-ki zostawię na kiedy indziej :)
    • pierwszalitera Siódme niebo inne Laguny 22.05.14, 07:02
      Rany! Nie da się tych 3D-emów zrobić jako miękkusów? Przepiękne staniki, przepiękne kolory, ale dlaczego znowu usztywniane? Naprawdę nie da się zrobić kolorowego stanika ala Mgiełka? Proooooszę. :-)
      • maggianna Re: Siódme niebo inne Laguny 22.05.14, 09:04
        Przyłączam sie do Pierwszejlitery - staniki piekne, kolory świetne ale bardzo prosze o takiego miekusa!!!
        • mankencja Re: Siódme niebo inne Laguny 22.05.14, 09:40
          ja również.
          • effuniak Re: Siódme niebo inne Laguny 22.05.14, 14:43
            nie da się - nie utrzyma biustu
            • kis-moho Re: Siódme niebo inne Laguny 22.05.14, 14:48
              Nawet 3dm?
            • eloquor Re: Siódme niebo inne Laguny 22.05.14, 18:45
              Ewo, a komu ma się dać jak nie Tobie?
              Ja przeteszczę z dziką rozkoszą jakby co :)
            • pierwszalitera Re: Siódme niebo inne Laguny 22.05.14, 19:15
              effuniak napisała:

> nie da się - nie utrzyma biustu

Jak to nie utrzyma????? To jak trzymają Wróżka i Malinka? To nie są koronki? Albo Cynamon? Jako SM utrzyma, a jako 3DM już się nie dało? I jak trzymają biust Mgiełki? Nie ma siateczki w innych kolorach oprócz czarnej i beżowej? Zresztą beżowa mogłaby też być. I miękki model BM (trzy jasne modele) utrzymuje nawet bardzo duże biusty, a miękkiego 3DM się już nie da? Nic nie rozumiem.
              Matko, ja chcę tylko effuniakowego wiosennego stanika dla niedużego biustu (w kroju 3DM albo HM) i mam tylko dwa życzenia - miękki i nie czarno/czerwony. Ale widocznie się nie doczekam. :-/
              • kis-moho Re: Siódme niebo inne Laguny 22.05.14, 19:29
                > mam tylko dwa życzenia - miękki i nie czarno/czerwony.

Moge sie tylko podpisac.
              • magda2em Re: Siódme niebo inne Laguny 23.05.14, 07:45
                Ee... a czy to takie trudne zrozumieć, że są koronki i są koronki? Jedne utrzymają biust samodzielnie, inne bez wzmocnienia pianką czy czymś innym się rozciągną w sto diabłów po pięciu założeniach stanika? Skoro konstruktorka i producentka mówi, że ta konkretna koronka nie utrzyma, to zapewne nie utrzyma - ufam, że wie lepiej, z jakimi materiałami pracuje...

Co nie zmienia faktu, że pragnę miękkiego kolorowego stanika (a nawet więcej niż jednego), bo Malinka trochę się zużyła... taki ciemny fiolet, albo ładne bordo, albo jeszcze coś innego nie-pastelowego... byle nie czarne i nie w beżu. Tylko ja z frakcji SM.
                • pierwszalitera Re: Siódme niebo inne Laguny 23.05.14, 11:25
                  magda2em napisała:

> Ee... a czy to takie trudne zrozumieć, że są koronki i są koronki?

Ee... czy to trudno zrozumieć, że nie zależy mi na tej konkretnej koronce przeznaczonej do produkcji modelu Siódme Niebo i Laguna, tylko po prostu na miękkim staniku, innym niż czarno/czerwony? I tak załapując się na SM jesteś w lepszej sytuacji, bo przynajmniej Cynamona mogłaś sobie kupić, modele BM też zaczynają się od wcale nie tak dużej miski, a ja z moim 3DM nawet tego nie mogę. No mam taki mały biust i nie wypcham go sobie silikonem, by dopasować się do rozmiarówki. Czarnej Wróżki czy Mgiełki niestety sobie pod jasne ubrania nie włożę. A szalone kolory, to widocznie luksus zarezerwowany tylko dla nosicielek gąbek. Dlaczego? Tego nie mogę właśnie zrozumieć.
                  • kerima71 Re: Siódme niebo inne Laguny 02.06.14, 12:29
                    pierwszalitera ,czego nie rozumiesz.Ja też trochę z tych mniej kumatych ,ale to co napisała magda2em kumam :)
                    • pierwszalitera Re: Siódme niebo inne Laguny 02.06.14, 16:00
                      kerima71 napisał(a):

> pierwszalitera ,czego nie rozumiesz.Ja też trochę z tych mniej kumatych ,ale to
                      > co napisała magda2em kumam :)

Na szczęście nie od ciebie oczekuję rozwiązania mojego problemu. ;-)
                      • effuniak Truskawki z malinami usztywniane miękką pianką 11.06.14, 07:03
                        https://www.ewa-michalak.pl/pol_pl_S-Truskawki-z-malinami-383_1.jpg
                        S Truskawki z malinami
                        cena 139zł

https://www.ewa-michalak.pl/pol_pl_3D-Truskawki-z-malinami-387_6.jpg
                        3D Truskawki z malinami
                        cena 139zł

UWAGA !

Staniki wyglądają tak, jak widać na zdjęciach produktowych czyli nieco inaczej niż na Modelce tzn. ma inne, lepsze ramiączka i detal między miskami !!!

https://www.ewa-michalak.pl/pol_pl_3D-Truskawki-z-malinami-387_1.jpg

https://www.ewa-michalak.pl/pol_pl_3D-Truskawki-z-malinami-387_3.jpg

Zapraszam
                        Ewa Michalak

"Mówiąc o mnie hejter daje mi fejm.."
                        So, talk about Me...
                        • effuniak SUmmer Time 11.06.14, 07:09

https://www.ewa-michalak.pl/pol_pl_SM-Summer-Time--554_1.jpg
                          SM Summer Time
                          cena 159zł
                          • pierwszalitera Re: SUmmer Time 11.06.14, 10:59
                            Przez wielką wspaniałomyślność i hojność Ewy Michalak stałą przed czasem właścielką modelu Summer Time w kroju 3DM (rozmiar 80C).
                            Obwód z tych normalno - luźnych, znaczy nie tak ciasnych jak Mgiełki. Miseczki może ciut mniejsze, ale możliwe, że to złudzenie. Majteczki (figi) są moim zdaniem z tych niżych, nieco biodrowych.
                            Koniecznie chcę jednak napisać coś do koloru, bo na zdjęciach Summer Time wygląda tak se, nieco blado i bez wyrazu. W rzeczywistości jest to bardzo ładny ciemny beż w kierunku złoto- rudym. Z pięknymi pomarańczowymi haftami. Róże mają jeszcze dodatki w bladym różu i bardzo jasnej zieleni. Haft połyskuje szczególnie pięknie w sztucznym świetle, cały stanik nabiera złotego blasku. Nadaje się pod jasne ciuchy, także pod białe bluzki (na bardzo obcisłych ciuchach należy liczy się z lekkim odbijaniem koronki), więc alternatywa do nudziarza. Śliczny letni komplet, kolorystycznie bardzo udany.
                            • kis-moho Re: SUmmer Time 11.06.14, 11:21
                              Wielka szkoda, że nie wszedł do produkcji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka