Dodaj do ulubionych

Angielskie majtki - sondażyk

10.08.13, 05:22
Drogie Lobbystki, czy mogłybyście zwierzyć się, jakie majtki i w jakim rozmiarze ostatnio kupiłyście u naszych bryt-marek (Freya, Panache itp.) i jaki rozmiar odzieżowy nosicie?

Mam wrażenie, że UK-majtki ostatnio zmalały trochę i nie wiem czy to dlatego, że mam 3 cm więcej w biodrach niż wtedy, gdy zaczynałam swoją z nimi przygodę? ;) Kiedyś w ciemno brałam M, teraz muszę najczęściej L, natomiast ciuchy dolne kupuję w rozmiarach 42 albo 44. W M&S zaś nieodmiennie pasują na mnie majtki 14. Kiedyś czytałam na Lobby sporo narzekań na wielkie majtki UK, może się dostosowali? ;)
Obserwuj wątek
    • yaga7 Re: Angielskie majtki - sondażyk 10.08.13, 06:45
      Niezmiennie od chyba dwóch lat kupuję L (14) (Fantasie, Elomi). Ewentualnie XL (16) z Cleo, aczkolwiek ostatnie Cleowe stringi to chyba 18 powinnam kupić ;)

Frejek ani Panache ostatnio nie kupowałam to nie wiem, ale ze starszych Freyi mam też L.

Z M&S mam parę gaci, 16.

Ostatnio niespodzianką były szorty Elomi Roxy w rozmiarze L, które stanowczo były mniejsze od innych elomików.
    • sybla1 Re: Angielskie majtki - sondażyk 10.08.13, 13:12
      Hmmm, coś w tym jest, faktycznie jakby doły zmalały :)
      Do tej pory kupowałam zwykle brytyjskie10-ki ewentualnie S jeśli nie było innego oznaczenia. Ostatnio nabyłam 2 pary gatek (szorty) od kompletu, jedne Fauve, drugie Fantasie - obie M-ki i są idealne. Poprzednio Fauve brałam S, bo się w M-kach topiłam. Z Frejowych do tej pory pasowały w ciemno S, i w bieliźnie, i w plażowych. W obecnych kostiumach mam figi S z odwijanym pasem - mocno się wbijają i do tej samej góry (Eclipse) szorty S - luźne oraz do najnowszego nabytku figi M wiązane, więc spory zakres regulacji.
      Obecnie w większości biorę M, w cm nic mi się nie zmieniło, natomiast przerzuciłam się z fig na szorty i zdecydowanie nie lubię jak mi się wbijają, więc to tez może mieć wpływ. No i na pewno skład materiału, jeśli jest dużo elastanu i materiał jest bardziej zwarty, mięsisty, mniej podatny na naciąganie, to biorę rozmiar więcej właśnie ze względu na awersję do wałeczków tu i tam :)
      Doły ubrań nosze w rozmiarze 36/38, zależy od kroju i materiału, w cm biodra 95, talia 73.
      • pierwszalitera Re: Angielskie majtki - sondażyk 10.08.13, 13:28
        sybla1 napisała:

> Hmmm, coś w tym jest, faktycznie jakby doły zmalały :)

No nareszcie. To brytyjskie vanity sizing też mogło doprowadzać do rozpaczy, szczególnie, że w ogóle nie można było polegać na tabelkach przy zamówieniach online. W europejskiej rozmiarówce na talię 73 i biodra 95 nosi się bowiem rozmiar 38-40/M.
    • sbarazzina Re: Angielskie majtki - sondażyk 10.08.13, 13:22
      Mam wrażenie, że w ciągu kilku ostatnich lat faktycznie brytyjskie majtki trochę się zmniejszyły. Ale nie jakoś drastycznie.

Rozmiar konfekcyjny noszę 36-38, brytyjskie majtki S(10). I w 95% taki rozmiar mi pasuje. Kiedyś częściej sięgałam po XS(8) np w Frei, teraz zdarza mi się wziąć M(12) np w Cleo. Ale czasem też i XS np w Bravissimo.

Nie wiem czy to wynika ze zmniejszenia majtek, czy w zmienionych wymiarach moich bioder czy może po prostu z wiekiem wolę luźniejsze majtki ;)

---
      Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary:
      tnij.org/staniki01
    • wolffie Re: Angielskie majtki - sondażyk 10.08.13, 14:03
      Majtek mam zaledwie może ze 2 pary takich od kompletu, ale mam też kilka par dołów od kostiumów kąpielowych - i te i te były na mnie zawsze zgodne z tabelką - żadne nie chciały być za duże ;) niestety
      natomiast zawsze one były większe, jeśli przeliczać 16 na europejskie 44, a potem porównywać z polską 'średnią' normą, która nigdy się nie trzymała tabelki, a trafiało się że była i ze 2 rozmiary mniejsza niż tabelka zakłada teoretycznie dla 44.
      Imho (z punktu widzenia 16/44 - w niższych rejonach tabelki może być inaczej) to teraz ubrania dostępne w Polsce są częściej większe i doszusowują do brytyjskich, a nie na odwrót ;)
      z tym że ja żadnych nowych brytyjskich majt nie mam i jeśli są mniejsze niż kiedyś były, to się zmartwię, bo wypadnę ze standardowej rozmiarówki
      • sybla1 Re: Angielskie majtki - sondażyk 10.08.13, 14:20
        wolffie napisała:

> Majtek mam zaledwie może ze 2 pary takich od kompletu, ale mam też kilka par do
        > łów od kostiumów kąpielowych - i te i te były na mnie zawsze zgodne z ta
        > belką - żadne nie chciały być za duże ;) niestety
        > natomiast zawsze one były większe, jeśli przeliczać 16 na europejskie 44, a pot
        > em porównywać z polską 'średnią' normą, która nigdy się nie trzymała tabelki, a
        > trafiało się że była i ze 2 rozmiary mniejsza niż tabelka zakłada teoretycznie
        > dla 44.
        > Imho (z punktu widzenia 16/44 - w niższych rejonach tabelki może być inaczej) t
        > o teraz ubrania dostępne w Polsce są częściej większe i doszusowują do brytyjsk
        > ich, a nie na odwrót ;)
        > z tym że ja żadnych nowych brytyjskich majt nie mam i jeśli są mniejsze niż kie
        > dyś były, to się zmartwię, bo wypadnę ze standardowej rozmiarówki

A może to jest związane także z indywidualnym kształtem od pasa w dół? O sobie mówię nże mam "płaskozadzie totalne" - nawet majtki S mi wiszą z tyłu bo nie mam ich czym wypełnić a jak podciągnę, to góra potrafi przykryć nerki :P . Sam pomiar w biodrach niekoniecznie może być miarodajny jeśli trzeba dopasować doły na odległość, więc może masz po prostu bardziej proporcjonalnie rozłożone ciało i pasują Ci doły idealnie tabelkowo :)
        • yaga7 Re: Angielskie majtki - sondażyk 10.08.13, 14:26
          Na pewno kształt odgrywa rolę.

Ja mam bardzo podobny wymiar u dołu i u góry majtek (niestety ;)), do tego nie mam grubych ud (względem figury), więc bywają majtki takie, które dołem są za luźne (z tyłu się robi falbanka i nie ma ciała, które mogłoby to wypełnić), a górą się wbijają.
        • wolffie Re: Angielskie majtki - sondażyk 10.08.13, 15:09
          sybla1 napisała:

> A może to jest związane także z indywidualnym kształtem od pasa w dół? O sobie
          > mówię nże mam "płaskozadzie totalne" - nawet majtki S mi wiszą z tyłu bo nie ma
          > m ich czym wypełnić a jak podciągnę, to góra potrafi przykryć nerki :P . Sam po
          > miar w biodrach niekoniecznie może być miarodajny jeśli trzeba dopasować doły n
          > a odległość, więc może masz po prostu bardziej proporcjonalnie rozłożone ciało
          > i pasują Ci doły idealnie tabelkowo :)
          >

tak, mam właśnie taki 'pełny' odstający do tyłu (znacznie) zadek
    • mniickhiateal Re: Angielskie majtki - sondażyk 10.08.13, 14:38
      Konfekcyjny mam ok. 40-42 w zależności od fasonu (acz majtki zwykle kupuję w ciemno L), okrągłe i wydatne pośladki, majtasy Fauve ostatnio kupowałam L. Pasują idealnie, nawet nie chce mi się sprawdzać, jak wyglądały by mniejsze. Mam też jakiś doł od kostiumu Frei sprzed może 2 sezonów, też L i też dobry.
    • virgaaurea Re: Angielskie majtki - sondażyk 10.08.13, 17:27
      W wiekszosci mam frejki i cleo -
      konfekcyjne 36/38 zaleznie od marki, materialu, fasonu
      Doly niebrytyjskie zwykle 38 bielizniane
      89 w kosciach biodr. I 93 w najszerszym miejcu (nieco ponizej), z brytyjskich zwykle biore S, czasem M Cleo. W porownaniu z innymi markami to jednak przyznam, ze mam wrazenie, ze vanity sizing odchodzi, bo z takiego Calvina Kleina potzrebuje M,a najczesciej L. Mam tez stroje do plywania wloskie - dla odmiany w rozmiarze L, jakies okropnie nieprzewidywalne to wszystko.
    • nicol.lublin Re: Angielskie majtki - sondażyk 11.08.13, 11:15
      też mi ostatnio urósł tyłek i ichnie majtki zmalały :-P trudno więc obiektywnie ocenić, ale fakt, że kiedyś były ogromne!
    • kryklu Re: Angielskie majtki - sondażyk 11.08.13, 14:44
      Brytyjskie majtki są duże, zwłaszcza Freya, na luzie wchodzę w XXL, mogłabym nosić XL, ale wolę luz. Panache i Fantasie odczuwam jako nieznacznie ciaśniejsze.
      Jeśli nie pokręciłam, XXL=44/46.
      Majtki Ewy Michalak noszę w rozmiarze 46-48 (ostatnio częściej 48).
      Konfekcyjnie dół - 48.
    • aksanti ad Panache 21.08.13, 14:00
      Jeśli dobrze kojarzę to od sezonu wiosna/lato 2013 Panache miało zmniejszyć trochę majtki, chyba we wszystkich swoich liniach. Jest to delikatnie odczuwalne. Wymiary przez ostatni rok mi się nie zmieniły a chętniej sięgałabym teraz po S niż XS (w PL rozmiarówce M ew. jak mała rozmiarówka to nawet L - ok 96cm w biodrach).
      Mam np od nich figi Fern z jesieni 2012 XS i są super a nawet tył u dołu trochę lata a figi od Jasmine z aktualnego sezonu jesień 2013 XS są juz na styk (porównuję te 2 modele bo są podobnego kroju).
    • princess_yo_yo Re: Angielskie majtki - sondażyk 26.08.13, 20:02
      rozmiary m&s sa raczej chojne. rozmiarowka pt s/m/l moze byc bardzo rozna. z doswiadczenia s odpowiada rozmiarowi 8/10 ale wszystko zalezy od firmy tak na prawde.
    • mokta Re: Angielskie majtki - sondażyk 27.08.13, 13:39
      Mierzyłam kilka majtek kąpielowych z tegorocznej kolekcji Freya. S jak byla duża dawnej to dalej była duża. M-ka podobnie. Nie wiem jak w tradycyjnych majtkach ale tutaj nie widzę jakieś różnicy. Ale zauważyłam, ze "wydłuzyli" stroje kąpielowe i tankini.
      Różnicę widzę w Miss Mandalay. Jak nosiłam S (na moje M) to teraz M wypada w końcu normalnie.
    • indigo-rose Re: Angielskie majtki - sondażyk 27.08.13, 22:55
      Mam strój Freya Eclipse, dół S jest dość mały (tzn. na mnie ok, ale mniejszy by się wpijał), co odbieram jako poprawę w stosunku do Sody, gdzie XS było na mnie za duże.
      Z bielizny mam majtki Cleo Bella S, przewidywalnie (noszę majtki S albo M z Atlantica i podobnie z losowych firm dostępnych w supermarketach). Wyglądają na spore, ale to kwestia małej rozciągliwości. Po założeniu wypadają jak zwykłe S.
    • queenofspades Re: Angielskie majtki - sondażyk 27.09.13, 18:10
      Ja kupowałam kilka miesięcy temu strój kąpielowy Panache Claudette z dołem w rozmiarze M (brytyjskie 12) i uważam, że jest to zdecydowanie największy ciuch w rozmiarz M w mojej szafie. Nadałby się na 98-100 w biodrach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka