Dodaj do ulubionych

Kostium kąpielowy- sukienka?

07.04.15, 10:10
Są takie "sukienki kąpielowe"- z wbudowanymi stanikami, naprawdę podtrzymujące biust????
Coś w tym stylu:

https://img02.allegroimg.pl/photos/oryginal/51/80/96/49/5180964940

Ew. luźniejsze i dłuższe tankini?
https://www.sklep-inventi.pl/_allegro/zdjecia/gulas/_03_tankini/gu-t02-002.jpg
(Przypadkowe, poglądowe zdjęcie z allegro)

Nie wiem, czy tankini mnie usatysfakcjonuje w kwestii maskowania brzucha ;), a taka sukienka mogłaby być idealnym rozwiązaniem.
Tylko wiem, że bez wbudowanego biustonosza będę miała fruwające naleśniki zamiast piersi.

Wiecie coś na ten temat?

Z moich poszukiwań na razie wynika, że albo tankini porządnie podtrzymujące biust, ale niekoniecznie maskujące brzuch (bo raczej obcisłe niż luźne, często dość krótkie, robiące przerwę między majtkami a górą), albo sukienka i powiewający biust.
Obserwuj wątek
    • margo13ak Re: Kostium kąpielowy- sukienka? 07.04.15, 16:17
      Ten z pierwszego zdjęcia - to z BonPrix-u, prawda?
      Mierzyłam go, w rozmiarze 42(80G) - takie jest oznaczenie na metce. Obwód standard w kierunku luźnego, miska mała - ale to akurat normalne, bo rozmiarówka jest europejska, czyli to 80G to okolice 36E/F. I tak wypadał, jak 36E mniej więcej. Reszta bez cudów, ale powinna podtrzymywać, kształt też bez rewelacji, ale ujdzie. Uszyta z materiału typowo kostiumowego. Bazując na tym doświadczeniu - masz szansę na podtrzymanie, jeśli zmieścisz się w rozmiarówce (europejskiej/polskiej!) i znajdziesz model rozmiarowany miseczkowo, a nie tylko konfekcyjnie. Zajrzałam na ich stronę i większość sukienek kąpielowych jest w rozmiarówce konfekcyjnej, aczkolwiek są wyjątki:
      www.bonprix.pl/style/sukienka-kapielowa-165750325/?catalogueNumber=947551&type=image&category=1743&return=ref
      www.bonprix.pl/style/sukienka-kapielowa-165750241/?catalogueNumber=947869&type=image&category=1743&return=ref
      www.bonprix.pl/style/sukienka-kapielowa-wyszczuplajaca-45618898/?catalogueNumber=920389&type=image&category=1743&return=ref
      Jeśli coś ma w opisie: "pod biustem gumka, w biuście miękkie wkładki", to nie podtrzymuje - też mierzyłam...
      • margo13ak Re: Kostium kąpielowy- sukienka? 07.04.15, 16:25
        Ale nie żebym polecała - nie przepadam za ich biustonoszami, rozciągliwe, kiepskiej jakości, małe miski, zabudowane... no i konstrukcyjnie żadne cudo, ale jak się nie ma, co się lubi... ;)

Na Twoim miejscu szukałabym luźniejszego, albo marszczonego tankini w przyzwoitej biuściastej rozmiarówce :)

Jednak podstawowe pytanie - jaki rozmiar?
      • paula.anna Re: Kostium kąpielowy- sukienka? 08.04.15, 10:40
        > Jeśli coś ma w opisie: "pod biustem gumka, w biuście miękkie wkładki", to nie p
        > odtrzymuje - też mierzyłam...

No właśnie zwykle ma, a że coś takiego nie podtrzyma mojego biustu- to wiem, bez przymierzania.
        Biust w rozmiarze ok 34FF, karmiący, mało jędrny.

> Bazując na tym doświadczeniu - m
        > asz szansę na podtrzymanie, jeśli zmieścisz się w rozmiarówce (europejskiej/pol
        > skiej!) i znajdziesz model rozmiarowany miseczkowo, a nie tylko konfekcyjnie.

Gubię się w rozmiarach innych niż brytyjskie, ale podejrzewam, że się nie łapię.
        Obwód 80 z największą miską F pewnie będzie za szeroki a miska za mała...
        Cóż, kuszą te zdjęcia z bonprix, ale pocieszam się, że na mnie ta szmatka i tak nie wyglądałaby tak, jak na modelce ;).
    • ochanomizu Re: Kostium kąpielowy- sukienka? 07.04.15, 19:25
      W większych obwodach jest chyba jeszcze Evans www.evans.co.uk/en/evuk/category/clothing-250468/swimwear-250499?geoip=noredirect
      - nie widziałam na żywo, nie wiem jak podtrzymuje i co jest warte.
      • paula.anna Re: Kostium kąpielowy- sukienka? 08.04.15, 10:45
        A tu zupełnie nie rozumiem rozmiarów.
        Tzn niby są te konfekcyjne (?) czyli 12, 14, 16 itd
        Ale nie wiem, co to to np 14DDE. To rozmiar 14 z miską DD/E?
        Jeśli tak to nie widzę misek powyżej E.
        Czyli nie dla mnie.

Ale dzięki za odzew!
        • ochanomizu Re: Kostium kąpielowy- sukienka? 08.04.15, 15:23
          Ja też nie bardzo, niestety :(

Jeszcze Zoggs robił kiedyś sukienki kąpielowe - Altona (znajduje mi na ebayu 36E www.ebay.pl/itm/New-Simply-Be-Ladies-Zoggs-Exclusive-Altona-Swimdress-Size-36E-UK-Blue-Polka-/181703741742?pt=LH_DefaultDomain_3&var=&hash=item2a4e63112e ) oraz Shelly (www.ebay.pl/itm/ZOGGS-WOMENS-SHELLY-SWIMDRESS-SWIMSUIT-COLOUR-NAVY-PINK-SIZE-34FF-/281650997179?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item4193b527bb ).
          Obecna kolekcja sukienek Zoggsa jest tylko w rozmiarówce konfekcyjnej :(
    • turzyca Re: Kostium kąpielowy- sukienka? 08.04.15, 17:44
      Pod czarnym tankini bravissimo ktosia pisze, ze kupila w 34 tygodniu ciazy i obstaje brzuch - ono ma takie tasiemki do marszczenia po bokach.
      Moze napisz do bravissimo z pytaniem o dlugosc topu?

Tylko drogie....
    • yo_anka Re: Kostium kąpielowy- sukienka? 09.04.15, 12:12
      podobna dyskusja z cennym uwagami toczyła się na
      forum.gazeta.pl/forum/w,99117,150324512,,Kostiumy_kapielowe_fatalne_staniki.html?v=2

skopiuję tylko swoją wypowiedz:
      Poza tym Ze BonPix ma rozmiarówkę europejską, czytaj mniejsze w miskach od strojów brytyjskich, to potwierdzam są słabe
      Zobacz porównanie z Balkonetki
      Szukałam tankini i tak mi wpadło w oko i przypomniała mi się ta dyskusja
      Ta sama kobieta a foty części stanikowej i co tam kryć całości mówią same z siebie
      balkonetka.pl/katalog/bra/bpc-bonprix-tankini
      balkonetka.pl/katalog/bra/panache-page-halterneck-swimsuit?utm_source=balkonetka&utm_medium=katalog_show_bra&utm_campaign=same_owner_bras&utm_content=beakarp
      I kolor!
      koniecznie kolor
      czarny taki smutny
      • asia_08 Re: Kostium kąpielowy- sukienka? 10.04.15, 10:30
        Kostium kąpielowy Poznań - mam pytanie poszukuje jednoczesciowego kostiumu z wbudowanym stanikiem rozmiar 70m i do tego karmiąca mama. Moze ktos poleci gdzie moglabym zajrzec w poznaniu? Dzieki Joasia
        • yo_anka Re: Kostium kąpielowy- sukienka? 11.04.15, 04:48
          www.izabra.pl/
          polecam też wejść na stanikowamapa.blox.pl/html, tam powinny być chyba wszystkie uświadomione sklepy z braffitingiem obecnie w Poznaniu
    • paula.anna Chyba znalazłam 15.04.15, 18:42
      Widziałam, jeszcze nie przymierzałam.
      Znacie???

Panache Britt Halter Swimsuit Spot
      https://www.panache-lingerie.com/resources/product-colour/front/2014/12/17/15-43-47/main/panache_swim_britt_sw0820_halter_swimsuit_red_navy_f.jpg

https://i.ebayimg.com/00/s/MTE3NVg5MzA=/z/facAAOxyVLNS9MY4/$_12.JPG

Nie bardzo lubię wiązanie na szyi, ale poza tym to wydaje się być TO.
      No chyba, że mi będzie za gorąco?

Widziałam na żywo czerwony, to mój ulubiony kolor, ale granatowy też piękny.
      • martulka_s Re: Chyba znalazłam 18.04.15, 11:42
        Mam i używam wersję granatową, rozmiar 34F, biust pociążowy i pokarmieniowy, więc podobnie. Jeśli masz jakieś pytania, to wrzucaj, postaram się odpowiedzieć.
        • paula.anna Re: Chyba znalazłam 19.04.15, 08:04
          Dzięki!

Czy ten halterneck nie obciąża karku? Jest stabilny- dla biustu? Dobrze trzyma?
          Nie wiem dlaczego, ale niezbyt dobrze kojarzy mi się ten rodzaj.

Fiszbiny- szerokie, czy raczej normalne?
          Kiedyś panachowe były dla mnie za szerokie...

Na jakie wymiary pasuje ci ten rozmiar?
          Od prawie 10 miesięcy noszę tylko karmnik w melisowym rozmiarze 75H, nie wiem, jaki mam teraz rozmiar brytyjski, celuję w 34FF.

Czy ta podwójna warstwa materiału z przodu nie "grzeje"? Tzn czy kostium nadaje się na wakacje, upały itp?

I najważniejsze- czy ta dodatkowa warstwa spełnia funkcję maskującą ;)?- bo tego właśnie szukam. Czy daje komfort, że to, co chcę zakryć (fałdki itp) jest zakryte i nie wymaga mojej ciągłej uwagi, poprawiania?
          Nie wiem, czy znasz ten kłopot, ale pytam, może akurat?

Na razie tyle przyszło mi do głowy. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
          • martulka_s paula.anna : ) 02.05.15, 18:05
            Rzadko tu zaglądam, niestety, ale jestem.
            Po kolei:
            paula.anna napisała:

> Dzięki!
            >
            > Czy ten halterneck nie obciąża karku? Jest stabilny- dla biustu? Dobrze trzyma?
            > Nie wiem dlaczego, ale niezbyt dobrze kojarzy mi się ten rodzaj.

Jest stabilny i dobrze trzyma ale jednak trochę czuć go na karku. W moim rozmiarze nie jest jakoś mocno niewygodny, ale odczuwalny.

>
            > Fiszbiny- szerokie, czy raczej normalne?
            > Kiedyś panachowe były dla mnie za szerokie...
            >
            Jak na Panache to raczej z tych węższych.

> Na jakie wymiary pasuje ci ten rozmiar?
            > Od prawie 10 miesięcy noszę tylko karmnik w melisowym rozmiarze 75H, nie wiem,
            > jaki mam teraz rozmiar brytyjski, celuję w 34FF.
            >

Brytyjski rozmiar 32G, w biuście jakieś 97 cm po karmieniu.

> Czy ta podwójna warstwa materiału z przodu nie "grzeje"? Tzn czy kostium nadaje
            > się na wakacje, upały itp?
            >
            W tropiki jak dla mnie za gorąco. Nad Bałtyk OK. Nie wiem, czy widziałaś, ale na brzuchu pod tą sukienkową częścią jest siateczka . Także ten spód jest podwójmy tylko w części majtkowej, tył w całości pojedyncza warstwa.
            > I najważniejsze- czy ta dodatkowa warstwa spełnia funkcję maskującą ;)?- bo teg
            > o właśnie szukam. Czy daje komfort, że to, co chcę zakryć (fałdki itp) jest zak
            > ryte i nie wymaga mojej ciągłej uwagi, poprawiania?
            > Nie wiem, czy znasz ten kłopot, ale pytam, może akurat?
            >
            > Na razie tyle przyszło mi do głowy. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

To już zależnie od figury. Ta sukienkowa część nie jest ani specjalnie długa ani luźna. Moim zdaniem spodnia część ładnie trzyma a zewnętrzna lekko maskuje fałdki, ale ja okrągła jestem i fałdki na brzuchu mam po 2 ciążach. Ja ten kostium bardzo lubię ale jak w sukience w nim nie wyglądam, raczej jak w dłuższym tankini. Nie wiem czy tego szukasz.
            • paula.anna Re: paula.anna : ) 04.05.15, 08:08
              Martulka, dziękuję bardzo!

Trochę niepokoi mnie kwestia "grzania", jadę do Bułgarii, nie nad Bałtyk.
              Pomyślę jeszcze, najpierw chcę przymierzyć.
        • paula.anna Re: Chyba znalazłam 22.04.15, 06:44
          Martulka, mam nadzieję, że jeszcze tu zajrzysz.
          • paula.anna Re: Chyba znalazłam 29.04.15, 11:41
            Nadal nie tracę nadziei ;)
    • dariama88 Re: Kostium kąpielowy- sukienka? 22.04.15, 09:27
      Dziewczyny a wiecie może jaka firma teraz ma kolekcje kostiumów kąpielowych dla kobiet w ciąży? ze 2 lata temu Alles miał fajne ale teraz to nic nie mogę znaleźć :(
      • paula.anna Re: Kostium kąpielowy- sukienka? 22.04.15, 11:08
        Gdzieś ostatnio widziałam...
        • paula.anna Re: Kostium kąpielowy- sukienka? 22.04.15, 11:17
          W sumie nie wiem, czego szukasz, ale dużo mi wyskakuje.
          Alles zupełnie nie kojarzy mi się z porządnym biustonoszem, więc trudno mi zgadnąć, czego od takiego kostiumu oczekujesz :).

Poza allegro jest anita, c&a i wiele innych. Ale pewnie to już widziałaś?
          • dariama88 Re: Kostium kąpielowy- sukienka? 22.04.15, 12:05
            W sumie sama nie próbowałam Allesa ale pamiętam że ładne mieli kostiumy w katalogu, pod siebie szukam czegoś raczej z usztywnionymi miseczkami dla piersi ok 65 G/ 70 F i coś w stylu tankini (tak wiem że lada chwila to się może wszystko zmienić...) Jestem początkująca w temacie, bo od niedawna pracuje w sklepie z damską bielizną i poza tym sama jestem w ciąży więc szukam czegoś ciekawego co mogłabym też innym polecić :) a temat dobrze dobranej bielizny nieźle mnie wkręcił ;)
            Dzięki za podpowiedzi! Chciałabym coś poza allegro odnaleźć, więc dzięki za Anite i c&a bo tych nie widziałam :)

PS. sorki ze się doczepiłam do tematu, ale nie chciałam nowego zakładać specjalnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka