Dodaj do ulubionych

proszę o update ;)

20.10.15, 12:20
długo tu nie zaglądałam tylko kupowałam na bravissimo. ale że schudłam, to mi potrzebna cała szuflada i ciekawa jestem, co się w polskich stanikach porobiło. dajcie błagam jakiś zarys sytuacji, ulubione sklepy np.
i podpowiedzi, bo mi się mózg spocił: 32 HH marszczy się w misce, i zupełnie swobodnie zapina na maksa. wiem, pamiętam, co marka i model rozmiar może inaczej wypaść. no ale coś zamówić muszę. czyli jak 30 to zamiast J nadal HH?

i jeśli znacie markę, w której po pół roku druty nie wyłażą to tez poproszę, bo jednak szlag mnie trafia.
Obserwuj wątek
    • azymut17 Re: proszę o update ;) 20.10.15, 19:47
      Mało ostatnio kupuję, więc z updatem nie pomogę, ale doradzę w kwestii rozmiarowej. Jeśli schudłaś, to spróbuj najpierw ten sam obwód z mniejszą miską - nawet jeśli straciłaś też w obwodzie pod biustem, to mniejszy obwód może być gorszym wyborem. Mniejszy biust jest lżejszy i nie potrzebuje tak dużego zaniżenia obwodu. Dzięki temu przy okazji może wpadniesz w rozmiarówkę większej liczby modelli niż dotąd :-)

Nie wiem, jak bardzo marszczy Ci się materiał na misce? Szew wypada sporo powyżej szczytu piersi? Jeśli tak, to spróbuj 32GG. Jeśli tylko trochę, to 32H. Dopiero, jak dopasujesz miskę, a obwód będzie nadal za luźny, sięgnij po 30.
    • agafka88 Re: proszę o update ;) 21.10.15, 21:40
      W polskich stanikach porobiło się sporo, ale nie wiem, jak długo tu nie zaglądałaś ;)

Warto zerknąć na staniki Ewy Michalak. Moim ulubionym krojem jest SM, uważam go za szczyt geniuszu. Wygodny ale też eksponuje biust. Nawet na kajaki wzięłam i było mi wygodnie :) Oczywiście są inne konstrukcje, każdy może znaleźć coś dla siebie.

Do tego jest jeszcze Comexim. Ma węższe fiszbiny niż przeciętne brytyjczyki, szczególnie w większych rozmiarach. Też wygodne, ja miałam do czynienia jedynie z krojem plunge, jak komuś zgra się z biustem to robi efekt wow :)

Z tańszych opcji jest AVA, która moim zdaniem ma bardzo udaną konstrukcję semi-soft. Niestety forumka w wątku obok donosiła, że jest problem właśnie z fiszbinami - nie wiem, na ile to jest pech, a na ile problem z jakością. Z drugiej strony te staniki da się kupić za 60-80 zł, więc ja mam jednak mniejsze wymagania niż do stanika za 180. No i zawsze w razie problemu można reklamować, warto z tego uprawnienia korzystać.

Do tego sentyment mam do kolejnych semi-softów, tym razem z Dalii. Moja ulubiona konstrukcja to K-24. Wygodne, wzornictwo z kolekcji na kolekcję coraz lepsze.

Problem z polskimi markami jest taki, że niestety nie mają jednolitej rozmiarówki i przy kupowaniu najlepiej kierować się tabelką producenta+recenzjami.

PS. Wyłażenie fiszbin to często problem źle dobranego rozmiaru, ewentualnie prania w zbyt wysokiej temperaturze lub suszenia na kaloryferach.
      • kasica_k Re: proszę o update ;) 22.10.15, 01:38
        Ja bym raczej powiedziała, że NIE należy kierować się tabelką producenta - u mnie tabelki dają z reguły idiotyczne wyniki (dużo za duże miski wychodzą mi z tabelek :) Kierować się raczej opiniami i własnym w bólach zdobywanym doświadczeniem ;) Ale eksperymentować warto, bo ceny PL-marek jednak znacznie niższe, a konstrukcje są już znacznie lepsze niż tych parę lat temu (np. Gorsenia już doskonale potrafi przylegać do mostka w miękkich modelach).

Miałyśmy taki wątek porównujący rozmiary UK z rozmiarami różnych marek PL:
        forum.gazeta.pl/forum/w,32203,151900299,151900299,Rozmiary_w_roznych_markach_PL_a_UK.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka