Dodaj do ulubionych

Kampania społeczna

20.03.07, 15:47
"Mianem kampanii społęcznej określa się szereg działań skierowanych na zmianę
postaw lub zachowań określonej grupy ludzi przy użyciu masowych kanałów
komunikacji (media klasyczne, działania niekonwencjonalne).
W realizację tego typu kampanii zwykle zaangażowanych jest wiele podmiotów:
biznes, media, organizacje społeczne, instytucje państwowe, oferujących różne
formy działalności: pomoc finansową, rzeczową, usługi.
Kampania społeczna wykorzystuje różne metody dotarcia do odbiorców komunikatu
lub rozwiązania problemu społecznego.
Zaangazowanej firmie umożliwia zbudowanie wiarygodności i pozytywnego
wizerunku, jak również integrację zespołu oraz zacieśnienie relacji z
wybranymi grupami z otoczenia firmy."
(ze strony www.mediarun.pl/dictionary/id/412 )

Organizację społeczną mogłybyśmy stworzyć, ale z resztą (zwłaszcza jeśli
chodzi o instytucje państwowe) gorzej. Ciekawe, czy muszą być wszystkie strony
wymienione w tej definicji.
Obserwuj wątek
    • molowiak Re: Kampania społeczna 20.03.07, 16:05
      Nie, myślę, że każdy moze zrobić kampanię społeczną, jeśli tylko dysponuje
      odpowiednimi funduszami. W końcu każdy ma prawo wynająć bilbord i napisać na nim
      co mu się podoba. Byłoby też dobrze zainteresować sprawą media kobiece.
      • turzyca Re: Kampania społeczna 20.03.07, 19:58
        proponuje:
        Pania domu
        Tine
        Swiat seriali
        Zycie na goraco
        Historie prawdziwe
        Naj
        Olivie
        Przyjaciolke
        Vite
        Zdrowie
        Zdrowie i ja (czy ty?)

i ja sie wcale nie wysmiewam.
        Po prostu artykul w "Twoim Stylu" przeczyta mniej kobiet, a w dodatku lepiej
        doedukowanych (ktorym latwiej sobie samej pomoc). A tysiace polskich kobiet
        siega po taka wlasnie prase. I jak tam bedzie najpierw opowiadanko z serii "z
        zycia wziete" z stanikowym smrodkiem pedagogicznym, a potem reportaz o jakiejs
        biusciastej polaczony z instrukcja dobierania stanika, a potem opowiesc lekarska
        ze zle dobranym stanikiem w tle to tym kobietom w koncu moze przyjdzie do glowy
        wziac miarke i sie obmierzyc.

A my w tak zwanym miedzyczasie powinnysmy wywrzec nacisk na producentow i
        dystrybutorow zeby kobiety nie slyszaly tekstow: "G? taki rozmiar nie istnieje!"
        • natder Re: Kampania społeczna 21.03.07, 08:33
          A ja właśnie oglądając ostatni nr "Twojego Stylu" natknęłam się na atykuł
          (reklamujący staniki sportowe): "Ćwicz pełną piersią" zaczynający się od
          słów: "Czy wiesz że 70% kobiet nosi biustonosz w niedopasowanym rozmiarze?" O
          kurde, pmyślałam, piszą o większości z nas w gazecie! Ale co z tego, że dumny
          producent oferuje bieliznę , która zapewnia właściwą stabilizację biustu, ma
          nowatorską konstrukcję szwów bezniciowych i jest wykonana z tkaniny, która
          odprowadza pot z powierzchni skóry? Ani słowa na temat, jak prawidłowo dobrać
          rozmiar biustonosza :-( A przecież to od tego właśnie zależy zdrowie i uroda
          naszego biustu. Każdy szanujący sie producent powinien na stronie z
          oszałamiającym zdjęciem zamieścić tabelkę z rozmiarówką i choćby garść
          informacji jak z tej tabelki skorzystać... Inaczej nasze rodaczki nadal będą
          nosić za duże obwody i za małe miski :-(
          • achemiczka Re: Kampania społeczna 21.03.07, 09:02
            Nie wiem czy widziałyśmy tę samą reklamę, ja widziałam Nike i wlażłam na ichnią
            stronę i co! porazka stanik mają tylko do E!!! Oni też nie wiedzą o czym piszę
            i nagłaśniają!
            • natder Re: Kampania społeczna 21.03.07, 09:11
              alchemiczko, tak, to ten artykuł, ja na stronę nie wchodziłam ale jeśli mają
              miski do E to ja się jeszcze załapię ;-)
              Szkoda, taka poważna firma a uważają jak widać że kobiety z miską powyżej E
              sportów nie uprawiają :-(((
              Ale właściwie dlaczego nie napisać do nich maila, że czytałyśmy, że bardzo nam
              się to co napisali podoba ;-), tylko dlaczegor ozmiarówka kończy się na misce
              E? w imieniu kobiet w większym biustem prosimy o jeszcze!
              Może to i walka z wiatrakami ale od czegoś trzeba zacząć :-)))
              • turzyca Re: Kampania społeczna 21.03.07, 15:23
                ja mam wrazenie, ze haslo "70% kobiet nosi zle dobrane biustonosze" stalo sie
                haslem reklamowym. Tyle ze za haslem nie ida dzialania majace ten stan zmienic. Grrr
                • maith Re: Kampania społeczna 23.03.07, 21:33
                  Podcinają gałąź na której siedzą.
                  Teraz wystarczy, że takie Avocado napisze:
                  "Czemu większość kobiet nosi źle dobrane biustonosze? Bo większość firm
                  proponuje rozmiary ledwie do E" ;)
                  • turzyca Re: Kampania społeczna 24.03.07, 03:41
                    ale jak wszystkie wiemy, normalna kobieta nosi 75b, a rozmiary powyzej e sa
                    przewidziane dla mamutow. ;) Trzeba najpierw kobiety uswiadomic, ze nie nosza
                    80b tylko 70f i stanik z marki do d im nie wystarczy.
                    • maith Re: Kampania społeczna 24.03.07, 12:55
                      Tu by się przydała kampania w stylu:
                      "Bo Polki są szczuplejsze!"
                      I pokazać - ta dziewczyna ma pod biustem 75, a wcale nie jest tak bardzo
                      szczupła, prawda? To ile ma ta? Ta ma 65. Myślicie, że obie noszą D? Nie. Ta
                      nosi F a ta G. Oczywiście kiedyś nosiły D. W o wiele za dużym obwodzie. Wtedy
                      wyglądały strasznie i tak nam się nie pokażą ;)
                      Nie noś nigdy za dużego obwodu. Nie warto się oszpecać.
                      • turzyca Re: Kampania społeczna 24.03.07, 14:51
                        Masz absolutna racje. Jakos do kobiet nie dociera, ze wieksza miska swiadczy
                        tylko o szczuplosci.
                        i jeszcze w ramach skojarzen.
                        Reklama krisline w jakims czasopismie - porazka totalna. Na stronie jest wiele
                        fajnych zdjec, a do reklamy dobrano kobiete, ktora wyglada jak spelnienie
                        meskich niewyrfinowanych marzen, ale na pewno nie zacheci zadnej
                        nieuswiadomionej kobiety do uswiadomienia sie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka