Dodaj do ulubionych

jak to jest z biustonoszami miękkimi?

17.04.07, 12:41
tak się zastanawiam, czy wszystkie biustonosze soft (tylko na stalkach) robią
z biustu stożki?
bo już kilka mierzyłam i u mnie tak to właśnie wygląda :(
może to kwestia biustu albo źle dobranego stanika?
co o tym sądzicie?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • maheda Re: jak to jest z biustonoszami miękkimi? 17.04.07, 12:43
      U mnie też wszystkie miękkie (bez fiszbin), które miałam, robiły stożki.
    • butters77 Re: jak to jest z biustonoszami miękkimi? 17.04.07, 15:09
      Absolutnie nie. U mnie np. Freya czy Fantasie zaokrąglają, Melissa nieco
      spłaszcza... Co producent, to inny fason (eksperymentuj) - ale na pewno nie ma
      takiej zasady, że miękki stanik "stożkuje".
      • maheda Re: jak to jest z biustonoszami miękkimi? 17.04.07, 15:13
        A jakie masz miękkie modele Freya i Fantasie?
        Nie wiedziałam, że robią coś bez fiszbin...
        • butters77 Re: jak to jest z biustonoszami miękkimi? 17.04.07, 15:47
          Aaa, przepraszam, kajam się, myślałam, że chodzi o biustonosze miękkie tylko na
          fiszbinach.
          BTW - co to są właściwie STALKI..? Tyle już wersji słyszałam...

Co do staników bez fiszbin - rzeczywiście, jeden Fantasie mam, właśnie kupiłam w
          Brastopie za grosze. Jest mocno zabudowany, ale stożków chyba nie robi...
          Opstrykam i przedyskutujemy:)
          • maheda Re: jak to jest z biustonoszami miękkimi? 17.04.07, 15:54
            Stalki to te boczne, pionowe usztywnienia.
            Swoją szosą - jeszcze chyba nie widziałam miękkiego stanika ze stalkami, ale
            sporo jeszcze przede mną :)
            Na przykład miękki Fantasie - oblukamy :)
          • ananke666 Re: jak to jest z biustonoszami miękkimi? 17.04.07, 16:05
            Kurka, a ja myślałam, że stalki to to samo, co fiszbiny, a boczne stalki to te pionowe małe usztywnienia. Zazulla zwykle określa fiszbiny jako stalki, bo przecież nie chodzi jej o to, że pionowe usztywnienia mogą mieć ponad 36 cm... zgłupieć można, a już człowiek się łudził, że wie ;)
            • butters77 Re: jak to jest z biustonoszami miękkimi? 17.04.07, 16:51
              No właśnie ja też myślałam, że to fiszbiny, bo tak Zazulla je określa:)
              I w sumie nie jestem pewna...
              • kasica_k Re: jak to jest z biustonoszami miękkimi? 17.04.07, 16:52
                W moim jezyku fiszbiny to fiszbiny, a te pionowe usztywnienia z boku to fiszbiny
                boczne :) Albo po prostu usztywnienia boczne.
              • zazulla ale namieszalam :) 17.04.07, 21:41
                W moim domu [bo obawiam sie, ze to nawet nie regionalizm rzeszowski co
                rodzinny:)] stalka = fiszbina, czyli drut stalowy o ksztalcie litery U wszywany
                do miseczki. Ja znam jeszcze fiszbiny boczne to te pionowe, ktore tez wszywa sie
                do gorsetow np. sukienkowych.

Wlasnie przetestowalam kolege z pracy, na haslo stalka czy fiszbina opowiedz
                brzmi "nie mam pojęcia i nigdy nie słyszałem" :))) wiec test sie nie udal. Na
                moim Lubym nie ma sensu bo ona nawet wie jaki mam rozmiar i, z ktorej firmy
                biustonosze maja na mnie za szerokie U :) Moj tato tez jak najbardziej w temacie
                wiec odpada. Szwagier obcojezyczny :/

W kazdym razie, na haslo "stanik miekki" pomyslalabym taki bez fiszbin.
                • adrias27 a może regionalizm:) 18.04.07, 15:51
                  witam !
                  pisząc miękki biustonosz: miałam na myśli taki właśnie z drutem stalowym :)
                  reszta stanika sam materiał ewentualnie troszkę koronki
                  zazullla jesteś z Rzeszowa? to być może ta nazwa "stalki" jest regionalna w tym
                  przypadku rzeszowska, bo ja mieszkam w Ropczycach (niedaleko Rzeszowa właśnie)
                  i nawet nie wiedziałam (głupia:) że stalka=fiszbina, lepiej późno niż wcale,
                  mówią :))))
                  pozdrawiam!
            • ansil Re: jak to jest z biustonoszami miękkimi? 17.04.07, 17:08
              ja tez "stalki" widzialam pierwszy raz u Zazulli.

a co do tematu- ja nie mam zadnego stanika bez drutow w srodku (gdziekolwiek te
              druty by nie byly)
              na fiszbinach (to UU pod piersiami) mam wszystkiei stozki robil tylko Charnos (
              w KAZDYM modelu jaki kupilam, wiec to marka nie dla mnie).
              • butters77 Re: jak to jest z biustonoszami miękkimi? 17.04.07, 20:47
                ansil napisała:

> na fiszbinach (to UU pod piersiami)

:)))))
    • turzyca Re: jak to jest z biustonoszami miękkimi? 17.04.07, 19:25
      Wszystko zalezy od kroju. Moj ukochany stanik, z ktorego niestety wyroslam, byl
      zupelnie mieciutki, a nadawal taki apetyczny kragly ksztalt.
    • maheda skoro sprawa ze stalkami się wyjaśniła.. :) 18.04.07, 16:02
      Mam wyłącznie miękke staniki i żaden nie robi mi stożka.
      • besame.mucho Re: skoro sprawa ze stalkami się wyjaśniła.. :) 18.04.07, 20:29
        Ja bardzo lubię miękkie (z fiszbinami :) ). Nie robią mi stożków. A konkretnie - te angielskie nie robią mi stożków. We wszystkich polskich, które mierzyłam, miałam dwie rakiety zamiast biustu. Ale dużo osób w nich dobrze wygląda, po prostu mój biust się z tymi stanikami nie lubi.
        • silie Re: skoro sprawa ze stalkami się wyjaśniła.. :) 02.07.07, 15:58
          Ale temat dla mnie wygrzebałam z forumowych czeluści :)))
          Ja mam to samo, ale czekam właśnie na Millie z Frei z Ballissimy, niby celem
          dobrania rozmiaru, ale ponoć też zbiera do przodu i zaokrągla, więc sprawdzę
          Waszą teorię, że miękkie brytyczyjki jednak zaokrąglają;) Jeśli tak, to nabędę
          Zetę - ależ cudna jest:)))
          A na ten model moją uwagę zwróciła Turzyca, za co Jej dziękuję!
          s.
          • kasica_k Re: skoro sprawa ze stalkami się wyjaśniła.. :) 02.07.07, 16:29
            U mnie Millie stożków nie robi - wszystko okragle, podniesione i mocno do przodu
            podane :)

Tendencje do stożkowania maja niektore staniki full-cup, zwlaszcza z poziomym
            szwem; balkoniki z reguly zachowuja sie przyzwoicie.
            • in_di_ra Re: skoro sprawa ze stalkami się wyjaśniła.. :) 02.07.07, 17:24
              Ja właśnie dostałam z Allegro warner's 75J i trochę robi mi stożki czego nie
              lubię, ale za 30 zł to sie poświęcę :)
              ale po raz pierwszy stanik dotyka mi mostka, fiszbiny mam na mysli.
              Ciekawe jak będzie z daisy i tango II...
          • limonka_01 brytyjczyk, który zaokrągla :) 03.07.07, 19:10
            No właśnie wpadła w moje łapki Freya Millie. Jest f_a_n_t_a_s_t_y_c_z_n_a.
            Pięknie zaokrągla i podnosi biust prawie pod brodę :)
            Więcej napiszę w wątku producenta.
            Aha, 70FF nie jest przesanie rozciągliwe, raczej w sam raz, ale zobaczę z czasem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka