Dodaj do ulubionych

Przemyślenia początkującej 'średniaka' + polecam

25.06.07, 21:21
Witam;
tak sobie czytam forum i widzę przed sobą dłuuugą drogę, choć teoretycznie
biust średni i nie powinien sprawiać problemów, bo wiele z Was ma dużo
powazniejsze trudności ze znalezieniem bielizny.
Pod biustem: 85
W biuście: 102
Teoretycznie więc C.
Niby biust o rozmiarze niczego sobie, ale jak założę przypadkiem miękki
stanik, to jakby go wogóle nie było.

A w szufladzie królują staniki gdzie miska zaczyna się daleko od pachy,
zostaje tam sporo ciała, a przodem się wylewa.Najlepiej stać sztywno i się
ruszać:( Moje staniki muszą być sztywne, najlepiej puszapy, bo piersi kształt
mają nieciekawy, 'pierożkowaty', jedyną więc radą sztywne miski nadające
pożądany kształt.

Wracając dziś z pracy weszłam do nielubianego bardzo TRIUMPHA.Myślę sobie, a
nuż przez lata mojej tam niebytności coś się zmieniło? Wybrałam kilka modeli,
w tym również miskę E (zasługa Forum, tylko i wyłącznie).Wszystko za małe w
miseczkach.E niby ok, ale fason do kitu.
Wniosek: no do bani jest dla mnie ta firma! KAŻDY z tych staników tylko i
wyłącznie spłaszczał mi totalnie biust.Większych misek w sztywnych stanikach
brak.O puszapie nie wspomnę."No co pani?? Taki duży biust i jeszcze
poduszki?? Przecież się pani wszystko wyleje!"
No, sklep firmy Triumph w centrum miasta Łodzi.Tia.

A co miałam na sobie dzisiaj? Chyba jedyny stanik nadający się do noszenia
jaki posiadam: z firmy KONRAD. 85C.
Miski zaczynają się blisko pachy, cała pierś chowa się w misce, pięknie
zaokrągla, wypycha, zbiera do środka.
Żaden z chyba 10 mierzonych modeli z T. nawet się do niego nie umywa.

Weszłam więc na pierwszą lepszą stronę z bielizną w guglach, padło na
olive.pl i poanalizowałam sobie budowę modeli - mówię tylko o polskich, ceny
przystępne.
Zauwazyłam, że tylko w zasadzie kilka firm podobnie buduje staniki: Konrad,
Eva Bien i momentami Gaja, Milena, Dama Kier, MAT. Tzn. miski zaczynają się
nieopodal pachy, są bardzo pełne będąc jednoczesnie absolutnym
zaprzeczeniem 'namiotu', kryją całą pierś jednocześnie zaokrąglając ją i
zbierając biust do środka.
Cała reszta jest płytka, jakaś taka 'mała', jakby ledwo się trzymała ciała.
Wg mnie naprawdę widać różnicę, ale może ekspertki się wypowiedzą? Na razie
przejrzałam tylko tę stronę, ale akurat tam są bardzo dobre, duże i wyraźne
zdjęcia.
Dodam, że w przypadku Konrada i Evy Bien zdarzają się większe rozmiary,
zwłaszcza przy miejszym obwodzie.

Osobiście więc jutro rozpocznę poszukiwania zwłaszcza Konrada i Evy Bien w
realu, żeby pomierzyć.Ale przynajmniej widzę światełko w tunelu, zwłaszcza,
że dla mnie naprawdę tylko miski usztywniane się nadają.

Na pewno ekspertki się wypowiedzą, że przy moim obwodzie 85, powinnam nosić
co najwyżej staniki 80.A co, jeśli w 90% taki stanik powoduje powstanie mniej
więcej z boku,jakby między pachą a ramiączkiem z tyłu dwóch dorodnych bułek?
Kupować, bo i tak się rozciągnie? A pod bluzką wygląda to tragicznie.Nie
mówiąc, że ciasno jak diabli.Starając się mieć tylko 2, a nie 6 piersi z
przodu, wtedy dodaję sobie 2 za pachami :)))

Pozdrawia serdecznie średniaczka, ale jakże problematyczna,
s.:)))
Obserwuj wątek
    • ananke666 Re: Przemyślenia początkującej 'średniaka' + pole 25.06.07, 21:57
      Cichutko dementuję, jakoby tylko sztywne miski nadawały się do formowania biustu. Całkiem nieprawda. Nabywszy parę brytyjczyków ze zdumieniem stwierdziłam, że miękkie na fiszbinach potrafią trzymać mocniej i kształtować skuteczniej, niż polskie sztywne.
      Co do firm, które wymieniłaś, nie wypowiadam się, bo nie znam. Z wyjątkiem Triumpha - dla mnie również jest do kitu.
    • turzyca Re: Przemyślenia początkującej 'średniaka' + pole 25.06.07, 22:09
      a ja rownie cichutko napisze, ze rozmiar na pewno zle dobrany. Buleczki spod
      pachy umieszcza sie w miseczce, bo to wlasnie 3 i 4 piers, ktorej miejsce jest w
      miseczce. A obwod musi byc ciasny, bo na tym konstrukcja sie trzyma. Po jakims
      czasie przestaje sie to zauwazac.
    • kasica_k Re: Przemyślenia początkującej 'średniaka' + pole 25.06.07, 22:23
      Cichutko dolaczam sie do poprzedniczek. Tez nie znam polskich firm, ale juz nie
      raz dziewczyny pisaly, ze wiele slabej jakosci stanikow na plecach zamienia sie
      w sznurek i wcina w cialo, podczas gdy odpowiednio szerokie skrzydelka z
      odpowiedniej jakosci materialu zachowuja sie zupelnie inaczej. Ich szerokosc
      zalezy takze od rozmiaru miski - w staniku o misce GG mam boczki wrecz wpijajace
      sie w pache...

Co do usztywnianych stanikow - podobnie; dobrze skrojony miekki stanik na
      fiszbinach ksztaltuje biust jak trzeba. Lubie usztywniane, zwlaszcza
      półusztywniane, ale dokladnie na tyle, zeby zalozyc taki od czasu do czasu, a
      nie zeby skazywac sie wylacznie na sztywniaki i push-upy. Moje piersi z natury
      rozchodza sie lekko na boki, ale miekkie staniki doskonale zbieraja je do przodu
      i unosza. Mam juz swoje lata i nie jestem młódką ze sterczacym biustem, ale w
      przyzwoitej bieliznie moj biust taki wlasnie jest ;) silie, sprobuj choc raz w
      zyciu zalozyc jakiegos porzadnego Brytyjczyka w rozmiarze, powiedzmy, 80DD, albo
      i E. Miekkiego, nie usztywnianego.
    • maith Silie 25.06.07, 23:00
      Silie, za szeroki obwód powoduje rozpłaszczanie biustu na klatce. Powiem
      dosadniej - on go rozsmarowuje.
      Jeśli do szerokiego obwodu dodasz jeszcze twarde miski push-upów, noszone pewnie
      przez parę lat, to biust, mówiąc obrazowo i brutalnie, zaczyna przypominać
      ciasto nie tylko że rozsmarowane, ale jeszcze z odkrojonymi kawałkami (ta 3 i 4
      pierś pod pachami). Oczywiście do czasu, kiedy nosisz za szerokie obwody, możesz
      się oszukiwać, że jest ok, chociaż nie jest i robi się coraz gorzej.

Jeśli teraz założysz 80E, to najpierw zobaczysz 3 i 4 pierś pod pachami. Kiedy
      je włożysz do środka miseczek ruchem masującym, dopiero wtedy zobaczysz, ile
      naprawdę potrzebujesz miejsca na biust w miskach. Być może okaże się, że w
      praktyce potrzebujesz F.

Przeczytaj szybko w FAQ:
      -jak prawidłowo mierzyć stanik:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847
      (żeby przy następnym mierzeniu być przygotowaną)

-i w jaki sposób się najczęściej oszukujemy
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637
      żeby sprawdzić, czy nie stosujesz żadnego z opisanych tam trików.

Jak do tej pory przewinęło się przez nasze forum już trochę osób początkowo
      przekonanych święcie, że dla nich to tylko sztywne puszapy.
      A prawda jest taka, że biust musi być dobrze podtrzymany, wtedy odzyska dobry
      kształt. Stosowanie zamiast tego sztywnych puszapów, to wybór atrapy kształtu
      zamiast dbałości o faktyczny kształt.
      Swoją drogą to dość typowa reakcja osób długo noszących złe rozmiary.
      Jak już ustalisz jaki rozmiar Ci jest potrzebny (w zależności od tego, czy po
      włożeniu bułek z boku pojawią się bułki na górze i jak duże) to pomyśl o dobrym
      modelu stanika.
      Ja tam bym wolała zamówić w necie Melissę (jakiś miękki model na fiszbinach),
      albo w Brastopie Freyę czy Panache - też miękkie i na fiszbinach.
      • silie Re: Silie 25.06.07, 23:23
        Tia.Jednym słowem padły wszystkie moje teorie.
        Tym bardziej, że macie rację, gdyż:
        1.noszę sztywne od bardzo dawna
        2.na miękkie nawet nie patrzę
        3.'atrapa kształtu' - to do mnie przemówiło...

W tej sytuacji, czuję, że sama sobie nie poradzę:( Co pozostaje? Grochowska??
        Dodam, że wymieniany i polecany tutaj w wątku o sklepach w realu sklep w Łodzi
        na ul. Narutowicza WCALE nie jest genialny, skoro zeszłego lata pani sprzedała
        mi tam 85B.I nosiłam, a jakże!

No dobra, spróbuję w takim razie przeczytać (mam nadzieję, że ze zrozumieniem)
        polecane przez Was wątki.
        A już się zapaliłam, że będzie łatwo...

Dzięki Dziewczyny,
        s.
        • maith Re: Silie 26.06.07, 00:16
          Nie uzależniaj się od żadnego, pojedynczego sklepu. Przeczytaj te wątki, co masz
          nie zrozumieć? Mnóstwo kobiet zrozumiało, Ty też sobie poradzisz :)
        • kasica_k Re: Silie 26.06.07, 00:25
          silie napisała:
          >
          > W tej sytuacji, czuję, że sama sobie nie poradzę:( Co pozostaje? Grochowska??

Ale nie rozumiem, dlaczego masz sobie sama nie poradzić?! 99% osob z tego forum
          poradzilo sobie samo :) Myslisz, ze np. ja widzialam w zyciu na oczy jakas
          Grochowska? :) Jestes wystarczajaco madra osoba, zeby kupic sobie dobra bielizne
          bez pomocy sprzedawczyń.

Poczytaj forum, sprowadz sobie pare rozmiarow na probe (zawsze mozesz odeslac) i
          predzej czy pozniej osiagniesz upragniony ideal, tak jak zrobilo to juz wiele
          osob przed Toba :)
          • silie Re: Silie 26.06.07, 10:27
            No dobrze, przynajmniej spróbuję.
            Ale naprawde wzięłam sobie do serca to co powiedziałyście i faktycznie patrząc
            na swój biust w żelowym sztywnym staniku dopiero teraz widzę, że on faktycznie
            gniesie mi piersi:( I mimo,że się nie wylewają, to i tak jest źle.

Ale zanim tu napisałam, zamówiłam w Bellissimie stanik, a jakże, żelowy z
            Panache - dziś do mnie napisała pani z całą listą pytań, jako, że sprawdziła,
            że zamawiam pierwszy raz.Zadała mi pytania, jakby siedziała tu na forum i
            czytała:))) Poprosiłam więc o pomoc w dobraniu stanika miękkiego, skoro
            mówicie, że efekt jaki mnie zadawala jest również do osiągnięcia w
            miękkim.Poczekam co napisze, a nuż się uda? :)
            Pozdrawiam Was ciepło i dziękuję za otrzeźwienie!
            s.
            • szarsz Re: Silie 26.06.07, 11:13
              Silie, ja również jestem tu nowa. Hmmm... nowo odzywająca się ;)

Ja jestem matką, karmiłam piersią, przez wiele lat nosiłam kiepskie staniki,
              biust mam taki sobie (żeby nie powiedzieć dosadniej ;D)

A zobacz na ten stanik:
              www.bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=1045
              Cieniuśka siateczka, wydawać by się mogło - co takie coś może? Mam to cudo w
              rozmiarze 70FF (średniak, ale niełatwy i już jednak dość ciężki) i jak go mam
              na sobie, z dobrą bluzką, bez fałszywej skromności powiem Ci, że wyglądam
              super. Tak pięknie kształtuje i podtrzymuje biust, że już sobie zamówiłam
              drugi, bo co będzie jak mi się zniszczy i przestana go produkować? :D

I dałam sobie radę sama :) Czytałam wszytko, wszyściutko, zamawiałam,
              przymierzałam i już wiem :)
              Dziewczyny dobrze Ci mówią, w obwodzie bierz co najwyżej 80, a wtedy masz 22cm
              różnicy 102-80 czyli miska co najmniej E, żeby zrobić miejsce na bułeczki.
              I poczytaj sobie, jak ubierać stanik, jak te nieszczęsne bułeczki zgarniać spod
              pachy i jak masować - wtedy zobaczysz - jak pięknie możesz wyglądać.

Słuchaj, mnie dobry stanik i dobre (w końcu!!!) ciuchy dodały mnóstwo pewności
              siebie. Czuję się atrakcyjna i widzę po mężczyznach, z którymi rozmawiam, że
              jestem atrakcyjna :) Jakbym znowu miała 20 lat. Warto o to powalczyć.
              • silie Re: Szarsz... 26.06.07, 11:46
                ...witaj:)
                No faktycznie stanik piękny, ale w sklepie bym na niego nie spojrzała...
                Serio tak działa?? Będę musiała sama wypróbwać, bo na razie dalej cięzko mi
                uwierzyć, że moje pierogi, stożki i co tam jeszcze mogą osiągnąc taki kształt...
                Mierzyłam niegdyś staniki miękkie Samanty, chwaliła się na stronie stosowaniem
                nierozciągliwych, zachodnich materiałów itp.Niestety, biust wyglądał jak
                spłaszczona i przewrócona piramida...Chyba wtedy porzuciłam myśl o miękkich.

Będę musiała też poczytać o masowaniu - bo moje bułki na plecach biorą się z
                nadmiaru ciała po prostu , aktualnie schudłam już 15 kg, ale przecież wciąż
                noszę te same staniki.No, jeden 90C już odłozyłam bo i miska i obwód za duże.

Mój biust tyje i chudnie jako pierwszy - także wg mnie to więcej jest tego
                ciała wokół niż biustu faktycznego, ale może po masowaniu, okaże się, że się
                mylę??
                Mam dopiero 29 lat, nie rodziłam, nie karmiłam i już takie problemy.No nic,
                zabieram się do lektury!

Dziękuję Ci za odzew i pozdrawiam serdecznie,
                s.
                • szarsz Re: Szarsz... 26.06.07, 13:04
                  silie napisała:
                  > No faktycznie stanik piękny, ale w sklepie bym na niego nie spojrzała...
                  > Serio tak działa??

Oj działa :) Zresztą nie tylko ja jestem nim zachwycona, dziewczyny pisały o
                  nim dużo na wątku Frei.
                  Freya nie każdemu pasuje, bo ponoć robi wąskie fiszbiny, akurat dla mnie jest
                  idealna. Ale to Twoja własna droga do Twojego własnego idealnego stanika :)

> Będę musiała sama wypróbwać, bo na razie dalej cięzko mi
                  > uwierzyć, że moje pierogi, stożki i co tam jeszcze mogą osiągnąc taki
                  > kształt...

A wiesz, ja nie mam prawie tłuszczu na żebrach, ale i tak miałam takie właśnie
                  pierożki pod pachami i nad piersiami, przy złączeniu z ramieniem. Kurczę, nie
                  wiem, czy jasno się wyrażam, nad piersią, z boku, takie wchodzące pod pachę.
                  Jak ubierałam stanik, to mnóstwo ciała wychodziło mi pod pachą, taki balonik
                  się robił.
                  Te pod pachą zniknęły prawie całkiem, te bardziej z przodu jeszcze są i pewnie
                  całkiem nie znikną, ale mocno się zmniejszyły.
                  Żałuję teraz, że nie mam zdjęć "sprzed" i "po", ale "przed" nie dawałam sobie
                  robić zdjęć, bo czułam, że wyglądam okropnie.

> Mierzyłam niegdyś staniki miękkie Samanty, chwaliła się na stronie
                  > stosowaniem nierozciągliwych, zachodnich materiałów itp.Niestety, biust
                  > wyglądał jak spłaszczona i przewrócona piramida...

Albo to nie są staniki dla Ciebie
                  Albo mierzyłaś zły rozmiar
                  Albo źle ubrałaś stanik :)
                  Ja się na temat Samanty wypowiem, bo nie mam i mieć nie będę (nie mieszczę się
                  w ich tabelce) ale Samanta ma tu też swój wątek, myślę że warto zajrzeć.

> Będę musiała też poczytać o masowaniu - bo moje bułki na plecach biorą się z
                  > nadmiaru ciała po prostu , aktualnie schudłam już 15 kg, ale przecież wciąż
                  > noszę te same staniki. No, jeden 90C już odłozyłam bo i miska i obwód za duże.

Wszystkie powinny iść na śmietnik. Co do sztuki, bo jeszcze bardziej Cię
                  skrzywdzą.

> Mam dopiero 29 lat, nie rodziłam, nie karmiłam i już takie problemy.

No widzisz, jakie masz szczęście, że tu trafiłaś? :)
                  Możesz rodzić, karmić, rodzić, karmić i nie zdefasonować piersi :D
    • mary_lu Re: Przemyślenia początkującej 'średniaka' + pole 26.06.07, 12:28
      Silie, ja też miewam w obwodzie "pod" 82 cm. W obwodach staników mniejszych niż
      75 robią mi się zapasowe piersi na plecach poniżej linii stanika idące na ukos
      do talii... Takie dwa dorodne wałki... W ciaśniejszym obwodzie znikają, a na
      ulicach widzę taki same wałki u niemal każdej nieco pulchniejszej kobiety.

A wałeczki podpachowe wchodzą do stanika, jeśli kupimy wreszcie stanik z
      dopasowanymi fiszbinami.

Ja ostatnio kupiłam sobie ten, Gai:

www.kontri.pl/index.php?action=komplet&SID=0a3db60a4852540f2eff38889e359f8a&producent=1&zestaw_kolor=202
      7&kolor_id=298

Fiszbiny sięgają mi nawet ciut dalej, niż do środka pachy, dodatkowo dobrze
      modelują wałeczki ukośnie wszyte w obwód usztywnienia.
      Wyjątkowo, jak na Gaję, nie jest to wielki rozciągliwiec, jedyna wada -
      "gryzie", na szczęście tylko do pierwszego prania.
      • silie Re: Przemyślenia początkującej 'średniaka' + pole 26.06.07, 14:04
        Dziewczynki,
        Wasze rady sa niezwykle cenne:)Ten stanik Gaji piekny Mary_lu.I majtki jakie
        cudne do niego!
        Na razie więc muszę pomierzyć, żeby upewnić się, że 80 obwód to jest na pewno
        to...a potem ominę ABCD i zacznę od E :)))
        Będę zdawac relacje!
        s.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka