Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5

• ginger1980 77/101 25.07.07, 16:04
      do tej pory nosiłam 75E i odrobine odstaje mi na mostku, no a poza tym te bułki
      pod pachami... skoro twierdzicie że są one skutkiem złego stanika a nie tego że
      jestem ogólnie mięciutka;) to chętnie się ich pozbędę.
      77 jest zmierzone na maksymalnym zcisku więc wydaj mi się ze obwód 75 jest ok.
      tylko nie wiem jak z miseczką? z tabelki wychodzi polskie F. Jaki to będzie
      rozmiar w brytyjczykach?
      • maheda Re: ginger1980 - 77/101 25.07.07, 16:26
        Z tabelki w Bellissimie możesz odczytać rozmiary "brytyjczyków" właśnie ;)
        75F to jest 34F.

Wg polskich norm (co 2 cm kolejna miseczka), różnica między 101 cm a 75 to jest
        26 cm, a ponieważ wg owych "polskich norm" A to 13 cm, B to 15 cm i tak dalej -
        26 cm różnicy będzie odpowiadać stanikowi w rozmiarze jakieś 75H.
        Ale nie martw się, istnieje Avocado, istnieje Melissa i Comexim - one mają
        trochę normalniejsze rozmiarówki - każde trochę inną, więc trzeba pytać, a
        najlepiej sprawdzać tutaj na forum, jak się one mają w poszczególnym modelach
        do innych staników.
        • limonka_01 Re: ginger1980 - 77/101 25.07.07, 22:47
          Jeżeli masz pewną warstwę tłuszczyku na ciele, to sugerowałabym 70G czyli 32G w
          brytyjskich markach. Jeżeli natomist "sama skóra i kości" to 75F lub 75FF może
          wystarczyć.
    • agata272 Teraz ja :) - 77/99 25.07.07, 21:30
      No właśnie. Wymiary pod biustem: 76-77, w biuście 98 bez stanika, 99 w staniku,
      różnica tylko w poziomie mierzenia ;).

Przytyło mi się w ciągu ostatnich 2 lat i nagle moje stałe 75D robi się
      ciasnawe. O ile w starej Samancie jakoś nie jest tak tragicznie - nisko
      zabudowana i rozciągliwa miska mnie ratuje, ale piersi uciekają pod pachę, bo
      fiszbina je nie do końca łapie. W nowym Chantelle, jest optycznie ładnie [dawno
      nie miałam takich ładnych piersi pod obcisłą bluzką ;)], to pod względem
      komfortu tragicznie - odstaje od klatki piersiowej środkowa częśc stanika, muszę
      "skarby" upychać, żeby nie wychodziły pod pachami, a środek z końcami fiszbin
      wbija mi się w piersi. Ostatnio zmierzony jak objawienie jeden z minimizerów
      Triumpha [Elegant Comfort W] w rozmiarze 75F! Szykuję się do zakupów w necie
      [avocado, freya i panache prawdopodobnie], więc proszę o radę...

Pozdrawiam,
      Agata
      • aska01 Re: Teraz ja :) - 77/99 25.07.07, 22:51
        A może by tak 70FF na początek? Z tabeli Bellissimy wychodzi jak obszył. 75 się
        raczej szybko rozciągnie.
        • agata272 Re: Teraz ja :) - 77/99 26.07.07, 15:01
          No właśnie ja się tych 70-tek boję. Mam tendencję do tycia i chudnięcia
          naprzemian, więc ciężko mi wycyrklować ze stanikami w odpowiednim rozmiarze. Na
          razie mam ten Chentelle w rozmiarze 80D [ciasny pod biustem jak cholera jest od
          początku i nic a nic się nie rozciągnął, stąd tak duży obwód] na wypadek spadku
          wagi, bo już się sprawdził, ale szukam jakiegoś na te moje aktualnie większe
          gabaryty.

Mam opadający biust [taka genetyka, w wieku 21 lat też się to zdarza], więc
          trudno mi trafić na coś, co podniesie i zaokrągli tak jak lubię. Duże miski mnie
          martwią, gdyż mam w nich wrażenie, że o ile dół się wypełnia [ach ta
          grawitacja], o tyle góra już niekoniecznie ;). Wybieram się do Avocado w tym,
          albo przyszłym tygodniu, to zobaczę co tam znajdę. I poproszę z pewnością o to
          70FF :) [ile to jest wg ich rozmiarówki?].
          • aska01 Re: Teraz ja :) - 77/99 26.07.07, 18:38
            FF to będzie H. Ale uważaj, bo z tego, co czytałam, Avocado miewa małe i duże H
            (zależnie od modelu). A stanik ma opierać się na żebrach, więc o ile nie
            przytyjesz gwałtownie, to nie będzie problemu.
            • agata272 Re: Teraz ja :) - 77/99 26.07.07, 21:01
              Ale jak tyję, to nie w żebrach właśnie :). Ja ogólnie, mimo że specjalnie
              szczupła nie jestem, to przy moim wzroście [182 cm] tłuszcz na żebra widocznie
              nie dociera ;) i mam go tam niewiele [po prostu koścista jestem w tym miejscu].
              Bardziej się boję rozciągliwości obwodów. Za to przy tyciu w biuście rosnę
              natychmiastowo, to pierwsza oznaka dodatkowych kilogramów, stąd boję się, że
              stanik kupiony w odpowiednim rozmiarze szybko stanie się nieodpowiednim ;).
    • emma71 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 25.07.07, 23:02
      Witam,

Bardzo proszę o pomoc.Nie zauważyłam i napisałam w watku już nieaktualnym więc
      piszę jeszcze raz.Pod biustem mam na ciasno 86-87 cm (niestety sporo
      tłuszczyku), a w biuście 111 cm.Przed ciążą nosiłam 36E (głównie angielskie)a
      teraz 80F (Felina Melina),38DD (amerykański minimiser Bali),czasem się wciskam
      w stare 36E ale "wciskam" dobrze oddaje to jak pasuje.Tak naprawdę najlepszy
      jest ten Bali ale też ociupinkę za mały (ale nie bulek).
      Bardzo proszę o pomoc.Zwłaszcza jeśli chodzi o modele Fantasie i
      Panache.Kupiłam właśnie 36F Fantasie Lily i niestety za mały...
      • aska01 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 25.07.07, 23:14
        Obwód 36 odpowiada naszemu 80. Przy tym obwodzie z tabelek wynika G, czyli 2
        rozmiary więcej (36G brytyjskie). Po drodze jest jeszcze FF, ale to tylko w
        wypadku gdyby ten obecny był minimalnie za mały. Dodatkowo - czy obwód daje
        wrażenie odpowiedniego podtrzymania? Czy nie za dużo obciążone są ramiączka?
        Przy rozciągliwych modelach możesz pomyśleć o 75H (34H) + przedłużka na pierwsze
        dni. Zastanawiające, że ten amerykański model jest dobry. Może to kwestia fasonu
        i szerszego obwodu (dlatego nie odczuwasz, że może być za ciasny).
        Pozdrawiam.
        • emma71 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 25.07.07, 23:54
          Bardzo dziękuję.Pewnie metodą prób i błędów dojdę czy FF czy G.Trochę
          przesadziłam bo zamiast zapytać tutaj na forum kupiłam ostatnio biustonosz na
          ebayu 36F i jest za mały.Ten model to na mój gust sporo za mały ale
          to "balcony".Nigdy takiego nie miałam.Zawsze nosiłam zabudowane staniki a tutaj
          biust wylewa się górą.
          Ten amerykański 85DD czyli europejskie 85E jest bardzo ciasny i się w obwodzie
          praktycznie nie rozciaga.Jest dosyć zabudowany więc górą się nic nie
          wylewa.Czasami widzę,że tylko fiszbinka nie do konca przylega do żeber.Co
          prawda wszystko jest wygodne ale widać,że ciut miejsca pewnie brakuje,
          zwłaszcza w tej większej piersi.
          • swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 26.07.07, 00:04
            Ja bym raczej stawiała przy tym amerykańskim staniku na za ciasne miseczki. Są
            tak skonstruowane ze biust nie ma którędy się wylać wiec ciągnie obwód do
            przodu. Wtedy czujesz ten obwód na plecach. A spróbuj w tym staniku zapiać się
            miseczkami do tyłu, bez zakładania ramiączek, żeby przymierzyć sam obwód. I
            amerykańskie 85DD to nie jest europejskie 85E tylko polskie 85E. Firmy np.
            brytyjskie (czyli europejskie) posiadają miseczki DD.
    • supervixen 73/90 26.07.07, 21:28
      pod biustem - 73 (przy czym jakimś większym zapasem tłuszczyku nie dysponuję w
      tych rejonach)
      w biuście - 90

Mój najlepszy stanik to Triumph, chyba 75B (oderwana metka:/) Jest za szeroki w
      obwodzie (teraz to wiem;), ale za to miseczki tego akurat modelu świetnie
      obejmują biust.
      • swierszczowa1 Re: 73/90 26.07.07, 22:02
        Ja bym na początek spróbowała 65E brytyjskie. W polskich to będzie 65F.
        • turzyca Re: 73/90 26.07.07, 22:35
          Aczkolwiek jesli tluszczu naprawde malo to mozna wyprobowac ciasne 70DD/E.
          Latwiej troche o 70 niz 65, ale powinno byc naprawde scisle.
          • supervixen Re: 73/90 26.07.07, 23:45
            Dzięki, dziewczyny...

No właśnie specjalnie podkreśliłam ten brak tłuszczu, bo raczej do kościstych
            należę i trochę mnie przeraża perspektywa obwodu 7cm mniejszego. Z drugiej
            strony, szukanie bardzo ścisłych 70ek to może być zadanie ponad moje siły:D
            Bardzo to wszystko skomplikowane;)

I tak dla pewności, bo do końca jeszcze się nie orientuję: czyli na przykład
            Avocado 65F lub 70E, ale Freya 65E lub 70DD?
            • swierszczowa1 Re: 73/90 26.07.07, 23:52
              Avocado ma chyba jakaś całkiem swoja rozmiarówkę. do nich najlepiej maila
              napisac. A we freyi Panache, Fantasie itd 65E. Jak będzie za ciasne to najwyzej
              odeślesz, badz na pierwsze dni założysz przedłuzkę :) Chociaż martwie sie
              troche czy miseczka na pewno nie bedzie za ciasna (jesteś chyba na granicy
              rozmairowej) Dopiero przymiarka da Ci pewność.
              • supervixen Re: 73/90 27.07.07, 00:11
                Spróbuję z tym 65E, zobaczymy co z tego wyjdzie:)
                • supervixen Po pierwszym zakupie... 06.08.07, 15:02
                  Zamówiłam Fantasie Jennę 65E, bo była dostępna 'od ręki' w Intimo4you - dziś
                  przyszła. Stanik - piękny! Obwód jest ok, czuję jak podtrzymuje, ale nie
                  pozbawia mnie możliwości oddychania:) Niestety, miseczki nie leżą idealnie...
                  Chyba są za duże:/ Jeśli jestem idealnie wyprostowana, jest to prawie
                  niezauważalne, ale jeśli się lekko zgarbię czy pochylę - ich góra odstaje. Mam
                  też 'próżnię' tuż poniżej ramiączka, poradnik na Figleaves sugeruje, że to
                  akurat kwestia doboru modelu do budowy biustu i powinnam nosić małozabudowane
                  staniki, co by się chyba zgadzało.

No i co robić? Odesłać i zamówić coś w innym fasonie, a jeśli tak to co
                  najlepiej? Wymienić na Jennę 65DD? Pewnie się wtedy okaże nieco za mała:/
                  • kasica_k Re: Po pierwszym zakupie... 06.08.07, 15:28
                    Przy pochyleniu czy zgarbieniu kazdy stanik zaczyna ukladac sie inaczej i nieco
                    luzu w takiej pozycji nie swiadczy o niczym zlym. Miseczki maja nie odstawac
                    wtedy, kiedy stoimy prosto :) Upewnij sie jeszcze, ze stanik jest dobrze
                    zalozony (pewnie jest).

Co do duzych "obszarow prozni" ponizej ramiaczka - czesto tworza sie one wtedy,
                    gdy miseczka jest skrojona w ten sposob, ze siega bardzo wysoko w kierunku
                    ramiaczka. Zauwazylam, ze wiele stanikow plunge jest bardzo zabudowane w tym
                    miejscu, za to oczywiscie posrodku jest nizej. Jesli w Twoim przypadku tez tak
                    jest, to rzeczywiscie rozejrzyj sie za innym fasonem, najlepiej za balkonikami,
                    bo one najczesciej sa troche nizsze przy ramiaczkach, za to miedzy piersiami
                    niestety wyzsze. Ogolnie cala gorna krawedz maja bardziej wypoziomowana :)

Istnieje tez mozliwosc, ze miseczka jest faktycznie przyduza i wymiana na
                    wieksza zalatwi problem. Musisz ocenic, jak to z tymi luzami i odstajacymi
                    miseczkami jest. Czy w DD nie bedzie bulek?
                    • supervixen Re: Po pierwszym zakupie... 06.08.07, 16:58
                      > Przy pochyleniu czy zgarbieniu kazdy stanik zaczyna ukladac sie inaczej i
                      nieco
                      > luzu w takiej pozycji nie swiadczy o niczym zlym. Miseczki maja nie odstawac
                      > wtedy, kiedy stoimy prosto :)

Heh, to znaczy, że już się nie mogę garbić?:D Kto by pomyślał, że zmiana
                      stanika wpłynie na poprawę mojej sylwetki:P

> Co do duzych "obszarow prozni" ponizej ramiaczka - czesto tworza sie one
                      wtedy,
                      > gdy miseczka jest skrojona w ten sposob, ze siega bardzo wysoko w kierunku
                      > ramiaczka. Zauwazylam, ze wiele stanikow plunge jest bardzo zabudowane w tym
                      > miejscu, za to oczywiscie posrodku jest nizej. Jesli w Twoim przypadku tez tak
                      > jest, to rzeczywiscie rozejrzyj sie za innym fasonem, najlepiej za
                      balkonikami,
                      > bo one najczesciej sa troche nizsze przy ramiaczkach, za to miedzy piersiami
                      > niestety wyzsze. Ogolnie cala gorna krawedz maja bardziej wypoziomowana :)

Tak, mam wrażenie, że to stąd ten problem... A więc następny zakup to będzie
                      coś balkonikowego:) Coś takiego jak Freya Antoinette się nada? Freya Polyanna?
                      Od pierwszej wizyty na Bravissimo kusi mnie słodki balconette w krateczkę
                      Kalyani, ale na razie wolę zamawiać z polskich sklepów...

Musisz ocenic, jak to z tymi luzami i odstajacymi
                      > miseczkami jest. Czy w DD nie bedzie bulek?

Żebym to ja wiedziała:/ WYDAJE mi się, że DD będzie ciut za małe, tym bardziej
                      że oczywiście mam jedną pierś odrobinę wiekszą i ta większa w zasadzie nie
                      wzbudza u mnie większych zastrzeżeń w tym 65E.

No cóż, myślę, że zostawię sobię tę Jennę. Chodzę w niej od rana i już się
                      sentymentalnie przywiązałam;)Następny stanik zamówię po prostu w dwóch wersjach
                      rozmiarowych do porównania i tyle. Jeśli się metodą prób i błędów okaże, że
                      faktycznie ta Jenna to nie był mój rozmiar, to najwyżej sprzedam albo
                      uświadomię jakąś znajomą przy jej pomocy;)

Jeśli bredzę to mnie naprostujcie:D
    • morgen_stern Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 27.07.07, 13:06
      Witam.
      Tym razem zapytanie w imieniu koleżanki - 82/106.
      Dzięki z góry!
      • anna-pia 82/106 27.07.07, 13:28
        na początek proponuję 75G
    • zawsze_zielona Teraz ja:) 71/86 27.07.07, 20:49
      Witam, pisze pierwszy raz a czytam juz od dluzszego czasu. Nie musze chyba
      mowic, ze dzieki Wam sie dowiedzialam, ze nosze zly stanik. Coz, lepiej pozno
      niz wcale. zwykle nosilam rozmiar 75B, ktory oczywiscie szybko robil sie za
      szeroki, choc mam jeden z Triumpha i jest OK. Ostatnio kupilam 70C (MarieJo)i
      jestem w miare zadowolona, choc moglyby byc troche ciasniejszy. Jesli mam
      eksperymentowac z 65 to zakup pewnie tylko przez interenet, wiec wole sie
      zapyatc madrych glow na forum jaki rozmiar mam kupic. Mierzylam sie ciasno-
      okolo 71-72cm pod i 86-87 w biuscie. Dziekuje za pomoc.
      • aska01 Re: Teraz ja:) 71/86 27.07.07, 20:52
        Jeśli chcesz zacząć od 65, to DD. Nie wiem, na ile możesz się ścisnąć obwodem,
        może 60 docelowo będzie lepsze. Wtedy 60F. To dla brytyjskich staników. Melissa
        chyba 65E, ale musiałabyś sprawdzić tabelkę na ich stronie.
        • zawsze_zielona Re: Teraz ja:) 71/86 27.07.07, 22:14
          Dzieki za podpowiedz. Nie wiem, czy w 60 sie zmieszcze. Naprawde mierzylam sie
          ciasno i za duzo ocieplacza na zebrach nie mam. Sprobuje z tym 65DD.
          • turzyca Re: Teraz ja:) 71/86 28.07.07, 03:19
            Jesli masz jak dojechac do Warszawy, Poznania, Krakowa to niekoniecznie musisz
            kupowac przez internet. Przynajmniej zeby przymierzyc 65... :)
            • zawsze_zielona Re: Teraz ja:) 71/86 29.07.07, 00:07
              No wiem, w Avocado np. Bede w Warszawie za dwa tygodnie, wiec moze uda mi sie
              tam zajrzec. Dziekuje jeszcze raz za rady.
    • supervixen to jeszcze 78/92 27.07.07, 23:34
      Kazałam się zmierzyć mamie, jak szaleć to szaleć;) Oczywiście jej reakcją było
      pytanie: a jak to trzeba mierzyć? Okazało się, że nigdy się nie mierzyła, a ma
      48 lat:/ (i piekny, pełny biust, który często spłaszcza:/)
      • maheda Re: to jeszcze 78/92 - supervixen 28.07.07, 11:10
        Proponowałabym na początek przymierzyć 75C, a może nawet 75D.
        Ale docelowo to raczej 70F (Samantha), a brytyjczykach pewnie 70E (32E).
        Albo i jeszcze inaczej, jak biust zacznie się zbierać z obwodu do miseczek :)
        • turzyca Re: to jeszcze 78/92 - supervixen 28.07.07, 11:47
          Ja bym jednak celowala w 70... 75 tylko jesli mama jest mocno koscista.

Sama z tym obwodem pod wlasnie kupilam 65, choc mam wrazenie, ze niezbyt scisle 65.
          • supervixen Re: to jeszcze 78/92 - supervixen 28.07.07, 12:22
            Dzięki! Wybieramy się do stacjonarnej Bieli w Gdyni, więc być może uda nam się
            na miejscu rozeznać w rozmiarach:)
            • supervixen Mama-szczęściara i przeliczanie rozmiarów 07.08.07, 21:48
              Wczoraj się rozpisałam o swoich zakupach, ale zapomniałam, że i mamę
              tu wymierzyłam. No i tak: mama, jako że chciała obwód 70, miała w
              sklepie stacjonarnym Bieli spory wybór (ja nie, bo 65-ka była jedna
              na cały sklep). Tam są głównie Feliny i Chantelle, jakieś niedobitki
              Freyi, mama mierzyła też jakiś Rigby&Peller. Ostatecznie skończyło
              się na bardzo ładnej Felinie Conturelle, która leży po prostu
              idealnie i ma rozmiar 70G.

Teraz pewnie przerzucimy się na internet, bo nie chciałabym, żeby za
              bardzo się do Feliny przyzwyczaiła (ten jeden model leży super, ale
              pozostałe raczej robiły jej dzioby z biustu). To w jaki wstępnie
              rozmiar brytyjski celować?

No i gdzieś tu wyczytałam, że Felina ma płytkie miseczki, więc
              pomyślałam, że w pozostałych nie-brytyjskich to będzie 70F, ale
              mierzyła w innym sklepie dwie Samanty 70F i na moje oko były za
              małe. Stanik nie przylegał do mostka, po ułożeniu biustu robiły się
              małe bułeczki. 70G niestety nie było (oczywiście panie sugerowały
              zamianę obwodu na 75, albo nawet 80, ale byłam nieugięta i
              powiedziałam, że już ten 70 się strasznie rozciąga:))

W każdym razie tak się zastanawiam nad tym jej rozmiarem;)
    • agata00123 100/126 28.07.07, 14:08
      do tej pory nosilam 95D i jak jest zabudowany to w sumie pasowalo nie tak super ale jakos tam lezal. jaki powinnam teraz kupic? potrzebuje taki bardziej sportowy zeby podczas cwiczen mi biust nie skakal do nieba:) pomozcie.
      • bouillabaisse stanik dla Mamy 79/95 28.07.07, 19:31
        Po uzyskaniu waszej porady w temacie swoijego rozmiaru, chciałabym nawrócić na
        właściwą drogę Mamę. Ma 79 pod biustem i 95 w biuście; jest po 40tce, piersi ma
        trochę obwisłe i trochę tłuszczyku też.
        chciałabym jej coś fajnego kupic (bo do tej pory to głownie 80C z bazarku),
        więć jakbyście doradziły coś nie bardzo drogiego, co mogłoby ją zachęcić do
        poprawnych stanikowych zakupów byłoby super. Prosiłabym o przeliczenie na
        numerację i polską i angielską. Bardzo wam z góry dziękuję!
        • kasica_k Re: stanik dla Mamy 79/95 28.07.07, 20:33
          Obwod radzilabym najwyzej 75, a przy takim obwodzie dobre moze byc 75D albo 75DD
          (w firmach, ktore nie maja DD - 75E) - takie rozmiary sa do dostania w zwyklych
          sklepach, przynajmniej w miare dobrze zaopatrzonych. Przy D/DD rozmiarowka
          polska jest podobna do angielskiej, rozbieznosci zaczynaja sie wyzej.

Jesli zas obwod Twojej mamy byl mierzony raczej luzno, to lepsze moze okazac sie
          70 - i wtedy angielskie 70F, polskie 70G (np. w Comeximie).
          • turzyca Re: stanik dla Mamy 79/95 28.07.07, 20:54
            ja ze wzgledu na ten opisany tluszczyk kierowalabym sie raczej ku 70.
      • turzyca Re: 100/126 28.07.07, 21:17
        Zanim pojawi sie ktos bardziej kompetentny:
        -mierzylas na wdechu na scisk?
        -jestes raczej z szerokokoscistych i Twoje zebra wystaja przez skore bardzo
        wyraznie czy raczej masz troche ocieplacza? Tylko na zebrach czy na plecach rowniez?
        • agata00123 Re: 100/126 28.07.07, 21:48
          scisle po biustem to 100 ( na wdechu) i niestety mam za duzo cialka, bardziej na plecach niz na zebrach.
          • agata00123 Re: 100/126 28.07.07, 22:52
            na wydechu to 98. no i czekam czekam i nie wiem czy sie doczekam ale bede czekac:):):)
            • turzyca Re: 100/126 28.07.07, 22:56
              Widzisz, tu jest cala akrobatyka zwiazana z duzymi obwodami, ktora przewiduje
              rozmaita scisliwosc, jak rowniez ocene, ile z obwodu piersi sklada sie na plecy,
              a ile na piersi. A poniewaz dla mnie to odlegly koniec rozmiarowki i nie mam
              zadnego doswiadczenia, to nie bede sie podejmowac wyceny. Jak nie dzis, to jutro
              ktos madry sie tu na pewno dopisze.
              • agata00123 Re: 100/126 28.07.07, 22:57
                ok to bee czekac az do skutku. pozdrawiam i dziekuje.
                • agata00123 prosze pomozcie. 29.07.07, 13:40
                  w srode jade do wroclawia i bede szukac czegos odpowiedniego ale nie wiem jeszcze w jakim rozmiarze:( pomozcie bo wypad do wrocka nie zdarza mi sie czesto ( mieszkam w malej miejscowosci) a w necie nie kupie nic na poczatek bo sie boje ze nie bedzie pasowal.
                  100/126.
                  • maheda Wątpię, że znajdziesz we Wrocku stanik... 29.07.07, 14:33
                    Dziewczyny tutaj opisują jakieś sklepy:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=66362226&v=2&s=0
                    ale nie wiem, na ile ma to jakikolwiek sens. Dostać się w łapy sprzedawczyni,
                    która będzie z uporem maniaczki twierdziła, że brytyjskie 80H to jest dokładnie
                    to samo, co posiadane przez nią "wyjątkowo ciasne" 95E wg mnie mija się z celem :/
    • agamara1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 28.07.07, 19:47
      to ja poprosze o rade :D

pod biustem 81cm
      w biuscie 112cm
      teraz nosze rozmiar 80 H-J (zalezy od firmy) z tym ze gorseciarka dopasowuje
      obwod ;)

chce zamowic stanik w melisa.com i boje sie zle dobrac rozmiar, i niechce
      przerabiac znowu u gorseciarki ;D

pomocy
      • kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 28.07.07, 20:16
        Pytania pomocnicze: jak mierzylas obwod (prawidlowa metoda: wydech, scisk i
        odczyt pomiaru :)); czy jestes osobka bardzo szczupla, czy raczej mniej?
        • agamara1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 28.07.07, 20:19
          obwod na wydechu i mocno zacisnelam :)

bardzo szcupla to nie nosze 38-40 w pasie mam 80cm i 170cm
          trudno sie samemu ocenic ;)
          • kasica_k agamara1 28.07.07, 20:24
            No to w brytyjskich stanikach zaczelabym od 75H albo 75HH. W modelach znanych z
            ciasnoty obwodowej moze byc tez dobre 80G albo GG, przy czym NIE mowie tu o
            polskich markach, ktore maja zupelnie inny system rozmiarow i znacznie mniejsze
            miseczki. Do brytyjskich marek zblizona jest rozmiarowka polskiego Avocado
            (www.avocado.com.pl), Melissa natomiast ma wlasny system. Poniewaz jest znana z
            raczej dopasowanych obwodow, mozesz, przynajmniej na poczatek, wolec okolice 80J.
            • agamara1 Re: agamara1 28.07.07, 20:31
              w takim razie zamowie 80J juz nawet model(0279) sobie upatrzylam :D uwielbiam
              staniki w takim fasonie :d
          • maith Agamara1 - zaraz, stop, w jakim pasie? 29.07.07, 02:17
            Ty masz podać obwód pod biustem :)
            A jeśli przy ściśnięciu masz pod biustem 81 cm i nie uważasz się za bardzo
            szczupłą, to raczej nie powinnaś zaczynać od 80 cm pod biustem, no chyba że w
            Panache Salsa - ale to jedyny znany mi wyjątek i od niego się raczej nie zaczyna.

Moim zdaniem to 75H na początek mogłoby pasować. Melissa sugeruje 75L, ale
            szczerze mówiąc mam wątpliwości, czy ten rozmiar nie okazałby się za duży w
            biuście...
            Jeżeli już bym zamawiała Melissę, to na wszelki wypadek oprócz 75L wzięłabym
            jeszcze 75K dla porównania.
            Ale miękkie na fiszbinach. Żadnych sztywniaków, bo one mogą zafałszować odbiór
            rozmiaru.
            • anna-pia Re: Agamara1 - Melissa cd 29.07.07, 08:22
              A jeśli możesz zablokować więcej pieniedzy, to weź też 75J - dla pewności, jeśli
              75K wydawałoby się za duże w biuście.
              jesli nie jesteś zbyt szczupła, to za część obwodu w biuście odpowiada ocieplacz
              na plecach (ewent. szersze plecy) i wtedy może okazać się konieczne zmniejszenie
              miski
              • agamara1 Re: Agamara1 - Melissa cd 30.07.07, 09:28
                zamowie rozmiary 75 J K L tylko poradzcie jeszcze jakis fajny model z melissy ;)
                zeby piersi byly uniesione do goru, byly okragle nie szpiczaste i zeby nie
                splaszczal ;) acha i zeby nie byl typu "namiot po babci" a raczej sexi bo
                chodze z dosc duzymi dekoldami ;) i piersi delikatnie widac ;P
    • frrancuzeczka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 29.07.07, 16:13
      Witam!
      Debiutuję na forum, więc po pierwsze dzień dobry :)
      Po drugie- zmierzyłam się i wyszło pod biustem 78 cm a w biuście 88cm.
      Generalnie noszę 75B i jest dobrze. Problem miałam z kupnem stroju kąpielowego-
      nie było tradycyjnych rozmiarów jak w przypadku biustonoszy, tylko S,M,L lub
      36,38,40 itp. Większość 38 miała za małe miski, dobre były 40 mimo, że ubrania
      noszę w rozmiarze góra 36, dół 36/8. W końcu kupiłam kostium 38. Wydaje mi się,
      że noszę dobrze dobrane staniki, nic mi się nie wylewa, nie wbija, nie mam 4
      piersi ;) ale na wszelki wypadek niech sie wypowiedzą specjalistki.
      Pozdrawiam.
      • swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 29.07.07, 16:28
        Myśle ze ten znienawidzony przez nas rozmair (bo zawsze próbują nam wszystkim
        go wcisnać), akurat w Twoim przypadku jest strzałem w 10:) Czy podczas uzywania
        obwód nie rozciąga Ci sie zbytnio i nie podnosi potem na plecach do góry? Jesli
        tak, mozesz próbować 70D. Na początku zapinać na najluzniejsza haftke. Strojów
        tez szukaj z rozmairówką stanikową. Ewentualnie kupuj w firmach gdzie stanik
        jakiegoś rozmiaru (np38) to włąśnie 75B/70D. Powinno pisac na metce czy
        opakowaniu jakiemu stanikowi odpowiada dany rozmiar.
        • swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 29.07.07, 16:30
          Jesze jedno. Czy ty te żebra zmierzyłaś bardzo ciasno ina wydechu? Bo jak nie
          to wtedy napewno obwód 70 a nie 75.
          • frrancuzeczka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 29.07.07, 16:36
            Bardzo ciasno na wydechu to mi wyszło 75cm :)czyli powinnam spróbować zmierzyć
            obwód 70 i miseczkę D? W moim aktualnym 75B zapięcie jest tam gdzie powinno być,
            jestem wyczulona na takie podjeżdżające do szyi ;) Sprawdziłam kostium i
            faktycznie to jest 38 i 75B.
            • swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 29.07.07, 16:57
              Jeśli Ci obwód nie podjezdza to znaczy że stanik jest dobrze dobrany:) Kupujac
              poprostu powinnać zwracać uwagę czy jest wystarczajaco ścisły. (pamiętajac ze
              podczas używania będzie sie rozciagał), i ewentualnei przymierzac też 70C/D
              (raczej D), ale to przy rozciagliwych stanikach:) Jeśli teraz Ci nic nie
              podjeżdza na plecach to te które masz sa ok:)
              • frrancuzeczka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 29.07.07, 17:01
                To bardzo się cieszę :) ale przy najbliższej okazji z ciekawości zmierzę 70 C/D.
                • lenuuusia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 29.07.07, 19:55
                  kiedyś juz prosiłam o pomoc w doborze rozmiaru, jednak ostatnio 70E zrobił się
                  jakkoś troche za mały... zależy od modelu, zmierzyłam się jeszcze raz i wyszło
                  troche inaczej:) (w koncu chyba porządnie ścisnęłam pod biustem:)) wyszło
                  pod>68-69 a w biuście>ok.94 czy powinnam próbować 65FF i 70F? dodam ze mam
                  jeden stanik panache 70F i wydaje mi się ze jest troche za duży ale może zależy
                  to od modelu ten akurat ma szeroki rozstaw, nie zbiera do środka.
                  • kasiamat00 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 29.07.07, 21:02
                    Ja bym zdecydowanie obstawiała 65FF, jak nie 60G/GG. 70F będzie luźne pod biustem.
                  • maith Lenuuusia 29.07.07, 22:32
                    Po zmianie rozmiaru na lepszy, biust wraca na swoje miejsce, czasem także z obwodu.
                    Dlatego nie ma nic dziwnego, jeśli teraz wychodzi Ci 68-69cm. Ale to oznacza, że
                    o obwodzie 70 powinnaś zapomnieć. Obwód stanika nigdy nie powinien być szerszy
                    niż wynik pomiaru. Na pewno warto przymierzyć 65FF i wtedy zobaczyć, co z miseczką.
    • agamara1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 30.07.07, 10:10
      dziewczyny teraz to calkiem zglupialam pomierzylam sie jeszcze raz dzisiaj rano
      przed zamowienie stanika i wyszlo tak pod biustem 76cm a w biuscie 110cm

kurde czy to mozliwe zeby w tydzien tak zjechal mi obwod :/ ??
      • maheda Re: 75/110 - agamara1 30.07.07, 11:25
        Mogłaś być przed okresem, mogłaś być akurat popuchnięta (co Ci teraz zeszło),
        mogłaś inaczej ułożyć miarę krawiecką, różne rzeczy mogły się stać.
        Jeśli natomiast masz pod biustem 76cm, to zamiast 75tek powinnaś raczej celować
        w 70tki, jak mi się wydaje.
        Z brytyjczyków celowałabym w 70H albo 70HH na początek...
        • agamara1 Re: 75/110 - agamara1 30.07.07, 11:59
          przed okresem jestem wlasnie teraz :) a z melisy jaki rozmiar?? chcialam zaczac
          od czegos polskiego ;)

pierwszy raz przez net bede kupowac i chcialabym bezproblemowo i szybko
          wymienic na inny w razie czego ;)
        • agamara1 nie dla mnie ciasne obwody :/ 01.08.07, 16:01
          >>>Jeśli natomiast masz pod biustem 76cm, to zamiast 75tek powinnaś raczej
          celować
          w 70tki, jak mi się wydaje.
          Z brytyjczyków celowałabym w 70H albo 70HH na początek<<<<

dzisiaj mierzylam 70 :/ okropienstwo nie moglabym sie tak katowac, przeciez w
          tym oddychac sie nie da :O po zdjeciu stanika mialam caly odcisniety na moich
          koscistych plecach
          75 tez byla ciasna
          ciasne obwody nie dla mnie ;)
          • zazulla a jakie modele mierzylas? n/t 01.08.07, 17:04
          • swierszczowa1 Re: nie dla mnie ciasne obwody :/ 01.08.07, 22:57
            A próbowałaś mierzyc bez zakłądania misek i ramiaczek? n.p. miskami do tyłu?
            Tez było tak ciasno? Bo mnie sie wydaje że miseczki były za małe i to one
            ciagneły tak ten obwód w przód. Wtedy mozna mieć mocno wbity obwód w plecy.
            Zwłasza przy takim kroju w którym piersi nie maja się którędy wylać.
            • turzyca Re: nie dla mnie ciasne obwody :/ 02.08.07, 01:10
              Ja bym chciala powiedziec, ze na poczatku ciasne obwody wydaja sie strasznie
              niewygodne.
              Moj pierwszy stanik, kupiony u pani Hani i tam zalozony, sciagnelam jak tylko
              dojechalam do domu, bo tak niewygodny mi sie wydawal. Potem zakladalam na kilka
              godzin i znow zdejmowalam, az w koncu sie przyzwyczailam, ze tak ma byc. Teraz
              kupujac nowy stanik bez problemow siegnelam po bardzo waski obwod. Gdyby nie
              pani Hania to pewnie i tak bym doszla do wlasciwego obwodu (tym bardziej ze
              dlugiej drogi nie mialam) ale duzo wolniej. Bo jednak zmiana na poczatku jest
              dosc odczuwalna i troche nieprzyjemna. Ale korzysci jakie sie odnosi po
              przezwyciezeniu pierwszego odruchu sa tak duze, ze nie warto probowac sie
              oszukiwac. Trzeba zacisnac zeby na tych kilka dni, a potem czlowiek zaczyna sie
              rozkoszowac. :)
            • agamara1 Re: nie dla mnie ciasne obwody :/ 02.08.07, 08:21
              mierzylam stanik panache model nie mam pojecia jaki mial haftowane na misce
              takie jakby listki, bardzo ladny i nawet tani
              • zazulla pewnie Tango II? link 02.08.07, 18:39
                www.undercoverexperience.co.uk/pan3251ap.htm
                Wystepuje do miseczki K, kolory: bialy, czarny, cielisty, brzoskwiniowy,
                czerwony, brazowy, turkusowy [azure i tez taki ciemniejszy], byl chyba jeszcze
                fioletowy.
        • zazulla Re: 75/110 - agamara1 01.08.07, 17:03
          maheda napisała:

> Mogłaś być przed okresem, mogłaś być akurat popuchnięta (co Ci teraz zeszło),
          > mogłaś inaczej ułożyć miarę krawiecką, różne rzeczy mogły się stać.
          > Jeśli natomiast masz pod biustem 76cm, to zamiast 75tek powinnaś raczej celować
          > w 70tki, jak mi się wydaje.
          > Z brytyjczyków celowałabym w 70H albo 70HH na początek...

Melissa jest scisla. Ja przy takich wymiarach bralam 75K i 70L i teraz po
          noszeniu Arabelki 70J, obwody w Melissie wydaja mi sie bardzo scisle. Zapinam je
          teraz na najluzniejsza haftke.
      • zazulla masz wymiary jak moje 01.08.07, 17:01
        agamara1 napisała:

> dziewczyny teraz to calkiem zglupialam pomierzylam sie jeszcze raz dzisiaj rano
        >
        > przed zamowienie stanika i wyszlo tak pod biustem 76cm a w biuscie 110cm
        >

Witam w klubie, scisle pod mam 75 [ale tak bardzo scisle], w biuscie luzno 110
        [111 spada z biustu].

W Melissie mialam 3 staniki, 75K [modele 0231 i 0279] i 70L [zwezone u nich z
        75K, bo wtedy nie mieli w ofercie miseczek L, model 0231 w bezowo-zlotej
        kolorystyce].

Poczatkowo byly super, jednak od pewnego czasu miseczki sa male i dlatego
        wczoraj zamowilam sobie 3 w rozmiarze 75L, model 0112, 0125, 0131 czyli wszystko
        balkonetki. Ponoc 0125 ma wieksze miseczki wiec sie ciesze.

Mimo, ze jestem na forum od 1.5 roku to ciagle nie mam dobrego biustonosza.
        Niestety angielskie full cupy robia mi z piersi szerokorozstawione rakiety. Mam
        Arabelle Frei w rozmiarze 70J, ale miska jest za mala a obwod za luzny. Teraz
        sie przymierzam do sprobowania Fantasie Cally w rozmiarze 70JJ bo jak na full
        cupa wyglada, ze zaokragla. Panache ma rozmiarowke do K, ale ich fiszbiny
        powyzej miseczki G sa bardzo dlugie [40 cm, gdzie ja doleruje do 35 cm] i nie
        moge ich nosic. Jest jeszcze Kalyani z miseczkami do K, ale jest rozciagliwy w
        obwodzie wiec trzeba wziac to pod uwage przy zamowieniu.

Bardzo chetnie zobaczylabym Twoje biustonosze od gorseciarki - dla nas
        gorseciarka to ostateczne zlo, bo dla wiekszosci rynek angielskich stanikow jest
        taki rozmaity i kolorowy, a przede wszystkim laskawy. Mamy galerie, w ktorej
        moglabys pokazac taki stanik.
    • patja12 71/89 30.07.07, 14:26
      Hmm. Schudłam (a może dokładniej się zmierzyłam?). 74 pod biustem zmieniło się
      w 71. W biuście bez zmian. Wniosek prosty-70D prawdopodobnie również
      ewoluowało ;). Jaki powinnam teraz mieć rozmiar? Proszę o poradę :).
      • anna-pia Re: 71/89 30.07.07, 15:13
        65E albo 60FF
        • patja12 Re: 71/89 30.07.07, 15:36
          Dzięki wielkie! Ale takie rozmiary mam wybierać ze staników angielskich?
          • bajgla Re: 71/89 30.07.07, 20:17
            tak, 65E to 30E, a 60FF to 28FF. Sorry, jeśli podaję informację, którą znasz, ale może ktoś skorzysta.

W Melissie jesteś na granicy między 65E a 65F, a w Avocado trzeba pytać, bo różnie bywa.
    • stasiowamama 73/96(102??) 30.07.07, 17:02
      Dzień dobry, bardzo proszę o poradę. Po informacjach na forum wydawało mi się,
      że problem mam rozwiązany, skoro istnieją miseczki większe niż F.Ale to nie jest
      takie proste!!Ale ad rem. Do tej mój najlepszy stanik to była Felina
      Conturelle(?) 75G, zwężana, bo nabyta na Grochowskiej. Od początku wydawała mi
      się za mała w miseczce, ale (jak ktoś napisał) "ruda małpa" skołowała mnie swoim
      autorytetem. Kilka dni temu w Avocado kupiłam Glamour 65J. Wydawał się
      doskonały,ale...nawet zapięty na najciaśniejszą haftkę w trakcie dnia opuszcza
      mi się. Poza tym fiszbiny pod biustem sprawiają mi dyskomfort. Miseczka jakby
      trochę ciągnie się ku górze. Gdy przymierzałam inne rozmiary to te z 70
      ewidentnie były za luźne.Czy to możliwe żeby mając na pewno 73cm, próbować 60?
      No i nie wiem co z miseczkami: G były ewidentnie za małe (przy 65), a J przy 70
      wyraźnie za duże. Proszę poradźcie, czy zmieniać rozmiar czy typ?(ale z tych
      które przymierzałam w Avocado ten był najlepszy!)Z niecierpliwością czekam na
      porady-Stasiowamama
      • stasiowamama Re: 73/96(102??) 30.07.07, 17:04
        Aha, te dwa wymiary po kresce, to obwód w staniku (ten 65J) i bez,ale mocno "na
        oko" ze względu na trudności z pomiarem (niestety biust mocno zmasakrowany po
        ciąży i długim karmieniu). Jeszcze raz dziękuję
      • maith Re: 73/96(102??) 31.07.07, 11:02
        Jak najbardziej może się zdarzyć, że przy 73 w biuście będą Ci pasować 60-tki i
        w bardziej rozciągliwych modelach trzeba się z tym liczyć. W ściśliwszych
        powinno wystarczyć 65.
        Hmm, jeżeli 65 w Avocado odbierasz jako zbyt luźne, to możesz jeszcze wypróbować
        65 w Melissie. Jeżeli w Avocado pasowało Ci 65J, w modelu, który ma po drodze
        jeszcze HH, to w Melissie pewnie najlepsze będzie 65K, choć wprost z ich
        tabelki, przy 102 w biuście wychodzi 65L. Oczywiście mają takie rozmiary, a że
        nie są drogie, to może warto spróbować :) Melissa ma też inny typ fiszbin niż
        Avocado.
        Oprócz tego rozejrzyj się za propozycjami Panache i Freyi w 65, tylko też
        starając się unikać rozciągliwców.
        • stasiowamama Re: 73/96(102??) 01.08.07, 16:38
          Dziękuję bardzo za poradę. Na razie czekam na kupiony na Allegro Panache Tango
          65J, nie mogłam się powstrzymać przed zaryzykowaniem :), boję się czy miseczki
          nie będą za małe. Z Melisą spróbuję po wakacjach...
          • maith Re: 73/96(102??) 01.08.07, 23:43
            stasiowamama napisała:

> Na razie czekam na kupiony na Allegro Panache Tango
            > 65J, nie mogłam się powstrzymać przed zaryzykowaniem :), boję się czy miseczki
            > nie będą za małe.

Ups. Będzie wręcz przeciwnie - miseczki będą za duże. Panache trzyma brytyjską
            rozmiarówkę, która jest większa niż polskie Avocado i Melissa.
            Ale nic się nie martw - zobaczysz może po raz pierwszy stanik, w którym się
            utopisz i od razu wystawisz go z powrotem na Allegro - na pewno znajdzie nabywcę :)

W brytyjczykach, czyli też w Panache powinnaś celować w 65H.
            W przypadku Tango II mogłoby Ci nawet pasować 65GG, bo to model o minimalnie,
            ale jednak głębszych miseczkach niż norma.

Jeszcze wyższa szkoła jazdy uwzględnia tzw. rozciągliwce. Niektóre staniki
            (sprawdza się to w wątku producenta przed zakupem) mają rozciągliwe obwody. W
            tych, wyjątkowo, pasowałoby Ci pewnie 60J (jeżeli byłyby to brytyjczyki).
            • stasiowamama Re: 73/96(102??) 03.08.07, 11:55
              No, cóż to byłoby faktycznie ciekawe doświadczenie:przymierzyć stanik z dobrym
              obwodem i za dużymi miskami ;)Jak do tej pory po chwilowej euforii kupna nowego,
              zwykle dochodziłam do wniosku, że jednak te miseczki mogłyby być większe. Poza
              tym jak podglądałam mało jest misek J, szczególnie na wyprzedażach. A to
              Panache nie jest nowe, niestety sprzedawca nie odpowiada na moje meile-więc
              jeśli transakcja nie wypali to posłucham Twojej rady.(Ale tak bardzo chciałam
              mieć ten stanik przed urlopem- a tu nici!!)
    • anieczkapoleczka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 30.07.07, 18:40
      No to teraz ja. Biuściasta zdecydowanie nie jestem. Pod biustem ściśle 72, w biuście 88. Do tej pory nosiłam (noszę) 75B, który nie jest zły, pod warunkiem, że jest nowy :) Wydaje mi się, że jednak 70C byłoby lepsze, bo w 65 się nie zmieszczę raczej.
      • swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 30.07.07, 18:45
        Bez problemu zmieścisz się w 65:) Weż zobacz o ile gumka od majtek (mierzona
        bez rozciagania)jest węższa od Twoich bioder a jakoś sie mieścisz (no jakby nie
        byla weższa to by Ci z tylka zleciały, ewentualnie szelki musialabyś dokupić:))
        Ja proponuje rozmair 65E
        • anieczkapoleczka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 30.07.07, 19:14
          65E powiadasz :). Spróbuję zrobić mały rekonesans w sklepie, w którym pracuje moja koleżanka. Ciekawa jestem czy będzie coś z obwodem 65.

Majtki na szelkach to jest bardzo interesująca propozycja :)
    • beakarp czy ten stanik dobrze leży? 31.07.07, 09:02
      ...bo mam
      wątpliwości....:www.allegro.pl/item219018775_piekny_biustonosz_firmy_panache_75_dd_75e.html
      • agamara1 Re: czy ten stanik dobrze leży? 31.07.07, 11:27
        na moje oko poczatkujacej miski sa za male i to sporo :/ w zyciu bym takiego
        stanika nie zalozyla bo przy kazdym ruchu wszystko by gora kipialo ;)
        • anna-pia Re: czy ten stanik dobrze leży? 31.07.07, 15:21
          leżeć to leży koszmarnie, miska za mała o jakieś 4 numery
          ale prawdziwy koszmar to się zacznie, jak właścicielka biustu sie poruszy...
      • maith Re: czy ten stanik dobrze leży? 31.07.07, 17:34
        To sprawia takie wrażenie, jakby biust się wylewał do przodu - co jest typowym
        objawem za szerokiego obwodu.
    • klymenystra 72/93 31.07.07, 18:05
      i jaki? cale lata nosilam 75 c/d i w sumie nie bylo zle, tylko ta fiszbina pod
      pacha nie byla pod pacha :/ ostatnio znalazlam w jakims dyskoncie (za 8 zlotych
      hehe) 70d i jest troche lepiej, ale zastanawiam sie, czy nie szukac e albo (wg
      niektorych tabeli f). szykuje sie do zakupu bardotki, a tutaj dorby rozmiar
      ejst kluczowy.
      pozdrawiam
      • swierszczowa1 Re: 72/93 31.07.07, 18:15
        70 tez raczej będzie za szerokie. Ja stawiam na 65FF.
        • klymenystra Re: 72/93 31.07.07, 18:18
          o rany. wydawalo mi sie, ze ten 70d ma akurat obwod dobry.
          nie moge wyjsc z podziwu, odkad trafilam na to forum.
          czy ja gdzies w krakowie znajde sklep z takim rozmiarem?
          • swierszczowa1 Re: 72/93 31.07.07, 18:28
            70d mogło Ci się nawet ciasnawe wydawac bo miało za małe miseczki. Wiec jak
            piersi ciagnęły do przodu to tył mógł się nawet wbijać w plecy. Ale obwód 70 na
            Twoje żebra jest za szeroki. Może przez pierwsze parę dni będzie na właściwej
            wysokosci a potem uzystasz taki efekt: besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-
            poradnikowo.html
            W Krakowie mozesz skontaktować się z panią prowadzaca sklep internetowy
            www.intimo4you.com/index.php
            Siedziba sklepu znajduje się w Krakowie.
            • swierszczowa1 Re: 72/93 31.07.07, 18:30
              Jeszcze jedno pytanie. Czy Ty żebra zmierzyłaś bardzo ciasno i na wydechu? Bo
              jak nie to 60GG :)
              • klymenystra Re: 72/93 31.07.07, 18:43
                ciasno ciasno :) wez mnie nie przerazaj :)
                to intimo chyba drogie jest...ale zaraz obejrze linke.
                wielkie dzieki :)
                • swierszczowa1 Re: 72/93 31.07.07, 18:47
                  Fakt że staniki brytyjskich firm sa dość drogie. Ale za to świetne jakościowo.
                  Kupisz jeden i będziesz go mogła uzytkować baaaaardzo długo. Warto sie przejsć
                  chociażby dla sprawdzenia rozmiaru, a potem już kupować na e-bay, allegro, czy
                  na przecenach w sklepach internetowych. Z tańszych firm to melissa.
                  • swierszczowa1 Re: 72/93 31.07.07, 18:50
                    W Melissie wypadalby ci rozmiar 65G/H. Najlepeij zamówic obydwa a potem ten
                    gorzej pasujacy odesłać.
                  • klymenystra Re: 72/93 31.07.07, 18:50
                    przjerzalam te oferte, ale tam nie ma nic w moim rozmiarze, a juz na pewno nie
                    bardotki...no, ale fakt, mozna poprzymierzac i potem kupowac w necie. dzieki za
                    rady :)
                    • swierszczowa1 Re: 72/93 31.07.07, 18:57
                      Gdzie nei ma nic w twoim rozmiarze? W intimo? A np. Freya? We freyi dziewczyna
                      w podobnym rozmairze wygląda tak: stanikomania.blox.pl/2007/06/Biust-
                      tygodnia-po-raz-czwarty.html
                      W dobrze dobranym rozmairze nie będziesz potrzebowała atrapy kształtu piersi.
                      Nawet miekki stanik super podniesie bust do góry i zaokragli jeśli tylko tył
                      nie będzie mógl sie podnosic na plecach i miseczki będą wystarzajace. Polecam
                      cała stanikomanie, obejrzyj jak dziewczyny wyglądają w miękkich ale dobrze
                      dobranych stanikach. A zakkupy w necie tez traktój jak przymierzanie. Zamawiasz
                      zeby przymierzyc, ewentalnie jak pasuej to zostawiasz, a jak nie to odsyłasz.
                      Masz wiecej czasu na przymiarkę niz 5 minut w przymierzalni 9zwykle około 10
                      dni)
                      • swierszczowa1 Re: 72/93 31.07.07, 18:58
                        stanikomania.blox.pl/2007/06/Biust-tygodnia-po-raz-czwarty.html
                        moze teraz sie uda z tym linkiem.
                        • klymenystra Re: 72/93 31.07.07, 19:08
                          o :) no, ja mam mniej wiecej taki wlasnie biust :) z tym, ze nie nosze xs, a
                          raczej 38 (czasem 36). no to pewnie bede zamawiac :)
                          jeszze raz wielkie dzieki, swierszczowa :)))
    • gadmadzia 99/124 01.08.07, 15:01
      Witam! Podczytuje wasze forum już ok roku, ale nigdy nie mam czasu żeby się
      zagłębić w lekturę. Stoję jednak przed zakupem nowego stanika i proszę o pomoc.
      Po porodzie mocno mi się przytyło i piersi jeszcze się powiększyły, mimo że
      zawsze były duże. Noszę staniki głównie triumpha, choć ostatnio poluje na
      panache. Nosze rozmiar 90E, ostatnio kupiłam 95D (Triumph), ale wyglądam jak na
      zdjęciach "przed". Mam też jeden stanik avocado, ale kompletnie nietrafiony!
      Proszę o pomoc przed następnym zakupem! Pozdrawiam i z góry dziekuje!
      • anna-pia Re: 99/124 01.08.07, 15:43
        gadmadzia napisała:

> Witam! Podczytuje wasze forum już ok roku, ale nigdy nie mam czasu żeby się
        > zagłębić w lekturę. Stoję jednak przed zakupem nowego stanika i proszę o pomoc.
        >
        > Po porodzie mocno mi się przytyło i piersi jeszcze się powiększyły, mimo że
        > zawsze były duże. Noszę staniki głównie triumpha, choć ostatnio poluje na
        > panache. Nosze rozmiar 90E, ostatnio kupiłam 95D (Triumph), ale wyglądam jak na
        >
        > zdjęciach "przed". Mam też jeden stanik avocado, ale kompletnie nietrafiony!
        > Proszę o pomoc przed następnym zakupem! Pozdrawiam i z góry dziekuje!

Skoro jesteś puszysta, to daruj sobie na pewno 95, jestes "ściśliwa".
        Melissa - 90H lub 90J (zamów dwa, niepasujący odeślesz); może spróbuj też 85,
        wtedy K

brytyjczyki - 90G/GG, czyli ichnie 40GG, albo 85H/HH, czyli 38H/HH

mierzyć, mierzyć... podczas pierwszego zakładania obwód musi byc ściśły -
        najwyżej kupisz przedłużkę, aż się rozciągnie - inaczej bedzie jak na zdjęciach
        "przed".

ale uwaga - może sie okazać, że w/w miseczki będą za duże ze wzgledu na twoją
        puszystość i lepsze będą mniejsze - część obwodu w biuscie to twój ocieplacz na
        plecach
    • bognas55 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 01.08.07, 15:30
      Pod biustem 74 a w biuscie 89-90. Nosilam 70 C a teraz ekspedientka polecila mi
      70 D z firmy Ava - niby lezy mi dobrze ale jakos nie do konca jestem pewna.
      • bajgla bogna55 01.08.07, 20:30
        możesz dokładniej napisać co ci nie pasuje w tym 70D?
        Miseczka może być przymała - ja mam 68/89 i dla mnie 70D z Avy jest trochę za małe.
        Z drugiej strony z tego co przymierzałam staniki tej firmy, to ma dość rozciągliwe obwody. Jak jest w twoim staniku - na którą haftkę się zapinasz?
        • bognas55 Re: bogna55 04.08.07, 14:53
          Mam watpliwosci co do obwodu, zapinam sie na ostatnia haftke, jest tak w sam
          raz, ale strasznie mnie gniota ,,druty'' z przodu, posrodku miedzy piersiami,
          probowalam je troche odgiac ale to nic nie daje, zastaniawiam sie czy nie jest
          za maly obwod. Co do miseczki lezy bardzo ladnie, i raczej za mala nie jest.
    • magda-fl Re: 89 / 107 01.08.07, 20:01
      Witam i o rozmiar pytam :D
      Pod biustem mierzone ściśle (tzn. na tyle by było jak najbliżej ciała, ale żeby
      się wałeczki :o nie robiły), w biuście i w staniku i bez, ale wyszło tyle samo.
      Do tej pory nosiłam 75/80 C, ale że mi się przytyło, to żaden stanik dobrze na
      mnie nie leży :( a po przeczytaniu Waszych rad, to w ogóle się zastanawiam czy
      kiedykolwiek jakikolwiek stanik dobrze na mnie leżał ;)
      Najlepiej dopasowany jest w tej chwili push-up z C&A (na fiszbinach, miseczki
      usztywniane, ale takie, jakby to powiedzieć miękkie, plastyczne, nie twarde jak
      skała ;)) w rozmiarze 80C, ale tak naprawdę to jest on już rozciągnięty (to taka
      jakby lycra), więc w obwodzie ma więcej. Zapinam go najciaśniej jak się da, na
      III haftki i wtedy leży w miarę ok, ale i tak biust lubi mi wychodzić jak nie
      górą, to dołem. Dołem głównie dlatego, że jedną pierś mam ciut niżej, górą, bo
      miseczki są w tej chwili za małe. Jak zapnę go na inne zapięcie, to mi podjeżdża
      do góry, a na tym III najmniej, ale też trochę. Póki co jeszcze żadnych staników
      nie mierzyłam, więc ciężko mi jakichś innych porównań użyć. Mogę dodać tyle
      tylko, że stare staniki 75C z H&M w obwodzie są tak na styk, jeden wręcz mnie
      pije lekko.
      Co radzicie - jaki rozmiar? Od jakich modeli / firm zacząć poszukiwania? Dodam,
      że lubię usztywniane push-upy.
      Będę wdzięczna za sugestie.
      • kasica_k Re: 89 / 107 01.08.07, 20:30
        magda-fl napisała:

> Witam i o rozmiar pytam :D
        > Pod biustem mierzone ściśle (tzn. na tyle by było jak najbliżej ciała, ale
        > żeby się wałeczki :o nie robiły)

Zanim zaczniemy rozmawiac o rozmiarach - zmierz sie jeszcze raz, ale
        nie tak, zeby sie waleczki nie robily, ale na wydechu i tak, zebys juz
        ciasniej nie mogla. Inny pomiar nie ma sensu przy doborze stanika.
        • magda-fl Re: magda-fl 84 / 107 01.08.07, 21:07
          kasica_k napisała:

> magda-fl napisała:
          >
          > > Witam i o rozmiar pytam :D
          > > Pod biustem mierzone ściśle (tzn. na tyle by było jak najbliżej ciała, al
          > e
          > > żeby się wałeczki :o nie robiły)
          >
          > Zanim zaczniemy rozmawiac o rozmiarach - zmierz sie jeszcze raz, ale
          > nie tak, zeby sie waleczki nie robily, ale na wydechu i tak, zebys juz
          > ciasniej nie mogla. Inny pomiar nie ma sensu przy doborze stanika.
          >

No to przycisnęłam wałeczki i wyszło 84. Ciaśniej już się nie da.
          • maith Re: magda-fl 84 / 107 02.08.07, 00:15
            Jeżeli w tym obwodzie część to otoczka tłuszczowa, to znaczy, że jesteś bardziej
            ściśliwa, niż ktoś, kto ma tam tylko żebra.
            A to oznacza, że o 80 w ogóle możesz zapomnieć.
            Możesz pomyśleć o 75 i tu wytłumaczę, czemu 75C Cię pije (choć jedynym
            wytłumaczeniem "lekko" jest jakieś kolosalne rozciągnięcie).
            Otóż przy Twoich wymiarach powinnaś celować raczej w 75G, nie C.
            I nie pije Cię ciasny obwód, tylko za mała miseczka.
            I trochę trudno Ci upychać biust pod obwodem (czego oczywiście robić nie ma sensu).
            Jeszcze zastanawiam się, jak Ci się udaje w tym chodzić i jedynym wytłumaczeniem
            jest, że pewnie stosujesz większość z opisanych poniżej trików:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64536332
            Reasumując - ten rozmiar oznacza brytyjskie 75G, czyli w polskich Avocado i
            Melissie mogłabyś spróbować 75H.

Ale jeszcze musiałabyś mierząc, prawidłowo zakładać stanik:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847
            A tu masz link pokazujący różnicę między "dużym C, D czy E" a dobrze dobranym
            stanikiem :)
            stanikomania.blox.pl/2007/07/Przed-i-po.html
            • magda-fl Re: magda-fl 84 / 107 02.08.07, 00:32
              maith napisała:

> Jeżeli w tym obwodzie część to otoczka tłuszczowa, to znaczy, że jesteś bardzie
              > j
              > ściśliwa, niż ktoś, kto ma tam tylko żebra.
              > A to oznacza, że o 80 w ogóle możesz zapomnieć.
              > Możesz pomyśleć o 75 i tu wytłumaczę, czemu 75C Cię pije (choć jedynym
              > wytłumaczeniem "lekko" jest jakieś kolosalne rozciągnięcie).
              > Otóż przy Twoich wymiarach powinnaś celować raczej w 75G, nie C.
              > I nie pije Cię ciasny obwód, tylko za mała miseczka.
              > I trochę trudno Ci upychać biust pod obwodem (czego oczywiście robić nie ma sen
              > su).
              > Jeszcze zastanawiam się, jak Ci się udaje w tym chodzić i jedynym wytłumaczenie
              > m
              > jest, że pewnie stosujesz większość z opisanych poniżej trików:
              >
              > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637
              > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64536332
              > Reasumując - ten rozmiar oznacza brytyjskie 75G, czyli w polskich Avocado i
              > Melissie mogłabyś spróbować 75H.
              >
              > Ale jeszcze musiałabyś mierząc, prawidłowo zakładać stanik:
              > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847
              > A tu masz link pokazujący różnicę między "dużym C, D czy E" a dobrze dobranym
              > stanikiem :)
              > stanikomania.blox.pl/2007/07/Przed-i-po.html
              W 75C nie chodzę, bo nie dam rady, jedyny zdatny w bardzo nikłym stopniu do
              noszenia to 80C i nawet w nim piją mnie miseczki - tu masz rację. Ale to nie
              tak, że się oszukiwałam i nie chciałam nawet myśleć o większych stanikach,
              raczej myślałam, że są ok (zanim jeszcze przytyłam, bo teraz to już na pewno nie
              są ok). Także teraz muszę się posiłkować trikami z linków ;) Ale że najwyższy
              czas kupić nowy stanik, to mam nadzieję, potrwa to już niedługo :)
              Co do rozmiaru - przyznam, że takiego werdyktu się nie spodziewałam, więc teraz
              już przestaję liczyć, że kupię cokolwiek w realu, pozostaje chyba tylko net.
              Tylko czy tą rozmiarówką mogę się sugerować w przypadku innych firm? Bo na
              Mellisę i Avocado mnie nie stać, a poza tym w międzyczasie wyczytałam, że mój
              biust prawdopodobnie będzie ewoluował i że najlepiej kupić mu miękki stanik,
              więc tym bardziej nie wykosztuję się teraz ponad 100zł na stanik. Po prostu mnie
              nie stać. Znajdę coś do 70zł czy marne szanse? Myślałam nad Maddaleną Gai, ale
              teraz widzę, że się w nią nie zmieszczę :(
              I jeszcze jedno - jaki to będzie rozmiar brytyjski? Bo mam tam kumpelę i może by
              mi coś przywiozła jak będzie do PL lecieć.
              • a_gneskka Re: magda-fl 84 / 107 02.08.07, 00:52
                >Bo na Mellisę i Avocado mnie nie stać,[...] Znajdę coś do 70zł czy marne szanse?

Ależ właśnie Melissa jest do 70 zł ;)
                • magda-fl Re: magda-fl 84 / 107 02.08.07, 01:05
                  a_gneskka napisała:

> >Bo na Mellisę i Avocado mnie nie stać,[...] Znajdę coś do 70zł czy marne s
                  > zanse?
                  >
                  > Ależ właśnie Melissa jest do 70 zł ;)
                  >
                  Fakt :0 Już mi się wszystko pomieszało od natłoku informacji. Trochę tych
                  sklepów dziś przejrzałam...
                  Ale i tak pomarudzę - w Melissie tak prawdę mówiąc nic mi się nie podoba, te
                  staniki jakoś tak nijako wyglądają i w większości są push-up'ami a jak nie to są
                  takie zabudowane bardzo, a la babcine, bez wyrazu. Już bym wolała coś z Alles,
                  np. Nelly Big, ale widzę, że one są do 75G i w dodatku wyczytałam, że ta firma
                  ma małą rozmiarówkę. Czyli się nie zmieszczę na pewno czy mogę zaryzykować? Co
                  sądzicie? I czy musowo muszę brać miękki stanik na początek?
                  • kasica_k Re: magda-fl 84 / 107 02.08.07, 01:09
                    Moim zdaniem musowo miekki. W ogole usztywniane uwazam za dodatek do garderoby,
                    ktorej podstawa sa miekkie. Melissy nie sa az takie babcine, jak wygladaja na
                    manekinach, poczytaj watek Melissowy. Allesy sa male i raczej marnej jakosci,
                    dla mnie to wyrzucanie pieniedzy.
                • kasica_k Re: magda-fl 84 / 107 02.08.07, 01:07
                  Otoz to - Melissa jest wlasnie w okolicy 70 PLN :)

75G wychodzi Ci wlasnie w brytyjskich markach, "na polskie" w wiekszosci firm
                  wypadasz poza tabelke. W Melissie wypada 75J, ale poniewaz Melissy sa stosunkowo
                  scisle, moglabys tez wyprobowac 80G.
                  Mam calkiem podobne wymiary do Twoich (80/108) i w zaleznosci od modelu dobre
                  bywa 75G, 75GG, 80FF.

Ogolnie - w dobrze dopasowane biustonosze warto inwestowac. Zadna bluzka nie
                  poprawi Ci figury tak, jak dobry stanik. Mozesz nam wierzyc, mamy doswiadczenie.
                  Lepiej przyoszczedzic na ciuchach, niz na stanikach :)
                  • magda-fl Re: magda-fl 84 / 107 02.08.07, 01:16
                    kasica_k napisała:

> Otoz to - Melissa jest wlasnie w okolicy 70 PLN :)
                    >
                    > 75G wychodzi Ci wlasnie w brytyjskich markach, "na polskie" w wiekszosci firm
                    > wypadasz poza tabelke. W Melissie wypada 75J, ale poniewaz Melissy sa stosunkow
                    > o
                    > scisle, moglabys tez wyprobowac 80G.
                    > Mam calkiem podobne wymiary do Twoich (80/108) i w zaleznosci od modelu dobre
                    > bywa 75G, 75GG, 80FF.
                    >
                    > Ogolnie - w dobrze dopasowane biustonosze warto inwestowac. Zadna bluzka nie
                    > poprawi Ci figury tak, jak dobry stanik. Mozesz nam wierzyc, mamy doswiadczenie
                    > .
                    > Lepiej przyoszczedzic na ciuchach, niz na stanikach :)
                    >
                    Dzięki za rady, na pewno się przydadzą.
                    Ale dalej mnie nurtuje kwestia miękkich staników. Dotąd chodziłam tylko w
                    push-up'ach, inne mi nie leżały i nie wyobrażam sobie, jak taki miękki stanik
                    mam nosić. I pewnie się nie przekonam dopóki nie kupię. Nic to, zobaczymy.
                    Postawię w takim razie na Melissę i zamówię 1 model na próbę.
                    A dlaczego jednak 80G z Mellissy, skoro mam zapomnieć o 80 i brać 75? Bo już
                    zaczynam głupieć...
                    • turzyca Re: magda-fl 84 / 107 02.08.07, 01:33
                      Chodzi o scislosc obwodu. :) Rozni producenci stosuja rozne materialy i przy
                      kupowaniu stanikow nalezy to brac pod uwage.
                      Jesli w normalnych stanikach powinnas brac 75, to w stanikach o scislych i
                      nierozciagliwych obwodach (tzw. "scisliwcach") trzeba wziac rozmiar o numer
                      wiekszy czyli 80. W stanikach znanych z rozciagliwosci rozmiar o oczko mniejszy
                      (i ew. na poczatku skorzystac z przedluzki) czyli 70.
                      Poniewaz to Twoj pierwszy stanik, a melissa jest scisla, to zebys nie przezyla
                      nadmiernego szoku lepsze bedzie 80. Ale przy innych markach, a nawet przy
                      melisie za jakis czas, powinnas siegac po 75. Moze kiedys zdecydujesz sie
                      wyprobowac nawet 70...

Do miekkich stanikow tez podchodzilam jak pies do jeza, bo miekki na fiszbinach
                      bardzo zle mi sie kojarzyl. Ale jest naprawde super wygodnie, a i biust wyglada
                      super, tylko trzeba pamietac o starannym zakladaniu z wyciaganiem piersi spod
                      pach i ukladaniem obwodu. Ale linki do instrukcji juz chyba ktos Ci podawal.
                      • kasica_k Re: magda-fl 84 / 107 02.08.07, 01:41
                        turzyca napisała:
                        > Do miekkich stanikow tez podchodzilam jak pies do jeza, bo miekki na
                        > fiszbinach bardzo zle mi sie kojarzyl.

A mnie od poczatku kojarzyl sie doskonale :) To ze sztywnymi mam gorsze
                        skojarzenia - jak takowy nie jest odpowiednio dopasowany, to mozna wygladac
                        naprawde karykaturalnie... jak z atrapa biustu.
                        • turzyca Re: magda-fl 84 / 107 02.08.07, 01:50
                          kasica, mialam raz w zyciu miekki stanik na fiszbinach i byl potwornie
                          niewygodny (teraz juz wiem dlaczego :D) stad zle skojarzenia. A ze przez lata
                          mialam niewielki biust, to nosilam zupelnie miekkie staniczki, ktore spokojnie
                          wystarczaly. Dopiero w zeszlym roku kupilam sobie dwa sztywne (te z miskami
                          termicznymi). No a teraz kolejna era. :)
                      • magda-fl Re: magda-fl 84 / 107 02.08.07, 10:32
                        turzyca napisała:

> Chodzi o scislosc obwodu. :) Rozni producenci stosuja rozne materialy i przy
                        > kupowaniu stanikow nalezy to brac pod uwage.
                        > Jesli w normalnych stanikach powinnas brac 75, to w stanikach o scislych i
                        > nierozciagliwych obwodach (tzw. "scisliwcach") trzeba wziac rozmiar o numer
                        > wiekszy czyli 80. W stanikach znanych z rozciagliwosci rozmiar o oczko mniejszy
                        > (i ew. na poczatku skorzystac z przedluzki) czyli 70.
                        > Poniewaz to Twoj pierwszy stanik, a melissa jest scisla, to zebys nie przezyla
                        > nadmiernego szoku lepsze bedzie 80. Ale przy innych markach, a nawet przy
                        > melisie za jakis czas, powinnas siegac po 75. Moze kiedys zdecydujesz sie
                        > wyprobowac nawet 70...
                        >
                        > Do miekkich stanikow tez podchodzilam jak pies do jeza, bo miekki na fiszbinach
                        > bardzo zle mi sie kojarzyl. Ale jest naprawde super wygodnie, a i biust wyglada
                        > super, tylko trzeba pamietac o starannym zakladaniu z wyciaganiem piersi spod
                        > pach i ukladaniem obwodu. Ale linki do instrukcji juz chyba ktos Ci podawal.

No to teraz wszystko jasne i choć wydaje mi się to trochę nierealne, abym miała
                        się wciskać kiedyś w 70 (noo, chyba, że w końcu schudnę), to posłucham Waszych
                        rad, bo co jak co, ale najbardziej przekonują mnie zdjęcia Przed i Po :) Tylko
                        jeszcze jedno - z Mellisy mam wziąć 80G czy 80H?
                        A instrukcje odnośnie ubierania biustonoszy już znam i będę się stosować :)
                        • magda-fl Re: magda-fl 84 / 107 02.08.07, 10:56
                          I jeszcze jedno. Oglądałam sobie właśnie wyprzedaże na brastop.com i widzę, że
                          tam już od 7 funtów można coś kupić, więc w sumie porównywalnie z Melissą, więc
                          podajcie mi proszę, jaki tam bym rozmiar brała. To się w ogóle zorientuję czy i
                          co tam na mnie jest.
                          • maith Re: magda-fl 84 / 107 02.08.07, 13:06
                            Na Brastopie powinno Ci pasować 75G (brytyjczyki), ale uważaj, bo tam ostatnio
                            sprzedają też polski Kris Line (po pierwsze ma polską rozmiarówkę, wbrew temu,
                            co pokazują te przerabiane graficznie zdjęcia, po drugie nie ma chyba sensu
                            sprowadzać polskich staników przez Anglię)
                            • magda-fl Re: magda-fl 84 / 107 02.08.07, 13:10
                              maith napisała:

> Na Brastopie powinno Ci pasować 75G (brytyjczyki), ale uważaj, bo tam ostatnio
                              > sprzedają też polski Kris Line (po pierwsze ma polską rozmiarówkę, wbrew temu,
                              > co pokazują te przerabiane graficznie zdjęcia, po drugie nie ma chyba sensu
                              > sprowadzać polskich staników przez Anglię)

Ale przecież tam są rozmiary od 30C do 44G, więc jak to się przekłada na nasze?
                              Bo sama już nic nie zamierzam gdybać, bo bez Was, to bym pewnie kupiła stanik
                              85E... :o
                              • maith Re: magda-fl 84 / 107 02.08.07, 13:23
                                30 to 65, 32 - 70, 34-75 itd.
                                Twoje 75G to po ichniemu 34G.
                                Przed zakupem jeszcze na wszelki wypadek wejdź w wątek producencki w naszym
                                Spisie producentów i sprawdź, czy przypadkiem ktoś czegoś na temat interesującej
                                Cię firmy czy modelu nie napisał.
                                • magda-fl Re: magda-fl 84 / 107 02.08.07, 13:29
                                  maith napisała:

> 30 to 65, 32 - 70, 34-75 itd.
                                  > Twoje 75G to po ichniemu 34G.
                                  > Przed zakupem jeszcze na wszelki wypadek wejdź w wątek producencki w naszym
                                  > Spisie producentów i sprawdź, czy przypadkiem ktoś czegoś na temat interesujące
                                  > j
                                  > Cię firmy czy modelu nie napisał.
                                  Tak zamierzam :)
                                  Dzięki za wszystkie rady. Postudiuję jeszcze forum i coś zamówię, jak nie z
                                  Melissy to z Brastop.com.
                    • kasica_k Re: magda-fl 84 / 107 02.08.07, 01:37
                      magda-fl napisała:
                      > Ale dalej mnie nurtuje kwestia miękkich staników. Dotąd chodziłam tylko w
                      > push-up'ach, inne mi nie leżały i nie wyobrażam sobie, jak taki miękki stanik
                      > mam nosić. I pewnie się nie przekonam dopóki nie kupię. Nic to, zobaczymy.

Ech, to chyba jakas epidemia z tymi sztywniakami :)

Ja z kolei nie rozumiem, jak mozna chodzic tylko w push-upach, majac wiekszy
                      biust... Owszem, do zadan specjalnych, jak super-dekolty, jak najbardziej, ale
                      na co dzien biust przeciez doskonale wyglada w miekkich. Zwlaszcza, ze zapewne
                      te push-upy, w ktorych chodzilas, byly na Ciebie za male, a takowe rozsmarowuja
                      biust po klatce, jak to malowniczo okresla maith. Nie ma zadnego powodu, zebys
                      zakladala sobie na piersi sztywne czapki - one same z siebie muszą odzyskac swoj
                      normalny ksztalt, a w sztywniaku jest to niemozliwe. Sztywniaki polecam na
                      pozniej, jak juz wyprobujesz, jaki rozmiar najlepiej Ci pasuje.

> A dlaczego jednak 80G z Mellissy, skoro mam zapomnieć o 80 i brać 75? Bo już
                      > zaczynam głupieć...

Toz napisalam, ze Melissa jest scisla (a przynajmniej tak twiedzi pol tego
                      forum, jak nie wiecej). Moze sie okazac, ze 80 bedzie dobre, choc oczywiscie nie
                      musi. Radze po prostu wyprobowac oba rozmiary.
                      • magda-fl Re: magda-fl 84 / 107 06.08.07, 23:47
                        kasica_k napisała:

> Ech, to chyba jakas epidemia z tymi sztywniakami :)
                        >
                        > Ja z kolei nie rozumiem, jak mozna chodzic tylko w push-upach, majac wiekszy
                        > biust... Owszem, do zadan specjalnych, jak super-dekolty, jak najbardziej, ale
                        > na co dzien biust przeciez doskonale wyglada w miekkich. Zwlaszcza, ze zapewne
                        > te push-upy, w ktorych chodzilas, byly na Ciebie za male, a takowe rozsmarowuja
                        > biust po klatce, jak to malowniczo okresla maith. Nie ma zadnego powodu, zebys
                        > zakladala sobie na piersi sztywne czapki - one same z siebie muszą odzyskac swo
                        > j
                        > normalny ksztalt, a w sztywniaku jest to niemozliwe. Sztywniaki polecam na
                        > pozniej, jak juz wyprobujesz, jaki rozmiar najlepiej Ci pasuje.
                        Ale jeszcze rok czy dwa temu staniki, które nosiłam były względnie dobre
                        (standardowe 75B) i push-upy lubiłam za to, że ładnie podnosiły biust i zbierały
                        go dobrze. Niestety mój biust jest szeroko rozstawiony i bez odpowiedniego
                        rusztowania ;) nie wygląda najlepiej, a głębokie dekolty bardzo lubię, więc,
                        sama rozumiesz.

> Toz napisalam, ze Melissa jest scisla (a przynajmniej tak twiedzi pol tego
                        > forum, jak nie wiecej). Moze sie okazac, ze 80 bedzie dobre, choc oczywiscie ni
                        > e
                        > musi. Radze po prostu wyprobowac oba rozmiary.
                        >
                        Ok, już wszystko rozumiem. Tylko po przeczytaniu wątku Melissowego już sama nie
                        wiem jak to z tymi rozmiarami jest, czy mam słuchać tylko Was i wziąć 75G i 80G
                        na próbę z jakichś 2 różnych modeli, czy wziąć jeszcze poprawkę na to, że
                        niektóre modele są mniejsze (bo coś takiego wyczytałam w tamtym wątku). Poza tym
                        nie wiem już które są na pewno miękkie i dobre na początek, a przy tym ładne (te
                        najzwyklejsze, gładkie, są dla mnie niezbyt urodziwe). Jeszcze jakby do tego
                        nadawały się do większych dekoltów, to już w ogóle...
                        Przepraszam, że Wam tak truję, ale chcę już złożyć zamówienie, a nie mam się
                        kogo poradzić prócz Was, a w wątku Melissowym póki co nikt mi nic nie poradził.
              • turzyca Re: magda-fl 84 / 107 02.08.07, 01:00
                Melissa droga nie jest, tu: www.melissa.com.pl/kolekcja/Melissa0329.php
                stanik za 56 zl, tu ladny czarny za 66:
                www.melissa.com.pl/kolekcja/Melissa0102.php Avocado niestety swoje
                kosztuje, za to mozesz pojsc do sklepu w Poznaniu lub Warszawie i mierzyc tak
                dlugo, az znajdziesz wlasciwy rozmiar, wychodzi duzo szybciej, a jak wiadomo
                czas to pieniadz. ;)

Pomysl z kolezanka jest nienajlepszy - lepiej kupic stanik albo na zywo w
                ktoryms ze sklepow albo przez internet z mozliwoscia odsylania - jesli nie
                traficie w rozmiar (a prawie na pewno nie traficie) to beda problemy ze zwrotem.
                Kolezanke za to mozesz wykorzystywac w pozniejszym etapie jak juz swietnie
                bedziesz wiedziala, co Ci pasuje, zeby przeszla sie po wyprzedazach i kupila
                taniutko wyprobowany model.

A co do werdyktu - wyszlo ze jestes szczupla i z srednim biustem, co Ci sie nie
                podoba? Jak chcesz zawsze mozesz pozostac przy grubszej z niewielkim
                podskakujacym biustem. ;P
                • magda-fl Re: magda-fl 84 / 107 02.08.07, 01:10
                  turzyca napisała:

> Melissa droga nie jest, tu: <a
                  href="www.melissa.com.pl/kolekcja/Melissa0329.php"
                  target="_blank">www.melissa.com.pl/kolekcja/Melissa0329.php</a>
                  > stanik za 56 zl, tu ladny czarny za 66:
                  > www.melissa.com.pl/kolekcja/Melissa0102.php Avocado niestety
                  swoje
                  > kosztuje, za to mozesz pojsc do sklepu w Poznaniu lub Warszawie i mierzyc tak
                  > dlugo, az znajdziesz wlasciwy rozmiar, wychodzi duzo szybciej, a jak wiadomo
                  > czas to pieniadz. ;)
                  >
                  > Pomysl z kolezanka jest nienajlepszy - lepiej kupic stanik albo na zywo w
                  > ktoryms ze sklepow albo przez internet z mozliwoscia odsylania - jesli nie
                  > traficie w rozmiar (a prawie na pewno nie traficie) to beda problemy ze zwrotem
                  > .
                  > Kolezanke za to mozesz wykorzystywac w pozniejszym etapie jak juz swietnie
                  > bedziesz wiedziala, co Ci pasuje, zeby przeszla sie po wyprzedazach i kupila
                  > taniutko wyprobowany model.
                  >
                  > A co do werdyktu - wyszlo ze jestes szczupla i z srednim biustem, co Ci sie nie
                  > podoba? Jak chcesz zawsze mozesz pozostac przy grubszej z niewielkim
                  > podskakujacym biustem. ;P

Ale o koleżance to ja przyszłościowo myślałam, ona tak prędko nie przyjedzie.
                  Co do sklepów to ani Poznań ani Warszawa mi nie po drodze, bo w Krakowie
                  mieszkam i z wątku sklepowego wynika, że wielkiego pola do popisu to tu nie mam,
                  zwłaszcza jak się zawęzi ceny :(
                  Werdykt nie tyle mi się nie podoba, co mnie zaskoczył. A szczupła to nie jestem
                  ;P ale niech Ci będzie :)

• turzyca Re: magda-fl 84 / 107 02.08.07, 01:27
                    Krakow ma cudny sklep intimo4you, ktory chwilowo nie ma siedziby, ale z ktorym
                    mozna sie skontaktowac przez nasza forumowiczke boochmenke. Nie jest tak zle. :)
                    • magda-fl Re: magda-fl 84 / 107 02.08.07, 01:31
                      turzyca napisała:

> Krakow ma cudny sklep intimo4you, ktory chwilowo nie ma siedziby, ale z ktorym
                      > mozna sie skontaktowac przez nasza forumowiczke boochmenke. Nie jest tak zle. :
                      > )
                      Ale to co tam schodzi poniżej 100zł jest z Alles. Właśnie sprawdziłam. A na
                      początek na pewno nie wydam 150zł na stanik, nie mówiąc o wyższych sumach. Także
                      póki co nie pozostaje mi nic innego jak Melissa.
                      • maith Re: magda-fl 84 / 107 02.08.07, 13:16
                        magda-fl napisała:

> póki co nie pozostaje mi nic innego jak Melissa.

To zamawiając weź dla porównania 2 różne modele (ale miękkie) jeden w 80G, drugi
                        w 75H. Moim zdaniem jest szansa, że Ci obwód 75 już teraz będzie pasować i ja
                        tam uważam, że lepiej to od razu sprawdzić. A przy okazji wypróbujesz 2 różne
                        modele. Ten niepasujący odeślesz - ile w końcu kosztuje odesłanie poleconym - 4,
                        5 zł?
                        Odsyłając niepasujący otrzymujesz za niego zwrot pieniędzy.
          • beakarp 86/108 bez biustonosza 02.08.07, 18:48
            tym razem szukam rozmiaru dla mamy...która kilka lat temu trafiła do p.Hani i
            tam dostała 75G z Feliny...ale teraz te G ciut za małe moim zdaniem. Zamówiłyśmy
            na próbę 335 z melissy 75H, no i bułkuje, a fiszbiny nie dotykaja ani trochę
            mostka...kazałam wymienic na 80H i 75I...czy dobrze zrobiłam?
            • swierszczowa1 Re: 86/108 bez biustonosza 02.08.07, 18:57
              Jesli obwód 75 był dobry to nie nalezy go zwiększać. Jeśli żebra sie mieszczą a
              piersi nie to należy zwiekszyć miseczki. Jeśli Twoja mama ma 108 w biuscie to
              dla obwodu 75 wychodzi w Melissie miseczka J/K (akurat 108 jest na granicy).
              Jednak pomiar był robiony bez biustonosza co go fałszuje. Gdyby biust był
              uniesiny biustonoszem mogłoby tych centymetrów wyjsć wiecej, (nie wiemy
              niestety ile by wyszo). Ja sprawdziłabym rozmair 75K/L w Melissie, a w
              brytyjskich stanikach to by był 75GG/H.(do przetestowania nabiustnie)
              • maith Re: 86/108 bez biustonosza 02.08.07, 19:08
                Zgadzam się. Nic nie wskazywało na konieczność poszerzania obwodu.
                A Melissa ma miseczki do L, więc biust miałby się w co zmieścić. Oczywiście jest
                szansa, że 75J będzie dobre, ale znacznie większe jest prawdobieństwo, że będzie
                pasowało 75K, a teoretycznie po prawidłowym włożeniu biustu do stanika mogłoby
                się nawet okazać, że wybór jest między 75K a 75L...
                Może zamailujcie do Melissy i spróbujcie tę 80-tkę wymienić na 75K.
    • agnwil 78/98 01.08.07, 20:56
      nosze zazwyczaj 75B-C wszystko zalezy od stanika... ale w miseczce C czuje sie
      w miare dobrze...
      • anika772 Re: 78/98 01.08.07, 21:40
        ooo, hej:-) Mam prawie takie same wymiary, w biuście przed okresem troszkę
        więcej.
        Nosiłam kiedyś 80 C, zawsze coś było nie tak, teraz mam 70 F i jest prawie
        super. Prawie, bo mozliwe że potrzebuje większej miseczki jednak.
        A "w miarę dobrze" co znaczy...? Co nie pasuje?
        • agnwil Re: 78/98 02.08.07, 08:58
          no czasami jest ok... a czasami chyba zamala... ale wiadomo... ze to zalezy od
          firmy... bo ostatnio kupilam na szybko B75 no i byl mi zaduzy... :/
          • swierszczowa1 Re: 78/98 02.08.07, 17:15
            A zgarnęłaś wszystko spod pach do miseczki? A fiszbiny przylegały płasko do
            żeber? Może on wcale nie był za duzy tylko za mały i po protu piers nie mogła
            wejsc do miseczki (bo byla za mała) datego zostawało w niej miejsce (w
            miseczce). Coś jakbyś probowała włozyć arbuza do szklanki (oczywiście
            porównanie przerysowane), szklanka tez pozostałaby pusta mimo iż nie jest za
            duża:) To poprostu nie możliwe zeby 75C było Ci dobre. Napewno zakładasz
            miseczki na czubki piersi (jak biustozasłaniacz a nie biustonosz), a nie
            wkładzasz ich całych do środka do miseczek. Podejrzeam też ze częsć piersi
            chowa sie pod pachy, ta częsc która już nie ma miejsca w miseczkach.
            • agnwil Re: 78/98 05.08.07, 12:36
              boszzz... dziewczyny ja jakas glupia jestem nawet stanika dobrze ubrac nie
              potrafie... i tym sposobem wszystkie teraz sa mi zamale :/
      • swierszczowa1 Re: 78/98 01.08.07, 23:05
        75C jest na 91,5cm w biuscie!!! Gdzie sie chowa pozostałe 6,5cm?(albo bułka z
        przodu albo chowa się pod pachami, gdzies musi być) Ja bym spróbowala 70FF w
        biustonoszach brytyjskich firm. W Polskich to by było chyba 70H.
        • maith Re: 78/98 01.08.07, 23:49
          No właśnie. Ale jak wszystkie wiemy, kobiety mają swoje triki, którymi same się
          oszukują, że jest ok ;)
          • glicea3 biust w trakcie diety 95/74 02.08.07, 11:04
            dziewczyny z jednej strony się cieszę, bo chudnę, z drugiej, dopiero co kupiłam
            śliczną Felinę 75 E
            czy nowe wmiary
            95/74 (mierzone pod biuste na scisk) oznaczają nowy stanik?? Felina b. dobrze trzyma
            • swierszczowa1 Re: biust w trakcie diety 95/74 02.08.07, 19:54
              Oj napewno. obwód 75 będzie za luzny. Będziesz w nim nosila biust na
              ramiaczkach. Ja bym stawiala na 70E (moze sie okazać ze jednak F), albo na 65FF
              (G). To w stanikach brytyjskich form. w polskich to by było coś w okolicach 70F
              i 65H. Stanik o ścisłym obwodzie napewno będzie dobrze trzymał, nieważne czy to
              będzie Felina czy inny.
            • turzyca Re: biust w trakcie diety 95/74 02.08.07, 20:02
              Az spowodowalas ze zajrzalam do watku o scisliwcach i rozciagliwcach. Ale jednak
              bez szalenstw: stanika _szerszego_ niz my nie kupujemy.
              Jesli Twoja dieta jest zaplanowana bardzo dlugofalowo to kup sobie jakis tani
              stanik przejsciowy, jesli za chwile sie skonczy to poczekaj do konca diety.
              Z 74 centymetrami pod biustem nie powinnas patrzec na obwody wieksze niz 70, a
              jesli nie jestes bardzo koscista i zebra sa opatulone ocieplaczem to raczej od
              razu siegaj po 65, w przypadku zapasu tluszczyku mozesz wyprobowac i 60. Przy 70
              wychodzi miseczka F, przy 65 G choc sprawdz u producenta (ze wzgledu na podwojne
              literki, ktore nie u wszystkich wystepuja.)
              • frrancuzeczka biust mamy :) 02.08.07, 20:29
                Moja mama ma wielki problem z kupnem stanika. Zmierzyłam ją dziś i wyszło 78cm
                pod biustem i 93 cm w biuście. Do tej pory nosiła 75B lub C ale coś mi się
                wydaje że to nie to.
                • maith Re: biust mamy :) 02.08.07, 20:51
                  Przy tych wymiarach wygląda na 70DD ew. 70E (jeśli gdzieś nie ma DD)
                  75C mogłoby być od biedy, a 75B odpada na wstępie.
                  Ale mierzyłaś mamę bardzo ściśle pod i w staniku w?
                  • frrancuzeczka Re: biust mamy :) 03.08.07, 12:29
                    Tak, starałam się zmierzyć tak jak trzeba. Mama twierdzi, że musi mieć stanik na
                    szerokich ramiączkach bo cienkie nie trzymają biustu i wybiera takie z miękkimi
                    miskami co sprawia, że biust opada. Ogólnie jest niezłą laska ;) Wysoka,
                    szczupła itp. do szczęścia brakuje tylko dobrego stanika :D
                    • kasica_k Re: biust mamy :) 03.08.07, 14:05
                      Wytlumacz mamie, ze to nie ramiaczka maja trzymac biust, tylko obwod stanika.
                      Przy odpowiednio dopasowanym obwodzie ramiaczka moga byc cieniutkie. Biust nie
                      opada z powodu miekkich miseczek, tylko z powodu zbyt luznego obwodu stanika.

Stanik w dobrym rozmiarze z miekkimi miseczkami na fiszbinach - oto, czego
                      najbardziej trzeba Twojej mamie :) Staniki usztywniane tez sa OK, zwlaszcza do
                      niektorych zadan (i koniecznie w dobrym rozmiarze!), ale wcale nie sa koniecznoscia.
                    • maith Re: biust mamy :) 03.08.07, 14:46
                      Jeśli ktoś myśli, że potrzebuje szerokich ramiączek, to znaczy, że jego biust
                      nie jest dobrze podtrzymany.
                      Różnica w całej figurze między dobrze dobranym, trzymającym się na obwodzie
                      stanikiem, a tym dyndającym na ramiączkach jest ogromna.
                      Te zdjęcia pokazują to dobitnie.
                      stanikomania.blox.pl/2007/07/Przed-i-po.html
                      Miękkie miski wcale nie są złe. Byle tylko były na fiszbinach. I byle stanik
                      miał dobrze dobrany rozmiar :)
                      • frrancuzeczka Re: biust mamy :) 03.08.07, 20:06
                        Byłyśmy dziś w sklepie. Oświadczyłam mamie, że ma zmierzyć 70E, ekspedientka
                        popatrzyła na mnie jak na niespełna rozumu osobę i powiedziała, że na pewno
                        będzie za duży, ja, że na pewno będzie dobry. Okazało się, że miski są dużo za
                        duże i mama przymierzyła 70D, miski były dobre, ale mama mówiła, że ciasny i ma
                        wałki pod pachami, faktycznie trochę miała ;p W końcu wyszłyśmy z bardotką 75C.
                        Dodam, że kupiłyśmy Triumpha.
                        • maith Re: biust mamy :) 04.08.07, 19:06
                          Obawiam się, czy mama dała sobie dobrze założyć ten stanik.
                          Bo po dokładnym włożeniu biustu do miseczek miałyby szansę się wypełnić.
                          Świadczy o tym też to, że w 70D zrobiły się wałki pod pachami.
                          Ciasność w 70D mogła być paradoksalnie efektem za małych misek...
                          • frrancuzeczka Re: biust mamy :) 05.08.07, 13:18
                            Pokazała się w 70E i faktycznie miski były dużo za duże, ale piersi po bokach
                            nie wystawały, więc chyba założyła dobrze ;) Pani ekspedientka od razu mi
                            powiedziała, że jak ona usłyszała 70E to jej "szczena opadła', że to już
                            bardziej dla mnie rozmiar niż dla niej itp. W tym modelu, który kupiłyśmy 75C
                            bardotka, jest ok i biust nie opada. Mama zauważyła, że lepiej jej w połówkach
                            niż w bardziej zabudowanych miskach.
                            • maith Re: biust mamy :) 06.08.07, 11:20
                              Tylko że widzisz, tak się składa, że (w firmach bez międzyrozmiaru DD) miseczki
                              w 70E i w 75C są identyczne. Jeżeli gdzieś jest 70DD, to to on jest miseczkowym
                              odpowiednikiem 75C.
                              Istnieje natomiast sporo trików, dzięki którym ktoś przekonany, że E, to jakiś
                              ogromniasty biust jest w stanie założyć go tak, żeby pokazać, że jego biuścik
                              jest znacznie mniejszy.
                              Jeśli do tego dołożymy paplającą sprzedawczynię, naciskającą, że to na pewno nie
                              ten rozmiar... święcie przekonaną, że dowolne E musi być większe od dowolnego C...

Swoją drogą tu masz dziewczynę wysoką, szczupłą, z biustem o większym od Twojej
                              mamy, bo 75E - 70F.
                              • maith Link się nie wkleił 06.08.07, 11:34
                                stanikomania.blox.pl/2007/07/Biust-tygodnia-siodemka.html
                              • turzyca Re: biust mamy :) 06.08.07, 15:59
                                Ja sobie pozwole podwazyc troche teorie maith, bo ona w 100% sprawdza sie w
                                markach brytyjskich, gdzie ze wzgledu na cale dwie miski=jeden obwod. W
                                niebrytyjskich markach, gdzie miski przeskakuja nie o cal, ale o dwa centymetry
                                jest drobniutkie przesuniecie, ktore przy odrobinie pecha daje wlasnie taki
                                efekt, ze w jednym obwodzie jestesmy dokladnie miedzy miskami, a w drugim miski
                                nam pasuja. To byl ostatnio moj problem.
                                Ale reszta diagnozy jest absolutnie niepodwazalna i super madra. I tez bym
                                sprawdzila czy mama dokladnie ulozyla piers w miseczce, bo wiekszosc kobiet tego
                                nie robi albo robi mocno niedokladnie.
              • glicea3 Re: biust w trakcie diety 95/74 02.08.07, 22:17
                przeraźiłyście mnie tym 65.. tak jak napisałam 75E leży b. dobrze (kupowałam go
                jak mialam jeszcze ponad 80 pod biustem)
                chyba zacznę od niedrogiego 70E/F
                dzieki za rady!
                • turzyca Re: biust w trakcie diety 95/74 02.08.07, 22:54
                  chwale sie ostatnio na forum upiornie, bo mi sie zakup bardzo podoba, wiec i tu
                  napisze, ze kupilam sobie 65 w avocado. Z 78 centymetrami pod biustem. Nie jest
                  ZA ciasno. Jest bardzo bardzo dobrze. Nadwagi nie mam, ale z samych kosci tez
                  sie nie skladam. Nie przerazaj sie, to tylko na pierwszy rzut oka tak zle
                  wyglada. A ze stanik nosi sie na biuscie, a nie na oku, to warto zaryzykowac. ;)

PS strzelabym raczej w F niz E, w markach znanych z mniejszych misek to nawet G.
    • zuzia_8 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 03.08.07, 10:07
      potrzebuję rady dla koleżanki, chociaż ona do "biuściastych" raczej nie należy.
      pod biustem ma 84, w biuście 90.
      ja uważam - 75 C, ale ona się upiera na 85AA i nosi mega push - upy, które są
      za luźne.
      • maith Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 03.08.07, 14:52
        Spłaszcza sobie nimi biust, przerabiając się na heblowaną deskę. Szkoda...
        Z tabeli wynika, że powinna mieć 75B. Może niech spróbuje. Albo chociaż 80A.
        Jeśli w takim staniku przez jakiś powkładałaby sobie dobrze biust do miseczek
        ruchem masującym, to miałaby szansę wydobyć z własnego biustu więcej. A potem
        niech sobie nosi puszapy... Ale jeśli się będzie upierać, to nie szarp się,
        szkoda zdrowia.
      • maith Zuzia_8 03.08.07, 14:54
        Swoją drogą jeśli nosi 85AA, które powinno być na nią za duże w miseczce, to
        może ma jednak tego biustu większe, czyli może faktycznie to 75C albo 80B byłoby
        lepsze? Jeśli uzna, że jest jej ciasno, to trzeba powiększyć miseczkę i niech
        wyjmie do niej biust z obwodu...
        • tenebrae Jaki rozmiar? 03.08.07, 18:43
          Witam, jestem gościem z forum o ślubach. Użalałam się tam nad sobą i
          niemożnością dobrania fajnej sukni i dobrego stanika. CZy ktoś mógłby mi pomóc?
          Mam 82 (jeśli bardzo ciasno - to nawet 80 ) pod biustem, a w biuście luźno - 95-
          97.PRawą pierś mam nieco większą. Na ogół noszę 75 D, ale mam wrażenie, że
          miseczki są za małe. 75E jest dość dobre, ale rzadko spotykam taki rozmiar w
          fajnym modelu. Jaki powinnam nosić rozmiar stanika? Pomocy!
          • maith Re: Jaki rozmiar? 03.08.07, 19:10
            Podstawowa zasada, to nie kupować w sklepach, w których Cię nie szanują. A
            kiepskie sklepy zamawiają powyżej D wyłącznie modele a la babcia Józefa. A potem
            stwierdzają "bo nikt tego nie kupuje". To niech spróbują takie samo szkaradztwo
            sprzedawać dziewczynom z 75B. Też żadna nie kupi.

Do do wyboru - w Twoim rozmiarze jesteś w stanie kupić najróżniejsze, piękne,
            biustonosze, gorsety, body i co byś jeszcze chciała.
            Staniki i delikatne z przezroczystej siateczki i do dekoltów i z odpinanymi
            ramiączkami i z niesamowitym wyborem kolorów.
            Rozejrzyj się tu. Wejdź w wątki sklepowe i w spis producentów. Wszystkie
            najważniejsze rzeczy są podlinkowane na górze 1 strony, powyżej wątków.

A wracając do Twojego rozmiaru - jeżeli masz 1 pierś nieco większą, to stanik
            powinnaś kupować na tą większą, a mniejszej najwyżej zapewniać wkładkę lekko
            powiększającą, jeśli różnica jest zauważalna.
            Z podanych wymiarów należy przypuszczać, że w brytyjskich stanikach będzie Ci
            pasować 75DD lub 75E. (75 to 34).W polskich raczej 75E, a po uwzględnieniu
            dopasowania do większej piersi i wkładki przy mniejszej, to może nawet F.

Istnieje możliwość, że lepiej byś się czuła z mniejszym obwodem (jeśli masz na
            sobie zauważalny tłuszczyk). Wtedy powinnaś celować w brytyjskie 70F, czyli
            32F(a z wkładką to 70FF), a w polskich w 70G.

Z polskich to 70G możesz pomierzyć np. w Avocado - założyli niedawno sklep w
            Warszawie, albo w Melissie - dostępni na razie tylko netowo.
            • tenebrae Do maith 03.08.07, 19:26
              Dzięki za tak obszerną analizę :-). Różnice w wielkości piersi nie są tak
              strasznie zauważalne, ale jak mam 75D to zawsze jedna mi się trochę "wylewa",
              więc ją brutalnie ugniatam. W miseczce E obie wyglądają jednakowo, ale
              niestety - w sklepach w moim miasteczku "takich" rozmiarów nie ma, D jest tu
              luksusem. W avocado kiedyś zamówiłam, ale 75D i źle leżał :-(. A możesz podać
              mi namiary na ich sklep w Warszawie? Bo mam niedaleko i mogę się wybrać. Dzięki
              za wszystko. :-)
              • maith Re: Do maith 03.08.07, 20:22
                Bracka 1
                Tu masz opis i zdjęcie witryny
                stanikomania.blox.pl/2007/07/Swieze-Avocado-juz-w-stolicy.html
                Z polskich powinno Ci bardziej pasować 75E, więc nic dziwnego że 75D źle leżał.
                Pomierz. I pamiętaj, że w tym rozmiarze, to istnieją setki propozycji.
                Skoro potrafią sobie tu znaleźć piękne, kolorowe możliwości dziewczyny z
                miseczkami J czy K, to jak ktoś z byle E miałby mieć problem ;)
                • tenebrae Re: Do maith 03.08.07, 20:39
                  Dzięki :-). A problem ma ktoś z E ;-), kto mieszka na prowincji, nie miał
                  dostpęu do neta w pracy, a popołudniami nie chciał kłócić się z mamą robiącą
                  dyplomowanego, to wszystko. Dzięki za rady, jutro postaram się ruszyć do
                  Avocado. Jak coś znajdę, to się podzielę radością. :-D
                  • maith Re: Do maith 03.08.07, 20:48
                    Ale jak masz blisko do Warszawy, to przy okazji zajrzyj też np. do Złotych
                    tarasów albo do Arkadii, na 75E w Warszawie jest sporo możliwości :)
                    • kasiamat00 Re: Do maith 05.08.07, 13:37
                      Jak już będziesz w centrum i okolicach centralnego, to można też zajrzeć do GC
                      :) W 75E powinien być pełen wybór staników różnych dziwnych polskich firm (które
                      odradzam) i wiszące sobie spokojnie na wieszaczkach Triumphy. Dobra wersja dla
                      osób, które nie lubią rozmawiać z ekspedientkami - podchodzisz do wieszaczka,
                      wybierasz 75E, panią, która chce pomóc, spławiasz jednym słowem (one nie są
                      namolne), mierzysz, jak nie pasuje - odwieszasz.

I zgadzam się z Maith - 75E to nie jest rozmiar, z którym ma się problemy w Wawie.
    • tantawi 77/ 98 - mój rozmiar - Melissa- pomocy 04.08.07, 13:53
      Napisałam w archiwalnym wątku, więc się poprawiam.

Właśnie zakupiłam w Melissie ten staniczek ze stringami
      www.melissa.com.pl/kolekcja/Melissa0122.php Stanik w
      rozmiarze 70 H -
      teraz się zastanawiam, czy dobrze, choć według ich tabeli powinno być ok. A
      stringi? Szczerze mówiąc zamówiłam XL (44), choć teraz się obawiam, że będą za
      duże. Mam w biodrach 103 a w pasie jakieś 80. Czy miał ktoś o podobnej
      rozmiarówce doświadczenia z Melissą? Proszę o pomoc.
      • tantawi Re: 77/ 98 - mój rozmiar - Melissa- pomocy 04.08.07, 13:57
        Coś się link źle wkleił www.melissa.com.pl/kolekcja/Melissa0122.php
      • maith Re: 77/ 98 - mój rozmiar - Melissa- pomocy 04.08.07, 14:11
        Gatki od razu wydały mi się za duże i faktycznie wg ich rozmiarówki 44 jest na
        108-112 w pasie. Ja tam bym się tego trzymała - jesteś w dolnych partiach L-ki.
        Zamailuj do nich z prośbą o zmianę rozmiaru w zamówieniu jeszcze przed wysyłką.
        Co do stanika, to w zasadzie powinien pasować. Ich rozmiarówka po zmianach jest
        już ponoć dość dobrze dopasowana do realiów. Tylko że tu pojawia się pewien
        drobiazg - istnieje różnica pomiędzy modelami - czyli jedne mają nieco głębsze
        miseczki, inne nieco płytsze. Dlatego jeśli to by się okazało złe i chciałabyś
        zmieniać na inny model, to wiedząc już jak czujesz się w tym, posprawdzaj w
        wątku melissowym, czy przypadkiem nie wymieniasz na propozycję całkiem inną.
        Ale jest spora szansa, że stanik będzie pasować.
        • tantawi Re: 77/ 98 - mój rozmiar - Melissa- pomocy 04.08.07, 16:36
          maith napisała:

> Gatki od razu wydały mi się za duże i faktycznie wg ich rozmiarówki 44 jest na
          > 108-112 w pasie. Ja tam bym się tego trzymała - jesteś w dolnych partiach L-ki.
          > Zamailuj do nich z prośbą o zmianę rozmiaru w zamówieniu jeszcze przed wysyłką.
          > Co do stanika, to w zasadzie powinien pasować. Ich rozmiarówka po zmianach jest
          > już ponoć dość dobrze dopasowana do realiów. Tylko że tu pojawia się pewien
          > drobiazg - istnieje różnica pomiędzy modelami - czyli jedne mają nieco głębsze
          > miseczki, inne nieco płytsze. Dlatego jeśli to by się okazało złe i chciałabyś
          > zmieniać na inny model, to wiedząc już jak czujesz się w tym, posprawdzaj w
          > wątku melissowym, czy przypadkiem nie wymieniasz na propozycję całkiem inną.
          > Ale jest spora szansa, że stanik będzie pasować.

Maith, napisałam w ogóle maila do nich z wszystkimi możliwymi wymiarami, bo
          staniczek mnie urzekł, mam nadzieję, że odpiszą. Dzięki za pomoc.
    • mama_piotrka07 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 06.08.07, 08:55
      Dzień dobry, to ja też proszę o krytyczną ocenę.

1) pod biustem 75
      2) w biuście 104
      3) aktualnie karmię 3-miesięczniaka, ostatni zakup to biustonosz do karmienia
      Anity 75 F. W sumie dość wygodny (co ciekawe prosiłam tradycyjnie o 75 E a pani
      w sklepie z własnej inicjatywy zamówiła F i chwała jej za to).
      4) "w cywilu" noszę 75 DD/E bo zwykle w biuście mam mniej (między 98 a 102
      zależnie od wahań wagi).

Muszę sobie kupić jeszcze jeden do karmienia i ciekawa jestem czy macie jakieś
      rady co do rozmiaru. Pozdrawiam.
    • megipegi Re: 82/104 06.08.07, 09:46
      Prosze o pomoc w doborze odpowiedniego rozmaru.
      W obwodzie mam 82-80 w biuscie ok 104 cm.
      Jesli mam stanik 80 cm to musze go zapinac na
      najmniejszy obwod i wydaje mi sie,ze jest ciut za luzny.
      Mam jeden biustonosz,ktory prawie idealnie,praktycznie
      dobrze sie w nim czuje,tylko jesli mialby ciut wieksze
      miseczki to byloby super,ale niestety nie wiem jaki to
      rozmiar. :(
      Dobierzcie prosze cos dla mnie.Z gory dziekuje.
      • maith Re: 82/104 06.08.07, 19:39
        Wygląda że powinnaś nosić w brytyjczykach 75FF.
        To w polskiej rozmiarówce (np. Melissa, Avocado) w zależności od głębokości
        misek w danej firmie, sugeruje 75G albo 75H.
        • megipegi Re: 82/104 06.08.07, 22:34
          Dziekuje za odpowiedz.Sprobuje z takim rozmiarem! :-)
    • dziewczynka1979 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 06.08.07, 11:24
      74,75 pod biustem w biuście 91
      kupuje staniki 75b i biust zawsze wypada mi górą
      dołem nie ale jak się stanik rozciągnie to go zwężam
      waszym zdaniem jaki rozmiar powinnam nosić??
      • maith Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 06.08.07, 11:55
        Wypróbuj 70D. Miseczka Ci się nie zmieni, ale dzięki węższemu obwodowi będziesz
        miała lepsze trzymanie.
        • maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 07.08.07, 00:10
          Ewentualnie 70E.
          Być może trochę jednak za mała ta miseczka, skoro biust z niej wypada...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka