mama_piotrka07 74,5 / 104 06.08.07, 15:11 To ja się wpisuję jeszcze raz bo dopiero dojrzałam, że w tytule miały być wymiary. Gapa ze mnie. Dodam tylko że 75 E noszę odkąd miałam 16 lat. Teraz mam prawie 2 razy tyle ale jakoś nigdy mi nie przyszło do głowy żeby zastanawiać się nad swoim rozmiarem bo przecież i tak był "kosmiczny". Dzięki za otwarcie oczu że świat jest duuużo bardziej złożony ;-) 1) pod biustem 74/75 2) w biuście 104 3) aktualnie karmię 3-miesięczniaka, ostatni zakup to biustonosz do karmienia Anity 75 F. W sumie dość wygodny (co ciekawe prosiłam tradycyjnie o 75 E a pani w sklepie z własnej inicjatywy zamówiła F i chwała jej za to). 4) "w cywilu" noszę 75 DD/E bo zwykle w biuście mam mniej (między 98 a 102 zależnie od wahań wagi). Muszę sobie kupić jeszcze jeden do karmienia i ciekawa jestem czy macie jakieś rady co do rozmiaru. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
maith Re: 74,5 / 104 06.08.07, 16:22 Nie powinnaś w ogóle nosić obwodu 75 - przecież miarka, którą się zmierzyłaś jest sztywna, nie rozciąga się. A obwód biustonosza, na który przeliczasz ten wynik jest rozciągliwy. Czyli obwód biustonosza musi być mniejszy niż wynik. W zasadzie Twoim rozmiarem jest brytyjskie 70GG (32GG) Co w polskiej wersji dawałoby 70K. W tym rozmiarze masz do wyboru ponad 20 różnych staników do karmienia: melissa.com.pl/kolekcja/dla%20karmiacych.php Istotne są tam te linki z numerami, na dole. Bo oni szyją w wersji karmnikowej swoje regularne, normalne staniki. Dlatego do wyboru są i ładniejsze koronki i jakieś kolory nawet. Moim faworytem jest ozdobiony kawową koronką 253, ale jak wolisz np. zieleń, to masz do wyboru np. 111. Istnieje opcja, że jeszcze bardziej pasowałoby Ci 65. W polskich musiałabyś sprawdzić 65L, a w brytyjczykach byłoby to 65HH (32HH). Odpowiedz Link
mama_piotrka07 Re: 74,5 / 104 06.08.07, 16:52 Boże drogi! To w alfabecie są takie litery? Już sobie wyobrażam moją ulubioną panią w sklepie z bielizną w Centrum Mody jak jej mówię "proszę 65 L " .... A ona prawie z pięściami się na mnie rzuciła bo powiedziałam, ze miseczka C na 100% będzie za mała i że ja mam 30 lat i naprawdę wiem jaki stanik noszę. I guzik prawda, nie wiedziałam... Muszę trochę ochłonąć a potem idę z mężem negocjować budżet na nowe biustonosze. Dużo nowych biustonoszy ;-) Odpowiedz Link
turzyca Re: 74,5 / 104 06.08.07, 17:12 STOJ!!! Jeden, dwa no maksymalnie trzy i to raczej niezbyt drogie kup. Bo istnieje zjawisko zwane migracja piersi wystepujace dosc czesto po znalezieniu lepszego rozmiaru, ktore doprowadza do tego, ze nowy rozmiar robi sie zly i trzeba kupowac nowe staniki. Bardzo boli gdy wlasnie sie nabylo cos slicznego i bardzo drogiego i to cos jest za male. Za miesiac, dwa, moze trzy, gdy piersi sie ustabilizuja mozesz zaczac szalenstwo. :) Odpowiedz Link
mama_piotrka07 Re: 74,5 / 104 06.08.07, 17:39 Oh Ty głosie rozsądku .... A poważnie to na razie w grę wchodzą karmniki, więc pewnie kupię 1, może 2. Ale jak skończę karmić - drżyj budżecie :-) Odpowiedz Link
maith Re: 74,5 / 104 06.08.07, 18:34 Nie wchodź tam więcej, to jedyna metoda na sprzedawczynie dostosujące klientki do asortymentu a nie odwrotnie. Żadnego dużo :) Nawet o tym nie myśl. Dużo to będzie po 2 miesiącach, jak już będziesz pewna, że Ci się ustabilizował rozmiar. A na razie spróbuj sobie od razu dobrać jakiś stanik w Melissie, która ma tę dodatkową zaletę, że jest stosunkowo niedroga i ma karmniki. Tylko ten karmnik to dobierz z normalnych staników, z fiszbinami - jak będzie w dobrym rozmiarze, to Ci się fiszbiny nie powinny nigdzie wpychać, a te bezfiszbiniaste nie prezentują się na biuście zbyt atrakcyjnie. Odpowiedz Link
mama_piotrka07 Re: 74,5 / 104 07.08.07, 14:06 Byłam dziś w Avocado. Mierzyłam różne, otwierając szeroko oczy. Zasadniczo jak na razie dobrze leży 65H / 70G. Ze wskazaniem na ten pierwszy. I tu mam takie pytanie - czy rozmiarówka Melissy jest zbliżona do Avocado? Bo nie ukrywam że stosunek cen jest taki, że zdecydowanie wolałabym okres prób zacząć od Melissy. Zwłaszcza że Avocado nie ma karmników. No więc jak na wstępie - czy w Melissie brać podobnie jak to co mierzyłam w Avocado czy oni jednak trochę inaczej szyją? Odpowiedz Link
maith Re: 74,5 / 104 07.08.07, 14:36 Melissa, tak jak Avocado, ma jedne modele większe, inne mniejsze. Trzeba zamówić i przekonać się nabiustnie. Jakby coś nie pasowało, to masz 10 dni na wymianę. Też uważam, że 2 Melissy w cenie 1 Avocado, to jest cenna propozycja :) Szczególnie, że możesz je wziąć także w wersji karmnikowej. Ale... czy mierząc dobrze wkładałaś biust do środka? Tu masz instrukcję: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 A tu spis trików, masowo stosowanych przez osoby przyzwyczajone do za małych staników, dzięki którym stanik wydaje się większy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 Odpowiedz Link
mama_piotrka07 Re: 74,5 / 104 07.08.07, 16:02 Ja myślę że to jeszcze "efekt Bonsai" i że za jakiś czas może się zmienić ;-) Ale przyglądałyśmy się z miłą panią ekspedientką dokładnie i w większych miseczkach marszczył się trochę materiał. Wygarnęłam aż spod pachy i ruszałam się. Myślę że kupię sobie jeden taki "przejściowy" a docelowe jak już wypompuję mleko. P.S. Całe życie miałam wrażenie że mam jakiś dziwny biust bo brodawka mi zawsze wychodziła dużo powyżej połowy miseczki. I nigdy głupia nie wpadłam na to że się po prostu pierś nie mieściła w miseczce bo ta była za mała ... Odpowiedz Link
anika772 Moja koleżanka 87/102 06.08.07, 20:19 Co proponujecie? Bardzo proszę o pomoc i jak się różnią rozmiary polskie od Brytyjczyków? Dzięki Odpowiedz Link
maheda Re: Moja koleżanka 87/102 07.08.07, 00:09 Proponuję 80F z polskich, a w brytyjczykach 80DD - ale miseczka wynikająca z tabelek może być za duża, niech ta Twoja koleżanka sprawdzi (przymierzając staniki w przymierzalniach), czy aby nie zmieści się w np. 80D Tryumpha - być może w część obwodu w biuście wchodzi tłuszczyk na plecach. Ja ze swoim niegdysiejszym obwodem pod biustem właśnie 87 cm nosiłam 80tki oraz 75tki. Niech dziewczyna zacznie od przymierzenia 80tek, miseczka 80E lub 80D w Triumphie. Acz większość z tych staników zrobi jej brzydkie kacze dzioby - będzie wiedziała, jaki rozmiar jej pasuje :) Odpowiedz Link
foamclene 70/96 07.08.07, 13:27 zwykle kupuje triumpha w w rozmiarze 75/E w okresach spadku wagi przy wymiarach 70/92 75/D poza complimentem triumpha nic nie jest w satnie ujarzmic biustu (we wszystkich innych felina, samanta biust sie buja czego nie moge zniesc) lubie blisko osadzone miski tak zeby biust nie wychodzil poza linie zeber/tuowia :) Odpowiedz Link
anna-pia Re: 70/96 07.08.07, 14:19 zapomnij o obwodzie 75 i 70, one nie mają jak się utrzymac na tobie spróbuj z Brytoli 65G (30G)lub 60H (28H), albo Melissę 65 H lub J nie pamiętam, czy jeszcze jakiś polski producent ma 65... Odpowiedz Link
maheda Re: 70/96 07.08.07, 14:41 Avocado wprowadza przecież 65tki! Tam też dobrze by było spróbować od 65G, ew. 65H, a potem zobaczyć, co dalej. Odpowiedz Link
foamclene Re: 70/96 07.08.07, 14:53 dzieki (wlasnie ogladam melisse :) ale to sie nie popruje jak rozciagne w obwodzie? te 65 mam jeszcze jednen problem jak chce dobrac stanik tak zeby srodkowa czesc (laczenie) przylegalo do mostka to biust wychodzi mi gdzies z boku ;) pod pachami nawet jak miesci sie w misce to zle wyglada wlasciwie to w zadnym modelu ktory nosze ta zcesc ktora powinna dotykac mostka odstaje gdzies daleko z biustem Odpowiedz Link
maheda Re: 70/96 07.08.07, 14:56 Bo nosisz za małe miseczki. Jak miseczki będą odpowiedniej wielkości, to miseczka będzie obejmowała cały biust. Pooglądaj jeszcze tutaj: www.bellissima.com.pl/strona.php?nazwa=&kategoria=dowolna&kolor=dowolny&rozmiar=65G&id_producent=0&site=wyswietlanie&what=szukaj To są staniki w rozmiarze 65G. Jeśli próbowałabyś 65GG czy 65H, musiałabyć wrzucić kolejne wyszukiwanie :) Avocado na razie chyba tylko się chwali, bo wyszukiwarka na razie nic nie wyrzuca :( Odpowiedz Link
supervixen 65 w Avocado 07.08.07, 16:26 Wyszukiwarka w Avocado nie wyrzuca 65, faktycznie. Ale jak się przeszukuje ofertę normalnie, to jest kilka modeli z tym obwodem. Ostatnio sama szukałam, więc mam spisane:) Są to: Fado Katinka Gloria Rialto Creole Royal Velvet Lucy Odpowiedz Link
mama_piotrka07 Re: 65 w Avocado 07.08.07, 17:13 Ja dziś byłam w Avocado w sklepie w Warszawie i osobiście mierzyłam kilka modeli w obwodzie 65 (H i J). Więc potwierdzam że istnieją na 100%. Odpowiedz Link
turzyca Re: 65 w Avocado 07.08.07, 17:20 Jest na mur beton, wlasnie mam na sobie. :) A ze foamclene mieszka w okolicach Warszawy, o ile dobrze pamietam, to moze zajrzec na plac trzech krzyzy. A nawet zajrzec po raz kolejny na jesieni i sprawdzic czy obwod 60 nie bylby lepszy. :) Odpowiedz Link
foamclene Re: 65 w Avocado 07.08.07, 18:05 na pewno zajrze i przymierze bo, az mi sie wierzyc nie chce, ze sie w to zmieszcze ;) nie pamietam juz czasow kiedy mialam stanik zapewniajacy mi pelna swobode i komfort zwykle musze pilnowac zawartosci, obciagac, poprawiac, przesuwac.. ech... w jednym sklepie pani wreczyla mi nr tel dr sankowkiego (jeszcze nie byla taki "slawny" ;) i powiedziala, ze lepiej sobie zaoszczedzic meczarni i zmniejszyc :) Odpowiedz Link
limonka_01 Re: 65 w Avocado 07.08.07, 18:24 foamclene napisała: > w jednym sklepie pani wreczyla mi nr tel dr sankowkiego (jeszcze nie > byla taki "slawny" ;) i powiedziala, ze lepiej sobie zaoszczedzic > meczarni i zmniejszyc :) No wiecie co, brak mi słów na głupotę ekspedientki, która zamiast podpowiedzieć odpowieni rozmiar stanika odsyła do chirurga plasycznego. Odpowiedz Link
foamclene Re: 65 w Avocado 07.08.07, 22:09 ciagle ja nachodzilam w sklepie :) przymierzalam godzinami i nic nie moglam wybrac... :) chyba miala mnie dosc i znalazla sposob zeby mnie splawic ;) (dodam tylko ze sama byla juz po konsultacjach i przygotowywala sie do zabiegu wyszczuplania ud... moze nie majac zlych intencji chcialamnie uszczesliwic ;) szczerze powiem ze kiedys marzylam o operacji zmniejszajacej biust ale po zapoznaniu sie z informacjami dotarlo do mnie jak powazny jest to zabieg i strach zwyciezyl... dodam jeszcze, ze miewam juz (mam 31 lat) bole kregoslupa i tak sobie mysle czy to aby nie wina tych buforow (sa dwie mozliwosci bufory albo motocykl tyle o ile bole w okolicach krzyza/nerek moge przypisac jezdzie motocuyklem to te na wusokosci lopatek i nieco ponizej to chyba wina biustu) Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: 65 w Avocado 07.08.07, 22:22 Jak już, to nie biustu tylko staników za luznych w obwodzie. Ciężar biustu nie ma spoczywać na ramionach tylko ma być przekazywany przez obwód w połowie pleców. Tak samo jak plecaki mają taki pasek do zapinania się na brzuchu żeby odciążyć górną czesć kręgosłupa. A wracając do ekspedientki, skoro chiała Cię uszczesliwic to czemu po prostu nie sprowadziła prawidłowego rozmiaru. Wmawianie kobietom z większym biustem ze potrzebują operacji to chamstwo. Wmawia się im że zle wyglądają, ze będą miąły kłopoty z kręgołupem przez piersi i że nie będą miały problemu z zakupem bielizny po operacji zamiast im powiedzieć że już teraz nie ma problemu, i ze przy prawidłowym rozmiarze kregosłup nie będzie tak obciążony. Odpowiedz Link
foamclene Re: 65 w Avocado 10.08.07, 11:41 zastanawiam sie dlaczego wlascicielki sklepow nie maja w ofercie rozmiarow mniejszych niz 75 w obwodzie pod biustem... jak to sie dizeje, ze w XXI wieku panuje taki ciemnogrod? chyba przejde sie do tej kobity i pogadam... :) Odpowiedz Link
kasica_k Re: 65 w Avocado 07.08.07, 22:27 Jesli juz, to nie biustu, tylko stanika. Stanik o za luznym obwodzie wiesza Ci biust na ramiaczkach i ciagnie ramiona w dol. Tego kregoslup bardzo nie lubi. Lepiej juz chodzic bez stanika niz w za luznym. Lepszy stanik moze Ci naprawde pomoc, o ile to rzeczywiscie w rejonach biustowych tkwi przyczyna bolu. Znamy takie przypadki. Niebagatelne znaczenie ma rowniez odruch garbienia sie powstajacy przy noszeniu za malego stanika, ktory bo co chwila poprawiasz i nie mozesz sie w nim prawidlowo zmiescic. Tego tez kregoslup nie lubi. Odpowiedz Link
kasica_k Re: 70/96 07.08.07, 16:34 Kobito! Zapomnij na zawsze o obwodzie 75, jakim cudem tak luzny stanior ma Ci biust utrzymac? Skad Ci taki obwod w ogole do glowy przyszedl? :) 75 to ja nosze, z ponad 80 pod biustem! Jak dziewczyny radza, zabierz sie za 65-tki. Bez obaw, dobry stanik na Tobie nie peknie. Tylko miseczka musi byc wieksza (G brytyjskie). Pytanie dodatkowe: jak ciasno sie zmierzylas? "Podbiuście" mierzymy na wydechu i tak, zeby sie bardziej scisnac nie dalo. Odpowiedz Link
foamclene Re: 70/96 07.08.07, 18:14 tak sie walsnie zmierzylam zgodnie ze wskazowkami znalezionymi na forum :) najciasniej na wydechu... kiedys babka w sklepie mnie zmierzyla i wyszlo jej wlasnie 70 co z tego jak stanika o takim obwodzie nie miala :) i i tak wyszlam z 75 ;) kupuje te 75 bo triumpha nie moge kupic mniejszego w rozmarach misek jakich potzrebuje... teraz juz wiem ze takie staniki istnieja... Odpowiedz Link
justka123 87/110 i 79/101 07.08.07, 21:47 Witajcie :) Dzieki że jesteście :) No to zaczynam ja mam "pod" 79 "w" 101-102. Nie jestem raczej szczupłą osobą, mam tłuszczyk na plecach i boczkach (ogólnie rozmiar 42/44). I mam takie brzydkie "kluchy" pod pachami, o którcyh zawsze myslałam ze to z otyłosci :) Do tej pory kupowałam głównie Triumphy 80E i wydawały mi się ok. Staniki nie podjeżdżały do góry choć tego co wycztałam już powinnam raczej mieć 75. Musze przyznać jednak że jak upchnęłam wszystko spod pach to robiły mi isęmałe bułeczki. I jeszcze moja mama. Osoba raczej okrągła (rozm.48) sporo tłuszczyku na plecach, bokach. Ścisle zmierzona ma 87/110-112. Zawsze nosiła 90D choć wydaje moim zdaniem widac czasem u niej bułeczki które by świadczyły o małej misce. No i przy okazji jeślibym z tymi wymiarami chciała kupic Panache tango II to jaki radzicie? Z góry dziękujęza odpiwiedź i rady, Pozdrawaim Justyna Odpowiedz Link
maheda Re: 87/110 i 79/101 07.08.07, 22:23 Przy Twoim obwodzie, zwłaszcza, jeśli masz sporo tłuszczyku, jednak stawiałabym na 70tki. 75 to ja nieraz noszę, a mam ponad 80 cm pod biustem :) Panache Tango II jest dość ścisłe pod biustem, ale jednak chyba od razu powinnaś mierzyć 70tkę, najwyżej kupisz sobie przedłużkę w pasmanterii, jeśli będzie początkowo za ciasny. Miseczka na początek 70FF, ale to do sprawdzenia nabiustnie, co tu dużo mówić. Co do Twojej Mamy - ja przy identycznym obwodzie "pod" zaczęłam od Panache 80tki i nie żałuję, polecam więc 80tkę, a co do miseczki, to przy takich różnicach może być już baaardzo różnie. Wg tabeli wychodzi co prawda 80G, ale chyba zaczynałabym od 80F, bo 80FF może być zbyt duże... ale może też nie być ;) wszystko trzeba sprawdzić doświadczalnie, niestety! Odpowiedz Link
tabaluga0 Re: 87/110 i 79/101 07.08.07, 22:34 ja mam dokladne wymiary twojej mamy, i nosze 85e ale miska jest troche za mala wiec wybieram sie na zakupy i przymierze 85f, obwod 85 jest ok. Ktos zasugerowal mi 80g ale jednak musze przymierzyc., czy nie bedzie za ciasny. Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: 87/110 i 79/101 07.08.07, 22:37 Nie bedzie za ciasny:) Wierz mi:) Obwód stanika nie jest z metalu. Jest rooozciagliwy. Jak stanik ma dobrze podtrzymywać piersi musi być troche ciasniejszy (min o 5cm, a baaardzo czesto okazuje się ze o wiecej) Odpowiedz Link
justka123 Re: 87/110 i 79/101 08.08.07, 08:51 Dziękuję Wam bardzo dobre kobiety :) To jeszcze tylko podpowiedzcie proszę jak by to było w angielskiej numeracji... Odpowiedz Link
maheda Re: 87/110 i 79/101 08.08.07, 13:28 Ależ to właśnie JEST angielska numeracja :) Aaaa chyba, że chodzi o to, że europejskie 80 równe jest angielskiemu 36 :-) Odpowiedz Link
piescik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 08.08.07, 08:44 Dziewczyny kochane!Dzięki że pomagacie:) Też staram się uświadamiać znajome mi kobietki na temat poprawnego noszenia staników, choć sama szukam ideału. No i prośba - koleżanka ma wymiary 71/81, ja myślę, że może zacząć od 65C, czy tak? Ona nosi teraz 75B... Odpowiedz Link
maheda Re: Koleżanka 71/81 08.08.07, 13:29 Tak mi się wydaje, że 65C powinno być w sam raz, acz to nie moje rejony obwodowe :) Odpowiedz Link
kofi06 84/108 08.08.07, 16:52 Zgłupiałam... Wybrałam się ponownie do Avocado. Tym razem była inna pani, o wiele bardziej kompetentna, wchodziła do przymierzalni, pomagała, doradzała itd. Sugerowałyście mi, że przy 108 cm w biuście powinnam próbować rozmiar 75G. Wychodzi nadal, że jednak 75E lub niektóre modele 70 i wtedy F. Np. dziwną rzeczą jest, że ten sam stanik w dwóch wariantach kolorystycznych ma różny rozmiar. Np. w biały wchodzę w 70 a w czarnym się w 70 nie zapinam wcale. Zatem na dzień dzisiejszy po kolejnej wizycie w sklepie wiem, że albo 70F albo 75E. I tu pytanie do tych co w Melissie kupują i znają ich staniki. Jaki zatem powinnam zamówić rozmiar? Interesują mnie dwa modele: 329 i 335. Odpowiedz Link
88mlodziutka Jaki rozmiar... 08.08.07, 17:11 Jaki powinnam nosić rozmiar przy wymiarach 73/86? Odpowiedz Link
bajgla 88mlodziutka 08.08.07, 19:06 spróbuj 65DD w angielskich modelach, albo 65D w Melissie. Jeżeli masz naprawdę mało tłuszczu na żebrach możesz spróbować pomierzyć w sklepach stacjonarnych 70C, ale jak ci się uda od razu zapiąć na najciaśniejszą haftkę, to lepiej sobie daruj taki stanik. Odpowiedz Link
kasica_k Re: 84/108 08.08.07, 19:22 kofi06 napisała: > Sugerowałyście mi, że przy 108 cm w biuście powinnam > próbować rozmiar 75G. > Wychodzi nadal, że jednak 75E lub niektóre > modele 70 i wtedy F. No coz, najwyrazniej niezbadane sa wyroki stanikologii :) Ja z tym samym obwodem weszlam dopiero w H. Ale niewykluczone, ze te modele, ktore sa teraz, maja cos inaczej z rozmiarowka. Z tego wniosek, ze musze koniecznie tez sie wybrac i przymierzyc cos z Avocado, bo ostatnio mierzylam tylko Empreinte. > Np. dziwną rzeczą jest, że ten sam stanik > w dwóch wariantach kolorystycznych ma różny rozmiar. To wcale nie jest takie dziwne, nie raz juz spotkalysmy sie z tym zjawiskiem - ja doswiadczylam go przy Freya Retro plunge, ktore w kolorze brazowym jest sporo szersze od amarantowego. Czasem jest tak, ze tkanina w danym kolorze jest bardziej rozciagliwa od tej w innym. Czasem staniki w roznych odmianach kolorystycznych sa szyte w roznych miejscach. Odpowiedz Link
kofi06 Re: 84/108 09.08.07, 08:49 Jest pewna teoria, która wysnuła olusimama, że prawdopodobnie jestem szeroka w plecach i żebrach i to daje mi ten spory obwód W biuście a w samym cycku jestem w rozmiarze E. I teraz pytanie, czy ktoś wie na jaki obwód W biuście jest stanik avocado Lucy w rozmiarze 75E lub 70F ? Bo to dałoby mi pojęcie jakich misek szukać w Melissie, czyli pod jaki faktyczny obwód W biuście podpadam. Rany, ale to wyszło skomplikowane.... Odpowiedz Link
maheda Re: 84/108 09.08.07, 11:51 Zakładając, że staniki Avocado odpowiadają mniej (niż) więcej rozmiarom brytyjskim, można założyć, że powinnaś kupować staniki na jakieś 97-99 cm w biuście. Ponieważ ponoć (żadnej nigdy nie mierzyłam) Melissy mają ścisłe obwody, lepiej celuj w 75tkę - zatem wedle tabeli może być na Ciebie dobre 75D lub 75E. Ale na ile _naprawdę_ tabela Melissy przystaje do rzeczywistości, tego nie wiem, niestety :( Odpowiedz Link
kofi06 Re: 84/108 09.08.07, 14:23 O, to jest jakiś trop. Bo wg tablei i tych moich centymetrów w biuście wychodzi mi w Melissie np. 75G albo H i jestem pewna, ze szukałabym w nich cycka :-) Odpowiedz Link
maheda Re: 84/108 09.08.07, 14:31 :) Też tak myślę. E a H to jednak jest olbrzymia różnica. :) Ja też nie bardzo wiem - ponoć Avocado ma generalnie miseczki jednak trochę mniejsze od brytyjskich... ale nie wierzę, że ta rozbieżność jest duża w miseczkach do E - bo do nich jeszcze mniej więcej wszystko się zgadza chyba na całym świecie, plus minus jedna miseczka. Dopiero potem zaczyna się jazda bez trzymanki ;) Odpowiedz Link
kasica_k Re: 84/108 09.08.07, 16:23 Avocado nie wiedzieć czemu zazdrośnie strzeże przed światem tajemnicy swojej rozmiarówki. A jedna porządna tabelka rozwiązałaby mnóstwo problemów (oczywiście pod warunkiem, że zgodna z prawdą)... Odpowiedz Link
maith Re: 84/108 08.08.07, 20:42 A które modele mierzyłaś? Może rozpoznasz na avocado.com.pl? Bo ja też chcę takie zaczarowane miseczki :) Ale w takim razie nie mam pojęcia, jak to się przekłada na Melissę. Odpowiedz Link
kofi06 Re: 84/108 09.08.07, 08:51 Mierzyłam już chyba wszystko, ale wczoraj byłabym skłonna kupić Lucy. I to w nim biały jest bardziej rozciągliwy i wchodzę wtedy w 70F a w czarny w 75E. Oczywiście niezmiennie piękny i doskonały jest Empreinte Thalia i też w rozmiarze 75E. Tyle, ze drogi niemiłosiernie. Odpowiedz Link
maith Re: 84/108 09.08.07, 20:19 To jak Empreinte, które mierzyła też Kasica, jest na Ciebie dobre w rozmiarze 75E (a nie H), to możliwości są dwie: -albo zastosowałaś któreś z trików, pozwalających nam wierzyć, że pasują na nas mniejsze staniki forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 -albo po prostu Tobie przy takich rozmiarach pasuje 75E/70F. W końcu tabelka powinna być tylko wskazówką - jeśli nasz własny ogląd nie zgadza się z tabelką, to wierzyć należy sobie - oczywiście po upewnieniu się, że nie wykorzystuję przeciwko sobie swojej własnej inteligencji :) Odpowiedz Link
kasica_k Re: 82/98? 08.08.07, 19:31 75E. W rozmiarowkach bez rozmiaru DD - 75F. W przypadku wyjatkowo malej "sciśliwości" obwodowej czy bardzo ciasnego obwodowo stanika - 80D. Ale raczej nie C. Odpowiedz Link
piescik Re: 82/98? 09.08.07, 10:39 To dokładnie moje wymiary - no i noszę 75E, staniki przeważnie się rozciągają (szczególnie przy tłuszczyku na placach), więc warto skusić się na ten ciaśniejszy, bo potem może być za szeroki obwód przy 80. No chyba że tak jak pisze Kasica 80 jest bardzo ciasna. Odpowiedz Link
lucy_7 75/104 08.08.07, 20:43 przyszły do mnie dzisiaj dwa staniki Freya Rio i Retro Plunge - oba 70G - oba zapinam na środkową haftkę, ale na najciaśniejszą jest tylko troszkę ciasnę, więc chyba lepsze by było 65 przyjdą jeszcze Rio 70GG i Margo 65H zamawiałam w połowie lipca a wtedy wymiary były bardziej 77-78/101-102, czemu sie przez ten czas tak zmieniły :( chociaż myślę że przyczyniła sie do tego choroba i ciągłe chodzenie po domu w najlepiej do tej pory pasującym sportowym avocado 70HH - największa do tej pory miseczka jaką nosiłam więc od jego zakupu rozmiar mi się dość szybko zmienia aktualnie wspomniane Grand Prix 70HH (po domu i do ćwiczeń) oraz 70H białe avocado, nie wiem jaki model niestety (podobne do średniozabudowanych Silver Lili i Glamour, bardziej Silver Lili ale ma delikatniejszy haft - takie listki, ale ma też delikatną koronkę na ramiączkach i wzdłuż dekoltu jak w Galmour, które idzie jednak również pod pachę) nie wiem jaki model, kupiłam jakoś w styczniu/lutym i od razu był przymały ale avocado wtedy nie miało dalszych literek No i teraz opis co się dzieje w stanikach w noszonym avocado 70H - bułki z przodu i pod pachami - zapianam się juz najciaśniej - z przodu fiszbiny pod biustem przylegają do ciała, jednak miedzy piersiami odległe na około 4 cemntymetry od mostka Retro Plunge 70G - ja włoże tak byle jak to możnaby nosic gdyby nie ogromne buły pod pachami (z przodu takie malutkie bułeczki, ale mogłanbym takie przeżyć) - jak ładnie ułożony to po prostu ma ogroomne buły z przodu, pod pachami za to takie troszkę Ria 70G - pierwsze co zauważyłam to jakaś taka rakietowatość biustu - potem bardzo zwraca uwagę ogromna wręcz różnica w prawej i lewej piersi, wiem ze lewą mam większą, ale ty prawa miseczka jest praktycznie dobra natomiast lewej dałabym miseczkę co najmniej o jeden większą (przymierzyłam na wszelki wypadek na lewą stronę, nic to nie zmienia, więc miseczki są raczej takie same) - fiszbiny z przodu dość wysoko idą między piersiami, ale do tego chyba przywykłam nosząc Grand Prix więc by mi tak nie przeszkadzało, gdyby nie to że strasznie rozsuwa mi pierszi na boki, co potęguje efefkt sterczenia a nie zaokrąglenia piersi No i konkluzje Przyjdzie Rio 70 GG, może bedzie dobre na większą pierś ale wtedy prawa zniknie gdzieś w miseczce. Poza tym takich sterczących piersi to ja nie chcę. Zakochałam się za to w Retro. Obawiamłam się, że model Plunge plus dodatkowe wypełnienie powiększy jeszcze bardziej biust, nic takie go się nie dzieje. Martwiłam sie ze zamaiwam kolor pudrowy a przyjdzie jakis delikatny róż czy coś, a tu świetny cielisty nadający sie nawet pod przezroczyste bluzki (widać że stanik jest bo nie jest z rodzju niewidzialnych/bezszwowych, ale kolorystycznie stapia sie z ciałem). Dodatkowo mozna go ubrać przy większym dekolcie. Ja chce taki stanik w moim rozmiarze!!! No i teraz co dalej? wiadomo, że Rio i Retro które mam w domu są oba do zwrou a co z Margo i Rio? anulować zamówienie? niech przyjdą i też odeślę? czy zmienić na coś innego? tylko wtedy na co? Odpowiedz Link
maith Re: 75/104 08.08.07, 21:18 To że nosząc dobrze dobrany stanik biust wraca na swoje miejsce, to znana prawda. W efekcie zmieniają się wymiary. Niektórzy tracą nawet centymetry pod biustem. Nic w tym dziwnego, dlatego właśnie głośno krzyczymy, żeby nie kupować na początku za dużo staników - 1-2 na okres przejściowy wystarczą. Wszystko co się zrobiło za małe wystaw na Allegro, co przyszło w złym rozmiarze, to wymień. Jeżeli czegoś Ci jeszcze nie wysłali, to napisz pilny mail z prośbą o zmianę rozmiaru, albo o anulowanie, bo biust Ci urósł i tyle. Zawsze kupuj stanik na WIĘKSZĄ pierś. Mniejsza nigdzie nie zniknie, jeśli tylko dokupisz jej wkładkę powiększającą biust (kupuje się je w parach). Taka wkładka wyrównuje różnice i już całość wygląda ok. W końcu z większej piersi nie odkroisz kawałka, to już lepiej kawałek do mniejszej dodać ;) Odpowiedz Link
lucy_7 Re: 75/104 08.08.07, 21:47 forum już podczytuję dość długo, dlatego na razie kupowałam po jednym staniku (nie licząc zakupu pierwszego - jeden ecru, drugi czarny, bo nie miałam co nosić) zamówienie złożyłam na kilka mając plan taki, że zostanie 1 maksimum 2 staniki które będą dobre (liczyłam sie z tym ze w najgorszym razie nic nie zostanie) tylko właśnie nie wiem, czy prosić o to Rio 70GG czy lepiej 65HH czy jak Rio 70G i Retro 70G sa za małe to Margo 65H też będzie za małe? jeśli tak to jakie wziąć 65HH 65J 70GG czy 70H? wiem że lepiej na większą (co potem zrobie z mniejszą piersią jeszcze nie myślałam) dlatego Rio70G odsyłam mimo że dobre (chyba) na mniejszą pierś na Allegro na razie nie mogę nic wystaić (może jeden czarny Comeximu, albo baardzo już za małego Triumpha), bo musiałabym wystawić wszystko :P i nie miałabym w czym chodzić, mam plan że wystawię wszystko jak znajdę chociaż jeden dobry może łatwiej by było wam doradzić jakbym dołączyła zdjęcia, ale to najwcześniej w piątek bo muszę pożyczyć aparat cyfrowy Odpowiedz Link
zabolsko Re: jak to jest z tymi rozmiarami? 08.08.07, 21:44 tak, temat wpisalam, a tresc... kobietki kochane, mozecie mi wytlumaczyc, jak to jest z tymi rozmiarami? weszlam ostatnio do sklepu, a tam rozmiarowka w stylu 36/80... tzn? jaka to miseczka? jaki obwod? Odpowiedz Link
maheda Re: jak to jest z tymi rozmiarami? - 36/80 08.08.07, 22:55 ha :) 36 to jest to samo, co 80. Z tym, że 36 to oznaczenie obwodu w skali brytyjskiej, a 80 to oznaczenie obwodu w skali europejskiej. Co do miseczki - musiałabyś poszukać jakiejś jeszcze literki. Jeśli oznaczenie stanika to wyłącznie "36/80", to może to znaczyć, że masz do czynienia z tzw. chińszczyzną, której należy unikać jak ognia, bo nie wiadomo nigdy, na jaką miseczkę trafisz, w dodatku obwody są ponoć koszmarnie rozciągliwe. Odpowiedz Link
magda-fl Re: magda-fl 84/107 - raz jeszcze 08.08.07, 22:20 Ponieważ jeszcze mam wątpliwości co do rozmiaru, pozwolę sobie ostatni raz tu zapytać. A że w sumie wszystko opisałam w wątku Melissowym, to zamieszczę tylko linka forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=42766748&a=67167463 I jeszcze jedna wątpliwość - kupić 2 staniki czy lepiej na wypadek migracji na razie tylko jeden? Odpowiedz Link
lucy_7 Re: magda-fl 84/107 - raz jeszcze 08.08.07, 23:10 ja bymna Towim miejscu kupiła jeden Dwa lata temu kupiłam na pierwszy zakup dwa (czarny - był super, jak na mnie szyty, ecru - ten sam rozmiar jednak trochę gorzej leżał ale potrzebowałam też cegoś pod jazne bluzki) i to polecałabym tylko jeżeli rzeczywiście potrzebujesz więcej niż jednego. Teraz oba się już nie nadają do noszenia. raczej kup jeden, a najwsześniej za pół roku drugi i zostawiaj tylko jak są rzeczywiście dobre Odpowiedz Link
magda-fl Re: magda-fl 84/107 - raz jeszcze 08.08.07, 23:50 lucy_7 napisała: > ja bymna Towim miejscu kupiła jeden > > Dwa lata temu kupiłam na pierwszy zakup dwa (czarny - był super, jak na mnie > szyty, ecru - ten sam rozmiar jednak trochę gorzej leżał ale potrzebowałam też > cegoś pod jazne bluzki) i to polecałabym tylko jeżeli rzeczywiście potrzebujesz > więcej niż jednego. Teraz oba się już nie nadają do noszenia. > > raczej kup jeden, a najwsześniej za pół roku drugi > i zostawiaj tylko jak są rzeczywiście dobre No właśnie obawiam się tego, że zaraz i tak z nich "wyrosnę" ale z drugiej strony zaczynam szukać pracy i pod białe bluzki przydałby się jasny stanik, bo tak poza tym, na co dzień, to preferuję czarne, bo mam niewiele jasnych ubrań. Kurka, mam problema. Chyba podumam nad tym problemem, jak dostanę Melissy. Poprzymierzam trochę ciuchów i się okaże czy muszę mieć 2 czy jeden. Odpowiedz Link
turzyca Re: magda-fl 84/107 - raz jeszcze 08.08.07, 23:56 Ja bym sie zdecydowala na dwa jednak. Chocby ze wzgledu na pranie, teraz wszystko schnie blyskawicznie, ale jak zrobi sie nieo tylko chlodniej i mokrzej to bedzie problem. Poza tym stanikowi tak jak butom nalezy sie odpoczynek, idealem byloby nosic je na zmiane, zeby nie zniszczyly sie zbyt szybko (to znaczy zniszcza sie i tak, chodzi o szybkosc niszczenia.) Odpowiedz Link
maria252 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 09.08.07, 11:18 moje wymiary 87/ 70 i nosze teraz 75d co wy na to Odpowiedz Link
maheda maria 252 - 70/87 09.08.07, 11:47 Jeśli przy obwodzie 70 (mierzone ściśle i po wypuszczeniu powietrza z płuc?) pod biustem nosisz obwód 75, to on żadną miarą nie ma szans podtrzymywać Ci biustu. Powinnaś nosić na pewno staniki rozmiar 65 (ang. 30), a możliwe, że przy bardziej luźnych obwodach z natury (rozciągających się jak np. Freya Millie czy stanikach Kalyani) staniki o obwodzie pod biustem 60 (ang. 28). Przy obwodzie 87 cm w biuście powinnaś chyba zacząć od przymierzenia brytyjskiego 65E, a potem zobaczyć, co dalej - czy miseczka aby nie za mała, a może właśnie za duża? Z polskich firm to albo Avocado, albo Melissa - w nich też pewnie trzeba zacząć od okolic 65E, może 65F, a potem się zastanawiać, co dalej, ośmioklasisto ;) Ze staników w obwodzie 60, miseczka odpowiednio przeliczona, czyli 60FF, 60G. Jeśli stanik sportowy (prawdziwy!), to możliwe, że 70tka będzie dobra, bo one są bardzo, ale to bardzo ścisłe - wtedy okolice 70D, ale to też do przymierzenia i przemyślenia. Poczytaj sobie FAQ: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&v=2&s=0 Znajdziesz tam wiele odpowiedzi na nurtujące Cię zapewne pytania. Odpowiedz Link
yamaga Jaki rozmiar wg polskiej rozmiarówki? 09.08.07, 12:20 I ja poprosze o pomoc, wszystkie moje biustonosze maja rozmiar 34A, 34B jest to rozmiarówka amerykańska, dodam, że nie lezą one na mnie dobrze-tzn tak jak opisujecie, że lezeć powinny- musze sobie kupić coś w Polsce-jaki rozmiar mam prosic-moje wymiary to pod biustem 73cm (ciasno) w biuście 89-90cm-luźno. Dziękuje za pomoc. Odpowiedz Link
maheda Re: yamaga - 73/90 09.08.07, 12:32 Dlaczego akurat polskie? Brytyjskie staniki z Eveden czy Panache są dużo lepszej jakości. Lepszym rozmiarem dla Ciebie powinny być staniki 32D/32DD albo 32E w rozmiarówkach, w których nie ma miseczki DD. Wg oznaczeń europejskich to 70D/70DD/70E. W stanikach z bardziej luźnym obwodem pod biustem lepiej mogą Ci podtrzymywać biust staniki 65E/65F/65FF (30E/30F/30FF). Wszystko do sprawdzenia i przymierzenia. A w ogóle, to w polskich sklepach raczej nie znajdziesz wyżej wymienionych staników, chyba, że trafisz do jednego z kilku polskich sklepów, które sprowadzają staniki z Wlkiej Brytanii. Miasta, w których masz szanse znaleźć "brytyjczyki", to Warszawa, Poznań, Kraków. Chyba, że kupisz przez internet, jak większość z nas - wtedy miejsce pobytu nie ma większego znaczenia :-) Odpowiedz Link
yamaga Re: yamaga - 73/90 09.08.07, 12:48 maheda miseczka E? szokuję się trochę bo ja tego biustu niewiele mam, wyskoczę do sklepów i popytam o 65E/F, albo 70D dziekuje Odpowiedz Link
maheda Re: yamaga - 73/90 09.08.07, 13:26 Pamiętaj o starannym układaniu biustu w miseczkach, przy każdorazowym zakładaniu stanika, czy mierzeniu go. Bez tego nie ma mowy o dobrym dopasowaniu stanika. Zajrzyj też na Stanikomanię, a konkretnie na fotki z cyklu "Biust tygodnia": stanikomania.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?361780 Sama zobaczysz, że biust 70F to wcale nie jest duży biust. Poczytaj jeszcze - zanim pójdziesz do jakiegokolwiek sklepu - nasze FAQ: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&v=2&s=0 ze szczególnym uwzględnieniem sposobów, na które oszukujemy się, że stanik jest dobry: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 :) miłej lektury Odpowiedz Link
maith Re: yamaga - 73/90 11.08.07, 01:09 Jak wyskoczysz do sklepu, to Ci pani sprzedawczyni, co to "zęby na stanikach zjadła" powie, że takiego rozmiaru się nie produkuje i ona to by Cię widziała w 75B ;) Przeczytaj najpierw to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64536770 Potem obejrzyj to zdjęcia porównawcze tu: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-osmy.html A potem poszukaj 65E w brytyjczykach, ew. 65F w polskich Melissie lub Avocado. To naprawdę niewielki rozmiar - tylko uwzględniający szczupłość pod biustem - miseczki nie są większe od tych w 75B, ale całość lepiej pasuje do Twoich proporcji :) Odpowiedz Link
fiabei Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 09.08.07, 13:27 pod biustem 82 cm, w biuście 108 narazie znalazłam tlyko jeden biustonosz z dobrą miseczką - coś z Feliny to było, a miseczka G, z tym, ze pod biustem 90, czyli o wiele za dużo (w moim obwodzie pewnie H musiało by to byc) szczerze mówiąc nie mam ani jednego dobrego biustonosza - albo za szeroki obwód pod, albo ciut za mała miseczka... Odpowiedz Link
maheda Re: fiabei - 82/108 09.08.07, 13:45 Może spróbuj zamówić jakiegoś brytyjczyka? Albo przyjechać do Krakowa w tę sobotę na "mini fitting event" i pomierzyć, który rozmiar najlepiej Ci odpowiada? :) Mając 5 cm więcej od Ciebie pod biustem, celowałam w 80tki i 75tki. Ty więc analogicznie powinnaś celować w 75tki i 70tki. Może spróbuj w brytyjskie 75GG (34GG), ewentualnie 70HH (32HH), a jeśli będą miały nieodpowiednie wielkości miseczek, to wymieniaj i strzelaj dalej. Odpowiedz Link
kasica_k fiabei - 82/108 09.08.07, 15:55 Mam niemal identyczne wymiary, co Ty. Nosze brytyjskie staniki w rozmiarach: 75(34)G, 75(34)GG, 80(36)FF. Nie bierz za nic w swiecie obwodow 90 :) Ta Felina, gdybys ja wziela w dobrym obwodzie, bylaby za mala w miseczce, bo ichniejsze G to tak jak angielskie F. Najlepiej daj sobie spokoj z Felina i przerzuc sie na angielskie marki tudziez np. polskie Avocado czy Melisse. W Avocado ostanio pasowalo na mnie 75H, ale tam wielkosc miseczek chyba mocno zalezy od konkretnego modelu, wiec trzeba mierzyc. Odpowiedz Link
kasica_k Re: fiabei - 82/108 - jeszcze jedno 09.08.07, 16:18 Zmierzylas sie pod biustem ciasno? Bo jesli nie tak ciasno, jak sie mierze ja (czyli na wydechu i MEGA ciasno), to obwody 70 tez powinnas rozwazyc :) Z odpowiednio wieksza miska, rzecz jasna. Odpowiedz Link
fiabei to nie tak - felinę tlyko mierzyła, zeby sprawdzic 09.08.07, 19:34 miseczkę, a obwód wiem,z ę za wielki :) Odpowiedz Link
brethil4 64/81 09.08.07, 23:12 Witam:) Od pewnego czasu czytam Wasze forum. Teraz juz wiem ze wczesniej nic nie wiedzialam na temat dobrego stanika;p Prosze pomozcie mi dobrac wlasciwy dla mnie rozmiar. Pod biustem 64cm, w 81cm. Jedno juz wiem ze ciezko bedzie mi znalezc stanik z obwodem 60... Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: 64/81 09.08.07, 23:21 E tam ciężko :) Zamawiasz i tyle.Listonosz przynosi do domu. No ewentualnie zostawia awizo i musisz podreptac na poczte i postac troche w kolejce:/. Ja bym zaczeła od próbowania 60DD Odpowiedz Link
brethil4 Re: 64/81 10.08.07, 00:32 hmm...a jak by tak zwezic stanik z obwodem 70? to jaka by musiala byc miseczka? czy takie zwezanie raczej nie ma sensu? wiem ze wiekszosc z Was kupuje staniki przez internet i ze jestescie zadowolone, ale ja nigdy nic w ten sposob nie kupowalam, no i nie wiem czy chcialabym tracic pieniadze na odsylanie nie pasujacych. dlaczego nie moga po prostu produkowac Polsce stanikow z mniejszym obwodem!? (pytanie czysto retoryczne;p) Odpowiedz Link
kasica_k Re: 64/81 10.08.07, 00:41 brethil4 napisała: > czy takie zwezanie raczej nie ma sensu? Sama sobie odpowiedzialas :) Po co zwezac, skoro mozna kupic? Troche dluzej to trwa, ale przerabiany stanik to zadna frajda, i nie uklada sie tak, jak powinien. Ze nie wspomne o tym, ze np. w Avocado mozna kupic 65-tki na miejscu, a i 60-tki maja sie pojawic. Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: 64/81 10.08.07, 00:46 Zamawianie przez net naprawde nie jest problemem. Napewno będziesz czasem odsyłać. Zwłasza na początku. Ale czy te pare złotych wiecej nie jest warte dobrze dopasowanego stanika? A jezdzenie po sklepach tez kosztuje (czy to benzyna, czy bilety), no i traci sie na takim chodzeniu po sklepach mnustwo czasu (nie mówiac o tym że i tak nic nie pasuje bo wszystko jest nie w naszym rozmiarze). Odpowiedz Link
brethil4 Re: 64/81 10.08.07, 10:24 hmmm...moze i macie racje, no bo u siebie i tak nic nie znajde, wiec musialabym jechac do innego miasta, no i zaplacic za bilet (tam i z powrotem;p)a obwod 60 ile wynosi w rozmiarowce angielskiej? Odpowiedz Link
kasica_k Re: 64/81 10.08.07, 17:53 swierszczowa1 napisała: > Anglicy poddaja obwody w calach. 60cm=28cali Skoryguje: 60cm = 24 cale, nie 28. 1 cal to 2,5 cm. Ale w angielskiej rozmiarowce panuje specyficzna regula, kazaca dodawac 4 do liczb parzystych, a 5 - do nieparzystych. Tak wiec: obwod 60cm = 24 cale; 24 + 4 = 28. Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: 64/81 10.08.07, 18:04 :/ Rzeczywiscie:) Ale plama. Wiem że cal to 2.5cm (około), nie wiem jak mi to wyszło ze sie zgadza:P Staniki zajęły mój umysł i wypierają tabliczkę mnożenia:) Odpowiedz Link
maith Re: 64/81 11.08.07, 01:17 Stanik zwężany o 10 cm nigdy nie będzie trzymał proporcji. Będziesz sobie zbierała miseczki spod pach. A Ty jeszcze, pragnę zauważyć, jesteś w dolnych granicach 60, czyli pewnie i w obwodzie 55 nie byłoby Ci za ciasno. W końcu mierzysz się sztywną miarką, a wynik przeliczasz na rozciągliwy obwód. Zatem o 70-tkach zapomnij na stałe :) Ty w 60-tkach powinnaś uważać na rozciągliwce, w czym pomoże Ci wątek 60-tkowy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=63349014 60DD w brytyjczykach, a w Avocado, jak wprowadzą od września 60-tki (obiecali) to 60E. Odpowiedz Link
brethil4 Re: 64/81 16.08.07, 21:52 Dzieki za rady:) No nic, nie zostaje mi nic innego jak tylko przegladac sklepy internetowe;p Mowilyscie zeby wybierac te ktore nie rozsciagaja sie za bardzo, a moglybyscie policic jakies konkretne modele albo firmy, ktore nie sa jakos specjalnie rozciagliwe?;p Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: 64/81 16.08.07, 22:07 Jesli chodzi o 60-ątki to narazie tylko freya i Panache. Niedługo będziemy miały takze Avocado. Co do rozciagliwosci konkretnych modeli to chyba musisz w wątkach producenta szukać. Ewentualnie w watku rozciagliwce i ściśliwce. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281 Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: 64/81 16.08.07, 22:09 60-atki narazie produkuje tylko freya i Panache. Niedługo będziem,y muiałay także avocado. Okonkretnych modelach możesz poczytać w watkach producentów. Przejrzyj też ten watek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281 Odpowiedz Link
anna-pia WĄTEK ZAKOŃCZONY, ZAPRASZAMY TU 16.08.07, 22:35 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=67467219&a=67563204 Odpowiedz Link
silie Re: Jaki rozmiar dla mojej Mamy ? 09.08.07, 16:43 Po sobie, wzięłam się za mamę, która jest nieco szczuplejesza ode mnie i ma mniejszy biust. Wymiary świeżo mierzone: 82/95. Mierzyła moją nową Dalię 75E (moje wymiary: 85/102)- obwód ok, ale ona już nowa ma sporą ciągliwość i w tym przypadku 70 dla niej byłoby też ok. Miska E bardo dobra, gdyby nie spora różnica w wielkości piersi - lewa idealnie, nad prawą luz w koronce górnej.Może wkładka? No i w sumie nie wiem jak to powinien być rozmiar dla Niej... Dodam, że Mama ma 55 lat - zawsze była szczupła, ale z wiekiem ciała przybyło, zwłaszcza wałeczków na plecach.Na pewno jest to również wynik 'siadania' kręgosłupa - skóra nie jest już dobrze napięta, wygląda to jakby kręgosłup się kurczył, a nadmiar skóry zostawał na plecach. Ale i tak w rzeczonej Dalii (model Ambrozja)3/4 wałków się ładnie schowało.Była zszokowana efektem:) No i co powiecie?:) pzdr, s. Odpowiedz Link
maheda Re: Jaki rozmiar dla mojej Mamy ? 10.08.07, 17:44 Chyba to dobry rozmiar. A nierówność widać pod bluzkami? Odpowiedz Link
zonajoanna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 10.08.07, 09:05 Liczę na waszą pomoc. 76/94 cm. Jestem bardzo wysoka. Do tej pory nosiłam(i noszę) 75D, ale w większości staników robią mi się bułki oraz wyskakuje pierś(ta która jest większa) przy schylaniu się i gwałtowniejszych ruchach. Z góry dzięki za rady. Odpowiedz Link
maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 5 10.08.07, 17:43 Spróbuj 70F. I zobacz, jak się będą piersi zachowywały. Odpowiedz Link
rachiel 96/115 10.08.07, 13:12 Zawsze wydawalo mi sie, ze powinnam nosic rozmiar 85d. Teraz po tym jak zapoznalam sie z wszystkimi wymgami stwierdzilam, ze nie jest on idealny. Moim ulubionym stanikiem jest taki, ktory kupilam w USA. Metkowy rozmiar to 40d. Moze na wskutek tego, ze sie rozciagnal jest juz na mnie za szeroki i ciagle musze go poprawiac. Miseczki sa raczej w porzadku chociaz czasami musze tez je poprawiac ale przynajmniej nie sciska mi biustu jak te 85d. A moje wymiry to pod biustem 96 a w biuscie 155 w staniuku 112. BYlabym bardzo wdzieczna jesli moglby mi ktos pomoc. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
maheda Re: 96/115 10.08.07, 17:45 Spróbuj 85tki, ale z wiekszą miseczką. Być może 85F-85FF? Albo nawet 85G? Trudno cokolwiek wyrokować, musiałabyś poprzymierzać. Odpowiedz Link
mamaud 93/122 ratunkuuu! 10.08.07, 15:05 Witam Was serdecznie. Podczytuję forum od niedawna i spróbowałam dobrać w końcu dobry rozmiar stanika. Właśnie odebrałam stanik Freya Arabella roz.85H i jest za duży! A taką miałam nadzieję.Dodam,że mam duuzo sadełka, więc chyba dlatego trudniej trafić z rozmiarem.Obwód jest za duży jednak, ale w Fantasie milie -mam 85FF też raczej luźnawo-Lecz tam miseczki ciut maławe.W Arabelli miski za duże,Więc muszę odesłać Freye Arabelle,ale nie wiem jaki zamówić roz.80 H? Skoro miski Fantasie za małe w 85FF, a za duże we Freyi 85H, obwód tez, to mysle właśnie o 80H. Ratujcie, plisss. Odpowiedz Link
maheda Re: 93/122 ratunkuuu! 10.08.07, 17:38 Przy moim na około też jakimś 120 w biuście dobre są staniki 80GG, wyobraź Sobie. Różnie się sadełko układa i różne są wielkości biustów. Strzelaj w 80H, ale też Arabelkę, a potem myśl, co dalej. Odpowiedz Link
ashlady 68/90 10.08.07, 17:18 pod biustem-68 w biuscie-90 do tej pory nosiłam 70D, bo w sklepach w mojej miejscowości to szczyt możliwości;) ale nie jestem pewna czy to dobry dla mnie rozmiar. Pomóżcie:) Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: 68/90 - ashlady 10.08.07, 17:27 Mając podobne wymiary do Ciebie celuję zazwyczaj w 65F (jak jest to coś mało rozciągliwego) lub 60FF/G (jak coś się rozciąga). O obwodzie 70 najlepiej zapomnij. Jeśli nadal nie jesteś przekonana, że warto, to zajrzyj tu: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-osmy.html Widać czym się różni 60F od 70D :) Odpowiedz Link
maith Re: 68/90 - ashlady 10.08.07, 18:05 A zakupy można bez problemu robić przez internet - 65E (bo tyle Ci wstępnie dają tabelki) w polskich sklepach jest w Melissie, Avocado i Bellissimie, a są przecież jeszcze brytyjskie. 60FF, to już niech Kasiamat00 się wypowie, gdzie się obkupuje. Albo zajrzyj do naszego wątku 60-tkowego :) Odpowiedz Link
maith Re: 68/90 - ashlady 10.08.07, 18:06 Chociaż z polskich marek faktycznie pasowałoby Ci raczej 65F, to tam nie ma pomiędzy DD. Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: 68/90 - ashlady 11.08.07, 00:08 60tki to ja mam na razie dwie, obie z miseczką G, obie upolowane na ebay'u, jak zresztą zdecydowana większość moich staników. Inna rzecz, że wcześniej przetestowałam na kilku modelach ze sklepów jaki jest mój rozmiar, a że i tak kupuję praktycznie wyłącznie Freyę, więc raczej szanse na pomyłkę z rozmiarem są niewielkie. No i co by nie mówić - ja mam w życiu cholernie dużo szczęścia. Polowania na staniki to też dotyczy :P Odpowiedz Link
dominika.r23 Re: 68/90 - ashlady 12.08.07, 13:08 hej ja chyba mam podobne wymiary do ciebie bo 67/89 do tej pory zawsze nosilam staniki z triumpha w rozmiarze 70D, miseczka jest dobra ale ten obwód ech...w belissimie powiedzieli mi ze przy takich wymiarach mam nosic 60FF lub 65E. w triumphie podoba mi sie jakosc staników, czy freya ma podobna bo rozmyslam nad tym zeby jakis sobie własnie kupic i nie wiem.... jaki fason bys poleciła na poczatek? acha i nosisz raczej usztywniane czy miekkie? dominika Odpowiedz Link
maheda Re: 68/90 - ashlady 12.08.07, 13:30 Freya to Triumpha ma się mniej więcej tak, jak Mercedes do Skody ;) Skoda niby też niezła, ale jednak Mercedes to dopiero firma! Na początek bierz miseczki miękkie (ale z fiszbinami), w nich lepiej widać, czy miseczka za mała, czy za duża. No i biust Ci wróci spokojnie na swoje miejsce. Odpowiedz Link
kasiamat00 dominika.r23 12.08.07, 13:41 Noszę właściwie tylko miękkie z fiszbinami. Usztywniane mam 2 lub 3, które są puh-upami i na co dzień się nie nadają (chyba, że ktoś lubi jak mu się inni gapią w dekolt ;). Fason na początek - balkonik, czyli Yasmin, Rio, Millie, Arabella i wszystko, co jest tak szyte. Odradzam Lolę i Evę, bo jeszcze nie widziałam osoby, która by w tym wynalazku naprawdę dobrze wyglądała (mimo, że są śliczne). Co do jakości - Triumph przy Freyi to badziewie. Naprawdę. Moje staniki po pół roku noszenia i prania w pralce w 40 stopniach wyglądają jak nowe. Zero blaknięcia, zero rozciągniętych ramiączek, zero zniszczonych koronek i falbanek (których niektóre z tych staników mają mnóstwo ;). W dwóch mi się trochę za bardzo rozciągnął obwód, ale i tak mniej niż w noszonych kiedyś Triumphach. Odpowiedz Link
aadrianka hmmm 10.08.07, 18:04 To ja już nie wiem... Pod biustem - 78. W biuście - 96 lub 97, zależy jak leży:) Celowałam w 70F, ale 70tki mam wrażenie są na mnie luźniejsze niż 75 - paradoks pewnie wynikający z zapinania na najluźniejszą haftkę. (Chociaż jest wyjątek,gaia 75 f siedzi bardzo ciasno, tyle że robią się lekkie buły). Może powinnam szukać raczej 65, ale F, czy G? Zdezorientowana jestem tym bardziej, że prawie wcale nie mam "ocieplacza" na żebrach, nie sądziłam, że te 70tki będą tak luźne. Dodam jeszcze, że mój biust zdecydowanie poddaje się sile grawitacji i zbierać muszę go prawie z brzucha. Poradźcie proszę. Odpowiedz Link
maith Re: hmmm 10.08.07, 18:12 Jeśli kupujesz polskie 70-tki, jakichś niezbyt sprawdzonych firm, to może się okazać, że padłaś ofiarą pomysłu racjonalizatorskiego w stylu "do części 75-tek doczepimy metki 70 i niech się cieszą" ;) Powinno Ci pasować 70F w brytyjczykach. Czyli w polskich sklepach (np. przyzwoicie ścisłej Melissie) byłoby to 70G. I ja bym tę opcję także wypróbowała). Jeśli 65 to G - i przy okazji tę wersję również wypróbuj, bo albo Ci to będzie pasować jako norma, albo jako wersja dobra w rozciągliwcach. Odpowiedz Link
aadrianka Re: hmmm 10.08.07, 18:19 Melissę mam od wczoraj, model 0102 70F - i właśnie w niej to 70 zaczęło mi się wydawać za luźne, ale może po prostu oczekuję za wielkiego "ścisku". A miseczka F jednak za mała, marszczy się na dole i lekko odstaje u góry:) Zdaje się, że czeka mnie operacja wymiany. Zatem 70F w brytyjskich, lub 70/65G, chyba te opcje wypróbuję. Dziękuję za szybki odzew:) oraz żegnajcie na prawdopodobnie wieki, sklepy stacjonarne (do Avocado mi za daleko). Odpowiedz Link
maith Re: hmmm 10.08.07, 18:44 Jeśli 70 w Melissie odbierasz, jako za luźne, to nie ma co - zainteresuj się 65 (jest i w Melissie i w Avocado i w brytyjczykach - w tych ostatnich trzeba każdorazowo zerkać, czy model przypadkiem nie jest rozciągliwcem i najpierw jednak lepiej przymierzyć coś w normie, a dopiero potem przeliczać). Odpowiedz Link
aadrianka Re: hmmm 10.08.07, 18:52 Tak się coś podejrzewałam o 65:) No nic, poprzymierzam, popróbuję, zobaczę. Dopiero zaczynam przygodę pt: właściwy rozmiar, nie liczę na to, że trafię od razu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
turzyca Re: hmmm 12.08.07, 15:11 majac 78/94 kupilam sobie w avocado 65G, bo tak mi wyszlo w przymierzalni. :) Jesli chodi o ocieplacz - tlusta nie jestem, bardzo koscista tez nie, zdjecie wizytowce nie jest reprezentacyjne, ale jakies wyobrazenie daje. Odpowiedz Link
a.zlota 76 pod biustem, 87 w biuście 10.08.07, 18:34 u mnie wszystko zależy od firmy - ale na taki super jeszcze nie trafiłam, teraz mam 75 A - ale biust trochę się wylewa, przymierzałam B to miseczka była zbyt duża, mam szeroki rozstaw miedzy piersiami , nie wiem jak to inaczej opisać, są daleko od siebie, nawet jak ubiorę stanik to nie mam takiego seksownego rowka, jaki widzę u innych kobiet. Co jest nie tak? Proszę o pomoc. Odpowiedz Link
maith Re: 76 pod biustem, 87 w biuście 10.08.07, 18:51 Przymierz 70C, dokładnie stosując się do tych zasad: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 Szczególnie ważne jest wyjęcie całego biustu spod pach - przy noszeniu za szerokiego obwodu on ma skłonność się w tamtym kierunku rozpłaszczać - wtedy warto to naprawić. Przy obwodzie wymierzonym sztywną miarką trzeba jeszcze wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodów staników. Część osób z Twoim wynikiem nosi nawet obwód 65 (65DD lub 65E). Efekt wylewania się biustu i wrażenie piersi uciekających w kierunku pach, to przede wszystkim skutek noszenia za szerokiego obwodu. Odpowiedz Link
lailala poradżcie z moim skromnym 71 pod i 86 w biuście 10.08.07, 23:59 obecnie nosze 75 C ale widze że chyba nie za bardzo. Jak sie da to może nazwy firm? Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: poradżcie z moim skromnym 71 pod i 86 w biuśc 11.08.07, 00:12 Zaczęłabym od 65DD, a w firmach nie majacych DD 65E. Napewno mają taki rozmiar Freya, Panache, Avocado, Fantasie, Kalyani i pewno jesze parę (ja nie zwaracam wiekszej uwagi na firmy nie produkujące obwodów 60), Najlepiej szukaj w sklepach po rozmiarze:) Odpowiedz Link
kasiamat00 lailala 71/86 11.08.07, 00:15 Obwód - pewnie 65, ewentualnie 60. Miseczka - 65DD lub 60F w brytyjczykach, 65D w Melissie, w Avocado pewnie 65E. Odpowiedz Link
lailala Re: lailala 71/86 11.08.07, 00:25 nooo, ale sie poprawiło, to lece po sklepach zwałaszcza że i tak miałam sie wybrać. dzieki za szybka reakcję Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: lailala 71/86 11.08.07, 00:31 Ja miałam na myśli raczej sklepy internetowe. No chyba ze mieszkasz w Warszawie (wtedy Avocado), albo w Krakowie (intimo), możesz poszukać tez wątku o sklepach stacjonarnych (gdzieś tam czasami widywano freye), w takich przecietnych sklepaikach niestety moze byc ciężko z znalezieniem czegokolwiek. Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: lailala 71/86 11.08.07, 00:38 > No chyba ze mieszkasz w Warszawie (wtedy Avocado), albo w Krakowie (intimo) Albo w Poznaniu - tam też jest Avocado, w sumie oni stamtąd pochodzą :) Odpowiedz Link
maith Re: lailala 71/86 11.08.07, 00:57 Ale zakupy netowe, to naprawdę nic strasznego, a wybór jest wtedy spory :) O tu jest całe wytłumaczenie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534165 Odpowiedz Link
slonko771 77/103 , W moim najlepszym biustonoszu 100 radzcie 11.08.07, 11:41 kochane nosze 75d ktory mi odstaje na mostku , i ma za duzo w obwodzie -rozciagnał sie?? drugi 75E tez nie ideał fasony rozne wiec trudno je porownywac- Odpowiedz Link
kasica_k Re: 77/103 , W moim najlepszym biustonoszu 100 ra 11.08.07, 12:57 103? Jak Ty sie miescisz w 75D, ktory jest na 94 w biuscie? :) Po pierwsze, Twoje wrazenia z obwodem 75 oraz wymiary raczej sugeruja, ze powinnas przesiąść się na 70-tki. Po drugie - nosisz duzo za male miseczki. Z wiekszosci tabelek polskich firm wypadasz, wyjatkiem jest Melissa - tu okolice 70J. w brytyjskich markach - G albo GG. Avocado jest zblizone rozmiarowo do marek brytyjskich, wiec tez G albo H. Czy jestes osoba raczej szczupla, czy tez na plecach masz sporo tluszczyku? Jesli to drugie, to byc moze beda pasowaly miseczki nieco mniejsze. Czasem plecy "zabieraja" nieco obwodu z biustu :) Jesli zas jestes typem "skora i kosci", to moze wystarczyc obwod 75, zwlaszcza w mniej rozciagliwych modelach. Wtedy miseczke tez mozna zmniejszyc. Np. w Melissie, ktora ma dosc ciasne obwody, wyszlyby Ci okolice 75G. Odpowiedz Link
slonko771 wiedziałam ze sa złe ale jestem w małym szoku 11.08.07, 16:05 wczesniej n osiłam miseczki c , teraz karmie mierzyłam sie po wydojeniu:) , i fakt troszke tłuszczyku przybyło w pleckach Odpowiedz Link
maheda 77/103 - slonko771 11.08.07, 19:40 A wiesz, że są "karmniki", czyli staniki do karmienia, szyte też przez niezłe firmy? Poczytaj sobie i pomyśl, co chcesz. Przy tłuszczyku zdecydowanie powinnaś celować w 70tki, i możliwe, że w miseczki nieco mniejsze, niż wychodzi to z tabelek - ale to już będziesz musiała doświadczalnie sprawdzić. Poczytaj sobie też: stanikomania.blox.pl/2007/05/Karmniki.html Odpowiedz Link
slonko771 hmm zastanowie sie czy wrto jeszcze brac karmnik 11.08.07, 21:41 bo moja mała ma juz 10 miesiecy , ale ile bedzie jesc tez nie wiadomo, moje 103 pewnie tez zleci , mimo wszystko mam zaciecie znalesc cos w "moim" rozmiarze niekoniecznie do karmienia , nigdy bym nie wpadła na obwod 70 ! Odpowiedz Link
maheda moje wymiary 83/104 - franca33 12.08.07, 10:16 (przeklejam ze starego wątku, w którym już nie odpowiadamy) z gory dziekuje bardzo za pomoc przepraszam zapomnialam dodac ze chodzi mi angielski rozmiar Odpowiedz Link
maheda Re: moje wymiary 83/104 - franca33 12.08.07, 10:36 To już musisz doświadczalnie sprawdzić... Pamiętaj o wszystkich zaleceniach dotyczących zakładania staników, o wygarnianiu wszystkiego spod pach do miseczek. Wg tabel powinnaś próbować celowania w 75FF (34FF). Może się jednak okazać, jeśli masz sporo tłuszczyku w plecach, szerokie plecy czy jeszcze jakoś inaczej, że lepszym wyborem będzie na przykład 34F. Nie wiem, jak jest z rozmiarówką M&S, czy mają oznaczenia DD, FF. Jeśli tak, to zacznij przymierzanie właśnie od 34FF. Jeśli nie, to od 34G. Gdyby obwód był na Ciebie za ciasny (bez zakładania miseczek), to spróbuj 80E (ang. 36E). Nie masz ogromnego biustu. Masz całkiem średnio/niewielki biust, który fatalnie wygląda w źle dobranych stanikach. Powodzenia :) Odpowiedz Link
kasica_k Re: moje wymiary 83/104 - franca33 12.08.07, 13:54 maheda napisała: > Nie wiem, jak jest z rozmiarówką M&S, czy mają oznaczenia DD, FF. Maja DD, nie maja FF, zamiast FF jest G. Odpowiedz Link
maheda 75/94 - elam1 12.08.07, 10:40 (przeniesione ze starego wątku) tyle lat, a się zgubiłam - jak poczytałam. Co to za rozmiar ? Pomożecie? Odpowiedz Link
maheda Re: 75/94 - elam1 12.08.07, 10:46 Na pewno nie 75tki w każdym razie :) Tabelowo powinny dobrze leżeć brytyjczyki 70E, ale tabele sobie, a nasze biusty sobie. Musiałabyś spróbować przymierzyć staniki w tym i podobnych rozmiarach. Dlatego również w podobnych, bo nie wiem, czy w polskich nie lepiej by leżało jakieś 70F. Są na rynku Samanty, Coriny i inne takie - może z ich oferty coś byś dla siebie wybrała w 70F, acz ich jakość znacznie odbiega od brytyjskich staników. Nie wiem, jak w Triumphie - czy tam można dostać 70E i 70F, które nie są minimiserami ani prawnukami Doreen. Odpowiedz Link
clementine_kruczynski zdiagnozowane 70E, po zakupie Ophelii Panache 12.08.07, 13:42 Witam, Obwody mam 77/94 cm, orzekłyście 70E, kupiłam Ophelię Panache w tym rozmiarze. Z grubsza jest OK, jednak trochę na górze mam luzu. Jak się nachylę to odstaje mi górny brzeg miseczki. Próbowałam to chwycić na zdjęciu, ale nie widać. W ogóle trochę dziwna ta Ophelia. Fiszbiny mnie cisną na mostku i pod pachami. Z jakim kolejnym biustonoszem radziłybyście mi spróbować? i czy dalej szukać wśród 70E, czy może zmienić na 70D? A w ogóle - czemu miseczki powinny być miękkie, bez wypełnienia gąbkowego? pozdrawiam Odpowiedz Link
kasica_k Re: zdiagnozowane 70E, po zakupie Ophelii Panache 12.08.07, 14:09 clementine_kruczynski napisała: > Z grubsza jest OK, jednak trochę na górze mam luzu. Jak się nachylę > to odstaje mi górny brzeg miseczki. > Próbowałam to chwycić na zdjęciu, ale nie widać. Jak sie nachylisz, to ma prawo odstawac. Ma nie odstawac, jak stoisz. > W ogóle trochę dziwna ta Ophelia. Fiszbiny mnie cisną na mostku i > pod pachami. Calkiem mozliwe, ze nie jestescie ze soba kompatybilne :) A jak Cie te fiszbiny cisna z bokow? W piers czy w pache? Jak w piers, to mozesz probowac rozgiac, a jak w strone pachy, to znaczy, ze za dlugie i na przyszlosc powinnas szukac krotszych. Panache ma z reguly dosc dlugie fiszbiny. > Z jakim kolejnym biustonoszem radziłybyście mi spróbować? i czy > dalej szukać wśród 70E, czy może zmienić na 70D? A sa jakies objawy za duzej miski? > A w ogóle - czemu miseczki powinny być miękkie, bez wypełnienia > gąbkowego? Ja bym spytala odwrotnie - czemu chcesz gabkowe, skoro miekkie w zupelnosci wystarczaja ;) W sztywniakach trudniej ustalic rozmiar na poczatku. Gorzej widac, co sie z piersiami dzieje. Sa raczej dla osob z praktyka w dobieraniu. Odpowiedz Link
usaja 80/102-103 12.08.07, 14:53 Witam Właśnie zostałam uświadomiona, że może noszę nie taki rozmiar stanika jaki powinnam. Tak więc mam pytanie do was jaki jest odpowiedni dla mnie :) Zmierzyłam się zgodnie z zaleceniami i w obwodzie mam 80 a biuście 102-103 cm. Teraz noszę 75D, ale po pierwsze mam wrażenie, że mój biust jest jakiś spłaszczony, po drugie nie jest uniesiony tak jak bym chciała, no i jakoś rozłazi się na boki a ja bym chciała, żeby tak ładnie trzymał się przede mna a nie pod pachami ;) z góry dzięki za rady pozdrawiam Odpowiedz Link
kasica_k Re: 80/102-103 12.08.07, 22:22 Proponuje zaczac od 75FF (w markach angielskich). W przecietnej polskiej firmie to beda okolice 75H, a w "nieprzecietnych" - Avocado 75F albo 75G, Melissa - 75G. O D prosze zapomniec :) Co do obwodu - moze sie okazac, przynajmniej w niektorych, co bardziej rozciagliwych modelach, ze 75 jest zbyt luzny i szybko sie rozciaga, nie dajac odpowiedniego podtrzymania. Wtedy warto pomyslec o 70, oczywiscie odpowiednio powiekszajac miseczke (o ok. dwa rozmiary). Co do unoszenia biustu - zbyt male miseczki w staniku, ktory nosisz prawdodpodobnie powoduja, ze nie podciagasz ramiaczek odpowiednio wysoko. W staniku z dobra miseczka wyregulujesz je tak, jak bedziesz sobie zyczyla. Jesli zalezy Ci na zbieraniu biustu do srodka, wybieraj balkoniki (balconette). W markach angielskich rozmiarowka balkonikow czesto konczy sie niestety na F, ale i FF sie trafiaja. Odpowiedz Link
usaja Re: 80/102-103 13.08.07, 10:31 Dzięki za odpowiedź teraz rzucam się do sklepów na poszukiwania mojego rozmiaru :) Mam nadzieję, że coś znajdę bo te rozmiary to nie dość popularne w sklepach są ;) pozdrawiam Odpowiedz Link
liz_bennet 81/108 i 83/109 12.08.07, 20:01 Witajcie, za czyjąś sygnaturką trafiłam na to forum i mimo, że "biuściasta" to ostatnia rzecz jaką można o mnie powiedzieć, znalazłam tutaj całe mnóstwo użytecznych informacji, które pozwoliły mi na zakup stanika w odpowiednim rozmiarze (w końcu!!!). W euforii, że w końcu nic mnie nie będzie uwierać, podjeżdżać do góry i odstawać, podzieliłam się nowo zdobytą wiedzą z Mamą i Siostrą, których wymiary podałam w temacie. Mamie (pierwsze wymiary) zaordynowałam 75J, a Siostrze 75K, ale do końca nie jestem tego pewna i dlatego będę wdzięczna za Wasze opinie. Jakie to będą rozmiary wg brytyjskiej rozmiarówki? Czy w tym rozmiarze można dostać staniki bez fiszbin (Mama stanowczo odmawia noszenia bielizny z fiszbinami i na nic moje tłumaczenia, że uwierały ją, bo miała źle dobrany stnik, a w dobrze dobranym nie będzie to miało miejsca). Z góry dziękuję za Wasze sugestie! Pozdrawiam! Odpowiedz Link
supervixen Re: 81/108 i 83/109 12.08.07, 20:09 Z rozmiarami Ci nie pomogę, bo za mało jeszcze doświadczona jestem w tej kwestii;) Ale co do tych fiszbin, to może zachowaj się jak wyrodna córka i zamów stanik z fiszbinami, wbrew woli mamy:) Może po latach noszenia złych staników musi się po prostu przekonać na własnej skórze przekonać, że te druty nie muszą uwierać. Czasem uparciuchów trzeba postawić przed faktem dokonanym. A jeśli mimo zmierzenia nie będzie chciała fiszbin, po prostu stanik odeślesz (co zresztą powiedz mamie od razu, że to że zamawiasz - nie oznacza, nie oznacza, że na pewno kupujesz). Odpowiedz Link
slonko771 70 g/h modele usztywniane?? 12.08.07, 20:36 pomału kopie sie w ofercie producentow , ale moze cos byscie poleciły , nielubie "miekkich" biustonszy - ale moze dlatego ze nie znałam swojego rozmiaru i nie podpasował mi nigdy takowy wyjatek to (znalazłam model jaki mam )Havana w starym rozmiarze niedoskonałym 75 E Odpowiedz Link
slonko771 70 G/H model usztywniany?? 12.08.07, 20:42 przeszukuje producentow:):) ale moze cos polecicie ??nie lubie "miekkich" biustonoszy, moze dlatego ze nigdy nie zmierzyąłm takiego własciwego, wyjatkiem jest havana (Alles) w starym rozmiarze 75E polecicie cos ?? 1 cos seksownego do rozebrania 2 cos modelujacego pod ubranie moim typem sa balkoniki i plungi INFERNO:):):)-tak lubie Odpowiedz Link
kasica_k Re: 70 G/H model usztywniany?? 12.08.07, 21:30 slonko771 napisała: > przeszukuje producentow:):) ale moze cos polecicie ??nie > lubie "miekkich" biustonoszy, moze dlatego ze nigdy nie zmierzyąłm > takiego własciwego, I ja bym radzila od tego zaczac. W usztywnianych biustonoszach znacznie trudniej ocenic, czy rozmiar jest wlasciwy. Bardzo wiele poczatkujacych forumek upiera sie przy usztywnianych stanikach. Wynika to z faktu, ze za male miseczki, ktore do tej pory nosily, w miekkich stanikach z reguly wygladaja gorzej, niz w usztywnianych. Usztywniane staniki zazwyczaj mocniej podnosza i nadaja piersiom wlasny (sztuczny) ksztalt, tworzac zludzenie, ze wszystko jest w porzadku. A nie jest. Po drugie, panuje przesad, ze miekki stanik nie podtrzyma duzego biustu. Jest on calkowicie bledny. Najwieksze produkowane staniki sa miekkie. > wyjatkiem jest havana (Alles) w starym rozmiarze > 75E polecicie cos ?? 1 cos seksownego do rozebrania 2 cos > modelujacego pod ubranie moim typem sa balkoniki i plungi > INFERNO:):):)-tak lubie Inferno jest swietnym stanikiem, ale bardzo niedobrym na poczatek. Ma specyficzny kroj, wiele poczatkujacych osob bardzo na niego narzeka i nie potrafi ocenic, czy lezy tak, jak powinien. Jesli juz koniecznie musi byc sztywniak (co osobiscie odradzam), to lepsza jest Freya Retro w wersji plunge, bo daje naturalniejszy efekt i ma ciensza gabke. A co do czegos seksownego - naprawde wolisz jakiegos sztywniaka od np. Freyi Arabella? :) Odpowiedz Link
liz_bennet Re: 81/108 i 83/109 12.08.07, 22:12 Dziękuję Ci za odpowiedź! Właśnie tak zamierzam zrobić, ale chciałam sprawdzić, czy istnieje możliwość, żeby jednak zaspokoić oczekiwania Mamy (trochę się boję, że się zniechęci do eksperymentów - jak by nie było osoby w jej wieku już nie przepadają za zmianami, a już zwłaszcza za tak radykalnymi). Bardzo bym chciała jej dopasować stanik, bo od kiedy pamiętam zawsze skarżyła się na wpijające się szelki i totalną niewygodę. Ja sama już doświadczyłam jak może być wygodnie przymierzając stanik we właściwym rozmiarze. Wprawdzie jeszcze muszę się jeszcze przez jakiś czas pomęczyć w niepasującym 70C, bo dostałam inny model niż zamawiałam i muszę go odesłać, ale już poczyłam tę ogromną różnicę! Pozdrawiam! Odpowiedz Link
kasica_k Re: 81/108 i 83/109 12.08.07, 22:34 liz_bennet napisała: > Mamie (pierwsze wymiary) zaordynowałam 75J, a Siostrze 75K, > ale do końca nie jestem tego pewna i dlatego będę wdzięczna za > Wasze opinie. A jaka figure maja Twoja mama i siostra? Bo jesli sa raczej tlusciutkie, to moze sie okazac, ze lepsze beda nieco mniejsze miseczki. U osob z wieksza iloscia "ocieplacza" plecy "zabieraja" czesc obwodu z biustu. Sama mam jednak dosc podobne wymiary i miseczki biore tak, jak wychodzi z tabeli, wiec to sprawa indywidualna. Rozumiem, ze te rozmiary dobralas z Melissy. Tylko na wszelki wypadek zaznacze: gdyby inne polskie firmy szyly takie miseczki, to ich rozmiarowka moze sie roznic od Melissy. > Jakie to będą rozmiary wg brytyjskiej rozmiarówki? na 81/108 - 75GG, a na 83/109 tez cos kolo tego - ewentualnie 80FF, jesli to 83 zmierzone zostalo naprawde bardzo ciasno. Ale zazwyczaj "poczatkujace" biusciaste mierza sie dosyc tolerancyjnie i same z czasem sie przekonuja, ze im za duzo wyszlo :) > Czy w tym rozmiarze można dostać staniki bez fiszbin Mozna, ale sa zdecydowanie mniej ladne. I nigdy nie dadza tak dobrego ksztaltu biustu, jak te z fiszbinami. Proponowalabym jednak sprobowac mame przekonac :) Odpowiedz Link
anna-pia Re: 81/108 i 83/109 13.08.07, 00:21 liz_bennet napisała: > Witajcie, > za czyjąś sygnaturką trafiłam na to forum i mimo, że "biuściasta" to > ostatnia rzecz jaką można o mnie powiedzieć, znalazłam tutaj całe > mnóstwo użytecznych informacji, które pozwoliły mi na zakup stanika > w odpowiednim rozmiarze (w końcu!!!). W euforii, że w końcu nic mnie > nie będzie uwierać, podjeżdżać do góry i odstawać, podzieliłam się > nowo zdobytą wiedzą z Mamą i Siostrą, których wymiary podałam w > temacie. Mamie (pierwsze wymiary) zaordynowałam 75J 75GG (34GG) , a Siostrze 75K, j.w. > ale do końca nie jestem tego pewna i dlatego będę wdzięczna za Wasze > opinie. Jakie to będą rozmiary wg brytyjskiej rozmiarówki? Czy w tym > rozmiarze można dostać staniki bez fiszbin (Mama stanowczo odmawia > noszenia bielizny z fiszbinami i na nic moje tłumaczenia, że > uwierały ją, bo miała źle dobrany stnik, a w dobrze dobranym nie > będzie to miało miejsca). Z góry dziękuję za Wasze sugestie! > Pozdrawiam! Olej antyfiszbinizm Mamy :) Tylko uwaga: staniki trzeba mierzyć, mierzyć, mierzyć :) Im większa miska, tym częściej mierzenie trwa dłużej, ale za to jaka radośc, jak się wreszcie coś dobierze :) Odpowiedz Link
anna-pia Re: 81/108 i 83/109 13.08.07, 00:23 liz_bennet napisała: > Witajcie, > za czyjąś sygnaturką trafiłam na to forum i mimo, że "biuściasta" to > ostatnia rzecz jaką można o mnie powiedzieć, znalazłam tutaj całe > mnóstwo użytecznych informacji, które pozwoliły mi na zakup stanika > w odpowiednim rozmiarze (w końcu!!!). W euforii, że w końcu nic mnie > nie będzie uwierać, podjeżdżać do góry i odstawać, podzieliłam się > nowo zdobytą wiedzą z Mamą i Siostrą, których wymiary podałam w > temacie. Mamie (pierwsze wymiary) zaordynowałam 75J, a Siostrze 75K, 75GG dla obu, brytyjskie 34GG, 75H/J Avocado/Melissa > ale do końca nie jestem tego pewna i dlatego będę wdzięczna za Wasze > opinie. Jakie to będą rozmiary wg brytyjskiej rozmiarówki? Czy w tym > rozmiarze można dostać staniki bez fiszbin (Mama stanowczo odmawia > noszenia bielizny z fiszbinami i na nic moje tłumaczenia, że > uwierały ją, bo miała źle dobrany stnik, a w dobrze dobranym nie > będzie to miało miejsca). Z góry dziękuję za Wasze sugestie! > Pozdrawiam! są w tych rozmiarach staniki bez fiszbin, ale bardzo zabudowane - co kto lubi :( Odpowiedz Link