Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8

• little_red_dress 85/106 12.10.07, 09:24
      Heh...
      3 tygodnie temu moje wymiary były 90/109. Kupiłam sobie stanik firmy alles
      rozmiar 80g.
      Ostatnio zauważyłam, że obwód zaczyna być luźny. Dzis się ponownie zmierzyła mam
      85/106
      Mam w domu melisse 80h, ale niestety jest za duża. Na jaką musiałabym wymienić?
      Niestety firma alles ma staniki tylko do miseczki g :(
      • little_red_dress Re: 85/106 12.10.07, 09:27
        Zapomniałam jeszcze dodać, ze wczoraj założyłam bluzkę bez stanika i nie
        potrafił wyjść z podzwiu, że mam taki jędrny, sterczący biust. Kiedys to bez
        stanika nie wyobrażałam sobie chodzić. Kupowałam tylko staniki usztywniane, a
        teraz śmigam w miękkim :)
        • little_red_dress Re: 85/106 13.10.07, 22:47
          Podbijam
          • bajgla Re: 85/106 13.10.07, 23:11
            wg tabelki Melissy:

www.melissa.com.pl/rozmiarowka.php
            powinno pasować 80G lub 80F - sprawdź o ile za duże jest to 80H.
            A nie jest za luźne? Bo może warto spróbować 75?
            Zresztą, jak masz trochę więcej kasy do założenia, to możesz zamówić np. 80G i 75J i po prostu odesłać niepasujący.
    • feedme 80/102 dla znajomej 12.10.07, 20:13
      Obecnie koleżanka nosi 75 E ale, zdecydowanie na moje oko, co
      zresztą widać, jest za luźny w obwodzie no i oczywiście miseczki są
      za małe (znany już wszystkim text "nie ma większych" - to w
      sklepie). Pierchątka z racji okrągłego kształtu oraz jędrnosci
      wychodzą głównie górą co jest dość uciążliwe gdyż musi je non
      stop "wkładać" do miseczki. Ja osobiście poleciłabym jej wypróbować
      65 G ale wolę zdać się na fachowców w tej dziedzinie. Czekamy
      niecieprliwie na odpowiedź :)))
      • elayne_trakand Re: 80/102 dla znajomej 12.10.07, 20:28
        Nie wiem czy to E polskie czy brytyjskie ale ja się przesiadłam z 75E Anity, 34E
        brytyjczyków na 32G/GG brytyjskie (z Anity mam 75G) mam 79/106
        obawiam sie że 65G może być za małe
        • feedme Re: 80/102 dla znajomej 12.10.07, 20:30
          elayne_trakand napisała:

> Nie wiem czy to E polskie czy brytyjskie ale ja się przesiadłam z
          75E Anity, 34
          > E
          > brytyjczyków na 32G/GG brytyjskie (z Anity mam 75G) mam 79/106
          > obawiam sie że 65G może być za małe
          >

To 75 E to polskie 75 E :) A konkretniej to staniczek firmy (
        • feedme Re: 80/102 dla znajomej 12.10.07, 20:31
          elayne_trakand napisała:

> Nie wiem czy to E polskie czy brytyjskie ale ja się przesiadłam z
          75E Anity, 34
          > E
          > brytyjczyków na 32G/GG brytyjskie (z Anity mam 75G) mam 79/106
          > obawiam sie że 65G może być za małe
          >

To 75 E to polskie 75 E :)
          Więc jak? 65 H????!!!!
          • elayne_trakand Re: 80/102 dla znajomej 12.10.07, 20:45
            Tak bym pewnie celowała, choć wydaje mi się, że na początek 70G byłoby wygodniejsze
            • imperative rozmiar qmpeli 13.10.07, 17:20
              Pod biustem 74 w biuscie 93
              70E czy F ?
              przy jakim rozmiarze w biuscie nosi sie F a przy jakim E dzieki za
              od :)
              • turzyca Re: rozmiar qmpeli 13.10.07, 18:26
                Jesli kumpela nie jest bardzo koscista lub jak my o tym mowimy "malo scisliwa"
                to nalezaloby siegnac po 65. I wtedy prawdopodobnie 65G. Jesli 70 to pewnie F.
                Jesli jest przy kosci i ma duzo miekkiego na zebrach moze kiedys zdecydowac sie
                na 60.
                Przy czym podane tu rozmiary sa orientacyjne, to jaka miseczke trzeba bedzie
                wziac zalezy od ksztaltu piersi, producenta, modelu. Moze bedzie musiala siegnac
                po miseczke o rozmiar wieksza, moze o rozmiar mniejsza niz by wyszlo z tabelki.
                Wazne by dobrze zalozyla stanik, wygarniajac piersi i zwrocila uwage na to, czy
                jej sie gdzies bulki nie robia. Poradnik linkowany na gorze jest dobra podpowiedzia.
    • lorka-1207 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 73/104 13.10.07, 19:32
      • turzyca Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 73/104 14.10.07, 00:34
        Najprawdopodobniej obwod 65 - chyba ze jestes bardzo koscista lub wrecz
        przeciwnie dosc puchata pod biustem, wtedy trzeba bedzie siegnac odpowiednio po
        wiekszy lub mniejszy obwod. Co do miseczki to przy obwodzie 65 w polskiej
        rozmiarowce to okolice miseczki K. Latwiej bedzie Ci znalezc swoja rozmiar w
        markach brytyjskich w ktorych bedzie to miseczka H. Oczywiscie warto wyprobowac
        tez sasiednie miseczki, bo wielkosc wychodzaca z tabeli jest tylko wartoscia
        orientacyjna, duzo zalezy od piersi, ich osadzenia, ksztaltu, ale tez producenta
        i modelu stanika.

W rozmiarze 30H (bo tak to sie w WB nazywa) jest calkiem sporo fajnych modeli:
        www.bravissimo.com/products/default.aspx?cid=2&back=30&cup=H&scid=*&styletype=*&colour=*&brand=*&price=*&sort=*&numitems=8
        Pamietaj zeby na poczatku nie kupowac zbyt duzo stanikow, bo rozmiar
        prawdopodobnie bedzie sie w ciagu kilku najblizszych miesiecy zmienial.
    • kumakk 77/92 - pomozcie mojej kolezance 13.10.07, 19:36
      wlasnie ja namawiam na dobre ostanikowanie :) Co to bedzie za
      rozmiar i co jej doradzic takiego seksownego?
      • imperative Re: 77/92 - pomozcie mojej kolezance 13.10.07, 21:11
        z tego co sama zostalam kiedys poinstruowana to 75E lub 70F ale nie
        jestem pewna
      • turzyca Re: 77/92 - pomozcie mojej kolezance 13.10.07, 21:37
        Kysz z tym 75! no chyba ze w wyjatkowych scisliwcach (patrz wlasciwy watek).
        Raczej 70, a moze nawet 65 - ja tlusciutka nie jestem, ale z 78 cm siegam
        wlasnie po 65. Jesli 70 to E, jesli 65 to F.
        • hke Re: 77/92 - pomozcie mojej kolezance 14.10.07, 07:35
          Ja też mam 78 pod biustem i zdecydowanie odpowiednie są 65. Pomierzywszy tego
          już trochę na razie trafiłam na jeden stanik, w przypadku którego 65 było
          zdecydowanie za ciasne - Panache Alexandria, opisywana jako "śtraszliwy
          ściśliwiec". Buu! :( (bo mojego rozmiaru z 70 niegdzie nie ma, a to takie śliczne).
    • joasia.archiwum Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 14.10.07, 11:17
      jaki powinnam nosic rozmiar , skoro:
      obwód pod biustem = 75 cm
      obwód w biuście = 90 cm
      • swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 14.10.07, 12:27
        Zaczełabym od przymierzenia 70D/DD (w polskich to jest 70D/E)
        (bardziej prawdopodobna większa literka). W rozciagliwcach moze się
        okazać lepsze 65E/F (brytyjskie)
        • joasia.archiwum Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 15.10.07, 21:44
          a ja zawsze nosiłam 75 C :)
    • maheda 79/99 - rhodeisland (przeniesione) 14.10.07, 12:39
      Wczesniej nie podawalam, bo zla jestem, ze pozwolilam sobie znowu utyc
      (uwielbiam jesc), a kiedy tyje to od razu w biuscie. Lubie uprawiac sport i tak
      duzy biust bardzo mi w tym przeszkadza. Wkurza mnie to, ze czesto nie moge
      znalezc sportowego biustonosza w moim rozmiarze. Chce schudnac i stracic troche
      obwodu w biuscie. No wiec mam nadzieje, ze te wymiary sa tymczasowe. Jestem na
      szczescie wysoka (powyzej 170 cm).
      No wiec teraz chyba rozumiecie dlaczego lubie minimizery.
      • maheda Re: 79/99 - rhodeisland (przeniesione) 14.10.07, 12:58
        Dodam, że Rhodeisland stwierdziła, że obwody Jej podjeżdżają, a po dokupieniu
        przedłużki przestają podjeżdżać.

Podjeżdżają, bo próbują się jakoś Twoich żeber trzymać. Po dokupieniu przedłużki
        już nawet nie próbują, a stanik przestaje pełnić funkcję biustonosza, a zaczyna
        pełnić rolę zasłaniacza.

Przy obwodzie 79 cm pod biustem - przy założeniu, że obwód był mierzony po
        wypuszczeniu z płuc całego powietrza i NAPRAWDĘ ciasno - powinnaś nosić staniki
        w brytyjskim obszarze 75E (czyli UK 34E, nazywane w US 34DDD wg podawanych przez
        Ciebie rozmiarówek).

Jeśli jednak nie było to mierzone tak ciasno, że ciaśniej się nie da - powinnaś
        jednak celować w 70tki, czyli po angielsku/amerykańsku w 32jki.
        Wtedy oczywiście miseczka zupełnie inna - wg numeracji brytyjskiej będą to
        okolice 32FF, a wg numeracji US - 32H (których na podanych przez Ciebie stronach
        nie zauważyłam, ale możliwe, że coś pominęłam).

Ponieważ obwód 99 cm jest górną granicą obwodu, dla którego przewidziane są
        powyższe miseczki, może się okazać, że w niektórych modelach lepiej na Tobie
        leżałyby odpowiednio UK 34F (US 34G) lub UK 32G (US 32I, jeśli po H w
        rozmiarówce następuje I, lub US 32J, jeśli w rozmiarówce po miseczce H następuje J).
        Lepiej kupuj w sklepach brytyjskich - są już przetestowane i możesz sobie o nich
        poczytać.

Ze staników sportowych faktycznie Shock Absorbery są najszerzej przetestowane, a
        ja ze swojej strony polecałabym Panache 2001 Sports, który miałam i który
        fenomenalnie trzymał mi biust.
        • imperative hmm to juz zglupialam 14.10.07, 13:58
          Mam 74/3 scisliwie pod biustem i 94 w biuscie i mi doradzono 70F a
          kolezanka u gory ma podobne wymiary to nie rozumiem jak ona z 78pod
          biustem ma kupic staniczek 65pod ?
          • maheda Re: hmm to juz zglupialam 14.10.07, 14:10
            Jednak nie proponuję rhodeisland staników w rozmiarze 65, bo obawiam się, że
            mogą być zwyczajnie za ciasne.
            Widziałam, że jedna z dziewczyn wspominała, że przy obwodzie 78 pod biustem nosi
            65tki, ale nie bardzo chce mi się w to wierzyć - albo te 65tki są wybitnie
            rozciągliwe i nie powinny nosić metek 65, albo dziewczyna nie zmierzyła się
            wybitnie ciasno i po wypuszczeniu całego powietrza z płuc.
            Ja też mam 78 cm pod biustem - ale mierzone na wydechu i przy ściśnięciu się tą
            miarą krawiecką. I ja nie miałabym absolutnie żadnych szans wciśnięcia się w 65tki.
            Jesli ktoś się mierzy ściśle w sensie dokładnego przylegania miary do skóry, ale
            bez ściskania się tą miarą, to istotnie może nosić, przy sporej ilościu warstwy
            ochronnej na żebrach, obwód znacznie niższy od zmierzonego.

Rozmiar Tobie podany jest rozmiarem polskim, w brytyjczykach powinnaś celować
            chyba raczej w 70E.
            • turzyca Re: hmm to juz zglupialam 14.10.07, 23:04
              To ja bylam ta dziewczyna. 78 bylo mierzone prawie z mroczkami przed oczami, tak
              bardzo staralam sie powietrze z pluc wypuscic :D a 65 wyszla mi w avocado rialto
              w przymierzalni. Czarnej Freyi tez nie mam tylko dlatego, ze przed moim wyjazdem
              w Warszawie nie mozna bylo kupic stacjonarnie 65, 70 mi jezdzily swobodnie po
              polowie plecow.
              O ile dobrze pamietam poprzednie watki rozmiarowe, nie tylko ja jestem az tak
              scisliwa. A przy kosci nie jestem, BMI w dolnych obszarach normy.
              • maheda Ciekawe, od czego to zależy. 14.10.07, 23:12
                Może trzeba by się mierzyć dodatkowo jeszcze na wdechu właśnie?
                Ile masz na wdechu pod biustem i dość ciasno?
                Ja, mierzone _bardzo_ ciasno, 89 cm, a średnio ciasno 91 cm.
                • turzyca Re: Ciekawe, od czego to zależy. 15.10.07, 00:11
                  Wiem juz od czego. Mniej wiecej. :)
                  Ja dzieki forum z zaskoczeniem odkrylam, ze moj chlopak ma racje i ja jestem
                  raczej drobna. Zawsze nosilam 38 w porywach do 40 i wydawalo mi sie, ze spore
                  dziewcze ze mnie. A On uparcie twierdzil, ze ja drobna i delikatnej budowy
                  jestem, co mnie nieodmiennie smieszylo. Jak zaczelam nosic stanik z taaaaakim
                  szczuplym obwodem to uwazniej sie sobie przyjrzalam i odkrylam, ze w wielu
                  przypadkach 36 lezaloby na mnie duzo lepiej, gdybym oczywiscie sie miescila w
                  biuscie. Ale plecy, ramiona, talia - tu 36 pasuje zdecydowanie lepiej. Ja po
                  prostu faktycznie jestem drobnokoscista - piersionek rozmiar 8, gotowe
                  bransoletki spadaja mi z przegubow, buty nosze w rozmiarze 35 i to mozliwie
                  waskim. I wbrew temu co mi sie latami wydawalo cala reszta tez nie jest masywna.
                  A ze na tym calym drobnym szkielecie jest pewna ilosc "dodatkow kobiecych" to
                  inna sprawa. :)

Dosc dobrze widac to jesli porowna sie mnie z moja Siostra, ktora jest zbudowana
                  zdecydowanie odmiennie, ma duzo grubsze palce, szersze i dluzsze stopy. Ma
                  szersza talie ode mnie, ale za to w biodrach i biuscie jest ode mnie 10 cm
                  szczuplejsza. I wazy 4 kilo wiecej, ku powszechnemu zaskoczeniu. :D A co
                  najwazniejsze z 73 cm pod biustem powinna nosic 65, a w 60 nie wcisnie sie
                  zadnym cudem.

PS pomiarow "wdechowych" dokonam jutro, sama jestem ciekawa co wyjdzie. :)
                  • maheda Re: Ciekawe, od czego to zależy. 15.10.07, 00:51
                    No tak :)
                    Ja dla odmiany należę do "wielkich bab".
                    Rozmiar buta 40, szeroka stopa. Szyja, ramiona i ręce chwalić Boga wąskie, ale
                    poniżej zaczyna się dramat.
                    Niemniej jednak - tkanka ludzka tkanką ludzką, a staniki nie patrzą na to, czy
                    ktoś ma taką, czy inną figurę. Więc jakieś wytłumaczenie racjonalne, dające się
                    zmierzyć/zbadać - MUSI być :)
                    Nawet, jeśli to "wytłumaczenie pomiarowe" będzie jedynie "skutkiem wyglądu". :-)
                    • turzyca Re: Ciekawe, od czego to zależy. 15.10.07, 16:14
                      Chcialam powiedziec, ze zaistnial tzw. miedzyczas. Zaistnial od lipca kiedy
                      mierzylam sie po raz ostatni i wyszlo mi te 78 cm, do dzisiaj, kiedy zmierzylam
                      sie po raz kolejny i wyszlo mi 73..... Czyli w miedzyczasie obwod mi schudl.

Ale postanowilam sie nie poddawac i uzyc intelektu. ;P Otoz dokonalam serii
                      roznych wdechow :D i stwierdzilam, ze przy normalnym oddechu klatka rozchodzi mi
                      sie zaledwie o 3 cm. Zas przy bardzo glebokim, mozliwie rozpierajacym wdechu
                      klatka piersiowa rozchodzi sie o max. 7 cm. I to by sie ogolnie zgadzalo, bo o
                      ile dobrze pamietam ciasnote stanika odczuwalam wlasnie przy glebszych
                      westchnieniach, ktore przy tamtym obwodzie rozciagaly zebra do 85 cm. A na tyle
                      wlasnie rozciaga sie avocado. Przy normalnym oddychaniu mialam w takim razie w
                      poczatkowej fazie 81 cm, co daje jeszcze spokojnie odrobine luzu w stosunku do
                      obwodu.
                      Tak wiec mozliwe, ze objetosc wdechowa daje pewna wskazowke nt. scisliwosci.
          • swierszczowa1 Re: hmm to juz zglupialam 14.10.07, 14:14
            Ty powinnać celowac maksymalnie w 70-ątki. Bardzo prawdopodobne że
            65-ątki bedą lepeij leżały. Wielezależy od indywidualnych cech. Od
            ikładu zeber, olisci tłuszczu na nich (generalnie im wiecje tłuszczu
            tym chudszy obwód, bo stanik musi się opierać na zebrach). Wiel
            zależy też od konktretnego modelu. Od jego rozciagliwosci.
            Generalnei na początku jak sie zapniesz na najluzniejsza haftkę to
            ma byc bardzo ciasno (bez zakłdania misek i ramiaczek, po załozeniu
            wrazenie cioasnoosci obwodu moz ewynikać ze zbyt małej miski)Osoby z
            78 generalnie powinny celować w 75 i 70 (70-ąt bardziej
            prawdopodobne), ale czasem w rozciagliwych modelach moze sie zdarzyc
            też 65.
            • yaga7 Re: hmm to juz zglupialam 14.10.07, 14:20
              Ja przy 78 bardzo ciasno noszę jednak 75-tki.
              70tki mam z Freyi/fantasie, bo są rozciągliwe.
              Ale w 65 to na pewno bym nie weszła, nie ma szans.
              • maheda mam to samo - przy 78 noszę 75 14.10.07, 14:54
                I są naprawdę wystarczająco ciasne.
                70tki tylko z luzaków typu Arabelka czy Millie.
                W Silver Lilly z Avocado nie weszłabym w 75tkę, skoro 80tka jest w sam raz/ciasnawa.
            • imperative Re: hmm to juz zglupialam 14.10.07, 14:22
              hmm to ja zawsze sie zapinałam na ta ostatnia i wtedy bylo
              ciasno,ale w takim razie w 70f na pierwsza haftke to luzno,czyli
              powinnam miec 70Epolska czy 65 i jaka literka bo nie wiem:D
              • maheda Re: hmm to juz zglupialam - imperative 14.10.07, 14:53
                Może czytaj to, co się do Ciebie pisze?...
                70F w polskich rozmiarach, czyli w brytyjskiej rozmiarówce 70E.
                Oczywiście może się okazać, że lepiej na Tobie leży miseczka większa lub
                mniejsza - to musisz sprawdzić już sama, doświadczalnie.

Przy przeliczaniu rozmiaru w dół trzeba zwiększyć odpowiednio miseczkę, w
                brytyjczykach będzie to około 65FF (polskie około 65G w Avocado lub około 65H w
                Melissie).
        • ananke666 Jeśli Rhodeisland uważa, że... 14.10.07, 14:46
          > Pasek nie moze sie podciagac do gory, co sie zdarza gdy nosimy za
          > maly obwod.

...to już wiemy, dlaczego w zwykłych stanikach biust jej fruwa. Oczywiście to stwierdzenie to bzdura. Obwód nie może się podciągnąć, jeśli jest wystarczająco ciasny, a już na pewno nie może jeździć DO GÓRY, jeśli jest za ciasny.
          To ZA SZEROKI obwód podjeżdża, nie za wąski. Pomijając już zdrowy rozsądek, jeśli obwód za szeroki jeździ do góry - i za ciasny jeździ do góry - to jak odróżnić za szeroki od za ciasnego i jaki nie jeździ? Bezsens.

Rozmiar wg rozmiarówki angielskiej wychodzi ci ok. 32FF/G (70FF). No chyba, że stanik bardzo ścisły, to 34E/F. Czyli biust średniej wielkości. Oczywiście żeby uzyskać prawdziwą odpowiedź, trzeba zmierzyć staniki, bo różne modele wypadają inaczej. Mało która dziewczyna ma w szufladzie wszystkie staniki w jednym rozmiarze.
          70 wydaje mi się wyjściem optymalnym. Teoretycznie przeznaczone od 68 do 72 cm, ale tę teorię o kant tyłka można potłuc, jako że jak wiadomo, staniki rozciągają się znaaacznie więcej niż głupie 4 cm, co można łatwo sprawdzić własnemi ręcami :p dlatego zawsze zaniżamy kupowane obwody. Tyle że cudowny, wspaniały Wacoal minimizerów w tym rozmiarze nie robi.
          • limonka_01 Re: Jeśli Rhodeisland uważa, że... 14.10.07, 14:59
            Gdyby sie upierać przy Wacoalu, można co nieco znaleźć
            tinylink.com/?Q4NlVM4x17
            Ale dlaczego by ne poeksperymentować na czymś tańszym. Freye, Fantasie i Panache
            są całkiem OK i do kupienia w amerykańskich sklepach interentowych
            • monioreczek 91/105 14.10.07, 22:59
              Uświadamiam moją mamę, która całe życia chodziła w bazarkowych stanikach :)
              Proszę o wsparcie w dobraniu rozmiarówki...

Pozdrawiam
              Monika
              • maheda Re: 91/105 - monioreczek 14.10.07, 23:08
                Spróbuj zacząć od staników 85D, 85DD albo 85E (w zależności od tego, co będzie w
                sklepie - takie rozmiary w sklepach kupić można bez problemu).
                Spróbuj nauczyć Mamę wygarniania spod pach i układania biustu w staniku.

Jeśli 85tki będą na Mamę przyluźne, niech spróbuje 80tek, z tym, że z miseczkami
                może być już problem...
                Oczywiście brytyjskie 80E/80F to wcale nie jest duża miseczka, ale w
                przeliczeniu na "polskie" to daje 80F/80G, a to już zaczyna być problem. Na
                szczęście w Triumphie również w tym rozmiarze powinny staniki występować, bo
                rozumiem, że na początek w grę wchodzą jedynie stacjonarne?

Jeśli Mama zgodziłaby się mierzyć w domu jakieś brytyjczyki, to właśnie 80E/F,
                albo 85D/DD.
                • monioreczek Re: 91/105 - monioreczek 14.10.07, 23:25
                  Robię teraz spore zakupy w Brastopie więc chcę kilka modeli ściągnąć dla mamy.
                  Te złe odeślę. Wolałabym raczej brytyjczyki niż polskie :)
      • maheda Re: 79/99 - rhodeisland (przeniesione) 16.10.07, 07:47
        Ciasne staniki z wielkimi miseczkami?
        Pytam z ciekawosci, bo wydaje mi sie, ze tylko takie uwazacie za wlasciwie
        dopasowane. Uderza mnie opisywany przez Was kontrast miedzy malym obwodem i
        wielka miseczka. Ja nosze rozmiar 40 D albo 38 DD ( to sa rozmiary
        amerykanskie). Inne rozmiary na mnie nie wygladaja dobrze (jest mi za ciasno
        albo miseczka jest za duza, marszczy sie) Mam 31 cali pod biustem, 39 w biuscie.
        • maheda Re: 79/99 - rhodeisland (przeniesione) 16.10.07, 07:58
          31 cali odpowiada 79 cm, natomiast 39 cali to 99 cm, jak sama napisałaś zresztą.
          Staniki 40 to staniki przewidziane dla osób, które pod biustem mają 90 cm,
          natomiast 38 to staniki na 85 pod biustem.
          Nawet używając złych kalkulatorów, ktorych pełno na stronach internetowych, jak np:
          www.85b.org/bra_calc.php
          odpowiedni wg tego kalkulatora dla Ciebie rozmiar amerykański to 36C.

Mówisz, że inne rozmiary wyglądają na Tobie niedobrze - to znaczy jakie
          rozmiary? Czy próbowałaś choćby kiedykolwiek przymierzać proponowane przez nas
          34DDD? Oczywiście - stosując do tego porządne wygarnianie biustu do miseczek i
          właściwe ubieranie stanika?
          Spróbuj kiedyś i powiedz, jak się w nich czujesz.
          Zacznij od zapięcia obwodu, ale z miseczkami skierowanymi w stronę brzucha.
          Obwód powinien Cię ciasno trzymać, bo to obwód ma za zadanie podtrzymywać Ci
          biust. A nie ramiączka.

Swoją drogą - staniki 40D są przewidziane na osoby z rozmiarem w biuście 109 cm
          (43 cale), a staniki 38DD - na osoby o obwodzie w biuście 106,5 cm (42 cale).

Ty natomiast jesteś zbulwersowana, że proponujemy Ci staniki 34DDD, które są
          projektowane dla osoby z obwodem w biuście 99 cm (39 cali) - dlaczego?
          • maheda Re: 79/99 - rhodeisland (przeniesione) 16.10.07, 08:15
            Dodam jeszcze, że nosisz staniki z miseczkami o WIĘKSZEJ pojemności, niż te
            proponowane przez nas.
            Gdyby staniki były nieprzemakalne - do stanika 38DD czy 40DD (który ma większą
            miseczkę niż 38DD) zmieściłoby się dużo więcej płynu, niż do 34DDD.

Miseczka US 40D ma taką samą "pojemność", co miseczka US 38DDD = US 36H = US 34J
            = US 32L.

My więc de facto proponujemy Ci zmianę miseczki na _mniejszą_, przy odpowiednio
            mniejszym obwodzie.

Tutaj:
            breakoutbras.stores.yahoo.net/frmbaunbra5c1.html
            masz potwierdzenie przeliczania miseczek UK na US.
            Miseczka UK GG to US J, i tak dalej.

Aktualnie nosisz taki rozmiar staników (chodzi mi o obwód), jakbyś przy obwodzie
            w biodrach dajmy na to 38 cali nosiła spodnie przewidziane na osoby, które mają
            w biodrach 42 cale.
            Wolno Ci.
            Ale my mamy prawo uważać, że w takich spodniach nie wyglądałabyś dobrze i lepiej
            byłoby Ci w spodniach przeznaczonych dla Ciebie, a nie dla osoby od Ciebie dużo
            grubszej.
            • maheda Re: 79/99 - rhodeisland (przeniesione) 16.10.07, 08:34
              I jeszcze jedno:
              Staniki 40D przeważnie pasują na osoby z obwodem pod biustem w granicach 98-100
              cm, w biuście 107-109 cm.
              Staniki 38DD przeważnie pasują na osoby z obwodem pod biustem w granicach 93-95
              cm, w biuście 104,5-106,5 cm.

Gdzie Tobie do takich wymiarów?!
        • maheda Re: 79/99 - rhodeisland (odp. mary_lu, przenies.) 16.10.07, 09:39
          Dopasowane obwody, wystarczająco duże miseczki

Rhodeisland, przestań mnożyć niepotrzebne wątki, zacznij trochę
          czytać.

Obwód 38 czy 40 jest o wiele za szeroki na Ciebie, stanik zamiast na
          obwodzie trzyma Ci się chyba na piersiach obciśniętych minimajzerem -
          a ma być odwrotnie - obwód dopasowany, a miski idealnej wielkości,
          absolutnie nie uciskające (ZA DUŻYCH misek nie da rady nosić - bo
          nawet o pół rozmiaru za duża brzydko się marszczy, ZA CIASNE obwody
          też nie nadają się do noszenia).

Nawet standardowe tabele (których wyniki my wolimy zaniżać o rozmiar
          lub dwa) przyjmują dla Ciebie obwód 34 lub 36, noszenie 38 i 40
          świadczy o tym, że plasujesz się w grupie "kobiet jojo", a Twoje
          opowieści o doskonałym wyglądzie trzeba między bajki włożyć.

Kupujesz 38 i 40, bo nie możesz dostać większych misek. To typowe
          dla kobiet, które nie widziały nigdy sklepów z lepszym wyborem - my
          tak chodziłyśmy latami. Gdybyś znalazła wreszcie sklep, gdzie jest
          coś powyżej D i DD, to może miałabyś szansę na dostrzeżenie różnicy.

• szarsz Re: 79/99 - rhodeisland (odp. mary_lu, przenies.) 16.10.07, 10:21
            mary_lu napisała:
            > stanik zamiast na obwodzie trzyma Ci się chyba na piersiach
            > obciśniętych minimajzerem.

Święte słowa. Ten efekt może mylić, bo wtedy ma się wrażenie, że
            obwód ciśnie. Oczywiście że ciśnie, bo piersi odciągają go od ciała.
            Ale jeśli zdjąć miseczki i pozostawić tylko zapięty obwód, to
            magicznym sposobem przestaje cisnąć. A czasem nawet spada.
            Najłatwiej o taką pomyłkę w stanikach sportowych (jak Grand Prix z
            avocado) i minimizerach, mocno zabudowanych, z których pierś nie
            może się wylać więc rozpycha się bidula w za ciasnej misce.

A Rhodeisland nie powinna nosić staników o obwodzie większym niż 34.
            Chyba że trafi na wyjątkowego ściśliwca.

I jeszcze jedno, jeśli miseczka się marszczy, to niekoniecznie jest
            za duża. Może też być za mała. Jedna z dziewczyn (przepraszam, ale
            nie pamiętam która), świetnie porównała to z próbą wciśnięcia
            pomarańczy do szklanki. Nie da się, a szklanka pozostanie częściowo
            pusta.
            • maheda Re: 79/99 - rhodeisland 16.10.07, 10:27
              Owszem.
              Dlatego trzeba sprawdzać, w którym miejscu się marszczy. Jeśli na środku
              miseczki, to miseczka najprawdopodobniej jest za mała.
              Jeśli po bokach czy na górze - to znaczy, że miseczka najpewniej jest za duża.
              • maheda Re: 79/99 - rhodeisland - gładki stanik 16.10.07, 21:18
                Gładki cielisty stanik w rozmiarze UK 34E (US 34DDD) znajdziesz tutaj:
                www.bravissimo.com/images/LargeProductImage/fa53nuc_lp.jpg
                tinyurl.com/ynrlnz
                Jak sama widzisz, bez problemu można go też dostać w rozmiarze 32FF.
                No i NIE jest to minimizer.

W tabelkach też widzisz, jaka jest zwyczajowa rozmiarówka. Staniki o rozmiarze
                40 (dla kobiet o obwodzie pod biustem w granicach 100 cm) są najszerszymi
                stanikami tych firm, rozmiarówka zaczyna się od 28 (dla kobiet o obwodzie pod
                biustem w granicach 64-67 cm) albo od 30 (analogicznie - jakieś 69-73 cm).
                Jasne, że Ty ze swoimi 79 cm pod biustem nie masz co celować zwłaszcza w
                ściśliwe 30tki czy tym bardziej 28mki. Ale 34 albo i niektóre 32jki powinny być
                w sam raz - jak pisałam wyżej w postach.
    • pycia15 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 15.10.07, 14:43
      A jaki jest mój rozmiar ? Pod biustem mam 68
      w biuscie 78
      nosze rozmiar 70a ale jakos dziwnie lezy, jaki jest mój prawidłowy
      rozmiar ? pomoze ktos ?
      • scarlet_agta 68/78 pucia15 15.10.07, 17:18
        wg tabelki w bellissimie to 60D lub 65B. Myślę, że od tych numerów powinnaś zacząć.
      • rybk_a A dla mnie jaki rozmiar? 80/100 15.10.07, 18:47
        Wklejam post jeszcze raz, bo poprzedni pojawił się w złym miejscu:
        Cześć, proszę o pomoc w doborze rozmiaru. Pod biustem ok. 80, w biuście jakieś
        100. Teraz noszę sportowy stanik z decathlonu 95 (!) D. Wiem, że obwód za duży,
        miska za mała, ale większych nie było. I tak podtrzymuje biust lepiej niż inne,
        ale ramiączka niemiłosiernie wrzynają się w ramiona. Jestem w desperacji,
        potrzebuję jak najszybciej stanika który dobrze podtrzyma biust, nie musi być
        ładny, byle był wygodny i niezbyt drogi. Jaki rozmiar jakich firm i w jakich
        sklepach polecacie? Z góry dziękuję za pomoc.
        • kasica_k Re: A dla mnie jaki rozmiar? 80/100 15.10.07, 19:14
          rybk_a napisała:

> Wklejam post jeszcze raz, bo poprzedni pojawił się w złym miejscu:
          > Cześć, proszę o pomoc w doborze rozmiaru. Pod biustem ok. 80, w
          > biuście jakieś 100.

Czy "jakieś 100" oznacza 100, czy np. 105? :) To ważne. Jesli to rzeczywiście
          równe 100, to na początek poleciłabym rozmiar 75F(34F) w angielskich markach, a
          w polskich to już różnie: w Avocado 75F albo 75G, w Melissie 75F, w innych
          polskich markach okolice 75G, a w Triumphie okolice 75F (Triumph szyje takie
          rozmiary, tylko nie wszędzie można je dostać). Gdzie mieszkasz? I jeszcze
          pytanie dodatkowe: czy to ma być stanik sportowy?
          • rybk_a Re: A dla mnie jaki rozmiar? 80/100 15.10.07, 19:49
            Mierzone bardzo luźno 101. Mieszkam ok 30 km od Warszawy. Stanik nie musi być
            sportowy, musi dobrze podtrzymywać biust. Wielkie dzięki za podpowiedzi.
            • turzyca Re: A dla mnie jaki rozmiar? 80/100 15.10.07, 20:07
              Jak mieszkasz 30 km od Warszawy to pewnie mozesz sie do niej wybrac. A akurat w
              Warszawie jest sporo dobrych sklepow stacjonarnych. Jest nasze ukochane avocado,
              ale mysle, ze mozesz przejechac sie tez na pulawska lub do landu - panie tam
              maja rowniez calkiem niezla opinie, tylko u nich bardzo waskich obwodow brak.
              Ale powinnas sie w ich rozmiarowce zmiescic. Poza tym jest kilka sklepow
              oferujacych brytyjskie staniki jednakze bez fachowej obslugi. Zajrzyj do watku o
              sklepach stacjonarnych.

Najtaniej mozna kupic polska Melisse, ale to niestety tylko przez internet.
              • rybk_a Re: A dla mnie jaki rozmiar? 80/100 15.10.07, 20:43
                Dzięki, przejrzę wątek o sklepach w wawie, poszukam jakiś adresów i może uda mi
                się wybrać na "łowy". Tak na pierwszy raz, to chciałabym się przekonać jak na
                mnie będzie leżał taki rozmiar.
              • ganbaja Re: A dla mnie jaki rozmiar? 80/100 17.10.07, 08:24
                Chatte w Promenadzie oferuje i wąskie obwody i staniki angielskie i co
                najważniejsze fachową obsługę. Polecam.
    • maheda 92/120 - perkosiaaa (przeniesione) 15.10.07, 20:50
      5 miesięcy temu urodziłam dziecko i wtedy zaczął się mój koszmar z
      doborem stanika.Moje wymiary to 92 pod biustem,116-117 w staniku i
      120 bez stanika.w tej chwili noszę rozmiar 85DD poniewaz nie moglam
      znaleźć innego.przed ciążą nosilam rozmiar 75D.Szukam raczej stanika
      dla karmiącej mamy,ponieważ karmię piersią.Najgorzej jest kiedy
      piersi nabierają,po prostu wyplywają mi ze stanika :( poza tym są
      tak ciężkie że zapięcie zjeżdża mi na kark.Prosze doradźcie mi cos
      bo załamac sie można:( wiem ze na internecie są odpowiednie staniki
      ale większość z nich jest droga:(
      • maheda Re: 92/120 - perkosiaaa (przeniesione) 15.10.07, 20:51
        Będzie Ci się opłacało wydać kasę na te drogie - zobaczysz po pierwszym staniku.
        Kup coś w brytyjskim rozmiarze 80H (36H) i zobacz, co dalej.
        Być może będziesz potrzebowała trochę większego stanika, a być może nie. Zobacz,
        spróbuj i wymień w razie czego.
      • bathilda Re: 92/120 - perkosiaaa (przeniesione) 15.10.07, 21:06
        Jak zaczynasz przygodę z Wielkimi Rozmiarami to ja polecam Melissę.
        Najprostszy karmnik z dostawą to ok. 80 pln.

www.melissa.com.pl/kolekcja/dla%20karmiacych.php

Piękny to on oczywiście nie jest, ale trzyma wszystko jak trzeba, ma
        odpinaną miseczkę i rozmiary takie że każdemu coś podpasuje. Jak
        możesz wydać więcej to są i inne, ładniejsze modele niż "klasyczny"
        dla karmiącej (te poniżej, z opcją "przeróbki"). Opcja pośrednia to
        karmnik ale jednak z koronką i wstązeczką - mnie się podoba beżowy z
        czekoladową wstążeczką.

Mój ssak też ma 5,5 m-ca i ja mam karmnik Melissy z fiszbinami -
        jest super.
        • mauzonka Re: 92/120 16.10.07, 02:28
          A tu z kolei: www.bras4mums.co.uk/index.php masz spory wybór biustonoszy dla matek karmiących, już od 25 funtów. Więcej, niż w melissie, ale w biust trzeba inwestować.
        • perkosiaaa Re: 92/120 - perkosiaaa (przeniesione) 28.10.07, 19:38
          Faktycznie ladny ten stanik nie jest,ale te ktore teraz nosze wcale
          nie wyglądają lepiej.Przemyslalam sprawe i doszlam do wniosku ze
          naprawde opłaca się kupic jeden porządny stanik niz cztery
          kiepskie :) spróbóję z tą melissą,moze w koncu znajde stanik
          idealny ;) pozdrawiam
        • perkosiaaa Re: 92/120 - perkosiaaa (przeniesione) 31.10.07, 11:58
          bathilda napisała:

> Jak zaczynasz przygodę z Wielkimi Rozmiarami to ja polecam
          Melissę.
          > Najprostszy karmnik z dostawą to ok. 80 pln.
          >
          > www.melissa.com.pl/kolekcja/dla%20karmiacych.php
          >
          > Piękny to on oczywiście nie jest, ale trzyma wszystko jak trzeba,
          ma
          > odpinaną miseczkę i rozmiary takie że każdemu coś podpasuje. Jak
          > możesz wydać więcej to są i inne, ładniejsze modele
          niż "klasyczny"
          > dla karmiącej (te poniżej, z opcją "przeróbki"). Opcja pośrednia
          to
          > karmnik ale jednak z koronką i wstązeczką - mnie się podoba beżowy
          z
          > czekoladową wstążeczką.
          >
          > Mój ssak też ma 5,5 m-ca i ja mam karmnik Melissy z fiszbinami -
          > jest super.
          > Hej. Przymierzam się właśnie do kupna melissy z mozliwoscią
          przeróbki. Tylko zastanawiam się jak to jest z ich rozmarówką? Ja
          mam w biuscie 117(w staniku)-120(bez stanika)a pod biustem 88.
          Poradzono mi zebym szukała staników w rozm. 80H i chciałabym zebys
          mi poradziła czy ten rozmiar bedzie dobry bo ja jestem kompletnie
          zielona w kupowaniu staników w opdpowiednim rozmiarze :) z góry
          bardzo dziękuję za pomoc, Pozdrawiam
          • maheda Re: 92/120 - perkosiaaa (przeniesione) 31.10.07, 12:11
            Ale te 80H to z brytyjczyków.
            Z Melissy lepiej spróbuj 80K albo 80L, nie trzeba ich przerabiac
            samej, bo oni szyją "karmniki":
            melissa.com.pl/kolekcja/dla%20karmiacych.php

Najlepiej (jeśli masz taką możliwośc) zamów od razu dwa rozmiary -
            80K i 80L, zobaczysz, który lepszy, a ten gorszy (albo i obydwa)
            odeślesz.
    • rhodeisland Post zamieszczony wczesniej w zlym miejscu 17.10.07, 04:13
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=69863573&a=70625302
      • maheda Re: Post zamieszczony wczesniej w zlym miejscu 17.10.07, 08:19
        rhodeisland napisała:

> obwodow i dam znac jak poszlo. Nie robilam tego, bo gdy
        > przymierzalam takie ponizej 38 cali w obwodzie, to byly po prostu
        > bardzo ciasne.
        > Nie wkurzajcie sie tak na mnie.

:) Super. Pamiętaj tylko - na początek przymierz sam obwód z miskami
        skierowanymi w stronę brzucha, żeby sprawdzić, czy się zapniesz w
        obwodzie.
        Na pewno na początku będziesz czuła pewien dyskomfort, tak samo,
        jakbyś przez całe życie nosiła spodnie o kilka nr za duże, a potem
        przesiadła się we właściwe.
    • polarnica Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 17.10.07, 14:16
      Witam
      mam wymairy 72/93, dobrze zmierzone wedlug zalecen, prosze o pomoc,
      jaki rozmiar stanika powinnam nosic? obecnie jest to 70 d, mierzylam
      70e w Triumphie i bylo za duze. Natomiast ich 70 d "przecinalo" moj
      biust na polowe.Teraz chce zamowic stanik w internecie, ale chce sie
      upewnic jaki powinien byc jego rozmiar. Wydaja mi sie ze obwod 65
      ale jaka miska? f? dziekuje za pomoc :)
      • maheda Re: 72/93 - polarnica 17.10.07, 19:29
        A czy za każdym razem, mierząc stanik, pochylałaś się w przód i porządnie
        wygarniałaś wszystko spod pach do miseczek?
        I czy to 70D oraz 70E było z jednakowego modelu?
        • polarnica Re: 72/93 - polarnica 17.10.07, 21:35
          tak, to byl ten sam model. Staram sie zakładac staniki tak jak to
          jest tutaj opisane, mam nadzieje, ze robie to prawidłowo. W
          Triumphie zadne 70 d nie lezy na mnie dobrze, wszystkie "tną" biust
          na pół. W 70e zostal luz na czubkach miseczek, staralam sie go jakos
          wypelnic zagarniając biust spod pach ale nie wyszlo. Moze to nie
          model dla mnie, w innych sklepach nie zanalazlam juz 70e a wszystkie
          70 d byly male. Czy według Ciebie ktorys z tych rozmiarów odpowiada
          moim wymiarom i powinnam mierzyc takie staniki?
          • maheda Re: 72/93 - polarnica 17.10.07, 21:40
            Aaaaa to zupełnie inna para kaloszy.
            Jeśli zostaje Ci luz na czubkach miseczek to znaczy, że miseczka jest... za mała. :)
            Spróbuj jeszcze raz wrócić do tego samego sklepu i przymierzyć z tegoż modelu 70F.
            • polarnica Re: 72/93 - polarnica 17.10.07, 21:59
              Zaskoczylas mnie ;) pojde i zmierzę o ile mają 70F. Dziekuje
              bardzo :)
              • maheda Re: 72/93 - polarnica 17.10.07, 22:14
                Tylko przypadkiem nie kupuj tego Triumpha 70F :-)

Idź tam po to, żeby sprawdzić, czy miseczka nie jest za mała, bo jesteś na
                granicy rozmiarów "polskich, czyli m.in. Triumpha, i w miseczce 70F po
                odpowiednim podciągnięciu ramiączek mogą Ci się robić minimalne bułeczki nad
                górną linią stanika - wtedy lepsze miseczkowo byłoby 70G.
                Problem w tym, że obwody Triumpha się strasznie szybko rozciągają, więc
                osobiście nie polecam tych staników.

"Tabelkowo" powinnaś nosić polskie 65G/65H (Melissa), albo 65FF (inaczej 30FF -
                brytyjczyki), lub też okolice 65G/65H z Avocado.

P.S. Jeszcze inna rzecz, że przejściowo lepsze będzie to 70F z Triumpha niż 70D.
    • pmagdalena Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 17.10.07, 17:57
      Właśnie sie zmierzyłam dokładnie jak jest opisane i moje wymiary to
      81/101 jaki rozmiar byłby dla mnie dobry?

Tylko ja mam problem bo mam bardzo mały rostaw piersi około 0,5cm i
      zawsze nosiłam staniki z takim krótkim łaczeniem niestety takich na
      mój biust nie moge teraz dostac polećcie gdzie kupic niedrogo dobry
      stanik
      • corka_rysialda 69/85,5cm - jak odziać taki biust? 17.10.07, 19:29
        Witam wszystkie Panie.Póki co nosze rozmiar 70C, zdarza się, że i B, bo choć
        wymiary może nie są najmniejsze(aż sie sama zdziwiłam, ale mierzyłam się
        dokładnie według instrukcji) to jednak biust nikły, uwierzcie na
        słowo:)Poradźcie kobietki jaki rozmiar powinnam nosić? Wydaje mi się ze zrobiłam
        sobie dużą krzywdę źle dobranymi stanikami, ponieważ mój biust jest totalnie
        bezkształtny i spłaszczony. Czy da się go jeszcze uratować? Z góry dziękuje za
        jakieś porady ;)
        • maheda Re: 69/85,5cm - corka_rysialda 17.10.07, 19:38
          Zapewne powinnaś próbować staników w brytyjskim rozmiarze 65DD(30DD) lub nawet
          60F (28F).
          Z polskich - Melissa (okolice 65D) lub Avocado (okolice pewnie 65D-65E) z tym,
          że Avocado ma ponoć luźne obwody, więc nie wiem, czy będą wystarczająco ścisłe
          pod biustem dla Ciebie.

To nie są moje granice tabeli, na pewno bardziej detalicznych rad udzielą Ci
          dziewczyny ze zbliżonymi do Ciebie wymiarami :-)
        • molowiak Re: 69/85,5cm - jak odziać taki biust? 17.10.07, 19:42
          Spróbuj 65D lub DD a przekonasz się, ze wcale nie masz "nikłego" biustu.
      • maheda Re: 81/101 - pmagdalena 17.10.07, 19:34
        A jakie rozmiary jakich firm obecnie nosisz i jak się zachowują w nich Twoje piersi?
        Wg tabelek najlepszy byłby dla Ciebie rozmiar w okolicach 75F (z brytyjczyków),
        w polskiej Melissie możliwe, że rozmiar ten sam, w Avocado albo 75F, albo 75G -
        ale w Melissie staniki mają raczej wysoko fiszbiny, więc mogą Cię gnieść.

Najlepszym dla Ciebie modelem byłyby staniki z nisko zakończonymi fiszbinami,
        czyli typu plunge (Freya, Panache, Fantasie, inne...), lub w modelach
        średniozabudowanych (Avocado).
        • pmagdalena Re: 81/101 - pmagdalena 17.10.07, 19:41
          teraz nosze staniki zazwyczaj 80e lub 85 d ale one sa bardzo luźne w
          obwodzie pod biustem
          miseczki sa dobre

boje sie troszke zamawiac przez internet a nie widziałam nic ładnego
          w sklepach i w takich rozmiarach
          • maheda Re: 81/101 - pmagdalena 17.10.07, 21:44
            Nie bój się.
            Jeśli się BARDZO boisz, to zamów sobie na początek z polskiego sklepu
            internetowego www.melissa.com.pl jakiś stanik w rozmiarze 75F i zastanów
            się, co dalej.
            Kupując w tym (i każdym innym) sklepie internetowym zawsze masz możliwość
            odesłania towaru, pod warunkiem, że będzie nienoszony, a tylko przymierzony, że
            nie zerwiesz z towaru metek i że odeślesz ze wszystkim, co do Ciebie przysłali
            (paragony, opakowania etc.).
            Nie martw się więc i próbuj zamawiać.
            • pmagdalena Re: 81/101 - pmagdalena 26.10.07, 08:37
              Kupiłam w sklepie polecanym tu na forum u siebie w mieście.

Wszytko w sklepie sprawdziłam tak jak opisywałyście.
              Machałam biustem na lewo i prawo i trzymał się super nic nie
              wypadało i w sumie nadal się trzyma.Obwód ciasny i nic mi do góry
              nie podjerzdżało.
              Rozmiar taki jak polecałyście 75F bo G okazał się za luźny w miskach.
              Cieszyłam się jak dziecko bo stanik na maksa seksowny i nie
              zabudowany a spełnia wszytkie funkcje nawet nie wpina mi się w
              ramiona i nie robi czerwonych rowków.Kupiłam czarny co by na
              początek mieć jeden uniwersalny i podjęłam decyzję że kupię jeszcze
              biały z tego modelu ale niestety.

Po wczorajszym noszeniu okazało się że jednak troszke podjerzdża do
              góry obwód a jest tak ciasny że mnie juz na maksa ściska i chyba w
              mniejszy sie nie wcisnę .Chaftki ma tylko dwie więc zapinanie na
              kolejne niewiele da. Jaki ja wtedy mam kupić sobie stanik?
              Aha i on się mocno nie rozciąga
              • mary_lu Re: 81/101 - pmagdalena 26.10.07, 12:43
                Poczekaj trochę, pierwszy stanik to i tak stanik testowy na
                miesiąc/dwa. Zaraz najprawdopodobniej zmniejszy Ci się odrobinę
                obwód, a zwiększy miska.

Jeżeli obwód daje uczucie przujemnego ściśnięcia, fiszbiny dobrze
                przylegają do żeber i mostka, nie wchodzą na piersi, a miski nie
                tworzą "bułek" z piersi wokół swoich krawędzi - to jest to niezły
                stanik.

A za ponad miesiąc wybierzesz lepszy. Ja przy 75 wolę mieć trzy
                haftki, może to też wzmacnia stabilność obwodu i to o tę stabilność
                chodzi, nie o rozmiar.

Jeśli będziesz miała więcej wątpliwości, to wyślij zdjęcia
                do "tajnej" Galerii Ansil.
                • pmagdalena Re: 81/101 - pmagdalena 26.10.07, 13:48
                  Zdjęcia wyśle jak tylko zrobi mi mąż fotki jakies bo narazie nie mam
                  Myślałam w sklepie że znalazłam to czego szukałam a tu proszę
                  Jutro go znowu założe to zapnę go na te drugie haftki może wtedy
                  będzie lepiej.
                  No własnie nie ściska mnie tak zebym oddychac nie mogła ale i tak mi
                  jest ciasno
    • mm1968 79/98 17.10.07, 20:25
      Jestem nowa na forum, do niedawna nosiłam 80 C, teraz niestety zrobiły sie za
      małe nie w obwodzie a w miseczkach, próbowałam 80 D te są z kolei za duże i mają
      za szeroko rozstawione miseczki. Piersi mam :-)krótkie ale za to szerokie i
      rozchodzace sie na boki, asymetryczne prawa większa a właściwie dłuższa (jak
      sobie wiszą bez stanika) od lewej o około 1,5 cm i niestety przeważnie wymyka
      sie górą poradźcie czego mam szukać może 75 E lub DD ? Może któraś ma tez taki
      problem, moze polecicie konkretny model i rozmiar, a nosze tylko miekkie z
      fizbinami, zadnych gabek, push-up, bardotek, jestem niewysoka i chciałabym jakoś
      dopasowac wyglad do figury, sądzę, że przy takim rozstawie piersi powinnam nosić
      takie bez odstępu miedzy fiszbinami (oczywiscie na srodku) piersi prosze o rady
      • maheda Re: 79/98 - mm1968 17.10.07, 21:54
        Zdecydowanie NIE 80tki, a 75tki, z niektórych modeli 70tki.

Z brytyjskich rozmiarów okolice 75E (34E), albo 70FF (32FF).

Jeśli polskie firmy, to odpuść Sobie Samanthę (rozciągliwe obwody), spróbuj
        Avocado (okolice 75E/75F lub 70G/70H) albo Melissę (75D/75E albo ewentualnie
        70G/70H, chociaż Melissa należy raczej do ściśliwców, więc raczej jednak 75tki)
        • mm1968 Re: 79/98 - mm1968 17.10.07, 22:11
          A freya 75 DD byłaby dobra?
          • maheda Re: 79/98 - mm1968 17.10.07, 22:15
            A jaka Freya? :)
            • mm1968 Re: 79/98 - mm1968 17.10.07, 22:41
              SENSES 4720
            • mm1968 Re: 79/98 - mm1968 17.10.07, 22:41
              maheda napisała:

> A jaka Freya? :)
              >
              SENSES 4720
              • maheda Re: 79/98 - mm1968 17.10.07, 22:51
                Oj, o tym staniku nic nie wiem, musiałabyś poszukać w wątku producenta, czy są
                opinie na jego temat:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=38510602
                • mm1968 Re: 79/98 - mm1968 18.10.07, 09:44
                  maheda napisała:

> Oj, o tym staniku nic nie wiem, musiałabyś poszukać w wątku producenta, czy są
                  > opinie na jego temat:
                  > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=38510602
                  >
                  A DD to duże D czy małe D?
                  • maheda Re: 79/98 - mm1968 18.10.07, 09:55
                    małe D to D przy obwodzie 70, a duże D to D przy obwodzie 100 :-)

Rozumiem jednak, że pytasz o wielkość miseczki DD w stosunku do
                    miseczki D.
                    Otóż w rozmiarówce brytyjskiej po miseczce D następuje miseczka DD,
                    następnie E, F, FF, G, GG, i tak dalej.
                    W rozmiarówce polskiej (ale też np. amerykańskiej), po miseczce D
                    następuje miseczka E, F, G, H, i tak dalej.
                    Więcej informacji znajdziesz np. tutaj:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=70311718
      • turzyca Re: 79/98 18.10.07, 22:24
        75 bedzie z pewnoscia krokiem w dobrym kierunku. 70 moze byc lepsze, choc to
        trzeba wycwiczyc na zywo. Wyprobuj 75DD/E lub 70FF ze wskazaniem na to drugie.
        Stanik musisz dobrac do wiekszej piersi, dla mniejszej kupic wypelniacz - temat
        sie przewijal wielokrotnie, poszukaj dokladniej.
        Co do modelu - wiekszosc modeli o ktorych rozmawiamy to takie, jak opisalas.
        Pytanie jeszcze jakie masz zyczenia kolorystyczno-stylowo-krajowo-cenowe.
        Poczytaj stanikomanie i forum, moze sama cos wybierzesz.
        • turzyca Re: 79/98 18.10.07, 22:28
          zabije admina forum.... wydawalo mi sie ze post samotny, bez odpowiedzi, a to po
          prostu drzewko sie wykrzaczylo.
        • mm1968 Re: 79/98 19.10.07, 07:01
          Dzięki za potwierdzenie i za rady, będę szukała na początek 75 DD, jak się
          przyzwyczaję to uderzę w 70-tki. Będę w kontakcie
    • mimi_p 82/102 17.10.07, 20:52
      Dzień dobry, jestem tu po raz pierwszy, a przywiodło mnie tu uczucie, że coś
      jest "nie tak". Przeczytałam oczywiście FAQ oraz zalinkowane wątki, co
      przyprawiło mnie o mały zawrót głowy. ;-) No i teraz proszę o pomoc.
      Wymiary jak wyżej, zmierzone według zamieszczonych wskazówek. Moje piersi są
      raczej z tych zwisająco-powiewających (mój znajomy nazywa takie zjawisko "smutek
      tropików" :-((( ), obecnie nieznośnie ciężkie, bo od pół roku karmię piersią.
      Rozmiar, który teraz noszę to 80D (staniki do karmienia firmy Anita) i mam
      wrażenie, że w obwodzie za luźno jest - bo mi tak podjeżdża do góry, miseczki z
      szwem poprzecznym wydają się być dobrze dopasowane. Natomiast w 80D jeszcze z
      czasów ciąży (Triumph), robi się "bułeczka". No różne rozmiary przerabiałam od
      75C (ciasno) do 90B (nic nie trzyma).
      Piersi ciążą, ja się garbię, a tak bym chciała się wyprostować i poczuć, że
      chociaż w staniku moje piersi podobają się mnie, i że jeszcze są w stanie
      zainteresować mojego męża. :-(
      • maheda Re: 82/102 - mimi_p 17.10.07, 21:50
        Przy obwodach, jak podałaś, dobre na Ciebie powinny być staniki o rozmiarze 75,
        jednak oczywiście z dobrze dobranymi miseczkami.
        Wydaje mi się, że próby dobrania stanika powinnaś zacząć od rozmiaru w Melissie
        ( melissa.com.pl/rozmiarowka.php ) 75F/75G. Robią też "karmniki" w tym
        rozmiarze, więc spróbuj sobie zamówić do domu, a zobaczysz, jak się w nich czujesz.
        Z brytyjczyków powinny na Ciebie pasować miseczki 75F/75FF, ale to do
        sprawdzenia/przymierzenia.
        Z Allesa powinna Ci chyba najbardziej pasować miseczka 75G.

Oczywiście to wszystko są dane teoretyczne, z tabelek, a wszystko i tak trzeba
        sprawdzić "nabiustnie".
        • mimi_p 82/102 17.10.07, 22:06
          Dziękuję za szybką odpowiedź. Może odważe zamówić się te z Melissy (wyglądają
          zachęcająco), bo jestem zdesperowana. Dam znać jak poszło.
          • maheda Re: 82/102 17.10.07, 22:20
            Daj znać, pamiętaj tylko, że nie możesz odesłać staników używanych, z oderwanymi
            metkami i bez oryginalnych faktur/opakowań itd.
            Więc mierz uważnie :-) Tak, żebyś w razie czego mogła spokojnie pocztowo
            wymienić na inny rozmiar.
      • ananke666 Re: 82/102 18.10.07, 00:24
        Matkobosko 90B przy twoich wymiarach? Zbrodnia.
        Świetnie trafiłaś, już tu ci przepiorą mózg :D precz z 90! witaj 75! No mercy :D
        • mimi_p Re: 82/102 18.10.07, 20:26

> Matkobosko 90B przy twoich wymiarach? Zbrodnia.
          Yyy... No tak mi poradziła Pani Ekspedientka w sklepie. Ale już nie noszę.
          Zresztą wcale nie był ładny.

> Świetnie trafiłaś, już tu ci przepiorą mózg :D precz z 90!
          :-DDDD
    • iksantia 72/99 18.10.07, 12:01
      juz sie tyle nakupowalam i naprzymierzalam i odsprzedawalam i dalej nie wiem...
      Freya Dolly Mixture 70FF na gorze miseczki falbanki sie robily... Fantasie 75E
      duzo za male miski...
      Panache Ophelia 70FF strasznie gniotly fiszbiny, jakies za duze, miski tez za
      duze...
      Najlepszy zakup to Severine 75F, ale obwod sie rozciagnal...
      Pomocy!
      • kasica_k Re: 72/99 18.10.07, 12:07
        Może spróbuj 65GG albo G? Jeśli 70FF miało za duże miseczki, to może lepiej 65G,
        albo, jeśli jesteś mało "ściśliwa" albo zmierzyłaś się naprawdę bardzo ciasno,
        70F. Na pewno przy 72 pod biustem nie kupuj 75 - taki obwód, nawet jeśli w
        pierwszej chwili pasuje, natychmiast będzie za szeroki.
        • iksantia Re: 72/99 18.10.07, 18:53
          wlasnie przyszedl Panache Tango II 70F.. i zaraz sie poplacze.. miski troche za
          male... to co ja mam zrobic? F i 1/2 szukac?
          kupilam dzis za waszym zadaniem panache verity 65FF, poczekam i jak to tez nie
          bedzie to, to chyba bez bede chodzic...
          a moze 70FF we freyi jest wieksze od 70FF w panache?
          • ganbaja Re: 72/99 18.10.07, 18:59
            Ja tam nie chcę prorokować, ale skoro 70F jest za małe to powinno być 70FF a
            jeśli dodatkowo chcesz zmniejszyć obwód do 65 to automatycznie wypadałoby
            zwiększyć miskę do G :-)
            • iksantia Re: 72/99 02.11.07, 13:24
              prorokiem jestes dobrym;) 65FF za male ;( ale 70FF bylo za duze;/
              • maheda Re: 72/99 - iksantia 02.11.07, 13:43
                Problem w tym, że ten sam rozmiar może być dobry w wypadku jednego
                modelu, a nieodpowiedni w drugim modelu.
                Dlatego nie ma sensu porównywanie rozmiarów różnych staników.
      • anias0401 Re: 72/99 18.10.07, 12:32
        Ja mam taki sam obwód pod biustem i kupuję 65 lub nawet 60-jeśli są
        bardziej rozciagliwe. 70-tki odpadają w 98%. Sprawdź coś 65G , albo
        FF- ale to już drogą prób i błędów.
    • fiolkast 86/114 18.10.07, 13:10
      hallo hallo jestem obserwatorką forum od lata i wydawało mi się że
      poziom biustonoszowego wykształcenia podwyższył mi się z żadnego na
      podstawowy, ale chyba jednak nie.... Do rzeczy: 86/114 (biust
      podzieciowy) Poszłam do Bieli gdzie znalazłam TangoII 80H - był
      dobry - było to co prawda miesiąc temu, ale i tak wg bellissimowej
      tabelki to powinien być nawet za duży, cała szczęśliwa kupiłam,
      zaczęłam nosić i o zgrozo - BUŁY!!! właśnie wyczytałam jeszcze o
      nietabelkowych rozmiarach, hmm nie bardzo wiem w czym rzecz, mam
      jeszcze Fantasie Clover 80J - ale tu fiszbiny są chyba gdzieś na
      plecach, za daleko w każdym razie, i w ogóle jest jakiś
      taki "niemój" na mnie. Wiem że różnych firm nie można porównywać
      ale w co uderzać dalej? Bardzo podoba mi się Fiesta, ale przyznam
      że trochę boję się już dalszych eksperymentów...
      • kasica_k Re: 86/114 18.10.07, 14:06
        fiolkast napisała:
        > hallo hallo jestem obserwatorką forum od lata i wydawało mi się że
        > poziom biustonoszowego wykształcenia podwyższył mi się z żadnego na
        > podstawowy, ale chyba jednak nie.... Do rzeczy: 86/114 (biust
        > podzieciowy) Poszłam do Bieli gdzie znalazłam TangoII 80H

A jak się czujesz w samym obwodzie 80? Nie jest za luźny? Przymierz sam obwód,
        zapinając się na najluźniejszą haftkę, nie nakładając misek. Sprawdz, czy możesz
        włożyć sobie z tyłu pod zapięcie dłoń w pozycji "na sztorc". Jeśli możesz ją nie
        tylko włożyć, ale jeszcze odciągnąć na parę cm, to będzie trzeba przerzucić się
        na 75tki. Swoją drogą, zdaje się, że obecna tu Maheda ma podobne wymiary do
        Twoich :)

Co do Tango - jeżeli ten model ogólnie dobrze na Tobie leży, to Fiesta jest
        uszyta bardzo podobnie do niego. Jeżeli w tym Tangu obwód 80 jest dobry, to i w
        Fieście powinien być - myślę, że możesz wtedy spróbować Fiestę 80HH albo 80J.
        • fiolkast Re: 86/114 18.10.07, 20:53
          Ojoj rzeczywiście mogę rękę na sztorc włożyc, prawdę powiedziwaszy
          Tango II pije mnie pod pachą - czy to może być wynik za dużego
          obwodu czy raczej maławej miski, czy może w ogóle nie jest to mój
          fason? Aha jeszcze przypomniałam sobie że kiedyś wcześniej kupiłam
          Freya Rio 80G - i tu oczywiście teraz miska jest za płytka ale obwód
          chyba ciaśniejszy i w porównaniu do Tango fiszbina pod pachą jest
          znacznie wygodniejsza (jeśli w ogóle można porównywać te dwa
          staniki......)
          • maheda Re: 86/114 19.10.07, 02:35
            Można porównywać - czemu nie?!
            Miałam na sobie Tango II i w ogóle nie leży ze mną ten stanik. Rozmiar 75HH za
            duży, 75H za mały, cholery można dostać.
            Ale do rzeczy - jeśli możesz rękę na sztorc włożyć, ale nie odciągniesz już tego
            stanika, to jest dobrze.
            Jeśli mogłabyś sobie go daleko przy tym odciągnąć - byłoby źle.
            Freya ma generalnie krótsze fiszbiny, niż Panache, wielu osobom to właśnie
            odpowiada. Widać należysz do nich :)
            A jeśli Cię Tango czy cokolwiek innego pije pod pachą, to moze być to kwestia po
            pierwsze źle dobranego obwodu, a po drugie po prostu kroju niekompatybilnego z
            Twoją budową.

Jak myślisz, jak by Ci się biust układał w Rio 80GG? Rio bułkuje Ci bardzo, czy
            tylko trochę?
            Nie ukrywam, że pytam trochę interesownie, bo sama się nad Rio zastanawiam, a
            nie wiem, co z rozmiarem zrobić...

Z jakiego jesteś miasta? :-)
            • fiolkast Re: 86/114 19.10.07, 22:39
              Witam, cieszę się bardzo że ja choć początkująca też mogę trzy
              grosze wtrącić Idąc za Twoją radą chyba popróbuję trochę we Frei.
              Rio które mam czyli 80 G bułkuje naprawdę istotnie więc jak na moje
              początkujące oko o jedną literke wyżej chyba też by bułkowało,
              zastanawiałam się nad mniejszym obwodem, ale wtedy miski by chyba
              nie wystarczyło :) (przynajmniej w tym typie) ale ogólnie Rio
              dla mnie jest znacznie wygodniejszy niż Tango II,chociaż obecnie
              małe (wczesniej ja byłam mniejsza....) naprawdę znacznie. (hmm,
              nie wiem czy się go nie pozbędę....) Tak, spróbuje frejkę!
            • fiolkast Re: 86/114 20.10.07, 20:17
              Maheda napisała:
              > Z jakiego jesteś miasta? :-)

Zapomnialam wczoraj dodać że jestem z Gdyni
              A mam do Ciebie Maheda jeszcze jedno pytanie: wyczytałam dzisiajw
              jednym ze starszych postów (z 2006 roku) że masz Millie 32J a wg
              relacji Kasicy mamy podobne wymiary, czy masz ten stanik nadal przy
              obecnych wymiarach - zastanawiam się czy taki rozmiar będzie też
              na mnie pasował??? Jakiś taki mały wg tabelki przynajmniej, mam
              upatrzony taki na E-bayu nie ma niestety 34J ale jest wspomniany
              przez Ciebie 32J, więc może....... Byłabym wdzięczna za pomoc.
              Pozdrawiam.
    • e.m.i1 70/92 18.10.07, 13:29
      Pisze juz drugi raz, bo moj 20-letni biust z nieznanych mi powodow zaczal rosnac jak szalony. Miesiac temu Flamenco 60F bylo zdecydowanie za duze, dzis wylaza wielkie buly.. W Inferno 60FF sie topilam, dzis jest czasem dobre, czasem wyjdzie mala bulka.. dodam tylko ze obwod pod biustem sie nie zmienil..
      Tylko nie mowcie ze mam celowac w 60G.. w tym rozmiarze jest taki maly wybor:(
      A co mam brac np. z Melissy?
      • ananke666 Re: 70/92 18.10.07, 16:34
        A może bardziej ściśliwe 65? Wtedy mogłabyś kupować F/FF, a tu już duży wybór.
    • carmabella Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 18.10.07, 21:20
      Specjalnie biuściasta nie jestem, ale mam problem z dobraniem
      rozmiaru.
      W biuście mam 88 cm, pod 76. Noszę nieśmiertelne 75B i jest trochę
      za duże w miseczce, za to 70B jest za małe, a 75A zostawiłam już
      dawno za sobą. Jaki powinnam nosić rozmiar? Z góry dziękuję za
      odpowiedź.
      • bambinooo pomocy !!! 18.10.07, 21:51
        poczytuję to forum od chyba roku i już myślałam, że dobrałam sobie
        odpowiedni rozmiar, ale wciąż coś mi nie pasuje. Nie wiem czy
        mierząc się w obwodzie powinnam ściskać czy nie (mam troszkę
        tłuszczyku, pani w sklepie powiedziała mi, że przy moim 79-84 (w
        zależności czy się ściskam czy nie)w obwodzie powinnam nosić 80E ale
        po jednym dniu noszenia takich nowych staników stają się trochę
        luźne i łapię się na poprawianiu ich podczas dnia. No i robią mi się
        minimalne bułeczki. Kupuję już 80F - miseczki są w pożądku, ale
        obwód... ryzykować fałdki na plecach na rzecz dobrego podtrzymania?
        w biuście mam 105cm. POMOCY!!!
        • turzyca Re: pomocy !!! 18.10.07, 22:07
          A kysz z tym! 75 a prawdopodobnie takze 70 bylyby duzo lepsze (pytanie ile tam
          tego tluszczyku w sumie jest).
          Dawaj obwod biustu mierzony luzno w staniku i bez i ustalimy miseczke.

PS a z pani sprzedawczyni taki fachowiec jak z koziego ogona waltornia.
          • bambinooo Re: pomocy !!! 18.10.07, 22:14
            jak się bardzo ścisnę w obwodzie to 77cm, a w biuście w biustonoszu
            lużno 106cm, bez 108cm.
            • turzyca Re: pomocy !!! 18.10.07, 22:27
              to zdecydowanie celuj w 70, miseczka H/HH ale z tym zastrzezeniem, ze pierwsze
              proby moga byc nieudane, bo w koncowce tabelki baaaaardzo wiele zalezy od
              czynnikow indywidualnych takich jak sylwetka, ocieplacz, ksztalt piersi.
              • bambinooo Re: pomocy !!! 18.10.07, 22:37
                Dziękuję bardzo. Jutro zaczynam przymiarki i poszukiwania :)))
      • turzyca Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 18.10.07, 22:13
        Uleglas popularnemu stereotypowi, ze miska jest niezmienna niezaleznie od
        obwodu. A to blad, 70B ma mniejsza objetosc niz 75B. Dobrze widac to w przypadku
        skrajnych rozmiarow takich jak 70B i 90B, jesli sie te miseczki do siebie
        przylozy to wychodzi potworna roznica. Pomiedzy 70B i 75B roznica tez jest ale
        choc nie az tak wielka, to po biuscie to widac, latego 70B Ci sie bulkuje.
        Najlatwiej bedzie wyprobowac 70D - ten rozmiar jest do dostania w wielu firmach
        - choc mozliwe, ze wezszy obwod z wieksza miska bylby jeszcze lepszy (np
        65DD/E), tyle ze po to trzeba sie wybrac do jakiegos biusciastego sklepu lub
        skorzystac z internetu.
      • maheda Re: 76/88 - carmabella 19.10.07, 02:38
        A próbowałaś mierzyć 70C i 70D?
        Spróbuj je dorwać w jakimś sklepie, porządnie w nich ułożyć biust i sprawdź, jak
        się w nich czujesz.
    • ganbaja Trudne do określenia wymiary 88-89/112-119 19.10.07, 09:06
      Jak pisałam w wątku do Zazulli, problem był w doborze stanika u którego fiszbiny
      będą docierały do mostka.
      Wymiary biustu znajomej to:
      Ciasno pod 88-89 a w biuście bez stanika 112 natomiast w staniku, tym nowym z
      Avocado 119 cm.
      I teraz prosba o orientacyjny rozmiar oraz jakiś fason na początek do przymiarki.
      Jesteśmy z Wawy więc możemy jeszcze odwiedzić Chatte z Panache i Freyą, Puławską
      24A...
      Chwilowo zakupy internetowe odpadają raczej...
      Poza tym wymiary na pewno ulegną zmianie bo przesiadka nastąpiła z 85E na 75J :-)
      Biust znajomej to biust dojrzały, podzieciowy, nadwagowy :-)
      • maheda Re: Trudne do określenia wymiary 88-89/112-119 19.10.07, 12:49
        Ja bym celowała we Freyę Millie 75H (34H) i okolce.
        Przy tych wymiarach wszystko trzeba sprawdzać nabiustnie, niestety.
        Sama zaczynałam od 87/120 i mogę coś o tym powiedzieć.
        • ganbaja Re: Trudne do określenia wymiary 88-89/112-119 19.10.07, 13:51
          Zajrzałam tu:

ies.gu.ma/
          I jest największy 75G :-(
          • maheda Re: Trudne do określenia wymiary 88-89/112-119 20.10.07, 10:35
            Ale już w Bravissimo jest do J:
            tinyurl.com/ywx2zs

Możecie też pójść do Avocado - oni mają Freyę, albo skontaktować się z
            Intimo4you - ja właśnie tam swoją Millie kupiłam.
            • ganbaja Re: Trudne do określenia wymiary 88-89/112-119 20.10.07, 15:34
              maheda napisała:

> Ale już w Bravissimo jest do J:
              > tinyurl.com/ywx2zs

Przekażę.

>
              > Możecie też pójść do Avocado - oni mają Freyę,

Byłyśmy mierzyłyśmy.
              Freya była za mała. Mierzyłyśmy65, ale nie jestem już w tej chwili pewna
              wielkości miski.
              Ogólnie nie pasowała, ale ja myślę, że może to być wynikiem złego rozmiaru. A
              innego nie było.

albo skontaktować się z
              > Intimo4you - ja właśnie tam swoją Millie kupiłam.
              >
              Pomyślimy i nad tym :-)
              Dzięki.
    • bathilda 70/103 19.10.07, 11:13
      Proszę o pomoc bo już mam kręćka.

1. Z dzisiejszych pomiarów wynika, że pod biustem mam 70. Może nawet 69, ale
      wtedy już mówić nie mogę ;-)

2. W biuście mam 103, ale wczoraj było 99 - jeszcze karmię i mleko trochę
      fałszuje obraz. Zasadniczo jednak zwykle jest nieco ponad metr.

3. O starych czasach pisać nie będę. Jak w lecie trafiłam na Lobby to najpierw
      kupiłam Melissę 70J. Dużo za duże miseczki. Potem Melissę 70G i Arabellę 70 G i
      obie były ok. Po 2 miesiącach Melissa zaczęła bułkować wyraźnie, a Arabelka
      troszeczkę (ale jej nie nosiłam tylko czasem zakładałam, więc to mniej
      wiarygodne). Kupiłam Melissę 70H i miseczka dobra.

4.Aktualnie noszę tę Melissę 70 H i jest ok. (ma dużo ściśliwszy obwód niż
      poprzednie 70G mimo że to ten sam model), choć jak to w Melissie pierś nie
      dochodzi do fiszbiny na dole. Arabelka 70G ma zdecydowanie za luźny obwód, ale
      dla odmiany miseczki są z powrotem dobre.

No i nie ukrywam, że już mi się wszystko pokręciło, literki i cyferki latają
      przed oczami, a niedługo chcę zrobić większe zakupy bo chyba się już biust
      wymigrował a i karmię rzadziej więc mleko będzie mniejszym problemem.

Tylko jaki rozmiar brać? Po pierwsze "na brytyjskie" (chyba 65 ale jaka wtedy
      miseczka?). Po drugie "na polskie" (zwłaszcza Melissa i Avocado). Pliiiizzzz help.
      • aska01 Re: 70/103 20.10.07, 01:14
        Nie znam za bardzo tabelki Melissy, slyszalam o scisliwosci, ale nie do konca mi
        pasuje to 70. Naprawde obwod nadal trzyma? Jak to wyglada, jesli zapniesz bez
        nakladania miseczek? Mozesz zaryzykowac 65K (ale sprawdz z tabela Melissy) z
        przedluzka.
        Arabelka jest rozciagliwa (nie wiem, czy tak samo w modelach GG+), wiec tu juz
        warto brac co najwyzej 65. Z tabelki wychodzi Ci pomiedzy 65H a 65HH (i
        poprawka na wieksze miseczki Arabelki,wiec raczej H - to by wyjasnialo tez,
        dlaczego 70G ma dobra miseczke). Zapewne z innych brytyjskich odpowiednie bedzie
        65HH.
        Pozdrawiam.
        • bathilda Re: 70/103 20.10.07, 16:51
          Czyli HH na brytyjskie to na polskie będzie więcej nie o jedną tylko o 2
          literki? I połap się w tym dziewczyno ;-)

Wielkie dzięki.
          • aska01 Re: 70/103 20.10.07, 20:01
            Po polsku literki ida po kolei - D, E, F, G, H, I, J, K. Ale w Melissie nie ma
            I. Po angielsku jest D, DD, E, F, FF, G, GG, H, HH, J itd. Jesli schodzimy o
            rozmiar obwodu w dol w brytyjskiej rozmiarowce, to skaczemy o jedna literke - z
            pojedynczej na pojedyncza, z podwojnej na podwojna, chyba ze mamy pecha i
            startujemy od E. W polskiej rozmiarowce zmieniamy o 2 literki (ale i tak trzeba
            sprawdzic, jak ida literki w danej firmie, o ile kojarze, Avocado ma I). Po
            prostu zmieniamy zwykle o 2 rozmiary miseczke przy zmianie obwodu o 1 rozmiar
            (nie, to jednak jest nieco skomplikowane ;)). Pozdrawiam.
    • mamamisia74 80/105 19.10.07, 13:55
      Dziewczyny, czytam wątki, przejrzałam tabelę obwodów i wciąż nie wiem jaka
      miskę zamówic przy 80/105 (bo wiem, że obwód na 100% 70)
      Pomóżcie...
      • ganbaja Re: 80/105 19.10.07, 14:00
        A to zależy czy anglik, czy polski stanik, czy avocado :-)
        Mam zbliżone wymiary, ale jestem dosyć szeroka w plecach. Ogólnie jeden stanik
        to mało na przymiarkę.
        Celowac najlepiej w anglikach w 32G lub GG, w Melissie w 75G lub H
        W Avocado w 70H a może i J.
    • amagda1 73/92 19.10.07, 14:38
      73/92. biust mi maleje po ciąży i karmieniu, schudłam i chciałabym
      choć w biustonoszu seksownie wyglądać :) tak pełniej, jak kiedyś!
      • aska01 Re: 73/92 20.10.07, 01:21
        Maleje, powiadasz? To trzeba ubrac go w dobry stanik, najlepiej miekki na
        fiszbinach, powinien przemigrowac na wlasciwe miejsce ;)
        Na poczatek mozesz przymierzyc w sklepach stacjonarnych 70E lub F (brytyjskie
        32DD lub E), ale to etap bardzo przejsciowy, bo docelowym rozmiarem bedzie
        zapewne 65G badz H (bryt. 30F/30FF). Zajrzyj do watku ze sklepami internetowymi,
        stacjonarnie obwody 65 mozna dostac w Avocado w Warszawie i Intimo4you w Krakowie.
        Pozdrawiam.
        • amagda1 ASKA01 Re: 73/92 21.10.07, 21:00
          Asiu - wielkie dziękuję za pomoc :) poszukam właściwego rozmiaru i
          mam nadzieję, że wszsytko wróci na właściwe miejsce ;)!!! ach,
          byłoby miło...
    • olusimama 76/107(109) oraz 86/111 19.10.07, 20:42
      Wymierzyłam dzisiaj dwie znajome fryzjerki (usłyszały jak opowiadałam o Lobby i
      stanikach manikiurzystce a ze obie biuściaste to się zainteresowały hehe)

I tak, jedna ma 76 pod i 107 w biuście w staniku (miała na sobie koszmarnie
      ciasne Retro Plunge, rozmiar 75G)i 109 bez. Na podstawie wymiarów oraz tego
      stanika, który miała oszacowałam, że powinna przymierzyć 70HH i 70J. Macie inne
      sugestie?

Druga dziewczyna jest szersza pod biustem - 86cm, w biuście ma 111cm, na sobie
      miała coś w rozmiarze 85D i buły miała wszędzie. Na pierwszy ogień myślę o 75H i
      okolicach (75HH, ew. 80GG)

Informacje o sklepach internetowych i rozmiarach brytyjczyków spijały mi z ust,
      heh. Miałam na sobie Tango II, pokazałam i poradziłam, żeby szukały rozmiarów
      właśnie na nim. Tylko gdzie im zamówić, żeby było szybko??
      • aska01 Re: 76/107(109) oraz 86/111 20.10.07, 01:25
        Jeszcze 70H mozna wyprobowac. W drugim przypadku - 80GG jest na 114 w biuscie,
        moze G? I odpowiednio 75H?
        • olusimama Re: 76/107(109) oraz 86/111 20.10.07, 10:06
          70H wykluczyłam, bo miała na sobie 75G i było makabrycznie za małe, wylewała się
          z niego wszystkimi stronami. A 70H to taka sama miska. Nawet biorąc poprawkę na
          Retro plunge, które ma mniejsze miski od standardowych - odpada 70H.

Decyzja właściwie już zapadła, zamawiam im Tango II w rozmiarach 70HH i 70J dla
          pierwszej, oraz 75H i 75HH dla drugiej. Tylko gdzie będzie najszybciej? Bravissimo?
          • maheda Re: 76/107(109) oraz 86/111 20.10.07, 10:52
            Nie wiem, czy jednak nie byłoby lepszym pomysłem dla tego drugiej 36G i 36GG,
            skoro zamawiasz Tango II.
            Miałam na sobie ten stanik w czasie PD i jak dla mnie, 75tka dopinała się na
            najluźniejszą haftkę jak "pajączek", naprawdę była BARDZO ścisła, a ja mam
            dobrych kilka cm mniej pod biustem - mierzone ściśle, ale bez wychodzenia oczu
            na wierzch 82 cm, a na absolutny ścisk 78 cm.

Jeśli chodzi o szybkość - tak, chyba Bravissimo, na Brastopie nie ma tych rozmiarów.

I może zacznij jednak od Tango II Plunge? Nie na wszystkich te zwykłe tanga
            dobrze leżą, plunge ma większe szanse pasować - ze względu na brak tego
            koszmarnego zabudowania na górze dobrze powinien się układać również na bardziej
            miękkich i zmaltretowanych biustach.

No i dla drugiej zamawiałabym jednak raczej nie 80G i 80GG (GG jest na 114 cm w
            biuście!), tylko 80FF i 80G - u niej na część obwodu zapewne pracują plecy i
            tłuszczyk i wątpliwe chyba jest, żeby tabelkowo było OK, chyba, że jedna pierś
            jest wyraźnie większa od drugiej.
            No i - chyba, że ten obwód miała źle zmierzony, w staniku. Wtedy istotnie może
            lepiej 36GG.

Jeśli ten 85D był podejrzanej firmy, to może to nie mieć żadnego przełożenia na
            miseczki brytyjskie.
    • dorusia72 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR 20.10.07, 11:16
      Już któryś raz wchodze na to forum,jednak dopiero dziś zdecydowalam
      się napisać.
      Ja rownież myslę o operacji zmniejszenia biustu. Ale mój biust jest
      poprostu OGROMNY Mam ogromne trudności z kupieniem odpowiedniej
      bielizny,ponieważ NIGDZIE nie mogę nic znależć,więc chyba pozostaje
      jednak operacja jestem już zmęczona tym nadbagażem. Na dodatek nie
      wiem nawet jak dokladnie dobrać rozmiar. Może znajdzie się ktoś ,kto
      moze mi pomóc w doborze rozmiaru i znalezieniu firmy,ktora produkuje
      tak duże staniki.

moje rozmiary :
      obwód pod biustem 103
      w biuście bez staniczka 145
      w staniczku 139
      Nie jestem pewna,czy wogóle ktos( mam na mysli dobrą firmę)
      produkuje tak wysokie rozmiary(miseczki)

pozdrawiam.
      • maheda Re: 103/139 20.10.07, 12:53
        W rzeczy samej, ciężko jest znaleźć staniki na Twój biust, ale nie jest to
        niemożliwe.
        Niewątpliwie powinnaś nosić obwód pod biustem góra 95, a pewnie lepiej 90.
        Przy tych obwodach, miseczki wg skali brytyjskiej, z dwuliterowymi oznaczeniami
        rozmiarów i kolejną miseczką co cal, powinnaś mieć (licząc obwód w staniku) 95JJ
        lub 90KK. Po "brytyjsku" 42JJ lub 40KK.

Podobno Goddess szyje takie miseczki, ale ja - uczciwie mówiąc - nie znalazłam
        niczego takiego.
        Znalazłam natomiast za oceanem, w US, sklep, w którym sprzedają staniki Norvell:
        momsboutique.com/shopsite_sc/store/html/product123.html
        Nie mam pojęcia, co to za rozmiarówka, widzę tylko, że wszystkie literki mają
        podwójne, włącznie z E - EE, I - II... nie wiem więc absolutnie, w jaki rozmiar
        w tej firmie powinnaś celować :(
        Trzeba by było do nich zadzwonić i spytać.

Istnieje również firma, też za oceanem, szyjąca również staniki z dużymi miseczkami.
        Popatrz jeszcze tutaj:
        www.ahbras.com/Bra_Prices.htm
        Jak zjedziesz na dół, zobaczysz, że w obwodach 40 i 42 (90 oraz 95) szyte są
        staniki JEUNIQUE, których rozmiar sięga do ho-ho-ho! Ale też są miseczki CC, EE,
        I, II, trzeba by było się zorientować, jak te rozmiary przekładają się na
        centymetry albo cale.
        • maheda Re: 103/139 - p.s. 20.10.07, 13:38
          Spróbuj może przymierzyć na początek Kalyani w rozmiarze 90K, i zastanów się, co
          dalej, jak myślisz?
          Są w ślicznych kolorach :)
          www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials/kalyani/ka61-details.aspx?colour=Orange+Stripe
          A Kalyani jest akurat bardzo rozciągliwe, więc w obwód na pewno wejdziesz.
          Możliwe nawet, że obwód będziesz miała za luźny, a miseczki trochę za małe, ale
          już będzie wiadomo, w jaki rozmiar trzeba celować.
          • maheda Re: 103/139 - p.p.s. 20.10.07, 13:39
            90K=40K
          • dorusia72 Re: 103/139 - p.s. 20.10.07, 20:46
            dziękuje serdecznie za radę. Niestety nie znam angielskiego i nie
            mam pojecia jak korzystać z takich tabel,czy opisow,skoro nic nie
            rozumiem :(
            Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu,że ta operacja to jedyne
            wyjście.
            Ale poszukam jeszcze,teraz bynajmniej wiem jak szukać.
            Pozdrawiam.
            • maheda Re: 103/139 - p.s. 20.10.07, 21:42
              Jeśli będziesz potrzebowała czegoś, powiedz nam, a postaramy Ci się pomóc.
              Do zakupów w Bravissimo potrzebna by Ci była karta do zakupów internetowych,
              albo zwykła karta kredytowa, bo w ten sposób dokonywane są właśnie płatności.
              Wiem, że taką eKartę wydaje mBank, ale wiem też, że podobne karty są i w ofercie
              innych banków.
              :) Przyznasz, że to Kalyani jest ładne.
    • heliamphora Koleżanka - 98/135 20.10.07, 13:17
      Dotąd nosiła 105 D. Doradziłam wg tabelki Bellissimowej na początek 90 JJ albo
      90 K. A jakie jest Wasze zdanie?
      • maheda Re: Koleżanka - 98/135 20.10.07, 13:21
        Chyba tak, ale wiesz - wszystko fajnie, tylko z dostępnością staników w tych
        rozmiarach jest koszmarnie :(
        Bellissima ewidentnie wycofuje się z Goddess, nie wiem, gdzie by tę markę można
        było jeszcze kupić w dużych miseczkach :(
        • heliamphora Re: Koleżanka - 98/135 20.10.07, 13:27
          Oj wiem wiem, bo wczoraj razem przeszukiwałyśmy sklepy internetowe. Ale jest
          bodajże Panache Tango i kilka innych stanikow w UndercoverExperience. Nawet się
          zastanawiałam, czy obwodu 85 by jej nie doradzić, ale wtedy to już w ogóle nie
          byłoby miski...

Nie wiem jak się nosi modele Goddess, ale z wyglądu nie umywają się do Panache.
          • maheda Re: Koleżanka - 98/135 20.10.07, 13:33
            No to prawda.
            Zastanawiam się, na ile Twojej koleżance pasowałyby miski jednak mniejsze, niż
            wskazywałaby na to tabelka.
            Przecież ja noszę miski o 3 rozmiary mniej, niż wynikałoby to z tabelek, a i Ty
            chyba też?
            • heliamphora Re: Koleżanka - 98/135 20.10.07, 17:22
              Tak, też się nad tym zastanawiałam, zwełaszcza że koleżanka deklaruje (dawno jej
              nie widziałam na żywo) znaczną ilość tkanki tłuszczowej na żebrach. No ale bez
              mierzenia i tak nic nie będziemy wiedziały. A co do mojego rozmiaru, to ostatnio
              dochodzę do wniosku, że ten mój nietabelkowy rozmiar to stąd, że ja chyba wciąż
              noszę za małe miski i niewystarczająco wygarniam biust spod pach i zewsząd.
              Muszę w ciągu paru dni zrobić zdjęcie do galerii w jedynym chyba dobrym na mnie
              staniku i same zobaczycie...
    • ungore Re: 72/90.5 20.10.07, 19:20
      Dziewczyny! Pomocy zaraz się poddam I kupię jak 3/4 kraju 75B...
      Dzisiaj rano przed eskapadą do sklepów mierzyłam się bardzo
      dokładnie , po raz kolejny z resztą i wyszło mi 72/90,5 cm. Playtex
      32C za mały , playtex 70 D- mam dwa egzemplarze 1. marszczy się a 2.
      jest dobry z tendencją do za ciasny… już sama nie wiem co mam
      kupowac czy 65D/30D Panache tango II to rozmiar dla mnie? Chciałabym
      kupować przez Internetu bo w większości sklepów nie mogę nic
      znaleźć.POMÓŻCIE!
      • maheda Re: 72/90.5 20.10.07, 19:29
        Pytanie: gdzie się ten 70D marszczy? Na czubku miseczki? Jeśli na czubku
        miseczki, to powinnaś mierzyć raczej 70DD, jeśli w Palytexie występuje DD, albo
        70E, jeśli DD nie występuje.
        Wg tabelek (a Ciebie z Twoim obwodem przypuszczalnie tabelki bez problemu
        dotyczą) powinnaś celować w 70DD (32DD).
        Ewentualnie w 65F (30F).
        • ungore Re: 72/90.5 20.10.07, 19:51
          Dziękuję za szybką odpowiedź :) Moim problemem jest niesymetryczność
          piersi- prawą mam mniejszą od lewej.. gołym okiem sie tego nie
          zauważy ale ja przy wyborze stanika..owszem, niestety. Wracając do
          miejsca zmarszczenia- przy maksymalnie podciągniętych ramiączkach
          marszczy sie w swojej górnej części (wybaczcie bezpośredniość) tuż
          nad sutkami- prawa miseczka bardziej niż lewa. Tuż po poprawieniu ,
          dokładnym ułożeniu biustu nic się nie marszczy ale jak poruszam się
          trochę to znowu stanik się przemieszcza etc.
          chcialabym coś bardziej seksownego niż playtex ale w miare rozsądnej
          cenie. jaką firmę poleciłybyście mi? po jakim czasie mogę kupić
          więcej staników w "nowym rozmiarze"?
          • maheda Re: 72/90.5 20.10.07, 22:31
            W takim razie przymierz większy rozmiar miseczki. Powinny lepiej leżeć.

• ungore Re: 72/90.5 21.10.07, 15:03
              Większe? ale czy to, że miseczki (nieusztywniane) zwijają się nie
              jest znakiem, że są za małe? dodam, ze ramiączka naciągnęłam na maxa
              w tym 70D. Jaki jest odpowiednik 70DD? gdzie mogę znaleźć firmy,
              które mają w swojej ofercie staniki w takich romaiarach jak
              zasugerowałaś tj. 70DD i 65F? najchętniej na terenie Pl.
              pozdrawiam i dziękuję!
              • martvica Re: 72/90.5 21.10.07, 18:12
                ungore napisała: gdzie mogę znaleźć firmy,
                > które mają w swojej ofercie staniki w takich romaiarach jak
                > zasugerowałaś tj. 70DD i 65F? najchętniej na terenie Pl.
                > pozdrawiam i dziękuję!

70DD to polskie 70E, i to się da w Polsce znaleźć, nawet w przyzwoitych cenach.
                Obwody sie rozciągają nieco mniej przyzwoicie ;)
                Do głowy mi przychodzi Gaia, Dama Kier, Kostar, Ewa Bień, Konrad, Triumph. Do
                upolowania stacjonarnie (a najpierw do pooglądania w sklepach netowych, które
                mają wyszukiwarkę po rozmiarze ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka