morgen_stern Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 20.10.07, 23:35 Witam ponownie i znów piszę w imieniu koleżanki ;-) Muszę nawrócić kolejną ;-) Co poradziłybyście przy 75/92? Odpowiedz Link
martvica Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 21.10.07, 12:57 morgen_stern napisała: > Co poradziłybyście przy 75/92? 32DD(ang)/70E(pl) Odpowiedz Link
morgen_stern Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 22.10.07, 11:37 Dzięki wielkie, przekażę. Odpowiedz Link
kawi2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 21.10.07, 02:00 Noszę 80G tak poradziła mi babka z tego sklepu na grochowie. ale to było ponad 1,5 roku temu, dopiero co skonczyłam wtedy karmic piersią i jestem iekawa czy cos sie u mnie nie zmieniło? dzięki za odpowiedź, marze o dobrym i wygodnym, nowym staniczku, bo te co mam to juz lekko znoszone są:( Odpowiedz Link
jaagna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 21.10.07, 09:36 kawi2 - podaj swoje wymiary. Bez tego nie damy rady ustalić twojego dobrego rozmiaru. :-) Odpowiedz Link
kawi2 91/114 21.10.07, 12:49 to właściwy rozmiar! zmierzyłam się super dokładnie i stąd ta poprawka:) Odpowiedz Link
jaagna Re: 91/114 21.10.07, 16:23 Jeśli Pani Hania wymierzyła cię na 80G i w tej chwii sie już w ten rozmair nie mieścisz, to spróbuj większe iseczki. A jakiej firmy masz biustonosz w rozmiarze 80G? Czy Feliny? Bo 80G Feliny a 80G (36G) anglików (które tu są wśród Biuściastych popularne) są sobie nierówne. Posłużę sie wiec rozmairówką angielską, bo nie znam rozmiarówki Feliny. Kiedyś miałam podobne wymiary i dobrze czułam się w 80GG - (cały czas posługuję sie rozmiarówką angielską). Z Feliny może to być 80H albo i więcej... Odpowiedz Link
kawi2 Re: 91/114 21.10.07, 17:22 mam feline i triumpha 80g w felinie ściskająmnie paski, trumph jest ok. czyli co? nadal taki rozmiar jak dotąd, czy coś nowego kupić juz w innym rozmiarze? Odpowiedz Link
jaagna Re: 91/114 21.10.07, 18:20 A jak miseczki? Są dobre/za małe/za duże? Wydaje mi się, ze przy twoim obwodzie 91 cm rozmiar 80 może być dobry, teraz najważniejsze jest dobrać odpowiednie miseczki. Napisz, jak leżą miseczki (przedtem delikatnie wygarnij biust spod pach i zobacz, czy coś wystaje z miski ponad linię materiału). Pas w staniczku ma trochę ściskać, bo na nim trzyma się cały ciężar biustu, ale nie może to być zbyt uciażliwe (na początku nowy staniczek ściska, ale potem sie rozciaga: niektóre po kilku godzinach, inne po kilku minutach, a są też "ściśliwce" i wtedy przy tym rozmiarze najlepiej kupić większy obwód - i nie zapomnieć, by przeliczyć miseczkę na mniejszą). Na twoim miejscy spróbowałabym (ale mówię o anglikach, bo Triumfa i Felinę nosiłam, gdy byłam źle ostanikowana) 80GG lub (ściśliwca) 85FF. Odpowiedz Link
kawi2 Re: 91/114 24.10.07, 02:54 ok, spróbuję więksża mikseczkę, choć w sumie ta wydawała mi się ok. trochę mnie w felinie uwierały paski, ale to chyba taki model był. a jaą firme polecasz??? Odpowiedz Link
asia_pielegniareczka 66/84 21.10.07, 11:56 Witam wszystkie Panie bardzo serdecznie i proszę o pomoc w doborze odpowiedniego stanika. Do tej pory nosiłam 70B (głównie Triumph), w obwodzie za luźny, miseczka raczej też nie ta. Ech, że też nigdy wcześniej nie zapytałam o inny rozmiar:-( Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 66/84 21.10.07, 12:31 Mam podobne wymiary i na mnie najlepiej leży 60E. Więc może powinnaś próbować coś w okolicach 60DD-60E. Odpowiedz Link
luna_domingo 104/133 21.10.07, 14:40 Witam, jestem tu zupełnie nowa, zatem czytam was z oczami, jak spodki i z uczuciem objawienia:). No i oczywiście od razu po prośbie przychodzę. Wymiary według wskazówek zdjęte podałam w temacie. Biust w ulubionym staniku 85F(choć niedoskonałym) o 3 cm. mniejszy (130). Rozmiar 85F pasował mi obwodem na początku, ale się już rozciągnął, a miseczka wydaje mi się być za mała. Z góry dziękuję dziewczyny za pomoc, podziwiam za działalność misyjną:) Odpowiedz Link
madaleine72 82 / 95 21.10.07, 16:16 Witam! obwód pod biustem ciasno mierzony - 82cm obwód w staniku - 95 cm Proszę o dobranie rozmiarów :-) Zanim trafiłam na to forum zawsze eksperymentowałam z miseczkami B (pewnie was to nie dziwi) i różnymi obwodami.Zazwyczaj było to 75B. I zazwyczaj było średnio wygodne. Ale myślałam, ze taka moja uroda... o naiwna! Teraz wiem, ze to zupełnie nie o to chodzi ;-) Pozdrawiam madaleine72 Odpowiedz Link
pitupitu10 69/88 - stardust_83 (przeklejone) 21.10.07, 18:43 Witam,to jest moj pierwszy post na tym forum:)Mam duzy problem z doborem rozmiaru.Nosze rozmiar 75/C,jednak miseczka jest za mala a obwod za duzy i co chwila musze sie poprawiac.Po dokladnym zmierzeniu wyszlo mi 69-70 w obwodzie i 88 w biuscie.Ekspedientki w sklepach zawsze mi mowily ze obwod ma byc troche wiekszy od prawdziwego...stad te 75.Chce sie dowiedziec jaki mam rozmiar naprawde bo wszystkie staniki ktore mam sa niedobre:/ Odpowiedz Link
maheda Re: 69/88 - stardust_83 (przeklejone) 21.10.07, 20:35 Aż dziwne, że nie 75B, bo właśnie ten rozmiar stanika przewidziany jest na około 89 cm w biuście ;) Nie bierz absolutnie staników o obwodzie równym czy większym od Twojego. Przy Twoich wymiarach powinny być na Ciebie dobre staniki w rozmiarze 65E (30E). Odpowiedz Link
stardust_83 69/88 22.10.07, 12:41 Wiem ze to troche dziwne,ale jak ubiore 75/C to biust mi sie "wylewa" a co dopiero gdybym ubrala B.Nie wiem , moze jestem jakas niewymiarowa:)i zawsze myslalam ze 19-20 cm roznicy to juz C. Odpowiedz Link
turzyca Re: 69/88 26.10.07, 02:02 Nie, C to 16 cm. Tyle ze wbrew temu co mowia panie w bielizniakach miseczka to roznica obwodow miedzy obwodem piersi a obwodem stanika (a nie obwodem pod biustem.) Czyli zmienia sie w zaleznosci od tego, czy bierzemy stanik o ciasniejszym czy luzniejszym obwodzie (objetosc tak naprawde pozostaje ta sama, literka sie tylko zmienia.) btw. maheda pisze o brytyjskiej rozmiarowce, w ktorej jest DD, w firmach, ktore nie maja DD musisz siegac po miseczke o literke dalej. Odpowiedz Link
maheda Re: 82 / 95 - madaleine72 21.10.07, 20:27 Spróbuj przymierzyć w jakimś sklepie stanik 75D oraz 75DD (ew. 75E). Sprawdź, czy piersi mieszczą Ci się w miseczkach po wygarnięciu ich spod pach, i jak Ci się biust w miseczkach układa. Odpowiedz Link
madaleine72 Re: 82 / 95 - madaleine72 21.10.07, 20:55 dzięki! Pójdę jutro na "mierzenie" i zobaczę jak mi leżą podane rozmiary. Dam znać. pozdrawiam madaleine72 Odpowiedz Link
maheda Re: 104/133 - luna_domingo 21.10.07, 20:24 :) A jakiej firmy jest ten stanik? I jak wygląda Ci w nim biust, jak skrócisz ramiączka i do tego wygarniesz sobie porządnie biust do miseczek? Spróbuj przymierzyć jakieś brytyjskie ściśliwe staniki w rozmiarze choćby 85J (38J) - dobrze by było, gdybyś kupiła/przymierzyła taki stanik w sklepie, w którym będziesz mogła taki stanik wymienić. W ten chwili trudno Ci cokolwiek doradzić, bo przy tych obwodach pod biustem i w biuście (sama o tym świetnie wiem) przestają się dogadywać z tabelkami ;) Odpowiedz Link
luna_domingo Re: 104/133 - luna_domingo 21.10.07, 20:57 Stanik kupiony w bon prix, taki jak w lince www.bonprix.pl/bp/offer.htm?cat=4.13.379.7.56.1&pr=23757 Jak wezmę na maksa ramiączka,a do miseczek zapędzę biust, to robią mi się poduszeczki dodatkowe. Odpowiedz Link
maheda Re: 104/133 - luna_domingo 22.10.07, 09:38 Cudny! Szkoda, że miseczki niewielkie :( Czy mogłabyś/zechciałabyś zrobić sobie w nim dwa zdjęcia (jedno przodem, drugie bokiem) i przesłać do Galerii? Dużo łatwiej jest oceniać, patrząc, niż słuchając opisu... Odpowiedz Link
luna_domingo Re: 104/133 - luna_domingo 22.10.07, 19:47 Fajny jest naprawdę, zwłaszcza za takie pieniądze. Teraz już tylko C zostało, ja sie jeszcze na F załapałam. Zresztą ja bardzo bon prix lubię, wiem, ze zdania podzielone mocno są na ich temat. A co do zdjęć - moje galopujące kompleksy zmiażdżyły mi na samą myśl nogę:). Chyba się oswoić muszę trochę z Wami, zanim tak z cyckami wyskoczę:). Odpowiedz Link
maheda Re: 104/133 - luna_domingo 23.10.07, 09:11 Jasne. Pytanie - bo wg tabel powinnaś wchodzić raczej w brytyjskie 85J, a nie w 85E czy 85F - czy fiszbiny okalają Ci całą pierś, opierając się na żebrach po zewnętrznej stronie piersi, na żebrach pod piersiami i na mostku od strony wewnętrznej? Bo to jest właśnie oznaka dobrze dopasowanego stanika. Odpowiedz Link
chaje_shukarije jeszcze raz proszę pomóżcie bo zwariuję :/ 75/114 22.10.07, 20:45 dziewczyny błagam pomóżcie jeszcze raz, bo znów przepłaczę całą noc :/ wymiary mam jak w temacie, czyli 75 pod biustem ciasno zmierzone i 114 w biuście zmierzone normalnie (bez stanika, bo co z tego że w staniku miewam 106-108 jak się wszystko wylewa góra i bokiem) próbowałam już kilka razy kupić stanik w moim rozmiarze, ale na razie same porażki: 1. melisa 75K - obwód z tego co pamiętam był nawet ok, ale fiszbiny wbijały mi się niemiłosiernie pod pachy, a zresztą były tak ogromne jakieś, że miałam je w pionie od brzucha po szyję :/ jak było z miską to już nie pamiętam, bo to wspomnienie zatarło się przy koszmarze tych fiszbin 2. kolejne pudło to dzisiejsza dostawa z avocado - zamówiłam Grand Prix 75HH, mierzę cała rozanielona, że w końcu będę mogła iść na fitness i znowu porażka - obwód zdecydowanie za luźny (a to ma być przecież biustonosz sportowy, więc musi trzymać), a zamówienie 70 odpada, bo przy 70 największa miska to też HH, ale będzie mniejsze niż to przy 75, więc mi się znowu zacznie wylewać bokami, górą i plecami :/ 3. miałam kilka miesięcy temu okazję obmierzyć arabelki freyi i też niestety załamka, bo dobrze trzymały tylko 30stki, ale co z tego skoro nawet J mi lekko bułkowało, a 32 już tak fajnie nie trzymały w obwodzie, co jak się pewnie domyślacie przy takim rozmiarze biustu jest dosyć pożądane, bo kręgosłup boli cholernie już prawie codzienne, a ja nie mam jeszcze 25 lat :/ pytałam już w tym wątku jakiś czas temu jaki powinnam nosić rozmiar polecono mi 75GG lub 75H, ale przy dzisiejszym załamaniu nad 75HH z avocado to widzę, że chyba nie tędy droga dziewczyny, czy dla mnie ratunkiem jest już tylko operacja? w zasadzie to chyba nawet jestem na nią zdecydowana, ale co najmniej 2 lata minie zanim uzbieram kasę, a w czymś w tym czasie trzeba chodzić :/ Odpowiedz Link
maheda Re: 75/114 22.10.07, 21:01 Będę niemiła, ale powiem tak: jak się kupuje Melissy i Avocada, to się tak potem wygląda. Kup sobie porządnego brtyjczyka, bo w naszych rozmiarach żadna Melissa! Avocado też trudno dostać, a już zaczynać od niego to kompletnie nieporozumienie. Piszę "w naszych", bo mam 78/120 cm. Noszę staniki 75H (brytyjskie, NIE avocadowskie), noszę 70J i jest ABSOLUTNIE super. Przestań więc się mazać, tylko szoruj do sklepu internetowego po jakiegoś brytyjczyka, na przykład Freyę Millie w rozmiarze 32J czy Panache Tango II 32JJ. Słowo daję, co za mazgaja. ;) Odpowiedz Link
turzyca Re: jeszcze raz proszę pomóżcie bo zwariuję :/ 7 23.10.07, 16:05 Moment, bez paniki. Brytyjskie marki produkuja staniki do L, jeszcze troche miejsca masz. Arabela freya to rozciagliwiec, wiec pewnie z innych marek wystarczy Ci 32 z mniejsza miska. Ale nawet jesli potrzebowalabys 30JJ to przeciez ten rozmiar jest jeszcze wciaz w normalnej produkcji: www.bravissimo.com/products/default.aspx?cid=2&back=30&cup=JJ&scid=*&styletype=*&colour=*&brand=*&price=*&sort=*&numitems=8 tu 32 HH: www.bravissimo.com/products/default.aspx?cid=2&back=32&cup=HH&scid=*&styletype=*&colour=*&brand=*&price=*&sort=*&numitems=8 nie musisz wybierac rozciagliwej arabelki, fantasie i panache w tym rozmiarze tez jest. 32J: www.bravissimo.com/products/default.aspx?cid=2&back=32&cup=J&scid=*&styletype=*&colour=*&brand=*&price=*&sort=*&numitems=8 Nikt nie mowil, ze uda sie kupic dobry stanik szybko. Ale krok po kroku na pewno dojdziesz do swojego rozmiaru. Poczytaj troche o modelach, ktore Ci sie podobaja, zwroc uwage na wielkosc miski i rozciagliwosc obwodu i z cala pewnoscia uda Ci sie dobrac dobry stanik. Odpowiedz Link
mm1968 79/98 jeszcze raz proszę o radę !!!! 23.10.07, 21:05 Zakupiłam freya 75 DD, pod biustem super, głębokośc miseczki też pasuje, tylko jak we wszystkich stanikach za szerokie U fizbuna ma 14 cm a ja potrzebowałabym 13 cm, co dalej próbować, dziewczyny podajcie jakies namiary na biustonosze z głęboką pełną miseczką, ale z wąską fizbiną Odpowiedz Link
maheda Re: 79/98 - mm1968 23.10.07, 21:20 A jaki kupiłaś model? Avocado ma dość wąskie fiszbiny, u nich natomiast musiałabyś celować w okolice 75E. Odpowiedz Link
mm1968 Re: 79/98 - mm1968 24.10.07, 06:52 maheda napisała: > A jaki kupiłaś model? > > Avocado ma dość wąskie fiszbiny, u nich natomiast musiałabyś celować w okolice > 75E. SENSES 4720 ale poczytałam jeszcze trochę na forum: przygiełam druty, lekko popuściłam ramiączka (przedtem podciągnełam pod brodę... :-))) > i zapiełam na środkowe haftki, przedtem miałam na ostatnich) i teraz jest ok. Ładnie zbiera do środka i trzyma w ryzach a co do 75 E mierzyłam innej firmy i wiele wiele za duży Odpowiedz Link
maheda Re: 79/98 - mm1968 24.10.07, 08:22 Ano bo rozmiar rozmiarowi nierówny. A już firma firmie tym bardziej :-) Nie wspominając o modelach tej samej firmy, czy nawet o kolorach tego samego modelu - nawet one między sobą potrafią się różnić rozciągliwością obwodu czy pojemnością miseczek. Odpowiedz Link
zuza16 74/91cm 23.10.07, 23:43 To sa wymiary mojej koleżanki. Doradzcie prosze jaki powinna nosic biustonosz. Wczesniej nosiła 70C, ale to pewnie jest zły rozmiar (choc bardzo wygodny jak twierdzi:-)) Pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 74/91cm - zuza16 24.10.07, 08:31 A jakby dziewczyna poszła do sklepu i przymierzyła 70E? (Ewentualnie 70DD, i porządnie wszystko wygarnęła do miseczek? Odpowiedz Link
ungore 82/98 24.10.07, 21:43 Sprawę opisałam dokłądnie w tym wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=71022397 Chicałabym kupić mamie stanik, który będzie dla niej "przełomowy" w kwestii rozmiarów i zmiany przwyczajn.. mierzyłam ją podstępem -w staniku i wyszło ok 82/98.. obecnie nosi 85C.. w jakie rozmiary i fasony powinnam celować..? dodam , że nie lubi usztywnianych. Z góry dziękuję za pomoc! Odpowiedz Link
maheda Re: 82/98 25.10.07, 11:25 Na początek dowolny stanik w rozmiarze 80D. :) A potem zobaczysz - pewnie lepsze będą 75E (polskie 75F), ale pomału, pomału... Odpowiedz Link
loheng Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 25.10.07, 11:18 Dziewczyny, już mi tu radziłyście i bardzo dobrze doradziłyście :) Ale zaszły pewne zmiany i powiedzcie mi proszę, czy przy obecnym 74 pod biustem i 99/100 w biuście to będzie 70H ? :) Odpowiedz Link
maheda Re: 74/100 - loheng 25.10.07, 11:23 Z Melissy okolice 70H/70J, ale z brytyjczyków okolice 70FF/70G (32FF/32G). Przynajmniej wg tabelek :) Odpowiedz Link
turzyca Re: 74/100 - loheng 26.10.07, 02:04 Sprawdz tez rozmiar 65, szczegolnie w stanikach znanych z rozciagliwosci. Czyli 30/65G/GG. Odpowiedz Link
kasik_g Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 25.10.07, 13:42 Witam, kilka dni temu szczęśliwie do Was trafiłam. Po przeczytaniu tych wszystkich cennych informacji mam straszny mętlik w głowie i jedną pewność, że całe życie nosiłam złe staniki rozmiar 75 D. Według Waszych wskazówek zrobiłam pomiar i wyszło 80/100. Duże znaczenie ma też fakt iż mój biust przeżył dwie ciąże i dwa karmienia i niestety obwisł szczególnie w ostatnim roku. Korzystając ze wskazówek forumowych zacznę od sklepów stacjonarnych, tylko nie wiem teraz o jaki rozmiar mam prosić i tu do Was serdeczna proźba poradźcie coś nowej. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link
maheda Re: 80/100 - kasik_g 25.10.07, 13:48 A jak z obwodem - nie podjeżdża w nowych stanikach? I jakich firm do tej pory staniki nosiłaś? Tabelkowo powinnaś celować w staniki o rozmiarze brytyjskim 75E/75F (32E/32F), albo polskim 75F/75G. Wiem, że w dużych salonach Triumpha można dostać te rozmiary, może przejdź się do nich - choćby po to, żeby sprawdzić, w którą z tych miseczek mieści Ci się cały biust po starannym wygarnięciu wszystkiego spod pach. Odpowiedz Link
kasik_g Re: 80/100 - kasik_g 25.10.07, 14:01 Głównie triumf, ale 75 nie przylega idealnie pod biustem i po jakimś czasie wyjeżdża mi biust pod spodem, robią się bułki nad miseczką, a przy nachylaniu wypada jest trochę spłaszczony a ja lubię jak biust jest ładnie zebrany, podniesiony, nie rozchodzi się na boki i nie dotyka brzycha. Odpowiedz Link
maheda Re: 80/100 - kasik_g 25.10.07, 15:37 Nie przylega, bo się koszmarnie rozciąga. W takim razie brytyjskie 70FF/70G (32FF/32G), albo polskie (Melissa, Avocado) 70H/70J. O rety, pomyliłam się we wcześniejszym poście. 75E/75F to oczywiście brytyjskie 34E/34F. :) Odpowiedz Link
kasik_g Re: 80/100 - kasik_g 25.10.07, 15:54 Dziękuję serdecznie za pomoc w najbliższym czasie ruszam na łowy pamietajc z doświadczeń innych forumek, że nie zawsze kończą się one sukcesem. Pozdrawiam Odpowiedz Link
ganbaja Re: 80/100 - kasik_g 25.10.07, 18:30 Kilka dni temu pytałam o rozmiar dla znajomej i mając ona 89 pod biustem zakupiła w rezultacie 75J w Avocado, model Creole. No i nie minął tydzień jak się zapina na ostatnią haftkę. Więc z Twoimi wymiarami zalecam mierzenie 70 tek :-) Odpowiedz Link
maheda Re: 80/100 - kasik_g 25.10.07, 19:56 Nie bądź taka hej do przodu. Dla mnie z moimi 78 cm pod biustem najlepsze są 75tki. Odpowiedz Link
madzi1 75/95 26.10.07, 09:26 Namówiłam moją mamę na mierzenie, teraz nosi 80B. Ja celuję w 75D/DD? Niewiem czy sie da od razu namówić na 70 :/ Pokazywałam jej na stanikomanii jak wygladają dobrze odziane piersi, nawet była pod wrażeniem. Odpowiedz Link
lunyxa 73/95 25.10.07, 17:45 Witam Was serdecznie! Proszę o poradę co do rozmiaru. Wydaje mi się, że 70f/70e angielskie byłoby odpowiednie, co Wy na to? - Pod biustem 73cm na wydechu, ale przy moooocnym mocnym ściśnięciu centymetrem wyszło mi 68cm. - W biuście wychodzi 95-97 w zależności od cyklu. Na razie nie ryzykowałabym kupna obwodowej 65, bo obawiam się, że nie zapnę jej. Obecnie mam lekko usztywniany gąbką stanik 75e jakiejś firmy Laura Lou - obwód za szeroki, natomiast miski są w miarę ok, ale jak naciągnę maksymalnie ramiączka, pojawiają się małe bułki (oprócz tego, że stanik z tyłu wędruje pod kark:P) Wcześniej nosiłam push-upy 75c/75d/"czwórkę" i miałam efekt "silikonów", tj. wypchniętych jabłuszek, ewentualnie wyskakującego z miski sutka :D Teraz jednak wiem, że nie tędy droga. Przedwczoraj przymierzałam 70e Triumpha, model miękki z elastycznej koronki. Obwód był ścisły, miseczka w porządku, nic nie wychodziło, ale nie podciągałam ramiączek na maksa, więc nie wiem czy przeszedłby test ramiączkowy (pewnie tak, bo był elastyczny bardzo). Ale za to był brzydki i nie robił "przedziałka":P Gdy założyłam bluzkę okazało się że nic nie mam w dekolcie. Mam szeroko i dość nisko rozstawione piersi i bardziej pełne na dole, więc wolę staniki usztywniane/push-upy, bo tylko one robią mi przedziałek. Poza tym jestem wysoka, toteż i dekolt mam dłuższy niż niższe dziewczyny i potrzebuję stanika który wywinduje mi moje atuty do dekoltu;) Jeśli ktoś przebrnął przez ten długi post i mógłby mi doradzić rozmiar, ewentualnie stanik fajny dla szeroko i nisko umieszczonych piersi, będę wdzięczna! Odpowiedz Link
ganbaja Re: 73/95 25.10.07, 18:32 Z doświadczenia mogę polecić Ci obwody w granicach 65 a nawet 60 z rozciągliwców. Absolutnie nie większe. Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 73/95 25.10.07, 19:33 Ja też mam w obwodzie 68, i jedno ci powiem - 65 jest do kitu. Celuj w 60. Odpowiedz Link
maheda Re: 68/96 25.10.07, 20:01 Skoro te 68 uzyskujesz przy maksymalnym ścisku, to ze ścisłych staników najlepsze powinny być na Ciebie staniki w okolicach brytyjskiego rozmiaru 65G (30G), a z bardziej rozciągliwych 60H (28H). Co do staników polskich - musiałabyś mierzyć. Melissa ma dość ścisłe obwody, więc u nich okolice 65J. W Avocado obwody mają (z tego, co słyszałam) dość luźne, więc chyba jednak lepiej byłoby Ci celować w okolice 60J albo nawet 60K - musiałabyś mierzyć, bo tam co model, to inna rozmiarówka ;) Ale jeśli mieszkasz w Poznaniu albo w Warszawie, to sprawę będziesz miała ułatwioną. Odpowiedz Link
lunyxa Re: 68/96 25.10.07, 23:03 Maheda powiadasz, że mam 68/96?:) Cholerka, duża ta różnica między obwodami, a przecież biust mam "normalny":) Dzięki serdeczne za odzew! Na początek spróbuję 65G. Pozostała jeszcze kwestia stanika. Mieszkam w Łodzi, a tu ponoć jest siedziba Melissy, gdzie można przymierzyć, ale te staniki nie podobają mi się niestety. Za to bardzo podoba mi się Panache Chantilly Plunge: g2x.gu.ma/ i jest w rozmiarze 65G. Tylko te cienkie ramiączka nieswojo wyglądają, jakby miały się urwać. Ale pasuje mi w nim to, że jest usztywniany, ma z przodu karczek który ma szansę robić rowek i nie jest zabudowany. W razie gdyby nie pasował odesłałabym. Pytanie czy on się nadaje na "pierwszy" stanik? Sklepy brytyjskie póki nie znajdę swojego rozmiaru odpadają ze względu na koszty. Ewentualnie gdybam jeszcze nad Panache Porcelain. A gdybym w przyszłości miała przerzucić się na 60tkę, to co brać? brytyjczyka 60GG czy 60H? Pozdrawiam serdecznie:) Odpowiedz Link
turzyca Re: 68/96 26.10.07, 01:35 poczytaj o Belissimie (wyszukiwarka) i zastanow sie - odsylki do sklepow brytyjskich az takie drogie nie sa. Albo wypraw sie do Warszawy - z Lodzi pociagiem jedzie sie dosc krotko, a bilet drogi nie jest - i przejdz sie i do Avocado (Bracka) i do Buduaru (w Zlotych Tarasach, wiec prawie na dworcu) i moze przejedz sie do Promenady. Bedziesz miala i fachowa pomoc (panie z Avocado sa cudowne) i wyprobujesz od razu kilkadziesiat modeli w roznych rozmiarach. Odpowiedz Link
madzi1 75/95 26.10.07, 09:27 Namówiłam moją mamę na mierzenie, teraz nosi 80B. Ja celuję w 75D/DD? Niewiem czy sie da od razu namówić na 70 :/ Pokazywałam jej na stanikomanii jak wygladają dobrze odziane piersi, nawet była pod wrażeniem. Odpowiedz Link
maheda Re: 75/95 26.10.07, 09:41 Tak mi się wydaje, że na początek 75D/DD (z polskich E) powinno być do przymiarek super. Tylko żeby mogła przymierzyć jakieś ładne staniki, a nie spiczaste brzydactwa... Oczywiście z 70tek to albo 70F/G (polskie), albo (brytyjskie) 70E/F. Odpowiedz Link
sybilla777 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 8 26.10.07, 10:35 Witam serdecznie! To i ja poproszę moje bardziej doświadczone koleżanki o poradę. Moje wymiary pod biustem to 69, a w biuście 93 cm. Zawsze nosiłam staniki w rozmiarze 75E,haha.Ostatnio kupiłam stanik 75G i jest niezły, ale oczywiście obwód za luźny. Jestem ogromnie zadowolona, że trafiłam na to forum.Mój biust też. Dzięki za wszelkie porady. Odpowiedz Link
maheda Re: 69/93 - sybilla777 26.10.07, 10:42 Jeśli masz pod biustem 69, to na pewno powinnaś nosić maksymalnie 65tki. Wg tej tabeli: bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia z brytyjczyków powinnaś celować w rozmiar 65FF (30FF), ewentualnie z bardziej rozciągliwych 60GG (28GG). Z polskich staników powinnaś celować raczej- wg poniższej tabeli: melissa.com.pl/rozmiarowka.php w staniki w okolicach 65G/65H (jesteś na granicy rozmiarów). Nie wiem, jakim cudem są na Ciebie dobre 75G - nawet wg rozmiarówki polskiej są przeznaczone dla osób z obwodem w biuście około 103 cm... Odpowiedz Link
sybilla777 Re: 69/93 - sybilla777 26.10.07, 10:47 Hmm, nie wiem, może źle się zmierzyłam, muszę to sprawdzić w domu, bo teraz jestem w pracy i się odezwę. Odpowiedz Link
maheda Re: 69/93 - sybilla777 26.10.07, 11:20 To zmierz i się odezwij :) I pamiętaj, żeby się zmierzyć w biuście luźno i bez stanika, który może fałszować dane. Odpowiedz Link
turzyca Re: 69/93 - sybilla777 26.10.07, 12:04 > Nie wiem, jakim cudem są na Ciebie dobre 75G - nawet wg rozmiarówki > polskiej są przeznaczone dla osób z obwodem w biuście około 103 cm... > Ze dwa watki rozmiarowe do tylu stwierdzilysmy, ze w przypadku duuuzo za duzych obwodow dobre sa czesto takie miseczki, w ktorych teoretycznie powinno sie topic. Jakos tak dziwnie, ale powtarza sie w wielu przypadkach. Odpowiedz Link
maheda Re: 69/93 - sybilla777 26.10.07, 12:18 Aaaaa to nie doczytałam. :) No proszę, ciągle się człowiek dowiaduje nowych rzeczy, a pewnie masa jeszcze niewiadomych... Odpowiedz Link
maheda Re: 69/93 - sybilla777 (przeniesione) 26.10.07, 10:38 Witam serdecznie! To i ja poproszę moje bardziej doświadczone koleżanki o poradę. Moje wymiary pod biustem to 69, a w biuście 93 cm. Zawsze nosiłam staniki w rozmiarze 75E, haha.Ostatnio kupiłam stanik 75G i jest niezły, ale oczywiście obwód za luźny. Jestem ogromnie zadowolona, że trafiłam na to forum.Mój biust też. Dzięki za wszelkie porady. (sybilla777) Odpowiedz Link
interalia 73/94 26.10.07, 20:27 Witam wszystkie doswiadczone forumki i o porade pieknie prosze ;) Czytam to forum od kilku miesiecy ale dotychcas sie nie udzielalam (tak jestem niesmiala :) Pod wplywaem Waszych wskazowek zrozumialam nie mam rozmiaru 75 D ;) Zmierzyłam się: wyszlo 76/92. Poszlam do sklepu, wybor na kolana nie powalal (male miasteczko), kupilam Gaie Maddalene 70 E. Rozmiar F był za duzy. Stanik byl fantastyczy... przez jakis tydzien. Stosowalam polecane masaze, biust wymigrowal, buly urosly. Stanik tak sie naciagnal ze oddalam osobie ktora ma pod biustem 82 i byl ok: ( Boje sie juz kupic Gaie. Zmierzylam sie ponownie, wyszlo 73/94. Bylam przez moment w Krakowie, przeszlam sie po sklepach w centrum. Mierzylam Ewy Bien 70 F, wszystkie dobre w miskach ale o wiele za szerokie. W Samantach to mam chyba miseczke G, chyba bo F za mala, G nie mieli. W Galerii Krakowskiej mierzylam Triumphy, tez 70F z lekkoscia zapinam na ostatnie zapiecie i moge w pionie reke odciagnac. W koncu kupilam sobie 70 E jakiejs krakowiskiej firmy Lovely. I jest super scisly (nadal, a nosze stale ponad miesiac),nie naciaga sie, a to E to musi byc jakies duze E, bo jesli mi bulkuje to delikantnie. Przez ten czas juz nie bylo migracji. Nadal mam 73 (bardzo scisle) i 94 luzno. Zostalam wiec z jednym stanikiem i problemem. W moim miescie juz chyba sobie nic nie kupie. W Krakowie tez na mnie patrzyli jak na jakiegos cyborga ("70F? Ale pani wcale nie jest gruba!" "70 F nie mamy, ale jest sliczne 80C, chce pani?")Chyba czas na jakies brytyjczyki... Pytanie (w koncu doszlam do sendna :) Jaki ja mam wlasciwie rozmiar? Polski 70 F? czy lepiej 65 z Meilisy. Ale co to u nich by bylo? Z tabelki wychodzi jakies H, a z drugiej strony czytalam tutaj, ze oni robia duze miseczki... A w Brytyjczykach, czy one sa generalnie ściślejsze? 32E, czy 32F z jakiegos scislego Panache , czy moze lepiej 30FF? Dobrze mysle? Zle mysle? Ratunku! Pomocy! Glowa mnie boli od tych biusciastej kombinatoryki... Jejku, sorry, ze się tak rozpisałam...Z gory dziekuje za jakies wskazówki i porady. Odpowiedz Link
maheda Re: 73/94 - interalia 26.10.07, 20:44 Przede wszystkim w Krakowie masz sklep na Wysłouchów, gdzie cudowna Forumka (Boochmenka) ma ofertę Freya, Fantasie i nie tylko, która ma w ofercie staniki i 65, i 60, i to ZACZYNAJĄCE się od D. Na początek jednak radziłabym Ci się wybrać do Niej i tam sobie dobrać stanik. Owszem - trzeba na tych Wysłouchów dojechać - będzie 18 listopada (niedziela) o 12tej spotkanie forumowe - będą też Forumki ze swoimi stanikami i będziesz mogła poprzymierzać i posprawdzać - a co więcej, jest szansa, żę w Intimo będziesz mogła coś od razu kupić :) Ad rem - co do Twoich rozmiarów, wyniki centymetrowe sugerowałyby raczej miseczkę 70F/70G. Dziwne, że pasuje na Ciebie 70E - chyba, że jest podobne do brytyjskiego E ;) bo w brytyjczykach właśnie powinnaś celować w 70E, chociaż jeśli 70tki są na Ciebie przyluźne, to powinnaś raczej celować w 65tki, a konkretnie w okolice 65F-65FF. Z Melissy wychodzi 70E/70F, albo 65H. Odpowiedz Link
interalia Re: 73/94 - interalia 27.10.07, 19:58 Wielkie dzieki za odpowiedz i wskazowki. W sumie nie wiele sie pomylilam co do rozmiaru i rzeczywiscie w zwyklym sklepie chyba nie mam juz co szukac. Tylko sie mozna jesiennej deprechy nabawic. Mozna miec cala kase swiata i i tak nie moc sobie nic kupic ;) O cudnym Intimo oczysicie slyszalam. Wybiore sie tam przy nalblizszej okazji. Sprobuje tez przyjsc na spotkanie. Mam nadzieje, ze mi sie uda ;) Przy okazji chcialabym Tobie i innym udzielajacym sie tu dziewczynom podziekowac za to forum. Odkad zmienilam rozmiar stanika, ubrania mi lepiej leza, biust o wiele ksztaltniej wyglada. No i przestalam wierzyc, ze on taki niesamowicie wielki jest ;) Odpowiedz Link
yaal Re: 73/94 29.10.07, 22:53 "70F? Ale pani wcale nie jest gruba!" "70 F nie > mamy, ale jest sliczne 80C, chce pani?" Na to odpowiedź jest jedna: proszę pani, ja nie jestem gruba, ja MAM BIUST i chcę go nosić w staniku, a nie po kieszeniach. Odpowiedz Link
maheda Re: 85/106 - apoloniaa1 (przeniesione) 26.10.07, 21:47 obecnie jestem miesiąc po porodzie szukam stanika z fiszbina do karmienia piersią! bardzo proszę o pomoc! jaki powinnam nosić teraz rozmiar przed ciążą nosiłam 75C a teraz nie mam pojęcia dziękuję (apoloniaa1) Odpowiedz Link
maheda Re: 85/106 - apoloniaa1 (przeniesione) 26.10.07, 21:51 Wiele zależy od tego, jak bardzo ciasno się mierzyłaś pod biustem. Jeśli naprawdę bardzo ciasno, to dobre powinny być na Ciebie staniki brytyjskie 80F (36F), ale jeśli nie mierzyłaś się do pękania taśmy krawieckiej, to lepsze mogą się okazać staniki w rozmiarze około 75G: bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia Co do polskich staników - również "karmników" - w Melissie jesteś na granicy rozmiarów, powinno na Ciebie pasować albo 80F, albo 80G: melissa.com.pl/rozmiarowka.php W Melissie właśnie można kupić staniki do karmienia. Więcej o "karmnikach" w odpowiednim wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=31314238 Odpowiedz Link
lavendala 84/109-110 26.10.07, 23:52 Do odważnych świat należy ;) więc i ja proszę o pomoc ;) Nie piszę o dotychczas noszonych stanikach, bo to wieeeelkie nieporozumienie ;) Ostatnio zakupiony stanik to 80G Panache, ale nie leży ja trzeba :( Chyba jednak ma za luźny obwód, a miseczki na górze się marszczą (jakby nie były dobrze wypełnione :( Mam też M&S 34F, ale w obwodzie się wylewam na plecach - pod i nad robią mi się fałdki :( I nie wiem, czy jest za ciasny w obwodzie, czy to kwestia otłuszczenia??? Help!!! Zanim będę miała naleśniki z dżemem ;) Odpowiedz Link
maheda Re: 84/109-110 - lavendala 26.10.07, 23:58 Czy masz możliwość wysłania fotek do Galerii? Wzrokowa ocena wielkości miseczek jest z reguły trafniejsza, niż diagnoza wystawiana po opisie. Po opisie słownym można przypuszczać, że fałdki w M&S robią Ci się dlatego, że miski za małe - misce Panache 80G odpowiadałaby miska w M&S zapewne wielkości jakiejś J, K, czy jeszcze lepiej - bo u nich po DD występują bodaj już tylko pojedyncze literki. Piersi nie mieszczą Ci się w miseczkach, więc próbują się upchać, gdzie mogą - pod obwodem, nad obwodem i wszędzie. Jaki masz model Panache i czy po skróceniu ramiączek nadal marszczy Ci się górna część miseczek? Która to jest "górna część" wg Ciebie? Odpowiedz Link
lavendala Re: 84/109-110 - lavendala 27.10.07, 00:41 Niestety nie mam na razie takiej możliwości :( Musiałabym dorwać kogoś z aparatem, a - z wiadomych względów - nie może być to każdy znajomy ;) Panache to Savannah (chyba się zapłaczę, bo taki śliczny, buuuu). Górna część - czyli nad poziomym szwem. Wygląda to tak, jakby za mało ciała tam było upchnięte. :( Na plecach układa się pięknie (żadnych fałdek), trzyma się nawet, gdy całkowicie zdejmę ramiączka. Ich podciągnięcie nic nie zmienia w wyglądzie miseczki, a tylko wpijają się w ciało. Poza tym fiszbiny nie są "w środku pachy", lecz raczej w jej zakończeniu. Nie ma za to bułek na linii biust-pacha - tam jest biustonosz i jego ramiączka :-))) Nie ma też bułek na plecach :-))) Udaje mi się za to zapiąć na ostatnie haftki - czyli nie jest dobrze :( Poza tym mam wrażenie, że jest za szeroki rozstaw i piersi mi ciągnie prawie pod pachy. W M&S miseczka wygląda ok. Natomiast na plecach (w obwodzie) robi mi się buła nad i pod. :( Jak dobrze ułożyć biust, to nie ma bułek pod pachami, ale "na luzaka" troszkę są. Rozstaw wydaje mi się (ale może tylko wydaje ;) ) w miarę w porządku. Tylko trochę ciągnie je do dołu...?!? Jakby splaszcza ;) W obu nic nie wystaje dołem (brrrr...) :-) Dzięki za odzew!!! Nie jestem kosmitą :jupi: Odpowiedz Link
maheda Re: 84/109-110 - lavendala 27.10.07, 08:31 Jeśli marszczy Ci się miseczka w okolicy poziomego szwu, ale górny brzeg miseczki już przylega do skóry - to znaczy, że miseczka jest delikatnie za mała. Fiszbiny w Panache mogą niestety celować w tył pachy, jeśli jest się "wąskofiszbinowcem" nawet w za małych miseczkach, ale jak sprecyzujesz jeszcze to marszczenie, to być może faktycznie okazać się, że miseczka za duża. Sporo osób, które po raz pierwszy nakłada na siebie odpowiednie rozmiary, ma problem z określeniem, które miseczki są za małe, a które za duże - to (wbrew pozorom) nie jest tak oczywiste. Jeśli ma za szeroki rozstaw i możesz od razu w nowym zapiąć sie na ostatnią haftkę - obwód masz za duży i powinnaś celować w 75tki, z odpowiednio przeliczoną miseczką. Objawy natomiast opisane przez Ciebie dla M&S świadczą o tym, że miseczka jest drastycznie za mała - stąd buły wszędzie i ciągnięcie biustu w dół. Odpowiedz Link
lavendala Re: 84/109-110 - lavendala 27.10.07, 10:12 Dzięki Mahedo :-))) Tak mi się właśnie wydawało, że M&S jest "nieco" przyciasny ;) "Wąskofiszbinowiec" - ale to brzmi ;) niczym jakiś egzotyczny zwierz ;) Ale już serio - marszczenie jest na samej górze, powyżej poziomego cięcia i na brzegach. W modelu Breeze, tym samym rozmiarze, po prostu "nie ma czym" ;) wypełnić miseczki. Odpowiedz Link
maheda Re: 84/109-110 - lavendala 27.10.07, 10:20 Czyli powinnaś raczej celować w rozmiary (też zależnie od modelu i firmy) 80F-80FF. A lepiej zapewne w 75G-75GG. W rozmiarówkę M&S raczej się nie zmieścisz, bo oni raczej do ichniejszego G mają (jeśli mnie pamięć nie myli - a w moim wieku już może ;) ). Spróbuj Freyę - ona ma węższe fiszbiny. Model Zeta jest chwalony i dość ścisły, więc z Freya Zeta próbuj 80F - bo też i miseczki ma większe, niż "norma przewiduje". Albo Arabelkę 75G - ech, załapiesz się na przezroczystości :) Co do fiszbinów w Panache i nie tylko - zmniejszając rozmiar miseczki, powinien się zmieniać również rozstaw fiszbinów, więc próbując przymierzyć choćby tę Savannah w rozmiarze 80FF - zwróć uwagę na fiszbiny - może się okazać, że celują prawidłowo - w środek pachy. Odpowiedz Link
lavendala Re: 84/109-110 - lavendala 27.10.07, 10:35 Pięknie dziękuję :-))) Czas na łowy ;) Odpowiedz Link
turzyca Re: 84/109-110 30.10.07, 00:13 "Mam też M&S 34F, ale w obwodzie się wylewam na plecach - pod i nad robią mi się fałdki :( " Jak juz trafisz w lepszy stanik to pamietaj o wygarnianiu biustu spod pachy i masazach, bo masz szanse miec wyemigrowane piersi, tzn. piersi, ktore rozplaszczane stanikami najpierw przesunely sie w kierunku pach a potem powiekszyly tluszczyk na plecach. Trzeba je sprowadzic na miejsce. A po sprowadzeniu kupic sobie kolejny stanik z odpowiednio wieksza miseczka. :) Nie szalej wiec z pierwszymi zakupami. Tluszczyk podobwodowy w dobrym obwodzie zasadniczo sie zmniejsza i talia jakos magicznie szczupleje. Odpowiedz Link
maheda Re: ponownie 80/105 - mamamisia74 27.10.07, 15:01 Zacytuję ganbaję, która Ci już kiedyś odpowiadała: "A to zależy czy anglik, czy polski stanik, czy avocado :-) Mam zbliżone wymiary, ale jestem dosyć szeroka w plecach. Ogólnie jeden stanik to mało na przymiarkę. Celowac najlepiej w anglikach w 32G lub GG, w Melissie w 75G lub H W Avocado w 70H a może i J." Czy przymierzałaś jakiś stanik w zaproponowanych rozmiarach/firmach? Widzę, że próbowałaś zamawiać z Dalii, która nie szyje na nasze biusty, spróbuj jeszcze którąś z polecanych firm, które znamy. Co do wielkości miski - żadna z nas nie powie Ci na 100%, że taka czy inna miseczka będzie na Ciebie na pewno dobra. Zwłaszcza, że nawet osoby z identycznymi wymiarami noszą nieraz staniki o różnych rozmiarach. Co więcej - jedna i ta sama osoba ma w swojej szufladzie najczęściej staniki o różnych rozmiarach, a wszystkie na nią dobre - bo co firma, co model, a czasem co kolor, to inna rozmiarówka. Trzeba mierzyć, sprawdzać, wymieniać, aż w końcu trafisz na staniki, które będą Ci odpowiadać. Odpowiedz Link
mamamisia74 Re: ponownie 80/105 - mamamisia74 27.10.07, 15:17 Niby to wszystko wiem, ale z tego co czytam, Wy zamawiacie dosyć drogie staniki w kilku rozmiarach, a to inwestycja kilkuset złotych. Jak tego uniknąć? Odpowiedz Link
kasica_k Re: ponownie 80/105 - mamamisia74 27.10.07, 15:25 Jedna sztuka Melissy to poniżej 100 PLN. Zawsze możesz zamawiac pojedynczo, zeby uniknac zamrazania wiekszej sumy. Ale poza tym - nie ma rady, staniki w duzych rozmiarach po prostu nie kosztuja 20 zl i juz. Odpowiedz Link
maheda Re: ponownie 80/105 - mamamisia74 27.10.07, 15:43 Ja nie zamawiam staników w kilku rozmiarach, bo mnie na to nie stać. Nie stać mnie na zamrożenie 500 czy więcej zł. Stąd zamawiam jeden rozmiar, i zastanawiam się, co dalej. Jeśli za mały - odsyłam. Jeśli jest na co wymienić - wymieniam. Jeśli nie mam - dostaję zwrot pieniędzy. Ot - cała filozofia. Inna sprawa, że przy takim podejściu niestety tracę więcej pieniędzy, niż gdyby stać mnie było na zamówienie od razu 4 staników. Wszystko razem spowodowało, że w szufladzie mam właściwie tylko jeden prawie idealny stanik, a właściwie szuflady to on prawie nie ogląda, a reszta (2-3 staniki) to są półśrodki, których nie zakładam zbyt chętnie. A i ten jeden świetny rozmiarowo jest taki, że szybko na niego coś zakładam, bo patrzeć na niego nie mogę. Taki antygwałt, za to fantastyczny jakościowo i funkcjonalnie. Jeśli więc możesz - najlepiej pojechac do Krakowa, Warszawy czy Poznania i poprzymierzać staniki w tych kilku istniejących w Polsce normalnych sklepach bieliźnianych. Odpowiedz Link
ganbaja Re: ponownie 80/105 - mamamisia74 27.10.07, 18:38 Nie ma chyba możliwości uniknięcia przymiarek, odsyłania itd. Aby uzmysłowić Ci, że nawet poznanie swojego rozmiaru nie gwarantuje dobrych zakupów, powiem że dziś odbyłam długą podróż ze znajomą. Najpierw pojechałyśmy w Warszawie do Chatte i tam prawie godzinę mierzyła rożne staniki. Jeden był dobry. Potem pojechałyśmy do Avocado. Tam znowu prawie godzina mierzenia. I choć wiedziałyśmy już jaki mniej więcej ma być rozmiar, ŻADEN stanik nie był dobry. Doszłam tam do wniosku, że Avocado to marka dla ułożonych już biustów. W rezultacie wróciłyśmy do tego pierwszego sklepu i został zakupiony Panache. A, i znajoma przesiadła się z 80B na 32FF, czyli nasze 65G/H mniej więcej :-) Odpowiedz Link
amerimne 70E ? 27.10.07, 17:28 Mierzyłam, tak jak mi radziła jedna z Forumowiczek, rozmiar 70E, nawet 70F (przy wymiarach 70/91), bo 65 czy 60 to w Białymstoku w sklepach nie ma. 70E wydawał mi się dobry, wręcz idealny, ale kiedy zmierzyłam innego dnia, to na jednej piersi tworzyły mi się, jak to nazywacie, bułeczki, w 70F na tej samej już nie, lecz druga (lewa) miseczka już się trochę marszczyła. Poza tym ramiączka były grube i wpijały mi się w ramie straszliwie, zresztą miałam wrażenie, że biustonosz jest na kogoś o szerszych ramionach. Sama już nie wiem, jaki rozmiar kupować, skoro się ma dwie piersi w różnym wymiarze?:) A najlepsze jest to, że jakikolwiek by mi się biustonosz nie spodobał to 70D, nigdy nie myślałam, że będę miała taki problem, nie mam przecież dużego biustu. Odpowiedz Link
olusimama Re: 70E ? 27.10.07, 17:59 amerimne napisała: > Mierzyłam, tak jak mi radziła jedna z Forumowiczek, rozmiar 70E, > nawet 70F (przy wymiarach 70/91), Nie ma szans na to, żeby stanik o obwodzie 70 był dobry przy 70cm pod biustem. Po prostu zapomnij. > 0E wydawał mi się dobry, wręcz idealny, ale kiedy > zmierzyłam innego dnia, to na jednej piersi tworzyły mi się, jak to > nazywacie, bułeczki, w 70F na tej samej już nie, lecz druga (lewa) > miseczka już się trochę marszczyła. _zawsze_ dobieraj rozmiar miski do większej piersi. Mniejszą można uzupełnić wkładką, z większej nie oderżniesz kawałka, nie jesteś złą siostrą Kopciuszka ;-) > Poza tym ramiączka były grube i > wpijały mi się w ramie straszliwie, zresztą miałam wrażenie, że > biustonosz jest na kogoś o szerszych ramionach. Raczej dla kogoś o szerszej klacie. Wbijające się ramiączka to ewidentny dowód, ze stanik ma za szeroki obwód. Obwód 65 to maksimum dla Ciebie. I jeśli rzeczywiście miska w 70F była dobra, to odpowiednio 65G. Ale jaki to był stanik, to 70E i F? Polski? Odpowiedz Link
amerimne Re: 70E ? 27.10.07, 18:17 Trudno znaleźć u nas biustonosz o obwodzie 65. Są duże miseczki, owszem, ale 80, 90...itd. Chyba, że zamówię w internecie, ale nie lubię kupować kota w worku, obawiam się, że nie będę mogła w nim oddychać:) Chociaż może coś w tym jest. Ten, który mierzyłam był polski, z firmy Gaia (jakoś tak), nie ma nawet takiej opcji by coś innego (prócz Triumphu ewentualnie, ale też się rzadko zdarza), no ale jeszcze poszukam. I dziękuję za pomoc:) Odpowiedz Link
ganbaja Re: 70E ? 27.10.07, 18:40 Ale zakupy przez internet to nie kupowanie kota w worku. Jeśli stanik nie pasuje odsyłasz i albo dostajesz zwrot kasy, albo wymieniasz na inny rozmiar. Masz na to 10 dni. Koszt wysyłki do sklepu to raptem 4 zł za polecony. Odpowiedz Link
olusimama Re: 70E ? 27.10.07, 19:18 amerimne napisała: > Trudno znaleźć u nas biustonosz o obwodzie 65. Są duże miseczki, > owszem, ale 80, 90...itd. Nie tylko " U Was" ale w całym kraju, nie jesteś osamotniona. Polski są w ogólności szczupłe, obstawiam, że co najmniej połowa powinna nosić 65 i 60 a i 55 by sie przydały zapewne. Duża miseczka (jakakolwiek miseczka) przy obwodzie 80 to _zupełnie_inna_miseczka_ niż ta sama litera przy obwodzie 65. > Chyba, że zamówię w internecie, ale nie lubię kupować kota w worku, Ja nie wiem skąd to przekonanie, ze zakupy przez internet to kupowanie w ciemno i bez przymierzania. Myślisz, ze my nie przymierzamy staników, które potrafią kosztować 150zł i więcej? Zamawiasz staniki, tyle na ile możesz sobie pozwolić (pewnie, im więcej na raz tym lepiej i szybciej znajdziesz swój rozmiar), przymierzasz je w zaciszu domowym, na spokojnie, siedzisz w kazdym godzinę, ruszasz się, schylasz i podnosisz ręce (itd) sprawdzasz jak wyglądają w nim piersi pod każdą posiadaną bluzką czy sukienką.. i ten (te), który leży najlepiej zatrzymujesz, a resztę odsyłasz i 1 wymieniasz na ten pasujący rozmiar 2 otrzymujesz zwrot pieniędzy. Robimy tak wszystkie i chyba każda przeszła przez etap "nie będę kupować w ciemno przez siec, poszukam w sklepach". Ale sklepy mają nasze istnienie w nosie i uparcie sprzedają chudzinom 75B a biuściastym 90D. > obawiam się, że nie będę mogła w nim oddychać:) Ależ będziesz mogła. Staniki nie są szyte z płótna, tylko z mniej lub bardziej rozciągliwych tkanin. Ja mam pod biustem 78cm i niektóre 70tki są na mnie za luźne... > Ten, który mierzyłam był polski, z firmy Gaia Gdyby szyli 65 to powinnaś sprawdzić jak leży 65G. Natomiast angielskim odpowiednikiem tego rozmiaru jest 28FF. Ale ostatecznie zadecydują Twoje piersi. Nie obędzie się bez zamówienia kilku-kilkunastu modeli w tym i sąsiadujących rozmiarach i przymierania. Do upadłego ;-) powodzenia Odpowiedz Link
maheda Re: 70E ? 27.10.07, 19:54 olusimama napisała: > Gdyby szyli 65 to powinnaś sprawdzić jak leży 65G. Natomiast angielskim > odpowiednikiem tego rozmiaru jest 28FF. Miało być 30FF, czy dobrze jest napisane? Odpowiedz Link
olusimama Re: 70E ? 27.10.07, 20:16 maheda napisała: > Miało być 30FF, czy dobrze jest napisane? szlaq, pewnie, ze miało. Przepraszam. Jakoś w te cale nie zawsze wceluję ;-) Odpowiedz Link
maheda Re: 70/91 - amerimne 27.10.07, 19:02 Tą forumowiczką możliwe, że byłam ja :) Uważam, że lepiej, żeby dziewczyna nosiła na razie 70tkę z dopasowaną miseczką, niż w ogóle jakieś dziwolągi. No widzisz - coś już wiesz. Jeśli w 70E bułkuje Ci większa pierś, a w 70F na mniejszej marszczy się miseczka - to - jak radzą dziewczyny - możesz dokładać wkładkę do mniejszej piersi. Ponieważ Gaia 70F jest szyta na obwód 93 cm, to dobrze by było, gdybyś celowała w takie właśnie obwody innych firm, czyli z Melissy 65G, a z brytyjczyków w 65FF (30FF) albo 60GG (28G). Takie są moje typy, ale możliwe, że Twój biust stanie przeciw nim kantem, niestety. Odpowiedz Link
amerimne Re: 70/91 - amerimne 27.10.07, 20:05 Tak, maheda:) Właśnie sobie weszłam na stronę melissy i w 70 mam miseczkę D, a w 65 na granicy F/G, o co tu chodzi? Gaia 70F miała strasznie niewygodne ramiączka, w 70E było trochę lepiej. Jak to dobrze posłuchać dobrej rady:) Odpowiedz Link
kasica_k Re: 70/91 - amerimne 27.10.07, 20:14 amerimne napisała: > Tak, maheda:) > Właśnie sobie weszłam na stronę melissy i w 70 mam miseczkę D, a w > 65 na granicy F/G, o co tu chodzi? No jak to o co? Zmniejszajac obwod, musisz powiekszyc miseczke, bo sie nie zmiescisz. Odpowiedz Link
amerimne Re: 70/91 - amerimne 27.10.07, 20:30 Ale aż o tyle? Mówiono mi, że odpowiednikiem miseczki 70E będzie 65F, a tu wychodzi 70D = 65F/G. To, że numer miseczki przy mniejszym obwodzie jest wyższy, jest dla mnie jasne. Odpowiedz Link
kasica_k Re: 70/91 - amerimne 27.10.07, 20:49 Aa, rozumiem. Z wiekszosci tabel wynika, ze zwiekszac nalezy od 2 numery, nie o 1, bo miseczki ida w gore co 2 cm albo cal, a obwody - co 5 cm. Przewaznie sie sprawdza, choc w wielu przypadkach o 1 wystarczy - nie zawsze praktyka pokrywa sie z teoria :) Odpowiedz Link
apoloniaa1 86/106 jaki rozmiar? 27.10.07, 20:52 jestem miesiąc po porodzie przed ciążą nosiałam 75 czasem 80 B/ C teraz szukam stanika do karmienia z fiszbiną ale rozmiar ???? jaki??? nir mam pojęcia Dziekuję. Odpowiedz Link
maheda Re: 86/106 - apoloniaa1 27.10.07, 20:56 Wiele zależy od tego, jak bardzo ciasno się mierzyłaś pod biustem. Jeśli naprawdę bardzo ciasno, to dobre powinny być na Ciebie staniki brytyjskie 80F (36F), ale jeśli nie mierzyłaś się do pękania taśmy krawieckiej, to lepsze mogą się okazać staniki w rozmiarze około 75G: bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia Co do polskich staników - również "karmników" - w Melissie jesteś na granicy rozmiarów, powinno na Ciebie pasować albo 80F, albo 80G: melissa.com.pl/rozmiarowka.php W Melissie właśnie można kupić staniki do karmienia. Więcej o "karmnikach" w odpowiednim wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=31314238 Odpowiedz Link
apoloniaa1 Re: 86/106 - apoloniaa1 27.10.07, 21:19 teraz zupełnie moje teorie obaliłaś.... ale dziekuję bardzo teraz pozostają poszukiwania Odpowiedz Link
maheda Re: 86/106 - apoloniaa1 27.10.07, 21:29 Jeśli masz szerokie plecy, to mogą się lepsze okazać mniejsze miseczki. Ale ponieważ karmisz - raczej jednak wg mnie powinnaś celować w podane miseczki. Pochwal się wynikami :) Odpowiedz Link
apoloniaa1 Re: 86/106 - apoloniaa1 30.10.07, 17:53 mahedo!!! no to się chwalę!!! byłam dzis na w zaprzyjaźnionej hurtowni bielizny kupiłam 80E bela mama z ALLES i wiesz mołam wziąśc 75 zamiast 80 bo po kilku załozeniach bedzie luźno nie maiłam czasu przymiezyc bo wiesz jak sie robi zakupy z dzieckiem w nosidełku to jest wygodny stanik z foszbiną sztywną fajnie trzyma piers do góry zbliża piersi do siebie a nie lecą pod pachy drógi kupiłam też z ALLES mama rosse i tu tez wziełam 80 ale D bo miseczki nie są szytwniejsze tylko miekkie i ma fiszbinę ale elastyczną ale tez ma tą taśmę do podtrzymania biustu. generalnie jestem zadowolona i badzi TOBIE dziekuję za podopwiedz co do rozmiaru. pozwolę sobie jeszcze od czasu do czasu zagadąc do Ciebie i w razie wątpliwosci zaptyac o radę. pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 86/106 - apoloniaa1 30.10.07, 21:33 Super, to masz coś na "teraz". Spróbuj jednakowoż zamówić przynajmniej jeden stanik z Melissy (płacić możesz przy odbiorze), w rozmiarze 75F, i sprawdź, jak na Tobie będzie się układał. To, o czym piszesz, czyli pasowanie mniejszych miseczek przy nieco luźnawych obwodach, będzie powodowało deformację piersi - bo jeśli piersi nie mieszczą się całe w mniejsze miseczki (a nie mieszczą się, mogę się założyć, że nie wygarnęłaś ze względu na dziecko itepe), to wtedy te części piersi, które nie wchodzą w miseczki, włażą pod obwód. Im luźniejszy obwód, tym bardziej włażą. Masz w czym chodzić w ciągu najbliższego tygodnia czy dwóch, ale zamów chociaż jeden "karmnik" Melissy w rozmiarze 75F - przychodzi naprawdę szybciutko i zapłacić możesz na poczcie, przy odbiorze. Zobaczysz różnicę. Odpowiedz Link
apoloniaa1 Re: 86/106 - apoloniaa1 31.10.07, 12:43 dobrze zamówię bardzo dziekuję a czy polecasz jakis model? mi spodobały sie 3 modele czy to dobry wybór? 0329, 0117, 0246 75 F jak juz bede je miała to dam znac co i jak!!! Odpowiedz Link
maheda Re: 86/106 - apoloniaa1 31.10.07, 12:59 Niestety, nie znam nabiustnie żadnych modeli Melissy, polecam wątek o karmnikach, zamieszczony we wstępniaku :) Odpowiedz Link
marisella Nowy biust prosi o pomoc ;-) 92-121-123 27.10.07, 23:46 Witam Was dziewczyny, Zmobilizowana przez Martę-martvicę wreszcie zacznę traktować mój bist po bożemu ;-) W dniu dzisiejszym, po 3 dniach poszukiwań :-) znalazłam centymetr krawiecki, więc zmierzylam się i proszę Was o pomoc w dobraniu rozmiaru. Mierząc się dość ciasno mam pod biustem 92 cm. W biuście bez biustonosza 123 cm , w za małym biustonoszu (duuużo za małym, ale nie krzyczcie, byłam jeszcze nienawrócona a i tak znalazłam największy, jak mi się wydawało, jaki się da ;-)) wychodzi 120-121, zależy od pomiaru :-) Długo nie mogłam dojść do prawidłowego rozmiaru, bo tabelki jakoś nie brały pod uwagę, że przy takim obwodzie mogę mieć w biuście więcej niż 116 cm :-) Dodając po dwa centymetry wychodzi na to, że powinnam mieć 90 H/J, ale czy mam rację, tego nie wiem ;-) Na stronie belissimy wychodzi z kolei G - czyzby to była inna rozmiarowka? Przepraszam za głupie pytania, ale póki co mam jeszcze mętlik w głowie i nic nie wiem. A szczególnie nie wiem gdzie ja znajdę coś dla siebie co będzie wyglądać w miarę znośnie (a marzy mi się jakaś piękna bielizna w szalonych kolorach... chyba nic z tego) :-) Ale to nic, na początek rozmiar - czy 90 będzie OK? I czy raczej H czy J? Hełp... ;-) Chciałabym, żeby mojejmu biustowi było ze mną dobrze tak jak mi z nim :-) Buziaki Edyta Odpowiedz Link
turzyca Re: Nowy biust prosi o pomoc ;-) 92-121-123 28.10.07, 01:55 Mierzysz sie nierozciagliwa miarka, a obwody stanikow sa rozciagliwe. I to bardzo. Dlatego zaokraglamy obwod pod biustem w dol i to co najmniej o 5 cm (sa wyjatki oczywiscie wyjatki od tej reguly). Czyli potrzebny Ci obwod 85 albo 80. Teraz siegamy do slicznej tabelki kasicy (albo mniej slicznej belissimy) docs.google.com/View?docid=dfq559j5_1fjkt4n i ustalamy, ze potrzebne Ci 85H/HH albo 80J/JJ. Ale to sa rozmiary orientacyjne. Moze byc Ci potrzebna mniejsza miska, moze wieksza (ale to mniej prawdopodobne). Po prostu na rozmiar sklada sie wiele elementow: szerokosc plecow, ksztalt piersi, tluszczyk ogolny. Im blizej konca tabeli tym te czynniki sie bardziej nawarstwiaja i wymuszaja indywidualne podejscie. Belissima ma w tabelce brytyjska rozmiarowke, rozmiary zmnieniaja sie co cal i do tego jeszcze sa podwojne literki. W tabelce kasicy mozna to sobie bardzo dobrze obejrzec. A co do kolorow to wcale nie jest tak zle, popatrz sama: www.bravissimo.com/products/default.aspx?cid=2&back=38&cup=HH&scid=*&styletype=*&colour=*&brand=*&price=*&sort=*&numitems=8 PS nastaw sie na migracje piersi i chudniecie obwodu i nie obkupuj sie zanadto na poczatek. Ale potem... hulaj dusza! PS2 poczytaj watki o sklepach i terminach realizacji, przy pierwszych stanikach to bardzo wazne. Albo sprobuj zakupow stacjonarnych, jesli Krakow, Warszawa lub Poznan sa w Twoim zasiegu. Odpowiedz Link
marisella Re: Nowy biust prosi o pomoc ;-) 92-121-123 28.10.07, 02:30 Turzyco droga, dzięki Ci za pomoc. Nie ma to jak doświadczenie. Z rozciągliwością obwodów oczywiście masz rację, ale 80 to już chyba bym się nie odważyła ;-) Brałam poprawkę lekką na rozciągliwość i wymierzyłam ciasno te 92 cm. Wydaje mi się, że 85 to ostateczność :-) choć poszperam jeszcze za biustonoszami z czasów, gdy mialam te kilka rozmiarów mniej i jeśli znajdę to przymierzę czy obecnie w 80 bym się w ogóle zapięła :-D Jesli możesz to powiedz mi jeszcze, czy w naszej rodzimej rozmiarowce to brytyjskie 85H/HH (mój Luby uważa rozmiar ha-ha za zabawny :-) ale i tak twierdzi, że to mniej ciekawe niż rozmiar gie-gie :-)))) odpowiadałoby czemukolwiek? Bo na zagraniczne zakupy chyba jeszcze jestem za cieńki bolek i nawet nie wiem jak się za to zabrać ;-) Muszę się rozkręcić najpierw ;-) A Kraków? Kraków mam pod nosem :-) Rowerem do rynku 15 minut :-) Więc może jest nadzieja :-) Jeszcze raz ogromne dziękuję :-) mari. Odpowiedz Link
olusimama Re: Nowy biust prosi o pomoc ;-) 92-121-123 28.10.07, 08:00 marisella napisała: > > A Kraków? Kraków mam pod nosem :-) Rowerem do rynku 15 minut :-) Oj, aż zazdroszczę zatem! jesteś w pobliżu jednego z najlepszych sklepów naziemnych jakie biuściasta może sobie wyobrazić - z szeroką ofertą, szeroką rozmiarówką , miłą i kompetentną obsługą! ul. Wysłouchów 3/1, sklep nazywa się Intimo i jeśli Ci tam nasza boochmenka nie dobierze rozmiaru to ja jestem chiński cesarz. Odpowiedz Link
turzyca Re: Nowy biust prosi o pomoc ;-) 92-121-123 28.10.07, 13:47 To jak masz Krakow pod nosem to biegiem na Wyslouchow i uwierz boochmence ze Ci swietny stanik dobierze. Szczesciara! :) Odpowiedz Link
martvica Re: Nowy biust prosi o pomoc ;-) 92-121-123 28.10.07, 19:52 No nareszcie! > Jesli możesz to powiedz mi jeszcze, czy w naszej rodzimej rozmiarowce to > brytyjskie 85H/HH (mój Luby uważa rozmiar ha-ha za zabawny :-) ale i tak > twierdzi, że to mniej ciekawe niż rozmiar gie-gie :-)))) odpowiadałoby > czemukolwiek? Chyba nie (chyba?), spodziewaj sie tradycyjnego: 'zawsze można kupić 100<coś> i zwęzić' :P :P Odpowiedz Link
maheda Re: Nowy biust prosi o pomoc ;-) 92-121-123 28.10.07, 20:08 Dziewczyny powiedziały już chyba wszystko :) Ja dodam jeszcze tylko, że na mnie przy obwodzie 120 cm w biuście dobre staniki to te, które wg tabel są na 114 cm. Resztę cm mam w plecach, pod postacią tłuszczu. Może się więc okazać, że te miseczki wcale nie takie imponujące. ;) Odpowiedz Link
marisella Re: Nowy biust prosi o pomoc ;-) 92-121-123 28.10.07, 23:24 Olusimamo i turzyco - już napisałam do właścicielki Intimo, mam nadzieję, że uda mi się tam dotrzeć jak najszybciej (choć to dla mnie wyprawa na koniec świata, niemniej jednak potrzebna) Martva - dzięki za mobilizację. I - o nie! Żadnego zwężania i udawania, że jest w porządku :-) Mahedo - a już myślałam, że będzie tak pięknie i prosto, że zamówię przez net kilka egzemplarzy o rozmiarach około 85H czy 80 J, a tu się okazuje, że najlepsze może być coś z całkiem innej beczki. Najbardziej obawiam się tego, że kupię stanik, ale nie zauważę że coś jest z nim nie tak i dalej będę nosić zły. Czeka mnie przede wszystkim przekopania całego tego forum, ale to jest chyba ponad moje siły, zejdzie mi pewnie do nowego roku :-) Szczególnie, że na razie całkiem się gubię :-) Nie dość, że pasuje być oblatanym w rozmiarach i ofercie tyyylu firm, o których wcześniej nie słyszałam nawet, to jeszcze trzeba brać pod uwagę, że jedna modele są bardziej ścisłe, inne mniej, jedne fiszbiny to, inne tamto... ech... chyba za słaba na to jestem ;-) Ale przez to tym bardziej Was podziwiam :-D Buziaki wdzięczna - mari. Odpowiedz Link
maheda Re: Nowy biust prosi o pomoc ;-) 92-121-123 28.10.07, 23:27 Spokojnie :) Właścicielka Intimo przeprowadzi Cię pewną ręką przez burze staników ;) Jeśli masz ochotę - możesz przyjechać tam w niedzielę, 18 listopada, będziesz miała okazję przymierzyć również staniki innych firm, które przywiozą ze sobą forumki :) Odpowiedz Link
effka454 Re: Nowy biust prosi o pomoc ;-) 92-121-123 29.10.07, 20:22 Ja jeszcze tak nieśmiało wtrącę - na zasadzie porównania, bo mam podobne wymiary: 90/123, że moje dobrze dobrane całe dwa staniki to tangoII czekolada w rozmiarze 80HH oraz arabelka czarna w rozmiarze 75J :) Jak widzisz spokojnie się zapinam i mogę Cię zapewnić, że się nie duszę :) Miłych poszukiwań, z boochemką miałam co prawda tylko kontakt mailewo, ale jest to wspaniała kobitka i wie co mówi - słuchaj się Jej Pozdr Odpowiedz Link
marisella Re: Nowy biust prosi o pomoc ;-) 92-121-123 29.10.07, 23:56 Mahedo - z chęcią spotkam się z Wami 18, zaraz wpiszę się w odpowiednim wątku :-) Effko - Twoja uwaga jest dla mnie bardzo cenna, dziękuję :-) Wprawdzie Arabella raczej nie dla mnie, bo nie lubię takich przezroczystości (nienormalna jakaś jestem? albo jak z epoki innej :-)) ale na tangoII już wczesniej zwróciłam uwagę, więc moje zainteresowanie tym modelem się utwierdziło. Dziewczyny, a czy wiecie może czy do Intimo tam na Wysłouchów można wpaść sobie ot tak, bez zapowiedzi? Bo nie dostałam odpowiedzi od boochemki i nie wiem czy szukać przez net czy się wybrać do niej... Jednak przed tym 18 wolałabym coś kupić/zamówić :-) Bo z każdym dniem moje dotychczasowe biustonosze wpędzają mnie w coraz większe rozterki (to pewnie typowe ;-)) Buziaki i wielkie dzięki za pomoc :-) mari. Odpowiedz Link
boochmenka Re: Nowy biust prosi o pomoc ;-) 92-121-123 30.10.07, 09:06 Witam serdecznie. Wczoraj wysłałam maila do Ciebie. Zapraszam oczywiście do sklepu na mierzenie. Sklep jest otwarty pn-pt 11-18, soboty 11-13. 1 listopada oczywiście nieczynne. Daj znać wcześniej kiedy będziesz, jestem codziennie w sklepie, ale tak na wszelki wypadek. Pozdrawiam PS Dziewczyny oczywiście przesadziły, ale zrobię co w mojej mocy aby Ci dobrze doradzić. Odpowiedz Link
marisella Re: Nowy biust prosi o pomoc ;-) 92-121-123 30.10.07, 10:17 Boochmenko, dziękuję, dostałam Twojego maila, odpiszę popołudniu jak tylko wrócę do domu. Przepraszam za niecierpliwość, byłam przekonana że poczta gazetowa znów szwankuje. Dziękuję za wszystkie rady i pomoc :-) mari. Odpowiedz Link
black-melba 69/85 lub 84 28.10.07, 01:20 czesc dziewczęta, jestem z wami od pewnego czasu ale teraz dopiero sie przedstawiam bo potrzebuje waszej pomocy:) mam juz swoje pierwsze "biuściaste" obserwacje i ogledziny:) Zaczne od tego ze przez ostatni rok nosiłam staniki 75c push-up.Generalnie zbyt luzne w obwodzie, miseczki tez nie lezały idealnie, troszke za duze. Jedyny fason w którym moje piersi dobrze wyglądają to taki w którym miseczki sa blisko siebie i mają niskie, bardzo niskie lączenie, litera v. Mysle ze wynika to z tego ze między piersiami jest prawdziwy "kilometr"- sa bardzo oddalone, "patrza" w boki. I tu zaczynaja sie moje problemy.Zadaniem dobrego stanika dla mnie jest ich ładne zebranie i wyeksponowanie, bo moja sylwetka "bez piersi", szczególnie w klasycznych, eleganckich ubraniach wygląda zle. zanim trafiłam na to forum, miesiac temu zapoatrzyłam sie w stanik triumpha w rozmiarze 70 c, "podwójny" push-up, cos jak tango avocado, tylko sztywne i własnie podwójnie pushapowe.Po zagarnięciu piersi spod pachy:) wyglądają ladnie, jednak w ciągu dnia kazda wędruje w swoją strone. strasznie sie rozpisuje,a własciwie nie doszłam do sedna jeszcze, mam nadzieje ze mnie stad nie wyrzucicie:) Ten triumph szybko rozluznił sie w obwodzie. trafiłam tu i poszłam do avocado:) Tam przymierzyłam jedyny stanik w 65d jaki mieli, avocado, bardzo delikatny o kroju skrajnie niepasującym do moich piersi. Dwa namiociki daleko od siebie, zbyt zabudowany. Oczywiscie dużo dla mnie za duży:( Drugim stanikiem była arabella 60dd, którą mi pani ładnie wyregulowała.Jedna piers mam mniejsza i na niej troche sie zmarszczyl.Ze względu na to własnie pani stwierdziła ze nie ma sensu przymierzac 60e. Stanęło że 60 dd to mój rozmiar. Oczywiscie stanik jest sliczny.Ale na takie maleństwa jak moje, na co dzien potrzebuje jednak czegos co podniesie i powiększy moje piersi.Z tego co widziałam w sklepach internetowych "biusciaste" staniki sa jednak czesto słabo usztywniane i nie podnosza:( Bardzo chce nosic dopasowany stanik ale nie moge w nim wyglądac jak deska:( Czy mozecie mi podusunąć jakies modele które sa juz sprawdzone i dadza ten mój wymarzony efekt? I jeszcze jedno, czy jesli kupuje push-up to bedzie mi pasowac wieksza miska niż w arabelli? np.60e? Jestem troche zagubiona. Czytałam np. że dziewczynie która ma w biuscie 81-82 arabella 60dd była za mała.a mi pasowała. to co? jestem niewymiarowa, czy jak?:( jeszcze jedno, zwróciłam uwage na model inferno panache, ale on chyba tez nie jest push-upem... juz nie wiem sama co robic Bardzo prosze was dziewczyny o wyrozumiałośc ale potrzebuje waszej pomocy. Odpowiedz Link
maheda Re: 69/85 lub 84 28.10.07, 09:53 Najpierw pozwolę sobie na powymądrzenia się, ale proszę - przeczytaj. Nosiłaś dotąd staniki push-up ze zbyt dużym obwodem pod biustem. Robiłaś swojemu biustowi tym sporą krzywdę, niejako podwójną. Tkanka piersi jest dość elastyczna i łatwo ją zniekształcić, przesunąć, itd. Staniki mają to do siebie, że im większy jest ich rozmiar pod biustem, tym szerszy jest rozstaw miseczek. Nosząc staniki z za dużym obwodem wpychamy sobie biust pod pachy. Staniki z za dużym obwodem poza tym przesuwają się po ciele w ciągu dnia - i o ile w przypadku staników z miękkimi miseczkami pierś się "tylko" zniekształca, to w przypadku noszonych staników push-up z za dużym obwodem rozsmarowujesz sobie piersi po klatce piersiowej, bo sztywne miseczki przesuwając się po klatce piersiowej działają jak hebel. Teraz więc - jeśli chcesz przywrócić swoje piersi do stanu normalnego, przez jakiś czas nie noś wcale push-upów. To są staniki do zadań specjalnych, a nie do noszenia na co dzień. No - chyba, że już biust wróci Ci na swoje miejsce, będzie z nim wszystko w porządku - wtedy możesz sobie kupić dobrze dopasowany push-up i nosić go przy wychodzeniu z domu - ale nawet wtedy niedobrze by było, gdybyś go nosiła zawsze. A teraz do rzeczy: Na początek pochodź w staniku 60DD z Arabelki. Tylko i wyłącznie. Do tego polecamy masaże podlinkowane we wstępniaku: tnij.com/FzNS Zaręczam, że po niecałym miesiącu będziesz musiała zmienić stanik z Arabelkowej 60DD na 60E, a biust będziesz miała bardziej na środku klatki piersiowej, zrobi Ci się bardziej okrągły i będzie wyglądał zupełnie inaczej, niż obecnie. Niektórym dziewczynom biust zmienia kształt i przez trzy miesiące, więc na początku nie szalej ze zmianami. Zniszczyłaś sobie biust i przyjmij do wiadomości, że ten pierwszy miesiąc to jest okres "rekonwalescencji", po prostu. Poza tym - co do unoszenia biustu, uwydatniania i innych - ja, gdy zaczęłam nosić w końcu dobrze dopasowane staniki, miałam ochotę rzucić nimi w kąt i przesiąść się w stare - mój biust wyglądał w tym nowych po prostu OKROPNIE! Wychodziły lata zaniedbań. Zagryzłam jednak zęby i stwierdziłam, że przynajmniej z miesiąc poczekam na efekty. Efekty przyszły - a jakże. W życiu nie założę już żadnego paskudztwa z tych moich staroci, po ponad pół roku noszenia dobrze dobranych staników przyszedł na mnie czas, żeby sobie kupić push-up, zaczęłam wyglądać jak człowiek. Zagryź zęby i też miesiąc wytrzymaj. A potem zdecydujesz, co dalej. Odpowiedz Link
sylwiastka Re: 69/85 lub 84 28.10.07, 10:55 Posłuchaj mahedy, ona dobrze zna się na stanikach! Wyrzuć wszystkie 75C push-upy, one naprawdę rozpłaszczają biust. Jestem na tym forum prawie etatową małobiuściastą, 60D a więc rozmiar mniej niż ty i długoletni romans z pancerniakami. Poczekaj jeszcze ze 2 tygodnie, obok arabelki w stacjonarnym avocado pojawią się ich modele o obwodzie 60, moze będą lepiej leżeć. Wiem, że trudno się przyzwyczaić do miękkiego stanika ale pomyśl w miseczkach są TWOJE PIERSI a nie jakaś gąbka, badź z nich dumna. Na razie kup stanik w odpowiednim rozmiarze, a gdy piersi wrócą na swoje miejsce możesz zacząć eksperymenty z krojami, myślę, że np. w half-cupach będziesz dobrze wyglądać :) Odpowiedz Link
czerwonaherbata 77/80 - 93/94... co to za rozmiar? 28.10.07, 19:07 Kobiety! Odeslano mnie tutaj, bo tylko tu sa specjalistki! :) Schudlam i mam problem!... Kiedys wchodzilam do sklepu, kupowalam w ciemno biustonosz i pasowal. Teraz wciaz mam problem. Albo lezy w szafie, albo zmniejszam miseczki. Pod biustem: luzno-80, ciasno-77/78, biust: 93/94. Na roznych stronach producentów kwalifikuje sie od 75D po 80A. A jaki mam rozmiar??? Lubie biustonosze zabudowane pod miseczkami (tzn. nie takie dwie zwiazane ze soba miseczki) i raczej miekkie, ew. polusztywniane, a takie sa zazwyczaj w necie. A wstyd mi wciaz zamawiac i zwracac... Lubie Kostara, ale teraz nic na mnie nie pasuje. Podpowiedzcie cos kobiecie... moze jednak trzeba przytyc do starych gabarytow? :) Odpowiedz Link
maheda Re: 77/80 - 93/94 - czerwonaherbata 28.10.07, 20:06 Wg mnie albo 75D, albo 70E (brytyjskie), ew. 70F (polskie). I raczej celowałabym w obwód 70. Odpowiedz Link
czerwonaherbata Re: 77/80 - 93/94 - czerwonaherbata 29.10.07, 18:01 obwod 70? ja zastanawialam sie nad 75/80, zawsze wybieram biustonosze z tych rozmiarow. 70 jest dla mnie stanowczo za ciasne... Odpowiedz Link
martvica Re: 77/80 - 93/94 - czerwonaherbata 29.10.07, 18:05 Zacznij od 75D, pochodź trochę, potem się przeniesiesz na 70F albo i więcej niz F ;) Odpowiedz Link
turzyca Re: 77/80 - 93/94 - czerwonaherbata 30.10.07, 00:08 Jedno z najwiekszych zadziwien, ktore przezylam na tym forum to uswiadomienie sobie, ze czesto jak stanik ma za male miski to i obwod jest za ciasny. Po porstu piers nie mieszczac sie w misce ciagnie caly stanik do przodu i powoduje wrzynanie sie obwodu w cialo. Jesli nie mozesz przymierzyc stanika z dobrymi lub za duzymi miseczkami, a chcesz sprawdzic, czy obwod jest wlasciwy, to musisz przymierzyc obwod sam, bez misek (tzn. z miskami na plecach lub brzuchu). Jesli jest wygodnie, scislo ale nie tak ciasno ze trudno oddychac, to obwod jest w porzadku. Z Twoimi wymiarami spokojnie mozesz zaczac od 70F, powinno byc dobrze. Ja majac prawie identyczne rozmiary szybko siegnelam po 65G. A potem obwod mi schudl. :) PS jesli nie wierzysz, ze 70 moze byc dobre, to popatrz jak rozciagaja sie obwody stanikow: spreadsheets.google.com/ccc?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&inv=a.p.orlowska@gmail.com&t=5048458923207915930&guest Odpowiedz Link
maheda Re: 80/92 - mala.nadmorska.krowa.11 (przeniesione) 29.10.07, 12:30 hej, napiszcie jaki rozmiar odpowiedni będzie dla mnie? Biust - 92 cm, pod biustem 80 cm. Do tej pory w zalezności od firmy nosiłam 75-80 C,D (mala.nadmorska.krowa.11) Odpowiedz Link
maheda Re: 80/92 - mala.nadmorska.krowa.11 29.10.07, 12:39 Wg mnie - w zależności od tego, jka bardzo powinnaś celować albo w 75C/75D, albo w 70DD/70E (polskie 70E/70F). O 80tkach zapomnij. Odpowiedz Link
bambinooo Jak bardzo się ściskać przy mierzeniu obwodu? 29.10.07, 15:09 Nie wiem jak bardzo się ściskać przy mierzeniu obwodu? Odpowiedz Link