Dodaj do ulubionych

A co dla takiej osoby jak ja?

21.01.08, 21:45
Nie piszę zbyt dużo na forum, ale po przewertowaniu zasobów oraz po wizycie w
sklepach poza-internetowych mam problem.

Mianowicie udało mi się przymierzyć tylko jeden model firmy Panache, który mi
nie za bardzo pasował, no i dwie Freye. Arabellę i Phoebe, obie w rozmiarze 60DD.

Phoebe cisnęła mnie fiszbinami w mostek, ogólnie nie była zbyt wygodna, te
druty po środku były chyba za wysokie. Z luźniej założonymi ramiączkami
odstawała od piersi, a z podciągniętymi leżała dziwnie i wbijała się koronką w
pierś na wysokości pachy.

Arabella była bardzo wygodna, po prostu prawie w ogóle jej nie czułam, w
dodatku kształt biustu był bardzo ładny, tyle że była za duża. Ale znowu
bardzo podciągnięta, kiedy koniec miski był wypełniony, wbijała się górna
krawędzią w pierś.

Pani, która wparowała do przymierzalni zawyrokowała, że mam za mały biust do
tych staników i że przy tak podciągniętych ramiączkach koronka znajduje się
nie tam, gdzie powinna i nie pod takim kątem jak powinna.

Wcale nie leżały one tak jak na tej pani:

www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=FRA-AA5409

Czytałam na forum, że osobom z takimi wymiarami jak ja polecacie nawet staniki
60E. Mam 67cm pod biustem i 83cm w obwodzie w biuście, tak po środku. Czy
zawsze te tabelki z rozmiarami się sprawdzają? Bo ja chyba powinnam nosić
rozmiar 60D. Te staniki 60DD obydwa naprawdę były za duże.

I jakie modele będą na mnie pasować, skoro Phoebe była niewygodna a Arabella
bardzo wygodna? Czy chodzi o to, że fiszbiny muszą być niższe z przodu, czy o
coś innego?

Dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • children_of_the_evolution Re: A co dla takiej osoby jak ja? 21.01.08, 21:48
      Jeszcze dopiszę, dla porządku, że zawsze nosiłam staniki 75A albo ostatnio 70B,
      ale takie małe, oczywiście z H&Mu albo np. z Cubusa:)

Ale chciałabym zamówić coś innego, może właśnie w rozmiarze 60D i to przez
      internet, więc nie mam pojęcia, na jaki model się zdecydować...
      • green-avocado 75A ?! 21.01.08, 22:46
        children_of_the_evolution napisała:

> Jeszcze dopiszę, dla porządku, że zawsze nosiłam staniki 75A albo ostatnio 70B,
        > ale takie małe, oczywiście z H&Mu albo np. z Cubusa:)

Nawet nie chcę sobie tego wyobrażać, masz większe piersi ode mnie i nosiłaś 75A
        - ja jak ten rozmiar założyłam na godzinę to mnie kilka dni biust bolał, terqaz
        nie byłabym w stanie w nim nawet 10 minut wytrzymać
        • children_of_the_evolution Re: 75A ?! 21.01.08, 22:51
          Ale 75A z Triumpha jest raczej duże. Na mnie 75B było już o wiele za duże.
    • maith Re: A co dla takiej osoby jak ja? 21.01.08, 21:53
      Hmm, szkoda że nie zrobiłaś sobie w sklepie zdjęć w tych stanikach. Wysłałabyś
      je do galerii i powiedziałybyśmy Ci, co konkretnie w Twoim przypadku jest źle.
      Bo obstawiam, że problem wcale nie w za dużym rozmiarze...
      • mara04 Re: A co dla takiej osoby jak ja? 21.01.08, 22:12
        Mam bardzo podobne wymiary. Właśnie upolowałam Panache i Freye 60E i czekam z
        niecierpliwością na te staniki. Nie wiem czy Arabella jest na ciebie za mała,
        czy po prostu ma zły fason. Mi na przykład koronka w niej dosłownie przylegała
        do żeber zostawiając dużą część piersi odkrojoną na górze, ale miałam wypełnione
        miseczki. Miałam ten problem w wielu innych stanikach i (nawet panie z triumpha
        ;P ) doradzały mi, że to nie mój fason.
        Próbuj dalej i życzę znalezienia odpowiedniego rozmiaru :)
        • children_of_the_evolution Re: A co dla takiej osoby jak ja? 21.01.08, 22:25
          No nie zrobiłam zdjęć. Chodzi o to, że te staniki żeby były wypełnione muszę
          podnieść bardzo wysoko, tzn. ten materiał z boku, porównując do zdjęcia pani w
          Phoebe, które wkleiłam, leży wyżej, z boku, wyżej niż zaczyna sie pacha i do
          tego stanik jest jakby bardziej naciągnięty do góry, a mniej wypełniony do przodu.

Mi pani powiedziała w sklepie, że stanik jest za duży. Było to w tym sklepie w
          Promenadzie, o którym chyba pisałyście na forum. Phoebe mierzyłam gdzie indziej,
          ale leżała tak samo, tzn. tez była za duża. Widziałam staniki E, one mają duże
          miski, włożyłam do jednego rękę, miski żeby być wypełnione powinny odstawać na
          jakieś 8cm. A moje piersi są małe i przylegają bardziej do klatki piersiowej.
          Ogólnie jestem szczupła i dość koścista. One są małe pod względem powierzchni
          również, więc nie da się nic za bardzo "wygarnąć", jak to nazywacie na forum:)
          Nie mam żadnych fałd pod pachami, po prostu mam mały biust.

Rozumiem, że nie da się określić rozmiaru. Może chociaż podpowiecie coś na temat
          wysokości fiszbin czy modelów, które są podobne do Arabelli i występują w
          rozmiarze 60D. Bo chyba mało jest takich staników...

Na forum ktoś chce sprzedać stanik Eva 60D. Myślicie, że między nim a Arabellą
          jest jeden rozmiar różnicy, czy więcej? I czy ona ma niskie fiszbiny?
          • edytaf5 Re: A co dla takiej osoby jak ja? 22.01.08, 06:28
            Ja mialam eve 60d i raczej miedzy nia a arabella 60dd bedzie wiecej rozmiarow
            roznicy ;) Eva jest malomiseczkowcem a Arabella ma podobno najwieksze miski z
            freyi. Lepiej sobie Eve odpusc.
    • mauzonka Moim zdaniem 21.01.08, 22:29
      Moim zdaniem, jeśli tak, jak piszesz, miseczka wbijała się górną krawędzią w pierś, to znak zamałości, nie zadużości. Arabella nie każdemu jednak leży, więc mógł to być po prostu nie Twój fason.
      Fiszbiny wbijające się w mostek to też może być znak zamałości - czy na pewno wbijały się w mostek, a nie np. w tkankę piersi, której nie obejmowała cała miska?
      Ale jeśli rzeczywiście, fisziny piły w mostek, w kość, to znak niekompatybilności fasonu. Szukanie niższych fiszbinów to dobra droga, możesz spróbować z Freyą Retro Plunge albo Panache Tango Plunge - one mają dość niskie fiszbiny.
      • green-avocado Re: Moim zdaniem 21.01.08, 22:43
        children, a ile masz wzrostu ? Mam nieco mniejsze wymiary (-4cm 'w' i 'pod') i
        Freyę Retro, która poleciła koleżanka przed chwilą, mam 60E. Ale jak jesteś
        niska to się dobrze przypatrz nim kupisz, bo ja do najwyższych nie należę a
        ramiączka są na mnie za długie, a bardziej skrócić się już nie da.
        • children_of_the_evolution Re: Moim zdaniem 21.01.08, 22:56
          Mam 170cm wzrostu.

Aha, a Freyę Retro też mierzyłam w tym sklepie w Promenadzie, ale w ogóle była
          brzydka, za mała, no i jakby miski były w innym miejscu niż moje piersi. A 60E
          nie było. Ale widać, ze to nie stanik dla mnie.
          • green-avocado Re: Moim zdaniem 21.01.08, 23:14

> Mam 170cm wzrostu.
            >
            > Aha, a Freyę Retro też mierzyłam w tym sklepie w Promenadzie, ale w ogóle była
            > brzydka, za mała, no i jakby miski były w innym miejscu niż moje piersi. A 60E
            > nie było. Ale widać, ze to nie stanik dla mnie.

Hie hie, bo wykupiłam ostatnią 60E 3 dni temu... ;-)
            Ale szczerze to nie żałuj za bardzo, bo mnie uwiera niemiłosiernie...
      • kasica_k Re: Moim zdaniem 21.01.08, 22:46
        mauzonka napisała:
        > Ale jeśli rzeczywiście, fisziny piły w mostek, w kość, to znak niekompatybilnoś
        > ci fasonu.

Freya Phoebe akurat ma trochę złą sławę z powodu uwierania w mostek :) Trzeba
        eksperymentować z innymi modelami. Przy czym może się okazać, że wcale nie
        wszystkie z wyższymi fiszbinami będą uwierały.
      • mefistofelia a ja uslyszalam to samo! 21.01.08, 22:50
        mi tez ekspedientka powiedziala, ze moj stanik (akurat nie ten ktory mierzylam,
        tylko poprzedni- 1szy w miare dobrze dobrany, ktory wybralam sobie sama) siega
        mi za wysoko i zle sie uklada, co oznacza, ze jest za duzy.
        problem w tym, ze jak mierzylam taki sam tylko rozmiar mniejszy to sie wszedzie
        wbijal i byl ewidentnie za maly.

sama nie wiem co o tych radach ekspedientek sadzic. za jej porada, kupilam inny
        model w o jedno oczko mniejszym rozmiarze i po chwili odkrylam, ze jednak jest
        troche za maly.
        co zlego ma byc w tym podciaganiu ramiaczek skoro jak sie to zrobi do ladnie
        formuje i dobrze trzyma? chyba nie na kazdym stanik powinien lezec jak na modelce.
        • children_of_the_evolution Re: a ja uslyszalam to samo! 21.01.08, 22:54
          No tak.

Ale mi pani powiedziała, ze są to staniki projektowane na duży biust, więc jak
          się je wypchnie do przodu, to mają ładnie trzymać biust. I włożyła mi taką jakby
          poduchę do środka, i pokazała, że jak się wypcha stanik czymś większym i
          bardziej okrągłym, to góra już się tak nie wbija, tylko inaczej leży.

No to fakt- ja mam mały biust. Ale może chociaż te 60D będą dobrze leżeć...
          • maith Że co? Że jak się wbija, to biust za... mały? 21.01.08, 23:59
            Wybacz, ale jakoś nie chce mi się tej pani uwierzyć. Jakoś Cię musiała wkręcić.
            A Ty się nie połapałaś, bo uderzyła Ci w kompleks małego biustu. Reakcja -
            kulisz się w sobie, przyznajesz rację, rezygnujesz. Błąd. My tu generalnie mamy
            duże biusty i z doświadczenia Ci możemy powiedzieć, że jak nam się w te duże
            biusty wbija góra, to znaczy, że problemem jest --ZA MAŁY STANIK--.
            Czasem problemem jest model niekompatybilny z naszym biustem.
            • children_of_the_evolution Re: Że co? Że jak się wbija, to biust za... mały? 22.01.08, 12:04
              Zle to może nazwałam:)

Chodzi o to, że jak normalnie założę ten stanik, to są tam luzy;) A jak naciągnę
              go tak, że pierś dochodzi do końca miski i nic się nie marszczy, wtedy ten
              kawałek miski na górze wbija się w pierś pod jakimś dziwnym kątem. Trochę
              śmiesznie to wygląda:) Chodzi o to, że ten stanik leży tak płasko i zupełnie
              inaczej wygląda niż powinien.
        • molowiak Re: a ja uslyszalam to samo! 21.01.08, 23:00
          > chyba nie na kazdym stanik powinien lezec jak na model
          > ce.

otóż to! każda z nas jest inaczej zbudowana i jeśli masz piersi wysoko, to jest
          oczywiste ze i stanik będziesz miała bardziej pod pachami
          inna sprawa, że te modelki, to wcale nie zawsze mają dobrze dobrane staniki,
          nawet w "naszych" sklepach
          • mefistofelia Re: a ja uslyszalam to samo! 21.01.08, 23:26

>Ale mi pani powiedziała, ze są to staniki projektowane na duży biust, >więc jak
            >się je wypchnie do przodu, to mają ładnie trzymać biust

nie wiem jak mozna powiedziec cos takiego majac przed soba stanik w rozmiarze 60DD
            swoja droga to chyba malobiusciasty problem, ze male staniki sa projektowane jak
            duze bo sa d+

>jeśli masz piersi wysoko, to jest
            > oczywiste ze i stanik będziesz miała bardziej pod pachami

a z kolei jesli masz nisko i "w lezke" to oczywiste, ze gorna czesc miseczki
            bedzie mniej wypelniona. a zamienianie jej na mniejsza jest bez sensu.
            • green-avocado Re: a ja uslyszalam to samo! 21.01.08, 23:34
              mefistofelia napisała:

> >jeśli masz piersi wysoko, to jest
              > > oczywiste ze i stanik będziesz miała bardziej pod pachami

Momenicik, tzn. że jak mam wysoko to wszystkie miski mnie będą uwierały pod
              pachami ? Bo mam tak w każdym staniku, jaki na sobie miałam - 75A, 75B,
              65C,60DD, 60E...a jakoś wysoko chyba piersi nie mam, albo nie widzę
            • children_of_the_evolution Re: a ja uslyszalam to samo! 21.01.08, 23:35
              A ja nie wiem, jaki mam biust:/

Wydaje mi się, że taki jak np. Magdalena Cielecka, tzn. takiego kształtu, ale
              mniejszy. Jest taki sam u góry i na dole, właśnie w tym problem. Nie jest taki
              łezkowaty, tylko bardziej płaski...

Eh. Planowałam może zamówić sobie Mitzy tą ciemną w rozmiarze 60D, mam nadzieję,
              ze tez ma nisko fiszbiny i powinna być ok. Albo np. Evę. Ale podobno ten stanik
              jest mały. Tylko nie wiem, czy tak mały jak to retro plunge, które w ogóle na
              mnie nie pasowało, czy "inaczej" mały. To może taka Eva musiałaby być w
              rozmiarze 60DD. Nic już nie wiem. I jeszcze podobno niektóre obwody się bardzo
              rozciągają...
              • children_of_the_evolution Mam prawie identyczny biust 21.01.08, 23:39

www.ukaraj.pl/images/photos/1/3/1/2996/__b_d44e88d7276907da6a480933a4b3047c.jpg

Może nawet ten sam rozmiar. Czyli takie dwa małe, okrągłe cycki doczepione do
                klatki piersiowej;)
        • elmilinden Re: a ja uslyszalam to samo! 22.01.08, 16:46
          Ja też usłyszałam w Avocado, że nie ma tam staników na taki biust jak mój. A z
          rad z forum wynikało, że rozmiar 60DD jest na mnie za mały. Obecnie mam 84-85cm
          w obwodzie, ale staniki też dziwnie na mnie leżą. Albo wbija się góra, albo
          odstają od piersi. W Avocado poradzono mi mniejszy rozmiar, czyli 60D.
          • mara04 Re: a ja uslyszalam to samo! 22.01.08, 18:39
            Pani w Avocado mówiła mi, że mają bardzo duże miski w swoich stanikach i lepiej
            zaniżać minimum o rozmiar.
            • maheda To chyba w okolicach D :/ 23.01.08, 00:32
              Ich H jest duuuuużo mniejsze od brytyjskiego H :/
    • kasica_k Re: A co dla takiej osoby jak ja? 21.01.08, 22:44
      > Czytałam na forum, że osobom z takimi wymiarami jak ja polecacie nawet staniki
      > 60E. Mam 67cm pod biustem i 83cm w obwodzie w biuście, tak po środku. Czy
      > zawsze te tabelki z rozmiarami się sprawdzają?

Nie zawsze. Ostatecznie rozmiar zawsze ustala się indywidualnie, a rozmiary
      "tabelkowe" są punktem wyjścia do przymiarek.
      • mmkl rozmiar tabelkowy małobiuściastych 21.01.08, 23:47
        mi z tabelki wychodzi dużo więcej niż w rzeczywistości mam, wydaje mi się że to
        może zależeć od kształtu biustu - mój ma małą średnicę i wystaje i przez to
        obwód jest dość duży, a objętość - niezbyt.

dlatego mimo że wg tabelki powinno wyjść polskie I (haha) albo brytyjskie F (jak
        mi dziewczyny powiedziały) to z przymierzalni wynika że raczej polskie D/DD/E to
        obszar wielkości w którym mam czym operować.

mimo że przeliczenie obwodów nie dało wielkiej różnicy in plus w rozmiarach, to
        wreszcie zrozumiałam co było nie tak w moich stanikach - obwód! już po kilku
        dniach po zmianie i wygarnianiu, wierzcie lub nie, moje piersi mają mniejszy
        rozstaw. wreszcie mi się nic nie obsuwa, podsuwa, etc.

dlatego nawet ta zmiana o obwód mniejszy 5cm i 2 miseczki więcej to duża
        różnica. warto;)
    • a.l.t.e.r.n.a.t.y.w.a Re: A co dla takiej osoby jak ja? 21.01.08, 23:48
      Była jeszcze ZA MAŁA tutti frutti 60DD, prawda?
      • children_of_the_evolution Re: A co dla takiej osoby jak ja? 22.01.08, 12:00
        a.l.t.e.r.n.a.t.y.w.a napisała:

> Była jeszcze ZA MAŁA tutti frutti 60DD, prawda?

Jak to?:)

Jak przyszłam do sklepu, to po prostu powiedziałam, co i jak, sama niczego nie
        szukałam, bo się nie znam na stanikach, nawet nie wiem, jak większość z nich
        wygląda. Wlazłam do przymierzalni, a pani sama mi przyniosła coś do mierzenia.
        tak mi poradziła koleżanka, co się bardziej zna. Tylko, że ona nosi jakieś
        większe rozmiary i może sobie coś w takich sklepach kupić, a takich jak 60D nie
        ma chyba nigdzie poza siecią.
        • a.l.t.e.r.n.a.t.y.w.a Re: A co dla takiej osoby jak ja? 22.01.08, 14:33
          Akurat to, że nie ma 60D dla Ciebie nie ma żadnego znaczenia, bo Ty
          powinnaś nosić prawdopodobnie 60E.
          Byłaś już tutaj.
          • joankb Re: A co dla takiej osoby jak ja? 22.01.08, 16:12
            Nie tym tonem proszę. Wygląda jakbyś dziewczynę straszyła. Każdy ma prawo do
            wątpliwości i do błędów.
    • raja85 Dziś kupiłam Arabellę i mam podobny problem. 22.01.08, 01:00
      Dziś kupiłam Arabellę i mam podobny problem. Moje wymiary to 68/84. Kupiłam
      60DD. W przymierzalni byłam straszliwie podekscytowana i chyba nie do końca
      przemyślałam ten zakup..... Pani rzuciła okiem i stwierdziła, ze dobrze leży.
      Przyniosła mi też do przymierzenia jakis staniczek Avocado, nie pamiętam jaki
      model, rozmiar 60D i był o wiele za duży.
      Co do Arabelli, to po powrocie do domu i dokładnych oględzinach, stwierdzam, że
      miseczka marszczy się, czego mój ogarnięty zakupową żądzą mózg nie zarejestrował
      zbyt dokładnie w przymierzalni w sklepie. Gdy podciągam ramiączko, marszczenia
      znikają, lecz górna krawędź miseczki wpija się, co prawda dość delikatnie ale
      jednak.
      Nie wiem już, czy kupiłam za mały, za duży rozmiar, czy też Arabella jest
      "niekompatybilna z moim biustem".
      • children_of_the_evolution Re: Dziś kupiłam Arabellę i mam podobny problem. 22.01.08, 11:53
        No właśnie, ja też już nawet pomyślałam, że może ten stanik jest dobry, tylko ma
        dziwny fason. Ale po włożeniu tych gąbek do środka, żeby wypchać mi stanik,
        zauważyłam, że faktycznie na większym biuście zupełnie inaczej by leżał.
        A sam model chyba był ok, bo był bardzo wygodny. Dużo bardziej niż 2 pozostałe
        przymierzone przeze mnie staniki. Nie chodzę w takich ciasnych obwodach, raczej
        75A, a tego stanika mimo wszystko nie czułam. Szkoda, że nie robią też małych:)
        Gdybym miała o tym pojęcie, z chęcią bym otworzyła jakiś sklep, taki normalny,
        nie internetowy, z bielizną dla osób z małym biustem. Dla dużych biustów już są,
        to małe też nie powiny byc dyskryminowane:)
        • irtardo Re: Dziś kupiłam Arabellę i mam podobny problem. 22.01.08, 15:36
          "Ale po włożeniu tych gąbek do środka, żeby wypchać mi stanik,
          zauważyłam, że faktycznie na większym biuście zupełnie inaczej by leżał.Ale po włożeniu tych gąbek do środka, żeby wypchać mi stanik,
          zauważyłam, że faktycznie na większym biuście zupełnie inaczej by leżał."

Na większym czy na takim, który miałby inny kształt? :)
          • mara04 Re: Dziś kupiłam Arabellę i mam podobny problem. 22.01.08, 19:09
            Zobacz jak prezentowana jest Arabella w mniejszym i większym rozmiarze

content.nordstrom.com/ImageGallery/store/product/Medium/11/_5393031.jpg
            media.laredoute.fr/product/picture/35334433o_aix.jpg
            Mały biust, z którym byłaby kompatybilna musi być sterczący, o nie dużym
            profilu. Większy nie musi aż tak (proporcjonalnie) sterczeć, więc góra ma
            mniejsze szanse się wbijać.
        • mmkl sklep dla małych 22.01.08, 21:31
          ktoś tu podawał linka do sklepu, w którym rozmiary miseczek rozpoczynały się od
          AAA.
          • maheda AA Lingerie? 23.01.08, 00:35
            www.aalingerie.com/

O ten chodzi?
        • turzyca Re: Dziś kupiłam Arabellę i mam podobny problem. 22.01.08, 23:41
          Children, u mnie z wkladkami tez by inaczej lezal. A wlasnie dobijam do miseczki
          H, wiec biust mam nie najmniejszy. Ale arabela w teoretycznie dobrym rozmiarze
          wbijala mi sie w piers upiornie, a jednoczesnie byly luzy. Gdyby wlozyc wkladke
          tam gdzie mialam luzy i siegnac po wieksza miseczke wygladaloby lepiej, ale to
          po prostu oznacza, ze arabela jest szyta dla biustu o innym ksztalcie. Po prostu
          nie kazdy stanik pasuje kazdej kobiecie.
    • mami2 Re: A co dla takiej osoby jak ja? 22.01.08, 19:45
      a mowilam ze male to mają przekichane?? moja Eva 60 D przyszla i nie
      wierze ze powiecie ze ten stanik jest za maly! to bedzie pierwszy
      przypadek na tym forum ze ten stanik komus pasuje:P - tzn nosilam go
      wczoraj dwie godziny i myslalam ze sciagam zbroje- do teraz mnie
      zebra bolą, fiszbina sie odciska strasznie pod piersią a w zasadzie
      na zebrach
      wlasnie- moze ja zle ten stanik zakladam? za nisko? za wysoko?
      jutro wysylam fotki:)
      ps. jakbym miala taki biust jak Cielecka to juz by bylo super, super-
      tak btw:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka