Dodaj do ulubionych

Do posiadaczek Visy Electron z mbanku!

05.03.08, 21:48
Myślę, że ta wiadomość przyda się dla robiących zakupy w
zagranicznych sklepach :-)
Za: www.mbank.pl/blog/artykul.html?id=81

Od 4 marca 2008 roku mBank udostępnia możliwość płatności w
internecie kartami Visa Electron.
Warto podkreślić, że zmiana dotyczy wszystkich kart płaskich mBanku.

Wystarczy zadzwonić na mlinie i aktywować
Obserwuj wątek
    • scarlet_agta Re: Do posiadaczek Visy Electron z mbanku! 19.03.08, 13:46
      Czy ktoś już korzystał?
    • ganbaja Re: Do posiadaczek Visy Electron z mbanku! 19.03.08, 13:51
      To hamany...kilka miesięcy temu wyrobiłam eKartę i skasowali mnie 25 zeta :-/
      Mogli mi powiedzieć,że niedługo będzie można płacić zwykłą Visą.
      • tadaam Re: Do posiadaczek Visy Electron z mbanku! 19.03.08, 14:13
        Ja jeszcze za załadowanie 60 zł zapłaciłam 14 dodatkowych :(
        Ale aktywowałam właśnie własną electron, hurra :) Wycofuję eKArtę :)
    • pitupitu10 Re: Do posiadaczek Visy Electron z mbanku! 19.03.08, 14:00
      Ja tam zostaję przy eKarcie. 1) Ładuję ją na tyle ile chcę; jakby co to
      większość kasy na koncie siedzi bezpiecznie. 2) Do wszystkich operacji trzeba
      mieć kod - kolejne zabezpieczenie.

Co prawda fortuny to ja nie mam na koncie, ale zawsze to trochę bezpieczniej.
      • kociatko_biusciaste Ekstra!:) zaraz SE aktywuję:) 19.03.08, 14:28
        Pitupitu, ale e-konta i karty (V. Elektron) w mBanku są całkiem bezpłatne.
        Traktuj Twoje obecne konto jako Twoje rozliczeniowe, na którym masz iles tam
        pieniędzy, i załóż sobie nowe (mozna mieć kilka), którego będziesz używać tylko
        do płatności w necie, nie będziesz tam trzymać kasy, tylko będziesz przelewać na
        nie kasę z pierwszego konta w odpowiednim momencie. Bedzie pełniło taka funkcję,
        jak e-karta, ale za darmo:)
        /ja skąpa jestem, tego się nie da ukryć;)/
        • szalicja Re: Ekstra!:) zaraz SE aktywuję:) 19.03.08, 14:36
          To ja nie kapuję troszkę. Mam e0konto w mBanku. Trzymam tam
          oszczędnośći. Wyrobiłam sobie e-kartę. I co, to nie wystarczy?
          Jeszcze muszę sobie jakoś doładowaćtą kartę? To to nie jest taj jak
          z każdym kontem? Przecież to nie karta kredytowa.
          • kociatko_biusciaste Re: Ekstra!:) zaraz SE aktywuję:) 19.03.08, 14:45
            O co Ci chodzi, o używanie e-karty? Ona działa jak pre-paid, trzeba ja doładowac
            przed każda transakcją.
            • szalicja Re: Ekstra!:) zaraz SE aktywuję:) 19.03.08, 14:49
              O, ja durnowata. Nawet nie wiedziałam, że to karta kredytowa. Kurka,
              no tak to jest, jak się nie czyta pełnych informacji. No to se dziś
              zrobiłam zakupy. Tia...Internetowe oczywiście, bo kaskę bieżącą mam
              na innym koncie. No ludzie. To się nazywa lenistwo.
              • kociatko_biusciaste Re: Ekstra!:) zaraz SE aktywuję:) 19.03.08, 14:51
                Ona nie jest kredytowa, tylko przedpłacona. W pości na samym dole wrzuciłam link
                do instrukcji obsługi.
              • kociatko_biusciaste Re: Ekstra!:) zaraz SE aktywuję:) 19.03.08, 14:56
                szalicja, ja nie jestem pewna, czy mówimy o tym samym. Masz do e-konta Vise
                Electron bezpłatną płaską czy płaciłaś za e-kartę do płatności w necie (karta
                wirtualna)? Żadna z nich nie jest karta kredytową.
                • szalicja Re: Ekstra!:) zaraz SE aktywuję:) 19.03.08, 15:00
                  Mam e-kartę, do e-konta. To jest Visa Electron. Pamiętam, że płatna
                  25 zł rocznie.
                  • kociatko_biusciaste Re: Ekstra!:) zaraz SE aktywuję:) 19.03.08, 15:03
                    A ja juz Cie o to samo zapytałan na dole:) Nie możemy rozmawiac w dwóch
                    drzewkach jednocześnie;)
                  • szalicja Mam kartę debetową 19.03.08, 15:04
                    Teraz sprawdziłam. Wygląda na to, że dostałam nie taką kartę, jaką
                    chciałam. TaChyba nie można płacić w necie ;-(
                    www.mbank.pl/indywidualny/karty/debetowe/
                    • szalicja Można, ufff 19.03.08, 15:06
                      www.mbank.pl/indywidualny/karty/debetowe/Visa_Electron_eKONTO/index.html
                    • kociatko_biusciaste Re: Mam kartę debetową 19.03.08, 15:11
                      No, ta z delfinkiem to zwykła, płaska, debetowa, którą dotąd nie mozna było
                      płacić w necie. Ale teraz juz można, zerknij na pierwszy post, on właśnie
                      dotyczy tej mozliwości.
                      Visa Electron jest za darmo do e-konta, dziwne, że zapłaciłaś.
                      • szalicja Re: Mam kartę debetową 19.03.08, 15:16
                        Wiesz, wydaje mi się, że opłata nie została pobrana. Ja przelałam
                        małą kwotę i ona chyba została taka sama. Babka na infolinni mówiła
                        o opłacie, ale może się pomyliła.
                        I tyle ;-)
                        W każdym razie dzięki ;-)
          • kociatko_biusciaste Re: Ekstra!:) zaraz SE aktywuję:) 19.03.08, 14:48
            Instrukcja płacenia e-kartą
            www.mbank.pl/indywidualny/karty/wirtualne/eKARTA/index.html#tabs=2
        • pitupitu10 Re: Ekstra!:) zaraz SE aktywuję:) 19.03.08, 15:29
          > Pitupitu, ale e-konta i karty (V. Elektron) w mBanku są całkiem bezpłatne.
          > Traktuj Twoje obecne konto jako Twoje rozliczeniowe, na którym masz iles tam
          > pieniędzy, i załóż sobie nowe (mozna mieć kilka), którego będziesz używać tylko
          > do płatności w necie, nie będziesz tam trzymać kasy, tylko będziesz przelewać n
          > a
          > nie kasę z pierwszego konta w odpowiednim momencie. Bedzie pełniło taka funkcję
          > ,
          > jak e-karta, ale za darmo:)
          > /ja skąpa jestem, tego się nie da ukryć;)/

Ale ja już mam eKartę! I na cholerę mi trzecie konto ;) Oprócz tego twoje
          rozumowanie ma pewne wady:

a) Na założenie konta i otrzymanie karty (pocztą) trzeba się oczekać

b) Przelewy z konta na konto (nawet w tym samym banku) idą nawet kilka godzin.
          Oprócz tego trzeba się nawypisywać numerków i innego badziewia.

c) eKarta jest ważna 5 lat. Kosztuje 25zł. Wychodzi 46gr miesięcznie. Aż TAK
          skąpy to chyba nikt nie jest.
          • scarlet_agta Re: Ekstra!:) zaraz SE aktywuję:) 19.03.08, 18:27
            pitupitu10 napisała:

> c) eKarta jest ważna 5 lat. Kosztuje 25zł. Wychodzi 46gr miesięcznie. Aż TAK
            > skąpy to chyba nikt nie jest.

eKarty nie mam i nie miałam, choć w tym celu założyłam ekonto. Dlatego też
            zapoznałam się z ich tabelą opłat i prowizji (
            www.mbank.pl/przewodnik/tpio/ekarta.html ).
            Jest w niej zapis:
            Opłata za wydanie lub roczne użytkowanie eKARTY 25zł

Czyli to 25zł to nie jest opłata roczna?
            • kociatko_biusciaste Re: Ekstra!:) zaraz SE aktywuję:) 19.03.08, 19:16
              Pitupitu, w moim myśleniu był inny zasadniczy błąd - jednak można mieć tylko
              jedno e-konto. Co do twoich argumentów, to sie nie zgadzam - ja i pewne osoby
              mamy konta w mBanku, często do siebie przelewamy i przelewy idą dosłownie
              chwilę, co do wpisywania numerków, to można zrobić przelew zdefiniowany.
              Zresztą, ja Ci nie każę nic zmieniać (cóż mnie to obchodzi tak naprawdę),
              zwłaszcza że juz masz tę e-kartę, ale ja bym tak zrobiła na Twoim miejscu w
              przyszłości, gdyby było można;)
              Scarlet_agta - właśnie nie czaje tego sformułowania "Opłata za wydanie lub
              roczne użytkowanie", może mozna sobie wybrać;)
    • agafka88 Re: Do posiadaczek Visy Electron z mbanku! 19.03.08, 14:52
      pfff, ale mnie przerobili. Tydzien temu dalam im to 25zl, a moglo pojsc na stanik...
      • szalicja Kociątko... 19.03.08, 14:56
        No dzięki za te linki. Będę sobie musiała to przetrenować.
        I chyba zacznę wreszcie WSZYSTKO czytać ;-)
        • kociatko_biusciaste Re: Kociątko... 19.03.08, 15:01
          szalicja, ja nie jestem pewna, czy mówimy o tym samym. Masz do e-konta Vise
          Electron bezpłatną płaską czy płaciłaś za e-kartę do płatności w necie (karta
          wirtualna)? Żadna z nich nie jest karta kredytową.
          W każdym razie, poczytaj sobie, na stronie mBanku fajnie jest wszystko opisane:)
    • bebak21 Re: Do posiadaczek Visy Electron z mbanku! 29.03.08, 15:03
      Czy ktoś już płacił płaską Visą electron? Chciałabym spróbować, ale zupełnie nie
      wiem, jak się do tego zabrać :-/
    • slim.fast Visa Electron z mbanku - problemy z Bravissimo !!! 29.03.08, 16:50
      Dziewczyny, czy któraś z was płaciła już tą kartą za zakupy w Bravissimo??? To
      jest zwykła karta, taka bankomatowa, do e-konta, aktywowałam ją do robienia
      zakupów w internecie, płaciłam już za zakupy w Brastopie, a teraz od tygodnia
      mam problem w Bravissimo, nie mogą obciążyć mojej karty :( Dzwoniłam na m-linię
      do m-banku, tam jest wszystko w idealnym porządku, nie przekroczyłam żadnych
      limitów, kasa na koncie jest, a tutaj nie można jej obciążyć...

Może ja coś źle wpisuję w tym ich formularzu sklepowym? Proszę, jeśli ktoś może,
      wytłumaczyć mi jeszcze raz, co wpisuje się po kolei na ich stronie Bravissimowej
      - numer karty, dane posiadacza, no i ten numer weryfikacyjny - to jest
      verification number czy issue??? Bo czytałam tutaj na forum już dwie sprzeczne
      informacje. Jak ma być prawidłowo - kto już płacił i nie miał problemów???

Aha, a co się zaznacza w rodzaju karty? Bo tam jest osobno VISA i osobno
      ELECTRON - to co ja mam zaznaczyć???

Błagam, pomóżcie.
      • girlinacoma Re: Visa Electron z mbanku - problemy z Bravissim 29.03.08, 17:31
        Numer weryfikacyjny (verification number) to sa trzy ostatnie cyfry
        z bialego paska na odwrocie karty, issue number zostaw puste. Przy
        wyborze karty zaznacz Electron. Pamietaj tez zeby numer karty
        wpisywac bez spacji, imie i nazwisko wpisz DOKLADNIE TAK SAMO jak
        masz napisane na karcie.
        • slim.fast Re: Visa Electron z mbanku - problemy z Bravissim 29.03.08, 17:48
          Ooooooo, to może być to - ja pisałam numer karty ZE SPACJAMI - czy to może być
          ten własnie błąd??

A wszystko pozostałe wypełniłam tak, jak piszesz.
          • amoureuse Re: Visa Electron z mbanku - problemy z Bravissim 29.03.08, 19:54
            Slimfast, błagam, napisz, jak Ci się uda zapłacić! Ja też już od tygodnia z nimi mailuję i mam identyczny problem, jak Ty :( zaznaczyłam im kartę Visa, może tam zrobiłam błąd :/ wszystko zresztą opisałam w wątku: zakupy w internecie :)
            • slim.fast Amoureuse 29.03.08, 20:04
              Wiesz, ja już anulowałam po prostu moje zamówienie, ale będę jeszcze coś myśleć,
              bo mają jednak duży wybór staników i chciałabym coś u nich zamówić.

W wątku tłumaczeniowym prosiłam o przetłumaczenie całej formułki z pytaniem o co
              chodzi z tą niemożnością obciążenia mojej karty, tak jak polecili mi w Mlinii w
              Mbanku, może skorzystaj z tego i tak właśnie spytaj - o co KONKRETNIE chodzi???

Bo ja, jeśli znów coś się nie uda, o to właśnie zamierzam ich pytać - o
              KONKRETY. :-) Wtedy może będę mądrzejsza co do błędów, które popełniłam
              wypełniając formularz. Nic innego nie przychodzi mi do głowy ...
              • slim.fast Re: Amoureuse 29.03.08, 20:07
                Spróbuj może raz jeszcze zweryfikować dane swojej karty na swoim koncie w
                Bravissimo, można je przecież edytować, wpisując wszystko po kolei tak, jak
                powyżej wytłumaczyła mi dziewczyna:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76608941&a=77593912
                (ja też zaznaczyłam kartę VISA, a jednak trzeba ELECTRON, no i ja jeszcze dałam
                spacje w numerze karty, cielątko normalnie ;-)))
                • amoureuse Re: Amoureuse 29.03.08, 20:21
                  eee tam, żadne cielątko, gdybym nie była takim leniem śmierdzącym to bym też dała spacje :D ale zamowienia nie anuluję, bo ono jest bardziej dla mojej Siostry, która w Polsce nic sobie nie może znaleźć (60E, biedaczka). Zmieniałam już z Visy na Electron i poza tym czekam na kredytówkę.
                  jakby co, to będę się dzielić informacjami z pola bitwy ;) i faktycznie poproszę o KONKRETY :)
                  Pozdrawiam!
                  • ireen Electron w Bravissimo 14.04.08, 16:32
                    Dziewczyny, ja jakieś 2 tygodnie temu usiłowałam zapłacić Visą Electron mBankową
                    w Bravissimo. Podałam wszystko jak trzeba, po czym dostałam maila, że nie mogą
                    obciążyć karty. No to zadzwoniłam do mBanku, okazało się, że nie aktywowałam
                    karty. Jak już ustanowiłam limity, napisałam do Bravissimo, żeby spróbowali
                    jeszcze raz - i znów bez skutku... Zapłaciłam w końcu inną kartą. Myślałam, że
                    problem leży w karcie, ale chyba jednak nie, bo właśnie zapłaciłam nią w dwóch
                    innych sklepach. A tak w ogóle, właśnie czekam na eKartę, bo chyba nią
                    bezpieczniej płacić niż tą przypiętą do konta...
                    • slim.fast Re: Electron w Bravissimo 14.04.08, 16:37
                      A ustanowiłaś limity dzienne też na ilość transakcji? Bo ja na początku
                      ustawiłam tylko na wysokość wydawanej kwoty, a oni sami narzucili mi możliwość
                      przeprowadzenia tylko jednej transakcji dziennie, więc miałam problem i z
                      Bravissimo i z Pay Palem. Jak zadzwoniłam jeszcze raz i zmieniłam ilość
                      transakcji - wszystko poszło bez problemu.
                      • kociatko_biusciaste Re: Electron w Bravissimo 14.04.08, 21:24
                        Płaci się z zaznaczeniem, że to Electron i nie wpisuje sie spacji, oczywiście,
                        ale problemem są z reguły limity. Albo macie, tak jak Pandziksa, ograniczona
                        ilośc limitów dziennie, miesięcznie etc., albo nie macie ustawionych limitów do
                        płacenia za transakcje przeprowadzone drogą internetową lub telefoniczną. Tez
                        miałam problem z zapłatą, choć ustawiłam sobie sama niekrepujące limity, a przez
                        konsultanta także limit internetowy, a Bravissimo dwa razy nie mogło pobrac
                        kasy. W końcu jakiś inny pracownik powiedział mi, że jest jeszcze jeden limit,
                        telefoniczny, ustawilismy i hula:) /paczka doszła:)))/
    • victoria08 Re: Do posiadaczek Visy Electron z mbanku! 14.04.08, 16:40
      fantastyczny news! czekałam na to zeby zlikwidowac kredytowke i nie miec
      kuszenia do zaciagania kredytow na jej limicie:)
    • claudia_c założenie konta-pomoc 14.04.08, 23:38
      bo jeszcze nie posiadam
      jakbym założyła sobie to eKONTO to nie ma żadnych miesiecznych opłat
      za jego prowadzenie i nie ma ograniczenia że "jakaś" kwota co
      miesiąc ma się na tym rachunku znajdować (bo nie mam potrzeby do
      comiesięcznego korzystania z tej funkcji więc często mój rachunek
      będzie pusty)
      jak i również za darmo dostaje KARTę debetową - Visa Electron eKONTO
      za którą również nie ma żadnych miesięcznych opłat (chodzi mi tylko
      o wpłaty zagraniczne)
      i mogę kontrolowac przez neta obie te funkcje ot tak jak mi się
      zachce
      bo znalazłam coś takiego-drobny druczek
      " Opłata nie jest pobierana przez pierwsze 2 miesiące od wydania
      pierwszej karty do rachunku, jeśli karta została zamówiona przez
      internet"
      a potem co 1zł miesięcznie?
      czy coś jeszcze powinnam wiedzieć
      • agafka88 Re: założenie konta-pomoc 15.04.08, 02:22
        Ja mam eKONTO w mbanku i sprawa przedstawia się tak:
        1. Nie ma żadnych opłat za prowadzenie
        2. Nie trzeba wpłacac co miesiąc żadnej określonej kwoty.
        3. Za kartę debetową nic nie płacę. Jednak wyrobiłam sobie druga kartę debetową do tego samego konta i za nią płacę 1zł miesięcznie

A najlepiej przeczytać regulamin konta, albo zadzwonić na mlinię (opłata chyba jak za połączenie lokalne), albo skorzystać z daromowego czatu z pracownikiem mbanku, który udzieli pewnie więcej informacji niż ja ;) Tu jest link do czatu (czata?):
        www.mbank.pl/o_nas/kontakt.html#tabs=1
        • sylaf Jaka prowizja? 16.04.08, 12:50
          A jaka jest prowizja za te transakcje? rozumiem że w zł i euro nie
          powinno być zadnej. Ale co z funtami lub dolarami?
          I jeszcze jedno pytanie czy jak ustawie sobie niskie limity ale nie
          przekraczające moich oczekiwanych zakupów (np. 250zł, max. 2 razy
          dziennie)to będzie to jakis problem przy płatnościach w sklepach
          zagranicznych?
          Ach i jeszcze jedno - Jakie jest potencjalne ryzyko przy
          płatnościach tą kartą?

• claudia_c dzięki ;) 15.04.08, 08:08
    • zarin Problem z rejestracją na Paypal 02.05.08, 18:56
      Opisałam swój problem (już rozwiązany) tutaj, może komuś się przyda w razie
      podobnej sytuacji:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=79071564&v=2&s=0
    • claudia_c Katra debetowa VISA ELECTRON i eKONTO 05.05.08, 16:10
      jeżeli zrobie debet na karcie to ile mam czasu na spłacenie go ?
      i wystarczy tylko że wpłace pieniążki na eKONTO które jest do tej
      karty i ten debet zniknie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka