evolet 73/90 03.04.08, 01:20 jak dotąd nosiłam źle dopasowane rozmiary, z niewiedzy, że da sie inaczej i niedostępności w sklepach. zazwyczaj to było w okolicach 75-80C/75D. chwała wam za artykuł w wysokich obcasach. 75D mam miękki, na fiszbinie, niby dopasowany, ale im więcej czytam na ten temat, tym bardziej mnie kłuje ;) więc miska za mała. i jak się w lustrze przeglądam z profilu, to faktycznie spłaszcza. prosiłabym o radę co do rozmiaru brytyjskiego i polskiego. a jak znajdę chwilę, to zacznę polować na jakieś beżowe koronkowe cacko... Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 73/90 - evolet 03.04.08, 09:59 Tu jest problem. Bo piszesz, że masz w biuście 90, ale że 75D jest za małe. A ono teoretycznie jest na 94cm. Jeśli trafisz na brytyjski stanik, który będzie wyjątkowo ściśliwy to spróbuj 70DD/E. Jeżeli na brytyjskiego rozciągliwca, to 65F/FF. Polskie prawie wszystkie są rozciągliwe (no, poza niektórymi Melissami), więc w nich celuj w okolice 65H. Odpowiedz Link
evolet Re: 73/90 - evolet 03.04.08, 14:12 aaa przepraszam, nie dopisałam, to 75D to polski stanik. z brytyjskich ostatnie, jakie nosiłam, to 75C. dziękuję i pozdrawiam:) Odpowiedz Link
magwisniewska 86/104 mag 04.04.08, 14:22 W polskiej rozmiarówce najbardziej optymalny rozmiar stanika to dla mnie 80C pod biustem 86, w biuście 104). Niestety nie odpowiada mi, ponieważ mam wrażenie, że biust opada, a stanik go nie podtrzymuje,nie podnosi i nie nadaje odpowiedniego kształtu, ciągle opadają mi ramiączka. Wydaje mi sie, że miseczki są za płytkie (jednocześnie nie lubię miseczek mocno zabudowanych albo nie trafiłam na właściwą dla mnie), kolejne rozmiary miseczek są dla mnie zdecydowanie za duże. Nie mogę dobrać sobie właściwego rozmiaru i z tego powodu nie cierpię kupować staników. dziękuję za pomoc w określeniu rozmiaru (sama już próbowałam coś wykombinować, ale proszę o podpowiedź w celu weryfikacji) pozdrawiam Odpowiedz Link
aanyanka 72/96 03.04.08, 09:09 Witajcie :) Trafiłam na lobby dzięki artykułowi w WO, wcześniej już podejrzewałam że nie jestem sama z moim biustem, ale nie podejrzewałam że jest nas aż tyle :) Od podstawówki nosiłam staniki o największym miseczkach i najmniejszym obwodzie pod biustem jakie udało mi się znaleźć. Najpierw drogie Feliny o koszmarnie szerokim rozstawie fiszbin, zupełnie nie na kieszeń nastolatki. Wtedy marzyłam o Triumphie... Też miałam o czym marzyć... ;) W triumphie długo nie było dużych miseczek, w końcu się pojawiły E i F. Z musu kupowałam rozmiar 75 F jeśli był, jeśli nie próbowałam się wcisnąć w E. 70 w ogóle nie było. Oczywiście wszystkie ramiączka musiałam skracać, obwodów nie zwężałam (bułki) ale i tak jak się prostuję biust mi chce wyjść górą. Korzystając z elektronicznego bra-fittera wyliczyłam, że powinnam nosić rozmiar 30 G (brytyjski). Zastanawiam się czy ten rozmiar będzie dobry... Triumph w swojej tabeli rozmiarów podaje, że F przy 75 w obwodzie powinno mieć 97-99 cm. Jak to możliwe skoro ja mam 96 i wychodzą mi bułki? Może oni mają po prostu kiepską tabelę? Moje 96 cm jest mierzone na największym wdechu, bardzo luźno... Może mój biust po prostu tak mocno wyemigrował w górę i na boki i później wróci na swoje miejsce? Czekam właśnie na brytyjczyka 30 G i nie wiem czy nie będzie za mały... Zwłaszcza po czasie... Z góry dziękuję i pozdrawiam :) Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 72/96 - aanyanka 03.04.08, 10:02 Witamy :). Twój biut reczywiście mógł się schować w obwód pod biustem i pod pachy. Dlatego miarka pokazuje 96cm, a po odpowiednim wygarnięciu wszystkiego do miseczek robi się tych centymetrów więcej. Skoro zamówiłaś 30G - jest ok, będzie punkt wyjścia. Rzadko pierwszy zamówiony stanik jest od razu idealny. A ten sobie przymierzysz i ocenisz czy jest za mały i o ile i na podstawie tej oceny będziesz wiedziała w jaki rozmiar celować :). Odpowiedz Link
milstar 86/100 03.04.08, 09:39 Pora na nawracanie mamy :) Czy przy tych wymiarach 80D będzie w porządku? Mierzyła się sama, wyniki podała smsem ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 86/100 - milstar - mama 03.04.08, 10:04 A powidziałaś mamie, żeby pod biustem mierzyła się ciasno? I masz pewność, że to zrobiła ;) ? Jeśli tak, to 80D/DD powinno być ok. Jeśli nie, to możliwe, że mama naprawdę ma z 4-5 cm mniej pod biustem i wtedy lepiej zejść do 75E/F Odpowiedz Link
milstar Re: 86/100 - milstar - mama 03.04.08, 10:15 besame.mucho napisała: > A powidziałaś mamie, żeby pod biustem mierzyła się ciasno? I masz > pewność, że to zrobiła ;) ? Powiedziałam. Z 80D byłoby o tyle łatwiej, że to mój "stary" rozmiar, a jednak łatwiej oddać komuś staniki niż wyrzucić :) Dzięki za pomoc Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 86/100 - milstar - mama 03.04.08, 10:17 Tym lepiej jeśli masz 80D pod ręką. Daj je mamie i niech przymierzy. Okaże się, czy to dobry rozmiar czy trzeba celować w inny :). Odpowiedz Link
malutka-jagodka Re: 69/86 (85) 03.04.08, 10:13 Jaki powinnam nosić rozmiar biustonosza, bo jak do tej pory kupuje 70C ale niezbyt mi w nim komfortowo, ponieważ gdy tylko podniosę ręce do góry mój cały biust wyskakuje z biustonosza. Strasznie mnie to irytuje, bo ciągle muszę poprawiać ułożenie biustonosza a i tak nie jest tak jakbym chciała, bo biustonosz nie podtrzymuje mi dobrze biustu, pomocy. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 69/86 (85) - malutka-jagodka 03.04.08, 10:16 Spróbuj brytyjskiego 65DD, czyli polskiego 65E. Odpowiedz Link
malutka-jagodka Re: 69/86 (85) - malutka-jagodka 03.04.08, 10:26 Wow aż przeraża mnie wizja literki E. A gdzie mogę dostać biustonosz o tak nietypowym rozmiarze ? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 69/86 (85) - malutka-jagodka 03.04.08, 10:29 A skąd jesteś? Niech literka Cię nie przeraża, to tylko nazwa, biust Ci się od tego nie zmienia ;). Odpowiedz Link
malutka-jagodka Re: 69/86 (85) - malutka-jagodka 03.04.08, 10:31 Jestem z Wrocławia. Masz całkowitą racje, czytam właśnie różne artykuły w internecie i naprawdę jestem zszokowana tym jak my, kobiety źle dobieramy rozmiar biustonosza. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 69/86 (85) - malutka-jagodka 03.04.08, 10:41 Oj tak, no ale czemu się dziwić - jak od dziecka słyszymy, że 75B to biust idealny, 75C - duży, 75D - ogromny, a 80D - największy z możliwych ;). We Wrocławiu zajrzyj do DH Borek do sklepu Gorseteria (mam nadzieję, że wiesz gdzie to jest, ja nie jestem z Wroclawia, więc nie mam pojęcia ;) ). To sklep, do którego ściągają brytyjskie staniki, więc powinnaś móc zmierzyć tam obwód 65 i zobaczyć czy pasuje Ci przy tym obwodzie brytyjskie DD (polskie firmy nie lubią schodzić poniżej 70. 65tki robi Melissa, która nie ma zwykłego sklepu i Avocado, które ma sklepy w Warszawie i Poznaniu). Aha - nie wiem czy w Gorseterii mają aktualnie inny brytyjski model niż Freya Arabella. Arabella jest dosyć rozciągliwa i ma spore miseczki, dlatego jeśli będą w sklepie, to najlepiej przymierz kilka sąsiednich rozmiarów: 65D, 65DD, 60E i 60F :). Tutaj jest opisany ten sklep. A kiedy już zmierzysz i ustalisz dobry dla siebie rozmiar - z następnymi zakupami szalej w internecie Odpowiedz Link
malutka-jagodka Re: 69/86 (85) - malutka-jagodka 03.04.08, 10:46 Dziękuję Ci bardzo za pomoc. Tak sie składa że Borek mam blisko domu więc już niebawem sie do niego wybiorę by na dłużej zagościć w przymierzalni Gorseterii. Czas zamienić niewygodny i krepujący biustonosz na ten idealny. Jeszcze raz dziękuję i gorąco pozdrawiam. Odpowiedz Link
bancha Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 03.04.08, 10:35 wlasnie zmierzylam sie i zastanawiam sie jaki powinnam nosic rozmiar:mam 76/94, wedlug kalulatora miary wychodzi mi 70 G, wedlug roznicy miedzy obwodami miseczka D, wedlug wymiarow miseczk E... Odpowiedz Link
besame.mucho 76/94 - bancha 03.04.08, 10:47 > wedlug roznicy miedzy obwodami miseczka D To podstawowy błąd przy dobieraniu rozmiaru. Określając rozmiar miseczki nie odejmuje się własnego obwodu pod biustem od obwodzie w biuście, ale OBWÓD STANIKA od obwodu w biuście :). Z 76cm pod biustem powinnaś nosić 70tki. Więc odejmujesz 94-70=24. W brytyjskich stanikach powinnaś więc celować w rozmiar 70F (32F). W rozmiarówce kontynentalnej - w 70G (rożnica wynika stąd, że w tej rozmiarówce kolejne miseczki "rosną" o 2cm, a nie o 2,5, a poza tym nie ma takiej miseczki jak DD, tylko od razu E). Odpowiedz Link
bancha Re: 76/94 - bancha 03.04.08, 11:16 ok, dzieki bardzo juz mi sie troche rozjasnilo w glowie.. Odpowiedz Link
kmi-na 76/98 03.04.08, 15:24 dopiero jak tu zajrzałam uświadomiłam sobie, że to nie jest moja fanaberia, że mnie irytuje jak mi biustonosz na plecach podjeżdża :( nie wiem już jaki rozmiar powinnam mieć, ostatnio kupiłam triumph'a 80C, ale przesuwa się na plecach dość mocno, a piersi lecą w dół i podnosi sie do góry jak mierzę ciuchy w sklepie :/ macie jakieś pomysły jaki rozmiar pasowałby mi bardziej? Odpowiedz Link
molowiak Re: 76/98 kmi-na 04.04.08, 09:40 Przede wszystkim zapomnij o obwodzie 80 - twoje piersi w nim po prostu wiszą, co zresztą sama zauważyłaś. prawidłowo dobrany biustonosz powinien leżeć tak www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc9801d6e836a44a.html Przymierzanie zacznij od brytyjskiego rozmiaru 70FF. Odpowiedz Link
mirtos 97/120 03.04.08, 10:51 Sama jestem już dobrze ostanikowana, a teraz chcę pomóc dobrać rozmiar znajomej. Jak myślicie, czy przy wymiarach 97 pod i 120 w biuście lepiej żeby zaczęła od 40FF/G czy może 38GG/H? Obawiam się, że może kręcić nosem jeśli obwód będzie zbyt ciasny, ale z kolei przy za dużym efekt wizualny będzie chyba mniej zadowalający. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 97/120 - mirtos - znajoma 03.04.08, 10:57 Ja bym zaczęła od 40tek. Docelowo to pewno będą 38mki, ale kobitki źle reagują jak się im od razu daje wystarczjąco ciasny stanik. Lepiej żeby miała jedną 40stkę i się do niej przyzwyczaiła, a potem sama stwierdziła, że w zasadzie to może być ciaśniej. Byle to nie była Arabella, Rimini czy inny rozciąliwiec. Przy takim od razu celujcie w 38. Myślę, że to raczej będzie 40F/FF niż FF/G. Przy większych obwodach miseczki zawsze trzeba trochę zaniżać w stosunku do tego, co mówią tabelki :). Odpowiedz Link
mirtos Re: 97/120 - mirtos - znajoma 03.04.08, 11:10 Dziękuję Ci bardzo:-) Nie wiedziałam o tym zaniżaniu miseczek. Za kilka dni znajoma wybiera się do stacjonarnych sklepów - mam nadzieję, że będzie miała co przymierzyć. Później będą ją przekonywać do zakupów w necie;-) Odpowiedz Link
izzunia 85/115 03.04.08, 12:24 przeklejam post z innego wacika: Witam, chce kupic nosidelka do karmienia: www.figleaves.com/uk/product.asp?product_ID=RE-739 www.figleaves.com/uk/product.asp?product_ID=FRA-AA2033 i teraz mam problem z dobraniem rozmiaru. mam nosidelka do karmienia Anity w rozmiarze 34G, ale mam wrazenie, ze o ile pod biustem jest ok (moze juz ciut luzne - bo troszke pewnie sie rozciagnelo) o tyle miseczka ciut za mala. w zwiazku z tym nie wiem, czy w w/w przypadkach wziac rozmiary: Royce / Freya 34 H / 34 GG czy jednak 32 I / 32 H. Moze ktos pomoc? Bylabym wdzieczna. Dodam jeszcze: dodatkowo sprawdzilam nosidelka tez Anity: DaisyRose biustonosz 5410 w rozmiarze 70G (32G) i tutaj miseczka byla za mala ale pod biustem bylo ok przy zapieciu na najwezsza haftke. (nosidelka nowe nie chodzone) Odpowiedz Link
molowiak Re: 85/115 izzunia 04.04.08, 10:25 Witam karmicielkę :)Nie pamiętam jak jest w tych szczególnych modelach, ale ani freya ani royce nie słyną z rozciągliwości. Więc raczej 32. W trakcie karmienia podtrzymanie biustu jest szczególnie ważne a gdyby z początku było zbyt ciasne to można nosić z przedłużką. A to G Anity to faktycznie tylko "ciut" za małe? Dokładnie wygarniasz wszystko spod pach? Jeśli faktycznie po wygarnięciu wszystkiego są tylko minimalne bułeczki, to możesz próbować celować w te rozmiary, które podałaś, bo na tym zdaje sie rozmiarówka w/w modeli się kończy. Pamiętaj, ze zbyt małe miski podczas karmienia mogą powodować zastoje (wg tabeli pasowałoby na ciebie brytyjskie 70JJ lub 75HH). Ja miałam podobne wymiary na początku karmienia 87/117 i niestety ani z frei ani z royca nie znalazłam nic dla siebie. Zresztą z żadnej innej firmy również. W tej chwili mam wyłącznie karmniki przerabiane ze zwykłych staników i bardzo polecam tę metodę, bo mój biust wygląda super. Przeczytaj o tym tu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=31314238&a=68890216 POzdrawiam i życzę powodzenia. Odpowiedz Link
molowiak errata 04.04.08, 10:30 > freya ani royce nie słyną z rozciągliwości. przepraszam zawinęłam się - miało być 'freya i royce słyną z rozciągliwości' lub 'ani freya ani royce nie słyną ze ściśliwości' - a wyszedł bzdurny mix /wstyd/ Odpowiedz Link
izzunia Re: errata 04.04.08, 10:59 dzieki za pomoc - niestety zamowilam troszke wczesniej niz nadszedl post i zamowilam ostatecznie: Royce: Emily nursing bra Colour: White Size: 32H Freya: Rosalie nursing bra Colour: Barely There (Nude) Size: 32GG W najgorszym przypadku bede wymieniac na inny rozmiar. Odpowiedz Link
maheda Re: 85/115 - izzunia 04.04.08, 11:07 Obawiam się, że Royce będzie za mały, bo w Royce miseczki idą D-DD-E-F-G-H, więc odpowiada to np. Freyi D-DD-E-F-FF-G. Czyli 32H Royce'a odpowiada obwodowi w biuście maks. 101,5 cm, więc... Freya - 32GG jest na 106,5 cm w biuście, więc jakby lepiej, ale dalej wydaje mi się, że za małe miseczki. Wyślij maila, może jeszcze uda Ci się zmienić zamówienie? Wg mnie powinnaś celować we Freyę w rozmiarze około 32J, w Royce raczej nie ma rozmiarów miseczek w obwodzie 70 (32), które byłyby na Ciebie odpowiednie. Odpowiedz Link
izzunia Re: 85/115 - izzunia 04.04.08, 11:44 no dobra... zmienilam telefonicznie na wieksze michy... zobaczymy co z tego wyjdzie:) Odpowiedz Link
anna-pia Re: 85/115 - izzunia - jeszcze! 04.04.08, 22:50 Royce'a jak możesz, to odwołaj błyskawicznie, mierzyłam 32J na 105 w biuście, był akurat, więc IMO szkoda twojego czasu i pieniędzy na Royce'a. Rosalie 32H też będzie za małe, może zmień na 34H (Rosalie jest tylko do H), wersja Petal była dość ściśliwa, czarna może być bardziej ścisła. Przyjrzyj się może raczej tym stanikom: www.bravissimo.com/products/lingerie/nursing-bras jest Royce do L, co odpowiada brytyjskiemu HH, może ci podpasować - i też spróbuj 34HH w wersji czarnej, mierzyłam, stanik był koszmarnie ścisły. BTW, skoro to wymiary poporodowe, to obwód 34 (75) może być dobry). Odpowiedz Link
71gosik 73/94-95 03.04.08, 14:25 troche schudłam, więc nowe pytanie szczególnie, że chciałabym kupic TangoII Plunge i nie wiem czy raczej 65FF czy 70E, Arabella 60G? Odpowiedz Link
the_mariska Re: 73/94-95 - 71gosik 03.04.08, 17:35 Tango II w wersji plunge nie należy do szczególnie ściśliwych staników, więc spokojnie bierz 65FF. Co do Arabelli - biorąc pod uwagę wielkość misek też bym zdecydowanie obstawiała 60G, ale może niech się lepiej wypowie jakaś posiadaczka tego staniczka. Odpowiedz Link
zarbona ZARBONA- proszę o dobór rozmiaru 03.04.08, 14:57 1) pod biustem 77,5cm, w biuście 96cm 2) i 3) na początku jak każda z nas ;) nosiłam 75B, biust mi nie rósł, ale moja świadomość że coś jest nie tak się zmieniała. Przerzuciłam się na 75C i już było lepiej. Postanowiłam w końcu kupić stanik 75D i teraz takie najczęściej kupuje. Moje obserwacje co do stanika 75D- mimo wszystko pod pachami są takie hmm no wiecie, tak skóra się wypycha :( delikatnie, ale to jednak jest. Ale czy odpowiedni stanik ma być aż tak zabudowany że podchodzi pod same pachy? Czasem mam wrażenie że jest ciut za luźny w obwodzie, ale to też zależy od stanika. W niektórych modelach ta fiszbina mi się wbija tak w okolicach pod pachą :(. Po zmierzeniu wg tych tabeli co podajecie wyszło mi hm.. 70F. Dziś poszłam do sklepu i z ciekawości przymierzyłam 70D (większych oczywiście nie ma). Stanik nie był tak luźny w obwodzie jak przy 75, ale też nie ściskiwał mnie tak że nie mogłam oddychać, nie przesuwał się. Ale nadal pod pachami były te poduszeczki. Jednak nie wiem jak to będzie wyglądało, skoro 70D na mnie jakoś leżał to 70F będzie bardzo zabudowany? Jak bardzo powinien być zabudowany taki biustonosz? Czy właśnie powinien podchodzić pod samą pachę? I jaki w końcu ja mam ten rozmiar bo już się pogubiłam :( Bardzo proszę o odpowiedź widziałam linki do sklepów internetowych które sprzedają większe rozmiarówki, więc przymierzam się do kupna, tylko w końcu nie wiem jaki rozmiar mam wybrać. Odpowiedz Link
the_mariska Re: 77,5/96 - zarbona 03.04.08, 17:19 70F ma spore szanse ci pasować, pod warunkiem, że to będzie stanik brytyjski. Z polskich możesz spróbować 70G lub 70H bo jesteś na granicy rozmiarów. Może się też wkrótce okazać, że będziesz potrzebować węższego obwodu (zwłaszcza jeżeli stanik jest rozciągliwy) i wtedy spróbuj 65G (brytyjskie) lub 65J (polskie). Dobrze dobrany stanik niekoniecznie musi być zabudowany, ale pamiętaj, że powinien z boku obejmować całą pierś, a fiszbina nie może się w nią wbijać i powinna celować w środek pachy. Pamiętaj też, żeby przy mierzeniu stanika zagarnąć dokładnie piersi spod pach do miseczki. Dzięki temu po jakimś czasie te wałeczki pod pachą mają szansę całkowicie zniknąć. Odpowiedz Link
zarbona Re: 77,5/96 - zarbona 03.04.08, 21:30 bardzo dziękuję za odpowiedź :) kupię na początek 70F i zobaczę czy będzie pasował :) Odpowiedz Link
akomorowska19 Re: ZARBONA- proszę o dobór rozmiaru 18.06.08, 11:59 Cześc wszyskim, dzisiaj po raz pierwszy weszłam na Lobby_Biuściarskie i doznałam szoku czytając o różnych rozmiarach biustonoszy. Oczywiście od razu poleciałam i zmierzyłam swoje kształty pod biustem 79, a obwód biustu 92. Bardzo proszę poradźcie mi jaki biustonosz jest dla mnie najlepszy i gdzie w Warszawie można pojechac do sklepu i bez problemu przymierzy. Bardzo się cieszę że istniejecie i służycie radą Odpowiedz Link
jaagna do akomorowska19 18.06.08, 12:22 Witaj na Lobby! I zagosć tu na dłużej. Przeniosę twoje pytanie do aktualnego watku rozmiarowego. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=80652840&s=3 zatytułowany: 79/92 - dla akomorowska19 Ten wątek jest już zamknięty, poza tym wpisałas się w środku, wiec i tak twój post ginie (zadałam sobie trochę trudu, by go odnaleźć). Odpowiedz Link
ona_007 85/109 ona_007 hilfe hilfe hilfe Mahedo :) 03.04.08, 15:10 Przyszło 80G melissy - w obwodzie zapinam sie na ostatnie haftki a i tak jest jeszcze luzu. W miseczce też katastrofa - od góry mogę sobie władować jeszcze z połowę mojego biustu. Znaczy luz luz i jeszcze raz luz i marszczenie potworne. Myślę o wymianie na 75F. Chyba zwyczajnie mam za dużo "biustu" na plecach :/ Co myślicie na taką zamianę ? No wiem wiem jak się nie przewrócis to sie nie naucys czyli próbować aż do upadłego I jeszcze jedna sprawa na allegro jest ładne panache flamenco w ozmiarze 80F nie mogę sie dopatrzyć w historyji lobby czy to flamenco to ściśliwiec czy rozciągliwiec bo np mam 75E F&F z tesco - ścisłe i trochę pije- miseczki sobie uzdatniłam wycinając "podszewkę" i jakoś ujdzie a to niby też angielska(?) rozmiarówka... No i teraz nie wiem czy celować w 75F czy w 80E Zwyczajnie nie wiem jak mam sobie wybrać miskę na biust pomijając wielkość tłuszczyku (fuj) plecowego... motyla noga... Ach i pytam tytaj bo w melissę prawie nikt nie zagląda a nie chcę śmiecić własnymi głupotami ... Odpowiedz Link
ganbaja Re: Nikt mi nic nie podpowie ? :( 04.04.08, 18:35 Pisz w wątku Melissy lub Rozpaczliwym. Tam szybciej dostaniesz odpowiedź. Głowa do góry i biust do przodu :-) Odpowiedz Link
lasillaamarilla 72/93 po raz kolejny 03.04.08, 15:22 Witajcie, Zwiedzam to forum już od jakiegoś miesiąca. Po pierwszych poradach zeszłam z rozmiaru (wtedy 72/91 ;)) 75D na 70E i noszę aktualnie Triumpha fabulous curves 70E. W ciągu tego miesiąca, troszke jakby pozmieniały się moje wymiary ( albo to inny dzień cyklu itp.) i w biuście przybyło mi ze 2 cm. Opisny wyżej triumph jest wmiare ok,fiszbina mogłaby być ciut szersza, oczywiście rozciągnął się i teraz widzę, że 65 rzeczywiście byłoby lepsze. Kupiłam więc ślicznego Gossarda Satin Superboost w rozmiarze 65-30F i ku mej rozpaczy po przymierzeniu okazuje się za mały chyba. Tzn. miseczki mnie jakby spłaszczają i bułkują pod pachami lekko. Dlatego też się zastanawiam czy jak kupię 30 FF to będzie ok? Czy lepiej szukać dalej w innych firmach. Generalnie zaobserwowałam, że powinnam mieć raczej szeroką fiszbinę, triumph ma 16,5 a gossard 17 cm. Czy FF gossarda pomoże? Odpowiedz Link
gattita17 Re: 72/93 po raz kolejny 03.04.08, 16:08 Mam tak samo tj 72/93 i mnie pasuje (miseczkowo, bo obwód za luźny) 65FF. Sądzę, że to 65F byłoby za małe nawet w regularnej rozmiarówce, a gossard często ma małe miseczki (sprawdź swój model w wątku producenta). Spróbuj przyjrzeć się staniczkowi dobrze i ocenić czy jest troche za mały wtedy 65FF czy sporo za mały - 65G. Może jeszcze jakaś bardziej doświadczona forumka się wypowie. Odpowiedz Link
lasillaamarilla Re: 72/93 po raz kolejny 03.04.08, 19:04 Dzięki za spostrzeżenia. Niestety nie mam jeszcze żadnego brytyjczyka i trudno mi ocenić, czy jest troche za mały, czy bardzo za mały. Generalnie obwód był ok, górą miseczek nic mi się nie wylewało, ale miałam wrażenie takiego ściśnięcia biustu z przodu ( pod obcisłą bluzką było to właśnie widać),no i od pachy do ramiączka robiły mi się małe buły. Chyba muszę zamówić dwa rozmiary i przymierzyć. Odpowiedz Link
buddhaforme Re: 89/106 03.04.08, 21:33 Witam ponownie ;) ostatnio jak sie wpisywałąm miałam ok 91/104, teraz wychodzi mi 89/106. Noszę głownie 80E lub 75F. 75F który mam lezy idealnie - to zakupiony w lumpeksie ;) Charnos, niestety nie wiem jaki model :( W moim mieście taki rozmiar jest tylko w Triumphie - ale juz tam nie kupie, mam jedno 80E które mimo zwezenie obowdu znów sie rozciągnęło :( Jako ze jestem młoda (16 lat) i nie zarabiam, skazana jestem na wszelkie bazarki czy osiedlow esklepy czyli dostane co najwyzej 80E... Czy przy wymiarach 89/106 80E i 75F to dobre rozmiary? Odpowiedz Link
maith Re: 89/106 Buddhaforme 04.04.08, 00:19 Nie do końca. Z brytyjczyków jesteś w ściśliwszych modelach na granicy 80E i 80F (co w pol/niem. rozmiarówce daje 80F/G). A w rozciągliwszych jesteś na granicy brytyjskiego 75FF/G (co w pl/niem rozmiarówce daje 75H/J). Ale nie stresuj się. Mamy tutaj giełdę. Możesz się w niej wpisać.Tu jest kupię, tu się możesz wpisać forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=77562241 A tu sprzedam, tu możesz szukać forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=77562065 Masz bardzo dobre rozmiary :) Wiele osób nosiło je przed zmianą, bądź na jej początku, więc takich staników powinno być sporo na giełdzie. Jest też Allegro. A jak coś Ci nie będzie pasować, to wystawiasz na Allegro i odzyskujesz pieniądze :) Odpowiedz Link
kmi-na 76/98 03.04.08, 15:48 dopiero jak tu zajrzałam uświadomiłam sobie, że to nie jest moja fanaberia, że mnie irytuje jak mi biustonosz na plecach podjeżdża :( nie wiem już jaki rozmiar powinnam mieć, ostatnio kupiłam triumph'a 80C, ale przesuwa się na plecach dość mocno, a piersi lecą w dół i podnosi sie do góry jak mierzę ciuchy w sklepie :/ macie jakieś pomysły jaki rozmiar pasowałby mi bardziej? (przypadkiem napisałam tego posta dwa razy, prosiłabym o skasowanie tamtego - cos mi się technicznie pomyliło ;) ) Odpowiedz Link
the_mariska Re: 76/98 - kmi-na 03.04.08, 17:30 Z brytyjskich staników powinno być dobre na ciebie 70FF (32FF), z polskich okolice 70H, ewentualnie 70I produkowane przez niektóre firmy. Pamiętaj tylko, żeby nie rozpędzać się za bardzo z zakupami, bo bardzo możliwe, że twoje wymiary się niedługo zmienią i będziesz potrzebowała obwodu 65 z miseczką dobraną już do nowych wymiarów. Odpowiedz Link
kmi-na Re: 76/98 - kmi-na 03.04.08, 18:11 70H? popatrzyłam w necie na rozmiary i ogarneła mnie rozpacz :( jedyny model jaki znalazłam w tym rozmiarze faktycznie wygląda jak namiot! czy polskie sklepy w ogóle robią coś w takich rozmiarówkach, czy zaopatrujecie się dziewczyny w sklepach zagranicznych? Odpowiedz Link
lukrecjabo Re: 76/98 - kmi-na 03.04.08, 18:25 Najczęściej kupują w necie, wejdź sobie na stronki z forum, które opisują sklepy stacjonarne w Polsce-tytuł: dobre sklepy stacjonarne, jest też wątek: przyjazne sklepy. No i w FAQ masz linki do polskich i zagranicznych sklepów internetowych. Tam na pewno coś znajdziesz.Powodzenia:) Odpowiedz Link
the_mariska Re: 76/98 - kmi-na 03.04.08, 19:37 Polskie miseczki 70H szyje całkiem sporo firm: Melissa, Avocado, Comexim, Kris Line, Gaia i niekoniecznie wyglądają jak beżowe namioty. Ale oczywiście dużo większy wybór będziesz miała w brytyjskim 70FF, które można kupić zarówno w brytyjskich jak i polskich sklepach. Poczytaj sobie doskonały blog limonki w którym masz dokładnie opisane poszczególne sklepy, formy płatności, itd. ;) Odpowiedz Link
szarsz Re: 76/98 - kmi-na 03.04.08, 21:39 Brytyjskie 70FF to świetny rozmiar - też od niego zaczynałam - bo wybór pięknych staników ogromny: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=32&cup=ff wybierz sobie jakiś, byle miękki (nie może być padded), poczytaj o nim w odpowiednim wątku producenta i... add to bag ;) Powodzenia! Odpowiedz Link
lukrecjabo 112/90 03.04.08, 18:11 Przepraszam, że znowu mącę, ale mam jeszcze jedno ważne pytanie. Mahedo, dobrałaś mi stanik fantastycznie, mam rozmiar 80G (112/90). Kupiłam też 85FF i już wiem, że to był bardzo głupi pomysł:) Mam teraz takie pytanie: moja kumpelka jedzie do Anglii i z chęcią kupi mi staniki w sklepach stacjonarnych. Podałam jej mój rozmiar 36G, czy dobrze? Jeszcze się bardzo gubię w angielskiej rozmiarówce, jest to dla mnie czarna magia. Na pomoc:) Odpowiedz Link
lukrecjabo 90/112 03.04.08, 18:16 Zwróciłam się do Mahedy, a widzę, że Mariska pełni dzisiaj wartę:) Odpowiedz Link
szarsz Re: 112/90 03.04.08, 21:41 80G to 36G i to jest ok. Ale czy jesteś pewna tego kupowania stacjonarnie i przywożenia. A co, jeśli jeden okaże sią małomiskowcem, drugi rozciągliwcem, a trzeci w ogóle niekompatybilny? Będziesz mogła oddać? Odpowiedz Link
lukrecjabo Re: 112/90 03.04.08, 21:56 No właśnie chyba nie za bardzo, wtedy je wystawię na allegro, albo dam ogłoszenie tutaj. Jestem początkująca i dopiero przed chwilą trafiłam na wątek o migracji biustu i teraz już całkiem zgłupiałam, jakie mam kupić..... Odpowiedz Link
ascalcina 73/89 03.04.08, 19:48 No to jaki? :) Coś mi tam wynika z poradników znalezionych na forum, ale mam problem - jestem alergiczka i toleruje tylko bawełnę :( Odpowiedz Link
bathilda Re: 73/89 - ascalcina 04.04.08, 22:34 Spróbuj brytyjskie 65E. Jeśli chodzi o bawełnę to może ten? www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials/kalyani/balconette-bras/ka61-details.aspx?colour=White Robią go w kilku kolorach. Prawie sama bawełna. Odpowiedz Link
emcete 87/114 03.04.08, 19:57 Proszę o pomoc - próbuję dobrać rozmiar mamie. Odkąd pamiętam, nosi 80tki i ten obwód wydaje się być dobry (nie podjeżdża itd). Za to problem z miską - największe, jakie u niej znalazłam to polskie H (jakiś koszmar w stylu "Doreen"), ale mieści się jej tam tylko jakieś 2/3 biustu. Wiem, że w Polsce praktycznie w żadnym stacjonarnym nic nie znajdzie, a ja teraz jestem w Irlandii i mam w czym wybierać...tylko nie wiem, w jaki rozmiar celować. W kalkulatorze mariski wychodzi 36HH. Co sądzicie? Z góry dzięki za pomoc. Odpowiedz Link
maith Re: 87/114 03.04.08, 23:25 80-tka na 114? To wychodzi 80GG. Polskie 80H jest mniej więcej na poziomie brytyjskiego 80FF. Czyli generalnie będziesz celować o 2 rozmiary wyżej. Od tego chyba można zacząć... Z drugiej strony być może biust teraz nie jest jeszcze uniesiony na właściwy poziom i może faktycznie potrzeba więcej niż 80GG... Ale. To że jesteś w Irlandii to nie znaczy, że powinnaś kupować i przywozić. Bo jak nie trafisz, to co? Zostanie tylko Allegro. Najlepiej pewnie byłoby zamówić stanik ze sklepu i w razie jakby nie pasował to odesłać. Ewentualnie jakby Cię Mama w Irlandii odwiedzała (teraz są te tanie linie, mogłabyś jej przy okazji pokazać kawałek zielonej wyspy :) to mogłabyś z mamą pomierzyć. Przy zamawianiu ze sklepu też najlepiej jakieś z 3 tygodnie przed Twoim przyjazdem do Polski. Ze sklepu dającego miesiąc na odsyłkę. Bo obawiam się, że jak nie zmierzysz z mamą, to ona założy toto na czubki, uzna, że jest za duże i nic z tego nie wyjdzie... No i jak to dla mamy, to warto dobrać jakiś stanik dobry dla wymagających biustów. Freyę Polyannę albo Millie, albo Panache Tango albo Fiestę. Fajne jest też Panache Harmony, ale to już nie każdemu pasuje... Odpowiedz Link
emcete Re: 87/114 04.04.08, 01:03 Oj, pomyłka, miało być 87/118 - to wtedy by się chyba zgadzało z tym 36HH. Co do biustu - z pewnością nie jest odpowiednio uniesiony, bo od niepamiętnych czasów nie miał właściwego podtrzymania... A jeśli chodzi o mój pobyt w Irlandii, to myślę nad kupnem czegoś na już (bo trafiłam cudne wyprzedaże - freya, panache, fantasie nawet po 10 euro!), sprawdzenia tego na mamie i dopiero wtedy zamówienia stanika 'docelowego'. Na początek. A to, że muszę być przy mierzeniu obecna, w ogóle nie ulega kwestii:) W razie czego Allegro jest wyjściem... Zresztą niebawem wracam, ostanikowałam się już do woli. No prawie:) Dzięki wielkie za wskazówki. Nad Polyanną obie się zastanawiamy, mamie bardzo się spodobała. A ja miałam w łapkach i wygląda na bardzo wygodny. Odpowiedz Link
maith Re: 87/114 05.04.08, 17:25 Na 118 też jest dopiero 36H :) Jak masz takie fajne wyprzedaże, to faktycznie weź, możesz też coś 36H, coś 36HH. Tylko metek nie zrywajcie a jakby co to rzeczywiście przy tej cenie, to spokojnie odzyskasz sobie kasę na Allegro. Tylko zwróć uwagę, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego może wesprzyj się dodatkowo tymi wątkami. Jeśli już na jakieś konkretne modele polujesz, to warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Będzie Ci też łatwiej z mamą, jeśli przeczytasz i pokażesz jej to: -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 -czy w każdej firmie mam ten sam rozmiar? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535150 -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 Odpowiedz Link
malgo2345 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 03.04.08, 20:14 Moje rozmiary to 75x88. Prosze o pomoc. Nie moge dobrac sobie stanika. Zawsze kupuje 75C. Ale moj biust "skacze" nawet przy chodzeniu, nie mowiac o bieganiu:-) Odpowiedz Link
00000bstu 95/121????? 03.04.08, 20:57 Wg tabeli znalezionej w odsyłaczach tego forum powinnam mieć 95H, bo różnica to 31cm, ale sama nie wiem jak szukać. W sklepach nic nie ma dla mnie, a w Internecie nie wiem dobrze gdzie zaglądać... Jakie są moje piersi??? Poza tym, że ogromne, to "rozlewają się" aż pod pachy, dlatego lubię staniki z pionową wstawką na zewnątrz miseczek, bo one świetnie trzymają piersi po bokach... Przez lata miałam 80C/D, ale po drugim dziecku tak "spuchłam z dumy", że mi to zostało... Teraz noszę za małe ... Te najznośniejsze, a mam dwa, pilnuję jak oka w głowie, np. po powrocie z pracy zakładam zwyczjny, za mały, przechodzony i zdeformowany, byle tylko nie wykończyć za szybko tych "względnych"... Prosze o rady! Nie wiem jak wybrać w rozmiarówkach innych krajów, np. brytyjskie... Basia P.s. Co do ekspedientek - to nieststy tam, gdzie byłam panie naie znały skali rozmiarówki firmy ("mamay jedynie do F i firma większych nie produkuje!", a w necie znalazłam informację, ze są do H!!!! Ponadto, gdy przymierzane F okazywał się za małe, ekspedientka sugerowała większy obwód, to wtedy i miseczka będzie większa!!! Dziękuję bardzo!!! Właśnie taki jeden mam i psiocze na czym świat stoi!!! B. Odpowiedz Link
maith Re: 95/121 00000bstu 04.04.08, 00:02 No co Ty? Do H? My wiemy, gdzie są cudne kolorowe staniki do K :) Brytyjskiego! :) To na polskie to by było...jakieś P :)) Nie wierzysz? Tu masz śliczne, kolorowe staniki do brytyjskiego K www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials?cup=k I koniecznie muszę Ci pokazać jeszcze to. Zobacz co daje przejście na te śliczne staniki we właściwym rozmiarze stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html A teraz Twój PRAWDZIWY rozmiar :)) Zacznijmy od tego, że 95 to na pewno za szeroki obwód. Miarka krawiecka się nie rozciąga, a obwody staników owszem. Dlatego zawsze musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu. Bo staniki 95 mają często to 95 w stanie bez naciągu, naciągają się do 120, a pasują idealnie na ludzi z obwodem 105 ;) Ty masz obwód 95 (mam nadzieję, że zmierzony ściśle i bez powietrza), więc biorąc poprawkę na rozciągliwość obwodu stanika może Ci pasować najwyżej obwód 85 a w rozciągliwcach 80. Uwzględniając niezgodność krańców tabeli (która powoduje, że powinnaś brać nieco niższą miseczkę, niżby Ci to wypadało nominalnie) to na największego pewniaka wygląda 85G, a w rozciągliwcach 80H. To jest oczywiście rozmiarówka brytyjska. W polskiej to by było 85J, albo 80L (dostępne np. w Melissie). A teraz uwaga - czy wiesz, jakie cudne staniki masz do wyboru w brytyjskim 85G albo 80H? W rozciągliwcach peachfield.pl/model/24 www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials/kalyani/balconette-bras/ka61-details.aspx?colour=Refresher www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/kalyani/balconette-bras/ka65-details.aspx?colour=Scarlet W ściśliwcach peachfield.pl/model/26 peachfield.pl/model/33 www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/panache/plunge-bras/pnf8-details.aspx A na koniec bardzo ważne linki. Koniecznie wszystkie te krótkie tekściki przeczytaj przed zamówieniem: -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 -czy w każdej firmie mam ten sam rozmiar? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535150 -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 I ostatnia ważna rzecz. Prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto go sprawdzić. Jak? Zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
00000bstu Re: 95/121 00000bstu 05.04.08, 21:18 Dziękuję za porady i namiary!!! Nawet w najskrytrzych marzeniach nie liczyłam na tak szerokie przeanalizowanie problemu!!! Zaraz wchodze na podane, wczytuję się i drukuję, co ważne by ruszyć na zakupy... Bardzo dziękuję!! Odpowiedz Link
maith 75/88 Malgo2345 03.04.08, 23:41 Nic dziwnego, że Ci skacze. 75 to na pewno za szeroki obwód. Miarka krawiecka się nie rozciąga, a obwody staników owszem. Dlatego zawsze musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu. Bo staniki 75 mają często to 75 w stanie bez naciągu, naciągają się do 95, a pasują idealnie na ludzi z obwodem 85 ;) Ty masz obwód 75, więc biorąc poprawkę na rozciągliwość obwodu stanika powinnaś celować w obwód 65. Oczywiście z przeliczoną miseczką. To by było 65DD brytyjskie (65E polskie). Ostatecznie w ściśliwcach 70C. Ale tu pojawia się dodatkowy problem. Piszesz, że kupujesz 75C, który jest nominalnie na 92-94 w biuście. I teraz ja nie wiem, czy faktycznie masz większy biust, czy też miseczka też jest źle dobrana... Zacznij może od przymierzenia w sklepie 70C. Ale pochyl się i dobrze wygarnij sobie wszystko spod pach do miseczek ruchem masującym. I jeżeli będzie wszystko ok, to możesz chodzić w tym 70C i w przyszłości polować na 65DD brytyjskie (65E polskie). Ale jeśli wyjdą Ci bułki (biust zacznie kipieć górą) albo jeśli będzie Ci w tym 70C za ciasno, to zmieniaj MISECZKI do skutku. Bo odpowiednikiem 75C, które nosisz jest dopiero 70DD brytyjskie (a 70E polskie). Zatem przymierz w ten sposób 70C, 70D, 70DD (jak jest) i 70E. Ok? To akurat możesz zrobić w sklepie. Ta 70-tka może być wersją przejściową, jeśli nie będzie Cię gnieść fiszbinami z przodu (efekt tylko trochę za szerokiego obwodu). Bo tak czy inaczej w przyszłości przejdziesz do 65-tek (chyba że producenci zaczną wreszcie uwzględniać rozciągliwość obwodów w oficjalnych rozmiarach, na razie im się nie chce niestety. Ale co ważne - możesz nosić 70-tkę tylko wtedy, jeżeli biust Ci w niej nie skacze, nawet przy bieganiu. Jak skacze, to znaczy, że jest za szeroka. I tu znowu zerknięcie w kierunku 65-tek. Z którymi jest ten sam problem. Nominalnie wychodzi Ci bryt. 65DD (kontynentalne 65E). Ale odpowiednikiem 75C jest brytyjskie 65F (kont. 65G). Co naprawdę masz? Musiałabyś mierzyć. Ale to akurat możesz sprawdzić już mniej więcej na 70-tkach. One już Ci powiedzą, czy Twój rozmiar miseczki jest zgodny z tabelą, z tym co nosisz, czy jest gdzieś pośrodku. Odpowiedz Link
maith Re: 87/99 Yami_mo 04.04.08, 00:04 Powinno Ci pasować 80D :) A w ściśliwcach 75E lub F, zależnie od rozmiarówki. Odpowiedz Link
a_g_a_w_o 72/89 03.04.08, 21:59 Chciałabym wiedzieć jaki mam rozmiar biustonosza. Prosze o podanie rozmiaru w numeracji polskiej i brytyjskiej. Mój rozmiar pod biustem to 72cm, a w biuście 89cm (90 w staniku). Najlepiej czuję się w biustonoszu Triumpha rozmiar 70E ale czuję, że mam zbyt luźno pod biustem. Biustonosz z tyłu podjeżdża do góry, a piersi opadają. Czasami wydaje mi się, że w tego typu biustonoszu powinnam mieć rozmiar F ale zwykle taki biustonosz Triumpha jest za duży. Dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link
maith Re: 72/89 A_g_a_w_o 04.04.08, 00:10 To że masz za szeroki obwód pod biustem, to już sama odkryłaś. Z tego co opisujesz powinno Ci pasować 65F w rozmiarówce brytyjskiej. Czyli 65G w pol/niem Tego nie ma w Triumphie, ale jest w sklepach, które znamy. Największy wybór jest oczywiście w necie. To świetny sposób na zakupy. Zamawiając w sklepie internetowym masz prawo odesłać stanik, jeśli Ci się nie spodoba. Poczytaj o sklepach, które wypróbowałyśmy. I naziemnych i netowych :) Odpowiedz Link
kasiam306 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 19 04.04.08, 09:48 no to i ja zapytam o propozycje rozmiaru pod biustem 94 w biuscie 123 kiedys nosilam 90D bo w mojej miescinie nie bylo wiekszych misek, potem przeszlam transformacje i w Felinie nosze 85G - przy czym po kilku tygodniach sie wyciaga, a przy przymierzeniu 80G nie moglam sie zapiac Natomiast w Avocado kupilam taki tyle ze 80G i sie niestety rozciagnal www.avocado.com.pl/show.php?nazwa=lucy& jestem osoba bezdzieciowa ;) no i zalezy mi zeby byl biust zbierany bo jestem duza kobieta wiec piersi po bokach bynajmniej nie wyszczuplaja optycznie (moim zdaniem) bede wdzieczna za sugestie Odpowiedz Link
bathilda kasiam306 - 94/123 04.04.08, 22:30 Załóż stanik tak, żeby miseczki były na plecach a zapięcie przodu - nadal 80 za ciasne? Jeśli tak to spróbuj 85H (brytyjskie - Felina to rozmiarówka europejska, dużo mniejsza). Jesteś z Warszawy czy z Poznania skoro byłaś w Avocado? Jeśli z Warszawy spróbuj www.peachfield.pl Odpowiedz Link
karolcia86i 83/108 04.04.08, 10:27 do tej pory nosze staniki w rozmiarze 85-90 D. w nich moje piersi sa splaszczone i i wyplywaja po boku. jaki powinnam nosic rozmiar? wedlug kalkulatora wyszlo ze 75 J, przyznam ze troche mnie to przerazilo ;) dodam ze jestem matka kamiaca. czy w Kielcach sa gdzies sklepy ze stanikami w takich rozmiarach? z gory bardzo dziekuje za odpowiedz i rady pozdrawiam Odpowiedz Link
ankh_morkpork Re: 83/108 - Karolcia86i 04.04.08, 11:34 Mnie bardzo przeraziło, że do tej pory nosiłaś staniki o obwodzie WIĘKSZYM niż Twój pod biustem. 90-tki? Karmiąca??? Nigdy więcej! Ja mam pod biustem 84 cm ciasno mierzone i noszę obwody 75, są bardzo wygodne i wcale nie cisną. W rozmiarówce brytyjskiej wychodzi Ci rozmiar 34(75)GG, a w polskiej Melissie 75J i nie ma tu nic do bania się - przecież J to tylko literka :) Ja w Melissie mam L i się nie przemuję ;-) Bardzo ważne jest, abyś karmiąc nie miała w staniku za małej miseczki. Jeśli będzie za mała, fiszbina będzie Ci wchodzić na pierś i uciskać, co grozi zatorem. W dobrej miseczce fiszbina okala pierś i nie wjeżdża na jej tkankę. A pro po, skoro karmisz piersią, to zajrzyj do wątku "MegaStanik do karmienia": forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=31314238 Melissa robi staniki dla biuściastych karmiących. A w sklepach stacjonarnych taki rozmiar to w Warszawie i w Krakowie na pewno, ale w Kielcach? Nie słyszałam na forum... Internet czeka - powodzenia :-) Odpowiedz Link
karolcia86i Re: 83/108 - Karolcia86i 04.04.08, 11:55 dzieki :)) z tymi stanikami do karmienia to w 100% sie zgadza. kupilam jeden z fiszbinami i tak mnie piesri bolaly w nim ze tragedia i zatory tez sie porobily, teraz chociaz wiem od czego. i powaznie Cie nie sciskaja takie male obwody? bo ja sie tego boje... no i jeszcze tego ze moje boczki beda sie jeszcze bardziej wylewaly. Odpowiedz Link
bell9 85/98 04.04.08, 13:14 W tej chwili noszę Felinę (seria 519) w rozm.75G.Pod biustem czuję dobrze, nie za mocny uciśk a luzu nie ma.Przy rozm.80 pod biustem czuję luz i tył stanika podnosi mi się do góry, w efekcie mam go na łopatkach.W misce F zdecydowanie piersi mi wystają ponad miskę.Miski wydają mi się dobre, nigdzie się nie marszczą tylko prawą pierś mam większą i ją ciut bardziej widać.Napiszcie proszę rozm.brytyjski oraz rozm polski. Pozdrawiam Odpowiedz Link
bathilda Re: 81/98 - bell9 04.04.08, 22:21 Spróbuj 75E (brytyjskie) lub polskie 75F. Ale pewnie z czasem raczej 70 FF brytyjskie czyli 70H polskie. Odpowiedz Link
bathilda Re: 81/98 - bell9 04.04.08, 22:23 Dopiero teraz doczytałam, że 75G feliny jest ok. :) To jest rozmiarówka kontynentalna czyli brytyjskie 75F / 34F. Odpowiedz Link
bell9 Re: 81/98 - bell9 05.04.08, 16:08 Dzieki za odpowiedź.No tak, w 75F nie mam co wchodzić-za mała-już to przerabiałąm..Muszę spróbować 75H-ciekawe co z tego wyjdzie?Brytyjska rozmiarówka napewno 34F skoro polska 75G? Odpowiedz Link
bathilda Re: znajoma 89/112 04.04.08, 22:25 Może 80G (brytyjskie)? Dużo zależy czy naprawdę ciasno mierzone. Jeśli nie to moze się okazać, że 75H (brytyjskie) będzie lepsze. Odpowiedz Link
lilly78 79/96 - lilly78 04.04.08, 13:52 witam, kochane, pomóżcie mi dobrać właściwy rozmiar biustonosza :) zmierzyłam się według wskazówek i wyszło 79-80 pod biustem i 96 w biuście. do tej pory nosiłam rozmiar 80B, według przelicznika widzę, że powinnam nosić brytyjskie 70F, czyli zupełnie inny rozmiar niż ten poprzedni. dodam jeszcze, że ogólnie nie mam zbyt dużego biustu (tak mi się wydaje) ale piersi są dość daleko od siebie, przez to często mam problem z zakupem biustonoszy, bo wiele modeli gdy już zapnę, to miseczki mam pomiędzy piersiami :/ możecie jeszcze doradzić mi oprócz rozmiaru, jak dobrać krój, żeby moje piersi nie wylewały się pod pachą. Jestem z Łodzi i chętnie przejdę się do firmy Comexim, tylko wcześniej chciałabym wybrać jakieś modele pasujące do mojego biustu. z góry ogromne dzięki :) Odpowiedz Link
magwisniewska 86/104 mag 04.04.08, 14:24 przepraszam za poprzednie wiadomości umieszczone nie w tym miejscu W polskiej rozmiarówce najbardziej optymalny rozmiar stanika to dla mnie 80C pod biustem 86, w biuście 104). Niestety nie odpowiada mi, ponieważ mam wrażenie, że biust opada, a stanik go nie podtrzymuje,nie podnosi i nie nadaje odpowiedniego kształtu, ciągle opadają mi ramiączka. Wydaje mi sie, że miseczki są za płytkie (jednocześnie nie lubię miseczek mocno zabudowanych albo nie trafiłam na właściwą dla mnie), kolejne rozmiary miseczek są dla mnie zdecydowanie za duże. Nie mogę dobrać sobie właściwego rozmiaru i z tego powodu nie cierpię kupować staników. dziękuję za pomoc w określeniu rozmiaru (sama już próbowałam coś wykombinować, ale proszę o podpowiedź w celu weryfikacji) pozdrawiam Odpowiedz Link
bathilda Re: 86/104 magwisniewska 04.04.08, 22:12 A nie lepiej 75FF? Obwód 80 powinien Ci podjeżdżać na łopatki zamiast podtrzymywać porządnie biust. Miseczki w 80C są na 96,5 w biuście, muszą być za małe. Popatrz tutaj - wystarczająco fajne modele? :) www.bravissimo.com/products/lingerie?back=34&cup=ff Odpowiedz Link
magwisniewska Re: 86/104 magwisniewska 06.04.08, 14:07 Bardzo dziękuję za pomoc. Cieszę się bardzo bo moje szczególowe pomiary trwające kilka dni oraz analiza informacji na ten temat na forum właśnie taki rozmiar sobie "wymierzyłam". Pozostaje tylko odnaleźć odpowiedni model. A czy te podane modele są wystarczajęco fajne?? - Są cudne :-) serdeczne pozdrowienia Odpowiedz Link
magwisniewska Re: 86/104 magwisniewska 09.04.08, 15:16 Mam jeszcze pytanko dotyczące mojego rozmiaru. Na ostatnim filmiku zamieszczonym na Stanikomanii są piękne kobietki prezentujące swoje piękne biusty, i jedna z nich firmuje się rozmiarem 34FF- czyli takim jaki sobie "wymierzyłam". I tu zaczyna się wątpliwość bo wydaje mi się, a nawet mam pewność, że nie mam tak obfitego biustu. W związku z tym mam wątpliwości czy oby na pewno ten rozmiar był właściwym dla mnie. pozdrawiam i dziekuję za pomoc Odpowiedz Link
bathilda Re: 79/96 - lilly78 04.04.08, 22:18 Rozmiar 70F jest dostępny w wielu sklepach stacjonarnych, a w jeszcze większej ilości sklepów internetowych. To nie są wielkie michy - obejrzyj sobie podobny biust tutaj: stanikomania.blox.pl/2007/09/Biusciasta-jedenasta.html Popatrz do wątku o sklepach internetowych i stacjonarnych. Odpowiedz Link
gemmavera Re: 73/94 04.04.08, 14:31 Już raz w tym wątku pisałam i dostałam satysfakcjonującą odpowiedź od Maith - ślicznie dziękuję. :) Ale niestety coś mi z tym rozmiarem nie pasuje i nie wiem, czy to kwestia rozmiaru, czy konkretnych modeli staników. Teoretycznie powinnam nosić rozmiar (brytyjski) 65FF. Mam Panache Amelię 70E - pomijając obwód, miseczki są za małe, bo biust wyłazi mi górą. Zamówiłam w Bellissimie Panache Harmony w rozmiarze 65FF - to samo, co z Amelią, czyli miseczki za małe. Zamówiłam też stanik kąpielowy w rozmiarze 70E (czyli wielkość miski teoretycznie taka sama) - jak wyżej. Za to dziś mierzyłam Freyę Rio w rozmiarze 65FF, która jak wyczytałam ma miski większe nawet o jeden rozmiar - i była niemal idealna, no może odrobinę luzu miałam u góry miseczki (jednej, bo mam ciut nierówne piersi). Ale lepsze to niż malownicze górki nad biustem. :/ Czy to oznacza, że powinnam próbować raczej 65G? Mierzę się w biuście już niemal codziennie, bo myślałam, że może źle to zrobiłam za pierwszym razem - ale nie chce wyjść więcej niż te 94 cm. No ale czy to możliwe, żeby rzeczywistość nie chciała się zgodzić z teorią? ;)) Odpowiedz Link
bathilda Re: 73/94 - gemmavera 04.04.08, 22:09 Znaczenie mają nie tylko podstawowe wymiary ale np. konsystencja biustu, jego zawieszenie itp. Ja np.zwykle noszę ciut mniejszą miseczkę niż wynika z tabeli bo po karmieniu mam miękki biust, który się jeszcze nie wypełnił. Stanikologia to sztuka a nie nauka, decydują autentyczne pomiary a nie tabelki. Odpowiedz Link
niria2 79/91 04.04.08, 17:07 witam, pod biustem mam 79 cm a w biuście 91, jaki rozmiar powinnam nosić? dotychczas chodziłam w 75D ale czuję że miseczki sa za małe bo biust mi z nich wychodzi Odpowiedz Link
bathilda Re: 79/91 - niria2 04.04.08, 22:06 Spróbuj 70DD (32DD) czyli europejskie 70E. Na szczęście w tym rozmiarze jest spory wybór w sklepach stacjonarnych. Tylko porządnie wygarnij spod pachy - jak założysz stanik to sięgnij ręką pod pachę i przesuń ciało (czyt. pierś) do miseczki. Możliwe że niedługo będzie brytyjskie 70E = polskie 70F. Odpowiedz Link
niria2 75/92 17.04.08, 15:24 zmierzyłam się na nowo i wyszło tak (trochę schudłam)... więc jaki teraz rozmiar powinnam nosić? Odpowiedz Link
agafka88 Re: 75/92 17.04.08, 16:23 wpisz się w najnowszym, 21ym wątku rozmiarowym, ten jest już nieaktualny forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78383793 Odpowiedz Link